Demonstration mot TTIP i Hannover

I Süddeutsche Zeitung.
90000 människor (enligt arrangörerna, 35000 enligt polisen)  marscherar mot TTIP i Hannover.

 

Comments

  1. 201
    Piltson säger

    Docent Göran Skrev:

    utnyttja en demokratisk rättighet om man känner för

    Javisst, och vilken effekt kan det ha?

    Aristoteles´ handbok om retorik innehåller säkert åtskilligt som fortfarande kan gälla, men jag tror att för vår tid har talarens känslor mindre effekt som påverkningsmedel än på hans tid (Bok 2, kap. 1-11). Det finns två anledningar.

    När det gäller politisk retorik om vetenskap är den sakinformation som det idag handlar om mycket läskigare än Aristoteles nånsin kunde föreställa sig. Dessa kyliga data har effekt nog, så man kan lugnt låta mottagaren stå för känslorna.

    Nu har vi medier för informationsspridning som han inte heller kunde föreställa sig, men de gör som bekant ett eländigt jobb med den vetenskapliga bakgrunden till ödesfrågorna. Därigenom får retoriken på gator och torg en större betydelse än man kanske hade väntat sig.

    Men när det handlar om att lägga fram vittnesbörd om personliga upplevelser, både fakta och känsloreaktioner, torde en intervju i nutida medier större effekt än ett s.k. brandtal.

  2. 202
    Docent Göran säger

    Ingrid Skrev:

    Jag tror så här, att om vi än mer ser till möjligheterna till förändring, mer än alla problemen som existerar – och om vi samlar oss än mer för att driva dessa potentiella möjligheter framåt – då kommer vi också att sakta, men säkert, gå framåt med vår gräsrotsivriga agenda – och nå våra mål som vi önskar se…

    Ja det är väl detta som är praktiskt tillämpad demokrati. Vi får väl se det hela som att vi driver de politiska partierna framför oss.

  3. 203
    Docent Göran säger

    Piltson Skrev:

    Javisst, och vilken effekt kan det ha?

    Denna etiska fråga har förvisso diskuterats på längden och tvären redan i Platons samlade skrifter men nu har vi förstås beslutat oss för att här hos Annika inte gräva ned oss för djup i filosofins värld.

    Den här tråden handlar förvisso om hur gatudemonstrationer kan påverka politiska beslutsfattare.

  4. 204
    Piltson säger

    Docent Göran Skrev:

    beslutat oss för att här hos Annika inte gräva ned oss för djup i filosofins värld.

    Aha, man bli bedd om synpunktrer, och när synpunkterna inte passar, så hör dom inte till ämnet!.
    Snälla nån.

  5. 205
    Piltson säger

    Docent Göran Skrev:

    Denna etiska fråga

    Etiska?

    Hur? Handlar det om att döpa om en praktisk fråga som ”etisk” för att slippa ta upp den under angivan begränsning?

    Vi förstår inte detta men skall försöka låta bli att tänka på det.

  6. 206
    Docent Göran säger

    Georg W Skrev:

    Ett helt underbart tal, Göran! Det kommer att gå hem, är jag säker på. Originellt och personligt.

    Tack för uppmuntran!

    Jag förstår att du fortfarande tillhör ungdomens skara. 🙂

  7. 207
    Krokusblomma säger

    Men lägg nu märke till att om detta material inte stoppas och TTIP med ISDS går igenom, så har Sverige sedan ingen möjlighet att slippa det! Enbart svenskt stopp vore en ändring av spelreglerna, vilket inte godtas under ISDS. Tillverkaren kan därför stämma svenska staten för uteblivna förväntade inkomster.

    Dessa skadestånd kan vida överträffa den investering som den klagande parten hade gjort.
    Libyen tvingades nyligen betala 900 miljoner dollar till ett företag vars investering i ett stoppat turistprojekt inte varit högre än fem miljoner och inget bygge ännu kommit igång. Företag som planerar utländska investeringar tar därför hänsyn till möjligheten till framtida skadestånd under ISDS.

  8. 208
    Bottensork säger

    Krokusblomma Skrev:

    uteblivna förväntade inkomster.

    ”Expropriering av framtiden” enligt Friends of the Earth.

  9. 209
    I Like Neil Young säger

    Krokusblomma Skrev:

    Men lägg nu märke till att om detta material inte stoppas och TTIP med ISDS går igenom, så har Sverige sedan ingen möjlighet att slippa det!

    Inte ens om vi går ur EU?

  10. 210
    Krokusblomma säger

    @ I Like Neil Young:
    Kan jag väl inte tro.
    Men om stämningen kommer innan man gått ur, så måste den väl slutbehandlas även om man går ur? Jag är inte jurist.

    Utträde blir en komplicerad och tidskrävande sak, Denna vecka rescenserar Economist en ny bok som heter ”Europe, an Obituary”, Tidningen är intie tillgänglig här, men det känns träffande. EU är nu så stökigt och Kommissionen så arrogant att misssnöjet är stort på flera håll..

    Det håller på att falla isär. Sverige var klokt att hålla sig utanför Euro, det kan göra utträdet lättare.

  11. 211
    Ingrid säger
  12. 212
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    EU-Kommissionen skulle ha beslutat om glyphosat idag, men det har tydligen skjutis upp. Dom gör det när dom känner på sig att inte skulle gå som dom tänkt

    Angela Merkel är för en förlängning av tillståndet, men hon är i koalition med socialdemokraterna och dom har inlagt veto. Drivande här är en Nina Scheel, som därmed utlöst regeringskris.

    Hur Merkel kan vilja godkänna det är oklart. Hon har vetenskaplig bakgrund och borde ha uppfattat den öronbedövande bevisningen. Men sådana frågor ställer inte journalister numera.

  13. 213
    Ingrid säger

    @ Piltson 212:

    – Intressant information!

    Hm, på samma gång som anspänningen är olidlig, är det faktiskt intressant att följa det ”globala spel” som pågår – och än värre blir det ju med ”sakernas tillstånd” – allt eftersom det intrigerande spelet avslöjas, och i princip faller platt – Jojo, visst kan man tala om kris, och inte bara en, utan de är många till antalet… – ”Tystnadens spel” är utomordentligt oetiskt – transparens är att föredra… – Men kommer detta någonsin att synliggöras på ett acceptabelt sätt? Nja, antagligen inte eftersom det ännu är ”den gamla agendan som styr”…

    – Jag undrar hur stor inverkan all gräsrotsaktivitet har?

  14. 214
    Lars Henrik säger

    Återigen tack till er alla för informationen ni delger!

  15. 215
    Lars Henrik säger

    Ingrid Skrev:

    Jag undrar hur stor inverkan all gräsrotsaktivitet har?

    Det kan vara mer än vi tror. Marknaderna mår inte bra av den oro som kan uppstå och ett ökat avståndstagande gentemot USA och amerikanska företag föredras nog inte heller i det sammanhanget.

  16. 216
    Lars Henrik säger

    Docent Göran Skrev:

    Vad gäller falukorven så är den en favorit i huset – vi tror att den är nyttig

    Falukorven har samma status i vårt hem! Vi betraktar den nästan som en komplett måltid och den tillåts inte ta helt slut 🙂

    Änglamarks ekologiska och något syrliga falukorv är min favorit.

    Falukorv är för övrigt nästintill det enda processade kött vi äter numera.

  17. 217
    Bo Blomberg säger

    at Göran o Piltson: tycker att Piltson har en poäng, ämnet är så sinistert i sig att det nog kan vara bättre att lägga fram de ”värsta” faktabitarna och låta åhörarna stå för de största känslostormarna…
    Fast man vill ju ta i, det förstår jag, det här är för jävligt!

  18. 218
    I Like Neil Young säger

    Lars Henrik Skrev:

    Ingrid Skrev:

    Jag undrar hur stor inverkan all gräsrotsaktivitet har?

    Det kan vara mer än vi tror. Marknaderna mår inte bra av den oro som kan uppstå och ett ökat avståndstagande gentemot USA och amerikanska företag föredras nog inte heller i det sammanhanget.

    Jag skulle vilja säga att det gör all skillnad i världen! Det är bara att titta på aktiviteten här eller på kostdoktorn eller varför inte på Antropocene. Gräsrotsaktivitet är ett måste – helt enkelt ett måste.

    Man kan bli trött för mindre, eller hur? Men vad ska man göra med sitt liv då? Ska man inte tänka, inte tycka, inte ha passion? Ska man lämna Walkover till dom jätte-macro-ekonomiska intressen som med subtila medel vill styra in dig i deras fålla av hjärndött liv? Vi har ett GIGANTISKT systemfel som bygger på idiotiska antaganden och systematiskt förtryckande av sanningen. Därför sitter vi där vi gör och det kan inte och får inte fortsätta.

    Hur motigt det än känns – det är DU som gör skillnaden i slutänden även om det inte märks just nu.
    Men som Dr.Greer säger – om folket leder så har ledarna inget val till slut – dom MÅSTE följa efter.

  19. 219
    Piltson säger

    @ Bo Blomberg:
    Och så har vi den berömda stegringseffekten: man lanserar en fras och upprepar den med mellanliggande underbyggnad. Tredje gången kommer den som en fanfar. Vi minns den klassiska ”Brutus is an honourable man” i ”Julius Caesar”.

    Här fick ”den kapitalistiska girigheten” denna roll, tredje gången förstärkt som den ”omänskliga kapitalistiska girigheten”. Men den sakliga underbyggnaden saknas, så att den fick ingen annan denotation än talarens känslor.

    Ett innehållslöst slagord, kan det ha någon retorisk verkan? Ja, men det beror vem man talar till.

    Det kan ha effekt som internt hejarop för sammanhållning inom en minoritet som känner sig trängd. Alla vet ju redan att det stämmer.

    Men några proselyter vinner det inte. Så här handlar det om avsikten och om hur den tilltänkta publiken är sammansatt.

  20. 220
    kicki säger

    @ I Like Neil Young:

    Håller helt med dig – gör mycket stor skillnad. Topparna har har stor respekt för gräsrötterna – kan få institutioner att gunga. T ex kan du skriva till din kommun och ha synpunkter. Man skriver till den nämnd det berör eller till kommunstyrelsen, skriver man artigt och tydligt och allra helst lämnar förslag så får man i de flesta fall ett svar och det kan innebära också att ditt förslag får gehör förr eller senare. Människor underskattar i regel de möjligheter man har att uttrycka sina förslag? Men jag tror att det viktigaste är att komma med bra förslag inte bara klaga och lämna till mottagaren att komma med lösningar. Det är dålig strategi, mottagaren har i regel massor att göra och tar då tacksamt emot bra förslag. Så underskatta inte din makt och gå gärna samman med andra. Skriv gärna brev till chefer i olika organisationer, är det tillräckligt bra skrivet kommer du i de flesta fall få ett personligt svar. Jag har t ex fått personligt svar

  21. 221
    kicki säger

    forts. av Eva Hamilton på SVT.

  22. 222
    Piltson säger

    Det har gått ett år sedan Jonas Sjöstedt och Carl Schlyter skrev om TTIP i Svenska Dagbladet. Vad de skrev gäller i ännu högre grad idag. Några brottstycken:

    ”Nyligen varnade 100 professorer i juridik i USA för att ISDS hotar den nationella suveräniteten och rättsstaten och därmed måste bort ur TTIP och liknande handelsavtal.”

    ”…lobbyorganisationen EFILA, som ska bidra till att främja användningen av ISDS … motsätter sig … alla de förslag på förbättringar som EU-kommissionen lagt fram i CETA-avtalet med Kanada. … Man … motsätter sig skrivningar som garanterar staternas rätt att reglera.”

    ”Risken är att beslut om förbättrad lagstiftning i Sverige utmanas för att amerikanska storföretag har andra intressen. ISDS innebär att makt över vår framtid flyttar från folkvalda som tar beslut i öppna församlingar till slutna förhandlingar mellan advokater som representerar mäktiga privata intressen. Det hotar inte bara våra möjligheter att förbättra miljö och folkhälsa, det innebär en försämring av demokrati och öppenhet i vårt samhälle.”

    Hela texten finns här: https://www.svd.se/isds-ar-ett-hot-mot-demokratiska-beslut Den blir alltmer angeläghen för varje dag.

  23. 223
    Krokusblomma säger

    Piltson Skrev:

    …makt över vår framtid flyttar från folkvalda som tar beslut i öppna församlingar till slutna förhandlingar mellan advokater som representerar mäktiga privata intressen.

    Precis vad vi har försökt framhålla här i ett par dagar. En politisk fråga förvandlas till en fråga för jurister (som under ISDS debiterar tiostusen kronor i timmen, läste vi nånstans), som tjänar mäktiga herrar, men aldrig folket. (Ingen medborgargrupp kan betala 10.000/tim) Och lägg nu märke till detta:

    EU-kommissionen har inga folkvalda medlemmar. Dess ledamöter är utsedda av sina respektive länders regeringar och har, som Malmström själv påpekade, ”inget mandat från Europas folk”

    Men det är EU-kommissionen som initierar nya lagar inom EU, och utan att vara en vald regering med ansvar gentemot EU-parlamentet. Någon som förundras över att de utsätts för så enormt tryck från Bryssels lobbygossar med sina otroliga kostnadsredovisningar?

  24. 224
    I Like Neil Young säger

    @ Krokusblomma:
    Hela EU är som ett korrupt j***a FIFA.

    Ur demokratisynvinkel är det hela skit , rent skit. NWO och parlamentariker tycker naturligtvis annorlunda – makt och pengar korrumperar på så många olika nivåer.

    Hoppas det blir Brexit så kan vi följa efter sen.Och sen kan Nato ta sin j***a infiltrationsapparat och sin chemsprayning stoppa upp den nånstans..

  25. 225
    Piltson säger

    BAYER VILL TA ÖVER MONSANTO läser man i dagens tidning.

    Det var dagens intressanta nyhet. Om Bayer därigenom kan få Monsanto att uppträda mera hänsynsfullt mot världens människor, så vore det också dagens mest värdefulla nyhet.

    Men Bayer har själv inget högt anseende i sådana frågor. Vi försöker sätta oss in i detta och återkomma innan dagen är slut.

  26. 226
    Ingrid säger

    @ Krokusblomma:
    @ Piltson:

    – NI är ovärderliga med era kommentarer – hälsar Ingrid…

    MEN, även om Monsanto kommer att drivas av ett annat korrupt företag, kommer Monsanto ändå att höra till en struktur som inte har något som helst gott att tillföra omvärlden…

    – Jag ser fram emot TRIBUNALEN EMOT MONSANTO I OKTOBER:

    https://www.monsanto-tribunal.org/

  27. 227

    Instämmer med mycket här – speciellt just nu med 224 ’I Like Neil Young’.. och 226 ’Ingrid’..

    EU behöver skrotas – så att man kan ’börja om från början’ med ny maktfördelning ..en folkvald sådan!

    Och TTIP behöver skrotas helt och hållet!!

  28. 228
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Inget företag i världen har så dåligt rykte som Monsanto, skriver Süddeutsche Zeitung i sin ledare. Men ett övertag skulle kosta 60 miljarder dollar, har dom pengar till det? Aktien föll sju procvent när avsikten blev bekant. Ämnet återkommer

  29. 229

    Vill gärna demonstrera mot TTIP, någon som vet om när och var?

  30. 230
    Ingrid säger

    @ bill:

    Hej,
    har du skrivit på dig på den här sidan?

    https://stop-ttip.org/

    Marsch emot Monsanto tilldrar sig i morgon lördag 21 maj, på flera platser i Sverige, bland annat Göteborg…

    Vad jag i nuet känner till är det ingen TTIP-demonstration planerad i Sverige… – Men jag kan ha fel… NÅGON SOM VET?

    – KOMMER DET ATT BLI FLER DEMONSTRATIONER I TYSKLAND?

  31. 231

    Hej Ingrid!
    Skrev nyss på.
    Någon som vet om Marsh mot Monsanto i Värmland?

  32. 232
    Bottensork säger

    @ bill:

    Fråga här
    https://ttippen.se/

    och här
    https://skiftet.org/

    och här
    https://shop.jordensvanner.se/product/ekologisk-och-r%C3%A4ttvis-t-shirt-stoppa-ttip

    och här
    https://www.stoppattip.se/

    Fyra här bekanta svenska ställen där man bekymrar sig över detta . Andra kanske finns. Ditt önskemål är viktigt. Här behövs en rikstäckande samordnad aktion på gator och torg..

  33. 233
    Ingrid säger

    Hej Bill,
    jo det marscheras i Värmland – i Molkom!

  34. 234
    Krokusblomma säger

    @ bill:
    Men eftersom saken hittills bara engagerat en handfull av de signaturer som förekommer hos Annika Dahlqvist, kan vi inte ha stora förhoppningar om att detta kan få stort allmänt genomslag.
    Det ser ut som om folket är likgiltigt för en ödesfråga som inskränker landets självständighet och självbestämmanderätt rörande miljövård och sociala frågor och dessutom kan bli väldigt kostnadskrävande.

    Man frågar sig om demokratiskt styrelsesätt överhuvud taget passar för svensk mentalitet.

  35. 235
    Ingrid säger

    @ Krokusblomma:

    Ja tyvärr, lever nog alltför många ännu ”i sin blåögda verklighet” med konsumismen nära till hands – och enligt ”den ekonomiska agenda” som är så djupt påtvingad och rotad…

    – Men ju mer material som har plockats fram i denna tråden – desto större har farhågorna blivit inför vad som är på väg att ske… – Jag kan inte komma ifrån känslan, men emellanåt dyker en tanke upp – liknande Titanics sista resa… -Isberget är allt det som är nedtystat, och som alltför få vet finns, och de som anar, föredrar att blunda… i alldeles för hög grad… – Som de så kallade politikerna…

    Som ”Bottensork 232, skrev: ”Här behövs en rikstäckande samordnad aktion på gator och torg..”

    – Jag håller absolut med!

  36. 236
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    en struktur som inte har något som helst gott att tillföra omvärlden…

    Monsanto och Bayer har ju varit kompisar en gång i tiden. De hjälptes åt att få fram Agent Orange, det ”avlövningsmedel” med vilket USA åstadkom hundratusentals fall av cancer och anatomiska missbildningar i Vietnam. Men nu är det andra saker det handlar om.

    Det kan bli lättare att få fram ett effektivt medel för ogräsbekämpning samtidigt som man erbjuder ett genmanipulerat utsäde som är resistent mot just detta medel. Mycket fiffigt.

  37. 237
    Bottensork säger

    Hör Cecilia Malmström så eftertryckligt försäkra att man inte kommer att sänka några EU-normer,
    2.30 minuter in i denna stump.

    https://www.vieuws.eu/foreign-affairs/5-toughest-questions-faced-by-cecilia-malmstrom-trade-hearings-of-juncker-commission/

    Det var i september förra året. Sedan kom Greenpeaceläckan. Och där påmindes vi om att man enligt mandatet skall ”ömsesidigt erkänna” (mutual recognition) varandras regler. Hur detta går ihop har vi ännu inte fått veta, och frågan tycks inte ha ställts till Malmström.

  38. 238
    Bottensork säger

    Bottensork Skrev:

    ”ömsesidigt erkänna”

    Som vi uppfattar denna fras måste amerikanernas uppträdande i Europa stämma överens med gällande EU-regler rörande miljövård, lantbrukshygien, sociala frågor, etc. sådana de idag föreligger. Men Greenpeacepapperen visar att de ännu inte varit beredda att kompromissa bort någon av sina egna regler, och de ska också medverka när hya EU-regler utarbetas.

    Eftersom USA:s regelverk har en annan filosofisk grundval än EU-reglerna ser vi ingen logik i detta. Malmström och Juncker bör tillfrågas om inte deras egna uttalanden leder till att de måste avbryta förhandlingarna.

  39. 239
    Krokusblomma säger

    Krokusblomma Skrev:

    kan bli väldigt kostnadskrävande.

    Kostnaderna uppstår som sagt när staten blir stämd av en utländsk investerare för att den ändrat spelreglerna, så att tidigare villkor inte längre gäller.

    Ett oljebolag i Kanada, Transcanada, har t.ex. stämt USA med krav på 15 miljarder dollar.. Varför?
    För att president Obama hade satt sig emot bolagets plan att bygga en oljeledning genom USA, eftersom den innebar ett miljöhot. Det nordamerikanska ”frihandelsavtalet” NAFTA än snarlikt TTIP och innehåller också ISDS.

  40. 240
    Docent Göran säger

    Igår höll jag mitt tal på Gustav Adolfs Torg för något hundratal deltagare vid demonstrationen Till min glädje var det heller inte bara ungdomar där utan även några äldre som fortfarande orkar kämpa mot vansinnigheterna i vårt samhälle. Ännu mer glad var jag när jag även träffade på några bekanta LCHF-are, bland annat Leif Lundberg på Kostdemokrati. Efter talet kom många fram och ville diskutera, ett exempel på tillämpad gräsrotsdemokrati. Det hela var väldigt stimulerande och jag kände mig ung igen som på 70-talet. Inte en enda negativ kommentar fick jag ta emot.

    Tack också för synpunkterna på mitt tal som jag tog till mig och vävde in i talet – speciellt de positiva exemplen är värdefulla. Detta gjorde verkligen inte talet sämre – åter ett exempel på gräsrotsdemokrati. För de som är intresserade är här den slutliga texten. Sprid den gärna – ju mer ju bättre!

    Vi måste få stopp på förgiftningen av vår mat!

    ————–

    Monsanto och vetenskapen

    Jag heter Göran Sjöberg och doktorerade inom materialvetenskapen på Chalmers 1980 och har sedan dess forskat inom industrin men återkom till Chalmers som docent och adjungerad professor för drygt tio år sedan.

    Med andra ord har jag forskat inom naturvetenskapen i mer än 40 år och älskar denna vetenskap för att den förklarar den fysiska verkligheten vi lever i på ett sanningsenligt sätt. Under femhundra år har naturvetenskapen varit en kraft som kämpat mot de mörka bakåtsträvande och hemliga krafter som med inkvisitionen i spetsen inte har varit intresserade av att se vår materiella verklighet som den är. Jag anser att vi som här tror på framtiden med näbbar och klor måste försvara naturvetenskapen mot dagens krafter som vill mörka vår verklighet på samma sätt som för fem hundra år sedan.

    Vad som gör mig så bedrövad och upprörd är att naturvetenskapen missbrukas i den giriga kapitalismens namn och där USA som vanligt går i spetsen. Detta blev jag klar på redan som forskarstudent på 70-talet då jag tillsammans med miljontals ungdomar över hela världen demonstrerade på gatorna för att protestera när vetenskapen användes för att framställa sofistikerade kemiska vapen av de mest vidriga slag och som man sedan använde mot den fattiga bondebefolkningen i Vietnam. Bönderna försvarade sig tappert mot det koloniala förtrycket och vann till slut sin frihet. Våra omfattande gatudemonstrationer här i Sverige bidrog utan tvekan också till framgången. Vår dåvarande statsminister Olof Palme deltog i en gatudemonstration i Stockholm tillsammans med Nordvietnams ambassadör mot de massiva bombningarna som då pågick mot huvudstaden Hanoi. I den fattiga delen av världen hyllades han förståeliga skäl men USA förlät honom aldrig detta och till slut blev han mördad av en okänd gärningsman.

    På 60-talet stod Monsanto i spetsen för detta missbruk av naturvetenskapen då man utvecklade ett avlövningsmedel, det beryktade ”Agent Orange”, som spreds med en armada av flygplan och i enorm omfattning i Vietnam och som resulterade i ett stort mänskligt lidande, inte minst genom de fosterskador som fortfarande visar sig hos den Vietnamesiska befolkningen.

    Det ruskiga är att historien nu femtio år senare upprepar sig när Monsanto nu förstör livsbetingelserna för fattiga bönder och förgiftar dem med samma typ av växtgifter som användes i Vietnam. Det ohyggliga är att detta nu sker över hela världen och i en gigantisk omfattning. Missbruket av naturvetenskapen är idag oändligt mer avancerad än den var för femtio år sedan. Girigheten och vansinnet har stegrats till oanade höjder och som guden Saturnus äter nu USA sina egna barn när hela deras befolkning långsamt men systematiskt förgiftas genom den genmanipulerade maten.

    Det är ingen tillfällighet att skiljelinjen idag går kring inställningen till GMO. Åter igen ser vi missbruket av naturvetenskapen när Monsanto inte vill erkänna de allvarliga skador som deras grödor ger upphov till. Systematiskt har denna obehagliga verklighet sopats under mattan.

    Det oerhörda som redan har hänt inom naturvetenskapen är att hela forskarsamhället villigt låtit sig köpas upp och spelar med i detta omoraliska spel. De få röster som berättar sanningen om hur jordbruksgifter och GMO-grödor långsamt ger upphov till skador på njurar och lever och så småningom ger cancer och andra sjukdomar utsätts för det mest infama förtal.

    Det mest flagranta exemplet är kanske den skotske väletablerade och välrenommerade forskaren Putztai som efter 40 år som forskare för tio år sedan sparken från det forskningsinstitut där han länge arbetat. Uppsägningen skedde inom ett dygn efter att han i skotsk TV hade berättat om de krympande hjärnorna hos försöksdjuren efter att de ätit genmodifierad potatis. Med hot om åtal förbjöds han sedan att mer tala om sin forskning. Sedan drog en grym kampanj igång för att ta heder och ära av honom.

    Den franske forskaren Séralini visade nyligen med sina systematiska försök med genmodifierad majs, med och utan glyfosat, hur hans försöksdjur på samma sätt som Putztais djur drabbades av inre skador och inte minst av spektakulära cancersvulster. Även Séralini utsattes för den mest infama förtalskampanj. Många forskare har dock framträtt och öppet protesterat mot de omoraliska attackerna som orkestrerades av Monsanto. Séralini vann nyligen ett mål i Frankrikes högsta domstol kring detta förtal. Det kanske inte är någon tillfällighet att det starkaste motståndet mot GMO finns just i Frankrike.

    TTIP är en del av denna omänskliga agenda och måste därför med alla lagliga medel stoppas. Demonstrationerna mot TTIP i Europa, nyligen med 40 000 deltagare i Hanover och hundratusentals i Berlin för ett halvår sedan börjar nu närma sig samma nivåer som var nödvändiga på 70 – talet för att få stopp på de vansinnigheter som då pågick.

    Idag är det ännu värre och det är glädjande att alltfler nu har börjat inse detta och att försäljningen av giftfri EKO-mat ökar dramatiskt är knappast någon tillfällighet. Motståndet mot GMO är massivt i Europa där 28 länder nu har förbjudit GMO och i världen i stort är de nu förbjudna i 38 länder och med Ryssland som det mest prominenta exemplet.

    Beslutet att förlänga tillståndet för att få använda Roundup och glyfosat i Europa har nu skjutits på framtiden medan motståndet växer.

    Att Monsanto varit på fallrepet en längre tid har varit väldigt tydligt. I Haag kommer nu en Monsatotribunal hållas i oktober då de kommer ställas till svars för sina missgärningar. Det är ingen tillfällighet att företaget nu är till försäljning.

    Vi lyckades få stopp på USA:s krigiska framfart på 70-talet och vi är på god väg att få stopp på Monsantos framfart även idag.

    Vetenskapen är på vår sida!

    Vi kommer att lyckas!

  41. 241
    I Like Neil Young säger

    Doc.Göran – Du är GRYM…:)SÅ BRA!!

  42. 242
    Docent Göran säger

    Jag försöker lära mig detta med FB och lyckades nyss, som besökare, lägga in en bild från demonstrationen i Göteborg.

    https://www.facebook.com/MarchAgainstMonstanto

    Det går som vanligt om man ”sprattlar på”.

  43. 243
    Piltson säger

    Invändningarna mot TTIP med investeringsskyddet ISDS är här nu så splittrade att en sammanfattning känns önskvärd. Alltså punkt för punkt:

    Avtalet innebär att enskilda regeringar inom konstellationen EU i praktiken inte längre kan agera självständigt, eftersom en regeländring för det enskilda landet skulle innebära hot om stämning från en utländsk investerare.

    Sådan stämning skulle gälla inte bara investeringen utan även antagna framtida inkomster från investeringen. Kan bli enorma skadestånd plus höga processkostnader.

    Saken skulle enligt senaste förslag avgöras i en speciell domstol med hemliga överläggningar, om en av parterna krävde detta. Jurister i både USA och Tyskland har ifrågasatt detta .

    Hotet om sådan stämning kan bli dämpande på viljan att införa önskvärda inhemska lagar. Varje land har i praktiken förlorat rätten att besluta i egna angelägenheter.

    ISDS är ingen nyhet, finns redan i bilaterala avtal Men aldrig i ett avtal som vore bindande för 28 länder, som sedan inte skulle kunna ta sig ur avtalet utan att lämna EU. Bilaterala avtal kan däremot sägas upp, det har t.ex. Sydafrika gjort när man upptäckte vad ISDS innebär.

    De stater som främst drabbades vore sannolikt de nya östliga EU-länderna, vars ekonomier alltjämt kan vara svagare än dem i Västeuropa. De länder i världen som drabbats hårdast av tidigare ISDS-krav är Tjeckien och Polen. Uruguay har stämts av en cigarettfirma och har inte råd att försvara sig.

    Avtalet skall enligt mandatet innebära ömsesidig anpassning av två disparat olika värdesystem. USA:s regler baseras primärt på näringslivets intressen, EU:s däremot på konsumenternas och folkhälsans. Hur detta skulle gå till är ännu oklart.

    De huvudsakliga förmånstagarna av avtalet vore jurister som engageras i tvistlösningarna. De har blivit vana vid enorma arvoden. När man ser efter vilka som förespråkar TTIP finner man ofta att det är jurister, snarare än politiker eller andra representanter för människorna.

    De huvudsakliga offren för TTIP bleve sannolikt Europas lantbrukare. De kan inte konkurrera med kollegor i USA, som arbetar under mycket lindrigare krav rörande miljö, hygien och djurskötsel.

    Opinionsmätningar tyder på att det folkliga motståndet mot TTIP nu är 70% i Tyskland och högre i Österrike. Det tycks också vara de länder där saken getts den största uppmärksamheten i medierna.

    Har jag glömt något? Skall återkomma rörande bakgrunden till ISDS, som innebär att man vill tillämpa ett system i ett helt annat sammanhang än det från början var avsett för och där var helt berättigat.

  44. 244
    Ingrid säger

    @ Docent Göran:

    Hej Göran,
    du fick ju till – ETT RIKTIGT BRA TAL… – BILDEN AV MONSANTOS FRAMFART SYNLIGGJORDES PÅTAGLIGT… TACK FÖR ATT DU OCKSÅ LA UT TALET HÄR, SÅ ATT FLERA KAN LÄSA DET…

    Själv var jag inte på plats, ifall du undrade… – Jag har fått ett stressrelaterat ögonproblem, så jag behövde ta det lugnt…

    / Hälsningar Ingrid

  45. 245

    @ Docent Göran 240

    Bra talat!!

  46. 246
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    All heder till dig Piltson, som fortsätter att ”gräva vidare i TTIP-problematiken”… och därmed bistår oss ivriga ”anti TTIP” – anhängare att än mer förstå det unkna spel som pågår…

    – Hur har man bara kunnat tro att alla dessa skeva och nedtystade avtal skulle kunna gå igenom utan något större väsen? – Det säger mycket om ”dessa herrars hjärnkapacitet” (för det är väl bara herrar med, eller?)… vilka minimalister de är i det avseendet 😉

    – Ja tänk vad ett girigt sinne kan ”kortslutas” av makt- och penningbegär…

  47. 247

    Instämmer med 246 Ingrid! 🙂

  48. 248
    Krokusblomma säger

    Det nordamerikanska frihandelsavtalet NAFTA gäller USA, Kanada och Mexiko. Det trädde i kraft 1994. Precis som nu i Europa förutspåddes mera handel, fler arbetstillfällen, allmänt ekonomiskt uppsving. Och hur blev det?

    Tillverkande företag började söka efter nysatsningar utomlands. En rad USA-företag flyttade sin verksamhet till Mexiko, där det var lägre lönekostnader. Flera hade fabriker i småstäder, där de var enda större arbetsgivare. Framför allt i Södern blev resultatet tomma f.d. fabriker, övergivna hotell och tillbommade butiker som försvinner bekom klätterväxter, små ruinstäder i vilka det fortfarande bor människor. (För en skildring av hur det ser ut, läs ”Deep South” av Paul Theroux, London 2015).

    Nå, det var där rätt eländigt redan före NAFTA, men avtalet drabbade precis de trakter i Mississippi, Alabama och South Carolina, där många kommuner redan tidigare hade problem med ekonomin och hade hoppats på förbättringar.

    Även i Kanada försvann tusentals arbetstillfällen. Landet har drabbats av 35 ISDS-stämningar och bara processkostnaderna var 65 miljoner dollar i höstas. Läs här om det:

    https://www.commondreams.org/views/2015/10/23/naftas-isds-why-canada-one-most-sued-countries-world

    Blir det så även hos oss efter TTIP? Det tror man på Tufts University i USA, som publicerat en kort analys:

    https://ase.tufts.edu/gdae/Pubs/rp/Queries6_TTIP_Capaldo.pdf

  49. 249
    Docent Göran säger

    Tack för uppmuntrande ord!

    Nu finns talen från Göteborg att lyssna på på en video, med bra kvalitet, på den internationella hemsidan för March Against Monsanto.

    (Det blev något strul när jag försökte länka men det är enkelt att Googla sig fram dit.)

    Som på sjuttiotalet är det en härlig känsla att veta att man inte är ensam om att försöka göra någonting åt det pågående vansinnet. Även om orken definitivt inte är lika stor som för 40 år sedan känner jag mig ung på nytt.

  50. 250
    Bottensork säger

    @ Krokusblomma:
    Ja, det ärpåfallande hur ofta ISDS-målen drabbar länder med begränsade resurser, som faktiskt kunde användas till annat. Här tre exempel:

    • El Salvador is facing a multimillion-dollar suit lodged by a multinational mining company after the small country refused to allow it to dig for gold.

    • Argentina was sued by the French conglomerate Vivendi after the province of Tucuman limited the price it charged people for water and wastewater services and was forced to pay 100m-dollars in compensation.

    • Ecuador after cancelling an oil-exploration contract with Occidental Petroleum the company filed a suit before an international investment tribunal and was awarded 1.8bn-dollars in damages;

  51. 251
    Ingrid säger

    – Så här ”naivt och ovetandes” uttalar sig en moderat så kallad ”EU-parlamentariker”:

    https://www.aktuellhallbarhet.se/avtalet-mellan-eu-och-usa-ar-en-mojlighet-inte-ett-hot/

    – Vad säger ni andra om hans uppfattning?

    Hans text är en replik till en annan text av Jens Holm (som det länkas till… ):

    https://www.aktuellhallbarhet.se/tanker-regeringen-offra-miljon-for-avtalet-med-usa/

    MODERATEN skriver följande: ”Men Jens Holm verkar ha glömt bort att det handlar om just samarbete och inget annat”… – Det syftas i texten alltså på att TTIP är ett enkelt samarbete mellan EU och USA – och inget annat…

    – MEN, VI som har följt allt faktasamlande i denna tråden – VET ATT DET INTE HANDLAR OM ETT – ENKELT SAMARBETE…

    – Om man är så litet insatt – är vederbörande helt enkelt på fel plats i sitt moderata yrkesliv…

    –> Så här skriver Jens Holm (miljöpolitisk talesperson för V) avslutningsvis i sin text:

    ”EU vill ro i land TTIP innan det blir presidentskifte i Vita Huset. Och från USA finns det fortfarande mycket kritik mot det föreslagna avtalet. Risken är uppenbar att EU är berett att tumma på viktiga principer för att snabbt hasta igenom ett avtal. Det är i så fall mycket illavarslande.

    Eftersom näringsminister Mikael Damberg är vår ansvarige minister i TTIP-frågan förväntar jag mig att han svarar på följande frågor.

    1.Hur kommer Mikael Damberg att säkerställa att enskilda länder alltid ska kunna gå före på miljöområdet?
    2.Hur kommer Sverige att agera om försiktighetsprincipen inte tydligt skrivs in i avtalet?
    3.Har Sverige gjort någon egen konsekvensbeskrivning av TTIP:s effekter på miljö, klimat och folkhälsa?
    4.Kommer Mikael Damberg verka för att hela förhandlingstexten kring TTIP offentliggörs så att alla kan sätta sig in i vad det handlar om?

    Är regeringen verkligen beredd att offra några av våra mest grundläggande principer för att få till stånd avtalet med USA? Det är hög tid att Mikael Damberg lägger alla korten på bordet i TTIP-frågan. Miljön är ingen handelsvara.”

    – Jag undrar om Jens Holm har fått svar på sina frågor av den ansvarige ministern för TTIP-frågan – Mikael Damberg?

    – Men det är väl knappast troligt, när vi nu verkar ha en ”tystnadens politik” i väldigt många avseenden…

  52. 252
    Krokusblomma säger

    EU-kommissionens idé om samarbete med USA rörande nya regler innebär att det inte kan bli några regler som stör amerikanska företag, säger nu en AMERIKANSK medborgargrupp:

    ”Se upp, Europa. Den läckta TTIP-texten bekräftar att USA försöker exportera sin misslyckade regleringsmodell. Om USA lyckas med detta kommer storföretagen att få enorm makt att blockera, bromsa, underminera och upphäva europeiska regler”

    (Europe beware. The leaked TTIP text confirms that the United States is trying to export its failed regulatory model. If the United States succeeds in its project, Big Business will gain enormous power to block, slow, undermine and repeal European regulations.) Utförlig text här:

    https://www.citizen.org/pressroom/pressroomredirect.cfm?ID=5880

    Hur detta skall förenas med Malmströms bedyranden går inte att förstå.

  53. 253
    I Like Neil Young säger

    @ Ingrid:
    Tack för det! MIKAEL DAMBERG ett namn att lägga på minnet, alla gräsrötter!

  54. 254
    Docent Göran säger

    Här ligger nu talet på YouTube.

    ”Docent Göran” live 🙂

    https://www.youtube.com/watch?v=U0ZEb_rh8gs&feature=youtu.be

  55. 255
    Piltson säger

    @ Krokusblomma:
    Det handlar om Public Citizen, en grupp “som ser till att folkets röst blir hörd i huvudstaden“, en intressant formulering eftersom en och annan kanske trodde att just detta vore kongressens uppgift. Jag sammanfattar det papper som du hänvisade till.

    Avsikten är alltså att nya regler skall behandlas i samarbetsorgan med deltagande från den industri som skall regleras. Där skall man göra lönsamhetsanalyser, detaljerad och utförlig motivering till varför det behövs en ny regel, bedömning av effekten för näringslivet, speciellt för små företag, retroaktiva översikter av redan införda regler och bedömning av effekten på handelsutbytet.

    Om allmänintresse och effekt på folkhälsan sägs ingenting. Det blir, säger Public Citizen, “en massiv övervikt till förmån för de branscher som regleras.“

    Diskussioner och analyser kan dras ut i oändlighet, och hanteringen är i direkt strid mot den försiktighetsprincip som hittills gällt i Europa. Om det går igenom så är det bara en tidsfråga innan USA börjar kräva retroaktiv översikt av redan befintliga EU-regler, påpekar man också.

    Utan Greenpeace hade detta inte blivit bekant. Det är obegripligt hur EU-kommissionen kunnat gå med på sådant utgångsläge, men man fattar varför de försökte hemlighålla det och begränsa tillgången t.o.m. för de EU-parlamentariker som skall rösta om det.

  56. 256
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Dina fyra frågor är berättigade och angelägna, och svaren vore intressanta. Men de kommer inte att ställas.

    Det tycks ju likgiltigt för svenska folket om de i framtiden skall ha möjlighet att besluta i egna angelägenheter eller ej. Inte precis ett samhälle som man vill bo i .

  57. 257
    I Like Neil Young säger

    Piltson Skrev:

    Det tycks ju likgiltigt för svenska folket om de i framtiden skall ha möjlighet att besluta i egna angelägenheter eller ej. Inte precis ett samhälle som man vill bo i .

    Jag tror inte det är likgiltigt för folk alls. Myndigheterna har nogsamt och sorgfälligt UNDVIKIT / STRUNTAT I att alls informera den breda massan om allvaret i denna fråga. Därför vet knappt gemene man ens vad TTIP är, än mindre vad det innebär, den stora allmänheten har helt enkelt ingen susning.

    Men vis av EURO-haveriet så gör inte Svenska Myndigheter samma tavla 2 ggr.

    TTIP-frågan är delvis större/värre än EURO-frågan i mina ögon. Att hantera det som man gör, att mörka igenom det, man kan ju fråga sig om det ens är lagligt. Det är helt enkelt fruktansvärt och det gör mig rasande.

    Jag skulle vilja utkräva Riksrätt eller nåt liknande för det sätt man våldtar Sverige och säljer ut den svenska demokratin.

  58. 258
    Docent Göran säger

    I Like Neil Young Skrev:

    Jag skulle vilja utkräva Riksrätt eller nåt liknande för det sätt man våldtar sverige och säljer ut den svenska demokratin.

    Så ”milt” du uttrycker dig 🙂

    Det skulle nog ha passat som avslutning på mitt tal.

  59. 259
    Piltson säger

    I Like Neil Young Skrev:

    Myndigheterna har nogsamt och sorgfälligt UNDVIKIT / STRUNTAT

    Men finns dagstidningar, television och radio, och det är deras uppgift att visa folk hur det står till med världen. Myndigheternas första uppgift är inte att informera, EU:s material finns på ett tiotal språk på nätet, ibland även danska och litauiska men aldrig svenska. Sverige verkar vara ett väldigt perifert ställe för resten av EU. Det är säreget, eftersom en cenralfigur i TTIP-frågan kommer från Sverige.

  60. 260
    Krokusblomma säger

    Piltson Skrev:

    Utan Greenpeace hade detta inte blivit bekant.

    Nej, men när det nu är bekant är det svårt att förstå varför inte pressen frågar ut Malmström om dessa saker, som så tydligt strider mot vad hon säger om regleringssamarbetet.

  61. 261
    I Like Neil Young säger

    @ Piltson:
    Jag håller med dig om det – men MSM media kanske egentligen inte förstår frågan heller, och ska jag vara ärlig så tror jag många av våra högt betalda och med en enorm mängd förmåner försedda politiker inte heller gör det. Vilket i sig är ett demokratiskt haveri.

    Oavsett det, myndighetsinfon i denna fråga i Sverige har varit under all kritik. Som jag sa – jämför med Eurofrågan 2003.Och detta har värre och mycket mer långtgående implikationer på Sverige som Nation.

  62. 262
    I Like Neil Young säger

    Docent Göran Skrev:

    I Like Neil Young Skrev:

    Jag skulle vilja utkräva Riksrätt eller nåt liknande för det sätt man våldtar sverige och säljer ut den svenska demokratin.

    Så ”milt” du uttrycker dig

    Det skulle nog ha passat som avslutning på mitt tal.

    Ja, jag tycker inte det finns nån anledning att dalta med dessa figurer. Att springa NWO ärenden och personligen hösta in enorma arvoden på att sälja ut Sverige på det här sättet är inget annat än skamligt och i princip landsförräderi.

    Vi är ju ändå en demokrati – ge folket fakta och låt folket ta ställning. Frågan är ju gigantisk.

    Vad tror ni den genomsnittlige Svensken skulle svara i en folkomröstning i frågan förutsatt att det givits tid till att fundera igenom frågan för den enskilde och ta del av debatten?

    TTIP skulle inte överleva en sekund. Och det vet politikerna om – därför mörkas den igenom.

  63. 263

    @ Docent Göran:
    Väldigt bra tal! Roligt att se dig in person. Du är uppenbarligen en ”mjukare” (positiv värdering) människa än jag föreställt mig och du såg ut som en barrikadkämpe från 70-talet.

    Du är en offentlig talesperson för oss som känner panik inför handelsavtalet och du gör det perfekt. Dessutom slår du motståndaren med hästlängder, eftersom dina ord är kristallklara.

    Även de engagerade och initierade behöver höja sitt medvetande ett snäpp då och då för att bättre kunna dela den i sin vardag. Du satte in frågan i sin helhet och historiska sammanhang.

    Alla blev lite smartare. 10 poäng till Göran, den gamle aktivisten!

  64. 264
    I Like Neil Young säger

    Piltson Skrev:

    Det vet jag inte. Men jag tror inte att man kommer så långt genom att stå på torg och skrika

    Det kan ju kanske vara möjligt men det ena utesluter inte, som jag ser det, det andra,

    Alla kanaler behövs oavsett om det är ”live”, FB, YT, bloggar eller rena informationssidor.

    Ju fler ställen som budskapet kan uppsnappas på dess bättre.

    Tycker jag.

  65. 265
    Ingrid säger

    – Frågan om Monsanto, är EN rörelse… Frågan om TTIP är EN annan rörelse – även om det nu finns somliga kopplingar…

    – Mer information om Monsanto kan vi förslagsvis fortsätta med att sprida och diskutera i den tidigare tråden som handlar om myterna om de ofarliga jordbruksgifterna:

    https://annikadahlqvist.com/2016/01/05/myterna-om-de-ofarliga-jordbruksgifterna/

    – Låt oss därför nu återkomma helt och fullt till TTIP i denna tråden – och till alla dessa extrema konsekvenser som vi troligen har att vänta oss – eftersom våra politiker så fatalt försummar möjligheten till att medvetet informera befolkningen om vad som faktiskt pågår, och därmed ”bara kör på” – utan någon som helst djupare kunskap om TTIP… – Allt som mörkas… och i tron att ett dylikt avtal skall leda till arbeten mm… – Hur många gånger har vi inte pådyvlats dylika påståenden?

    I Like Neil Young, förespråkar ”hårdare tag” emot det som urholkar demokratin: – Men vad finns att göra? – Vilka förslag finns?

    – Vilken fakta finns i dag (24 maj), och vad har ytterligare framkommit rörande hur ”de olika protesterna” emot TTIP har utkristalliserat sig? – Är det fler länder som har blivit införstådda med de möjligt förödande konsekvenserna?

  66. 266
    I Like Neil Young säger

    @ Ingrid:
    Man borde kunna skriva till Mikael Damberg t.ex

    Han har fett betalt för det och är dessutom tillsatt av ”det svenska folket”.

    Så det bäst för honom att buga, bocka och tacka dom som hör av sig. Det finns som sagt andra jobb även för honom att söka. Vill han inte göra det han är ”tillsatt” för så vet han ju var dörren är.

    Sen kanske hans egen personliga uppfattning är att han jobbar för NWO och Nato. Men det är som sagt inget som ännu gått ut till Svenska Folket offentligt.

    https://www.regeringen.se/sveriges-regering/naringsdepartementet/mikael-damberg/

  67. 267
    Ingrid säger

    Info om Jens Holm (V) som nämns ovan:

    https://www.riksdagen.se/sv/ledamoter-partier/ledamot/jens-holm_0216534495014

    – En liten bit ner kan man läsa en interpellation som han har skrivit, samt se en film om den debatten – om det nu kan tillföra något av värde… – Det är i alla fall en politiker som är aktiv och frågande rörande TTIP-ärendet…

  68. 268
    Docent Göran säger

    @ Georg W:

    Tack för de vänliga orden!

  69. 269
    I Like Neil Young säger
  70. 270
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Tack, det där var intressant. Han har studerat saken och fattat. Jag tror att han har fattat det som vi sammanfattade i 255 ovan, Han ställer rätt frågor, och det var kul att se att där finns åtminstone en riksdagsman som bekymrar sig om detta.

    Ministern har också fattat men är lilte demagogisk, snacka om svårighet att ”diskutera ett avtal som inte finns” Det är ju då diskussion skall äga rum, inte när det finns och inte kan ändras. Flera sådana glidningar, och jag får inte klart för mig hur man avser förfara när ingen av parterna är beredd att kompromissa sin principinställning.

    Inte heller fick jag besked om de tekniska råd som skall diskutera nya regler utan politisk inblandning. Här hade Holm kunnat fråga mera tillspetsat. Ministern har fattat, men han gav inte besked.

    Och att man redan har en hel massa ISDS-avtal men aldrig drabbats av en stämning…. OK, men i vad mån har man kanske avstått från önskvärd lagstiiftning som kunde leda till en sådan? ”Handelspolitiskt hinder mot progressiv lagstiftning”, sade han. Men tanken slutfördes inte. Skulle väl aldrig medges öppet, men det är en aspekt att vara uppmärksam, på.

    Så det där var intressant, känner mig lite uppmuntrad. Hörde att Malmström snart kommer till Stockholm, se till att hon får frågor som inte kan besvaras med allmänna fraser.

  71. 271
    I Like Neil Young säger

    31/5 Kommer tydligen även Malmström upp i talarstolen om detta.
    Damberg var väldigt undanglidande. Precis det han från V frågade om har ju varit mitt största problem med detta. Både USA och EU har ju utvecklade samhällssystem på varsitt håll och bedriver stor handel med varandra.

    Varför löser man helt enkelt inte bara dom eventuella ”problem” som uppstår då och då inom handeln , vad det nu än kan vara , tullar etc.

    Varför måste man baxa in hela EU i ett ISDS system? Jag har heller inget emot handel och handelsavtal men jag har helt enkelt för liten hjärna för att förstå var det överhuvudtaget måste finnas med en generell ISDS del.

    Mikael Damberg får beskriva det hur gulligt han vill – det gjorde man även med EU inträdet en gång i tiden.

    Jag har ställt frågan förut till denna församling.

    Finns det nån som på rak arm kan säga vad i Sverige som blivit BÄTTRE med EU inträdet. Nån verklig tillgång som vi annars varit utan. Kom igen nu..

  72. 272
    Piltson säger

    I Like Neil Young Skrev:

    Varför måste man baxa in hela EU i ett ISDS system?

    Det har vi också funderat på. EU har redan avtal med möjlighet att avstå, T.ex. Euro och Schengenvtalet om rörlighet över gräserna. Likaså är UK inte med i nån bestämmlse om sociallagstiftning.

    Så om TTIP från början kunde ställas upp så att det gäller enbart EU-länder som ber att få vara med, så skulle det skulle lösa mina betänkligheter. kunde det innebära praktiska svårigheter?

    Anledningen till de speciella ISDS-domstolarna är historisk. De skapades när man efter kriget skulle investera i länder med politisk oro och/eller rättsväsen som inte girk att lita på. och ville skydda sig för plötslig expropriering vid regeringsskifte eller revolution. T.ex. nyligen frigivna kolonier. Mycket rimligt, flera exempel i Afrika,

    Men att ha det i ett politiskt stabilt land med fungerande rättsväsen känns inte sunt. OBS även skevheten i detta. Företaget kan stämma staten under ISDS, men om staten vill komma åt ett sådant företag får den vända sig till en normal domstol.

  73. 273
    I Like Neil Young säger

    Piltson Skrev:

    Men att ha det i ett politiskt stabilt land med fungerande rättsväsen känns inte sunt. OBS även skevheten i detta. Företaget kan stämma staten under ISDS, men om staten vill komma åt ett sådant företag får den vända sig till en normal domstol.

    Precis så – det känns omodernt och bör inte höra hemma i demokratier överhuvudtaget.
    Oavsett om det reformeras – jag ser inte existensberättigandet.

    MEN och det är här jag tror den Macroekonomiska storpolitiska NWO-skon klämmer. Det blir en väg att sätta åt Ryssland såväl som hela EU när det gäller GMO.Det blir ett sätt att ”mjuka upp” diverse länder i Europa där det finns viss ”tveksamhet” till Nato.

    Jag ser även helt andra energislag i kikaren framåt till – nåt som storfinansen kanske troligen inte kan bestämma över på samma sätt som tidigare. Att då ha en ISDS-del i ett förment harmlöst handelsavtal kan vara det som gör att ”friheten” inte blir för stor.

    Givetvis blir det även ett sätt att boxa till LCHF rörelsen – antag att politikerna i Sverige får för sig att införa sockerskatt – vad tror ni CocaCola gör då?

  74. 274
    Ingrid säger

    – Ett nytt länkfynd att begrunda:

    https://businessagainstttip.org/

    – Det är sannerligen dags för ”ned skalning” från alla dessa gigantiska företag, som ständigt skådar efter ännu mera profit – utan någon som helst tanke på vare sig jordklotets finita resurser, naturen eller människan… – ”Vill ha mer mentaliteten” passar inte in i framtidens önskvärda resilienta samhällskultur… – Där behöver vi satsa mer på det lokala och samarbete – så det så 😉

  75. 275
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Vi har här inte mycket kunskap om TTIP, som inte Jens redan har eller har förutsättning att inhämta. Därför kan jag dra ned engagemanget och gravlägga Krokusblomma och Bottensork.

    Men jag skall hålla utkik efter Malmström. Hon har inte svarat på mitt mejl, där jag frågade om hemlighetsmakeriet.

  76. 276
    Piltson säger

    I Like Neil Young Skrev:

    andra energislag i kikaren framåt … Att då ha en ISDS-del i ett förment harmlöst handelsavtal kan vara det som gör att ”friheten” inte blir för stor.

    En påfallande stor andel aktuella ISDS-stämningar handlar om just energi.

  77. 277
    I Like Neil Young säger

    @ Piltson:
    Jepp!!

    Dom 4 stora:

    * Energi

    * Mat och Medicin (eller det som NWO väljer att kalla mat och medicin)

    * Bank/Ekonomi

    * Militäriserande Industri (att kalla det Försvarsindustri är missvisande)

  78. 278
    Ingrid säger

    Som UPPLYSNING:

    http://www.stop-ttip.org

    – Den länken kan du bara skriva under om du bor i Europa, inte i USA… – Det fick jag veta av en som jag hade skickat länken till, och som bor i USA…

    – Då kan man undra om det finns någon protestlista i USA – någon som vet?

  79. 279
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    protestlista i USA

    Här finns mycket, men nån lista hittade jag inte

    https://www.citizen.org/Page.aspx?pid=6037

  80. 280
    Lars Henrik säger

    Ingrid Skrev:

    protestlista i USA

    SumOfUs har en lista där även amerikaner kan skriva på såvitt jag förstår:

    https://action.sumofus.org/a/stop-ttip/

  81. 281
    Ingrid säger
  82. 282
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Som förväntat har Expressen inte ställt en enda central fråga. Svagt att låta henne tala om USA när det handlar om Europa.

    Alltså en meningslös intervju, Filip var inte förberedd. Som redaktionschef skulle jag ha sänt honom tillbaka för att fortsätta prata.

    Men det stämmer att man sänder konstiga signaler till USA. Hennes eget fel. eftersom hon motsäger sina huvudmän.

  83. 283
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Filip relaterar i sin text till denna intervju:

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=3071&artikel=6441666

  84. 284
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Även i DN finns en intervju. Där hittar jag följande avslöjande citat:

    ”Kommissionen kan producera hur många förslag som helst och Europaparlamentet kan säga ja, men om medlemsländernas regeringar säger nej så blir det ju ingenting.”

    Vilket isåfall är ett hälsotecken. EU-kommissionen är inte ett demokratiskt, folkvalt organ.

  85. 285
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    inte ett demokratiskt, folkvalt organ.

    Kanske jag bör förtydliga:

    EU-kommissionen initierar EU-lagar utan uppdrag från EU-parlamentet. EU-parlamentet består till stor del av nickedockor som visserligen är folkvalda, men i val där ”folk” inte varit särskilt engagerade.

    Det är därför begripligt när Malmström i DN klagar över ”populistiska” rörelser. Man kan se det som ett uttryck av förtvivlan över strävanden att skapa ett nytt europeiskt imperium.

  86. 286
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Ja, radiointervjun var bättre. När man trasslat sig igenom de ointressata sakerna i första halvan kom centrala frågor upp. Men logiska följdfrågor blev det sällan och på ett par punkter slapp Malmström undan ganska lättvindigt. T.ex. i frågan om antibiotika i djuruppfödning.

    Såvitt jag förstått detta handlar det primärt inte om halt av antibiotika i den enskilda konsumentens mat. Det handlar om oansvarig användning som i längden skapar resistenta bakteriestammar. Nånstans såg vi nån som sade att de flesta nuvarande antibiotika kan vara verkningslösa om några år.

    Om man i dessa förhandlingar kan bidra till att stoppa sådan användning i USA så bör man väl göra det. ”Lösningen” med två produktionslinjer i Kanada är ett sätt att smyga undan centralfrågan.

    Bättre än de intetsägande frågorna i början hade varit att konfrontera Malmström med Joseph Stiglitz, nobelpristagare i ekonomi:

    https://www.youtube.com/watch?v=sIfO5HRRjQg

  87. 287
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    JA – STIGLITZ ÄR INTRESSANT ATT HÖRA PÅ…

    NU ÄR SPELET IGÅNG:

    https://actions.sumofus.org/a/bayer-bees-lawsuit/?akid=19789.11567160.SfagQv&rd=1&source=fwd&t=1

    – TJA VAD SKA MAN MED BIN TILL… – BEGRIPER MAN INTE MER ÄN SÅ… HAR VI EN FÖRKLARING TILL SPELET…

  88. 288
    Docent Göran säger

    @ Ingrid:

    Jag stöder Sumofus ekonomiskt – det verkar var en gräsrotsorganisation är väldigt aktiv mot olika uppenbara vansinnigheter.

  89. 289
    Piltson säger

    Ratificering av CETA nu ifrågasatt på grund av krångel mellan Bulgarian/Rumänien
    och Kanada.

    https://skiftet.org/nyheter/2016/05/ceta-avtalets-framtid-osakert

    Detta är en upppmuntrande nyhet, eftersom CETA ochså innehållet ISDS. Hur långt har ratificering kommit i Sverige?

  90. 290
    Piltson säger

    Hemligt möte om TTIP i Stockholm i morgon:

    https://ttippen.se/2016/05/30/stangt-seminarium-med-ttip-hojdare-i-stockholm/

    Se där även länken till regeringens ”information” om detta.

  91. 291
    Piltson säger

    Och här får vi veta att EU-ambassadörer ”grälar” med USA!

    https://www.nyteknik.se/digitalisering/eu-och-usa-e-gralar-om-ttip-6577207

    Hoppfullt?

  92. 292
    Piltson säger
  93. 293
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    PILTSON – du är oumbärlig med all din information… – STORT TACK!

    – Visst finns det ett drag av hoppfullhet i det problematiska med TTIP – särskilt när man finner ut att allt inte ”går som på räls” för dem som trodde att alla sammanhangen kunde tystas ned…

  94. 294
    Lars Henrik säger

    Ingrid Skrev:

    Visst finns det ett drag av hoppfullhet i det problematiska med TTIP

    Det är mitt intryck också. Det skrivs även mer i svensk media om förhandlingarna och kritiken lyfts fram på ett annat sätt än för bara några månader sedan. Det finns hopp 🙂

  95. 295
    Hanveden säger
  96. 296
    Piltson säger

    Den internationella kampanjen mot TTIP ligger nu på 3.476.705 underskrifter. För några dagar sedan var ökningen ungefär ETT NAMN I MINUTEN..

    Det betyder ungefär 1400/dygn. I morgon bitti får vi se om denna takt håller i sig. Egentligen borde ökningen vara i viss mån exponentiell efterhand som nya tillkommer och dessa nya sprider information om hur angelägen frågan är.

    Det är ju den mest angelägna EU-frågan sedan Sverige gick med i EU. Här skriver man på:..

    https://stop-ttip.org/sign/

  97. 297
    Piltson säger

    Den rent svenska kampanjen på ”Skiftet” har nått 52.832 namn., Den finns här:

    https://skiftet.org/kampanj/ttip

    I jämförelse med andra länder, och i relation till folkmängden, är detta en ganska låg siffra. Men eftersom medierna nu äntligen börjat uppmärksamma detta så kanske den också ökar.

  98. 298
    Piltson säger

    Här har TTIP-aktivisterna igår tillintetgjort sju av EU-kommissionens standardfraser:

    https://stop-ttip.org/blog/mythbusting-ceta-and-ttip/

  99. 299
    Piltson säger

    Här finns en interaktiv karta, som visar antalet underskrifter i de olika länderna. Procentsiffran visar graden av engagemang i relation till folkmängden. Jämför Sverige med Tyskland, Österrike och UK!

    https://www.stoppattip.se/namninsamling.html

  100. 300
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Piltson har gjort det igen! TACK!

    – TEXTEN (länken i 298) – VAR MYCKET INTRESSANT ATT FÅ TA DEL AV…

    – TILL ALLA ER ANDRA – SKRIV PÅ!… (se länkarna ovan, 296, 297)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa