Motion bättre mot depression än antidepressiva läkemedel

Artikel av Mercola .

Antidepressiva läkemedelsindustrin baserar sin reklam på forskningsfusk.  De redovisar många gånger högre förbättringsfrekvens än i verkligheten. Till exempel uppgavs att efter ett år befann sig nästan 70% av deltagarna i remission – i verkligheten var det endast 3% som var det.
Teorin att serotoninhalten i blod och hjärna är för låg vid depression har motbevisats av många studier.

En känd farlig biverkan av antidepressiva är ökad risk för självmord och mord. En biverkan som antagligen överskrider den eventuella nyttan som preparaten har.

Annan forskning har visat att en annan aspekt vid depression är ökade inflammatoriska markörer. Inflammationsämnen kan komma från tarmen till hjärnan via Vagusnerven. En inflammationsmarkör som man har funnit är höga omega-6-fetter. Dessa kommer mest ifrån intag av vegetabiliska fleromättade fetter, matoljor och margariner. Även djuren vi äter är oftast uppfödda på omega-6-rikt kraftfoder.
D-vitamin-brist är också en bidragande orsak till depression. D-vitamintillskott rekommenderas under den solfattiga delen av året. Man kan kolla D-vitaminhalten i blodet via vårdcentralen.

Däremot har många studier visat att fysisk träning är den bästa medicinen mot depression!

Vi är också många som har upptäckt att en promenad gör att man mår  bättre efteråt. Både fysiskt och mentalt.

 

Comments

 1. 1

  Sedan Jag såg Dagny Sjödin från Gävle i tidningarna som hade börjat vid 67 års ålder och höll på med styrkelyft har jag velat göra det men det blev inte av förrän för 4 år sedan och nu gör jag det på gym sedan maj förra året. Det är ju verkligen vi gamla som behöver det, Vi gör det hela familljen, Blir 80 om 2 år…

 2. 2

  Fysisk träning är utan tvekan bra. Man skall dock hålla en sak i åtanke. Fysisk aktivitet får mycket lättare stöd från matindustrins lobbyister och reklammakare. Varför? För då äter man mer. Katsching.

  Att äta ”djur och grönt” ger inte samma klirr i kassan, speciellt inte hos de som tillverkar ”produkter” istället för riktig mat. Att ”produkter” ger sämre tarmhälsa och därmed sämre psykisk hälsa, det måste man också försöka hålla under radarn.

  Att fasta skall vi inte tala om, sådant måste baktalas rejält av lobbyisterna, för det är det de får betalt att säga. Om de råkar säga sanningen i ett obetänktsamt ögonblick, då får de sparken. Det har hänt i några fall, både hos världens största läskedryckstillverkare och hos en amerikansk sockerproducentförening.

 3. 3

  Vad är grundorsaken till depression?
  Alla vill dölja grundorsaken för det finns nog ingen nu som kan tjäna pengar på grundorsaken till depression.

  Socker kan inte vara grundorsaken för unga personer utan metabola sjukdomar får depression, socker kan öka risken eller förvärra depressionen men socker kan inte vara grundorsaken.
  .
  Inflammation kan vara grundorsaken men vad orsakar inflammationen?
  Dåliga fetter industrins skit, socker, infektioner, miljögifter, det kan finnas många orsaker till inflammation
  Det kan även finnas helt okända orsaker till inflammation som nu inte är kända.
  Det behöver inte ens vara kosten som är grundorsaken, men kosten kan påverka en depression.
  Brist på motion kan inte vara grundorsaken till depression men motion kan säkert minska på en befintlig inflammation.

  Jag vet inte vad som är grundorsaken till inflammationen men jag vet att ingen bryr sig för ingen kommer att tjäna pengar på att ta bort grundorsaken.
  Tyvärr vill alla att folk ska få depression så dom kan ta betalt för att dämpa symtomen det gäller även alternativmedicinen som inte vill att folk ska vara friska.

  Merkola
  Inflammation and Depression

  If low serotonin in the brain is not the cause behind depression, what is? One highly probable culprit is inflammation. Certain biomarkers, such as cytokines in your blood and inflammatory messengers like CRP, IL-1, IL-6 and TNF-alpha, show promise as potential new diagnostic tools, as they’ve been found to be “predictive18 and linearly19 correlative” with depression.

  For example, researchers have found20 that melancholic depression, bipolar disorder and postpartum depression are associated with elevated levels of cytokines in combination with decreased cortisol sensitivity. These inflammatory agents can affect your nervous system by way of the vagus nerve, which connects your gut to your brain.21

  Specialized cells called microglia in your brain are activated by inflammation, and when activated, an enzyme called indoleamine 2, 3-dioxygenase (IDO) triggers the production of quinolinic acid that is associated with symptoms of anxiety and agitation.22

  What causes rampant inflammation? One of the key culprits is the omega-6 fat linoleic acid (LA), found in high amounts in seed oils (and hence processed foods and restaurant foods of all kinds) and certain meats, like chicken and pork, as poultry and swine are fed a high-LA grain diet. For an in-depth review of the hazards of LA, see “Linoleic Acid — The Most Destructive Ingredient in Your Diet.”

 4. 4

  Själv tar jag antidepressiva sedan 5 år tillbaka.
  Och varje år mer och mer efter läkaren rekommendationer. Mår inte alls bra. Vissa dagar är väldigt ”mörka”dagar för mig som jag inte orkar med något utan bara sova.
  Är 47 år gammal och ser inte förbättring av de antidepressiva och saknar lust till livet. Är konstant trött.
  Jag sörjer pga det jätte mycket eftersom jag var väldigt produktiv , glad, positiv och arbetsam människa förrut innan..

  Måste satsa på träning istället men jag saknar motivation för att börja att träna och slutar med antidepressiv medicin. Hmm. Jag hamnade i ett cirkel.

  Tack Annika för Din artikel och tack till alla för kommentarer.

 5. 5

  En känd farlig biverkan av antidepressiva är ökad risk för självmord och mord. En biverkan som antagligen överskrider den eventuella nyttan som preparaten har.

  Läste en artikel i Illustrerad vetenskap nr 16. -23
  Det handlar om Cochrane, det beskrivs som
  Läkarnas kompass
  Patientens vakthund
  Forskningsresultat

  Önskar kommentar om Cochrane, är det seriöst?
  Har Cochrane uppgifter om antidepressiv medicin och biverkan

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  4 Dmn
  Jag får en dålig känsla när du skriver att du ökar dosen på antidepressiva varje år. Kanske att du försämras av dem i stället?
  Jag tycker att det låter som en bra idé att du ska satsa på fysisk träning i stället, och trappa ner dina antidepressiva i stället för upp. Och ät en bra kost, utan socker och överskott av omega-6 i skräpmat.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  5 Lennart
  Du undrar över Cochrane. Från början var det en fristående organisation som arbetade i allmänhetens tjänst. På senare år har de alltmer övergått till Big Farmas tjänst, tyvärr. Så jag har tappat intresset för dem.

 8. 8
  Johan Larsson säger

  Med tanke på att man vet sedan länge att depression läker ut ”tids nog” av sig själv utan behandling, så kan man nästan antaga att minst 3% känner att de är på väg upp inom ett år utan behandling. Om så är fallet, hamnar SSRI:s resultat i ännu sämre dager. Jag misstänker rent av att SSRI kan fördrjöja den naturliga läkningen, men det bygger jag endast på min egen gissning.

  Det blir dock ibland problem med att mäta effekter av antidepressiva medel, för att de idag i de flesta fall ges för en annan indikation, nämligen ångest (och ångest och depression går ofta hand i hand). De är inte framtagna för ångest och man har inte gjort seriösa undersökningar huruvida SSRI hjälper mot ångest. Man undviker helst det, för att man vet att inget preparat hjälper mot ångest. Det enda i medicinväg som hjälpert mot detta är beroendeframkallande narkotiska preparat, vilka endast fungerar en kort period. Då hela Fass saknar preparat som behandlar ångest (förutom symtomen via bensodiazipiner), tog man ur luften en konstruerad hypotes att SSRI skulle fungera mot ångest också och successivt smugit in mer och mer ångestbehandling i Fass medelst SSRI. Man har aldrig seriöst lyckats visa att det är antiångestmedel, men sådana petitesser ska väl inte behöva hindra Big Pharma…
  .

  Dmn:
  Trots att jag är mycket starkt emot SSRI, vill jag inte att du ska ta det som en uppmaning att sluta med din medicinering rakt av. Särskilt om man ätit det i många år krävs det ofta en väldigt långsam nedtrappning för att inte riskera försämrat psykiskt mående under avvänjningsperioden (kan bli riktigt illa för vissa). Det att de säger att dessa preparat inte är beroendeframkallande, är en halvlögn utifrån vilka kriterier man väljer att kalla för abstinensbesvär. Vill du sluta med dem, bör du helst redan hittat ett alternativ som hjälper dig (som t ex motion), och sedan trappa ned i steg som du inte mår påtagligt sämre av, och om du vill sluta med det trots att din läkere anser att du bör fortsätta så är det ytterst upp till dig att bestämma den saken – men informera läkaren om det i så fall, så kommer denne förhoppningsvis hjälpa dig med utsättningen.

 9. 9

  ”,,,många gånger högre förbättringsfrekvens än i verkligheten.”.

  Det handlar om skillnaden mellan ”relativ” och ”absolut” sannolikhet., ofta ignorerad av pillerindustrin.
  Är detta en ”elak gåta”?
  Relevant litteratur: James LeFanu: ”Too Many Pills-

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa