Introduktion till LCHF

I min gamla blogg fanns introduktionsinlägg  till LCHF. Dessa har försvunnit iom att Passagen Blogg lades ner.

Jag ska försöka att ta mig i kragen och skriva nytt.

Kostdoktorn har ett introduktionsinlägg:
LCHF för nybörjare

 

Comments

 1. 1
  Katarina säger

  Jag har en liten fundering kring hjärnans behov av kolhydrater och försurningen vid bildadet av för mycket ketoner. Det jag skriver nu syftar till långvarig diet innehållandes extremt lite kolhydrater (som LCHF).

  Hur argumenterar du för att hjärnans kolhydratbehov ska täckas vid intag av extremt lite kolhydrater? Jag vet att protein i viss mån kan omvandlas till kolhydrater för att försöka täcka hjärnans behov, men i det långa loppet räcker inte detta. Hur fyller hjärnan sitt behov av kolhydrater när det inte finns några att använda?

  En annan sak jag funderade på, om man är elitidrottare eller tränar väldigt intesivt är ju glykogenet det första som bryts ned och finns inte det tillgängligt så (ja, via fettnedbrytning först) kommer tillslut muskelproteinerna att brytas ned. Då förloras ju hela tanken med träningen (att bygga muskler). Hur ska man göra för att tillgodose kroppens behov av kolhydrater vid högintensiv träning? Att ha ett för högt intag av protein belastar ju flera av våra organ i kroppen och ger inte det behovet av kolhydrater som behövs.

  När jag har velat ”deffa” och gå ner i vikt har jag ökat min träning, minskat mina portioner och minskat onödigt fett och kolhydrater (ex chips, godis och alkohol). Det har alltid fungerat för mig. Genom att enbart utesluta kolhydrater tror jag inte att man kan gå ner i vikt utan att rubba (förstöra?) viktiga funktioner i kroppen. Jag tror att för att gå ner i vikt måste en vilja finnas och en drivkraft att gå ner i vikt.

  Hur övertalar du medlemmarna i din ”sekt” (som du kallar det)? Vilka är de starkaste argumenten?

 2. 2

  Svårt att ta någon på allvar när det är så grova faktafel. Hjärnan behöver INTE kolhydrater, protein omvandlas ALDRIG till kolhydrater.

  Googla frågan. Svaret finns på massa ställen, tex här:
  https://www.kostdoktorn.se/lchf/kostdoktorns-faq/#hjärnan

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  AW, Hjärnan behöver ett normalt blodsocker, blodglukos. Får den inte det blir man dålig, pga hypoglykemi. Blir blodsockret alltför lågt så dör man. Enda sättet att få för lågt blodsocker är att injicera för mycket insulin.
  Om man inte har bristande förmåga att tillverka insulin = diabetes typ 1.
  Har man ett normalt , eller något lågt, blodinsulin får man ett normalt blodsocker även utan intagna kolhydrater, genom den sk glukoneogenesen https://sv.wikipedia.org/wiki/Glukoneogenes
  Där ser du att protein, aminosyror, kan användas till glukostillverkning. Även glycerolmolekylen i triglyceriderna, fettet, kan ge glukos i glukoneogenesen.

  Vid diabetes typ 1 blir glukoneogenesen kraftigt uppskruvad, eftersom ett lågt insulin och högt glukagon skruvar upp den. Det gör att t1-diabetikerna får ett skyhögt blodsocker även om de inte äter en enda kolhydratmolekyl. Detta visar kraften i glukoneogenesen.

 4. 4
  Goran van Den Buske säger

  Katarina skriver: ”Hur övertalar du medlemmarna i din ”sekt” (som du kallar det)? Vilka är de starkaste argumenten?”

  Vem kallar detta sekt och vem behöver övertalas? Tror du tusentals sjuka personer som blivit friska, kanske minskat halva sin vikt, verkligen behöver duperas? För att bli populär företrädare på kostblogg krävs att man har många besökare som gillar vad man skriver. Tycker du det är sekteristiskt beteende – hur göra då med BlondinBella och hundratals andra sektledare som leder hängivna shopingmissbrukare?

 5. 5

  Tack för förtydligandet, Annika!

 6. 6

  Jag stör mig på de faktafel som cirkulerar och att folk inte kan göra enklaste efterforskning innan de börjar gnälla och sprida felaktig information. Det pågår förvisso nån slags ”krig” mellan forskare om lågkolhydratkost – och detta ska naturligtvis debatteras. Men. Hjärnan behöver, som du nämnde, blodglykos. Inte kolhydrater. Blodglykos kan, som jag förstått det komma ifrån kolhydrater – men kroppen tillverkar det själv om man inte äter kolhydrater. Detta är väl ändå ett faktum, som inte bestrids av några forskare ?

 7. 7
  sandra Lodin säger

  hejsan!

  Tackar till dej för en trevlig och lättläst
  och informativ sida.
  Jag är egentligen inte överviktig,jag är normalviktig men har inte tränat på länge nu.
  Jag är intresserad av att äta enligt LCHF metoden jag tycker det är mycket gott att äta mkt protein
  och ägg och standard produkter
  Hur vet jag vilket som är mitt kaloriintag.
  Vad händer i kroppen när jag äter socker?
  kan man äta lite socker t. ex socrad sylt till pankakorna vad hände rmed kroppen när man äter
  socker jag har alltid tänkt på det.Vad händer när barn äter godispåsar t. ex kan de också
  äta ren LCHF kost?
  Är det något kroppen förlorar vid denna diet.
  Är den enbart för att gå ner i vikt?
  Bästa hälsning
  sandra Lodin

 8. 8

  Hej Annika,

  Jag har varit mkt intresserad av LCHF i ett par år och har fulla bokhyllan med böcker. Jag är övertygad om att detta är det rätta sättet att äta och leva. Problemet är att jag har balanserat på gränsen till matmissbrukare i många år och är en sockerberoende. Jag har därför börjat med strikt LCHF vid tre tillfällen totalt under 2011 och 2012, men misslyckats efter ca 2 veckor p g a att jag ”unnat” mig något förbjudet och på så sätt gått i från LCHF. Jag har till slut förstått att jag inte kan avvika eftersom jag då triggar i gång mitt beroende. Vill poängtera att jag mått otroligt bra fysiskt under de tre 2 veckorsperioderna med LCHF!

  De senaste tre månaderna har jag försökt lägga om till LCHF vid ytterligare tre tillfällen men har fått bryta pga att jag mått mkt dåligt. Detta börjar på tredje dagen och alla symtomen stämmer in på symtomen för Hypoglykemi (lågt blodsocker), det kan även stämma in på lågt blodtryck. Dock upplever jag att symtomen sätter i gång en kort stund efter måltid, (15 min), och kan hålla i sig flera timmar eller hela dagar. Mår som bäst på morgonen den första halvtimmen-timmen jag är uppe. Jag klarar inte en vanlig promenad för benen bär mig inte och jag håller på att svimma. Har ständig huvudvärk, darrig, yrsel, kall om händer och får plötsliga svettningar, synen blir konstig och jag blir mkt irriterad och okoncentrerad. Försvinner nästan i väg, stänger av. Klarar bara max en vecka sen står jag inte ut. Det tar ett par dagar av socker, kolhydrater och annat skräp innan jag mår bättre.

  Min fråga är alltså: Kan detta vara början till diabetes, (har fått hastigt försämrad syn de senaste månaderna men ingen ökad urinering och dyl)? Kan det vara så att det är omställningsbesvär helt enkelt? Kanske jag ska hålla ut ett par veckor och se om det vänder? Det är så märkligt att jag aldrig blivit så här tidigare då jag kört LCHF. Kan också tillägga att jag denna sista gång (just nu), varit mkt försiktigare med fettet för att ta det lite lugnt i början.

  Jag har läst massor här på nätet men det finns så många olika åsikter. Ska kolla blodsocker i morgon med hjälp av sticka från apoteket men tycker det känns jobbigt att gå till en läkare som inte kan LCHF. Jag bor i Sundsvall men tillhör inte Vårdcentralen centrum tyvärr och flyttar till Stockholm om ett par veckor.

  Hoppas Du kan ge mig något råd om vad jag ska göra.

  Tacksam för all hjälp!

  Camilla i Sundsvall.

 9. 9

  Min syster kör LCHF dieten och har inte haft några som helst problem med den.
  Om någon skulle prova den och dom och mår dåligt av den så anser jag att det bara är att uppsöka läkare och säga jag är sjuk laga mig.
  men det är bara min åsikt jag tycker att varje människa har rätt till sitt eget tycke och smak både gällande mat och kropp-storlek.
  Personligen äter jag allt men jag tycker mer eller mindre om det jag äter.
  Jag trivs med min kropp som den är visst skulle det vara häftigt att visa lite magrutor på stranden men så länge jag mår bra ser jag ingen anledning till att banta eller gå på diet.
  så länge man trivs med sig själv ser jag inget problem med en stor kroppshydda.
  naturligtvis kan det gå till överdrift men det är inte så svårt GÅ MER ÄT MINDRE.
  men det är nog bara jag som verkar förstå denna enkla sanning.
  //ICE

 10. 10

  Kan man få ställa en fråga här? Är nybörjare med LCHF-kost, som jag äter för att se om mina magproblem kan bli bättre. Behöver inte gå ner i vikt. Har problem med att jag vaknar för tidigt, vid 04-tiden och det dröjer innan jag somnar om. Känner mig inte alls utvilad och pigg när det är dax att stiga upp. Läste om att man vaknar för att blodsockret är för lågt. Är detta ett övergångsproblem, när man nystartat med lchf? Kan man komma tillrätta med det på något vis? Jag har ätit kvällsmat, en stund innan jag lägger mig, så jag borde ha något att ”leva” på hela natten. Jag äter strikt lchf nu till att börja med.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Maria:
  Det kan lika gärna bero på att kortisolhalten, ett stresshormon, börjar stiga på morgonsidan.
  Jag vet inte vad man ska göra åt det. Många får tack och lov bättre nattsömn sedan de övergått till LCHF.

 12. 12
  emma birgitta säger

  Jag har hållit på att vela hit och dit mellan LCHF och KCAL. Jag gick ner i vikt c.a 20 kg för 10 år sedan med LCHF, med hjälp av Annika Dahlqvist. Sedan blev jag sjuk efter olycka. Fick epilepsi och infektioner. Epilepsin försvann men medicinerar med låg dos av Ergenyl Retard och Tegretol Retard. Har inte haft anfall på över 5 år. Nu tillbaka på banan men har svår astma. Senaste tiden fått mycket cortison i form av tabl. Har nu slutat med detta. Gick med i Viktklubben och åt ännu mer. Inser nu att jag måste börja om med LCHF. Epilepsin är borta men har astma. Höll på att äta ihjäl mig. Jag älskar fet mat och jag blir mätt på fet mat. Min undran är hur skall jag bära mig åt nu. Det gick så bra förut. Måste jag väga all mat? Jag väger 97 kg och är 170 cm. Tacksam svar. Jag tycker du är så bra Annika. Jag har även celiaki så vad jag förstår så är alla mina sjukdomar sk autoimmuna. Jag skrev och frågade en forskare som sade att epilepsi och celiaki har ett samband. Hälsningar Birgitta

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  12 Emma Birgitta
  Du ska veta att ketogen kost = strikt LCHF är den bästa kosten mot epilepsi.
  Jag tycker att du ska äta en strikt LCHF Den kosten tar bort hunger och sug. Astma är en inflammatorisk sjukdom som kan förbättras på LCHF. Då kanske du kan minska på cortisonmedicinering.
  Kalorisnål och fettsnål kost som Viktklubben tillråder motverkar sitt syfte pga ökad hunger och sug.
  Fet mat, inga kolhydrater, inte räkna kalorier – men använd ögonmåttet, så att det inte blir för mycket mat.

 14. 14
  Britt säger

  Hej!
  Jag är Gastric By Pass opererad 2008, gick ner 40 kg under mitt första ( svält år)
  Blivit Laktosintolerant, fått Histaminintollerans och har idag gått upp 30 kg . Nu har jag fått tips om LCHF och har beställt din bok . Tror du att jag kan äta LCHF trots att jag bara kan äta små portioner ?
  Har svårt att äta fett och blir illamående och får diarréer.
  Tack på förhand!

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  14 Britt
  Absolut att du kan äta LCHF som GBP-opererad, utifrån dina förutsättningar med liten magsäck. Det vore mycket positivt för din hälsa.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa