Nya brittiska kostrekommendationer – om möjligt ännu värre

Veckans Zoë .

NICE (National Institute for Health and Care Excellence), den brittiska organisation som fastställer riktlinjer för läkemedel, interventioner  och kost för bättre hälsa. En revidering av gamla råd från -14, under hösten -23.
Det är stor betoning på kolesterol, och behandling för att hålla värdena nere. Höga doser av statiner och andra kolesterolsänkare rekommenderas. Alternativa metoder får inte användas.
Många personer i arbetsgruppen som utarbetat råden har bindningar till läkemedelsindustrin.
Kostråden fortsätter att betona lågt intag av fett, särskilt mättat fett.

Min kommentar: De som okritiskt tycker att det viktigaste är att följa  de farmakaföretagspåverkade ”experternas” rekommendationer kan väl fortsätta med det. De som är intresserade av sanningen kan prova att äta enligt en ketogen/LCHF-kost för att se effekterna på blodsocker och hälsoupplevelse. Inga jämförande studier har visat nackdel för denna kost.

 

Comments

 1. 1

  Ska man skratta eller gråta? Vill man skratta, så rekommenderar jag Nick Norwitz n=1 test, där han visar att man kan sänka sitt LDL-kolesterol nästan dubbelt så mycket på två veckor genom att äta ett paket ”Oreo-kakor” per dag jämfört med behandling med statiner. Ingen vetenskap, men en indikation på att kroppen reglerar kolesterolhalten i blodet beroende på vad man sätter i sig. Finns ingen extra glukos tillgänglig så används lipoproteiner för att transportera näring ut till cellerna. Så har det varit i över 4 miljoner år…

 2. 2

  Javisst är det så Annika! Det är pengar och makt som styr! Men jag följer ketogen kost/LCHF och har gjort det nu i fyra år. Jag håller en hälsosam vikt, behöver inte ta några mediciner (åt blodtrycksmediciner tidigare) och jag mår bra! Tack Annika! Tvivla aldrig på din kunskap och erfarenhet. TACK!

 3. 3
  Birgitta Alm säger

  Instämmer med dig Annika! Jag började 2010 med LCHF efter att ha läst Skaldemans bok. Fick diagnos Ulcerös kolit 1993. Upplevde en förbättring efter tre veckor, gick ner 20 kilo på 6 månader. Slutade medicinera med Asacol efter något år. Har insett att för min del handlar det om mat och stress.
  Min sambo blev frisk från diabetes och högt blodtryck.
  Jag känner en stor tacksamhet för denna visdom jag fått tack vare dig och det övriga gänget. Stort Tack!

 4. 4
  Lasse P säger

  ”Alternativa metoder får inte användas”…..på vems vetenskapliga grund tror ni att det påbudet vilar?
  Samma argument användes mot Ivermektin m.fl läkemedel som demoniserades å det grövsta men den egentliga anledningen var att om det fanns ett verksamt läkemedel mot covid-19 så kunde inte mRNA injektionerna få det efterlängtade nödgodkännandet.
  Våra politiker håller på att sälja ut oss och vårat egenbestämmande till de som har i det närmaste obegränsade ekonomiska resurser för att öka sina vinstmarginaler.

 5. 5
  Tommy Strömbäck säger

  Min sanning = Uffe Ranskov med sin bok Kolesterolmyten som via sin bok ledsagade mig över till Annika’s skrifter och LCHF för ca 12 år sedan dess mår jag utmärkt!
  Är idag 81 år och besökte senast min husläkare för över tio år sedan vilket är samtidigt som jag, på eget bevåg (men hade läst på!) slutade med såväl blodtryckssänkande som kolesterolsänkande ’medicin’.
  Visst har jag haft enstaka förkylningar och influensor sedan dess, men i min värld hör detta till (genom att bygga upp immunförsvaret). Kroppen har en fantastisk förmåga att hantera detta.
  Visst ser jag till att ta såväl vitamin C, D, Zink, Magnesium och Krill.
  Däremot inga Covid-sprutor eller sprutor mot årsinfluensan. Äter man rätt kost (LCHF) så ser jag det inte som nödvändigt.
  Det som bekymrar mig mest är hur våra grödor och djur utsätts för olika former av gifter som sedan förs över till oss.

 6. 6
  Piltson säger

  Denna morgon 3/3 2024 kl 7.15 hamnade i mitt inne i ett program i “Vetenskapsradion“ i Sveriges Radio P1. Där framträdde en “expert“, som talade om hälsosam mat. För att inte gå upp i vikt skulle man hålla ner sitt intag av energi, alltså kalorier. Vad han hette omtalades inte vid slutet (däremot namnet på den som tryckt på knappar i kontrollrummet). Men han talade prydlig, accentfri avenska och använde aldrig det nya modeordet “liksom“, med vilket andra experter döljer sin oförmåga att prata med precision.
  Här hade alltså SR anlitat en expert på hälsosam mat som inte kände till grundprincipen vid reglering av kroppsvikt, nämligen att

  Krpppavikt regleras inte av energitillförsel utan av matens fördelning i olika näringsämnen.

  Det var bekant för en fransk fysiolog, J.A. Brillat-Savarin för tvåhundra år sedan. Han skrev en bok som två gånger översattes till svenska. Det var innan man visste nåt om kalorier i mat, men det glömdes en bit in på 1900-talet, när man lärt sig om kalorier. Då infördes ett nytt„ kliniskt oprövat begrepp “energibalans“, som sedan dess tycks behärska både professorer och s.k. dietister. Man kan kräva att Sveriges Radio anlitar mera kunnig hjälp. Vi ber alltså att få upprepa:

  KROPPSVIKT REGLERAS INTE AV ENERGITILLFÖRSEL UTAN AV MATENS FÖRDELNING I OLIKA NÄRINGSÄMNEN.

  Det handlar framför allt om tillförsel av vissa kolhydrater, som snabbt omvandlas till blodsocker, vilket utlöser insulin, vars fettdrivande egenskaper driver upp kroppsvikten. Begreppet “energibalans“ bör utrotas och därmed även kaloridata på matetiketterna. De har föga hälsorelevans, men uppfattas som en varning.
  Finns i kretsen kanske nån vänlig person, som kan upplysa Sveriges Radio om det?

 7. 7
  Piltson säger

  Men vad händer då med överskottsenergin, om den nu inte resulterar i ny kroppsvävnad?
  En rimlig fråga, men man ser den sällan diskuterad, eftersom energin redan tilldelats denna verklighetsfientliga roll, vilket riktar uppmärksamheten i annan riktning.
  Men det känns ju rimligt att här gäller gäller termodynamikens andra huvudsats precis som i andra mekaniska system: spillvärme, här i form av svettning (och kanske feber?).
  Men eftersom mänskokroppen också är ett biologiskt system tillkommer utsöndringar från metabolismen. Finns kalorier kvar i urin och avföring?
  Kanske inte så viktigt att veta. Däremot skulle man gärna vilja höra lite om hur experterna tänker sig uppkomst och inlagring av ny kroppsvävnad när de inte godtar de funktioner som Brillat-Savarin så väl beskrev i sin bok från 1825. Där finns faktiskt hela uppsättningen näringsämnen som man avråder från under rubriken LCHF.
  En annan intressant fråga är hur myndigheter i diverse länder kan fortsätta att ständigt upprepa anvisningar och rekommendationer som så övertygande motbevisats i klinisk erfarenhet alltsedan William Banting 1864- En präktig s.k. elak gåta.

 8. 8
  Jösses säger

  Visst är det märkligt att det skall vara så svårt att få folk att förstå det orimliga i konceptet ”energibalans”.

  En snabbrepris. En ”normalt” överviktig person som har ätit upp sig med 20 kilo under 20 år, vad blir det för ”överätning” per dag? Tre (3) gram!

  Det är fullständigt orimligt att en människokropp inte skulle kunna hantera ett energi-intag som är 21 kcal ”för mycket” per dag. Så länge som det handlar om mat vi åt när vi utvecklades till de människor vi är.

  Äter man däremot mat som får insulinet att fara upp stup i kvarten, primärt socker, spannmål och frukt året runt, då börjar till slut kroppen att felreglera.

  Obesitas är en kostinducerad hormonell obalans. Det behöver inte ens diskuteras för det är så lätt att bevisa. Ät bara djur och grönt i tre månader. Blev du friskare och lättare? Just det, det är så en kropp fungerar.

 9. 9
  Lasse P säger

  Piltson
  Termodynamikens andra lag går inte att använda i människokroppen då omnämnda lag förutsätter ett slutet system, vilket människan inte är.

 10. 10
  Piltson säger

  Lasse P, Nej, själva poännen me den andra huvudsatsen är att den medger värmeförluster ur ett ÖPPET system till ett annat, allrid kallare system.. Vi saxar en bit ur Wikipedia:
  ”When a temperat ure difference does exist heat flows spontaneously from the warmer system to the colder system, never the reverse. This direction of thermodynamic processes is given by the second law of thermodynamics.”

 11. 11

  Termodynamik
  Det är en sann vetenskap som inte kan ifrågasättas.
  Felet är att Termodynamikens lagar inte säger något om vår aptit, socker får oss att äta för mycket.
  Socker kolhydrater kan få oss att äta för mycket och det har inte med Termodynamik att göra.

  Termodynamikens lagar säger inget om insulin, lagrar vi in mer så äter vi mer.

  Energilagarna är sanna men energilagen kan inte användas på oss för vår aptit bestämmer vårt kaloriintag inte nån naturlag.

  Vår aptit är ingen naturlag det är biologi.

 12. 12
  Piltson säger

  Hans, udda resonemang!
  Första meningen stämmer. Men den emotsägs strax av andra meningen. Aptit är en egeskap eller vana och styrs därför inte av termodynamik. Eller en situaion om man så vill, något statiskt, det händer ju inget. Men när man sväljer mat startar en PROCESS; och en sådan kan inte undgå reglerna.
  Det är ett allmänt regelsstem som styr alla processer, vare sig rent mekaniska, biomekaniska eller rent biokemiska. Det kan inte negligeras för vissa processen bara för att det inte passar en viss ideologi. Det brukar konventionella nutritionister iblamd göra, och det känns väldigt säreget, men inte alltid ohederligt.

 13. 13
  Mormor säger

  Hans, det finns tydligen 4 termodynamiska lagar, så jag undrar vilken av dom fyra menar du??
  Det där om att sann vetenskap inte kan ifrågasättas är väl också lite diskutabelt, eftersom nya kunskaper hela tiden framkommer och de gamla måste förkastas..
  Sen förstår jag inte heller hur du kan lämna en relativt ny vetenskap som biokemi utanför en diskussion om metaboliska reaktioner? Där borde väl först och främst en genomgång av de viktigaste metaboliska reaktionsvägarna tas i betraktning? Att vi sedan finner olika individuella skillnader i hur olika personer reagerar på dessa näringsintag beror då, som du säjer, kanske på biologiska faktorer som ”trasiga” DNA-länkar, för när dessa går sönder så måste dom repareras och där kan då vissa olägliga mutationer inträffa..?
  Och vårt energi-intag, enligt mIn uppfattning, lär ju bero på hormonella faktorer, som om allt fungerar som det borde, skulle kunna betraktas som det du kallar en naturlag…?

 14. 14

  Mormor
  Naturlagarna är sanna, varför skulle det vara fel på våra naturlagar, ingen har hittat fel på termodynamiken.

  Det är inte fel på termodynamiken den är sann men min aptit bestämmer min vikt och inte naturlagen.

  Biologi där kan alt möjligt hända och det har inte med naturlagar att göra.
  Insulinfrisättning, aptit, kroppens värmeproduktion med kolhydrater vs fett är ingen naturlag.
  Med ökad kunskap så kan åsikter om biologin ändras, biologi där vet vi inte alt än.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa