Demonstration mot TTIP i Hannover

I Süddeutsche Zeitung.
90000 människor (enligt arrangörerna, 35000 enligt polisen)  marscherar mot TTIP i Hannover.

 

Comments

  1. 301
    Piltson säger
  2. 302
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Piltson:

    – Har du funnit någon som helst information om det sammanhang som tilldrog sig igår – jag menar det så kallade ”nedtystade mötet” I Sverige, och rörande TTIP… ???

  3. 303
    Piltson säger
  4. 304
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Och här har vi Aftonbladet idag.

    https://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/danielswedin/article22921929.ab

    Dom har fattat saken lite bättre än DN. I DN:s ”faktaruta” hade man missat det vikigaste, att staten öppnar sig för besvärliga skadestånd till utländska bolag och horribla processkostnader i samband med detta.

  5. 305
    Piltson säger

    I frågan ISDS har vi varit lite ojusta mot EU-kommissionen. Den offentliggjorde redan i september förra året sitt förslag om permanenta investeringsdomstolar, ICS, som skulle ersätta ISDS. Detta har preliminärt godtagits av EU-parlamentet. ISDS är alltså redan från bordet, fastän vi här har fortsatt att skälla på det.

    ICS innebär 15 professionella fasta domare (inte tre skiljemän ad hoc), offentliga förhandlingar och möjlighet att överklaga. Läs här om det:

    https://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-15-5652_en.htm

    Därmed är centralpunkterna i kritiken mot ISDS omhändertagna. Så varför vill man då ovillkorligen ha specialdomstolar, när man kan utnyttja de olika ländernas egna rättssystem?

    Det säger inte EU-kommissionen, man en orsak kan vara att man vill göra det bekvämt för berörda bolag (framför allt då i USA och deras döttrar), så att deras jurister inte tvingas hålla sig ajour med 29 länders rättssystem och de rutiner och villkor som gäller under dem.

    En rimlig tanke. Men är den det för de stater som drabbas av sådana stämningar? Tyska jurister har redan ifrågasatt om ICS går ihop med landets författning. Innan man röstar igenom TTIP måste en sådan bedömning göras i vart och ett av EU-länderna.

    Alltså även Sverige. Och glöm inte processkostnaderna. Enligt ICS-förslaget skall de uteslutande bäras av den förlorande parten, alltså hämtas ur den drabbade statens statskassa, det som brukar kallas ”skattebetalarnas pengar” fastän de inte längre är det..

  6. 306
    Hoppmormor säger

    Piltson Skrev:

    ”skattebetalarnas pengar” fastän de inte längre är det..

    Javisst! Och då kan vi skattebetalare rimligen förvänta oss att staten inför två nya poster på utgiftssidan av sin budget:

    1. Skadestånd under gällande ”frihandelsavtal”
    2, Processkostnader under gällande ”frihandelsavtal”.

  7. 307
    Lars Henrik säger

    Idag hade jag ett mycket upplyftande samtal med en person från Naturskyddsföreningen. Han ringde förståss för att be mig öka mitt stöd och jag blev instinktivt inställd på att tacka nej. Men eftersom stödet denna gång avsåg deras motstånd mot TTIP blev jag istället eld och lågor. Vi pratade länge och jag kunde berätta saker som han inte kände till. Sådant som ni andra har informerat om här hos Annika.

    Han blev överraskad och glad över gensvaret eftersom de flesta han talat med hittills, som jag förstod, inte ens hört talat om TTIP. Vi var överens om att folkbildningsuppdraget var gigantiskt, att svensk media har varit väldigt tysta och att reaktionen kommer i elfte timman.

    Jag gick med på att höja mitt månatliga bidrag och inspirerad donerade jag även ännu en gång till STOP TTIP i deras fortsatta motstånd mot avtalet samt SumOfUs i deras kamp mot Monsanto 🙂

  8. 308
    Piltson säger

    Den internationella kampanjen mot TTIP ligger nu på 3.477.295 underskrifter.
    En ökning på 590 sedan igår. Alltså knappt hälften så snabbt som för några dagar sedan.

    Man börjar nå en mättnad. Från en miljon till tre miljoner gick det snabbt. Nu behövs flera massmöten av den sort vi visade i 301 ovan. Med sådana möten kan man inte förbli oupplyst. Skriv på här:

    https://stop-ttip.org/sign/?noredirect=en_GB

    Sidan finns på sju språk, men inte svenska.

  9. 309
    Piltson säger

    Den som vill veta mer kan hämta en svensk rapport här:

    https://www.katalys.org/rapporter/katalys-no-19

    Den rent svenska kampanjen har nått 52.822 namn, en ökning på 50 sedan igår morse:

    https://skiftet.org/kampanj/ttip

  10. 310
    Piltson säger

    Men bara 28.789 svenskar har skrivit på den internationella kampanjen.

    Det betyder att det finns drygt 24.033 engagerade svenskar som INTE skrivit på den
    internationella kampanjen!.

    Men det bör ni göra.

  11. 311
    Piltson säger

    En tysk juridikprofessor går till tyska författningsdomstolen rörande CETA, får vi veta här:

    https://ttippen.se/

    Ni minns väkl CETA? Det är avtalet med Kanada som är snarlikt TTIP och innehåller den oreformerade ISDS. Den skall ratificeras i Sverige också,

  12. 312
    Ingrid säger

    @ Lars Henrik:

    STORT TACK FÖR DIN UPPMUNTRANDE BERÄTTELSE… – Var organisation som agerar är av yttersta värde… Liksom var privatperson som bidrar med att föra vidare hur skumt detta med TTIP är…

    @ Piltson:

    Bilderna var upplyftande att se (301)… – Det är fantastiskt att vara en ”unik liten beståndsdel” i detta gigantiska motstånd emot TTIP…

    MEN, fler insatser behövs… tillika flera påskrifter…

    –> Den svenska kampanjen borde absolut också ha en hänvisning till den internationella – och informera om att man bör / behöver skriva på bägge… eller hur?

    Personligen har jag skrivit på över allt, och dessutom skickat vidare information till många, samt lagt ut länkar… – Många bäckar små…

    ”TYSTNADENS SPEL” PÅGÅR NUMER INOM ALLT FÖR MÅNGA SAMMANHANG…

    – JAG ÄR MYCKET PÅ SPÅREN, AV EGET INTRESSE… OCH NUMER SAMLAR JAG KONTINUERLIGT INFORMATION OM VAD ”TYSTNADENS SPEL” GÖR MED OSS MÄNNISKOR… – FÖR ATT SENARE SAMMANSTÄLLA DET I LÄMPLIG FORM…

    – SPELET OM TTIP BIDRAR MED OERHÖRT MÅNGA AVSLÖJANDEN SOM BEVISAR HUR KORRUPT ALLT ÄR IDAG…

  13. 313
    Docent Göran säger

    @ Ingrid:

    När jag ser bilderna från protesterna i olika länder blir jag också väldigt uppmuntrad.

    Då kan jag förstås inte låta bli att fundera på varför vi är så få i Sverige som öppet visar vårt motstånd på samma sätt som i Europa i övrigt. Jag har själv inget bra svar på frågan. Jag är inne på ordet feghet men det är ett alldeles för enkelt svar.

  14. 314
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    TYSTNADENS SPEL

    DN har idag en ledare som upprepar de välkända fraserna men saknar sakargument. Man visar att man KÄNNER TILL hur EU-kommissionen i sitt trångmål nu vädjar till medlemländerna att samla sig. Men på nyhetssidorna saknas detta.

    Dock inte i Independent:
    https://www.independent.co.uk/news/world/europe/ttip-european-commission-attempts-to-resurrect-deal-as-countries-go-cold-on-plan-a7058931.html

    Inte heller i Le Monde. .
    https://www.lemonde.fr/economie/article/2016/05/31/ttip-bruxelles-veut-mettre-les-etats-europeens-face-a-leurs-responsabilites_4929520_3234.html

  15. 315
    I Like Neil Young säger

    @ Docent Göran:
    313
    Sverige är så fruktansvärt korrupt – är svaret.

    Skedmatning sen barnsben att vi i Sverige är frihetens och jämlikhetens högborg där inget kan gå fel har fått till följd att folk är avtrubbade och litar blint på politiker idag.
    Därför är folk i allmänhet så fruktansvärt politiskt korrekta och nervöst skitnödiga att ”inte vara överheten till lags”.
    Det har fått till följd att vi på område efter område snart har ett helt havererat Sverige.Och det är mäktiga krafter som vill slita sönder landet och på ett ”subtilt” sätt beröva oss det som vi kalla nationalstat och folkstyre.

    Vad är fel i Sverige idag?

    Havererad Hälsopolitik på en mängd områden.
    Haveri för småskaligt Jordbruk
    LRF
    Arla
    Havererad Migrationspolitik
    Starka krafter vill ha in GMO i Sverige
    Lön och Ersättning/Förmåner till politiker
    Tiggare i vartenda gathörn
    Vägpirater
    Skolan funkar inte överallt i hela Sverige.
    Värdlandsavtal Nato / Påtryckningar för att få in oss i Nato
    Hela försvarsfrågan

    M.m , m.m

    Dessutom finns några saker jag inte vill räkna upp för det upplevs som alltför kontroversiellt på vissa håll.

    Man kan inte med bästa vilja i världen säga att politikerna ömt vårdar Sverige som det skötebarn det borde vara, I stället gör man tvärt om – man förstör det. Det hela är obegripligt ur en normal logisk synvinkel. Ur NWO – Brûsselsynvinkel är det helt följdriktigt.

    Ett myrsteg i rätt riktning verkar dock ha tagits nu – med ett beslut på återförstatligande av järnvägsunderhållet. Vi får väl se hur det går med det – förmodligen kan vi senare se att ”det bidde en tumme”

  16. 316
    I Like Neil Young säger

    Jag håller verkligen med den här killen.
    Så här känner jag också.

    https://www.youtube.com/watch?v=uFlVjZWlsxY

  17. 317
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    ”Regleringssamarbetet” är ett sätt att hjälpa storföretagen, säger CEO:

    ”In EU circles it’s called ’Better Regulation’, but in fact it’s rule-making at its worst, putting the interests of big business centre-stage,”

    Precis vad vi känt på oss,, men CEO har analyserat saken. Läs mer här.

    https://corporateeurope.org/power-lobbies/2016/06/better-regulation-corporate-friendly-deregulation-disguise

    Detta är såpass viktigt att i skall återkomma med en fylligare version.

  18. 318
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Lobbyismen är gigantisk runt EU… Jag fann en snart 1 år gammal artikel från TRANSPARENCY INTERNATIONAL som betonar detta faktum:

    https://www.transparency.org/news/pressrelease/lobby_meetings_with_eu_policy_makers_dominated_by_corporate_interests

    Där manar Juncker till följande:

    In November 2014, Commission President Jean-Claude Juncker instructed his Commissioners to “ensure an appropriate balance and representativeness in the stakeholders they meet.” 😉

    – Det är skrämmande med ALL LOBBYISM som numer räknas som ”normalt”… och på ett sätt som främst gynnar de stora företagen – som du Piltson tar upp (317)…

    Hela TTIP andas GRANDIOSITET…

    – Vår framtida kosthållning är i fara då land / mark också köps upp i stor skala runt om i Europa – till men för mindre farmare som alltmer slås ut – till fördel för storskaligt bruk av jordarna med diverse gifter, och GMO… – Allt handlar enbart om profit framför en framtidsagenda… Då vi i princip snart har nått till ”vägs ände”…

  19. 319
    Lars Henrik säger

    Docent Göran Skrev:

    Då kan jag förstås inte låta bli att fundera på varför vi är så få i Sverige som öppet visar vårt motstånd på samma sätt som i Europa i övrigt. Jag har själv inget bra svar på frågan. Jag är inne på ordet feghet men det är ett alldeles för enkelt svar.

    Jag tror inte heller att feghet är rätt beskrivning. Snarare bekvämlighet eller ren och skär godtrogenhet eller bägge? Man verkar ju inte ens känna till att förhandlingar pågår, ännu mindre vad som riskeras.

  20. 320
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    Bilderna var upplyftande

    Ja, det är väl massdemonstrationer av detta slag som avses när DN:s ledarskribent klagar över ”det populistiska kaos som förenar kontinenterna”.

    Populism är ett konstigt ord. Det skall enligt ordboken betyda ”politisk riktning som säger sig i särskilt hög grad företräda folkets intresse”. Verkar OK.

    Men i det praktiska språkbruket används order för fenomen som man tycker speciellt för illa om. Ett skällsord som erkänner men inte godtar folkviljan. Och på vilka grunder avvisas denna folkvilja?

    Det framgår inte, men vi kan försöka tänka igenom när vi tidigare sett så massiva demonstrationer på gatorna.

    Ja, till exempel i Leipzig och Östberlin dagarna innan Muren föll. Prima populism. Och på. Tiananmen Square den gången. Där blev makthavarna så förskräckta att de måste köra fram stridsvagnar.

    Det är alltså ett mäktigt begrepp, och det används nästan alltid som desperat uttryck av ställningstaganden som man sympatiserar med. Maktmänniskerna behöver andliga och fysíska motmedel. Men att Dagens Nyheter skulle ställa sig bland dem var en nyhet, i varje fall för Piltson.

  21. 321
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    Maktmänniskerna behöver andliga och fysíska motmedel.

    @ Piltson:

    – Vilken intressant FRAMSTÄLLNING av ordet POPULISM… och RELATERAT TILL DAGENS NYHETER… – Vart endaste lilla steg framåt, och av ”en media” som bekräftar något – är egentligen ett STORT UNDER…

    – Absolut, jag håller med om att ”maktmänniskorna behöver andliga och fysiska motmedel”… – Och då är vi också inne på det absolut nödvändiga skiftet av paradigm – bort från det rationellt maktgiriga… – Till det mänskliggörande… och ett värnande om jordens resurser…

    – Idag är vi mer eller mindre totalt avskurna från vår inre dimension – vilket allt tjabbel om mer konsumtion och handel är ett absolut tecken på…

    – Att frakta matvaror (mm) fram och tillbaka över hela klotet – vilket påhitt… – Det är också något som dessutom gör oss extremt sårbara vid ett större hot – istället för att vi exempelvis här i landet än mer ser till att utveckla vår egen kosthållning, och i en sund riktning..

    – På samma gång känns det aningens historiskt att vara med om detta… – Hoppas verkligen att hela TTIP mm faller som ett korthus… – Som när Muren föll… Det skulle som du skriver Piltson, vara ”Prima Populism”… och helt enligt den unika ”gräsrotsagendan”…

    PRIMA POPULISM – Piltson, du har mynnat ett genialt uttryck… (- eller vem det nu var som gjorde det?)

    – Tänk att det skall till ett ”prima populistiskt kaos” – för att förena kontinenterna 😉 – och om människor förenas världsvitt, så har ju åtminstone TTIP för något gott med sig, eller hur?

  22. 322
    Docent Göran säger

    Jag tycker det är intressant att vi nu på denna ’oändliga’ (?) tråd verkar vara helt överens om att det är massdemonstrationerna, och det är ju detta denna tråd handlar om, som verkar vara det som slutligen kan få stopp på maktelitens galenskaper. Detta är i alla fall min egen fasta övertygelse och stämmer också med mina egna erfarenheter från 70-talet.

    Jag antar nu att Piltson själv måste ha deltagit i gatudemonstrationerna mot TTIP Tyskland?

    Men hur får man ut alla andra omedvetna människor på gator och torg för att protestera?

    Och hur får man demonstranterna att hålla tyst om detta nu är en framgångslinje när dom är ute och demonstrerar?

  23. 323
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Här har vi ett avslöjande citat från Göteborgsposten:

    ” I den populistiska debatten som finns är det populärt att skylla på allt möjligt och då blir TTIP lätt ett slagträ,” säger EU-kommissionären Cecilia Malmström.

    Det är faktiskt hon själv som här använder slagträ. Det som kan förses med denna etikett är inte värt uppmärksamhet. ”Hur många tusen personer ni än samlar ihop och hur ni än tjoar och viftar med plakat, så är det ju vi vet hur det skall vara!”

    Eller så ungefär. Åtskillig arrogans i detta språkbruk.

  24. 324
    Docent Göran säger

    Piltson Skrev:

    hur ni än tjoar och viftar med plakat,

    Hon verkar helt enkelt inte gilla folk som skriker på torgen 🙂

  25. 325
    Piltson säger

    Chefen för britiska Labour Party, Jeremy Corbyn, är också bekymrad över TTIP och möjligheterna för främmande bolag att stämma staten. Lovar att Labour kommer att rösta emot i EU-parlamentet och stoppa ev. ratificering. Lyssna till honom här:

    https://www.independent.co.uk/news/uk/politics/jeremy-corbyn-promises-to-kill-ttip-will-work-in-parliament-to-stop-trade-deal-a7060896.html

  26. 326
    I Like Neil Young säger

    Docent Göran Skrev:

    Piltson Skrev:

    hur ni än tjoar och viftar med plakat,

    Hon verkar helt enkelt inte gilla folk som skriker på torgen

    Maktfullkomlighetens fula tryne kallas det. Även om det är elakt mot grisarna.
    Hon och resten av gänget TTIP-månglarna får f*n ta och ställa sig länge och grundligt i skamvrån.
    Vad väntar hon sig? Hålla hemliga förhandlingar som säljer ut stora delar av folkstyret och att folk sedan inte ska ha åsikter om det? Hon ska vara glad att hon inte ställs inför riksrätt.

  27. 327

    Vi är kuggar i maskineriet, här är maskinisterna, Hjältarna!

    Dear friends,

    A toxic weed-killer that probably causes cancer is so common that studies have found it in our blood, but we have no idea when we are exposed to it.

    Now, for the first time ever, glyphosate could be banned — THANKS TO OUR MASSIVE CAMPAIGNING!!

    For a year Monsanto has lobbied Europe to re-approve this poison, and Avaazers have blocked every time. Now it’s being brought to a final vote, and the chemical giants are pulling out all the stops.

    But our public campaigning is beating them out, and we have an extraordinary, against the odds, chance to win.

    We have just three days! Sign the urgent petition now — if we all raise our voices we could get this poison off our shelves. Each signature counts — our numbers will be shown on an LED screen right outside the meeting:

    https://secure.avaaz.org/en/stop_glyphosate_swd_nsgn/?blVNqjb&cl=10105471656&v=77227

    We’re all at risk. And it’s not just a threat to our health, chemical-driven industrial agriculture produces a third of greenhouse gases, and destroys ecosystems that sustain life on Earth. The sooner we phase out glyphosate the better. If we rise to this moment, our movement will be playing a key role in one of the key battles of our time.

    Relicensing glyphosate was supposed to be a formality and decided behind closed doors, but our massive petition, tens of thousands of phone calls, emails and tweets to EU government officials, and protests have made the impossible possible. Now it’s crunch time!

    But we are up against one of the most powerful companies in the world. Glyphosate is the chemical cornerstone of Monsanto’s empire, and it brings in billions per year. That’s why it’s going to take all of us to make sure the decision makers see unprecedented numbers demanding precaution before profits. Join now and spread the word:

    https://secure.avaaz.org/en/stop_glyphosate_swd_nsgn/?blVNqjb&cl=10105471656&v=77227

    If we win in Europe — we are not only setting a course away from glyphosate globally, we are challenging the absurd system by which these chemicals are approved, and dealing a critical blow to the corporate capture of our democracies. With this we will begin to change the future of our food all over the world. This is our moment to turn the tide — let’s do it!

    In determination and hope,

    Bert, Pascal, Alice, Lisa, Camille, Luca, Antonia and the whole Avaaz team

  28. 328

    Thanks for standing up for the safety of our communities and environment. We know our people power is so far beating out the chemical giants’ lobbying, but to secure a win we need to make this the biggest campaign against glyphosate ever. Send the email below to friends and family, and share this link on Facebook now:

    https://secure.avaaz.org/en/stop_glyphosate_swd_nsgn/?tlVNqjb

  29. 329
    Lars Henrik säger

    @ Georg W:
    Tack Georg! Min röst har lagts.

  30. 330
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    återkomma med en fylligare version.

    Syftet med regleringar rörande livsmedel, industriprodukter och miljövård är att skydda konsumenter och allmänhet. Syftet är inte att stödja tillverkare. Det är primärt avnämarnas intressen det handlar om, inte producenternas.

    I EU-förslaget om regleringssamarbete mellan EU och USA tycks man ha ställt detta på huvudet. Parternas regleringsväsen skall samordnas för att till sist mynna ut i ett gemensamt system. Det visar den analys som CEO gjorde.

    Enklare och billigare? Javisst. Men indirekt och diskret tycks det handla mera om industrins intressen än om allmänhetens:

    ”Förhandlarna har varit sluga. De befarar att lagstiftarna skall avvisa varje avtal som innehåller konkreta förslag om avreglering inom givna områden (t.ex. släppa in USA:s klorbehandlade kycklingar eller hormonladdat kött i EU). Så därför skall TTIP istället införa nya rutiner, som kan möjliggöra sådan hyperavreglering när bråket har lagt sig och avtalet är pålitligt förankrat i lagböckerna.”

    Analysen fäster uppmärksamheten på sex centrala punkter rörande samarbetet.

    1. Ett varningssystem, så att EU-kommissionen skulle tvingas att diskutera nya idéer med amerikanska handelsmyndigheter och eventuellt anpassa dem innan de läggs fram för diskussion i det folkvalda EU-parlamentet – ”bolagsvänlig avreglering i förklädnad”.

    2. Förhandsbedömning av en ny reglerings effekt (impact assessment) måste innehålla bedömningar av ett givet förslags effekt på handeln, alltså dess effekt på amerikanska affärsintressen.

    3. Dessa intressen får möjlighet att styra samarbetet. Om bolag på båda sidor av Atlanten kan komma överens om ett visst förslag, så får man en genväg till det officiella arbetet.

    4. En formell uppbyggnad som vägleder EU och US mot sammansmältning av regleringssystemen. Man vill upprätta arbetsgrupper som skall lägga fram strategier inom givna områden (t.ex kemikalier, livsmedelskvalitet. konsumenträttigheter), varvid affärsintressen ges privilegierad tillgång. Huvudaktörerna i samarbetet blir alltså intressenter utanför folkvalda organ.

    5. Man planerar underordnade avtal om speciella rutiner för vissa sektorer där bolagsintressen redan har inflytande. Förslaget rörande kemikalier ser ut att komma från kemilobbyn i USA, och förslaget rörande bekämpningsmedel skulle blockera utveckling av nya regler om detta i både USA och EU.

    6. Amerikanska handelsmyndigheter får inflytande på EU-politiken och möjliggör samverkan mellan amerikanska och europeiska bolag. Därigenom bildas hinder och möjlighet att förhala nya regler. Då uppstår olust bland lagstiftarna, så att de tvekar att införa nya åtgärder i allmänhetens intresse.

  31. 331
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    ”…avvisa varje avtal som innehåller konkreta förslag om avreglering inom givna områden … istället införa nya rutiner, som kan möjliggöra sådan hyperavreglering när bråket har lagt sig och avtalet är pålitligt förankrat i lagböckerna.”

    Så Cecilia Malmström har fullständigt rätt när hon bedyrar att TTIP inte skall tumma på några bestående regler.

    Det behövs ju inte om man upprättar ett system som möjliggör sådant tummande i efterhand när TTIP först blivit lagfäst.

  32. 332
    foie gras säger

    hur är det alls möjligt att Cecilia Malmström fått förhandlingarna på sitt bord? Hennes meriter som förhandlare var finns dom? Hon räknas ju inte som när Obama och Merkel i slutet av april möttes i Berlin för att diskutera det tyska motståndet till TTIP. Malmström var inte inbjuden.
    I Frankrike skräder man heller inte orden inför avtalet och amerikanernas avsikter att lägga den europeiska marknaden under sig på egna villkor alltifrån nonchalansen inför namnskyddade livsmedel enligt ett granskande reportage nyligen i fransk public service tv. Champagne får exempelvis inte kallas champagne utanför den namnskyddade regionen medan USA tänker exportera sitt bubbelvin som champagne också det bubbel som inte ens gjorts på vin (utan exempelvis blåbär!). Samma sak med rader av andra namnskyddade livsmedel. På svenska ledarsidor avfärdas de franska iakttagelserna som en smula löjligt.Det säger åtskilligt om svensk naivitet.

  33. 333
    Piltson säger

    @ foie gras:
    Det där hade vi lite om i 183 ovan. Här är en bi därifrån:

    Enligt läckage från TTIP-förhandlingarna har amerikanerna vägrat att respektera sådana benämningar. Det var det som gjorde President Hollande lite upprörd nyligen. Hos honom är ”Champagne” ett märkesskyddat begrepp – det måste komma från ett visst distrikt och ha framställts enligt vissa fastställda regler.

    Men för amerikanerna är ”champagne” bara en typ av vin. Den kan komma varsomhelst ifrån, och på den punkten vill de inte kompromissa. ”Protektionism” kallar de sådant, alltså motsatsen till frihandel.

    Det finns massor av sådana skyddade märkesnamn i Europa, t.ex. Feta ost från Grekland och, just det, Falukorv som dock får heta så utan att komma från Falun, om den bara fyller kraven.. Mer om detta här och i de länkar som där erbjuds.

  34. 334
    Piltson säger

    foie gras Skrev:

    Champagne får exempelvis inte kallas champagne

    Tyska bryggare är också oroade. Om CETA går igenom, så kan varje bryggare i Kanada plötsligt erbjuda hemgjort ”Bavarian Beer”, klagar en bryggerichef. Det är ett skyddat begrepp i Tyskland men inte på andra håll.

    ”Bayerisches Bier ist geschützt. In Kanada ist das leider nicht so. Dort soll zwar der Ausdruck „Bayerisches Bier“ durch CETA geschützt werden, aber nur wenn es Deutsch ausgeschrieben wird. Die englische Version „Bavarian Beer“ oder „Bavarian Lager“ wäre nicht geschützt. Das birgt die Gefahr, dass in Kanada langfristig diese Bezeichnungen nicht als Herkunftsangabe, sondern als Gattungsbegriffe verstanden werden. Ein kanadischer Brauer könnte also „Bavarian Beer“ brauen und verkaufen.”

    Läs hela intervjun här:

    https://blogs.faz.net/bierblog/2016/05/30/gefaehrdet-ttip-das-deutsche-bier-875/

    Betyder det att vi nu måste oroa oss för kanadensisk falukorv?

  35. 335
    I Like Neil Young säger

    Piltson Skrev:

    Tyska bryggare är också oroade. Om CETA går igenom, så kan varje bryggare i Kanada plötsligt erbjuda hemgjort ”Bavarian Beer”, klagar en bryggerichef. Det är ett skyddat begrepp i Tyskland men inte på andra håll.

    Fast just det tror jag har en helt annan agenda än rent monetärt även om det ”andra” syftet döljs bakom det första på ett väldigt listigt sätt. Jag tror det har med nationalstater och identiteter att göra och är givetvis rent NWO-jox. Till slut, på ett antal år så har du raderat ut i princip allt vad lokalkultur och dess kännetecken heter. En vara som du förknippar hårt med en viss trakt eller ett folkslag kan komma i princip varsomhelst ifrån. Det får till följd – givetvis – att på lite sikt slås ännu en spik in i kistan för ”identiteter”. Om det enbart är dåligt är svårt att säga så här rakt av – om det används i fel syfte JA. Och vad jag kan se så har NWO- agendan från 1980 och framåt varit horribel. Så jag har ingen anledning att se att man har det goda för ögonen – dessvärre. Tvärtom.
    Förslavning, Fördumning, och att skapa Ohälsa och Instabilitet verkar vara ledstjärnan. Och där vill jag inte vara med längre. Som nån skrev borta hos Bern – NWO:s ”Tvärtomlek” har redan pågått alldeles för länge nu.

  36. 336
    Piltson säger

    I Like Neil Young Skrev:

    raderat ut i princip allt vad lokalkultur och dess kännetecken heter.

    Detta är riktigt och här var EU:s regler förödande. Det gäller framför allt lokalt präglade ostar, som drabbades av EU:s likriktning. Först ville EU förbjuda all ost på opastöriserad mjölk. Det skulle ha drabbat flera hundra lokala ostar. Franska bönder blev ganska upprörda. Jag ber att få citera ur Piltsons bok:

    ”Med viss upphetsning förklarade de att ost från avlägsna bergsbyar måste tillverkas där korna bor, eftersom mjölken inte skulle tåla transport till mejeri Där mejeri fanns inom räckhåll skulle osten inte bli såld, eftersom behandlingen skulle förstöra just den lokala prägel som givit osten dess rykte. Ost är själva anledningen att ha fäbodar, sade några. Kolleger i Spanien, Portugal och Italien spädde på med att …de inte hade pengar till pastöriseringsapparater. Och hur skulle man klara sig på fäbodar utan elström? …gårdar skulle överges och ett kulturlandskap med tvåtusenåriga rötter försvinna.” (sid. 136).

    Då lättade man en aning på reglerna, men flera italienska ostar bara försvann. Hur det gick i de andra länderna vet jag inte, men idag finns det bästa sortimentet lokalt präglad ost att hämta i Schweiz, som inte med i EU.

  37. 337
    Piltson säger

    BBC:s lördagsprogram ”Farming Today” ägnades idag helt åt TTIP. Fyra engagerade lantbrukare deltog med skiftande idéer. Bland annat diskuterades just problemet med skydd av lokala produkter. En sådan i England är kött från gräsbetande kor, som sägs betecknande för västra UK.

    GMO och hormonladdat kött kom förstås upp. Man släpade fram USA:s vice lantbruksminister, som menar att vetenskap visar att Europa bör ge upp GMO-skräcken. Varpå man svarade att det finns vetenskap som visar att USA bör ge upp skräcken för brittiskt kött på grund av galna kosjukan (Scrapie) för flera år sedan.

    Lyssna på programmet nån minut in i länken. Och lägg märke till hur informerad och förberedd programvärdinnan är! Hör man nånsin sånt i svensk radio?

    https://www.bbc.co.uk/radio/player/b07djjy1

  38. 338
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Jag lyssnade en kort stund på programmet, och det vore faktiskt önskvärt med mer pålästa och väl insatta journalister… – MEN, å andra sådan – om nu media i stort struntar i att rapportera om väsentligheter… så spelar det kanske ingen roll…

    – Visst kan vi ha diverse olika åsikter… MEN, det finns forskning på råttor som visar på konsekvenserna efter intag av GMO-föda…

    – Att prioritera inkomster, och tro på goda affärer – det börjar alltmer att likna en naiv åsikt, ju mer man sätter sig in i TTIP-frågan…

    – Extrem LIKRIKTNING världen över är inte heller så intressant… det är ungefär som att serveras fettisdagsbullar årets alla dagar…

  39. 339
    foie gras säger

    Sverige förstår inte betydelsen av att slå vakt om sin kulinariska identitet. Ett utsökt livsmedel som filmjölk för att inte tala om filbunken saknar svenskt patent. Tydligen även falukorven. Sannolikt även isterbandet. Typiskt för den gastronomiska okulturen är också avsaknaden av tillstymmelse till diskussion i saken.

  40. 340
    Piltson säger

    foie gras Skrev:

    även falukorven.

    Falukorven är namnskyddad under EU men inte ursprungsskyddad, såvitt jag förstår. Den som bara rättar sig efter receptet, t.ex. minst 45% kött, får sälja ”falukorv” var han än bor, tror jag. Men se här på hela EU-arrangemanget med skyddade produkter:

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Skyddad_ursprungsbeteckning

    Allt detta är obegripligt för amerikanerna. Fråga är hur envist EU-förhandlarna kommer att försvara det.

  41. 341
    Piltson säger

    I Västerbotten-Kuriren skriver idag en som säger att han ”fortlöpande har tillgång till det som sägs innanför de lyckta dörrar som omger förhandlingarna”.

    Det låter ju spännande. Detta har lett honom till slutsatsen att TTIP är ”förödande för Europas demokrati”.

    Men hur han har denna tillgång framgår inte. Och inte heller vad han fått veta, som vi andra inte vet. Så att såvärst mycket verkar detta inte vara värt. Det finns att läsa här:

    https://blogg.vk.se/andersforss/2016/06/04/ttip-och-tisa-ar-forodande-for-europas-demokrati/

  42. 342
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Anders Forss skriver: ”man vill inte ha insyn därför att man önskar dölja den riktiga agendan”… – Och så är det nog, eftersom det också handlar om att de stora företagen skall kunna tjäna än mer pengar… – På alla extrema påhitt…

    – Demokrati?

    – Nej!

    – Glöm det!

  43. 343
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Nej, vi får inte veta vad EU-förhandlarna egentligen säger vid dessa möten, men en av dem vid namn Johann Sollgruber från Österrike har avslöjat lite. Amerikanerna har lärt honom att klorbehandlade kycklingar kan vara en fördel. De sägs nämligen skydda mot tarmsjukdomar:

    ”Das oft zitierte Antibiotika-gefütterte Chlorhuhn schütze vor Darmkrankheiten, sagte EU-Verhandler Johann Sollgruber.”

    Detta skulle ha framgått av ”studier” som utförts i USA. Ett argument för att godta amerikansk livsmedelshantering? Sollgruber tycks mena det. Mera här:

    https://kaernten.orf.at/news/stories/2778260/

  44. 344

    @ Piltson:
    Endast Falukorven har specialtillstånd att kallas för korv. Annars måste det vara minst 50 % kött för att kallas korv. Men det går väl att göra ”Dalakorv” med 50% kött. Fast Falukorv är väl så konstgjord mat man kan få? Mat från en maskin i en fabrik.

  45. 345
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    ”TTIP ist wie ein Vampir, wenn er ans Licht kommt, kann er nicht leben.”…

    https://kaernten.orf.at/news/stories/2743065/

    – Detta är den hitintills bästa kommentaren, eller hur?

  46. 346
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    klorbehandlade kycklingar kan vara en fördel. De sägs nämligen skydda mot tarmsjukdomar:

    Ligger det något bra i detta, eller är det helt galet? Ett svepskäl?

  47. 347
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Avsikten med klordoppningen är att förhindra spridning av salmonella, campolybacter och sånt, eftersom man inte haft övervakning av detta under uppfödning och slakt. I Europa har vi sådan övervakning, så klor kommer inte på tal..

    Avsikten är faktiskt inte att skydda konsumenten mot tarmsjukdomar. Om detta är en bieffekt så undrar man vilken halt den kan ha som folkhälsoargument! Fråga närmaste internmedicinare om han skulle ordinera klorhaltig medicin som profylax mot tarmbesvär, när nu våra kycklingar inte ger sådant skydd.

  48. 348

    Har precis präntat ned de sista raderna i en 9 A4 sidor lång intervju-artikel med Matthias Rath för 2000-Talets Vetenskap. Finns det någon enskild person i Tyskland som ligger bakom det massiva uppbåd som skedde i Hannover, så är det just han. Hösten 2015 uppbådades flera 100 000, tre gånger om i Berlin : Mot GMO och TTIP. Men för Hälsa.
    För att uppnå samma i Sverige krävs ORGANISERING och att man tacklar den inneboende egna rädslan. Ett bra sätt är att se till att Filmen: ”Läkaren som vägrade ge upp” kommer till din hemort.
    Recension se här: https://newsvoice.se/2016/05/26/recension-av-lakaren-som-vagrade-ge-upp-om-dr-erik-enby-fantastiskt-granskande-av-myndigheter/Den hade premiär den 24/5 i Stockholm. Och den ska ses tillsammans: Vi skrattade, vi grät och vi applåderade tillsammans. Det gav en enorm kraft. I Göteborg så var det slutsålt 280 på Bio Roy i förrgår och i kväll visas den i Höör. Filmen handlar om hur myndigheterna pressat tillbaka läkaren Erik Enby och där ingår också Annika Dahlqvists och Eriks gemensamma baktalare nummer 1: Dan Larhammar. Filmen skulle kunna vara exakt den utlösande faktorn, när vi går från våra utbildningar på bloggar, hemsidor etc och omsätter vår gemensamma kunskap i handling – precis som man redan gjort i Berlin och Hannover

    Ingemar Ljungqvist, chefred www 2000tv.se

  49. 349
    Piltson säger

    Docent Göran Skrev:

    ‘oändliga’ (?)

    Nej, men den bör naturligtvis hållas vid liv så länge TTIP innebär ett hot. Det är den mest angelägna fråga som hittills tagitls upp här. Behöver jag förklara varför?

  50. 350
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    Nej, men den bör naturligtvis hållas vid liv så länge TTIP innebär ett hot. Det är den mest angelägna fråga som hittills tagits upp här. Behöver jag förklara varför?

    INSTÄMMER!… – Den här tråden är oerhört väsentlig, eftersom TTIP-frågan är så extremt komplex och genomgripande på alla tänkbara plan…

    – Det förhållningssätt som människor har, och rörande sammanhangen, är dessutom en stor del av problemen…

    – I tystnad finns ingen tillförlitlig dialog… – Utan enbart giriga maktkonstellationer…

    TACK Piltson – jag har lärt mig så otroligt mycket av alla dina inlägg rörande TTIP…

    – Och JA, det är bara att fortsätta ”att gräva” efter information, och hoppas på att ”tiden står oss bi” – så att Obama inte får en chans att driva igenom det hela innan ”han kliver av sin tron”…

  51. 351
    Piltson säger

    Här är en svensk version av den internationella kampanj som c:a 20,000 engagerade svenskar ännu inte hade skrivit på när vi kollade för ett par dagar sedan.

    https://www.stoppattip.se/10-saker-om-ttip.html

    Här finns också den interaktiva karta, som visar att engagemanget i Finland är nästan dubbelt så stort som det i Sverige.

  52. 352
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    Punkt 10 i den sammanställningen (se 351) – var särskilt intressant formulerad!

  53. 353
    Docent Göran säger

    Piltson Skrev:

    Nej, men den bör naturligtvis hållas vid liv så länge TTIP innebär ett hot. Det är den mest angelägna fråga som hittills tagits upp här. Behöver jag förklara varför?

    Nejdå – det är alldeles utmärkt att du håller liv i denna tråd genom din undersökande journalistik. Det är väl ingen överraskning att jag själv var en av de första här som tog tag i frågan när jag för två år sedan först blev medveten om vad som var på gång bakom kulisserna.

    Nå – motståndet växer idag lavinartat mot TTIP och ingen kan glädjas mer än jag åt detta och jag är tacksam för dina bidrag till detta motstånd. Vi får efter förmåga jobba tillsammans för att få igång nya jättedemonstrationer i Tyskland och Sverige. Även om Cecilia Malmström påstår att hon inte bryr sig är jag övertygad om att hon även på den här punkten är ’oärlig’.

    Trots att man kan diskutera om stormaktspolitiska frågor av denna typ ska få dominera en LCHF-blog som Annikas tycker jag själv som du att de hör hemma här. Logiken som försvarar detta är för mig det klara sambandet mellan USA’s ambitioner att behärska världens livsmedels- och läkemedelsproduktion och den galopperande epidemin av våra vanligaste sjukdomar som diabetes och cancer. Tillsammans med bl. a. Lars Bern ser jag här ett totalt korrupt hälsovårdssystem.

    Ibland blir jag rent förtvivlad som när jag noterar att nästan varenda en av min bekanta drabbats av cancer, diabetes eller har blivit sittande halvt dementa i rullstol efter ett antal år med statinbehandling. En av mina närmaste vänner lyckades jag hålla borta från statinerna ett antal år men han har nu åter fallit för trycket från etablissemanget via sin familj och återgått till statinerna. Han är fortfarande mentalt briljant men hans muskler försvagas alltmer och under en promenad nyligen var jag tvungen att rädda honom flera gånger från att falla. Tanken på rullstol är inte långt borta även om han fortfarande kontrollerar sin diabetes med en liberal LCHF.

  54. 354
    Piltson säger

    Här är de 525 internationella organisationer som kom samman i den aktion som EU-kommissionen i strid mot sina egna regler inte ville godkänna. Men de kom igång ändå. TRE av dem finns i Sverige.

    https://stop-ttip.org/wp-content/uploads/2016/05/ECI-Partner-List_16_05_30.pdf

  55. 355
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    Punkt 10 i den sammanställningen (se 351) – var särskilt intressant formulerad!

    Ja, det var effekten av just denna punkt som CEO hade analyserat och kommit fram till de SEX punkter som vi sammanfattade i 330-331 ovan. Vore värdefullt om dessa sex punkter kunde vidarebefordras till svenska politiska partiledningar, för de är själva kärnan i det hot som svenskt demokratiskt statsskick nu är utsatt för.

  56. 356
    Piltson säger

    Den länk som jag här meddelar gjordes innan Greenpeace offentliggjorde sina papper. Snutten är bara elva minuter lång, men den innehåller de mest anslående argumenten rörande TTIP som vi hittills sett. Här måste vi ta till stora bokstäver.

    SE DESSA ELVA MINUTER EN GÅNG, TVÅ GÅNGER, TRE GÅNGER… SÅ MÅNGA GÅNGER DU BEHÖVER FÖR ATT UPPFATTA INNEHÅLLET I VARJE REPLIK.

    https://www.youtube.com/watch?v=EriEOWHPqcU

    Sedan kan vi fortsätta samtalet om dessa frågor.

  57. 357
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    – ETT SANSLÖST GLOBALT SPEL… DÄR TYSTNADEN STYR… INTE ENS REGERINGARNA SÄGS VETA HUR ILLA DET ÄR…

    VÄRST ÄR DET MED MATEN, anser jag… REDAN 70 % GMO-FÖDA I USA mm…

    Filmen är gjord i aug 2015 – har det gjorts någon senare? – Det är ju drygt nio månader sedan… Och med tanke på den informationen, är det än mer skrämmande att ”spelet och tystnaden” har fortsatt så pass länge… – Vilken tur att Greenpeace läcka finns…

    Antagligen finns det också ”hållhakar” bakom spelet… – ETT GRANDIOST SPEL… UTAN VINNARE…

  58. 358

    En annan tysk filosof sa för över hundra år sedan. ”Det handlar inte om att beskriva verkligheten – det gäller att förändra den”
    Vi som alla gått i Annikas , Professor Görans, Piltssons m.fl universitet och lärt oss om TTIP och verklig hälsa måste omsätta våra kunskaper i handling.

    Malmström vill föra oss in i den amerikanska industrins globala diktatur.

    Nästa fråga blir då . ”Vad bör göras” 1) Dra lärdomar av de som lyckas bättre än i Sverige – men också lära sig direkt av egna handlingar. Så skulle ju till exempel LCHF-rörelsen kunna organisera sig på ett formellt plan åtminstone för att vara en medspelare i den lista över organisationer som i Europa går emot TTIP.

  59. 359
    Docent Göran säger

    ingemar Ljungqvist Skrev:

    Så skulle ju till exempel LCHF-rörelsen kunna organisera sig på ett formellt plan åtminstone för att vara en medspelare i den lista över organisationer som i Europa går emot TTIP.

    Jag undrar ibland varför inte detta har skett med tanke på omfattningen på rörelsen. Det finns ju många ”aktörer” och en paraplyorganisation kanske inte vore fel. Nå – den största aktören ”Kostdoktorn” verkar ju inte bry sig så mycket om TTIP, jordbruksgifterna eller GMO.

    Men kanske är det ändå en fördel att detta inte har skett och att det fortfarande är en ”sann” gräsrotsrörelse. Vi kan ändå inte matcha Big Agro och Big Pharma på något sätt.

  60. 360
    Piltson säger

    ingemar Ljungqvist Skrev:

    Malmström vill föra oss in i den amerikanska industrins globala diktatur.

    Hon gör det, men frågan är om hon verkligen ”vill” det eller om hon är ett ovetande verktyg för nyimperialistiska krafter som hon inte uppfattat.

  61. 361
    foie gras säger

    @ Piltson:
    tack för intressant länk om skyddade ursprungsbeteckningar – jag noterar ”kalixlöjrom”.
    Nu är det så att i delstaten New York i USA finns en av de stora sjöarna. Där har jag träffat fiskare som lever bra på en av svenska firmor upprättad handel med fiskrom som exporteras till Sverige där den säljs som kalixlöjrom.

  62. 362
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    har det gjorts någon senare?

    Nja, Wikileak har lagt ut hela samlingen läckta dokument här:

    https://wikileaks.org/ttip/

    Det är såvitt jag förstår alla de papper som Greenpeace ställde till förfognde i ett speciellt läsrum i Berlin, som emellertid stängdes av polisen. Det är besvärligt att trassla sig fram i detta, men nog är det säreget att de som skall rösta om dessa förslag skall beredas så stora svårigheter att läsa det som de skall rösta om. Det kommenterades ju också i den film vi hänvisade till.

  63. 363
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    ett speciellt läsrum i Berlin, som emellertid stängdes av polisen

    Ingrid, här kan du se det i en film som togs innan polisen kom:

    https://www.youtube.com/watch?v=wLEqyObU0-o

  64. 364
    Ingrid säger

    Piltson Skrev:

    ett speciellt läsrum i Berlin, som emellertid stängdes av polisen

    – Detta känner jag igen från flera av de sammanhang vi har läst om i denna tråden, att man får sitta stilla i ett rum, högst ett par tillsammans, och bara för att läsa – utan möjligheter till att skriva ner eller dokumentera något för övrigt – vaktade av kontrollanter…

    Hur kan detta accepteras?… – Hur nedsövda har de folkvalda blivit?

  65. 365
    Piltson säger

    TTIP måste slutförhandlas innan Obama avgår, får vi höra från EU-kommissionens bispringare. Anledningen kan vara att båda de återstående presidantkandidaterna är emot TTIP. Trump är protektionist i princip och Clinton har inga fasta övertygelser över huvud taget utan rättar sig efter vad hon tror vara den förhärskande stämningen.

    Men Trump kommer att byta uppfattning om han sätter sig in i saken och upptäcker vilket enomt kap TTIP skulle bli för den storfinans han tillhör. Läs här om dessa båda:

    https://www.theguardian.com/commentisfree/2016/may/04/ttip-tpp-trade-deals-secrecy-greenpeace-leak

  66. 366
    Piltson säger

    I morgon, tisdag kl. 18.30 kan vi lyssna till en direktsändning av ett föredrag om lisvsmedelsreglering i USA, omtalas av de ”Gröna” delegaterna i EU-parlamentet:

    ”Lectures/Discussions with Jerry Hagstrom, award winning agriculture journalist.
    Livestreaming on June 7 at 18:30”:

    https://www.youtube.com/watch?v=PXBlqI44ndQ

    Länken är hämtad från deras hemsida ”TTIPBeware”, som är mycket innehållsrik om de hot mot Europa som ett sådant avtal skulle innebära. Man blr lite uppmuntrad av att se att saken ägnats så stort engagmang av åtminstone några av dessa ”lagstiftare”:

    https://ttip2016.eu/

  67. 367
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    https://ttip2016.eu/ – Jag har bara snabbt kollat på denna sida, och skall än mer gå igenom den… – Ingången till den var suveränt bra gjord!

    – En annan sak: – Det nämns litet här och var att TTIP mm skall ge tillfällen till mer jobb… MEN, faktum är att ”den risken är nog liten”… – Se bara hur samhället hitintills har mekaniserats, och så många arbeten som har försvunnit på grund av det, bara i Sverige… – Dessutom, så såg jag nyligen ett inslag om den kommande framtiden i USA, där robotar kommer att ta över mycket…

    MEN, än skall inte oligarkerna i USA jubla… – Motståndet ökar!

  68. 368
    Piltson säger

    Ingrid Skrev:

    tillfällen till mer jobb

    Det sades också på förhand om NAFTA, avtalt mellan USA, Kanada och Mexiko. Effekten blev den motsatta, förlusten av arbetsplatser i Kanada på grund av NAFTA har skattats till en halv miljon,såg jag nånstans. En massa småbolag i USA flyttade sina fabriker till Mexiko pga lägre löner.

  69. 369

    Som jag skrivit tidigare måste handling och kunskapssökande gå hand i hand. I jämförelse med TTIP är också uppbygget av olika maktcentra mycket intressant. Oftast är det samma personer man stöter på, men denne person är speciellt magstark. Han hette Walter Hallstein och ledde EU-kommissionen 1958 -1967. Sålunda var det han som drog upp riktlinjerna för Cecilia Malmstöms arbete. Söker man på Wikipedia om honom så utelämnas det viktigaste. Han var också ledande jurist för och under Nazisterna i Tyskland 1933-1945. Läs mer: https://www4.dr-rath-foundation.org/Newsletter/articles/The-hidden-Nazi-background-of-Walter-Hallstein-brussels-eu-commission.html

    Ingemar Ljungqvist, http://www.2000tv.se

  70. 370
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    Det vore tråkigt om TTIP skall bli en partiskiljande fråga. Materialet från Bryssel hänvisar mig till en Rickard Alvin som TTIP-specialist från Sverige. Han visar sig vara talesman för de ”gröna”

    https://www.mp.se/om/rikard-allvin

    Men fastän de erbjuder mycket intressant material kan vi inte se de ”gröna” som centralfigurer här. Centralfigurerna är de maktpersoner i andra partier som ännu inte uppfattat vad saken gäller.

  71. 371
    Piltson säger

    @ ingemar Ljungqvist:
    Jestanes, Ljungqvist, jag tror vi måste prenumerera på din tidskrift!

  72. 372
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    JA, det är mycket som blir alltmer komplicerat vid en närmare betraktelse…

    – Det du beskriver nu, det visar också på i vilken omfattning ”man faktiskt inte vet så mycket om TTIP inom politiken”…

    – Har denne ALVIN utsett sig själv till TALESMAN för de GRÖNA – eller hur förhåller det sig?

    – JA, var håller de gröna hus rörande TTIP… ???

  73. 373
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    – Vad säger Piltson om den långa länken i inlägg 369… ???

    – Jag har passat på att skicka den länken vidare till flera… !!!… – Det är allt fantastiskt med internet. eller hur?

  74. 374
    Piltson säger

    @ Ingrid:
    ”Hallstein also wrote that the unelected European Commission should eventually be empowered to take all measures necessary for the implementation of Europe’s laws, without having to rely on approval by even the Council of Ministers, the European body in which national government ministers meet. ”

    Herregud, det är ju precis vad som hänt och nu håller på att bli oåterkalleligen förankrat. Boris Johnson, f.d. borgmästare i London, fick mycket skäll när han jämförde EU med Hitler för 2 veckor sedan. Det ansågs inte smakligt och det borde han inte ha sagt. Men jag tyckte då att jag begrep vad han menade, och här bekräftas det helt oväntat..

  75. 375
    Ingrid säger

    @ Piltson:

    ”Soppan” blir alltmer osmaklig…

    – Jag noterade särskilt slutet av texten, där det står att ”sanningen” behöver komma fram…

    – Jag hoppas att denna text når ut till många…

    Jag noterade även det Ingemar skrev i inlägget (369), om att Wikipedia ”friserar informationen” och plockar bort vad de anser vara ”icke passande delar”…

  76. 376
    Piltson säger

    Femtonhundra kommuner i tolv EU-länder har gripit möjligheten att bilda TTIP-fria zoner:

    ”In order to respond these unprecedented risks in terms of social, economic, environmental and democratic rights, over 1,500 local authorities in the UK, Belgium, the Netherlands, France, Spain, Italy, Austria, Ireland, Greece, Portugal, Germany and Bulgaria took motions declaring themselves as TTIP/ CETA/ TiSA-free zones or concerned by these treaties:”

    Sverige saknas ännu i listan. Mer om detta här:

    https://www.ttip-free-zones.eu/

  77. 377
    Ingrid säger

    DET BEHÖVS OMGÅENDE FLER PÅSKRIFTER – RÖRANDE FÖRHANDLINGEN MELLAN BAYER OCH MONSANTO:

    https://actions.sumofus.org/a/stop-the-bayer-monsanto-mega-merger/?akid=19945.11567160.2qppNW&rd=1&source=fwd&t=3

  78. 378
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    TTIP-fria zoner:

    Ni uppfttade väl var de TTIP-fria kommunerna finns? Om inte så har vi en list här:

    Austria : 359
    Belgium : 85
    Bulgaria : 1
    Switzerland : 1
    Germany : 359
    Spain : 161
    France : 665
    United Kingdom : 34
    Greece : 9
    Ireland : 1
    Italy : 83
    The Netherlands : 25
    Portugal : 6

  79. 379

    @371 Jag tror? !. Tidskriften är ett måste i dessa frågor. Redan i nr 2- 2014 tog vi upp TTIP, trots att vi mest är en ren vetenskaplig hälsotidning. Men viktigare, ett stort tack till Piltson för listan – med inte en enda svensk kommun. Ringde och mailade precis den ledamot Ilona Waldau som är min förtroendevalda lokalt i Uppsala. Hon har precis fått hela blogginlägget – och genom att motionera, interpellera om TTIP fria kommuner och landsting i Sverige så kan Annikas Universitet i TTIP frågan , nå långt utanför vår egen skara. Kanke t.o.m någon kommun förklarar sig TTIP-fri. Har också uppmanat en av de få riksdagsledamöter som inte viker ner sig totalt för Rockefeller och USA-bankerna: Stig Henriksson att göra likadant i Riksdagen.
    Avslöjandet om Walter Hallsteins förflutna i både Nazi-Tyskland och som EUs förste ledande kommissionär borde vara dynamit även i den församlingen.

    För de som är intresserade av tidningen, (se nedan) som f.ö gav allas vår Annika vårt förnäma Gnistan-pris för flera år sedan. Då träffade f.ö Annika representanter från Rath Foundation på våra hemliga möten i silvermetropolen Löddeköpinge
    Ingemar Ljungqvist, http://www.2000tv.se (för att läsa mer om 2000-Talets Vetenskap)

  80. 380
    Piltson säger

    @ ingemar Ljungqvist:
    Här kan man se hur det går till i England, och dom ställer material till förfogande. Oklart om det kan ha tillämpning i Sverige

    https://action.globaljustice.org.uk/ea-campaign/action.retrievestaticpage.do?ea_static_page_id=4189

  81. 381

    Piltson och alla andra.
    Det är inte alls konstigt att England, Tyskland och Österrike kommit längst i motståndet mot TTIP. Där har nämligen Dr Raths Foundation ett starkt inflytande. Paul Anthony Taylor, England utövar chefsskapet för den organisation och Matthias Rath, Tyskland är den som för freds- och hälso – traditionerna vidare från Linus Pauling.
    Klickar man på denna länk https://2000tv.se/artiklar/?id=42 så ser man dessa två herrar + en överentusiastisk Ingemar Ljungqvist.
    Kanske det till och med finns små korn av sanning i min vision – om man nu orkar läsa den.

    Vore kul om Annika skissar upp en sådan också. Vi har tid på oss – då våra respektive 90-årskalas ligger en bit i framtiden. – men nära varandras.

    Till Piltson, och Ingrid m.fl : Vore kul om ni uppger anonymiteten och skickar mig ett mail så vi kan stärkas i kampen mot TTIP.
    Då går det bra med adressen ingemar@2000tv.se

  82. 382
    Ingrid säger

    – En intressant JO-ANMÄLAN:

    https://newsvoice.se/2016/05/19/regeringen-jo-anmals-angaende-nato-samarbeten-och-handelsavtalen/comment-page-1/#comment-171195

    – MEN, den lades ner på grund av att – REGERNGEN HAR ÅTALSIMMUNITET…

    – Dock var det ett ypperligt initiativ…

    – Beträffande REGERINGENS ÅTALSIMMUNITET:

    – Är detta rimligt med tanke på vad som pågår i TYSTNAD OCH UTAN TRANSPARENS?

  83. 383
    Piltson säger

    Här är länkar till de olika ländernas kampanjer för TTIP-fria zonder:

    https://www.bilaterals.org/?ttip-free-zones&lang=en

  84. 384
    Piltson säger
  85. 385
    Piltson säger

    #NoTTIP ger tips om hur man kan lägga upp en kampanj.

    https://www.nottip.org.uk/

  86. 386
    Piltson säger

    Värmlands Folkblad har idag noterat Joseph Stiglitz´ kommentarer.

    ”Med ett TTIP-avtal skulle vinsterna för industrin öka kraftigt på bekostnad av ökade kostnader för samhället och de sjuka. Inte bara i USA utan också i Europa och i hela världen. Stiglitz sammanfattar ”alla kommer att förlora i form av sämre hälsa och för tidig död.”

    ”I Sverige brukar några hävda att då hemlighetsmakeriet leds av Cecilia Malmström ska vi inte oroa oss. Men verkligheten är ju den motsatta. Hon förstod aldrig riskerna med euron eller med att släppa tjänsterna utan kontroll, misslyckades som ansvarig i EU med flyktingpolitiken och var ju som kommissionär ansvarig för EU:s totalt misslyckade politik under krisåren.”

    https://www.vf.se/asikter/ledare/vilka-vinner-pa-ttip

  87. 387
    I Like Neil Young säger

    Piltson Skrev:

    ”I Sverige brukar några hävda att då hemlighetsmakeriet leds av Cecilia Malmström ska vi inte oroa oss. Men verkligheten är ju den motsatta. Hon förstod aldrig riskerna med euron eller med att släppa tjänsterna utan kontroll, misslyckades som ansvarig i EU med flyktingpolitiken och var ju som kommissionär ansvarig för EU:s totalt misslyckade politik under krisåren.”

    Med andra ord kan inte Globalisterna få tag i en nyttigare idiot än henne. NWO gnuggar händerna i förtjusning. Och politiker i allmänhet begriper som vanligt nada. Och skulle dom till äventyrs börja gnugga nån liten geniknöl så vill dom väl ta reda på ”sanningen” genom att fråga någon korrupt tjänsteman som jobbar i ”regeringen” eller ta frågan till riksdagens korrupta utredningstjänst som förmodligen villigt bistår med dom lögner som kan passa för tillfället.

  88. 388
    Ingrid säger

    @ ingemar Ljungqvist (379):

    Det finns faktiskt en politiker som har engagerat sig i riksdagen rörande TTIP – Jens Holm (V)… – Se inlägg: 267, 269 och 270 – för mer information – ett av dessa inlägg har en länk till diskussioner i riksdagen.

    Jens Holm har en egen sida:

    https://jensholm.se/

  89. 389
    Piltson säger
  90. 390

    Jag läste idag en ledare i nwt med rubriken Stå upp för ttip!
    Fick mig att må illa och jag tänkte skriva mothugg:
    Kan nån hjälpa mig med kortfattade sakliga argument mot ttip?
    Artikeln handlade mest om att motståndarna bla. Jonas Sjöstedt
    har missförstått ISDS och att avsikten är att skydda företag från godtycklig statlig expropriering(vad betyder expropriering?)
    Jag tänkte mig en rubrik som : Stå upp för demokratin!

  91. 391
    Docent Göran säger

    Just nu har jag en väldigt positiv känsla i kroppen!

    Det är samma känsla som jag hade i min ungdom på 70-talet då vi trodde att det var möjligt att få hela världen på rätt spår då vi i miljontals ’tog till gatorna’. Det var en härlig känsla av att förändring i grunden var möjlig. Möjligen kan man tala om en slags ’revolutionär’ känsla som nu återkommer och det är förstås på tiden.

    Men ärligt talat, även om vi tillfälligt lyckades pressa tillbaka det värsta krigiska vansinnet på 70-talet har det återvänt och det i en ny och ännu starkare skepnad, men all girighet har en gräns.

    Ingen kan heller spå om framtiden men bra känns det i alla fall just nu.

    Det är nog själva hoppet om att vi gemensamt kan ”rädda världens framtid” vi talar om!

    I morgon ska jag tillbringa hela dagen med två ungdomar som är seriöst intresserade av sambandet mellan kost och hälsa och därför vill lyssna till en ”vis gammal man” 🙂 Det känns precis som på sjuttiotalet då man som ung ivrig kastade sig över alla äldre intellektuella man kunde få ’klorna i’ och som hade sett igenom ”det hela”. Faran är förstås att de kommer ’stjäla’ mina böcker – de verkar sugna på det.

    Det är nog ingen tillfällighet att jag just nu lyssnar till BoB Dylan’s ”Freewheelin’ Bob Dylan”.

  92. 392

    Självklart kommer jag att avsluta min prenumation på NWT!

  93. 393
    Piltson säger

    En genomsnittlig lantbrukare i Europa har 15 hektar, hans kollega i USA har 180 hektar, får vi lära oss här.

    ”Europe has 12 million farmers and an average farm size of about 15 hectares (by way of comparison, the US has 2 million farmers and an average farm size of 180 hectares)”

    Det medför sned konkurrens, och nu har 20 europeiska jordbruksministrar avisat TTIP.

    ”Lead by Ireland and France, 20 EU agriculture ministers have now expressed concern about the current trade deals the EU is negotiating – TTIP,”

    Det framgår av en rapport som offentliggjordes för en månad sedan. Den tycks inte ha uppmärksammats av medierna. Men läs referatet här och lyssna till de bedrövade bönderna i Irland.

    https://www.arc2020.eu/2016/05/ttip-report-severe-impact-on-eu-agri-food/

  94. 394
    I Like Neil Young säger

    Här är ledaren från NWT:

    I förra veckan anordnade LO tillsammans med Svenskt Näringsliv en konferens om det frihandelsavtal som just nu håller på att förhandlas mellan USA och EU. På konferensen deltog USA:s handelsminister Michael Froman, EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström, EU-minister Ann Linde (S), LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson och Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne.

    Toppen inom politiken, näringslivet och fackföreningsrörelsen var således samlad. Det är inte konstigt eftersom samtliga parter inser det stora värdet av att få ett frihandelsavtal på plats. TTIP skulle innebära nya jobbtillfällen inom EU och bli en välbehövlig ekonomisk injektion i tider av ekonomisk kris.

    Syftet med avtalet är att undanröja handelshinder i form av tullar, onödig byråkrati och olika standarder. Ett stort problem i dag är att företag inom EU som vill exportera till USA måste anpassa sina produkter efter amerikansk standard och vice versa.

    Det är bråttom om ett avtal ska komma på plats innan president Obama lämnar Vita Huset. Den nya administrationen kommer inte att vara lika frihandelsvänlig, oavsett om det blir Republikanernas Donald Trump eller Demokraternas Hillary Clinton som vinner valet.

    Tyvärr präglas debatten om TTIP av missförstånd och avtalet har blivit kontroversiellt helt i onödan. Vänstern och miljörörelsen har fått för sig att avtalet skulle innebära att vi tvingas kompromissa med grundläggande EU-lagstiftning gällande arbetsrätt och miljöskydd. Amerikanska klordoppade kycklingar och genmanipulerade grödor förutspås dränka vår kontinent om avtalet blir verklighet. Motsvarande oro finns i USA om att de skulle tvingas anpassa sin arbetsmarknad efter europeisk modell på grund av TTIP.

    Det är inte sant. EU:s förhandlingsmandat medger inte några som helst kompromisser av vare sig miljöskydd eller arbetsrätt. Dessutom måste avtalet godkännas av bland andra Europaparlamentet och den amerikanska kongressen. Det kommer alltså inte att komma någon invasion av klorhöns eller monstergrödor som en följd av TTIP. Trots det lever vanföreställningarna envist kvar.

    Det största missförståndet gäller den tvistlösningsmekanism som först föreslogs ingå i TTIP, kallat ISDS (Investor-State Dispute Settlement). Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är en av dem som spridit bilden av att mekanismen skulle bli ett verktyg för amerikanska storbolag att runda europeisk lagstiftning genom att stämma stater i domstolar.

    Det är också helt fel. Tvistlösningsmekanismens funktion är att skydda företag från godtycklig statlig expropriering och ingår i en stor del av alla bilaterala handelsavtal. Även Sverige har tecknat flera avtal där denna tvistlösningsmekanism ingår. Om hotet från stämningsivriga storbolag var så allvarligt som Sjöstedt vill göra gällande hade vi fått erfara det för längesedan.

    Debatten kring TTIP är ett typexempel på hur destruktivt det är när missförstånd tillåts bli till sanningar. Istället för att föra en saklig diskussion om avtalets fördelar och nackdelar har nästan all energi gått åt till att bemöta felaktigheter. Förhoppningsvis lyckas förhandlarna få ett avtal på plats innan årsskiftet. Europa skulle sannerligen behöva en god nyhet i dessa tider av euro-, migrations- och Brexitkris.

  95. 395
    Piltson säger

    @ I Like Neil Young:
    Ur denna ledare:
    ”EU:s förhandlingsmandat medger inte några som helst kompromisser av vare sig miljöskydd eller arbetsrätt.”

    Det kan mycket väl stämma och har ju också flera gånger påpekats av Cecilia Malmström. Men det har man redan trasslat sig för på ett listigt sätt. Vi fäste uppmärksamhet på det i 330-331 ovan.

    CEO påpekade hur man i sex olika punkter kunde åstadkomma vad man ville utan att frångå mandatets formuleringar. CEO sammanfattade:

    ”Förhandlarna har varit sluga. De befarar att lagstiftarna skall avvisa varje avtal som innehåller konkreta förslag om avreglering inom givna områden (t.ex. släppa in USA:s klorbehandlade kycklingar eller hormonladdat kött i EU). Så därför skall TTIP istället införa nya rutiner, som kan möjliggöra sådan hyperavreglering när bråket har lagt sig och avtalet är pålitligt förankrat i lagböckerna.”

    Se de sex punkterna i 330. De är kärnan i denna motsättning.

    Cecilia Malmström har alltså fullständigt rätt när hon bedyrar att TTIP inte skall tumma på några bestående regler. Det behövs ju inte i ett system som möjliggör sådant tummande i efterhand när TTIP först blivit lagfäst.

    Här talades om vidare om diverse “missförstånd“, ett intressant begrepp. Vad det tycks betyda för denna ledarskribent skall vi återkomma till.

  96. 396
    Piltson säger

    USA:s Institute for Agriculture and Trade Policyi (IATP.org) i Minnesota har sammanfattat livsmedelsnäringens önskemål rörande TTIP.

    1. Amerikas köttproducenter vill att Europa skall börja bekämpa bakterier med kemikalier i redan slaktat kött.

    2. Amerikas köttproducenter vill att Europa skall slopa förbudet mot tillväxthormoner i djurskötsel.

    3. Amerikas köttproducenter vill att Europa skall slopa förudet mot ractopamin, en missmyckad astmamedicin som fungerar som tillväxthormon men är förbjuden i 160 länder.

    4. Amerikas spannmålsproducenter vill ha snabbare godkännande av genmodifierade produkter i Europa.

    5. Amerikas kött- och spannmålsproducenter vill att Europa slopar restriktionern rörande animaliska ämnen i djurfoder. De var bl.a. orsaken till galna kosjukan i England.

    6. Amerikas köttproducenter vill inte att Europa inför förbud mot kött och mejeriprodukter från klonade djur, vilket nu är på tal.

    7. Amerikas köttproducenter och mejerier vill att Europa lindrar sina bestämmelser rörande djurens välfärd och trivsel.

    8. Amerikas köttprocucenter vill att Europa slopar sina tullar på fruset fläsk, styckat hönskött och mejeriprodukter, vilka alla erbjuds till artificiellt låga priser.

    9. Amerikas livsmedelsindustri vill att Europa uppger sin “försiktighetsprincip“ rörande kraven på livsmedelskvallitet.

    10. Amerikas livsmedelsindustri och 70 kongresssledamöter vill att USA:s regler rörande livsmedel till 100% skall kunna åberopas under TTIP och öppna vägen för stämning av stater som inte tillämpar dessa regler. .

    Så dessa punkter finns väl med i det som TTIP-förhandlarna framför och vägrar kompromissa på. Vart och ett av önskemålen resoneras igenom på IATP:s hemsida:

    https://www.iatp.org/files/2014_05_16_10ReasonsTTIP_SS.pdf

  97. 397
    Piltson säger

    Det intressanta är emellertid att IATP INTE är kompromisslöst införstådd med alla dessa önskemål. Man ängslas för att förhandlarna här och där framför saker som går emot böndernas intressen och man klagar rörande sekretessen. Kommentarerna rörande läckaget från Greenpeace är intressanta, dem skall vi återkomma till.

  98. 398
    Piltson säger

    Piltson Skrev:

    saker som går emot böndernas intressen

    IATP representerar inte hela jordbruksnäringen i USA. Den representerar ”småbrukare”, bönder som för 30 år sedan kände sig trängda av det industrialiserade lantbruket och dess hänsynslösa avnämare och därför grundade en egen organisation. Här en bit av deras programförklaring:

    ”In the mid-1980s, family farmers across America were in the fight of their lives. Prices had dropped below the cost of production. Family farmers were told they were inefficient and they had to either get big or get out. Deeply flawed national and international policies were the root cause of the crisis. A galvanizing effort to save the family farm helped spawn the Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP). In 1986, IATP began documenting the underlying causes of America’s rural crisis and proposing policies that would benefit farmers, consumers, rural communities and the environment.”

    När nu denna organisation så entydigt tar ställning MOT TTIP uppstår en intressant gemenskap mellan USA och Europa, som inte alls återspeglar det ”partnerskap” som TTIP sägs skapa.

    De största europeiska förlorarna på TTIP antas bli lantbrukarna, som inte väntas kunna konkurrera med kollegerna i USA med deras större bruksenheter och slappare regelsystem. En amerikansk ”småbrukare” kan ha avsevärt större areal än en europeisk, men de har ett gemensamt intresse i att få stopp på TTIP-förhandlingarna, och de i USA har insett detta.

    Men ännu har vi inte sett tecken på att Europas bönder uppfattat att de faktiskt har en bundsförvant i USA.

  99. 399
    I Like Neil Young säger

    @ Piltson:
    Neil Young har ju ända sedan 1985 varit aktiv i Farm Aid som hjälpt småbrukare och deras familjer i USA när det inte funkat för dom längre.
    Frågan är om man satt ihop det med Monsanto m.fl redan från början – jag tror inte det.
    Den medvetenheten har nog, som hos oss alla, kommit först på senare år.
    Neil släppte det starkt kritiska Albumet The Monsanto Years förra året.

    Han har även producerat en film om eländet.
    https://www.rollingstone.com/music/news/see-neil-youngs-monsanto-themed-mini-documentary-seeding-fear-20150723

  100. 400
    Piltson säger

    Den amerikanska delegationen till TTIP-förhandlingarna ”försöker exportera ett bristfälligt regleringssystem till EU, baserat på riskbedömningar som utgår från otillräckliga, hemliga data.”

    Så inleder IATP sina kommentarer till de avslöjanden som erhållits från Greenpeace. Dessa nya insikter känns så hotfulla att man förstår varför EU-kommissionen ville hålla dem hemliga.

    Riskbedömningar för ännu ej godkända importprodukter skall baseras på ”tillgängliga data”, heter det. Vad är då tillgängliga data?

    I USA betyder det att godkännande inte skall avgöras på grundval av “vedertaget vetemskapligt bevismaterial“ utan på vad privatanställda riskbedömare anser vara “rimliga och relevanta“ data. Kryphålet i denna formulering blir frågan vilket bevismaterial som skall anses “tillgängligt“ för riskbedömning.

    Listiga formuleringar. I praktiken betyder det att den information som en kommersiell part meddelar kan bli avgörande för regleringsbeslutet ”vilket utesluter robust riskbedömning innan produkten kommer på marknaden.” Därigenom undermineras EU:s försiktighetsprincip, som innebär att en ny produkt skall spärras från marknaden så länge man inte har tillräckliga data för riskbedömning.

    Och dessutom “skulle de amerikanska förslagen tvinga EU att inte bara förklara sin riskbedömning utan även diskutera alternativ med ledning av kommentarer från industrin”, heter det. ”Varje regleringssteg kan revideras eller slopas på grund av kommentarer från industrin.”

    Samtidigt som USA kräver fullständig öppenhet rörande riskbedömningarna kommer industrin att kunna plocka och välja bland de data som den lägger fram för godkännande av en produkt. Det lägger beviskravet på den myndighet som skall meddela godkännande, inte på företag som anhåller att få t.ex. nya typer av livsmedel och jordbruksprodukter godkända..

    Det var den första ”insikt” som IATP kunde meddela. Flera följer. Behöver jag erinra om att det alltså är en amerikansk intresseorganisation som lägger fram dessa insikter? Dess fullständiga text finns här:
    https://www.iatp.org/documents/five-key-takeaways-from-the-ttip-leak-for-food-and-farming-systems

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa