Hälsovinster av LCHF

I min gamla blogg hade jag en länk: Hälsovinster av LCHF (fast länkarna till Passagen blogg fungerar inte numera). Där fick bloggbesökare rapportera hälsoeffekter av LCHF mot olika hälsoproblem.  Ni får fortsätta att rapportera hälsoeffekter i detta inlägg, tills vidare utan kategorisering.

Comments

 1. 1

  Dr Briffa berättar om hur han blev frisk:

  1 Sluta röka
  2 Sluta dricka mjölk
  3 Mindre kolhydrater:

  But my experience tells me the less of this stuff people eat in the long term, generally the better they feel, the better their markers of disease are, and the less excess fat they carry.

  Ytterligare sju steg. Mera här:

  https://www.drbriffa.com/2011/06/17/drbriffa-coms-1000th-post-10-major-milestones-in-my-personal-health-journey/

 2. 2
  Kalaspinglan säger

  Trots att jag lider av den kroniska sjukdomen ME/Cfs, och tyvärr blivit allt sämre, så finns det en sak jag kan glädja mig åt.

  Sedan våren/sommaren 2012 har jag nått mitt första delmål: minus tio kilo till jul med LCHF.
  Nästa delmål är minus ytterligare tio kilo till midsommar.
  (Ni ser, jag tar till ordentligt med tid.) Nu är det ’bara’ åtta av de kilona kvar!

  När det gäller min sjukdom, så har tyvärr inte LCHF varit någon mirakelkur. Jag har som sagt blivit sämre, även under den här perioden. Inte har jag fått mer energi av LCHF – nej, hjärndimman, utmattningen, värken och influensakänslan är till och med värre nu. (Kanske en anledning till att jag ett par gånger återfallit i godisfrossa? – socker ger faktiskt hjärnan en energikick!)

  Eftersom jag för det mesta är ’sängbunden’, eller åtminstone ’husbunden’, så funkar det inte med ’ät mindre, spring mer’. Jodå, jag har försökt med det också – med förödande konsekvenser. Att pressa sig till fysisk ansträngning över sin dagsform leder till försämringsskov.

  Det fina med LCHF-kost är att det påverkar mättnadskänslan. Jag tror att jag åt lite för stora portioner i början – av gammal vana, Nu kan jag sluta äta mitt i en måltid – något som var otänkbart förr. Jag har ju uppfostrats med att ’tallriken ska vara ren, annars blir det dåligt väder’!

  Numera äter jag mycket mindre portioner än i böran – och det märks på vågen. I början åt jag frukostomelett på 2-3 ägg. Det skulle jag aldrig få i mig idag! (Gör jag en omelett på två ägg, och grädde, så orkar jag halva.) Det känns så skönt att verkligen känna sig mätt – och samtidigt gå ner i vikt!

  Så min ’smala lycka’ har varit att kunna äta mig smal med LCHF – helt utan träning!
  Jag har gått från storlek 44-46 i jeans, till storlek 42, och till och med 40!
  Nu hoppas jag landa i att bekvämt kunna komma i storlek 38. Det känns inte allt för avlägset…

  LCHF är ingen mirakelkur, som botar allt.
  Men, när man har en sjukdom som kraftigt begränsar ens vardag, så blir det en uppmuntran att åtminstone kunna påverka NÅGOT i sin hälsa.

  Jag har i alla fall något jag KAN göra själv, och det betyder en hel del.

 3. 3
  Helena säger

  Prova ta någon sked oraffinerad kokosfett dagligen!
  Goggla också gärna på https://www.coconutresearchcenter.org/

 4. 4

  Min för ca fyra år sedan illavarslande kärlkramp har jag med LCHF-kost ätit bort – bokstavligt talat – och jag har numera ej ont någonstans och äter inga mediciner. Tala om BINGO för en som är 72 år LivsErfaren. 🙄

  En del om den ”solskenshistorian” finns i kommentarsfältet HÄR.

 5. 5
  Tombola säger

  @ Josef Boberg:

  Du skrev:

  ”Efter två timmars intensivt buggande, för 14 dagar sedan, så kändes det som att någonting lossnade i hjärtområdet. Den sista halvtimmens dans gick sen ”lätt som en dans”.”

  Jag har varit med om något liknande fast i fötterna och ben – under simning återkom känseln i fötterna och rörligheten i benen, mina tankar var mest som att det var som ett igensatt rörsystem där propparna plötsligt lossade under cirka 15 – 20 sekunders tid,,,

  Sånt här vågar man ju knappast berätta för någon, jag har aldrig hört någon som har haft liknande erfarenheter förutom i ditt inlägg – detta hände cirka 1,5 år efter övergången till LCHF,,,,

 6. 6

  Tombola Skrev:

  Sånt här vågar man ju knappast berätta för någon, jag har aldrig hört någon som har haft liknande erfarenheter förutom i ditt inlägg…

  Jo… – Tombola – men nu har Du och jag börjat – så låt oss hoppas på att flera ”hänger på” – och att livet i kött därmed blir ”lätt som en dans” för mååånga flera – och då ej minst mååånga av oss ”mogna ungdomar” ❗ 🙄

 7. 7
  LCHF-Bengt säger

  Mitt lilla test ”undvika förmaksflimmer” går vidare.
  2 veckor med hög dos av mg ca 1600 mg per dygn (RDI 350mg) och det är en klar förbättring på denna korta tid, känner att ett flimmer är på gång, men nu på något vis kan jag med vilja avbryta flimmret, kan inte säga hur det går till men, jag spänner bröstmusklerna och i 95% av gångerna avbryts att det blir flimmer. Dock känner jag av lite oregelbundna hjärtslagslag till och från, men betydligt lindrigare nu än förut.
  Helt klart mycket inressant och tänker fortsätta testet få se vad som händer.

 8. 8

  LCHF-Bengt Skrev:

  2 veckor med hög dos av mg ca 1600 mg per dygn (RDI 350mg) och det är en klar förbättring på denna korta tid…

  LCHF-Bengt… – fan vet – men i Ditt fall hade jag nog också provat med magnesium joniserat i vatten – som det är i hälsomineralvattnet Donat Mg från Slovenien. Tabletter i all ära – men mag- och tarmsystemet klarar ej alltid ut att jonisera det – så att det kan tas upp av kroppens celler.

  Så var det med mig – men det bekymret upphörde – när jag ersatte tabletterna med Donat Mg.

 9. 9
  Tombola säger

  Josef Boberg Skrev:

  Tombola Skrev:

  Sånt här vågar man ju knappast berätta för någon, jag har aldrig hört någon som har haft liknande erfarenheter förutom i ditt inlägg…

  Jo… – Tombola – men nu har Du och jag börjat – så låt oss hoppas på att flera ”hänger på” – och att livet i kött därmed blir ”lätt som en dans” för mååånga flera – och då ej minst mååånga av oss ”mogna ungdomar”

  Har aldrig fått reda på vad som hände – möjligen några nervtrådar som la sig rätt?

  Sedan ett par år tillbaka domnar vänsterfoten lite då och då – ett rådjur struntade i högerregeln och avslutade sina dagar framför min motorcykel – det hjälper att cykla och stretcha fot och ben vilket tyder på att något ligger lite fel?

  Dock vill man ju inte störa dr Bergström i onödan – 3:30 in,,,,,

  https://www.youtube.com/watch?v=3HYrE32taAA

 10. 10
  Tombola säger

  Och för de som snabbt behöver skaffa sig lite mera ork snabbt inför sommaren kan ju börja här,,,

  https://www.tabatatimer.com/

  Går att göra med det mesta och det tar ingen tid – ”blåser” rent hela sytsemet på några minuter, gör det på morgonen så håller de metabola fördelarna i hela dagen – perfekt för högt blodsocker!!!

 11. 11

  Tack – Tombola – för Lars Ekborg-videon. Dagen är räddad – för ett gott skratt förlänger livet 🙄 – och jag ”råkade ut” för flera stycken. Det var mååånga år sedan jag lyssnade på den här sketchen.

  Jag tycker videon är så bra – så jag har nu placerat den på min blogg HÄR.

 12. 12
  LCHF-Bengt säger

  Josef Boberg Skrev:

  LCHF-Bengt Skrev:

  2 veckor med hög dos av mg ca 1600 mg per dygn (RDI 350mg) och det är en klar förbättring på denna korta tid…

  LCHF-Bengt… – fan vet – men i Ditt fall hade jag nog också provat med magnesium joniserat i vatten – som det är i hälsomineralvattnet Donat Mg från Slovenien. Tabletter i all ära – men mag- och tarmsystemet klarar ej alltid ut att jonisera det – så att det kan tas upp av kroppens celler.

  Så var det med mig – men det bekymret upphörde – när jag ersatte tabletterna med Donat Mg.

  ————————————————————————————————————————————-
  Jag har inga stora problem med hjärtat, så tänkte köra en månad som jag börjat, sen upphöra med tillskotten för att se om problemen förvärras.
  Återkommer flimmret tänkte jag testa inälvsmat, och hjälper inte det kan det här Donat Mg vara ett alternativ, Dessa tester är roliga att syssla med och hjälper till att hålla intresset vid liv angående kosten. Tillskott ska inte finnas med i kosten alls till slut, men en bra hjälp att få kroppen i balans efter alla dessa år med skräpmat.

 13. 13

  LCHF-Bengt Skrev:

  Tillskott ska inte finnas med i kosten alls till slut, men en bra hjälp att få kroppen i balans efter alla dessa år med skräpmat.

  Jo… – Bengt – det kan Du nog ha helt rätt i – ifall kosten är fullvärdig.

  Men finns det idag överhuvudtaget NÅGON form av kosthåll – som innehåller så mycket av t ex den LivsVikgtiga biologiska/essentiella basmineralen magnesium – som kosten innehöll för ca 100 år sedan = ca 1200 mg

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  Ett mail kom:

  Först och främst vill jag tacka för din blogg och dina publikationer. Jag och min sambo har följt den här dieten i nästan två år och har aldrig mått bättre.
  Jag tänkte dela med mig av mina ”hälsovinster”, som kanske verkar lite udda.

  Från att ha haft ett flertal matallergier (Nötter, laktos etc), kan jag idag faktiskt äta det mesta. Började äta mandlar för första gången sedan barnsben för några månader sedan
  och klarar det utmärkt! Kan äta mejeriprodukter MED laktos idag utan att medicinera. Min pollenallergi har också försvunnit till en större del liksom kattallergin.
  Detta var en av de första sakerna jag märkte med den här dieten, annat än att vi båda rasade i vikt. Pms:n är obefintlig.

  Migränanfallen är nästintill obefintliga. De enda gångerna jag faktiskt får de idag är om jag har ”fuskat” och fått i mig kolhydrater.
  Min sambo har blivit befriad från sina njursten/gallstensanfall en gång för alla. Han fick dem minst en gång i månaden tidigare.

  Det var det jag ville berätta. Tack så otroligt mycket för ditt material. Det har förändrat våra liv.
  Elisabeth

 15. 15

  Takk fra meg i Norge for at du har opplyst oss om lchf.
  Jeg elsker livet med denne kosten. Da jeg var 21 begynte jeg å få mange helseprobler: utmattelse, hudproblemer, hormonforstyrrelse, kjempevonde menssmerter mm. Et par år senere også depresjoner. Jeg gikk fra å være livsglad, til å bli livstrøtt. Jeg er nå 28. Jeg har spist lchf i 8 mnd. Nå er jeg livsglad igjen, huden min superfin, jeg føler meg aldri ”bloated” mer, selv ved mensen, bedre syn – fikk dårligere syn mellom 23-24, synsforstyrrelser og de er nå borte. Gått ned 5 kg, men jeg spiser mye for å unngå å gå ned mer. Jeg forbrenner mye mer enn tidligere. Har mere energi enn før, jeg tenker mer positivt, depresjon helt borte. Det er ingenting mindre enn fantastisk. Jeg er helt overbevist om at lchf-kosten er årsaken til min brå bedring etter å ha mått dårlig i 7 år. Det skal nevnes – og jeg tror det er viktig for sammenhengen – at jeg da jeg var 21 fram til nå, begynte å spise en ekstremt fettfattig diett. Jeg var dødsredd for fett og kalorier, alt jeg spiste var low cal, low faw, lowcarb (men jeg fikk jo i meg mye carbs for det). Men null fett. I mange år. Kroppen min
  lengtet vel etter fett, stakkarn. Jeg kommer aldri til å spise annerledes! 😀

 16. 16
  Anders Gyllenör säger

  Innan jag började med kosten, vid 50 års ålder, visste jag att jag aldrig mer skulle orka cykelpendla mellan Lund och Malmö, och under vintersäsongernas busstragglande blev min allmänna ännu värre. Tröttheten. Sockersuget, ständigt. Återkommande förkylningar. Diabetes eller något lika hemskt var att vänta sig, tänkte jag, för jag kände igen åkommorna hos sjukhusets patienter. Nu gick allt utför. Raskt. Så en dag den sommaren gav min mor mig ”Matrevolutionen”, du och fru Fernholm dök upp. Då slängde jag bort brödet, potatisarna och pastan fick egna vingar – ut genom fönstret. Schoff! Jag handlade riktig fett, riktig kött, massor av kål, grönt och blundade faktiskt när jag hällde i denna grädde i gratängen. Så mycket? Himmel! Sen dess har jag cyklat varje vår-sommar-höstsäsong. Mår prima. Mästare i köket! Aldrig hungrig! Full med energi! Grabben äter oss nästa ut ur huset, bannemej!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa