Prostatacancer – att screena eller inte screena

Zoës veckobrev. Att screena eller inte screena.
Hon har analyserat en studie, RCT, om långtidsresultatet beträffande sjukdom och död, efter prostatacancerscreening. En lottad grupp fick genomgå screening med PSA(Prostataspecifik antigen)-prov, och den andra gruppen screenades inte. Ca 400 000 män ingick i studien.  Uppföljning gjordes efter 10, 15 och 18 år. 15-års resultatet visade ett något lägre prostatacancerdödstal för interventionsgruppen, men ingen signifikant skillnad i 10 respektive 18  års resultatet. Endast 15 års-resultatet redovisades i slutrapporten. Dödsfall av alla orsaker visade ingen signifikant skillnad i någondera gruppen.
Zoë bedömer att 15-års-resultatet var försumbart eftersom 10-års och 18-års inte visade skillnad. Detta kommenterades tydligen inte i själva studierapporten, vilket är dåligt.

Cancerdiagnoserna var fler i interventionsgrupperna, och dessa skulle behandlas. Biverkningar av behandlingen var särskilt inkontinens och impotens.
Ungefär var sjätte diagnos var överdiagnos.

Screena eller ej? Det är väl på gång med screening i Sverige. Jag tycker att man kan gå på det. När man får svaret kan man gärna nöja sig med fortsatta kontroller om värdet är endast lätt förhöjt, och  ställa upp på behandling om det är/blir mera förhöjt.

Studien: Martin et al:  Prostataspecifik antigen (PSA)-screening och 15-års prostatacancermortalitet…  JAMA april 2024.

 

Comments

 1. 1
  Avsluta med fyrkant säger

  ”Åff tåppick”, som det heter på jämtländska:

  Vad tycker ni om Avsluta med fyrkant-vården?

 2. 2
  Mormor säger

  Men har vi redan glömt bort professor Thomas Seyfried…???
  Är det inte dags att börja tänka om angående cancer….?
  Cancerfallen verkar fortfarande bara öka i hela världen…??
  Hans senaste video-snuttar är nu ännu mer övertygande eftersom de relativt nya rönen om mitokondriernas överväldigande betydelse börjar få vetenskapligt belägg…
  Till och med de senaste konventionella artiklarna i ämnet i en tidskrift som Scientific American fortsätter att debattera dyrbara forskningar om genetiska mutationer och tillhörande molekulära giftiga bromsmediciner… hur länge till ska detta fortgå!?

 3. 3
  Hans Olof Holmberg säger

  Svar till kommentar 2: På Sven Erik Nordins hemsida finns att ladda ned ett sammandrag av Thomas Seyfrieds bok Cancer as a metabolic disease, i 4 artiklar av Georgia Ede (psykiater, USA, med dietinriktning, om henne kan även läsas på dietdoctor.com) i svensk översättning av Sven Erik Nordin (5+7+8+11 sidor PDF)
  Kan även sökas på namnet Thomas Seyfried via S E Nordins Facebook-sida, 2:a sökträffen, 8 jan. 2018, länk där: http://www.svaradoktorn.se/425408168

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa