Livsmedelsverket dissar Carnivore-kosten

På Marcus Oscarssons Nyhetssajt berättar han att Livsmedelsverket, SLV, avråder från den populära Carnivore-kosten, där man enbart äter mat med animaliskt ursprung.

SLV påstår att den kosten ökar risken för tarmcancer och näringsbrister. Man anser också att den ökar risken för hjärt-kärlsjukdomar och matsmältningsproblem.

Jag vet dock inte av att det har gjorts någon långsiktig jämförande studie mellan carnivore och tallriksmodellen som har visat dessa resultat. Det är alltså helt ovetenskapligt att påstå något sådant.
Carnivore motsvarar människans ursprungliga kost, innan hon bosatte sig och började odla.
Det finns massor av erfarenheter av att man mår alldeles utmärkt av att äta carnivore. Den är kolhydratsnål vilket ger ett stabilt lågt blodsocker. Det borde minska risken att drabbas av insulinresistens, metabola syndromet och typ 2-diabetes avsevärt. Dessa sjukdomar är  världens största sjukdomsbörda, förutom svält och infektioner.
Risken finns att den kan ge C-vitaminbrist, men jag har inte sett några sådana erfarenheter.  Om man äter inälvsmat, som tex lever, får man dessutom rikligt av C-vitamin. Det är dessutom enkelt och ofarligt att ta  kosttillskott av C-vitamin.

Själv har jag dock svårt att avstå från grönsaker. Jag tror inte heller på att de är skadliga att äta.
Carnivore + grönsaker = LCHF eller ketogen kost.

Tips att läsa: Systematisk genomgång och metaanalys… .

 

Comments

 1. 1
  Göran Löwenberg säger

  Livsmedelsverket är helt vilse i pannkakan, jag har käkat carnivore i cirka 3 år och mitt testosteron är 28 nmol/L. I år fyller jag 60 och de flestas testo ligger 12-15. Min gissning är att detta är tack vare denna kosten. Deras studie på rött kött är epidemiologisk och sämsta sortens statistik. Jag hade inte lagt någon vikt vid livsmedelsverket över huvud taget!!

 2. 2
  Tjinna säger

  Livsmedelsverket är inte för vårt bästa, dom är för livsmedelsindustrins bästa, det blir bara tydligare och tydligare.

  Något jag vill lyfta är att äta enligt sin blodgrupp, det kan passa en del. https://ulrikadavidsson.se/kunskapsbank/at-ratt-for-din-blodgrupp/ där står en del och det finns en bok också, som är riktigt bra. Den heter ”Ät rätt för din blodgrupp” skriven av Dr Peter J.D Adamo och Cathrine Whitney. Boken finns att låna på biblioteket.

  Jag har provat LCHF dels för viktnedgång men också för att må bättre, det fungerade inte alls för mej, tyvärr. Jag gick varken ner i vikt eller mådde bättre.

  Nu provar jag att äta efter min blodgrupp och gjort i nästan två veckor, ännu mycket liten viktnedgång men jag har så mycket mer energi och är mycket piggare. Hur det går med viktnedgången återstår att se, det tar ju lite tid som det verkar.

  Det kanske är något bra, dock svårt att få veta sin blodgrupp. Man kan inte ringa vårdcentralen för att få veta, man måste ha varit opererard, fått barn eller varit blodgivare för att få veta sin blodgrupp, enligt 1177.se, dock förstår jag inte varför det är så besvärligt att få veta sin blodgrupp. För man måste ringa till regionarkivet för att få veta det. För min del som är boende i södra Sverige så är det Regionarkivet i Lund som jag fick ringa, 0771-866600.

  Jag vet inte om man kan få veta sin blodgrupp utan att varit opererad, fött barn eller varit blodgivare, men troligtvis får man inte det.

  Då ställer jag mej frågan varför det är så svårt och kanske omöjligt för en del, det är för mej en gåta, är det kanske för bra för att folk ska prova att äta efter sin blodgrupp?!

  Detta kanske kan vara ett ämne här på din blogg så andra kan tycka till, bara en idé. För det är tyvärr så att LCHF inte fungerar för alla, vi är alla unika och behöver olika kost för att fungera bra, kan vara blodgruppen som är viktig för en del?

 3. 3
  Georg W säger

  Jag har varit carnivore i många år och mått väldigt bra på det. Nu har min livssituation förändrats och jag har fått anpassa mig till en liberalare
  LCHF. Jag blev carnivore för att inget i vår livsmedelsaffär är hälsosamt. Allt är fejk och fullt av saker som vi inte vill äta om vi visste vad vi åt. Carnivore får anses vara en bra terapi för att rensa systemet från gifter och pesticider.. Framför allt så slipper man den förskräckliga oxalsyran. Men jag kan o kså konstatera att carnivore ger ett otroligt sötsug. Förmodligen för att microbiomet inte får något socker och bakterierna dör om de inte får mat, Tror Jag.
  Angående blodgrupp så är det djupt vatten och nyckeln till vårt ursprung. Jag fick betala 500kr för att få svar. Någon vet att blodgrupp innehåller hemlig information om vårt ursprung som vi inte kan tolka idag. Men skumt som tusan är det eftersom de flesta är A positiva. Men av någon konstig anledning har många A en extra grej i deras arvsmassa som indikerar en falsk A. Som egentligen är en dold 0. Alltså egentligen en universell blodgivare men dold i blodprovet. Någon gång får vi kanske svaret på den gåtan. När vi förstår vad homo sapiens sapiens är för en mystisk filur.

 4. 4
  Nettan säger

  Sorgligt att Livsmedelsverket inte grundar sina rekommendationer på faktiska värden.

 5. 5
  Lasse P säger

  ”– Köttätardieten är inte välstuderad och vi har inte mycket forskning om de långsiktiga effekterna av att eliminera alla dessa viktiga livsmedelsgrupper.”
  Nä…..vi har ju bara ätit det i några tusen år!
  Kolhydratrik kost har det ju studerats rätt så omfattande om och där vet vi ju att mycket kolhydrater inte är bra men likt förbannat framhålls det som det bästa alternativet.
  Snacka om att sila mygg och svälja kameler.

 6. 6
  Lasse P säger

  En nyare studie om lågkolhydratkost och minskad risk för kardiovaskulära händelser.
  Som vanligt verkar Livmedelsverket vara helt ovetande om denna typ av studier

  Obesity Reviews 2012: Systematic review and meta-analysis of clinical trials of the effects of low carbohydrate diets on cardiovascular risk factors [stark evidens]

 7. 7

  Nä hur livsmedelsverket kan skriva sådant utan riktig opartisk evidens, är inte förvånande. Dock är det ju kött från rätt ursprung. Uteslutande gräs, klöver och ört. Inte meningen kor/nötdjur ska behöva äta samma skräp som Homosapiens. Odlat på vedervärdigt vis. Att sen kolhydrater Och andra vegetabilier/grönsaker odlas i konstgödning och besprutning, och anses som ”nyttigt och miljövänligt”. Det är ju så man tappar allt förtroende för de som har i uppgift att se till folkets hälsas bästa. Inte för inte vår evolution har utväcklats dit vi är. Sjukdomar exploderat sedan spannmålet började för 10 000 år, sedan tillsammans med socker.

 8. 8
  Lasse P säger

  #7
  Sjukdomsökningen blev signifikant i o m införandet av nyckelhålsmärkningen.

 9. 9
  Nisse Hult säger

  Dagens tanke: Tänk om det ”heliga” jordbruket för med sig en massa ohälsa för den enskilde individen/konsumenten som ingen törs / får orda om. I min lite annorlunda värld kan ja från min horisont peka på många produkter som jag ratat under senare år som direkt faller in under detta paraply

 10. 10
  Björn Ekholm säger

  Jag fortsätter köra med kött, fisk, skaldjur och ägg. Till detta ångkokade grönsaker och en rå salladsblandning. Till detta äkta smör som ”sås”. Mellan måltiderna om jag blir hungrig lite nötter. Mår alldeles utmärkt av detta och min mage som har krånglat hela mitt liv mår nu jättebra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa