Maila mig

Jag kan inte svara på personlig kostrådgivning via mail, utan du får skriva fråga i frågelådan uppe i menyraden.

I andra ärenden kan du maila mig på annika.ovansjo(at)gmail.com

Jag hade tidigare en mailadress på Telia Web mail, men den blev avstängd av leverantören eftersom jag inte hade någon annan tjänst på Telia.

 

Comments

 1. 101

  Jag har försökt att sluta äta dem den sista månaden men har få så ont i rygg och bröstkorg igen.
  Jag väger ca 93 och är 171cm lång

 2. 102
  Annika Dahlqvist säger

  @ 101 Maija L:
  Du kan ju höra med din reumatolog om det finns andra reumamediciner som du kan prova.
  Jag har svårt att förstå hur du kan undvika att gå ner i vikt med en LCHF-kost på 1300 kcal. Jag står maktlös.

 3. 103

  Tack Annika för att du tagit dig tid och svara på mina frågor. Jag har en egen teori om detta med att det inte funkar för mig och det är mitt problem med sköldkörteln.
  Men det är ingen som riktigt lyssnar på mig. Alla tror ju att när man är tjock så äter man fel och menyn består att bullar, kakor, pizza och godis. Min meny har mycket länge bestått av bra mat med mycket grönsaker.
  Jag står också maktlös, tyvärr.
  mvh Maija

 4. 104

  @ Maija L:

  Jag blir inte förvånad över din situation – själv gick jag upp kilo efter kilo oavsett hur lite jag åt,,,

  Vändningen kom när jag min diabetes upptäcktes och jag började äta metformin – tappade 20 kg på bara några månader.

  Har du kollat att du inte är diabetiker?

  Många upptäcks inte utan går omkring med normalt blodsocker men har skyhöga insulinnivåer i kroppen som effektivt hindrar all viktminskning.

  Jodå – jag känner igen beskyllningarna om att vräka i sig godsaker och bakverk – det är bara att beklaga att så många inte fattat att det är hormoner det handlar om!

 5. 105

  Tack Thomas, det där kanske jag ska ta och kolla upp. Jag har ju tagit prov på blodsockret och det är bra värden. Men hur menar du att man ska kolla insulinnivån. Ska man få nått prov taget här så får man ha mycket på fötterna för att kunna övertyga min läkare att det kanske är bra att ta provet.

 6. 106

  @ Maija L:

  Det går ju att testa insulinnivån men det är inget som man än så länge gör på en vanlig vårdcentral.

  Läkarna kan som regel inte detta med förhållandet insulin – blodsocker utan tror att målet är att hålla blodsockret på rätt nivå – de gör det fatala misstaget att skriva ut insulin till nydebuterade typ 2 diabetiker – enligt min mening att jämställa med ett långsamt mordförsök!

  Och – oavsett om man är överviktig eller diabetiker så är man som regel insulinresistent,,,

  Jag tycker att du mycket väl kan be att få ett prov på dina insulinnivå – om inte så kan du ju alltid byta läkare!

  Jag fattar inte varför vi kräver av en bilmekaniker att han skall kunna sitt jobb medan en normalkorkad läkare som har noll koll på vad hen håller på med får fortsätta som inget har hänt – det är dags att vi börjar ställa lika höga krav på läkarna som på bilmekanikerna!

  Nu är det ju inte säkert att du är prediabetiker men det är ändå värt att kolla upp – en ”felsökning” helt enkelt – själv betraktar jag dock alla överviktiga som mer eller mindre insulinresistenta oavsett vad deras blodsocker ligger på – sannolikheten att jag har rätt i det antagandet torde vara mycket högt,,,,

  Om du vill förkovra dig och klarar av engelskan så rekommenderar jag att du noga går igenom denna site – läser och tittar på video:

  https://kidneylifescience.ca/drjasonfung/

  det tar en dryg dag att komma igenom Jason Fungs videor men det är det mest pedagogiska upplägg jag hittills har stött på så oavsett om du är prediabetiker eller inte kommer du att få mycket stor behållning av detta och du kommer definitivt att få en kunskap som är större inom detta område övervikt/diabetes än vad merparten av våra läkare har,,,

 7. 107

  Tack Thomas.
  Nu ska jag läsa och begrunda, sen får jag ta ställning till om jag ska prata med läkaren.
  Jätte tack till dig.
  mvh Maija L

 8. 108

  @ Maija L:

  Jag vet ju inte var du bor, men en bit nedanför Mariestad finns en privat läkarmottagning som gör avancerade hälsokontroller, helt utanför sjukvården i landstinget. Det ingår ca 50 blodanalyser.
  https://www.carlcarlsson.se/

 9. 109
  Thomas Jansson säger

  @ Gäst:
  Calle Carlsson Österäng jobbar nog inte längre – har ingen aning om vem som tagit över,,,

 10. 110
  Annika Dahlqvist säger

  @ Thomas Jansson:
  Nej Calle Carlsson har nog gått i pension, men på deras hemsida Hälsovårdshemmet Österäng nämns dr Mikael Knutsson, fast jag vet inte var han står i kostfrågan.

 11. 111

  Tack för svaren. Får forska lite i det.

 12. 112
  Jeanette F säger

  Hej Annika!
  Hoppas att du kan hjälpa mig…….
  För två år sedan gjorde jag en hysterektomi- både livmoder, äggstockar och ledare plockades bort!. Är 48 år, överviktig problem med ryggen till och från hela livet efter en olycka i unga år.
  Nyligen fick jag ont i revben. Kollade då bentätheten som visar att jag har osteopeni i ländryggen. normal bentäthet i totala HIP-mätningar. På v. sida -0,7 T-score likaså på h. sida enligt WHO normalt värde- står det på mitt röntgensvar…
  Nu är det så här gynekolog vill att jag ska knapra östrogen, vilket inte jag alls vill pga att det finns både blodproppa och cancer i släkten…..
  Har nu fått av läkare på VC Kalcipos-D Forte som jag ska kombinera med Alendronat Accord Veckotablett 70mg tabletter. När jag sitter hemma och tittar på info om medicinen står det att den ska tas på fastande mage 2 timmar innan mat. Tablett får bara sväljas med vatten, absolut inte tuggas eller smälta i munnen.
  Man ska inte ha problem med strupen och inte ha halsbränna….
  Jag kan inte ta tabletter utan kräm eller filmjölk som har lite tjockare konsistens. Sedan har jag halsbränna till och från ( man kan få sår i strupen etc.)
  Vågar nu helt enkelt inte ta dessa tabletter……… Nu vill jag fråga dig eftersom det är osteopeni, kan jag rädda situationen med att ”bara” ta Kalcipos-D forte börja ta långa promenader OCH lägga om kosten till LCHF???? Tror/vet du om det räcker med det.
  Tycker att det verkar läskigt att ta dessa tabletter. Har även läst att skelettet blir så hårt av medicinen så att det kan gå sönder pga det!!??!!
  Kan jag börja med mina planer??

  Med vänlig hälsning
  Jeanette

 13. 113
  Annika Dahlqvist säger

  @ 112 Jeanette F:
  Rutinen är att man tar bifosfonat, tex Alendronat, efter benskörhetsfraktur. Den ger en liten procents minskad risk för ny fraktur. Efter ca 4 år ger den ett styvt och oelastiskt skelett, vilket ger ökad risk för tvärfrakturer, framför allt i lårben. Därför ska man inte ta den längre än så. Den är svårresorberad från magen, därför ska den vara ensam i magen så länge som möjligt. Om den fastnar i matstrupen så kan den ge bristningar och sår, därför ska man vara i upprätt ställning när man tar den. Därav alla förhållningsorder.
  Om man inte vill ta den har man rätt att låta bli. KalciposD innehåller en mängd kalk vilket man även kan få från ost tex. Den D-vitamindos tabletten innehåller är lägre än vi rekommenderar. Den behövs inte heller om man utsätter sig för högtstående sol i tillräcklig utsträckning.
  Och näringsrik kost enligt LCHF förstås, och belastande motion.

 14. 114
  Lars Henrik säger

  @ Jeanette F @ Annika :
  Jag fick just se en artikel på Mercola som möjligen kan vara till hjälp. Här pratar man just om vitamin D3 samt K2 och mineraler såson kalium, natrium och magnesium som en långsiktig hjälp.

  Vanlig dos av D3 bland oss här brukar vara 2000-5000 IE per dag under vinterhalvåret. Sommarhalvåret bör vi ju kunna få vitaminet från solen.

  https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2014/04/25/exercise-bone-health.aspx?e_cid=20140425Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20140425Z2&et_cid=DM43512&et_rid=498202345

 15. 115
  Jeanette F säger

  @ Lars Henrik:
  Det var intressant att läsa! All info emottages med varm hand! 🙂

 16. 116
  Jeanette F säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Så då kan jag släppa det med Alendronat?
  Osäker på om jag fick spricka på revben eller om det var en ful sträckning som gjorde så fruktansvärt ont i tre v. Det uppkom efter besök hos sjukgymnast där jag hade legat tokigt i 30 minuter…….jobbade dagen efter sedan efter ytterligar en dag så var det kört-AJ!
  Är det ok med vanlig träning också som situps, plankan och ligga på golvet och cykla för att stärka ryggmusklerna? Rädd för att nåt ska gå sönder efter provsvar från denna bentäthetskoll.
  Känns bättre att fråga en gång för mkt än för lite. 🙂

 17. 117
  Annika Dahlqvist säger

  @ 116 Jeanette F:
  Det är bara skelettbelastande motion som stärker skelettet, men andra övningar kan ju vara nyttiga på andra sätt.

 18. 118
  Jeanette F säger

  Sista fråga… så det är inte negativt/farligt att göra ”vanliga” övningar??
  Tack på förhand och trevlig helg!

 19. 119
  Annika Dahlqvist säger

  @ 118 Jeanette F:
  Nej, det är inte negativt att göra ”vanliga” övningar

 20. 120
  Jeanette säger

  J@ Annika Dahlqvist:
  Hej igen.
  Har nu sagt ifrån dessa veckotabletter. Ska nu istället få Aclasta intravenöst… måste ta detta för att skelettet ska byggas upp. Så många biverkningar. … 3-4 dagars flunsasymtom, kräkningar, huvudvärk, värk i skelettet, problem med tänder ev tandlossning. … en läkare sa att denna behandling var fruktansvärt jobbig, en annan sa att det var bättre än att ta dessa veckopiller. Har googlat om nån skrivit egna upplevelser av sån behandling. Vet varken ut eller in just nu. Vet bara att jag måste satsa på nåt av dessa alternativ! !!! Vad ska jag göra? ????

 21. 121
  Elisabeth säger

  Hej Annika!

  Eftersom jag ej kunnat få svar på min ena fråga på apoteket och det är rena ”High Chaparall” på Vårdcentralen sedan min mångåriga läkare gått i pension vänder jag mig nu till Dig!

  Min första fråga: LCHF handlar ju mycket om att intaga fett livsmedel. Skulle min särbo kunna gå på denna kost då han gjort två hjärt/kärl-operationer; dvs satt in (stänter…vet ej vad det heter?) Han gjorde inte by-pass.

  Min andra fråga: Jag har lindrig reumatism och får små skov, 2-4 ggr / år ungefär där handled eller led i knä svullnar så att jag måste ha en cortisonspruta och (sällan) tömma vätska.
  Jag har även opererat ryggen vid två tillfällen, diskbråck, spinal stenos samt ”fusionsoperation”.) Vid den sista operationen; fusions- eller steloperationen fick jag dessvärre en nervskada som gör att jag är delvis förlamad i vä fot samt har det väldigt jobbigt med värk, muskelrörelser och ibland kramp i underbenet. Jag tar traditionella värkmediciner mot detta men kom att läsa om att magnesium skulle vara bra och lindrande mot dessa besvär samt min inre stress.
  Frågan är nu, hur mycket Magnesium kan jag ta per dygn? Kvinnan i Hälsokostbutiken skrev en lapp att jag skulle ta sex tabletter på kvällen, själv tog hon ännu fler i ”terapeutiskt syfte.” På burken stod det 1 – 2 tabletter / dygn och en väninna blev rasande på mig och sade att jag ej fick ta mer än 250 mg / dygn.

  Är nu förvirrad och vet inte hur jag skall göra.
  Inte heller vad gäller att introducera särbon i LCHF som jag själv ämnar påbörja.

  Tacksam för svar!

  Allt Gott / Elisabeth

 22. 122
  Annika Dahlqvist säger

  @ 121 Elisabeth:
  LCHF är den bästa kosten för hjärta och kärl, eftersom den inte höjer blodsocker och insulin som är skadliga i för höga koncentrationer i kroppen. Den verkar också inflammationsdämpande i rörelseapparatens sjukdomar. Så både du och din särbo bör ha god nytta av att äta LCHF.
  Lite magnesiumtillskott är inte heller fel eftersom vi allmänt har brist på det. Vår kost har för lite magnesiuminnehåll. Exakt hur många magnesiumtabletter man ska ta får man själv prova sig fram till. Anna Hallén har skrivit bra om Magnesium.

 23. 123
  Elisabeth säger

  Tack, snälla Du för det snabba svaret!

  Allt Gott / Elisabeth

 24. 124

  Hej Annika
  Jag vill bara säga att jag gjorde ett inlägg om ditt 10-års jubileum på facebookgruppen: SkaldemansLCHF. Det var tidigt på kvällen och nu för en stund sedan var det över 260 Gilla-klick.
  Dubbelt grattis från Stig Hastrup.

 25. 125
  Birgitta säger

  Hej Annika!
  Jag behöver hjälp. Har varit med om en olycka för 4 år sedan där jag blev skadad i axeln med 7-8 operationer pga svåra infektioner. Har nu protes i axeln. Hade tidigare en epilepsi som inte gjorde sig påmind på nästan 30 år, enbart låg dos med Ergenyl. Den har nu kommit tillbaka med flera anfall. Har läst att LCHF är bra mot epilepsi. Jag gör så gott jag kan. Började häromdagen. Inget bröd. Bregott på osten. Kokta ägg. Vispgrädde. Kycklingklubbor. 1 äpple i dag. Jag är inte hungrig alls, däremot sugen på sött. Jag undrar hur mycket jag skall äta? Tacksam svar

 26. 126
  Annika Dahlqvist säger

  @ 125 Birgitta:
  Det låter som att du äter bra. Det är bättre om du byter ut äpplet mot lite grönsaker, tex lite kålgrönsaker. Sötsuget försvinner med tiden när man äter LCHF. Försök att få in lite smör och ekologiskt kokosfett också. Du kan äta LCHF-mat tills du är lagom mätt.

 27. 127
  Lill-Therese säger

  Hei.

  Jeg er en dame på 37 år, som sliter fælt med kroppen min – og vekten.
  Jeg veier i dag 113,3 kg og er 1,72 cm høy.

  I september 2013 ble jeg student. Dette medførte at jeg gikk fra en aktiv jobb til å sitte veldig mye.
  Jeg veide da ca 94 kg. I april i år begynte jeg å trene – svømming/styrketrening og jeg kom raskt i bedre form.
  3 juni var jeg blodgiver for første gang og har vært sykemeldt siden.
  Dagen etter – og de følgende ukene – trodde jeg at jeg hadde fått influensa – men uten feber.
  Jeg gikk endelig til legen, som ikke fant noe galt.
  Jeg har derimot vært sykemeldt siden det – og legen finner fortsatt ikke noe galt.

  Symptomene mine har vært:

  ekstrem trøtthet, sover 7-10 timer om natten + 4-6 timer om dagen.
  Ingen energi.
  Ingen feber (men føles som jeg har influensa – slapp/svimmel/vondt i alle ledd)
  Hoven i ansikt (rundt/over øyne), fingre og føtter.
  Tilfeldigvis fant jeg ut at jeg hadde morsmelk og ble henvist til en indremedisiner som tok en full hormonsjekk av meg – som viser at alt er normalt.
  Sommeren gikk – og i august krevde jeg å få tatt en mr av hode (med tanke på hypofysen).
  Ingenting galt der heller.
  Jeg tok også en full helsesjekk med ultralyd, fra halsen og ned til lysken.
  Har vært til gynekologen – men tok da bare en celleprøve – som var normal. (selvsagt).

  Jeg satte inn hormonspiral juli 2010 – så jeg er ikke gravid, dette er bekreftet med blod/urinprøve.

  Det eneste indremedisiner fant feil – var at jeg hadde forhøyet prolaktin og kortisol.

  Formen min er; trøtt, sliten av små ting som for eksempel husarbeid, lage middag, altså små ting.
  Eller, det som før var små ting er nå veldig vanskelig.

  Jeg var i 2 måneder veldig svimmel – følelse av å falle – selv om jeg lå rolig på en sofa.
  Jeg prøvde å begynne å røre meg, som i å gå tur hver dag. Dette greide jeg hver dag i 3 uker.
  Resultatet var at jeg hovnet enda mer opp i ansikt/føtter/hender samt at jeg var utslitt etterpå.
  Altså jeg fikk ikke gjort noe hjemme.

  Legen min mener at det enten er psykisk – eller ME. Jeg nekter!
  Ikke for at det kan være psykisk, men det å snakke med en psykolog har ikke hjulpet.
  Det er kanskje ikke så rart en blir deprimert – med tanke på at livet går – og en selv er tilskuer til alt en ikke kan være med på.

  Hverdagen nå består av å lete etter hjelp et sted. Fordi jeg vet ikke hva jeg skal gjøre.
  Jeg hadde håpet du hadde mulighet for å ta imot meg, men jeg vet ikke om du lenger jobber som lege.
  Jeg skal gladelig komme til Sverige for å få hjelp – hvis det er noe hjelp å få – med å legge om kostholdet mitt.

  Nå har jeg akkurat stått opp og føler meg utslitt. Og jeg har ikke gjort noe i dag.
  Konstant trøtt og har hele tiden lyst til å gå å legge meg.
  Smerter i hodet, som legen trodde kunne være en betennelse i blodårer – men prøvesvar viste selvsagt – ingenting galt.

  Så alle prøvene mine viser at jeg er ”frisk”, mens det for min del føles som at jeg knapt orker å stå opp. Humøret svinger veldig – fordi jeg blir sliten og lei – av å ha det slik.
  Dette påvirker mitt forhold til familie/barn – og jeg skulle ønske jeg fant veien ut av det.

  Har du mulighet for å svare meg, vil jeg sette stor pris på det.
  Tar du imot pasienter – er min samboer mer en lykkelig for å kjøre meg hvor det skulle være, for å få hjelp.

  Med vennlig hilsen

  Lill-Therese

 28. 128
  Britta Andersson säger

  Bästa Annika!
  Kanske skriver jag dig en fråga som är svår att besvara. Dock tycker jag den på något sätt hänger samman med läkemedel som skrivs ut i mängder i vår tid. Det gäller Waran. Jag hade en misstänkt TIA och fick Avastatin, som jag inte tog och clopidogrel. Magen tålde inte detta. Så jag la av med alltihop. Efter åtta månader blev jag kallad att kolla hjärtat och man konstaterade förmaksflimmer och ordinerade omedelbart intag av Eliquis(blodförtunnande), och jag kände mig omedelbart nedstämd och hungrig. Min läkare förordade då byte till Waran. Ingen skojig medicin precis. Vad gör Waranet med K-vitaminet? Det lär vara viktigt att motverka benskörhet och bra för hjärta och kärl. Waranet bryter ju ned K-vitaminets koagulerande effekt. Skadar det också resten av förmågorna hos vitaminet. Jag undrar bara hur man kan säga att det är så farligt att få en propp vid förmaksflimmer? Hur kan man veta hur många som går och småflimrar? Det är väl vanligt. Eller är det bara dem med misstänkt TIA och Stroke som har en hög andel av flimmer? Får känslan att detta är ungefär som med statinerna. Numera ett slags standardmedicin med hög dödlighet. I så fall får man passa sig att gå till doktorn. Eliquis är ny och man sa på AKO mottagningen att det rapporterats just om trötthet och håglöshet. Lika farliga för blödningar är ju båda medicinerna. Just nu tycker jag valet är svårt.
  varma hälsningar till dig Annika
  Britta

 29. 129
  Annika Dahlqvist säger

  @ 128 Britta Andersson:
  Det anses att förmaksflimmer innebär en stor riskökning för att det bildas blodpropp i de flimrande förmaken, och att proppar kan gå ut i kroppen. Den värsta effekten det kan få är blodpropp till hjärnan, vilket ger stroke. Därför är vi rekommenderade att ordinera Waran till personer med förmaksflimmer. De nya antikoagulantia (NOAK), som tex Eliquis, är vi i Västernorrland inte tillåtna att använda pga höga kostnader, och för att det inte finns något motmedel till dem vid blödning.

 30. 130
  Britta Andersson säger

  Bästa Annika!
  Tack för svar. Kvarstår gör ändå frågan varför man anser att förmaksflimret är farligt. Om den statistiken är lika missvisande som den om statinerna.. Förstår att du är mera insatt i de sistnämnda. Jag har bara fått för mig att den här medicineringen har blivit på modet och eftersom jag hunnit bli 67 så vet jag att uppfattningen om läkemedel och behandling varierat genom åren..
  Tack ändå Annika för att du finns och ger massor av goda råd.
  Varma hälsningar
  Britta

 31. 131
  Annika Dahlqvist säger

  @ 130 Britta Andersson:
  Jag har inte forskat specifikt i detta, och har inte sett hur många förmaksflimmerpatienter som får stroke med resp utan antikoagulantia. Är det någon annan som vet?

 32. 132
  LCHF-Bengt säger

  Så vid förmaksflimmer är det blodförtunnande som gäller, och samtidigt plack konstaterade i kärlen, annars är det väl ingen risk för proppar?

 33. 133
  Annika Dahlqvist säger

  @ 132 LCHF-Bengt:
  Vid förmaksflimmer är det det blod som står i de flimrande förmaken som kan koagulera till blodproppar, som kan sticka iväg ut i kroppen eller upp i hjärnan.

 34. 134

  Hej kära nutritionsvänner,
  Svenska livsmedelsverket och kommunerna runt om i landet agerar just nu både olagligt och mot all gällande forskning kring nutrition.

  Läs igenom, skriv sedan på och sprid på FB, bloggar, osv
  https://www.vitaminupproret.se
  https://www.vitaminupproret.se/upproret
  https://www.vitaminupproret.se/manifest
  https://www.vitaminupproret.se/mediabevakning

 35. 135
  LCHF-Bengt säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Tack för informationen. Jag har själv korta flimmer, men vill inte ta några piller mot det, jobbar istället vidare med träning och tillskott som nu är en ganska många för att försöka få ordning på problemet. C-vit. E-vit, D-vit, Mg, Q10, himalayasalt Det går åt rätt håll iaf, Kaffet är fortfarande en faktor som kanske borde uteslutas?

 36. 136
  Konsument säger

  LCHF-Bengt Skrev:

  @ Annika Dahlqvist:
  Tack för informationen. Jag har själv korta flimmer, men vill inte ta några piller mot det, jobbar istället vidare med träning och tillskott som nu är en ganska många för att försöka få ordning på problemet. C-vit. E-vit, D-vit, Mg, Q10, himalayasalt Det går åt rätt håll iaf, Kaffet är fortfarande en faktor som kanske borde uteslutas?

  Kaffet…? Övergå till koffeinfritt. Det finns som vanligt bryggkaffe.

 37. 137
  Britta Andersson säger

  Det bästa är väl om man kan göra nåt åt flimret. Men det tog åtta månader från en misstänkt TIA att få ekg under ett dygn. Själv tror jag att stress är orsaken för min del, då jag blir hjärntrött ibland av min postpolio. Och då kan jag bli väldigt stressad. Alkohol, som lär vara en annan orsak dricker jag måttligt och blodtrycket är helt okay. Så kanske meditation vore en idé. Mitt flimmer beskrivs som skurar. Jag märker dem sällan. Ibland känns det som man ville ha en sån doktor som du annika, som säkert skulle se helheten. Som LCHF-Bengt säkert förstår kan jag inte motionera men har en låg vilopuls ändå. Jag förstår att blodet kan koagulera i förmaken, men jag undrar just hur man kan veta hur vanligt det är. Det märks ju inte på ett vanligt EKG och många känner inte av det. Och man måste väl göra ett ultraljud på hjärtat för att se om det finns klumpar. Det gör man ju i regel inte. Undrar vad Q10 är för något.
  Tack för svar och inlägg !

 38. 138

  @ Britta Andersson:
  Har du funderat på att åka till Nolaskogs LCHF-kursgård, till Annikas syster?
  Då får du träffa Annika själv och några andra som deltar.
  Det är en avstressande miljö med god mat, nya kunskaper, vila och nya vänner.

 39. 139
  Professor Göran säger

  Förmaksflimmer verkar vara en ’biverkan’ av bypassoperationer och som hjärtkirurgerna är väldigt oroliga för. Här finns tydligen en hel del ruskiga ’trix’ för att minska ned på detta flimmer men jag tor att LCHF-Bengt har helt rätt med att jobba på alternativen och hålla sig borta från alla piller och kirurgiska knivar.

  Jag kommer för övrigt troligen att träffa en hjärtkirurg i bekantskapskretsen inom kort och som har doktorerat just på förmaksflimmer.

 40. 140
  LCHF-Bengt säger

  @ Konsument:
  @ Britta Andersson:

  Kaffet är den sista drogen jag har kvar nu, men ska prova den koffeinfria varianten, det borde märkas efter en veckas test om det har någon effekt. Annars är det massor av märkliga ämnen i allt kaffe som kan störa en sjuk kropp, det bästa vore att ta bort det helt.

  Stress är det som ofta leder till ett flimmer för mig också.
  Q10 är ett kosttillskott som jag har en brist på i mina mitokondrier i cellerna, vet ej om det fungerar, men man måste ju prova innan man kan veta. Intressant är att testa olika metoder, det blir som en extra morot att hålla sig strikt och undvika all olämplig mat som kan störa.

  Mitt flimmer började efter en kirurgisk ingrepp, vilket är mycket vanligt. Inga fel på mina kranskärl.

 41. 141
  Britta Andersson säger

  Än en gång. Tack för omtänksamma svar. Helst vill jag nog vandra just den vägen att inte ta livsfarliga blodförtunnande medel, men vet inte om jag har mod till det. Tror ändå nånstans att förmaksflimmer är vanligt förekommande och inte särskilt farligt. Att det elektriska systemet kommer ur form speciellt när adrenalinet går igång, och ersätts just av flimmer. Förr i tiden minns jag att mina äldre släktingar just åt lite av fingerborgsblommans gift (digitalis), just kanske för att hjärtat slog litet för fort. Man kände sig helt säkert litet bräcklig. Som barn tyckte jag det verkade naturligt. Nu verkar det livsfarligt Det är så mycket som blivit livsfarligt nu för tiden. Medicinerna likaså. Skall se om jag kan hitta en väg att få ordning på hjärtverksamheten.
  Må så bra alla ni goa!. .

 42. 142

  @ 141 Britta Andersson:

  Har du funderat på Nolaskogs LCHF-kursgård?
  Kanske ersätter det inte sjukvården, men avstressande miljö, vilket kan vara gynnsamt.
  Länkar dit: https://www.nolaskogslchf.se/

  Örnsköldsvik – långt kanske, men till och med en tågresa kan vara avstressande.

 43. 143
  Therese säger

  Hej!

  Jag har en fråga.
  Det är såhär att jag har ätit lchf i ca 3 månader snart och mår jättebra och har gått ner i vikt!

  I sommar ska jag åka utomlands under 3v och då känner jag att jag absolut kommer ta avsteg från lchf och ”unna” mig, men hur kommer kroppen reagera? Ska jag börja äta lite någon vecka innan jag åker för att vänja kroppen så att den inte får en chock eller va tror du?

 44. 144
  Annika Dahlqvist säger

  @ 143 Therese:
  Jag har ingen aning om huruvida det är bättre att smyga in, eller träna, kroppen före ett planerat avsteg till kolhydratmat. Själv har jag (haft) mina avsteg ibland, men jag har inte tänkt på om jag ska ”träna” innan. Nån annan som har synpunkter på detta?

 45. 145

  Hej Annika
  Jag heter Ali och är en kille på 55 år 83 kg, 180 cm.
  Allmänt konsumerar jag inte så mycket socker men ris och risprodukter äter vi ofta

  Jag kom i kontakt med din hemsida då jag letade efter ev diskussioner i samband med det problem jag har, det vill säga sår i nedre del av matstrupen.

  Detta som bekant är mer besvärligt då man ligger och sover. Jag vaknar varje natt av en ”tryck” känsla i bröstet som sprider sig till nacken, axlar och t.o.m. ryggen.

  Jag vill tro att detta uppkom eller blev mer kännbart sedan jag fick Trombyl/Seloken/ Simvastatin i samband med ett blodkärl sjukdom för snart 3 år sen. Jag har aldrig haft problem med vikt eller blod kolesterol vare sig innan eller efter ballongsprängningen.

  För att minska besväret har jag fått Omeprazol (av doktorerna som har konstaterat såret efter endoskopi) i några månader men det verkar inte vara till så stor hjälp. Jag har t.o.m. fått nya problem som ”träningsvärk” i mina ben då jag går upp och en ovanlig känsla i njurarna.

  Nu läste jag på någon av forum på din hemsida (tyvärr hittar jag inte tråden igen) om folk med liknande besvär som blivit bättre genom att prova LCHF. Är detta något som du håller med eller rekommenderar till någon med de problem som beskrevs ovan?

  Mvh
  Ali

 46. 146
  Annika Dahlqvist säger

  @ 145 Ali:
  Jag och många andra har blivit förbättrade i sina matstrupsbesvär efter övergång till LCHF. Jag tror att det beror på att kolhydraterna har en negativ effekt på glatt muskulatur som det är i magmunnen.
  Det gör att magmunnen sluter bättre till och stänger för magsyran att tränga upp i matstrupen, om man låter bli kolhydraterna.

 47. 147
  ulrika nyblom säger

  Hej Annika! jag har ett mycket bra tips mot klådan vid fotsvamp.vanligt bordssalt med jod och vatten. (Det är jod, som är verksamt, enligt en jugoslavisk vän.) Man måste dock vara lite tålmodig, om man enbart ska använda salt och vatten. vad göra. om man sitter på landet, utan bil, fötterna kliar, (eller mitt i natten), jo man testar detta enkla knep och inom några minuter har klådan lagt sig. vet du vad, apotekens distributörer, skulle inte gilla detta råd alls. en månad behöver man behandla, tre första dagarna efter varandra, sen räcker det kanske med var tredje dag?

  Så nästa tips Propolissalva. jag köpte en burk, till min sambo, tänkte, att han kunde ju prova det på sin hand, där han hade öppet djupt sår av sin psoriasis, fem dagar, och såret var täckt, istället för det röda lätt gropiga sår han hade.
  ps nu var detta en salva, gjord på en gård med propolis olivolja bivax och lanolin, dvs ullfett. inget mer än så.
  kortison med vaselin, hade inte gjort samma nytta alls.

  (Kost, jag gillar stenålderskost.) grilla och koka eller ät rått låt bli pasta ris potatis bröd och tillsatt socker. men LCHF är också jättebra, tror man ska välja, som det passar en själv i detta fall.

  sockertips kokossocker har ca 30-35 i GI alla fall en aningens lite bättre än vanligt vitt socker, om man har svårt att avstå, och inte vill söta med stevia, suketter eller så.

  Med vänlig hälsning Ulrika Nyblom

 48. 148

  @147
  Använder alltid bara vanligt salt när jag tar ett fotbad.Torrsprickor och mindre sår varhelst på kroppen behandlar jag med kokosolja. Fungerar alltid.

 49. 149

  HÄLSOFORSKARE!
  JA HAR ANVÄNT SMÖR I FLERA ÅR OCH DÄR STÅR JA I DAG !
  VI BEHÖVER SMÖRJA MED COCOSFET I KROPPEN FÖR ANNARS BLIR VI STELA. VI BEHÖVER SLÄPPA SOCKER OCH IN MED NATURLIGT FÖRSTÅND! DU LÄKER TARMARNA MED COCOSFETT OCH TÄNDER gurglar du 20 min med en mindre msk spotta ut i papper!
  OCH HUDEN KAN DU SMÖRJA hela kroppen med ekologisk COCOSFETTET MED. DU BLIR PIGGARE OCH MER VAKEN FÖR HJÄRNANS CELLER ÖKAR I OMFÅNG OCH DU MINNS MER DET DU INTE VILL KOMMA I HÅG OCH DU VAKNAR TILL OCH TAR DITT STRÅ TILL STAKEN!
  dU SEN KAN DU MINSKA LITE PÅ ANNAT FETT DRICKA VATTEN RIKLIGT OCH RÖRA DIG INGE BRÖD INGE FRUKT MINSKA PÅ DET OCH IN MED GRÖNSAKER!
  DU DET ÄR VÄRT ATT PRÖVA SE HUR DU MÅR! JA HAR SAMMA KLÄDER SEN 28 ÅR OCH ÄR NU 49ÅR! VAD HÄNDER SEN ANNIKA MED KROPPEN VAD SKA JA VÅGA ÄTA EFTER 50 ÅRS ÅLDER?UNDRAR Serdig NU

 50. 150
  Annika Dahlqvist säger

  @ 149 Eva:
  Efter 50 års ålder är det snarare ännu viktigare att hålla nere på kolhydraterna, framför allt sockret, och i stället äta generöst av naturligt mättat fett. När kroppen blir äldre och skörare är det ännu viktigare att ge den rätt mat, för en lång och varaktig hälsa.

 51. 151
  Axel Westin säger

  Jag har kollat runt här och var men inte fått någon klarhet ang. VITAMIN-test och MINERAL-test.
  Hur gör man, var kan man utföra det osv.? Ev. kostnad?
  Kan en få ett sådant här test utfört i den offentliga vården fast man tror sig vara frisk?

 52. 152
  Lars Henrik säger

  @ Axel Westin:
  Jag kan inte rådgöra för vilka tester man kan få utfört via sin vårdcentral. Annika vet säkert råd. Dock finns det ett annat alternativ om man betalar testerna själv och beroende på var man bor:

  https://werlabs.se/

  Dock ingår bara en del vitaminer och mineraler men mycket annat.

 53. 153
  Annika Dahlqvist säger

  @ 152 Axel Westin:
  På en vårdcentral i den offentliga vården kan man inte bara beställa viss provtagning, utan man måste övertyga läkaren om att proverna är meningsfulla. Så jag tycker att man i första hand ska prata med sin familjeläkare och se vad man kan få göra där.
  Om man inte blir nöjd på vårdcentralen så får man väl höra med en privatläkare. Man kanske kan få göra utvidgad provtagning förutsatt att man är villig att betala.
  De brister jag är van att behandla på vårdcentral är vitamin B12 och järn. Folsyra. Magnesiumbrist kan man inte ta prov på eftersom eventuell brist är intracellulär, och syns inte i blodprov. Då får man in stället prova sig fram.

 54. 154

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Magnesiumbrist kan man inte ta prov på eftersom eventuell brist är intracellulär, och syns inte i blodprov.

  Annika – Du är före Din tid – för de läkare jag har pratat med blir bara förbannade – när jag har påtalat att blodprov ej säger något om magnesiumspegeln inuti kroppscellerna.

  Finns det verkligen ingen ”smart” = enkel mätmetod för att få reda på magnesiumhalten i cellerna ? – som jag skulle kunna tipsa om i mitt blogginlägg om magnesiumbrist på min URL-länk.

 55. 155

  Jag har ett provresultat från 2009 där Magnesiumanalys ingick.
  Värde: 0.9 Ref: 0.65 – 1.05

  Inte vet jag hur tillförlitligt det är.

 56. 156
  Annika Dahlqvist säger

  @ 155 Lekman:
  Det är ett meningslöst prov eftersom det inte avspeglar magnesiumbrist. Om man får en magnesiumbrist i kroppen så dras det intracellulära magnesiet ut från cellerna ut i blodet. Så om man skulle få magnesiumbrist i blodprov så är man på gravens brant pga grav magnesiumbrist.

 57. 157
  Josef Boberg säger

  Annika – jag gillar Ditt klarspråk ! 🙄

 58. 158
  Inger Hirtl säger

  Har fibromyalgi sedan många år tillbaka och dessutom en mycket smärtande rygg. Sommaren var fylld av plågor och jag åt mycket smärtlindrande och inflammationshämmande medicin.

  Har nu ätit strikt LCHF-kost sedan drygt tre veckor tillbaka. Har samtidigt tagit fyra behandlingar hos min kiropraktor. De senaste 4-5 dagarna har min rygg varit mycket bra och fibromyalgin har jag ovanligt nog inte alls kännt av.

  Men……….igår natt, när jag vaknade och skulle gå ill toaletten, gungade hela min kropp. Höll på att ramla flera gånger, men kunde ta mig till toaletten. Sedan fick min sambo hjälpa mig varje gång jag skulle gå. Åkte till akuten. Neurologen trodde på kristallsjuka. Öronläkaren trodde inte detta, utan menade att jag hade spänningar i nacken. Fick åka hem med ordination att söka sjukgymnast.

  Idag är det om möjligt värre. Har mycket dålig balans och törs inte gå själv. Mår annars bra.
  Min fråga är……kan besvären vara övergångsbesvär p g a min LCHFkost och vad kan jag göra själv?
  Tacksam för om jag kunde få svar och hjälp!
  Inger

 59. 159
  Björn Ekholm säger

  Hej Annika. Har en liten fundering som du kanske kan bringa klarhet i. Nämligen att man ser ytterst sällan en asiat som är överviktig trots att dom allra flesta asiater äter enorma mängder ris. Hur går detta ihop?

 60. 160
 61. 161
  Annika Dahlqvist säger

  159 Björn Ekholm
  Asiater har ätit ris i tusentals år utan att bli överviktiga eller diabetiker. Men nu har de blivit både överviktiga och diabetiska. 10 – 20% av asiaterna har fått diabetes. Flera gånger fler än svenskarna.
  Jag tror att det beror på att sockret har fått inträde i Asien, med snabbmaten.
  Det är det främsta indiciet för att det är sockret som förgiftar oss och orsakar insulinresistens.

 62. 162
  Björn Ekholm säger

  Ja det låter som en vettig förklaring. Tack för info! /Björn

 63. 163
  XMargareta säger

  Parallellen finns som vi vet hos oss.
  Man skulle kunna skriva: Hur kommer det sig, att svenskarna förr inte var så överviktiga, trots så stor andel potatis i kosten.

  Ja något nytt har inträffat sedan förr.

 64. 164
  Anna B M säger

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/for-lite-kolhydrater-forkortar-livet
  Hur tillförlitliga tror du Annika och övriga att nyheten i SVT kan vara, först positiva resultat de första fem åren med lchf och därefter negativa med förkortat liv som följd?

 65. 165

  Har researchat under dagen och det finns fler ställen än verlab där man kan ta blodprov förutsatt att man betalar själv, t.ex.: https://medisera.se/ och Blodkollen. Jag kommer testa detta efter nyår!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa