Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken “Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Kostdoktorn.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 3301
  Annika Dahlqvist säger

  3300 Eva Wahlbeck
  Nej jag vill själv kombinera mina kosttillskott. Men jag tar inte så många.
  Fasta kombinationer kan innehålla ämnen som man inte vill ha.

 2. 3302

  Har i Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket läst att betablockerare förhindrar viktnedgång eftersom de blockerar effekten av adrenalin från fettvävens nervceller, vilket behövs för att släppa loss fettsyror för bränsleanvändning. Nu undrar jag om andra typer av blodtrycksmedicin som angiotensin receptor II-blockerare (ARB) har en liknande effekt, dvs om även dessa förhindrar viktnedgång?

 3. 3303
  Marianne Giger säger

  Jag bor i Zürich och har en granne, somTa tar medicin mot för högt kolestrol. Jag har boken Lars Bern Den metabola pandemin, men hittar inte hur mycket kolestrol kan man ha utan att behöva medicinera?. Grannfrun är 84 år.
  Blodtrycket kan vara 160/80 utan att man ska medicinera, det har jag hört av Lars. Bern och det stämmer väl.
  Tack sam för svar

 4. 3304
  Annika Dahlqvist säger

  3303 Marianne Giger
  Kolesterol är ett livsnödvändigt och nyttigt ämne. Äldre personer och alla kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol.
  Det finns en sjukdom som kallas Familjär hyperkolesterolemi, som går med onormalt högt kolesterol – men det är inte kolesterolet som är farligt i den utan andra mekanismer.

 5. 3305

  Annika!
  Jag är 70 år och har ätit Lchf-kost i ca 12 år. Jag har just varit på hälsokoll och hade följande värden:
  P-Kolesterol 9,1 LDL 6,4 HDL 2,37 Trigl 0,7.
  Jag har aldrig haft så högt HDL och det ligger ju över ref.int. Jag vet att att ett högt HDL är bra, men
  är det bra när det ligger så här högt och över ref.int.?
  Finns det anledning till oro över de här värdena? Har heller aldrig haft så högt P-Kolesterol.
  Tacksam för en kommentar.
  MVH
  Thomas

 6. 3306
  Annika Dahlqvist säger

  3305 Thomas
  Så vitt jag vet så har högt kolesterol samband med bättre hälsoprognos.
  Ditt låga triglyceridvärde tyder på att du är restriktiv med kolhydraterna och det är bra.
  Jag brukar säga “våga vägra kolesterolprovtagning”

 7. 3307
  Ulrika Andersson säger

  Vid mitt senate läkarbesök så fick jag höra att dessa värden kallas för en tickande bomb.
  P-kolesterol 6,2, Ldl 5,4, Hdl 1,0. Mitt långtidsblodsocker är 40. Vill inte äta statiner men blir orolig av hans uttalande.

 8. 3308
  Annika Dahlqvist säger

  3307 Ulrika Andersson
  Läkarna är helt hjärntvättade av läkemedelsindustrin vad gäller kolesterolskräcken.
  Sanningen är att det inte finns några bevis för kolesterolets farlighet. Tvärtom har de med högre kolesterol bättre hjärthälsoprognos.

 9. 3309

  Hej Annika!
  Jag har utmattningssyndrom sedan 5 år tillbaka och sliter verkligen med det, jag har testat det mesta och försöker lära mig allt som är värt att veta, men det är en ganska komplicerad sjukdom som inte är lika för alla, min uppfattning nu är att stress skapar någon form av brist i olika system men inte alls lika för alla och blir därför svår att behandla, nu till min fråga: jag läste att du haft utmattningsdepression och undrar om du är övertygad att lchf är rätt kost för att läka från detta?

 10. 3310
  Annika Dahlqvist säger

  3309 Stefan
  Jag har inte haft något utmattningssyndrom på det viset. Jag var en gång helt sjukskriven en vecka, och två veckor halvt, pga krisreaktion pga utmattning. Därefter gick jag ner på deltid för att ransonera mina krafter, och ändrade delvis på mina arbetsuppgifter, och det fungerade bra. LCHF började jag med ytterligare fem år senare, 2004, vilket stärkte min hälsa under påföljande år.
  Jag anser att vi ska äta en nyttig kost, med lite kolhydrater, minimalt av socker, och utan hård begränsning av naturligt mättat fett. Dessutom är det viktigt med mikronutrienterna, tex C- och D-vitamin, samt olika mineraler, för att bygga upp hälsan och immunförsvaret. Då kan vi också få ett starkare psykiskt försvar. Andra livsstilsfaktorer spelar förstås också in.

 11. 3311
  Göran Åkesson säger

  #3309 Stefan
  Ang utmattningssyndrom: Be Din läkare blodtesta för följande bakomliggande problem:
  EBV; Epstein Barr Virus
  HBLV; Humant B-Lymfotropiskt Virus
  CMV; CytoMegaloVirus
  Candidiasis; svampinfektion.
  Alla dessa är kandidater till utmattningssyndrom likväl som födoämnesallergier. De senare bör testas separat kanske i en IgG-analys. LCHF är kanske inte rätt omedelbar åtgärd.

 12. 3312
  Annika Dahlqvist säger

  3311 Göran Åkesson
  Har du någon form av vetenskapligt underlag till dessa påståenden? Framförallt undrar jag hur du kan påstå att LCHF är mindre rätt eller viktigt än något annat?

 13. 3313

  3312 Annika Dahlqvist

  Min sista mening var onödig. Jag vet inte så mycket om LCHF.
  Betr. resten av min kommentar kommer beskrivningen från en, som jag läst för några år sedan vad gäller kroniskt utmattningssyndrom, vars referens jag försökt återhitta, men förgäves, därav fördröjt svar. Det jag återger är från personliga anteckningar vid genomläsning, gjorda för eventuellt framtida bruk. Min egen uppfattning är att CFS är ett symptom som kan uppkomma vid olika feltillstånd. Virusinfektion, dito svamp resp födoämnesallergi tycker jag är bra kandidater oavsett. Vilka undersökningar och analyser ‘Stefan’ gjort är framgår ej. Hoppas han fått något att eventuellt undersöka vidare. Dina råd är värdefulla.

 14. 3314
  Hans Nilsson säger

  Ska rimligt friska 70-plussare avstå från vaccinationer avs säsongsinfluensa även detta pandemins år? Hur ska vi se på möjligheten att vaccinera oss mot covid-19 under våren?

 15. 3315
  Pernilla Tammerkvist säger

  Hej.
  Kan alla som gör inlägg vara tydliga med vilken typ av diabetes de talar om. Diabetes typ 1 och diabetes typ 2 är helt olika sjukdomar. Det som är bra för de med typ 2 är inte alltid bra för de med typ 1. Speciellt inte om det gäller växande barn och ungdomar. All forskning visar att just den gruppen behöver kolhydrater för att bla deras hjärna ska utvecklas.
  Med vänliga hälsningar Pernilla Tammerkvist

 16. 3316
  Annika Dahlqvist säger

  3315 Pernilla Tammerkvist
  Kostråden gäller samma för båda typer av diabetes. De ska minska mängden kolhydrater, främst sockret, och ersätta det med naturligt, gärna mättat, fett. Det finns inga studier som visar att typ 1-diabetiker behöver äta en viss mängd kolhydrater. Det viktiga är att växande barn äter tillräckligt med energi och essentiell näring, och det får de med ökat fettintag och tillräckligt med protein.

 17. 3317

  Fru Tammerkvist har tydligen läst all forskniing som finns om barns med diabetes behov av kolhydrater. Jag ser gärna att du här visar på åtminstone en del länkar till den forskning som du avser.

 18. 3318
  Anette Sä säger

  Hej!
  Jag undrar om man kan äta Kyolic tillsammans med Eliquis? Jag äter 5 mg två gånger om dagen efter att jag hade förmaksflimmer för ca 3 år sen. Jag har inget flimmer nu, äter Kalium, magnesium, D- och C-vitamin, zink och lite annat och har sällan några extraslag nu mera. Jag har i många år haft problem med extraslag eller uppehåll, svårt att veta vilket. Hade AV-block II för ca 26 år sen när jag fick min son, men åt då kalium och magnesium så det försvann. Har haft borrelia, kanske har det kvar då det är svårt att bli av med spiroketer, har även hypotyreos och medicinerar även för högt blodtryck. Mitt tryck ligger nu runt 140/75-80. Gillar inte denna medicinering och skulle ju absolut äta LCHF, det är så svårt bara att komma igång och förändra. Ska försöka….. Kyolic låter intressant och jag kanske kunde dra ner på eliquis?
  Tacksam för svar!

 19. 3319
  Annika Dahlqvist säger

  3318 Anette Sä
  Jag vet inte om det finns någon forskning på tillskottet Kyolic (vitlök) tillsammans med Eliquis, men min gissning är att det är OK. Om din läkare anser att du ska ta Eliquis så tycker jag att du ska följa hens rekommendation.

 20. 3320
  Per Ödman säger

  Hej,

  Finns det något sätt man kan stärka sitt immunförsvar mot covid 19 när man är gravid?? Jag frågar då min dotter arbetar som mellanstadielärare och är gravid i femte (5) månaden och är som jag ser det i kraftig riskzon.
  Stärker själv mitt immunförsvar med höga doser D och C-vitamin samt kolloidalt silver, men detta kan man kanske inte rekommendera en gravid person?
  Tacksam för ev. rekommendationer.

 21. 3321
  Annika Dahlqvist säger

  3320 Per Ödman
  Det låter alldeles utmärkt att en gravid säkrar upp sin nivå av D-och C-vitamin. D-vitamin kanske 5000 IE per dag och C-vitamin ca 1 gram 1-3 ggr dagl vid fortsatt god hälsa. C-vitamin är vattenlösligt och överskottet utsöndras med urinen. Zinktillskott är också bra.
  Kolloidalt silver peroralt till en gravid kan jag inte uttala mig om. Spontant känns det tveksamt.

 22. 3322
  Aino Karlsson säger

  Fick en ”mindre Stroke” i måndags och blev inlagd på en Strokeavdelning. Fick lämna sjukhuset på torsdagen med recept på Atorvastatin 40 mg 1 tablett/dag mot något höga blodfetter och Trombyl 75 mg 1 tablett/dag. Använder inga mediciner för övrigt…
  Läste på nätet vad det var för mediciner och såg då att det var statiner. Undrar nu om det finns annan medicin än statiner mot ”något höga blodfetter”? Har ätit enligt LCHF sedan 2007, men fuskar med vispgrädde och digestivekex. Kan det räcka att sluta med grädden som är min last? Blev vägd på sjukhuset och vågen visade på knappt 62 kg, 168 cm lång.
  Tacksam för svar

 23. 3323

  Hej, Annika! Jag är diabetiker typ 2 och undrar om man kan ha smör på bröd(jag har minskat på brödet) och ha köttpålägg ovanpå. Mina diabetessköterskor och dietister vill att jag använder margarin. Kan man ha en dressing till salladen som ska ersätta kolhydraterna för godare smak? Finns recept för enkla LCHF-rätter? Är dålig kock.
  Har problem med att motionera. Är synskadad och ramlar stup i kvarten när jag går ute. Finns det gym som fortfarande är öppna trots Covid i Stockholm? Någon som vet?

 24. 3324

  https://www.dagensmedicin.se/alla-nyheter/nyheter/omstridd-lakare-kraver-svar-om-dietisternas-rad/

  Smör är ju en av få saker som inte ger något insulinpåslag alls, vilket är vetenskap och väl beprövat

  ” Vi måste hålla oss till vetenskap och beprövad erfarenhet precis som alla andra i sjukvården. Att en högre andel fleromättat fett förebygger och behandlar hjärt-kärlsjukdom är vetenskapligt belagt, säger Elisabet Rothenberg.”

  Förmodar Elisabet Rothenberg bygger dessa” vetenskapliga” belägg i Ancel Keys anda.
  Eller har någon saklig förankring i sitt uttalande.

  https://www.dagensmedicin.se/specialistomraden/hjarta-karl/vegetabiliskt-fett-skyddar-inte-hjartat/

  Erfarenhet visar ju varifrån de metaboliska sjukdomar har sitt ursprung.

 25. 3325
  Eva Olkiewicz säger

  Hej Annika!
  Det står numera helt klart att barn också kan drabbas av Covid -19, ibland också av svåra följdsjukdomar. Som vuxen kan jag stärka mitt immunförsvar med bland annat D-vitamin och C-vitamin och zink. Gäller det även för barn och vilka doser bör de så fall få i olika åldrar?

 26. 3326
  Annika Dahlqvist säger

  3325 Eva Olkiewicz
  Om man googlar på Dos Dvitamin och barn så står det 10 mikrogram per dag. Det är 400 IE. C-vitamin kan man väl ge ½ kryddmått per dag, och Zinktablett 1 varannan eller var tredje dag? Andra förslag?

 27. 3327
  Eva Olkiewicz säger

  Hej Annika!
  Tack så mycket för ditt svar! Jag behöver emellertid ställa ett par följdfrågor, så att jag är säker på att jag har förstått dig rätt:
  1. Jag ha zinktabletter hemma som är på 20 mg. Är det en tablett med den styrkan man kan ge barnen varannan eller var tredje dag?
  2. Angående C-vitamin skriver du 1/2 kryddmått, men det är ett okänt begrepp för mig. Vad är det för produkt man köper då? Jag känner bara till vanliga C-vitamintabletter på 500 mg eller 1 g.
  Barnen är 8 respektive 6 år gamla.
  Jag är så tacksam att du finns och att du ger dig tid att hjälpa mig och andra!
  Hälsningar
  Eva

 28. 3328
  Annika Dahlqvist säger

  3327 Eva Olkiewicz
  Om vuxna kan ta en tablett per dag av Zink, borde barn kunna ta en tabl 2- 3 ggr per vecka.
  C-vitamin är askorbinsyra, som finns att köpa i livsmedelsaffär eller på nätet.

 29. 3329
  Eva Olkiewicz säger

  Tack så väldigt mycket!

 30. 3330
  Lars W säger

  Hej, jag är en 59 årig man som tillsammans med min fru levt enligt lchf i 10 år. De senaste åren har jag drabbats av reflux vilket för mig är väldigt jobbigt. Vid gastroskopi i höstas konstaterades att jag inte hade helicobakter(eller vad det heter) och att mitt magmunsbråck inte borde resultera i de problem jag har…!
  Jag står nu på 2×40 mg Ezomeprasol.( Detta har jag gjort i 2-3 år och jag försöker hela tiden dra ner på mängden och det kan ibland gå veckor där jag klarar mig på endast 1x20mg…, men nu är jag åter uppe i 2x40mg) Kompletterar även med Bikarbonat i vatten vilket får mig att rapa= mycket syra i magen.
  Jag är 180 och väger 75kg, har aldrig varit överviktig, aldrig rökt, mycket sparsam med alkohol. Vi äter aldrig: Bröd, pasta, ris, kakor, godis, frukt, potatis eller övrig spannmål, min fru lagar i princip all mat från grunden, gärna ekologiskt., mycket kål ( Blomkål, vitkål, Broccoli…)Jag har tidigare gärna lagat äggröra till frukost med kokosfett men då läkaren jag senast träffade (som var halsspecialist) berättade att jag ska undvika Fett, Kaffe, Te, Choklad och sådant som innehåller surt så äter jag numera enbart kokta ägg och försöker undvika fett i möjligaste mån.
  Tyvärr hjälper detta mig inget utan mina refluxproblem består och det känns som att det eskalerar…!
  Mycket tacksam för tips på någon Dietist som kan hjälpa mig.

 31. 3331
  K.Eriksson säger

  Hej, är 62årig man med godkända blodfettsvärden, ett HbA1c på 50 men fastevärde på ca 8. Är det ej bra med ett högt fastevärde även om godkänt HbA1c?

 32. 3332
  Annika Dahlqvist säger

  3331 K.Eriksson
  Jag tycker att HbA1c på 50 låter förhöjt. Jag räknar 42 som övre gräns. Fastevärde på 8 är förhöjt.

 33. 3333
  K.Eriksson säger

  Min läkare har ordinerat Metformin 500 mg men när jag tagit det några dagar så sjunker mitt blodsocker och jag blir jättedålig, och det blir mer eller mindre akut. Jag promenerar regelbundet ca 1tim om dagen samt försöker hålla sockerintaget på låg nivå. När min typ2 uppdagades för drygt 3 år sedan så hade jag ett HbA1c på 105 sedan gick jag ned ca 30kg genom LCHF och mitt HbA1c fick jag ned till 41, även då låg mitt fastevärde omkring 7. Men nu vet jag ej hur jag ska få ned mitt fastevärde samt HbA1c. Vill ej helst ta Metformin pga jag blir dålig utan förvarning ibland. Hur farligt är det med mina nuvarande HbA1c 50 samt fastevärde omkring 8? Mina övriga värden är inom gränserna. Vad är Din rekommendation?

 34. 3334
  Annika Dahlqvist säger

  3333 K.Eriksson
  I första hand tycker jag att du ska äta en strikt ketogen kost. Om det inte hjälper för att normalisera HbA1c, får du prata med din läkare för insättning av medicin som hjälper utan att ge för mycket biverkningar.
  Metformin fungerar tydligen inte bra för dig.

 35. 3335
  Solweig Lindén säger

  Orolig över min situation och behöver goda råd. Har diabetes 2 sedan fem år och äter lågkolhyrdatkost.
  Mina värden ; Hba1C 42 Triglycerider 0,8, HDL 1.9 LDL 4,4 Tar Metformin 1 tablett /2ggr Lozartan för högt blodtryck. Periodisk fasta d.v.s. en kopp kaffe på morgonen, lätt lunch som två ägg avokado, broccoli, middag olika kålgratänger, spetskål stekt i smör, lax.(har ingen aptit)!

  För två veckor sedan fick jag en liten TIA ( fick inte fram två meningar, varade i en minut). Åkte till sjukhus där man tog det på fullaste allvar.
  Mycket prover togs, EKG, röntgat skalle, hals. Syresättning. Allt bra. På sjukhuset tackade jag nej till Statiner till tre läkares uppenbara förargelse. Även min DL ringde upp en fredagkväll och informerade att jag kommer bli sittande i rullstol om jag inte tar Statiner.
  Jag äter nu Cloriocard 75 mg i tre veckor ( har slutat efter två veckor då jag blev så trött, sovit flera ggr/dag) gått över till Acetylsalicylsyra 75 mg och Atorvastatin 80 mg.

  Min stora fråga; Finns det koppling mellan TIA/stroke och diabetes? Vad jag förstår har jag bra värden på sockret och blodfetter. Det kommer inte bli lätt att träffa min DL! Tacksam för råd./Solweig 73 år

 36. 3336

  Hej Annika, jag beundrar din kunskap och har några frågor till dig. Vi har tyvärr fått diagnos obotlig cancer för min pappa då han drabbats av levercancer samt gallgångscancer. Jag skriver till dig här i hopp om att kanske få något svar. Vi är positiva till alternativa behandlingar och undrar därmed:
  Hur ser du på att inta Kollodialt silver i samband med cytostatika?
  Vad händer när man bostar immunförsvaret med vitaminer och mineral samtidigt som man tar cellgifter – blir det inte en motverkan?
  Om man har nickel och silver allergi, kan man ändå ta KS?

  Tack så mycket på förhand,
  Ida Fransson

 37. 3337
  Annika Dahlqvist säger

  3336 Ida F
  Jag är ingen cancerspecialist. Självklart rekommenderar jag LCHF-kost mot cancer. För socker och stärkelse göder cancer.
  Vad gäller lästips om alternativa behandlingar mot cancer rekommenderar jag “Och cancern bara försvann” av Sven Erik Nordin, och “Den metabola teorin om cancer” av Travis Christofferson.
  Jag fördömer inte totalt skolmedicinens cancerbehandlingar. Jag tror att om man avstår från dem så är det risk att man ångrar sig om cancern vinner. Det finns inget som hindrar att man kombinerar alternativ och skolmedicinsk behandling. Fast man ska vara försiktig med att tala om för cancerpersonalen att man använder alternativa metoder, för de kan vara furiösa hjärntvättade alternativmotståndare.

 38. 3338
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Sven Erik Nordin har en hemsida – http://www.svaradoktorn.se – som har en hel del positiv information om hur han (och andra) har kunnat bekämpa sin cancer – väl värt att prova.

 39. 3339
  Lars Henrik säger

  Ida,

  Jag är ännu mindre en expert på cancer, jag är inte ens läkare, men jag tror på LCHF-kost och att försöka hjälpa kroppens immunförsvar under behandlingen. Kan man åtminstone minska risken för infektioner t ex när immunförsvaret är nedsatt pga cytostatika är det en förbättring så gott som någon. Jag kan inte tänka mig att vitamin C och D3 skulle motverka någon medicinsk behandling. I sammanhanget immunförsvar kan ju även KS vara en hjälp iom den bakteriehämmande effekten men jag är osäker på kombinationen med cytostatika och ev andra mediciner.

  Ett tips: acetylsalicylsyra har visat sig ha en svagt cancerhämmande effekt. Ämnet finns i t ex Aspirin. Om din far tål acetylsalicylsyra kan det kanske vara till någon hjälp. Läs dock på i FASS eftersom vissa mediciner inte bör kombineras med detta ämne!

  Man ska heller inte underskatta det mentala värdet av att göra det man själv kan samtidigt som man får hjälp av vården. Det är troligen bättre att vara aktiv så gott det går än passiv.

  Återigen: jag är inte en läkare!

 40. 3340
  Lars Henrik säger

  Ida,

  Forts:
  Enligt studier (sökbara via Google) är det enbart små mängder av acetylsalicylsyra dom krävs. Motsvarande en kvarts aspirin.

  Jag skulle också avråda från NSAID-preparat (möjligen förutom acetylsalicylsyra I liten mängd. Se ovan) då de enligt viss forskning kan minska nivån av leukocyter (också sökbara studier via Google). Jag har personlig erfarenhet av detta!

 41. 3341

  Viktigt är att undvika omega-6-rika oljor.

  En annan sak:
  Ivermectin har visat sig vara ett mirakelmedel mot Covid-19 i alla stadier, även long Covid. Nu finns studier som tyder på att det kan vara effektivt mot cancer också, t.ex.
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1043661820315152
  Men nu är vi på tunn is.

 42. 3342
  Yrsa Eddebo säger

  Angående Covid-19
  kan en Autoimmun person som dessutom har Raynauds Fenomen och får proppar i händerna lite då och då ta dessa sprutor? mot Covid?
  Har följt dig (sporadiskt sen 2008) när jag började med LCHF
  Yrsa Eddebo

 43. 3343
  Annika Dahlqvist säger

  3342 Yrsa Eddebo
  Jag kan inte svara på din fråga. Såsom person med autoimmun sjukdom är du väl troligen riskgrupp beträffande Covid, och därför indicerad att ta vaccin. Om det är riskfyllt för autoimmuna personer att ta vaccin vet jag ej. Någon annan som vet?

 44. 3344
  Thomas Österström säger

  Annika!
  Påverkas värdena i en sockerbelastning av att man äter och har ätit LCHF-kost
  en lång tid (i mitt fall 13 år)? Kroppen är ju inte van vid att ta hand om så mycket
  socker på en gång! Tacksam för en kommentar.
  Thomas

 45. 3345
  Annika Dahlqvist säger

  3344 Thomas Österström
  Jag kan inte svara säkert på din fråga. Dels har kroppen och levern blivit friskare efter åratals LCHF och kan få bättre förmåga att hantera kolhydrater, dels kan sockerbelastning få ett sämre resultat för att kroppen inte är van vid sådan belastning av socker, utan blir chockad.
  Man borde kanske testa på sig själv: Sockerbelastning vid start av LCHF, och sen efter många års LCHF?

 46. 3346
  Ann-Christin Bragason säger

  Hej, Annika! Jag såg för en tid sedan i ett nyhetsmejl att din e-postadress skulle stå på hemsidan. Jag har sökt förgäves. Jag undrar om man kan nå dig personligen via e-post eftersom jag har några frågor.
  Med vänlig hälsning

 47. 3347
  Annika Dahlqvist säger

  3346 Ann-Christin Bragason
  I högermarginalen av min blogg finns det en länklista. Där finns länken till inlägget: Maila mig. Där finns min mailadress.

 48. 3348
  Ann-Christin Bragason säger

  Hej, Annika! Jag är 64 år och undrar lite om intag av vitamin D3. De kapslar jag tar innehåller 62,5 mikrogram, 2500 IE. Jag och min man tar en sådan kapsel per dag. Maken är 67 år. Är denna mängt tillräcklig vid vår ålder eller bör man öka? Jag undrar även hur mycket zink man behöver ta per dag. Tack på förhand för svar!
  Vänliga hälsningar
  Ann-Christin

 49. 3349
  Annika Dahlqvist säger

  3348 Ann-Christin Bragason
  Jag är inte specialist på doser av tillskott, men det låter bra det du tar. Du kan alltid efterfråga en blodkoncentration av D3 på vårdcentralen.
  1 Zink per dag är vad jag skulle ta, men för mig blir det mera sällan.

 50. 3350
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Hej Ann-Christin,

  Har läst att om man är fullt frisk är 5000ie D3 att rekommendera – det kan man ta året om. Lever man med kronisk sjukdom kan man behöva öka dosen. Jag tar själv 10.000ie D3 sedan ett antal år – inga som helst problem. Sjukvården har för vana att varna om kosttillägg – men det finns helt enkelt inga studier som styrker deras påståenden. Se gärna Sven Erik Nordins hemsida – http://www.svaradoktorn.se. Han vet vad han talar om. 🙂

 51. 3351
  XMargareta säger

  Jag konsulterar Näringsmedicinsk Uppslagsbok av Peter Wilhelmsson och får då fram följande:
  Behovet av D-vitamin är tydligen ganska individuellt och varierar också med situation.
  Jo det går, vad jag förstår att överdosera D-vitamin. Det är inte vanligt, men förekommer.
  Medan vissa/de flesta? kan ta ganska stora doser under lång tid, så finns enligt Peter Wilhelmsson, se nedan, kontraindikationer. Han menar, att doser upp till 3000 enheter skulle vara tolererbara för de flesta, men skriver också, att det finns personer som tagit mycket mer till synes utan skada. (Själv tar jag i coronatider 4000/5000 enheter per dag.)
  Citat ur Näringsmedicinsk Uppslagsbok av Peter Wilhelmsson.
  1. “… Kom ihåg att D-vitamin är det enda vitamin som har toxiska följder vilka är bestående och inte går tillbaka när man upphör med tillförsel. Det är däremot mycket sällsynt att detta uppträder….”
  2. “Kroniska följder av överdosering. Hämmad växt, hörselförlust, högt blodtryck, förhöjda kolesterolvärden
  Fettlösligt D-vitamin i mycket stora doser, som inte används av kroppen ackumuleras och orsakar skada”
  3. ” Kontraindikationer. Förutom att D-vitamin i högre doser …..över…3000IE kan orsaka att kalcium distribueras till fel ställen i kroppen så kan det också ha negativ effekt på gallan och njurarna hos dem som redan har tendens till besvär hos dessa organ. Intag av D-vitamin är kontraindikerat vid hypokalcemi eller vid förhöjda kalciumvärden i serum. Använd försiktighet med D-vitamin vid hyperparatyreoidism, sarcoidos, tuberkulos och lymfom.”
  På ett ställe refererar han till en studie från 2007, enligt vilken en övre säkerhetsdos skulle kunna vara 250 microgram per dag. (För vuxen man? undrar man.)( Det är ju lite motsägelsefullt om man betraktar dosen 3000 mikrogram, som han hållit sig med annars. 250 mikrogram är nämligen 10 000 IE.)
  4.Studien i fråga menar: ” D-vitamins övre säkerhetsdos bör höjas från 50 mikrogram till 250 mikrogram. Många studier, som gjorts de senaste 10-15 år har visat, att det inte finns någon toxisk fara …………till maxdos 250 mikrogram.”
  Till sist man kan kolla sitt D-vitaminblodvärde och det är väl det enda helt säkra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.