Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken “Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Kostdoktorn.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 3101
  Annika Dahlqvist says

  3100 Ann Rüetschi
  Ett högre fasteblodsocker på morgonen än senare på dagen beror på ett aktiverat glukagonpåslag under natten. Detta anses bero på insulinresistens. Fastesockret på morgonen kan gå ner av periodisk fasta, vilket kan bero på minskad insulinresistens. Prova!

 2. 3102
  Ann Rüetschi says

  Tack Annika för svaret. Periodisk fasta, menar du 16/8 t ex. Eller räcker det med de 13-14 timmar pa natten? Jag mäter själv varje morgon och det tycks ga lite nerat nu (efter 14 dagar lchf).

 3. 3103
  Annika Dahlqvist says

  3102 Ann Rüetschi
  Det jag gör nu är 18:6, dvs jag äter lunch och middag. Det går bra. Var och en får prova ut vad som fungerar bäst för den.

 4. 3104
  XMargareta says

  Alla människor har högre blodsocker på morgonen.
  Om man är insulinresistent till högre värden förstås.

  Den s.k. hypotalamusklockan ( via större frisättning av ACTH inför uppvaknandet) gör, att cortisolmängden i blodet ökar då.

  Cortisol stimulerar nerbrytningen av proteiner och fetter.
  Av fetterna blir det mer energirikt ATP.
  De aminosyror, som blir av de nerbrutna proteinerna bidrar till glukoneogenes.
  Alltså stiger blosockret hos alla.

 5. 3105
  XMargareta says

  ..Alltså… människor har tendens till högre blodsocker runt uppvaknandet och ett tag efter, pga den mekanism jag beskrivit ovan.

 6. 3106
  Ann Rüetschi says

  Tack Margareta. Jag har hört det av andra ocksa. Om det är något att göra åt beror väl pa om värderna är mycket höga. Jag tycker inte att mina värden är så höga, men jag fortsätter med lchf i alla fall. Mår bara bra av det. Jag vet att jag har ätit utan omtanke, så det tar väl sin tid. Jag hoppas bara att det inte betyder att jag går mer ner i vikt. Jag har ett BMI pa 21 och det räcker. Jag är 72 ar gammal så jag behöver inte leka modell.

 7. 3107
  Ann Rüetschi says

  Tack även dig Annika. Är blodsockret kopplat på nagot vis till blodfettet? Min man har förutom högre sockervärden på morgonen även högre blodfettvärden (256). Om blodsockret sänks går blodfettvärdena också ner?

 8. 3108
  Annika Dahlqvist says

  3107 Ann Rüetschi
  De som äter högkolhydratkost brukar få högre triglyceridvärde och lägre HDL.
  Oavsett detta är mindre kolhydrater (framför allt mindre socker) och mera naturligt fett bra för hälsan.

 9. 3109
  Janicke says

  Hei! Er det noen som har erfaring med LCHF og colostomi?
  Jeg har søkt på hele nettet men finner lite eller ingen informasjon om dette.

 10. 3110
  Annika Dahlqvist says

  3109 Janicke
  Jag känner till några som har stomi, och det tycks inte var några problem att äta LCHF för dem.

 11. 3111
  Christian says

  Hej Annika
  Visar CRP prov om man har förkylning eller influensa? Om, så betyder högt CRP influensa?

 12. 3112
  Annika Dahlqvist says

  3111 Christian
  Högt CRP visar på en hög inflammatorisk aktivitet, som kan bero på en infektion.
  Vid infektion så brukar CRP vara högre vid bakterie- än vid virusinfektion. Jag kan inte säga att hög CRP tyder på influensa. Vid influensa så tyder ett högt CRP på en allvarligare sjukdomsbild.

 13. 3113
  Peter Kostin says

  Som diabetiker är ju lchf maten att föredra, om jag ska tro det som skrivs. Ann Fernholm säger att man äter lite mera animaliska födoämnen, typ cremé fraiche. Men när jag söker på lämplig kost vid njursvikt får jag reda på att man mer eller mindre ska låta bli köttprotein och mejerivaror. Det här bli en krock i min hjärna. Så därför frågar jag dig, vilka livsmedel kan rekommenderas för mig som har hjärtsvikt/kranskärlssjukdom och njursvikt?

 14. 3114
  Annika Dahlqvist says

  3113 Peter Kostin
  Som i det mesta annat inom kostfrågan kan man inte lita på de offentliga kostråden när det gäller njursvikt. Enligt Uffe Ravnskov som är kunnig i njurmedicin är inte protein i normal mängd farligt för njurarna. Det som skadar njurarna är överskott kolhydrater, de blir höga blodsocker och högt insulin som är toxiskt för njurarna. Fruktos är troligen också njurskadande. Naturligt fett är inte njurskadligt. Detta innebär att LCHF är perfekt för njurhälsan.

 15. 3115
  XMargareta says

  Jag vet, att en lekkamrat i 10-årsåldern, på tidigt nittonhunrafemtiotal, rehabiliterade sina dåliga njurvärden sjukhuskontrollerat, genom att ordineras ganska stora mängder grädde varje dag.
  Jag vet ej orsaken till varför han hade dåliga njurvärden, men jag vet att han blev bra.

  Detta är kanske ännu ett exempel, som illustrerar det, att det fanns god kunskap inom ämneskombinationen näringslära-sjukdomslära, som det så småningom blir nödvändigt att knyta an till i framtidenl, även officiellt.

 16. 3116
  Mats Carlstedt says

  Hej Annika.
  Lever med en kvinna som har det tufft just nu. Alla hennes diagnoser har en grund i ”Iliostomi crohns, bechterews, ppp”. Du vet säkert att dessa patienter inte kan bli av med sina inflammationer med vår korrumperade Socialstyrelse och våra läkare som tyvärr inte ger patienter med metaboliska åkommor de mediciner som faktiskt hade hjälpt henne. Vill inte belasta dig för mycket, men skulle vilja få lite hjälp. Hon ”går” just nu på 0,75 microgram fentanylplåster. Läkarvård knarkar bara ner henne istället för att göra det dom borde. Ohållbar situation för henne.
  Som ”Flexnerrapporten” säger. Människan ska inte botas, endast hållas friska nog att bli kemikunder livet ut. Hon lär ju inte bli långvarig på den medicineringen precis. Jag själv mår ju inte så bra och det på grund av hennes besvär. Hon ska åter igen till reumatologen som gjorts flera gånger. Men de ”organiska/biologiska” läkemedel är inget hon får. Är det för hon är kvinna eller åldern? Född 1958.
  Vet du har massor omkring dig. Men vore så tacksam att få lite tips om hur och vad jag kan kräva av ”vården”?
  Eller om du vill ta dig tiden att ringa för att lättare samtala? Är nära ett personligt break down och orkar inte mer.

  Förtvivlad sambo.
  Mats Carlstedt.

 17. 3117
  Annika Dahlqvist says

  3116 Mats Carlstedt
  Hon verkar vara mycket inflammerad. Mitt första förslag är att hon ska äta antiinflammatorisk kost: Strikt LCHF, ketogen kost. Hon kan också prova om det är något födoämne som hon försämras av, Kanske konsultera en funktionsmedicinare.
  Övriga medicineringsförslag kan jag inte uttala mig om. Kanske någon annan?

 18. 3118
  Mats Carlstedt says

  Hej igen!
  Lchf äter vi alla i familjen redan sedan länge.
  Ger ju henne ytterst liten hjälp. När vår kost produceras pp ett hälsovidrigt. Is.
  Lektiner, trypsinhämmare, fytinsyra mm mm.
  Kött, mejeri ger ju ingen näringstäthet på spannmål och andra ”miljövänliga” skräpgrödor.
  Dessa miljö och hälsoförstörande livsmedel ska vi äta?
  Ytterst svårt få kött från uteslutande gräs, klöver och ört.
  Eller oprocessad mjölk som ”helar” i alla former.
  Ledsamt se sin kära endast drogas ner. Det ska ju bara dölja symtomet i stället för att med riktig producerad kost ge hälsa. Vi vet mycket väl vad inflammationsfrämjande kost är. Tar med mig ”funktionsmedicin” i minnet och ska lära mig allt om det.
  Själv evolutionsbiolog och ser hur vår art ställer till för allt.
  Tack Annika.

 19. 3119
  Nisse Hult says

  Mitt tips är kokosolja i ordentlig dos varje dag före all annat födointag samt strikt LCHF + Fasta varje dag. Min 20:4 eller 23:1 nivå

 20. 3120
  XMargareta says

  Kan bajstransplantation vara något?
  Provat?

 21. 3121

  3116 & 3118 Mats Carlstedt
  Jag misstänker att Din käresta använt medicin från det ortodoxa medicinska systemet länge, t.ex. antibiotika, kortison och andra inflammationshämmande medel. Effekten av detta har nog blivit att immunsystemet blivit åderlåtet, tarmfloran ‘ointressant’ för naturlig läkning och enzymsystemet nedreglerat p.g.a. avmineralisering av kroppen samt att tarmens absorptionsförmåga blivit ineffektiv.
  Det är naturligtvis trams att det aktuella tillståndet skulle vara sådant, att inflammationerna i tarmen inte skulle kunna läkas. Du har fått flera bra förslag ovan från kommentatorer. Jag vill bara komplettera med ett par synpunkter:
  • Ang 3117 Annika Dahlqvist: Om Ni kontaktar en funktionsspecialist om födoämnesöverkänslighet, se till så att denne får en analys enligt ELISA-metoden. Överkänsligheten kan vara ‘multifaktoriellt subtil’. Själv litar jag inte på skolmedicinens analyser, speciellt inte i Sverige, som lider av undermåliga laboratorier. Om Ni vill söka andra, snabba och effektiva analyser kan Ni söka på nätet under ‘födoämnesallergi’. Med hjälp av ett blodprov, som skickas till ett välutrustat utländskt laboratorium kan resultat erhållas inom ett par veckor, detaljerat vilka födoämnen som bör undvikas. OK, det kostar lite, men i detta fall troligen negligerbart. Det kostar olika hur många födoämnen som ska testas. Födoämnesallergi fungerar så att immunsystemet (IgG)producerar antikroppar vid ‘kontakt med’ det födoämne som man överkänslig för. Dessa bildar immunkomplex, som dumpas bl.a. i tarmen, varvid kroppen svarar med inflammation för att kvittbli detta. Inflammationsprocessen pågår så länge som födoämnet intas.
  • Ang. 3120 XMargareta: Fekal transplantation (FT) är en effektiv metod för att byta ut en dysfunktionell tarmflora. Gör en egenremiss till en infektionsklinik, som är intresserad av att hjälpa till. Själv vet jag att Lunds Universitetssjukhus infektionsklinik tidigare visat sig positiva. Beskriv så utförligt som möjligt och att Ni som åtgärd vill pröva FT. Ni behöver en frisk ‘donator’ som hjälp. Vid kontakt med infektionskliniken be dem göra en analys om Din käresta har tarmöverväxt av Clostridium Difficile, som är legio vid långvariga tarmbesvär med mediciner, speciellt antibiotika. Om så be infektionskliniken skriva på ett avtal med t.ex. OpenBiome, som är ett amerikanskt företag som producerar friska fekalier i gelatintablettform för enkelt oralt intag, varvud tabletterna upplöses i tunntarmen, där de gör bäst nytta. OpenBione kan endast hjälpa till vid diagnosen Clostridium d. De skickar tabletterna omgående. Om inte Clostridium d. får Ni gå vägen via donator och metod enligt kliniken. FT ger oftast supersnabb hjälp.
  • Eftersom Ni redan tillämpar LCHF, är detta inte tillräckligt. Undvik alla inflammationsdrivande ämnen: gluten, alla matoljor inkl. olivolja. Använd endast smör och kokosfett i matlagningen. Bort med nitratbemängda delikatesser och drycker, inga friterade födoämnen och bruna stekytor på kött (akrylamider) och hårda brödkanter (heterocykliska aminer) och såklart rökning, samt socker i alla former.
  • När Din käresta har genomgått FT eller tagit bort alla födoämnen som orsakar födoämnesöverkänslighet, se till så att hon under en längre tid (minst 6 månader) därefter dagligen får i sig alla 91 för kroppen nödvändiga näringsämnen ( 16 vitaminer, 60 mineraler och spårämnen, 12 essentiella aminosyror och 3 essentiella fettsyror). Viktigast är mineralerna och vitaminerna eftersom dessa bestämmer den rätta uppregleringen av enzymsystemet, som bestämmer den metabola friskheten. Sök efter mineraler utvunna från växtdepåer, eftersom endast dessa har möjlighet att i tillräcklig nivå kunna absorberas av kroppen. Tillämpa strikt det ovan angivna icke-inflammationsdrivande kostrådet.

 22. 3122
  XMargareta says

  # 3121 Göran Åkesson

  Kan tångmjöl vara bra, som mineralkälla tycker du?
  Tex Knöltångsmjöl skördat i No-Atlanten?
  Kanske för mycket jod?

  Om jag tolkat dig rätt, borde inte också rostat kaffe vara källa till tarm- irritation?

 23. 3123

  #3122 XMargareta
  • Tångmjöl: mineralerna är biologiskt lättabsorberade, eftersom de är bundna till aminosyror. Det fattas dock många spårmineraler enligt de analyser jag tagit del av, t.ex. krom, innehåller dock vanadin, varför tångmjöl inte räcker till som bot för diabetes2. Jodmängden är hög , men är inget problem för dem som inte har felfunktion på sköldkörteln och använder mediciner för korrigering. Det räcker med ganska måttlig träning för att bli av med 0,15mg jod/dag från lätt utsvettning.
  • Kaffe: rostningen ger upphov till oönskade ämnen ja, men kaffe har uppvägande positiva verkningar i måttligt intagen mängd. För personer utan allvarliga tarmstörningar är kaffe, dylikt intaget, normalt inget problem. Den vanligaste mag/tarmkanal-irritationen härstammar från garvsyran, som en del är känsliga för.

 24. 3124
  XMargareta says

  # 3123 Göran Åkesson

  Tack för svar

 25. 3125
  Gullan Malmquist says

  Hej Annika! Jag är 76, frisk och medicinfri. Har bytt läkare, fått en ung tysk kvinna, ST-läkare, intresserad av LCHF. Jag fick idag per post alla värdena från hälsokontroll. Hon skriver: …du har fina värden avseende blodstatus, blodsalter, njurfunktion, leverfunktion, blodsocker, inflammationsmarkör och sköldkörtelvärden. Kolesterol ligger på 7,1 och LDL ligger på 4.7. – Enligt läkaren lite högt. Ska kollas igen om 2 månader. Hur tolkar du värdena?

 26. 3126
  Annika Dahlqvist says

  3125 Gullan Malmquist
  Genomgångar av vetenskapliga studier visar att ett högre kolesterol, både total och LDL är associerat med en bättre hälsoprognos. Läkarna har blivit förda bakom ljuset, och blivit itutade att högt LDL är farligt och måste behandlas med kolesterolsänkande mediciner. Allt det är i farmakaindustrins intresse, och under deras påverkan.

 27. 3127
  Gullan Malmquist says

  Varmt tack för svar! Det blir intressant att träffa denna min nya läkare igen. Jag berättade för henne om min kontakt med dig och Dietdoctor. Hon är mycket intresserad. Jag lånade henne din första? bok som jag köpte av dig i Ljungby 2009. Vi ses på LCHF-eventet i Säffle!

 28. 3128

  Tumör på hypofysen, mjölk i brösten, svår akne och fått medicin sedan 3 år som har gett huvudvärk och ihållande hjärtklappning. Prolaktinet låg vid ett prov på 12000, då ökade man medicinen till 2 tabl. på kvällen och 1 direkt på morgonen. Påpekat att hon vill äta lchf men läkarna blev förskräckta och sa att hon skulle fortsätta att äta som hon alltid har gjort, meao mycket socker och kolhydrater och Inget salt. Hennes värde låg senast på 1500 och hon mår pyton. Medicinen heter Cabergoline och skrivs ut hos en läkare på karolinska……Hon har köpt ett kosttillskott på nätet som heter Vitex som hon hoppas ska hjälpa henne att bli gravid. Någon som har en aning om hur hon ska göra, är det så bra att bli gravid med dessa hemska piller?

 29. 3129
  XMargareta says

  Genom åren har jag läst om så många “mirakelräddningar”, med hjälp av intravenöst C-vitamin.
  Det har handlat om sepsis och cancer bl.a.

  En undersökning också har jag i minnet.
  I en undersökning sänktes sepsisdöd från 40% till 8,5%
  En del detaljer från den undersökningen har jag glömt, men det handlade om Intravenöst C-vitamin.
  Man tillsatte även cortison och tiamin.

  Nu senast läste jag igen om metoden och är nyfiken.
  Är det någon som vet mer om metoden? Utövas den någonstans? .

 30. 3130
  Inger Boman says

  Hej!

  Jag har cancer i bukspottskörteln och fick min dödsdom 14/2. Efter att ha läst Sven-Erik Nordins bok “Och cancern bara försvann”, och artiklar på nätet, ska jag lägga om min kost till LCHF med kraftigt kosttillskott. Jag är alltför svag för att planera och inhandla maten själv. Därför har jag beställt en LCHF-kasse för leverans till dörren. Jag vill dock ha ekologiska varor och det hittar jag inte via googling. Är det någon som känner till en matkasse som är både LCHF och EKO? Det är viktigt att jag undviker alla former av “gifter”/tillsatser i maten.

  Förresten skriver Nordin om intravenös C-vitamin i sin bok som en av flera alternativmediciner.

 31. 3131
  Annika Dahlqvist says

  3130 Inger Boman
  Jag kan tänka mig att det är svårt att få tag i en matkasse som är både LCHF och ekologisk. Du får troligen skaffa någon som hjälper dig att inhandla en sådan. Via Facebook?

 32. 3132
  Inger Boman says

  Hej!

  Är det någon här som känner till en matkasse (för hemkörning) som är både LCHF och EKO? Jag har beställt hos Veckans Middag, men deras produkter är inte helt och hållet EKO. Vet ni någon annan bra leverantör av LCHF?.

 33. 3133
  Eva Wahlbeck says

  Är det bra eller dåligt för en njursjuk, att vara i ketos?

 34. 3134

  Orsaken till att vi får problem med njurarna är att vi äter växtföda med oxalsyra året runt, varje dag. Endast egenodlade grönsaker under säsong är hanterbart oskadligt. Importerat året runt orsakar ett enormt lidande, därför att frukt och grönt är INTE nyttigt. Det är importerad global miljöförstörande storkapitalistisk ondska. Pissa ska vara världens enklaste grej, inte ett h-e.

  Ketos tror jag är ett normaltillstånd hos/för människan och det som belastar kroppen minst. Bortsett från kroppens utrensningsmekanismer som kan bli mycket dramatiska om kroppen någonsin får chansen att ta itu med gamla smutsiga avlagringar och belastningar.

  Ingen växtföda=utrensning av oxalater och tungmetaller!!!

 35. 3135
  XMargareta says

  Jag tror också, att det att vara i ketos är ett normaltillstånd hos människan,
  men en brasklapp: med nedsatt kapacitet hos njurarna kanske man lättare kan hamna i ketoacidos?
  eftersom man med nedsatt njurfunktion också lättare hamnar i acidos.

  Detta med oxalater har jag aldrig stött på och kan inte kommentera.
  (Många näringsmedicinare menar nog tvärtom, att man med ett generöst intag av basiska livsmedel, till vilka de räknar de flesta grönsaker, skulle kunna balansera en del av försurande metaboliter, som de menar, att andra födoämnen kan ge tex. för mycket kött i förhållande till basgörande livsmedel.)
  ,
  Någon med djupare kunskap, som kan kommentera detta?

 36. 3136

  Ofta är det mitt öde att vara den förste budbäraren. Så verkar vara fallet nu också, även om jag är övertygad om att flera läst på och vet vad jag pratar om. Jag vet nu varför det är så men tar det på ett annat ställe.

  När två syreatomer binder med fyra kolatomer, så bildas en Oxalat!!! Oxalater är en kristall, stenhård och inte nedbrytbar. dessutom är syre, till min förskräckelse, MAGNETISK! Visste ni det?

  Sedan jag blev eremit i skogen, och efter förra sommarens värmebölja har jag förstått hur viktigt salt, mineraler och magnetism är för ALLT och vårt liv här på jorden. Det är därför Annika och jag dricker ett glas saltvatten varje dag. Vi vill inte lida brist på mineraler! Eftersom ingen varelse fungerar om salthalten/mineralerna blir bristfälliga!!!

  I städerna spyr civilisationen ut en massa kolpartiklar som förenar sig med syret och gör luften i städer omöjliga att leva i. Stadsbor är en ras som kommer att dö ut pga. oxalater i inandningen! Statistiken talar sitt tydliga språk där. Stackars stadsbarn!!!

  Eftersom vi fyller lufthavet med kol så bildas mycket oxalater av vår livsstil.

  Jag vet inte om växter genom evolutionen, själva skapar Oxalater. Som evolutionen säger. Eller är det så att Oxalatmängden ökar pga. ökade luftföroreningar som tas upp via fotosyntesen? Förmodligen bägge två. Vilket då skulle betyda att växter blir giftigare ju mer kol vi frigör i luften???

  Dessa Oxalater som vår växtföda innehåller samlar sig på olika ställen i kroppen. Vanligtvis de områden som ansträngs mest, körtlar och leder. De är mekaniska och stannar där de är. Magnetismen gör att dessa kristaller ständigt binder mineraler till dessa områden, vilket skapar större och större KNIVAR!!! Dessa knivar är den grundläggande orsaken till den slitna gamla trasiga kropp du vandrar omkring med.

  Innan vi tog penicillin, så hade vi bakterier som kunde bryta ner Oxalater!!! De är nu borta!!!

  Kroppen är automatisk, Så länge vi fyller på Oxalater ägnar sig kroppen åt att försöka oskadliggöra så mycket som möjligt. En ständig daglig kamp som intensifierats i modern tid eftersom vi nu har tillgång till Oxalatföda året runt. OCH vi har fått lära oss av alla politiker, partier, FN, skolfröknar, veganer att vi räddar världen då. Vilka okunniga idioter människor är egentligen (:

  Oxalater oskadliggörs med mineraler. Får den inte mineraler så hämtar den det i benstommen. Mycket vanligt idag. Sedan är det dessa d-vlar som försvinner ur alla våra kroppsöppningar och får kroppen en chans. Att Oxalattillförseln upphör. Då rensar kroppen ut giftet under våldsamma former.

  Veganerna har lärt mig detta. De måste “decalsifie” sig själva då och då. Eftersom det är sin egen sjukdom och död de äter. Salt och bastun är lösningen på vår civilisations största problem. Giftiga grönsaker!
  Spenat, rabarber, nötter, choklad, rötter, stjälkar och blad. Som ni förstår gråter de multinationella livsmedelsföretagen. All mark de köpt av korrupta regeringar och tagit med vapenmakt, förgäves, bortkastat. Människan slutar nu äta importerade grönsaker och återgår till hemodlat säsongsätande!!!

  Det djupa är att vår klimatförstörda atmosfär blir mer och mer magnetisk!!! Det påverkar vår globs magnetfält och fått Nordpolen att flytta från Canada till Sibirien. Vindarna och jetströmmarna blir mer magnetiska och hysteriska. L.B. och klimatskeptisism har fel. De kan inte sin Oxalat!!! Djupt nog?(:

 37. 3137
  XMargareta says

  # Georg W

  Tack för din redogörelse.
  Hur vet du att det stämmer som du refererar?

  Skall kollal lite själv.
  Nedanstående länk kom upp först.
  Har inte mer än bara fått upp den.
  Vore bra med lite undersökningar. Får se om det kommer upp sådana.

  https://sallyknorton.com/symptoms/

 38. 3138

  XMargareta,
  Det här lärde jag mig som ung vegetarian, från min guru.
  Sen tog det drygt 40 år innan jag begrep vad det handlade om. Vi vet alla att man inte ska äta rabarber pga, Oxalsyra. Alla har hört det minst en gång i sitt liv, utan att begripa ett dyft. Men nu har någon aktiverat den gen, som innebär att det blir en del av allas medvetande.

  Kunde jag kapitalisera på min förmåga att ligga ett steg före andra så skulle jag vara mycket rikare än jag är nu.

  Sally K. Är min medvetandegörare. Men det var min herre och vägledare på YouTube som gav mig hennes föreläsning.

  Det finns även ett samtal där som heter “the best explanation of Oxylates ever” Den var bäst.

  https://www.youtube.com/watch?v=i7ArmIYGH0s

 39. 3139
  XMargareta says

  # Georg W

  Har en känsla av att det vi tagit upp om oxalater inte hör hemma i denna tråd, utan kanske mer i ” Allmänna diskussioner. ”
  Jag är ödmjuk, när det gäller ting jag inte vet något om, så jag skall se vad man kan få reda på om oxalater via bl.a. nätet.
  Jag äger också en sund skepticism, så jag skulle egentligen gärna vilja veta hur du kommit underfund med det du anser och är så säker som du verkar angående oxalater, men det kanske inte hör hemma i tråden?
  Så vad säger du om,att vi vid eventuell fortsättning flyttar till en bättre passande tråd? .

 40. 3140

  XMargareta
  Jag håller med dig. Fast när någon säger njursjuk, så kommer jag hädanefter att omedelbart svara, Oxalater och förklara.

  Jag tror inte Annika kan ta på sig något så nytt och obekräftat. Jag gissar att även hon nu sitter på skolbänken (: tills dessa forskningsresultat blir allmänt erkända, så får jag vara anarkisten och skurken.

  Min vetenskapliga forskning hör ännu mindre hemma här och är alldeles för vederstygglig för att beskrivas för normala öron. Min 12-årige son sa idag att jag blivit knäpp och drabbats av hybris. Liksom jag har han alltid rätt. Så därför drar jag mig tillbaka i min grotta, mitt i skogen. Tack XM. Du är tuffast av alla idag!

 41. 3141
  LCHF-Bengt says

  Vad jag lärt mig under min hälsoresa är att aldrig få för mig att “nu vet jag” tänket. Under mina 9 år som kostmedveten har olika koster inom LCHF provats, de senaste 14 månader har jag kört carnivore och har ännu inte märkt något negativt, tvärtom. Kosten, kanske verkar enformig, men är man hungrig så smakar det gott. Tror nog det är svårt för folk att skilja på hunger och sug vad jag ser omkring mig även inom lchf.
  Så just nu bara protein, fett och ägg, så jäkla lätt att handla också, köper nötköttslådor och fiskar i sjön som ger abborre, gös och gädda. I affären är det bara att besöka smör och ägghyllan.

 42. 3142

  Tänk vad bra rent hälsomässigt och miljömässigt om det vi äter hade kommit från rätt produktion och uppfödning. Vårdkostnader skjuter i höjden eftersom vår föda produceras på felaktigt vis. Det sk. ”Miljövänliga” jordbruket dödar både planet och vår hälsa. Ändock hör man dagligen i media hur viktigt det är att välja växtbaserad kost. Min kost och proteinbehov kommer från gräs, klöver och ört. Ett ypperligt val om man bryr sig om miljö och hälsa. Fast det vet ni nog alla här.

 43. 3143
  XMargareta says

  Denna tråd är väl tänkt, som frågor mest till Annika, som kan svara utifrån sin profession och kunskap?
  Jag tror vi glider lite där nu, men med det sagt så:

  Sverige har massor av potentiella betesmarker, som inte används till bete nu, men som borde användas till just det.

 44. 3144
  Lars Henrik says

  Mats:

  Naturbeteskött anses av många miljövänner vara ett miljövänligt alternativ. Inte minst p g a biologisk mångfald. Miljörörelsen verkar vara delad i denna fråga. Vi borde stödja “rätt” sida för de arbetar för vårt väl.

 45. 3145

  Lars.
  Absolut. Faktiskt den ända rätta vägen till både ekosystemets funktion och näringstäthet.
  Krävs varken tekniklösningar eller miljövidrigt odlande av ettårig gröda från konstgödsel eller växtgifter.
  Gräs klöver o ört behöver bara regn o sol. Så visst är det en märklig och okunnig forskning som påstår motsatsen. Men det är ingen forskning, det är megafoner för industri och ett korrumperat livsmedelsverk.
  Klart vi ska stödtja ”rätt” sida. Annars vore vi lika okunniga. Bra Lars.

 46. 3146

  I’m culinarly arts student in Woosong univ in south Korea. Two months ago, I started a keto diet. As a result, they lost weight(5kg), lowered LDL cholesterol levels and broke a habit of overeating.
  I have 2 question of Keto diet.
  1. What is the problem with ketone bodies being used as the main source of energy?
  2. When eating food, what is the percentage of unsaturated fatty acids and saturated fatty acids?
  I’d appreciate your reply

 47. 3147
  Annika Dahlqvist says

  3146 Eric
  1. There is no problem with ketone bodies as source of energy.
  2. The ideal percentage of fatty acids in the diet is almost 50% saturated fat, almost 50% monounsaturated fat and a few % polyunsaturated fatty acids, Ca 50 % of unsaturated fatty acids to be omega-3.

 48. 3148
  Gullan Malmquist says

  https://www.facebook.com/100001625575412/posts/2871203149610509/?sfnsn=mo
  Min fråga gäller – med hänvisning till ovanstående länk – inför erbjudande pm influensavaccinering: Är det en liknande situation i Sverige som i USA att regeringen, medicintillverkarna och main stream media inte rapporterar om skador p g a vaccineringar? Och hur bör man tänka: Är det bättre att avstå influensavaccin för min 79/årige make med diabetes och hjärtsvikt att ta den eller avstå?

 49. 3149
  Gunnel Eriksson Gernelin says

  Ezetimib! Är det samma skräp som statiner? Mina två senaste läkarkontakter vill att jag ska äta dom?

 50. 3150
  Annika Dahlqvist says

  3149
  Gunnel Eriksson Gernelin
  Ezetimib har mycket liten eller obefintlig effekt på livskvalitet eller överlevnad.
  Jag tycker inte att det finns någon anledning att ta den. Allra helst som den har höga kolesterolvärden som indikation, och kolesterol är ett livsnödvändigt ämne – vi ska överlämna till kroppen att avgöra hur mycket kolesterol vi behöver.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.