Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken ”Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Dietdoctor.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 3401

  Hej tänkt beställa Ivermectin och Hydroxychloroquine, hittat många sidor men osäker på vilken utländsk sida jag kan lita på. Önskar tips på några sidor…sida utav dig =) mvh/Annelie

 2. 3402
  Annika Dahlqvist säger

  3401 Annelie
  Jag har ingen erfarenhet av att äta Ivermectin och Hydroxychlorokin. Jag känner det som att det inte kan vara aktuellt att äta dem om man inte är sjuk i Covid, och det har jag inte varit, så vitt jag vet.
  Så jag vet inte hur man införskaffar dem. Någon annan?

 3. 3403

  Hej, Är det någon som har erfarenhet, råd mm. angående neuropati. Jag har pre-diabetes och haft det under lång tid, tror jag. Under många år har jag haft problem med att ett par tår domnar bort. Trodde att det berodde på tung träning och ignorerade problemet. Nu har det försämrats avsevärt och bägge fötterna domnar bort, känner besvär i händerna också. Har gjort en EMG och ingen polyneuropati men ”fintråds-neuropati kan inte uteslutas” Blodsocker ligger på pre-diabetes nivå trots LCHF under två år. Känns inte som att jag kan komma lägre. Finns det någon som har lyckats reversera domningar? Ska jag be om Metformin för att trycka ner BS ytterligare? Läkarna verkar inte vara intresserade av min neuropati, ”går inte att göra något åt det” ???? Jag är desperat i dagsläget.

 4. 3404

  Hans.
  Några frågor:
  Har du fortfarande en del fett att ”ta av”?
  Hur strikt LCHF äter du?
  Har du provat fasta?
  Hur många dagar i sträck i så fall?
  Vad har du, eller får du, för blodsocker under fastedagarna?

 5. 3405

  Hej och tack för ditt svar, jag är 64, 79kg 180 cm, midja 92,5cm, periodisk fasta 8/16. Vältränad men har haft prostatcancer, opererad och strålad PSA=0 (hoppas det stannar där) Ligger på blodsocker fastande mellan 5,9-6,9 och senaste mätningen hos läkare 7,5!!! Egen mätning idag 5,8 t e x. Inte fastat längre perioder, medel LCHF (tror jag) under 2 år. MEN ökade problem från fötterna, sover 4 h i taget osv. Kan vara idiopatiskt förstås. Fintrådsneuropati är svårt att diagnostisera om jag förstår rätt men symtomen verkar stämma. Tror ändå att min bästa chans är att komma ner i ett BS runt 5,0 fastande för att se om det kan reverseras. Känns som att jag inte kan ta det vidare på egen hand.

 6. 3406

  Hej igen

  Blodsockermätare sprider en del, ofta +/- 10% mätonogrannhet, säkert mer på billiga mätare.
  D v s ett blodsocker på 7,0 kan ge mätresultat mellan 6,3 till 7,7 t ex.

  Om dina mått. BMI strax under 25 och midjemåttet ligger över halva längden. Då har du en del runt buken att ta av.

  ”Tror jag” indikerar att du antagligen bör vara ännu mer strikt med kolhydraterna, speciellt som blodsockret ofta verkar ligga över 6. Kostdoktorn ( https://www.dietdoctor.com/se/ ) har massor med recept om du behöver inspiration.

  16/8-fasta är ju inte illa men för att jobba ner blodsockret ytterligare hade jag provat att fasta flera dagar i sträck t o m en hel vecka då och då. Och sedan ätit så näringstät mat som möjligt under ätperioderna.

  Jason Fung har skrivit en bra bok om fasta, kan verkligen rekommendera den.

 7. 3407

  Tack Jösses för ditt svar,

  Ja Jason Fung känner jag till och ett per tre cm i midjan kan jag ta säkert. Ska testa en längre fasta, det som oroar mig är att det inte får ta lång tid innan jag når ett normalt BS värde då nervskador kan vara omöjliga att reparera om det överhuvudtaget går om det går för långt. Återigen stort tack att du tog dig tid!
  Hans

 8. 3408

  Har en bekant som har provat fasta en vecka per månad och det hjälper verkligen. Det är inte så svårt som man kan tro även om dag två sägs vara kämpig, det gäller att ha mycket att göra den dan så man har annat att tänka på.

  Problemet för min bekant är att hålla sig ifrån lite skräp då och då under ätperioderna. ”-Äsch, en smörgås och en pepparkaka tål jag väl. Och en läsk eller öl i veckan, det kan väl inte vara så farligt?”

  Det är en sak att vara frisk och en annan att vara sjuk. Skall man bli frisk gäller det att kämpa och stå emot frestelser. Andra personers okunskap och oförstående när det skall trugas med en liten kaka och en clementin till kaffet kan vara nog så besvärligt. Väldigt många personer i vår omgivning kan helt enkelt inte ta in att t ex socker, spannmål och frukt i princip är giftigt för någon som har metabola skador.

  Lycka till!

 9. 3409
  Anette Sätherberg säger

  Hej!
  Jag har en son, 27 år, som troligen har persisterande kolangit och dessutom inflammation i tarmen. Hade rejäla blödningar från tarmen för en tid sen och har haft höga levervärden sen i våras. Kan man göra något åt denna hemska sjukdom? Tänker på tarmen och bakteriefloran mest, kan man med hjälp av benbuljong, gurkmeja och annat bra få tarmen frisk och kan det påverka levervärden på ett positivt sätt. Vi är så fruktansvärt ledsna och bedrövade just nu.

  Mvh Anette

 10. 3410
  Annika Dahlqvist säger

  3409 Anette Sätherberg
  Det man kan göra med kosten är bl a LCHF-kost mad naturliga fetter, tex kokosfett som är inflammationsdämpande på tarmslemhinnan. Diverse kosttillskott kan också vara bra, som du föreslagit. Hänvisar i övrigt till skolmedicinens läkare.

 11. 3411
  marianne koponen säger

  jag tål ej gluten och mjölk protein.

 12. 3412
  Annika Dahlqvist säger

  3411 marianne koponen
  Då får du avstå från mat som innehåller gluten och mjölkprotein.
  Om du vill hålla nere på kolhydraterna bör du undvika socker och stärkelse. Havre är det spannmål som inte innehåller gluten.
  Ost, även färskost, är den mat som innehåller mest mjölkprotein. Men de övriga mjölkvarorna innehåller också mjölkprotein, fast i lägre koncentration. Så det beror på hur utpräglat mjölkproteinallergisk du är.

 13. 3413
  Camilla Svensson säger

  Hej Annika!
  Vilken fantastisk resa du har gjort, wow!
  Kom in på din sida av ren tillfällighet när jag sökte om kolloidalt silver ( efters jag blivit rekommenderad detta, men var lite skeptisk då jag aldrig hört något liknande) Lars Bern
  som gästat programmet Modiga Människor på Youtube kom upp som första sida och detta ledde till din sida!
  Jag tycker det är jätte intressant med kosten och är djupt bedrövad över hur det ser ut i vårt land gällande detta och konsumtion av läkemedel.
  Jag har på eget bevåg ändrat min kost mot keto hållet( inte fullt ut) och fått bättre hälsa. Tidigare var jag alltid sjuk. Men jag har kvar kronisk nästäppa och hörde att kolloidalt silver ev. kunde ” bota” detta efters det sägs vara en slags svamp som är orsaken ( och kolloidalt dödar svamp och bakterier )
  Vad är din erfarenhet av detta och tycker du att det är säkert att ta som en 10 dagars kur i både näsa och oralt? Eller har du något annat tips på vad man kan göra? Har tagit kortison i näsan i över 30 år och vill inte ta detta mera. Vore tacksam om du har möjlighet att svara på detta!
  Mvh Camilla Svensson

 14. 3414
  eva forslund säger

  Hej
  Jag skulle gärna testa att äta LCHF fullt ut men är lite tveksam då jag inte mår bra av ägg. Jag har väldiga nattliga kramper i benen och de går över när jag slutar att äta ägg.
  Varför? Har lite förhöjt kolesterol men inte så jag behöver äta mediciner. Har typ 2 diabetes sen ett par år. Men ligger nu på 4,5 när jag testar på morgonen och hade 41 sista långtidsmätningen så ligger under gränsen för diabetes.
  Jag har testat ketogen kost och kände att jag mådde bättre av den och gick ner i vikt.
  Men är rädd för äggen.

 15. 3415
  Jösses säger

  Kramp i benen under natten brukar bero på saltbrist.
  Ät en liten sked med salt innan du går och lägger dig.
  Drick lite extra vatten också så klart om du känner att det behövs.
  Ta dock inte vanligt billigt snabbköpssalt,
  köp ett gott ”självtorkat” havssalt istället.

 16. 3416
  eva forslund säger

  Tyvärr har alla huskurer för kramp i benen ingen effekt. Har testat gång efter gång och inget hjälper. Det enda som hjälper är att avstå ägg.
  Har testat salt, vätskeersättning, magnesium, bananer mm, mm.
  Har ätit effortil av och till sedan 80-talet och det hjälper ibland till att göra pinan mindre. Har även testat paraflex i min förtvivlan om att få slappna av och sova en god nattsömn en natt då och då. När det är som värst så får jag gå upp och gå ett tag, ta en varm dusch som faktiskt är bäst och snabbast för lindring. Eller så sätter jag mig framför datorn några timmar. Vilket i sin tur gör att dagarna blir otroligt långa och jobbiga.
  Har låga värden av fosfor i kroppen samt låga d-vitamin nivåer, så pass att det kan klassas som sjukdom.

 17. 3417

  Eva låt bli äggen! Man måste inte äta ägg för att äta LCHF. Det är ett gott och nyttigt livsmedel för de flesta av oss men det är ingen katastrof att låta bli dem. 🙂

 18. 3418

  Till Annika, min beundran för dina beslut och gärning som läkare!
  Önskar ett råd, gärna från någon annan, också.
  Försöker ”koka-ner-så-kort-som-möjligt, IBS-besvär: alla som drabbade, brukar räkna upp.
  Förstås, provat alla rekommendationer + några till 😉
  Ett gigantiskt problem är luft/gas i mage/tarmar, så fort jag böjer på kroppen måste rapa eller prutta eller båda delarna, första som sker när jag reser mig upp i sängen på morgonen, en stunds r och p.
  Det känns när jag dricker/äter att all gas måste trängas undan av det som kommer uppifrån.
  Vid avföring måste gas tryckas-i väg samtidigt/före/efter bajset.
  Jag behöver väl knappt nämna att alla de medel som finns att köpa för reduktion av gasbildning inte har någon verkan. Om någon har ett råd, blir jag mer än tacksam! Gastroskopi, koloskopi ua.
  Vänliga hälsningar
  Kjell

 19. 3419
  Annika Dahlqvist säger

  3418 Kjell
  Det enda jag vet om IBS, med stor gasbildning, är att äta LCHF, utan gasbildande kolhydrater.
  Det finns säkert andra som har andra synpunkter på detta,

 20. 3420

  Annika!
  Vad åt du till lunch när ditt bs var 5.3 efter en timme? Var det din första måltid för dagen?
  Vore intressant att kunna göra en jämförelse.
  Mvh Nils

 21. 3421
  Annika Dahlqvist säger

  3420 Nils
  Jag hade ätit en bit baconomelett och druckit två muggar koffeinfritt kaffe.
  Tidigare på morgonen hade jag ätit en lätt frukost på ca 1 dl filmjölk och en matsked flingblandning bestående av solrosfrön, pumpakärnor, kokosflingor och hackade nötter.

 22. 3422

  Annika, tack för ditt svar angående blodsockertest! Hur lång gick det mellan frukost och
  lunch? Tillämpar du någon form av fasta eller ätfönster?
  Mvh
  Nils

 23. 3423
  Annika Dahlqvist säger

  3422 Nils
  Det är väl ca 4 timmar mellan frukost och lunch och sedan ca 6 timmar till middag. Jag är dålig på att tillämpa ätfönster, jag uppskattar min matlust.

 24. 3424
  Elsbet olund säger

  Undrar om någon vet någon bra salva vid bältros. Har ont där utslagen är borta. Har prövat vallörtsalva, utan att den hjälper. Fått medicin(saroten) som jag mår dåligt av och blir torr i munnen och dåsig av, inte bra. Har för övrigt bra allmäntillstånd och ej ätit statiner. Är ej covid-sprutad och äter vitaminer. MVH Elsbet

 25. 3425
  Annika Dahlqvist säger

  3424 Elsbet olund
  Jag vet inte, men föreslår att du provar silversalva med kompress över.

 26. 3426
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Att spraya med KS och sedan smörja (rikligt) med Aloe Vera Gel på området hjälpte mej – upprepas flera ggr/dag.

 27. 3427
  Björn Lindsten säger

  Hej !
  Just läst den intressanta texten om Omega3
  https://annikadahlqvist.com/2015/12/03/omega-3-ett-underskattat-tillskott/
  Att man bör undvika ”margarin”, för att man får alltför mycket Omega6. Men så undrar jag om ett margarin varunamn Becel, där både Omega 3 o 6 ingår…Av 18gr fleromättat fett utgör Omega 3: 4,5% och Omega 6:14%. Balans ska ju råda mellan dessa fettsyror. Men kanman säga att denna blandning ändå är på rätt väg om än ändå inte tillräckligt? Ingår gör ju även palmolja: mättat fett 8,7% av de vegetabiliska oljorna, vilket jag inte kan något om, men ryktet säger att det inte är särskilt nyttigt för oss

 28. 3428
  Annika Dahlqvist säger

  3427 Björn Lindsten
  Vegetabiliskt kortkedjigt omega-3 har vi ingen användning av eftersom det är det långkedjiga som används i våra kroppar, och vi har en obetydlig förmåga att förlänga det kortkedjiga. Det är gräsbetande djur som kan förlänga det, och det är när vi äter fett från gräsbetande djur som vi kan tillgång till det långa.
  I övrigt tycker jag att vi ska undvika industriellt tillverkat margarin. Det finns aldrig visat i vetenskapliga studier att de är ofarliga för människor att äta, i längden.

 29. 3429
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Hej Björn,

  Betr. fett så använder jag (helst ofiltrerad) olivolja på sallader och kokosolja och/eller gräsbetat smör i matlagningen – allt ekologiskt. Undviker helt veg.oljor som t.ex. raps (rena giftet!).

 30. 3430
  Eva Olkiewicz säger

  Min man har problem med kramper i benen på nätterna. Han tar sedan ganska lång tid tillbaka en tablett Magnesium (375 mg) till natten. Kollade på nätet och fann en uppgift om att det finns forskning som visar att 500 – 700 mg per dag skulle vara optimalt. Skulle det vara möjligt att öka intaget till 2 tabletter per dag? Finns det några biverkningar? Eva

 31. 3431
  Lekman säger

  Min erfarenhet är att benkramper försvinner om man tar lite extra salt.

  Det behöver inte vara mycket, en nypa.

  Tipsade en bekant häromdagen, det hjälpte med salt.

 32. 3432
  Yrsa E säger

  Själv tar jag 2st Magnesium Kelat köpta på TopFormula på nätet. Det finns många olika sorter och denna hjälper även mot migrän om man tar hela tiden!

 33. 3433
  Annika Dahlqvist säger

  3430 Eva Olkiewicz
  Själv tar jag för tillfället Supermagnesium på 800 mg de flesta dagar. Så vitt jag har inhämtat finns det inte beskrivet överdoseringsproblem. Om man får i sig mer än man behöver så avgår det via tarmen med en viss laxerande effekt.

 34. 3434
  Anita ÅKERMAN säger

  Hej Annika!
  Jag har gjort hjärt kärlrtg borrning- ena dagen som var hemsk två dagar senare sk ballongvidgning och fick
  BRILIQUE 90 gr och TROMBYL 75mg detta var den 8 feb – jag gillar inte Trombyl sa jag – men måste äta minst tre mån – nu har jag ett återbesök -i morgon har fått ett stort blåmärke i v under arm med erosa bullig upphöjning i mitten de gör ont så -jag var upp och visade – men de sa – de har inte vi gjort konstigt svar men jag ska på kontroll i morgon- tog oxå upp detta med Trombyl för gott om blåmärken har jag även fått –
  men de ska inte göra ont – tycker jag – den första BRILIQUE har jag inte haft något emot. jag har även huvudvärk och känner mig konstig -Har jag rätt ell er fel när man kan få propp AV TROMBYL -OXÅ
  VAD SÄJER DU– FAST JAG HAR ONT I V -ARM JAG VILL LYSSA PÅ MIN KROPP DU FÅR KORTA NER DETTA MEN SER FRAM EMOT ETT SVAR

 35. 3435
  Annika Dahlqvist säger

  3434 Anita ÅKERMAN
  Nej jag kan inte bedöma din rodnad. Det känns svårt att avråda från preparaten efter ballongvidgning.

 36. 3436
  Goran van Den Buske säger

  Fråga: Medborgare, lc-kamrater! Har precis nyligen anlänt från ”förlossningsavdelningen” nere i min källare (enda toan man kan vansinnesvråla i utan att nämnvärt påverka räddningstjänst eller grannsämja) – men dessvärre i oförrättat ärende. Hård mage i kombo med hemorrojder är ingalunda optimalt tillstånd. Det skall gudarna och herrskapet veta.
  Tror Dr Dahlqvist eller ngn i övriga sällskapet att det finns några kända eller okända läkemedel, alternativt profylaktiska övningar, som tillfyllest kan mildra dessa helvetiska plågor? Har applicerat härför avsedd receptfri rektalsalva (natriumoleat) och diverse suppositorier (Xylproct), snart efter alla konstens regler. Trodde Microlax rektallösning skulle do the work, beträffande det cementerade tillståndet i, förhoppningsvis tillfälliga, slutförvaringskammaren. Men så icke! Problemen har uppstått nyligen efter att jag har radikaliserat min kost ngt, lite närmare ”hard core Skaldeman” – detta efter att i några år ha slarvat, med påföljden av att en mindre s k gubbmage, åter har visat sitt fula ansikte. Problemet med ”hemisarna” beror troligtvis på att jag numera som pensionär jobbar hemifrån, mestadels sittande med hemdator och telefon som nästan enda arbetsverktyg. Kundbesök och raska promenader har tyvärr lyst med sin frånvaro, under senare åren.
  Beträffande nuvarande tillstånd i mag o tarmsystem läser jag på nätet att man bör käka fiberrik kost – alltså nästan tvärtemot vad jag har gjort de senaste månaderna. Tacksam för svar eller ”förlösande tips”.

 37. 3437
  Annika Dahlqvist säger

  3436 Goran van Den Buske
  Jag har ingen lysande lösning på problemet. Man känner sig ganska maktlös när tarmen inte fungerar. Generöst med fett äter vi ju redan.
  Fibrer utan stärkelse och socker är kanske bra? Men bökigt att få i sig.
  Jag hörde någon som klarade sig bra på magnesiumpreparat i form av Holistics Ultra Tarm 1-2 morgon och kväll.
  Själv brukar jag ta 4-5 droppar Laxoberal i en skvätt vatten vid uppvaknandet, vid behov, sedan ingen fast föda till frukost utan bara en mugg fettkaffe. Det brukar resultera i ”avlossning” efter 4-5 timmar.
  Andras erfarenheter?

 38. 3438
  Goran van Den Buske säger

  3437 Tack för snabb respons, Annika. Som vanligt i dessa dar, får jag väl skylla mitt prekära tillstånd på Putin. Rysk Kefir tillsammans med hårdkokta ägg var nog ingen bra frukostkombo. Dessutom var kaffet tillfälligt slut, så min gamla antika ryska teasamovar fick ställas fram på frukostbordet några (ödesdigra) morgnar. Där har vi nog delvis orsak till verkan. Skall testa Laxoberal. Tack än en gång.

 39. 3439
  Gunnel Fahlberg säger

  Kanske inte rätt ställe att ställa min fråga. men den är i alla fall kort: Är det över huvud taget möjligt att få högdos C-vitamin intravenöst i Sverige? Kanske 30 g/dygn.

 40. 3440
  Annika Dahlqvist säger

  3439 Gunnel Fahlberg
  Jag har inte hört talas om att någon har fått högos iv C-vitamin i Svetige. Någon annan som har hört/läst om det?

 41. 3441

  Tacksam för tips och råd.
  Tog blodprov i slutet av April. Träffade Sjuksköterska och tog Blodtryck. Den 29 fick jag utskrivet Atorvastatin samt Amlodipin. Jag har också förhöjda levervärden på grund av min fetma.

  Sen den 1/5 har jag verkligen skärpt till mig på flera plan. Dom fösta 8 dagarna gick jag ner 1,5 kg. Jag känner min kropp sen snart 56 år tillbaka och vet vad jag skall äta och inte äta för att gå ner i vikt. Men efter de 8 dagarna hände något, det går trögt att gå ner, det är som att kroppen säger…Nej du, du skall inte ner i vikt. Det är min övertygelse om att det är medicinerna som ställer till det för mig, jag vill verkligen inte ta dom, men mina blodvärden var mycket höga. Jag känner mig stressad, ledsen och orolig, det är som att vara i ett moment 22. Då jag talade med läkaren om vikten så uttryckte han till mig att det inte gör någonting om jag går upp 1-2 kg. Jag skrev till familjeläkarna och frågade om dom skulle tycka det vore ok. om läkarna säger till en anorektiker att det är helt ok att gå ner 1-2 kg för att det gynnar kroppen med medicinering. Jag har själv ställt till det med min övervikt, men jag hade aldrig föreställt mig att läkare skulle säga till mig att pga. mediciner är det ok. att jag går upp 1-2 kg, och vem vet om det stannar där. Så här står jag nu, pga. min fetma så måste jag ta medicin, och på grund av medicin har jag svårt att gå ner i vikt.

  Jag äter ingen pasta, ris eller potatis. Mycket grönsaker, lite bär och frukt. blandade naturella nötter och lite ost samt ca 4 ägg i veckan. Äter inte rött kött sen 20 år tillbaka (Och vill verkligen inte äta det), men äter kyckling och fisk, både lax och torsk, lite makrill någon gång samt räkor. Det mesta fettet kommer från olivolja.

  Vad skall jag göra för att gå ner i vikt ? Min tanke är att om jag går ner i vikt ökar chanserna att kunna sluta med medicin. Jag känner mig äcklad över att stoppa in dessa preparat i min kropp. Båda medicinerna ökar även risken för att blodsockret skall öka ännu mer, samt ännu sämre levervärden. Jag har sjukdomar, och tar medicin som med stor % kan bidra till ännu värre värden. EKG visade sig inte heller vara bra, läkaren sa att det förmodligen hade med min övervikt att göra (Samma läkare som sa att det inte gör något om jag går upp 1-2 kg till). Jag fick rådet av läkare att genast ringa ambulans om jag kände tryck över bröstet, eller smärta. Vad göra?
  Vänligen Nina

 42. 3442
  Annika Dahlqvist säger

  3441 Nina
  Du kan vara sparsam med frukt och nötter.
  Vilka blodvärden var höga?

 43. 3443

  Jag fick diabetes verifierad av läkare 2019 och fick då jardiance. Allt var bra men jag fick en sån smärta i ländryggen att jag var helt handikappad och var tvungen att prioritera vad jag kunde göra om dagarna , och vissa dagar kunde jag inte göra något av värde. Har inte kunnat träna något alls och har tappat all kondis. Nu fick jag en svampinfektion som förstörde mitt underliv, det har förändrats för alltid, sönderfrätt. Ingen hjälp från vården de bara sa smörj med pevaryl, och till sist fick jag tabletter.
  Jag slutade att ta jardiancen pga detta. Så ett par månader utan medicin och jag har pendlat i socker mellan 13 och 26,6. Hade tid hos diabetessköterskan och försökte förklara hur jag kände men fick inget gehör. Fick i alla fall ny medicin Rybelsus och åt första månaden låg dos. Vilket gick bra men ingen effekt på blodsockret som var lika högt. Fastesockret på morgonen har varit dagens högsta värde. Efter denna låga dosen så var det dags att gå upp till dubbel styrka, men jag blev så sjuk att det inte gick och skulle då få gå tillbaka på den lägre dosen vilket inte heller gick. Blev sjuk av den med. Så gjorde uppehåll i ett par veckor, och sedan gick det bra igen när magen fått läka. Men blodsockret hade inte rubbats något så medel över dagen har legat konstant 17-18. Då tänkte jag att jag tar halv dos Jardiance och då halverade jag sockret men efter en vecka så känns det som massor av svidande sår som man har rivit sig på ett papper i hela underlivet, så kunde inte fortsätta med Jardiancen, helt enkelt för känslig nu. Så fick i stället Januvia av en läkare tillsammans med Rybelsusen. Men blodsockret har åkt upp igen och ligger runt 20.
  Nu testar jag på eget bevåg att ta en Rybelsus på morgonen och en före middagen så att inte magen blir överbelastad.
  Jag skulle verkligen behöva handfast hjälp med att lägga om kosten till lchf eller hellre till ketogen då jag märkt att jag mår ännu bättre på den. Kokböcker i all ära men jag behöver mer hjälp än så. Och jag har inte råd att åka många många mil för att gå kurser och/eller betala, då jag inte har medel till detta

 44. 3444
  Annika Dahlqvist säger

  3443 eva
  Jag kan inte handleda i medicinering eftersom jag är pensionär och inte aktiv läkare.
  Har du kollat så att du inte är typ1-diabetiker. C-peptid är ett bra prov som visar om du har egen insulinproduktion.
  Du bör äta strikt LCHF, ketogen kost. Jag har ett Kostprogram för LCHF i bloggmarginalen Diet Doctor har mycket material för instruktion. Det är gratis i en månad att gå med där. ’Smarta diabetiker’ är en grupp på Facebook som förespråkar LCHF.

 45. 3445

  När jag kunde äta Jardiancen så hade jag 41 i långtidssocker. Har inte insulin i någon form.
  Problemen startade när jag fick byta medicin.
  Men jag har inte fått träffa någon specialiserad diabetesläkare och mig veterligt så har inga prover tagits för att utröna om jag har typ 2 eller någon annan variant.
  Under hela tiden jag åt Jardiance så hade jag ju svåra smärtor i ryggen på vänstersida som värst men strålade ju ut i alla riktningar. Njurar eller bukspottkörtel?? Kan medicinen gjort mig till typ 1?
  Jag kommer då troligen att dö om något år då sprutor är helt uteslutet för min del. Vet att det finns nässprej men det kan man väl inte få på dispens här i Sverige.
  I morse efter frukosten bacon och ägg var det som om någon slagit mig i huvudet, blev så trött och gick och la mig och försvann in i en konstig dvala.

 46. 3446
  Annika Dahlqvist säger

  3445 eva
  Klarar du av att utesluta all mat med stärkelse och socker? Dvs att inte äta något som smakar sött, och inte pasta, ris, potatis, och allt bröd (utom LCHF-bröd)?

 47. 3447

  Jag har uteslutit allt socker men det är svårt att hitta sånt i affärerna. Bor långt ut på landet där det finns mindre urval men försöker istället att tillverka hemma utan socker.
  För att ta udden av kolhydrat abstinensen kan jag skiva ner en minipotatis och råsteka med ägg och bacon. Men det är inte varje dag eller ens varje vecka. Kan ha lite lite matgryn för att få mer fibrer då min mage inte fungerar som den ska, vet inte varför men kan vara ibs eller liknande. Den är väldigt känslig för viss mat.
  En liten smörgås av fullkorn och surdeg av samma anledning som ovan men inte oftare än potatisen i frukosten.

 48. 3448
  Annika Dahlqvist säger

  3447 eva
  Då du har högt blodsocker och är känslig för vissa mediciner bör du undvika allt socker och stärkelse. Abstinensen efter kolhydrater går över inom några dagar.
  Det jag brukar göra när kolhydratsuget sätter in är att med osthyvel skära en skiva ost, lägga en osthyvlad smörskiva på, och rulla ihop och äter. Då lugnar suget ner sig och jag klarar mig bra.

 49. 3449
  Annika Dahlqvist säger

  Eva 3447
  ”Jag har uteslutit allt socker men det är svårt att hitta sånt i affärerna.”
  Vad menar du med ”sånt”?, ”Tillverka hemma utan socker” Vad menar du med det?

 50. 3450

  Tex istället för att köpa lingonsylt så hämtar jag lingon i frysen och mosar utan socker. Istället för tomatketchup kan jag använda färska tomater osv

 51. 3451
  Annika Dahlqvist säger

  3450 eva
  Det låter bra.

 52. 3452

  Du frågade om jag hade typ-1, kan jag ha LADA? Det är 3 år sedan jag fick diagnos typ-2, och mitt fasteglucos har alltid varit dagens högsta. Sjunker efter att jag ätit mat.
  Enligt provsvar så har jag engelska sjukan och min mamma föddes med den. Men ingen utredning har gjorts på vilken typ jag har. Så någon autoimmun sjukdom kan finnas. Jag är så rädd för sjukhus så det är svårt att ta prover mm.

 53. 3453
  Annika Dahlqvist säger

  3452 eva
  Det viktiga för dig är att ta reda på om du har insulinbrist eller ej. Där är C-peptid ett bra prov.
  Har du D-vitaminbrist? Tar du D-vitamintillskott?

 54. 3454

  Jag har d-vitaminbrist och tar 3 droppar determin 20000IE/ml om dagen. Varje droppe ska vara ca 800IE.
  Jag har fosforbrist
  Men kalcium är inom normalområdet även om det ligger lågt.

  Kan också säga att jag inte bryter ner vissa grönsaker. Som majs och ärtor de passerar ut i lika fint och spänstigt skick de gick in. Kan inte äta poppkorn då skalen klumpar ihop sig till en fruktad klump som måste grävas ut med handkraft. Skalet på tomater och vindruvor bryts inte heller ner.
  Vissa födoämnen passerar kroppen på mindre än 5 minuter som när jag köpte fel stenbitsrom och fick tångrom istället, det syntes tydligt vad det var som sprutade ut

 55. 3455

  eva,
  Så läkarna har inte tagit reda på exakt vad du lider av? Det finns något som kallas ”X-kromosombunden hypofosfatemisk rakit” (och några närbesläktade sjukdomar).
  https://www.socialstyrelsen.se/kunskapsstod-och-regler/omraden/sallsynta-halsotillstand/x-kromosombunden-hypofosfatemisk-rakit/
  ”Vid sjukdomen förloras fosfat via urinen och aktiveringen av D-vitamin i njurarna blockeras.”
  Om det är detta du har, så ska du nog inte ta vanligt D-vitamin utan aktivt D-vitamin. Där gissar jag att man avser calcitriol (eng.). Tala med din läkare.

  Å andra sidan, om vanligt D-vitamin är rätt preparat för dig så är dosen förmodligen alldeles för låg. Så länge du har brist kan du ta 10000 IU per dag eller ännu mer. Vilken nivå hade du? Sikta på minst 75 nmol/L, men helst 125 nmol/L.

  Tillskott av D-vitamin bör kombineras med K2.

  Tips från googlande lekman.

 56. 3456

  Jag har ett d-vitamin som heter kolekalciferol och är receptbelagt D3. Alltså aktivt d-vitamin. 2400IE per dag eller som veckodos över 16000 IE.
  Mamma föddes med engelska sjukan och var sängliggande i många många år innan hon ens kunde lära sig att gå och då med olika korsetter med järnband för att hålla uppe kroppen. Hon fick ta stora doser torsklever olja vilket gjorde att hon senare i livet inte kunde äta fisk då smaken av oljan var för stark i minnet.

  Så jag har någon form av ärftlig x-kromosom bunden rakitis men ingen har tagit reda på vilken typ. Har pga detta även en skolios.

 57. 3457

  Ett effektivt sätt att komma till rätta med obotliga tarmproblem. https://youtu.be/3ZrgETZzb0A

  Vid min första fasta användes utspädd äppelcidervinäger gärna spetsad m några droppar citron som dryck flera ggr per dag. Triggar levern på ett ypperligt sätt att börja bränna fett. Vetegräs utrörd i vätska eliminerade för alltid den svullna buken. 11 kilo på tolv dagar vilket egentligen är omöjligt om inte en hel del var vätska jag gladeligen blev av med. Jag får nu på mig jeans med 32 i midja vilket är länge sedan.:)

  Oraffinerat salt, innehåller magnesium och kan bidra med nödvändigt intag. Dessutom finns där kalium och selen. En stor del av den för bolagen gynnsamma försäljningen av huvudvärkspulver, migränmediciner, blodtryckssänkare (kalium), blodförtunnare (selen) skulle minska radikalt om vi förstod sambandet med intaget av nödvändiga spårämnen, men vem vill skapa dålig stämning genom att bli friskare?

  RDI – Rekommenderat dagligt intag har ingenting med medicinska doser av vitamin lr mineral att göra. Livsmedelsverket må betrakta Docent Tolonen som kättare som förtäljde detta faktum för nästan 40 år sedan. Att det är livsmedelsverket som står för kvacksalveriet kan kanske förklaras med att de ff inte förbjudit raffinerat salt lr socker. Ann Fernholm slår an en intressant ton kring tillsatser. Vi bör nog alla fråga oss om myndighetens bleka relevans för folkhälsan..

 58. 3458

  Nu har jag tagit nya prover och långtidssockret har fördubblats sedan jag började med rybelsus tabletterna.
  C-peptidprovet jag fick göra låg på 2,36 och var då högre än gränsvärdet. Vilket borde tyda på att jag har mycket insulin.
  Jag har alltså fördubblat blodsockernivåerna sedan jag började äta lchf !
  Mitt fasteblodsocker blev ju inte fastande pga laddningen inför c-peptiden så det var på 21.
  Jag behöver gå ner i vikt snabbt, det är nog det bästa för att jag snabbt ska få diabetesen under kontroll.
  För det finns väl ingen annan medicin som är effektiv?
  Eller ska jag försöka få göra en magsäcksförminskning så snabbt som möjligt?

 59. 3459
  Inga-Kajsa Appell säger

  Jag har början till diabetes 2. Har lagt om kosten igen och hoppas att det hjälper. Har varit slarvig och ätit mycket bananer bl.a. som ju är rena sockerbomben. Även ätit mera av potatisprodukter. Jag har i många år gott på hälsokontroll hos Kalle Karlsson i Österäng. Han lever inte längre och under pandemin fick de stänga mottagningen. Var på Närhälsan och tog prover och det visade sig att jag låg på 7,6. Har aldrig haft så högt.
  Jag skulle äta medicin men det kunde jag inte då magen pajade efter en halv tablett av Metformin Zandos.Jag skulle ta en tablett morgon och kväll och sedan öka på undan för. Jag sover bra men har ont i en höft som jag hoppas få hjälp med. Jag tar ca en knapp tesked honung varje kväll Kan det påverka .Har inte varit förkyld på hur många år som helst men fick tillbaka en del andningsproblem efter tredje vacinadosen Har inte tagit den 4.e dosen .

 60. 3460
  Annika Dahlqvist säger

  3459 Inga-Kajsa
  Det du först och främst bör göra är att låta bli allt socker, och minska på stärkelseintaget till ett minimum.
  Sen får du kolla hur ditt blodsocker ligger. Det är bra med en egen blodsockermätare när man ska prova ut sin optimala kost.
  Om sockret sedan ändå är för högt får du kontakta vården för att prova ut en medicinering som är effektiv och du mår bra på.

 61. 3461
  David Vikstrand säger

  Hallå där! 😀
  Då jag är relativt ny inom keto världen så är jag inte helt säker på det här med netto kolhydrater.
  Jag hade verkligen uppskattat om ni snabbt kunde ta en titt på detta sortiment för att se om ni finner det keto vänligt eller inte?
  https://peasofheaven.com/product/

  Jag ser att det har en relativt låg kolhydrats nivå men en hög fiber nivå

  Tack på förhand
  David

 62. 3462

  Nästan alla recept med fisk utgår från lax, och alla säger att de älskar lax.
  Men jag kan inte äta den fisken så vad kan jag byta ut den mot som fungerar att byta rakt av i alla lax recept?
  Jag blir illamående av lax och blir spysjuk. Torsk och sej är gott men inte lika fett och har väl inte heller lika bra aminosyrasammansättning? Makrill kan man bara äta så mycket av innan man blir mätt på den, lika som med kalkon.
  Jag bor på landet i Norrland så det finns inga fancy fiskar som i saluhallarna utan endast vanliga frysta varor som lax, torsk, sej, rödspätta och kanske någon odlad fisk i fryst form. Sedan de här vanliga små konservburkarna som kanske inte är så bra att blanda in i maten istället för lax.

 63. 3463
  Annika Dahlqvist säger

  3462 eva
  Fisk är ett svårt kapitel. Den lax vi köper är oftast odlad, och det är mycket av tillsatser i den. Tex antibiotika mot sjukdomar etc. Fodret är inte alltid fiskråvara utan kan vara spannmålspellets, utan vanlig halt av omega 3. Proteininnehållet i fisk är väl bra.

 64. 3464
  Konsument i Sverige säger

  Eva..
  Testa djupfryst makrillfile…
  https://www.mathem.se/varor/makrillfileer/lysekils-makrillfile-400g

  Finns väl på Ica, typ…

 65. 3465
  Magstarkt säger

  Hur mycket, i liter, rymmer magsäcken hos genomsnittlig 50-årig man resp. kvinna?

 66. 3466
  Annika Dahlqvist säger

  Magstarkt,
  Jag googlade. Magsäcken rymmer ca 1,5 liter.
  Men den är uttöjbar.

 67. 3467

  Hej Annika,

  Jag har stora problem med artros, vad ska man äta eller inte äta för att förbättra situationen?
  Har försökt med LCHF under ca 3 år och regelbunden IF samt längre fasta, men inget verkar hjälpa, frustrerande! Jag tar regelbundet benbuljong, kollagen samt nyponpulver. Har provat glukosamin och MSM tidigare, men utan resultat. Min IF brukar ha ett ätfönster på mellan 2–4 tim och en gång i veckan en längre fasta på ca 45 tim. Fastan gör jag mest för att förbättra min autofagi, men det kanske är fel väg att gå? Hur mycket protein och vilken typ av ska man äta? Tar regelbundet kosttillskott av B, C, D och vitamin K2, torskleverolja, kalium/magnesium/zink, gurkmeja/ingefära. Jag promenerar mycket och försöker med lättare gymnastik/styrketräning när det går. Det känns mycket frustrerande och ledsamt!

  Mvh
  Peter

 68. 3468
  Annika Dahlqvist säger

  3467 Peter
  Såvitt jag förstår så gör du så gott det går. Var har du din artros?

 69. 3469

  Det är lättare att svara på var jag inte har min artros. Det är från nacke ner till tår och allt där emellan. Sen går det runt var det smärtar som mest för tillfället, just nu armbågar, fingrar, tår och delvis höfter. Men det kan vara axlar, knän, nacke, skuldror etc… vid andra tillfällen!

 70. 3470
  Annika Dahlqvist säger

  Peter
  Har du sökt läkare för dina besvär? Vad säger de?

 71. 3471

  Jag var och röntgade min stortå för dryga 15 år sedan, för att konstatera att det var artros. Då sa de bara att ta smärtlindrande tabletter (vill jag inte ta), ev kan nyponpulver hjälpa. Sen kunde jag få inlägg i skon, om jag fick problem med att gå! Stor besvikelse över obefintlig hjälp, men det kanske har kommit nya hjälpmedel/rön om bot/lindring? När jag söker på nätet så är det väldigt skralt med hjälp, mest hjälp mot RA, men inte artros tråkigt nog! Det är väldigt frustrerande och livet begränsas väldigt mycket!

 72. 3472
  Margareta Olsson säger

  Hej Peter, Jag har också artros, liksom du och så många andra. Den tilltog förra året och de senaste månaderna. Har ont på många ställen. Överdelen av kroppen värst just nu. Och ett knä förstås, men det onda har kommit och gått under många år, sedan 2008. Jag känner hur det växer till knölar på skelettet och ser det också på olika leder. Känner en sådan vid nackkotorna och just idag känns det i de nedre benknotorna i bakhuvudet. Ömt. Har haft svårt att vrida på nacken sedan ett halvår. Gått till Kiropraktor och hon lyckades mjuka upp övre delen av ryggen men kan inte, såklart, få bort knölarna.
  En av mina döttrar säger att detta är ett resultat av vaccinet. Enligt amerikansk medicinsk tidskrift, enl henne. Ja vem vet vad spikproteinet har ställt till med. Tog tre sprutor.
  Hur eller hur…doktorn testar nu för polymyalgi, Tror inte det. Fibromyalgi? Tror inte det heller. Artros? Ja! Tror jag. Resultat i sl av veckan.
  Ringde Fysioterapeut igår. Massage? Nej! Det enda en person med artros kan göra är att träna sa hon. Enligt henne finns inga andra botemedel. Gym, cykling, simning … ja allt du kan göra utan för mkt smärta.
  Var med under fyra månader efter jul i Joint Academy. Många enkla bra rörelser och de hjälpte mig att hålla igång varje dag. Lederna behöver syre. Nu kan jag göra de övningarna själv.
  Går på gym, gjort i 15 år, cyklar först och simmar efteråt. Bubbelpool på det och så avslutar jag med bastu. Fantastiskt! 3 ggr i veckan. Du kanske har gym på badhuset?
  Stressfri miljö måste jag ha.
  Tabletter tar jag när jag ska göra något som kräver att jag har en rörligare kropp. 2+1, dvs 2 Alvedon och 1 Ibutemin. Håller värken borta nästan 24 timmar om jag accepterar lite ont de sista timmarna. Tas vid sängdags. Doktorn säger det är ok men som gapsare så vet jag ju att det inte är ok. Har provat mkt i matväg. GAPS och LCHF håller jag fast vid. Socker i alla former upplever jag triggar igång värk. Ibland gör jag undantag. Glutenfritt. Vin har jag nästan slutat med. Dricker vass m bubbelvatten, lite drinkigt!
  Knästrumpa ofta och stödstrumpor när jag ska sitta länge. Skoinlägg fr Foten haft i många år.
  Ja…a…vi får nog leva med vår artros och hålla igång vår kropp så gott vi kan och äta rätt så får vi kanske en långsammare utveckling av artrosen. Kanske kan hålla skoven lite i schack. Vem vet var i sjukdomsförloppet jag varit om jag inte hållit igång?
  Margareta, 75

 73. 3473

  Hej Margareta,
  Jag tackar så mycket för din feedback! Jag känner igen mycket av det du skriver, när det kommer till knölar och värk. Jag valde att inte ta mRNA-sprutorna, så ingen koppling där. Har dock tagit andra vacciner, senast svininfluensan och det ångrar jag idag. Jag hade önskat att det gjordes mer forskning om orsakerna till artros, är det bara genetiskt eller finns det andra samband!? Men som med mycket annat som driver forskarvärlden, så är det pengarna som styr. Jag försöker hålla igång med mycket promenader och lättare gymnastik/styrketräning. Tyvärr har jag en tendens till att bli förkyld efter besök på badhuset, så där håller jag mig ifrån. Det känns bara så frustrerande och ledsamt! Är 57 år och känner mig i bra form, men tyvärr med mycket värk emellanåt.
  Mvh Peter

 74. 3474

  Såg fel: jag är bara 2 år äldre

 75. 3475

  Hej Annika!
  Har nyss varit inne på sjukhus några dagar för koll av ev TIA i ögat.
  Inga kvarstående symtom (dom försvann på 2 min) och inget hittades öht.
  Diagnos sannolik propp.
  Blodförtunnande rekommenderades och statiner pga något högt kolersterolvärde (kvot dock bra).
  Jag tackade nej till statiner.
  Läkaren skrämdes och sa att du gör ju som du vill, men om du tar dom slipper du komma tillbaka och kanske bli halvsidesförlamad.
  Jag undrar om det verkligen är så att alla som äter statiner inte får nya proppar/blödningar ?
  Vet du hur statistiken ser ut?

 76. 3476
  Annika Dahlqvist säger

  3475 Lilian
  Nej jag vet inte hur statistiken ser ut. Kanske någon kan fråga höga vederbörande om den vetenskapliga bakgrunden till uttalandet? Gärna länk till de viktigaste studierna som visat detta.

 77. 3477

  Jag drar mig till minnes en studie bland personer som relativ nyligen drabbats av en stroke. Hälften av deltagarna fick en statin, hälften placebo. I den statinbehandlade gruppen drabbades något färre av hjärtinfarkt eller stroke ( i betydelsen av blodpropp i hjärnan) men fler av blödningar i hjärnan.
  När undersökningstiden var till ända, hade 111 deltagare i placebogruppen avlidit medan motsvarande antal bland dem som fått statinbehandling var 116.
  Dessvärre kan jag inte ge någon länkhänvisning. En sökning på PubMed bör kunna ge resultat.

 78. 3478
  Annika Dahlqvist säger

  3477 Bertil
  Intressant studie som visar att statinbehandlade dör mera, åtminstone inte mindre.

 79. 3479

  Statiner tycks ha en viss blodförtunnande inverkan, vilket kan ha avspeglat sig undersökningens resultat.. Kanske även en inflammationsdämpande. Möjligen är det sådana effekter som kan förklara den blygsamma skillnad som till statinernas fördel framvisas i forskningen. Sänkningen av kolesterol skulle kunna vara betydelselös i sammanhanget, kanske en nackdel.
  Det är lätt att förstå Lilians och andras osäkerhet, när experterna sänder helt motsatta signaler. Vissa läkare tycks vara som tonåringar – innan de är riktigt säkra, är de tvärsäkra.

 80. 3480
  mats uno olsson säger

  Jag har varit lactosintolerant i många år och druckit mycket laktosfri mjölk. Nu tål jag inte så mycket av det heller. Äter kokt mjölkmat till frukost men avstår mjölken resten av dagen. Är 79 år och mår för övrigt bra. För mycket mjölk ger mig diarre och illaluktande rapningar. Undrar om mjölken har blivit sämre med åren. Blev laktosintolerant när jag slutade dricka mjölken direkt från kossorna, obehandlad och hemskummad, och gick över till köpt affärsmjölk.

 81. 3481

  Mats Uno.
  Hej, ja att du blev överkänslig mot laktosen är inte konstigt.
  Den där Pastöriseringen är mycket av ondo.
  När detta startade så var det mycket hygienfrågor och sjukdomar bland korna, så att folk ibland (eller väldigt sällan) blev sjuka av mjölken. Numera är korna rena och förhoppningsvis är friska. I vilket fall så förstör Pastöriseringen det näringstätaste vi kan få i oss. processar bort laktasen som har bland annat att motverka laktosen. Sen kan man köpa Laktras tabletter på apoteket. En otroligt bra affärsidé.
  Kor ska uteslutande äta gräs, klöver och ört. Helt i samklang med naturen. Pastöriseringsintolerans borde det heta. Att korna tvingas äta odlat skräp i konstgödning och besprutning är inte särskilt miljövänligt.
  Dock äter vår art samma skräp. Så att ta bort den näringstäthet som naturlig mjölk en gång fanns. Ger mer mjölk och ökar slaktvikten. Tyvärr är det så, och hoppas på det var lite av varför du inte tål den konventionella ”fulmjölken”

 82. 3482

  Är det någon på tråden här som bytt blodförtunnande medicin mot naturlig dito. Det verkar finnas många naturliga ämnen som har blodförtunnande effekt, svart vitlök och omega 3 med flera.
  Jag får Eliquis eftersom jag har förmaksflimmer, men tappar allt mitt hår av denna medicin. Verkar vara en ganska vanlig biverkan av dessa mediciner.
  Äter Lchf och vill kunna använda naturliga medel som blodförtunnande. Har inte torts prova ännu.
  Läkarna skrämmer mig med blodpropp och ett liv som en grönsak. Berätta gärna om era erfarenheter av naturläkemedel.

 83. 3483
  Annika Dahlqvist säger

  3482 Maria Joelsson
  Jag har inte vågat rekommendera någon person med proppsjukdom eller förmaksflimmer att äta någon alternativ blodtunnande behandling – för tänk om den personen skulle få en propp sedan, då skulle man kunna tro att det berodde på utebliven påbjuden behandling. Jag tror att det finns andra läkare som känner likadant.

 84. 3484
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Hej Maria,

  Jag har AF (Atrial Fibrilation), blev hjärtopererad på sensommaren 2017 – mitralvalv-reparation.
  Jag tog ett par mediciner ett tag före operationen och efteråt tog jag fortfarande blodförtunnande medicin – men läste på om vad jag skulle kunna ta istället. Det tog 6 månader innan jag vågade sätta ut ’råttgiftet’. Men det har gått bra i snart 7 år, så jag fortsätter på min inslagna hälsosamma väg.

  Jag lever med SLE sedan tidig ålder (fast blev inte diagnosticerad förrän jag var 50. Detta var i UK 1998. Jag bor här sedan 1989). Jag har alltid skött min SLE med naturliga medel och, naturligtvis, ville jag fortsätta så – även efter min hjärt-op, speciellt som jag har några allergier och är överkänslig mot annat.

  Jag tar en lång rad kosttillägg (samt en del pulver), bl a Omega 3, E-vit, K2, Q10, C-vit, Gurkmeja, vitlök(rätt mkt!), Capsicum, anti-parasit örter på all mat, etc ..etc.. Min kost är ekologisk LCHF sedan jag fann Dr Annika (..återigen Tack för att du finns Annika!).

  Ett test (av en läkare här i UK som ändrat kurs och valt att arbeta med naturnedicin) visade att min värsta ’fiende’ var besprutningsmedel – så jag är noga med att praktiskt taget allt jag äter och dricker är ekologiskt.

  Jag lagar all mat själv, bakar eget bröd (en tegelsten!) och gör egna desserter + chokladtryffelbollar (gott till kaffet efter min dagliga brunch! Jag äter inte frukost utan njuter av en ’dubbel-brunch’ istället och middag på kvällen. Är sällan eller aldrig sugen på mellanmål.

  Jag äter sällan ’på stan’ s a s men kan klara lite gifter inemellan. Att vara eremit passar inte mej, så jag ’tar Gud i hågen’ och avgiftar mej hemma sedan.

  Jag använder essentiella oljor – har blivit ett helt ’batteri’ efterhand – bl.a. skyddar jag mej mot s.k. ’spikar’ när jag är bland folk. Det finns mycket man kan göra själv och att vara positiv är lika viktigt som det vi stoppar i oss. Man får också vara tålig med sej själv och inte förvänta att kunna ändra allt ’från måndag till tisdag’ s a s.

  Du får gärna maila mej (maynesun@gmail) så kan jag skicka en lista på det jag äter och mina kosttillägg. Listan är den jag har med mig vid läkarbesök – så är förstås på engelska. Jag får ofta trycka ut en ny lista, eftersom olika läkare gärna vill behålla den (en husläkare frågade om hon fick ge listan till sin dotter 🙂 ).

  Jag använder muskeltestning för att kolla vad jag behöver – och ibland sätter jag ut eller ändrar på mängd eller styrka. Man kan också pendla – eller be någon som kan att göra det.

  Lycka till!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa