Frågor om kost och hälsa

Jag har haft flera frågelådor i den tidigare LCHF-bloggen.
Jag hade här förut flera länkar till min gamla blogg på Passagen.se, men denna är nu nedsläckt och länkarna dit är tomma.

Jag önskar att ni, innan ni frågar på denna sida läser på sidorna: Kostprogram,   boken “Doktor Dahlqvists LCHF – Guide och kokbok” och tittar på YouTube-filmen  LCHF enligt Annika Dahlqvist.
Många svar finns där.

I lågkolhydratsajten Kolhydrater i Fokus pågår hela tiden frågor och svar om kost. På Kostdoktorn.se finns ett forum där man också kan ställa frågor.

Comments

 1. 3101
  Annika Dahlqvist says

  3100 Ann Rüetschi
  Ett högre fasteblodsocker på morgonen än senare på dagen beror på ett aktiverat glukagonpåslag under natten. Detta anses bero på insulinresistens. Fastesockret på morgonen kan gå ner av periodisk fasta, vilket kan bero på minskad insulinresistens. Prova!

 2. 3102
  Ann Rüetschi says

  Tack Annika för svaret. Periodisk fasta, menar du 16/8 t ex. Eller räcker det med de 13-14 timmar pa natten? Jag mäter själv varje morgon och det tycks ga lite nerat nu (efter 14 dagar lchf).

 3. 3103
  Annika Dahlqvist says

  3102 Ann Rüetschi
  Det jag gör nu är 18:6, dvs jag äter lunch och middag. Det går bra. Var och en får prova ut vad som fungerar bäst för den.

 4. 3104
  XMargareta says

  Alla människor har högre blodsocker på morgonen.
  Om man är insulinresistent till högre värden förstås.

  Den s.k. hypotalamusklockan ( via större frisättning av ACTH inför uppvaknandet) gör, att cortisolmängden i blodet ökar då.

  Cortisol stimulerar nerbrytningen av proteiner och fetter.
  Av fetterna blir det mer energirikt ATP.
  De aminosyror, som blir av de nerbrutna proteinerna bidrar till glukoneogenes.
  Alltså stiger blosockret hos alla.

 5. 3105
  XMargareta says

  ..Alltså… människor har tendens till högre blodsocker runt uppvaknandet och ett tag efter, pga den mekanism jag beskrivit ovan.

 6. 3106
  Ann Rüetschi says

  Tack Margareta. Jag har hört det av andra ocksa. Om det är något att göra åt beror väl pa om värderna är mycket höga. Jag tycker inte att mina värden är så höga, men jag fortsätter med lchf i alla fall. Mår bara bra av det. Jag vet att jag har ätit utan omtanke, så det tar väl sin tid. Jag hoppas bara att det inte betyder att jag går mer ner i vikt. Jag har ett BMI pa 21 och det räcker. Jag är 72 ar gammal så jag behöver inte leka modell.

 7. 3107
  Ann Rüetschi says

  Tack även dig Annika. Är blodsockret kopplat på nagot vis till blodfettet? Min man har förutom högre sockervärden på morgonen även högre blodfettvärden (256). Om blodsockret sänks går blodfettvärdena också ner?

 8. 3108
  Annika Dahlqvist says

  3107 Ann Rüetschi
  De som äter högkolhydratkost brukar få högre triglyceridvärde och lägre HDL.
  Oavsett detta är mindre kolhydrater (framför allt mindre socker) och mera naturligt fett bra för hälsan.

 9. 3109
  Janicke says

  Hei! Er det noen som har erfaring med LCHF og colostomi?
  Jeg har søkt på hele nettet men finner lite eller ingen informasjon om dette.

 10. 3110
  Annika Dahlqvist says

  3109 Janicke
  Jag känner till några som har stomi, och det tycks inte var några problem att äta LCHF för dem.

 11. 3111
  Christian says

  Hej Annika
  Visar CRP prov om man har förkylning eller influensa? Om, så betyder högt CRP influensa?

 12. 3112
  Annika Dahlqvist says

  3111 Christian
  Högt CRP visar på en hög inflammatorisk aktivitet, som kan bero på en infektion.
  Vid infektion så brukar CRP vara högre vid bakterie- än vid virusinfektion. Jag kan inte säga att hög CRP tyder på influensa. Vid influensa så tyder ett högt CRP på en allvarligare sjukdomsbild.

 13. 3113
  Peter Kostin says

  Som diabetiker är ju lchf maten att föredra, om jag ska tro det som skrivs. Ann Fernholm säger att man äter lite mera animaliska födoämnen, typ cremé fraiche. Men när jag söker på lämplig kost vid njursvikt får jag reda på att man mer eller mindre ska låta bli köttprotein och mejerivaror. Det här bli en krock i min hjärna. Så därför frågar jag dig, vilka livsmedel kan rekommenderas för mig som har hjärtsvikt/kranskärlssjukdom och njursvikt?

 14. 3114
  Annika Dahlqvist says

  3113 Peter Kostin
  Som i det mesta annat inom kostfrågan kan man inte lita på de offentliga kostråden när det gäller njursvikt. Enligt Uffe Ravnskov som är kunnig i njurmedicin är inte protein i normal mängd farligt för njurarna. Det som skadar njurarna är överskott kolhydrater, de blir höga blodsocker och högt insulin som är toxiskt för njurarna. Fruktos är troligen också njurskadande. Naturligt fett är inte njurskadligt. Detta innebär att LCHF är perfekt för njurhälsan.

 15. 3115
  XMargareta says

  Jag vet, att en lekkamrat i 10-årsåldern, på tidigt nittonhunrafemtiotal, rehabiliterade sina dåliga njurvärden sjukhuskontrollerat, genom att ordineras ganska stora mängder grädde varje dag.
  Jag vet ej orsaken till varför han hade dåliga njurvärden, men jag vet att han blev bra.

  Detta är kanske ännu ett exempel, som illustrerar det, att det fanns god kunskap inom ämneskombinationen näringslära-sjukdomslära, som det så småningom blir nödvändigt att knyta an till i framtidenl, även officiellt.

 16. 3116
  Mats Carlstedt says

  Hej Annika.
  Lever med en kvinna som har det tufft just nu. Alla hennes diagnoser har en grund i ”Iliostomi crohns, bechterews, ppp”. Du vet säkert att dessa patienter inte kan bli av med sina inflammationer med vår korrumperade Socialstyrelse och våra läkare som tyvärr inte ger patienter med metaboliska åkommor de mediciner som faktiskt hade hjälpt henne. Vill inte belasta dig för mycket, men skulle vilja få lite hjälp. Hon ”går” just nu på 0,75 microgram fentanylplåster. Läkarvård knarkar bara ner henne istället för att göra det dom borde. Ohållbar situation för henne.
  Som ”Flexnerrapporten” säger. Människan ska inte botas, endast hållas friska nog att bli kemikunder livet ut. Hon lär ju inte bli långvarig på den medicineringen precis. Jag själv mår ju inte så bra och det på grund av hennes besvär. Hon ska åter igen till reumatologen som gjorts flera gånger. Men de ”organiska/biologiska” läkemedel är inget hon får. Är det för hon är kvinna eller åldern? Född 1958.
  Vet du har massor omkring dig. Men vore så tacksam att få lite tips om hur och vad jag kan kräva av ”vården”?
  Eller om du vill ta dig tiden att ringa för att lättare samtala? Är nära ett personligt break down och orkar inte mer.

  Förtvivlad sambo.
  Mats Carlstedt.

 17. 3117
  Annika Dahlqvist says

  3116 Mats Carlstedt
  Hon verkar vara mycket inflammerad. Mitt första förslag är att hon ska äta antiinflammatorisk kost: Strikt LCHF, ketogen kost. Hon kan också prova om det är något födoämne som hon försämras av, Kanske konsultera en funktionsmedicinare.
  Övriga medicineringsförslag kan jag inte uttala mig om. Kanske någon annan?

 18. 3118
  Mats Carlstedt says

  Hej igen!
  Lchf äter vi alla i familjen redan sedan länge.
  Ger ju henne ytterst liten hjälp. När vår kost produceras pp ett hälsovidrigt. Is.
  Lektiner, trypsinhämmare, fytinsyra mm mm.
  Kött, mejeri ger ju ingen näringstäthet på spannmål och andra ”miljövänliga” skräpgrödor.
  Dessa miljö och hälsoförstörande livsmedel ska vi äta?
  Ytterst svårt få kött från uteslutande gräs, klöver och ört.
  Eller oprocessad mjölk som ”helar” i alla former.
  Ledsamt se sin kära endast drogas ner. Det ska ju bara dölja symtomet i stället för att med riktig producerad kost ge hälsa. Vi vet mycket väl vad inflammationsfrämjande kost är. Tar med mig ”funktionsmedicin” i minnet och ska lära mig allt om det.
  Själv evolutionsbiolog och ser hur vår art ställer till för allt.
  Tack Annika.

 19. 3119
  Nisse Hult says

  Mitt tips är kokosolja i ordentlig dos varje dag före all annat födointag samt strikt LCHF + Fasta varje dag. Min 20:4 eller 23:1 nivå

 20. 3120
  XMargareta says

  Kan bajstransplantation vara något?
  Provat?

 21. 3121

  3116 & 3118 Mats Carlstedt
  Jag misstänker att Din käresta använt medicin från det ortodoxa medicinska systemet länge, t.ex. antibiotika, kortison och andra inflammationshämmande medel. Effekten av detta har nog blivit att immunsystemet blivit åderlåtet, tarmfloran ‘ointressant’ för naturlig läkning och enzymsystemet nedreglerat p.g.a. avmineralisering av kroppen samt att tarmens absorptionsförmåga blivit ineffektiv.
  Det är naturligtvis trams att det aktuella tillståndet skulle vara sådant, att inflammationerna i tarmen inte skulle kunna läkas. Du har fått flera bra förslag ovan från kommentatorer. Jag vill bara komplettera med ett par synpunkter:
  • Ang 3117 Annika Dahlqvist: Om Ni kontaktar en funktionsspecialist om födoämnesöverkänslighet, se till så att denne får en analys enligt ELISA-metoden. Överkänsligheten kan vara ‘multifaktoriellt subtil’. Själv litar jag inte på skolmedicinens analyser, speciellt inte i Sverige, som lider av undermåliga laboratorier. Om Ni vill söka andra, snabba och effektiva analyser kan Ni söka på nätet under ‘födoämnesallergi’. Med hjälp av ett blodprov, som skickas till ett välutrustat utländskt laboratorium kan resultat erhållas inom ett par veckor, detaljerat vilka födoämnen som bör undvikas. OK, det kostar lite, men i detta fall troligen negligerbart. Det kostar olika hur många födoämnen som ska testas. Födoämnesallergi fungerar så att immunsystemet (IgG)producerar antikroppar vid ‘kontakt med’ det födoämne som man överkänslig för. Dessa bildar immunkomplex, som dumpas bl.a. i tarmen, varvid kroppen svarar med inflammation för att kvittbli detta. Inflammationsprocessen pågår så länge som födoämnet intas.
  • Ang. 3120 XMargareta: Fekal transplantation (FT) är en effektiv metod för att byta ut en dysfunktionell tarmflora. Gör en egenremiss till en infektionsklinik, som är intresserad av att hjälpa till. Själv vet jag att Lunds Universitetssjukhus infektionsklinik tidigare visat sig positiva. Beskriv så utförligt som möjligt och att Ni som åtgärd vill pröva FT. Ni behöver en frisk ‘donator’ som hjälp. Vid kontakt med infektionskliniken be dem göra en analys om Din käresta har tarmöverväxt av Clostridium Difficile, som är legio vid långvariga tarmbesvär med mediciner, speciellt antibiotika. Om så be infektionskliniken skriva på ett avtal med t.ex. OpenBiome, som är ett amerikanskt företag som producerar friska fekalier i gelatintablettform för enkelt oralt intag, varvud tabletterna upplöses i tunntarmen, där de gör bäst nytta. OpenBione kan endast hjälpa till vid diagnosen Clostridium d. De skickar tabletterna omgående. Om inte Clostridium d. får Ni gå vägen via donator och metod enligt kliniken. FT ger oftast supersnabb hjälp.
  • Eftersom Ni redan tillämpar LCHF, är detta inte tillräckligt. Undvik alla inflammationsdrivande ämnen: gluten, alla matoljor inkl. olivolja. Använd endast smör och kokosfett i matlagningen. Bort med nitratbemängda delikatesser och drycker, inga friterade födoämnen och bruna stekytor på kött (akrylamider) och hårda brödkanter (heterocykliska aminer) och såklart rökning, samt socker i alla former.
  • När Din käresta har genomgått FT eller tagit bort alla födoämnen som orsakar födoämnesöverkänslighet, se till så att hon under en längre tid (minst 6 månader) därefter dagligen får i sig alla 91 för kroppen nödvändiga näringsämnen ( 16 vitaminer, 60 mineraler och spårämnen, 12 essentiella aminosyror och 3 essentiella fettsyror). Viktigast är mineralerna och vitaminerna eftersom dessa bestämmer den rätta uppregleringen av enzymsystemet, som bestämmer den metabola friskheten. Sök efter mineraler utvunna från växtdepåer, eftersom endast dessa har möjlighet att i tillräcklig nivå kunna absorberas av kroppen. Tillämpa strikt det ovan angivna icke-inflammationsdrivande kostrådet.

 22. 3122
  XMargareta says

  # 3121 Göran Åkesson

  Kan tångmjöl vara bra, som mineralkälla tycker du?
  Tex Knöltångsmjöl skördat i No-Atlanten?
  Kanske för mycket jod?

  Om jag tolkat dig rätt, borde inte också rostat kaffe vara källa till tarm- irritation?

 23. 3123

  #3122 XMargareta
  • Tångmjöl: mineralerna är biologiskt lättabsorberade, eftersom de är bundna till aminosyror. Det fattas dock många spårmineraler enligt de analyser jag tagit del av, t.ex. krom, innehåller dock vanadin, varför tångmjöl inte räcker till som bot för diabetes2. Jodmängden är hög , men är inget problem för dem som inte har felfunktion på sköldkörteln och använder mediciner för korrigering. Det räcker med ganska måttlig träning för att bli av med 0,15mg jod/dag från lätt utsvettning.
  • Kaffe: rostningen ger upphov till oönskade ämnen ja, men kaffe har uppvägande positiva verkningar i måttligt intagen mängd. För personer utan allvarliga tarmstörningar är kaffe, dylikt intaget, normalt inget problem. Den vanligaste mag/tarmkanal-irritationen härstammar från garvsyran, som en del är känsliga för.

 24. 3124
  XMargareta says

  # 3123 Göran Åkesson

  Tack för svar

 25. 3125
  Gullan Malmquist says

  Hej Annika! Jag är 76, frisk och medicinfri. Har bytt läkare, fått en ung tysk kvinna, ST-läkare, intresserad av LCHF. Jag fick idag per post alla värdena från hälsokontroll. Hon skriver: …du har fina värden avseende blodstatus, blodsalter, njurfunktion, leverfunktion, blodsocker, inflammationsmarkör och sköldkörtelvärden. Kolesterol ligger på 7,1 och LDL ligger på 4.7. – Enligt läkaren lite högt. Ska kollas igen om 2 månader. Hur tolkar du värdena?

 26. 3126
  Annika Dahlqvist says

  3125 Gullan Malmquist
  Genomgångar av vetenskapliga studier visar att ett högre kolesterol, både total och LDL är associerat med en bättre hälsoprognos. Läkarna har blivit förda bakom ljuset, och blivit itutade att högt LDL är farligt och måste behandlas med kolesterolsänkande mediciner. Allt det är i farmakaindustrins intresse, och under deras påverkan.

 27. 3127
  Gullan Malmquist says

  Varmt tack för svar! Det blir intressant att träffa denna min nya läkare igen. Jag berättade för henne om min kontakt med dig och Dietdoctor. Hon är mycket intresserad. Jag lånade henne din första? bok som jag köpte av dig i Ljungby 2009. Vi ses på LCHF-eventet i Säffle!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.