Hur högt kan Duplantis hoppa?

Mondo tog igår en ny rekordhöjd med staven, 6,24 meter. När man tittar på filmen ser man att han är flera cm över ribban. Det som gör att han kommer så högt är att han springer fort i ansatsen, och att han stöter ifrån uppåt så att han kommer över. Det är flera dm som han måste stöta ifrån. Då krävs löphastighet och armstyrka för att trycka ifrån.
Hur har han gjort för att lyckas med detta?  Han måste ha tränat armstyrka i uppåtlyft, eftersom han är helt uppochner när han stöter ifrån. Han berättar i intervju att han har gått ner 2 kg sen i höstas. Det är ju också en fördel i frånskjutet att han är så lätt det går, utan att förlora kraft.
Det jag kan tänka mig att han har gjort i fråga om maten är: att äta generöst med fett och protein och ganska lite av kolhydrater = liberal LCHF.
Synpunkter på detta?

 

Comments

 1. 1
  Anders säger

  Björn Ferry tog ju OS-guld i skidskytte på LCHF. Tror väl att han fortsatte med det efter han slutat tävla, men det vet jag iofs inte. LCHF passar säkert jättebra för extrema fysiska prestationer.
  Björn berättade att han försökte hjälpa andra elitidrottare att också använda LCHF för att bli bättre och dom höll på ett tag sa han men sen återgick dom till kolhydrater. Det är tydligen enklare men förmodligen inte lika bra. Sen tror jag tränarna nästan tvingar dom till att köra på kolhydrater.

 2. 2
  Johan Larsson säger

  Om han får vara skadefri tror jag han kommer peaka runt 6,40 om några år. Jag tror inte han äter LCHF. Det är en mycket explosiv sport där många muskler måste ge maximal kraft under väldigt kort tid, vissa muskler enbart tiondels sekunder. Det finns hos vissa ett önsketänkade att fettdrift är optimalt i all idrott, men så är det inte för explosiva sporter. Däremot kan LCHF minska skaderisk och infektionstillfällen och därmed vara ett ”off season” alternativ när man tränar inför tävlingsperioden. Har dock svårt att tro att det är lämpligt för en så teknikorienterad sport som stavhopp. För om du hoppar med lägre muskeleffekt måste man korrigera allt i tekniken inklusive andra (mjukare) stavar, och då blir det svårt att sedan hitta tillbaks till tekniken om man boostar glykogenet när tävlingssäsongen börjar. Jag skulle kunna rekommendera LCHF till många idrotter, men inte stavhopp. Min gissning är att han gjort en enkel kalorirestriktion, kanske minskat kolhydraterna en aning mer än protein. En elitidrottare som har en enorm träningsmängd kan, till skillnad från en medelsvensson, faktiskt bränna bort vikt ganska lätt genom träning.

  En annan intressant sak på SVT idag, var att man minskar risken för diabetes 2 ifall man dricker mer vatten. Jag tror det kan stämma, men jag tror att orsaken de tillskriver detta är felaktigt. De menar att det beror på mängden antidiuretiskt hormon. Jag tror inte på den kopplingen, utan att när folk dricker mer vatten så dricker de mindre av andra vätskor som innehåller kolhydrater och eller kaffe med socker. Invänd gärna om det finns någon bra koppling mellan ADH och metabolism som jag inte ännu förstått. Jag är ingen njurspecialist.

 3. 3
  Catarina Sörensen säger

  @johan larsson
  Intressant, minns du vilket program i SVT som handlade om vatten?

 4. 4
  Johan Larsson säger

  #3 Catarina

  Ja, men när jag senast skrev här i bloggen för ett par månader sedan försvann allt när jag tryckte på publicera. Jag antager att det beror på att jag hade med länk till videoklipp (blir ganska less när man skrivit en längre text). Men om du går in på SVT och väljer Skåne i menyn för lokalnyheter hittar du inslaget ganska lätt även idag om du scrollar ned bara en liten bit.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  2 Johan Larsson
  Jag menade inte egentligen att alla elitidrottare ska äta LCHF, det måste de bestämma själva.
  Men om de vill gå ner i vikt tycker jag att man kan rekommendera dem att dra ner på kolhydraterna.
  Fysiska aktiviteten sköter de ju själva ändå.

 6. 6
  Vidar Ferm säger

  Ja. det är nog inte pannkakor (som Pippi Långstrump)
  Inte heller Dunderhonung (som Bamse)
  Men kanske spenat (som Karl-Alfred)

 7. 7
  Ernst Roger Dahl säger

  Jag har etit LCHF sedan 2012 etter å ha lest S.S.S. bok Et dig ned i vekt!
  Men numera hjelper det ingen ting lengre. Fettet legger sig kring livet/magen!
  Jag trener styrke två ganger i veckan .Jeg er straks 82 år.
  Noen her med goda råd?

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Ernst Roger Dahl
  Om man äter minimalt av kolhydrater, och endast måttligt med fett, (undviker fleromättat fett (omega 6)), och all annan skräpmat, så vet jag inte så mycket mer man kan göra. Intermittent fasta kan man prova, men jag tror inte att det är så bra med mycket fasta när man är över åttio.

 9. 9
  Mormor säger

  6 Vidar Ferm
  Tyvärr är det inte heller spenat, som Karl-Alfred… sorry…

 10. 10
  Nisse Hult säger

  @ 7 Ernst Roger Dahl

  Mitt enkla råd

  Sluta även med alla mejerivaror så får du fart på din viktnedgång

  Samt ha ett väldigt litet ät-fönster max 4 timmar (per dag)

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa