Hälsoundersökningar

I min gamla blogg hade jag flera länkar om olika hälsoundersökningar. Den gamla bloggen på Passagen har nu upphört och länkarna är döda, varför jag raderar dem. Bevarar de nyare.

Bättre blodfetter på lågkolhydratkost

Mina lab-svar juni 2011

Mina provsvar oktober 2016

Mina provsvar augusti 2018

Nytt glukostoleranstest sept 2011

Tredje glukostoleranstestet  okt -11

Blodsockerserie efter 3 dl mjölk

Mera blodsockerserier .

Comments

 1. 1

  Hej ! Jag skulle vilja veta om jag med hypotyreos, dvs för lite sköldkörtelhormon skall tänka på något särskilt ang dieten ? Mvh PerErik

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  PerErik, Sköldkörteln arbetar på fett, och det ska förstås vara naturligt fett. Så det passar utmärkt på alla sätt att äta LCHF för den som har en underfungerande sköldkörtel. Sen får man ställa in Levaxindosen efter blodproverna som vanligt.

 3. 3

  Det gick tyvärr så långt med min viktuppgång att en gastric by-pass sågs som ett rimligt alternativ för att gå ner i vikt. Vikten minskade kraftigt därefter men gallsten uppstod och gallan opererades därför bort.

  Nu säger min läkare att jag ska ta det lugnt med att äta fett eftersom kroppen inte kan ta hand om det såsom förr.

  Det pratas ganske lite om lchf för Gastric by-pass-opererade. Är det för att det inte är lämpligt, eller finns det bra sätt att komma igång med lchf även för mig.

  M.v.h. Stefan

 4. 4

  Hej Annika, hur får jag reda på kombinationen medicin-kosttillskott? Finns det någon sida på nätet?
  Jag tar candesartan mot högt blodtryck, 130/90 och samtidigt q10, d-vitamin och msm. Tacksam för svar.

 5. 5
 6. 6

  Hej,
  Här en artikel om artros kopplat till hjärta/kärlhälsa. Man har glömt insulinresistensen, som gemensam bakomliggande orsak. Trist med all denna okunskap!
  https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Klinisk-oversikt/2014/05/Mojligt-samband-mellan-artros-och-kardiovaskular-sjukdom/

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ Erling: #7

  Trevligt att se dina relevanta kommentar med länkar!

  Jag håller med om det trista i att inom medicinen notera den totala frånvaron av intresse för kosten som den grundläggande orsaken till våra allmänna inflammationstillstånd och som man hittar vid artros, diabetes och hjärtsjukdom.

  Om man verkligen vore intresserad av orsakerna så skulle det räcka med att notera att artros dök upp med jordbruket och odling av säd.

 8. 8

  @ Annika Dahlqvist: Hej Annika!
  Du skriver, at skjoldbruskkirtlen arbetar på fett, jeg har diskuteret med en ikke-LCHF’er, som mener, at den arbetar på kulhydrater…. kan du give mig noget link, som beviser din påstand? Bedste hilsener fra Lene

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Lene:
  Nej jag kan inte ange någon länk där jag har snappat upp det. Jag tittade i Wikipedia, där står om lipoproteiner och protein, men inget om kolhydrater.
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%B6ldk%C3%B6rtel
  Söker man på Google, tex på Sköldkörtelhormon och Kost, får man hur många träffar som helst, och man vet inte vad som är rätt och fel.
  Men vad gäller alla hormoner så bildas de av fett, kolesterol, D-vitamin, så man kan ju utgå ifrån att dessa har betydelse även för sköldkörtelhormonerna.
  Någon annan som vet?

 10. 10

  Hej! Undrar hur det är att äta LCHF dieten om man har KOL. Tacksam för svar.

 11. 11
  XMargareta säger

  Det tycks mig inte vara alla hormoner, som bildas som Annika ovan nämner.

  Fritt från Människans Fysiologi, Olav Sand m.fl.
  Man delar här in hormoner i tre klasser.

  1. Aminosyra- och fettsyraföreningar. Här finns tex hormoner, som har aminosyran Tyrosin, som utgångsämne. Så bildas sköldkörtelns Tyroideahormon och en del binjurehormon.

  2. Steroidhormoner. Utgångsämne kolesterol. Då räknar man även in Kalcitriol, det aktiva ämnet från vitamin D3.Här finns många hormoner tex könshormoner.

  3. Peptidhormoner. Här finns tex Tillväxthormon, som exempel.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  10 Marie Hektor
  KOL innebär ett starkt inflammatoriskt inslag. LCHF är en inflammationsdämpande kost och passar bra vid KOL. Kolhydrater och fleromättade vegetabiliska fetter är inflammationsdrivande och kan saklöst uteslutas. (De essentiella fleromättade fetterna omega-6 och -3 måste vi få i oss, i liten mängd. Omega 6 finns det i all mat vi äter. Omega 3 finns bäst i vildfångad fet fisk och i fett från gräsbetande djur)
  Lungorna är till stor del uppbyggda av mättat fett och därför passar naturligt mättat fett, som i smör och kokosfett, bra att äta.

 13. 13
  Marie Hektor säger

  Hej! Undrar vad man ska till i matväg för att få i ordningen med hård mage/förstoppning. Mycket jobbigt! Jag har köpt detta lösningsmedlet Laktulos Meda på Apoteket. Kan jag ta det nu när jag äter LCHF.

 14. 14
  XMargareta säger

  De flesta får lös mage av att inta precis lite mer av vitamin C än vad kroppen behöver. Vet inte om detta är till någon hjälp?
  Men kan kanske lätta en akut situation?
  Om det vore jag skulle jag ta 1g varje timme tills magen blev lös. Då ser jag dosen

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  13 Marie Hektor
  Laktulos höjer inte blodsockret. Problemet med Laktulos är i stället mera gasbildning, vilket inte är trevligt om man ska vara bland folk.
  Man kan ta mera magnesium, det kan stimulera tarmmotoriken. Mera naturligt mättat fett, mjukar upp avföringen.
  Man kan också prova medlet ’Frukt och fiber’, finns på apoteket. 1 tabl på kvällen, med ett glas vatten.

 16. 16
  Ulf Pohl säger

  #10. Spraya kolloidalt silver+MSM direkt i lungorna samt drick gurkmejashots (1 rågad msk gurkmeja, svartpeppar,ingefära,kanel,äppelcidervinäger,olivolja samt äppeljuice). Hjälpte mig, hade troligen KOL i nästan 3 år men blev besvärsfri efter några månader med ovanstående. Googla.

 17. 17

  13 Marie Hektor
  Du skulle även kunna försöka med någon matsked kokosolja några ggr per dag…..och se hur det funkar…pröva dej fram!!?
  Sen kan man också ha en matsked linfrön i blöt en stund i ett glas ljummet vatten och sedan dricka det, och tugga linfrönen och svälja dom också, eller bara låta dom bli kvar i glaset och slänga dom…försöka duger!?
  Se vad som funkar bäst…
  Är hopplöst att vara förstoppad…

 18. 18

  Fråga till Annika. Har nyligen varit på akuten för bröstsmärtor, som troligen var orsakade av gallan. Nu läser jag att vid gallbesvär ska man undvika fet mat och ägg bl a. Måste jag lämna mitt LCHF-liv nu?

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  18 Ella
  Att fett skulle orsaka gallbesvär är en av etablissemangets falska myter.
  Gallan är till för att spjälka fett, och när man inte äter fett så ligger gallan kvar i gallblåsan och skvalpar, och då bildas gallstenar. Sen kan det bli att när man äter något fettrikt så drar gallblåsan ihop sig för att skjuta ut galla till tunntarmen för att spjälka fettet, och då kan en gallsten följa med och stanna i gallgången och orsaka ett gallstensanfall, av gallstasen bakom stenen. Men om man äter mera fett så kan gallstenar i gallblåsan lösas upp av att galla flödar över dem..
  Det är alltså fettfattig kost som orsakar gallstenar, och fettrik kost som löser upp stenarna i gallblåsan.

 20. 20

  Tusen tack!

 21. 21
  Claudia säger

  Hej Annika! För ca 6månader sedan upptäckte man 2 st gallstenar på 2 cm i diameter. Läkarnas enda lösning på detta är att operera bort gallblåsan men då jag ammar min 5 månader gamla dotter och kommer troligen att amma fram tills hon är 2 år vill de göra ingreppet efterpå. Jag vill givetvis inte få gallblåsan bortopererad. Finns det nån möjlighet att genom LCHF dieten löser upp mina gallstenar?
  Många läkare råder att sluta med fett och äta mer frukt , sallad och ris…
  Vad tror du är det bästa jag kan göra för att försöka lösa upp mina stenar under och efter amning?
  Tack för hjälpen

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  21 Claudia
  Det är flera som har rapporterat att deras gallstenar har försvunnit efter en tid på LCHF, men det är förstås ingen garanti.
  Om man slutar med fett och äter mer frukt, sallad och ris så göder man sina gallstenar. Fett stimulerar levern att utsöndra mera galla, och mera galla löser upp stenar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa