Kolesterolets betydelse som sjukdomsorsak

Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne i kroppen. Har vi för lite kolesterol blir vi sjuka, och  om det är alldeles för lågt dör vi. Kolesterol behövs för byggnaden av varje cell i kroppen, i hormoner och i infektions- och cancerförsvaret. D-vitamin är kolesterol som omvandlats under inverkan från solljus i huden.
Om vi inte får det kolesterol vi behöver via födan tillverkar vi resten själva. Det sker i varje cell och i levern. Oftast tillverkar vi 3-4 ggr mer kolesterol själva än vi får ifrån maten. Om vi äter mer kolesterol än vi behöver så stiger inte kolesterolvärdet i blodet ändå. Kroppen sköter själv regleringen av kolesterolnivåerna.

Jag tycker att det är självklart att kroppen själv vet precis vilka halter av de olika kolesterolformerna den behöver under rådande omständigheter. Människokroppen har utvecklats under årmiljoner och fungerar bäst om den bara får rätt mat. Den rätta maten är den människorna åt under urtiden, och det var en naturlig animalisk mat, och människorna visste av erfarenhet att fettet gav kraft och hälsa.
(Den moderna motsvarigheten till den ursprungliga kosten utgörs av LCHF)

På 1950-talet började hypotesen om att mättat fett och kolesterol orsakade hjärtsjukdom att vinna mark. Kolhydrater och konstfetter (matindustriprodukter)  framhävdes i stället som nyttiga för hälsan.
Nu börjar det  bli allmänt känt att kolhydrater höjer blodsockret och insulinet, vilket inte är nyttigt för hälsan, samt att naturligt mättat fett inte är farligt, utan snarare nyttigt.

Kolesterolspöket finns dock fortfarande kvar. Nutritionisterna (en yrkeskår som är initierad och sponsrad av mat- och läkemedelsindustrin) påstår nu att det kommer in till akutmottagningarna ”många” patienter med hjärtinfarkt, som har extremt höga värden på LDL, det ”onda” kolesterolet, och som har ätit LCHF.
Jag vet inte av att det har utförts någon forskning omkring detta, utan det är endast ”anekdotisk” bevisning.

Många äter LCHF idag med övertygande hälsovinster. Självklart bör de etablerade forskarna göra jämförande behandlingsstudier på hälsoutfallet mellan lågfett-högkolhydrat och lågkolhydrat-högfett (med naturliga fetter av olika slag) för att se hur mycket, och vilka, fetter som är bäst för hälsan.

Så länge det är så  osäkert med kolesterolnivåernas betydelse för hälsan tycker jag inte att kolesterolvärden ska styra vare sig kost- eller läkemedelsbehandling för enskilda patienter, och det finns alltså ingen anledning till att mäta kolesterolvärden i klinisk praxis.
Det behövs riktiga jämförande behandlingsstudier som bevis för att det är av värde att följa patienternas kolesterolvärden.

Det finns belägg för att statiner ger en liten (1-2 procentenheter) minskad risk för hjärtinfarkt för de som haft en hjärtinfarkt och för diabetiker typ 2. Dessa personer får då själva väga den positiva effekten mot den stora risk för statinbiverkningar som finns, framförallt muskelsmärtor och -svaghet. Läs om statinbiverkningar på www.fass.se: Simvastatin.

Lästips:  THINCS, The International Network of Cholesterol Sceptics, grundat av Uffe Ravnskov.
Sidan Kolesterolmyter, av Uffe R.
Böcker av Uffe Ravnskov: Fett och kolesterol är hälsosamt , och Hur kolesterolmyten hålls vid liv.
Malcolm Kendrick: Det store kolesterolbedraget, på norska.
Och massor av böcker på engelska och andra språk om saken.

Jan 2012  Se även Aktuell översikt om kolesterol från Ralf Sundbergs nya blogg.

Jag lägger detta inlägg i länklistan i högermarginalen.

Comments

 1. 1

  ”Nutritionisterna (en yrkeskår som är initierad och sponsrad av mat- och läkemedelsindustrin) påstår nu att det kommer in till akutmottagningarna ”många” patienter med hjärtinfarkt, som har extremt höga värden på LDL, det ”onda” kolesterolet, och som har ätit LCHF.”

  Var det inte nån läkare (Maj-Lis Hellenius?) som också påstod det och att de var nån med förstoppning m.m. pga. LCHF? Jag tror att det var nån skräckpropaganda i Aftonbladet.

  Jag undrar hur många patienter med hjärtinfarkt, extrema kolesterolvärden, förstoppning och vaddetnuvar som har ätit ”vanlig” kost?
  Självklart kommer även LCHF-are att få olika sjukdomar. Ingen påstår väl att LCHF är nån mirakellösning? Dessutom har väl de som äter LCHF nu, ätit ”vanlig” kost innan? Alltså med mycket inslag av kolhydrater.

 2. 2
  Lars Bern säger

  Det är ett märkligt fenomen detta att stämpla ett av kroppens livsviktigaste ämnen som ngt livshotande. Forskare som kommer till sådana slutsatser borde höra alla varningsklockor ljuda. Det är för mig uppenbart att det är inflammatoriska processer i kroppen som orsakar sjukligheten och att vi skall jaga orsaker till dessa inflammationer istället för kolesterolmolekyler. En bra antiinflammatorisk aktivitet är motion, så ut och rör på er.

 3. 3

  Javisst behöver vi kolesterol och med fett blir det dessutom av rätt sort.

  Tycker synd om många som helt i onödan övertalas till att gå på statiner som försvagar deras muskler enormt mycket. Eftersom hjärtat också är en muskel, kan jag inte låta bli att undra vad som händer också just med hjärtat.

  https://www.fettdieten.se

 4. 4

  Javisst behöver vi kolesterol och med fett blir det dessutom av rätt sort.

  Tycker synd om många som helt i onödan övertalas till att gå på statiner som försvagar deras muskler enormt mycket. Eftersom hjärtat också är en muskel, kan jag inte låta bli att undra vad som händer också just med hjärtat.

 5. 5

  Väldigt bra att du tar upp detta, Annika! Min man 65 år fick Simvastatin för 1,5 år sedan. Efter ca ett halvår började han klaga över diverse konstigheter: Sömnproblem, värk i armar/axlar och en konstig svaghet. Han är normalt extremt stark men plötsligt klarade han inte av att göra saker som tidigare varit lätta för honom. Inte satte vi det i samband med medicinerna, inte förrän jag hittade en länk till en amerikansk sida om biverkningar av statiner.
  https://www.askapatient.com/comparedrugs.asp?class=HYPERLIPIDEMIA
  Tusentals vittnesmål från patienter med mer eller mindre allvarliga biverkningar av statiner. Jag behövde inte läsa många förrän jag förstod var min mans problem kom från. Han slutade på eget bevåg med Simvastatin i april och började samtidigt äta enligt LCHF . Han hade tur, för efter ett tag försvann biverkningarna en efter en. Styrkan återvände också.

 6. 6
  Ingvar Bejvel säger

  Ät sådan man som kroppen är konstruerad för! Uppstår då ändå sjukdomar, får man ta itu med dessa. Många sjukdomar har då sitt ursprung i den mat du ätit tidigare, d v s före ketogen (t ex lchf) kost. Kolesterolhysterin måste vi komma ifrån, men tyvärr verkar Kostdoktorn vacklande just i denna fråga, framförallt vad gäller statiner.

 7. 7

  Tack Annika, för denna medvetandehöjande text denna lördagskväll. Jag känner att kolesterolpatienterna är nog bland de mest misshandlade och lurade patienterna. Om jag inte missminner mig så var det en av de tusentals studier som LSV refererade till. Som ju landade i 78 presenterade studier, varav det visade sig att det fanns två (2) studier som kunde sägas stödja LSV,s matrekommendationer. En av de två var en Kanadensisk studie som omfattade en försöksgrupp som åt kolesterolsänkande mediciner och en grupp som var utan medicin. Gruppen som åt den sänkande medicinen hade en minskad dödlighet på 1,6% och den statistiska signifikansen ligger vid 1,4%. Jag minns att studien var hårt kritiserad men så vitt jag förstår har hela västvärlden baserat sitt medicinska vetande om kolesterol från just den här studien. Det är väl så att det råkar passa läkemedelsproducenterna. Det här läste jag under min nybörjartid som lchf-are. Så jag kan minnas fel. Men jag tror att det var så här det gick till.

 8. 8

  Ingvar Bejvel, min text är delvis ett referat av en text från Andreas Eenfeldt.

 9. 9
  Lars Pekkala säger

  För två år sedan hade jag mitt kolesterol på strax under 13.
  1 år sedan var kolesterolet 10,6.
  Nytt prov för en vecka sedan var värdet 7,4.

  Har hela tiden vägrat att ta statiner, läkaren tyckte inte att det var nödvändigt med statiner den här gången.

 10. 10

  Rätta mig om jag har fel men enligt vad jag har hört och läst så är LDL-kolesterol ”trasigt” HDL-kolesterol. HDL-kolesterol går sönder till LDL-kolesterol när det utsätts för för mycket fria radikaler som bildas när man t.ex. steker eller friterar mat, äter processat kött med innehåll av nitriter och nitrater (t.ex. bacon, korv, skinka, leverpastej) samt använder vegetabiliska oljor som lätt oxiderar. Risken med LCHF är alltså att man steker fetter och processat kött i större mängd än tidigare och därför får i sig för mycket fria radikaler samtidigt som man minskar intaget av frukter med höga halter av antioxidanter. Vissa hävdar att man behöver antioxidanter motsvarande 10 000 -100 000 ORAC (Oxygen Radical Absorption Capacity) per dag, medan genomsnittsamerikanen bara får i sig högst 1 500 ORAC per dag. Med LCHF kosten får man kanske ännu lägre ORAC värden!? Som en jämförelse innehåller 100 gram vilda blåbär 8 000 ORAC, men söta bär och frukter brukar ju inte rekommenderas i LCHF kosten.

  Som LCHF:are bör man kanske tänka på att inte steka mat och endast använda kött av hög kvalitet, koka köttet istället för att steka det eller använda andra proteinkällor som råa, eller löskokta ägg, vassle eller soja (det går säkert att hitta på roliga recept med sådana livsmedel). Sedan bör man välja grönsaker med höga ORAC värden plus ta ett extra tillskott av antioxidanter. Vill gärna ha kommentarer på detta!

 11. 11

  Jag har för mig att Sten Sture Skaldeman har (eller har haft) ett av de lägst uppmätta värdena för oxidativ stress i Sverige. Detta har han trots (eller kanske tack vare) att han steker sin mat i smör och äter väldigt lite, om ens något, av färsk frukt. Hur kan det komma sig om stekning i smör resulterar i höjda nivåer av fria radikaler och om antioxidanter ska komma från färsk frukt? Han borde ju vara dödssjuk, men verkar vara vid otroligt god hälsa.

  När det gäller köttets kvalitet är det såklart bra att äta en så naturligt producerad köttbit som bara är möjligt. Stek den gärna i smör.

 12. 12

  Jag vill tipsa om en alldeles nyutkommen bok med plojig titel .-
  Top Screwups that doctors make – and how to avoid them.
  Det är paret Joe och Teresa Graedon (peoplespharmacy.com) som har skrivit den.

  Jag gillar innehållet.
  De vänder sig till allmänheten och berättar vad man själv kan göra för att undvika att bli skadad i vården.

  Även om det handlar om USA känner jag igen mycket och jag tror att många kommer att få en del aha-upplevelser och börja tänka – men hur ser det ut i Sverige?

  Det finns många statin-berättelser på deras hemsida.
  Då och då lägger de ut nyhetsartiklar och samlar på sig kommentarer.
  Sedan kan det gå¨ett halvt år och så gör de likadant
  De påverkar också FDA mfl. myndigheter.
  .
  Vill Du läsa fler patientberättelser om statiner -gå till deras hemsida och sök på Simvastatin, Lipitor, Pravachol, statins etc. så kommer Du att finna mängder av olika aritiklar/kommentarer.

  Jag vill också påminna om medications.com (var bättre förr) och spacedoc.net (Forum och biverkningsregistret ).

  Det bästa man kan göra för sig själv och nära och kära är att läsa på. Nu menar jag inte enbart i Fass och bipacksedlar som man givetvis skall läsa – inte bara en gång – eftersom texten kan ha ändrats sedan sist.

  Det är bäst att gå in i Fass på nätet eftersom den uppdateras oftare.
  Gå t.ex. in och se hur många olika simvastatin-leverantörer det finns.
  Kolla sedan hur de olika leverantörerna har tagit upp biverkan minnesförlust (eller liknande).
  Du kommer att bli förvånad!

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  David, Jag håller med om att man inte ska steka mat vid hög temperatur. Jag brukar säga att man kan ”koka i smör”. Detta pga att inga fetter mår bra av upphettning.
  Jag tror inte att det finns vetenskapliga bevis för att vi har nytta av tillförda antioxidanter alls. De antioxidanter vi använder har vi tillverkat själva intracellulärt. De kan inte transporteras in genom cellmembranen.
  Soja brukar vi inte rekommendera inom LCHF, det innehåller östrogen, samt ett gift, och är ofta genmanipulerat.

 14. 14

  Tack Marie!

  HUR KAN DESSA SÅ KALLADE MEDICINER TILLÅTAS ÖVERHUVUDTAGET?????
  Jag blir arg, ledsen och förtvivlad, när jag läser om dessa människoöden:
  https://www.peoplespharmacy.com/2009/07/31/statins-and-als/

  En fråga till dig Annika: Skriver du ut statiner till dina patienter?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  LenaK, Jag redovisar fördelar och nackdelar med medicinerna till patienterna och sedan får de välja själva om de vill ha dem. Många avstår, men några vågar inte avstå.
  De som bara begär receptförnyelse av statin, utan läkarbesök, ifrågasätter jag inte, utan skriver ut enligt beställning.
  Jag har hittills inte sett att de som avstått från statin har fått mera hjärtinfarkter än de som tagit dem.

 16. 16
  AnnMarie säger

  Hur kan man vara säker på att de som börjar äta enligt lchf verkligen äter smör, utan höjer fettmängden med vanligt margarin och billiga oljor. Det kanske är de som hamnar på akuten med hjärtinfark, varför jag ifrågasätter detta är att jag har en väninna som har diabetes men som inte skulle byta ut margarin mot smör, som hon säger själv, av snålhet. Så henne har jag slutat prata om lchf med.

 17. 17

  Fler och fler oberoende forskare misstänker att bla. hjärt o kärlsjukdomar orsakas
  av inflammationer i blodbanorna. Inte av kolesterol. Ett förhöjt CRP ( blodprov )
  är en markör för att något är fel i kroppen. Vanligt C vitamin i mega doser sänker CRP.
  Det finns mycket att läsa på nätet om detta. Men om det är så enkelt som den gamle
  Idiotförklarade Nobelpristagaren Linus Pauling predikade vore det en katastrof för
  Läkemedelsindustrin. Inget får ju sabotera deras genom tiderna största mjölkkossa
  ”Statinerna” Det går ju inte att ta patent på C vitamin. Därför nonchalera förhåna den
  man som vann två Nobelpris blev 93 år experimenterade med sig själv och käkade
  dramatiska doser c vitamin. Det finns mycket att läsa på nätet om C vitaminet som
  alternativ till Statiner
  Kan det vara så enkelt? Vad tror du Annika?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  Sven E Bergvall, Jag är inte beredd att säga att megadoser av C-vitamin är lösningen på hälsans gåta.
  Jag säger ju tvärtom att om vi äter LCHF så behöver vi inte så gräsligt mycket C-vitamin, utan innehållet i en ”lagom” portion grönsaker räcker gott. Mera forskning behövs för att utröna hur stor den optimala C-vitamindosen är. Men som du säger finns det inget kommersiellt incitament för att forska om det, och därför blir det inte gjort.
  Tills vidare får vi hålla till godo med att äta så mycket grönsaker vi vill själva.

 19. 19

  Tack för svar Annika Dahlqvist. Jag är också LCHF,are sen 14 mån. hjärtinfarkt 2002 och slutat med statiner sen 10 månader. Visst har man varit orolig men det kan man ju inte gå och vara hela tiden. Mina funderingar ang C vitaminet kom sig av att då det diskuteras om hjärtproblem beror på inflammation borde ju en kost med kraftig dos C verka förebyggande. Våra gener i evolutionen förändras så oerhört långsamt och det var c:a 6 miljoner år sen våra förfäder klättrade ner fr träden. Enl Gentekniknämnden skiljer 1,5% mellan schimpansen och oss där de kanske hade obegränsad tillgång till C vitamin vilket vi inte har. Jag förstår Linus Pauling har all respekt för hans tankar även om jag också tycker hans rekommendationer går till kraftig överdrift. Men Människan tillhör ju de primater som inte kan alstra sitt eget C vitamin och där kommer frågetecknen in. C vitamin/kilo kroppsvikt? Ett annan frågetecken är att förmänniskorna genom det stora fruktätandet fått i sig stora mängder kolhydrater och att detta inte minskades förrän de kom ner på savannen och började äta kött. Men hur som helst eftersom jordbrukssamhället och mjölet anses ha uppstått för c:a 10 000 år sen motsvarar dessa 10 000 år bara 0,17% av tiden sen vi lämnade träden. Då är det inte konstigt att vi med dagens extrema hastigt ökande kolhydratkonsumtion åsamkar oss allehanda sjukdomar. Evolutionen har helt enkelt inte anpassat oss för dessa mängder av kolhydrater

 20. 20

  Återkommer till Hjärtinfarkternas anledning: Primaterna förmänniskorna aporna och gorillerna som levde i träden och åt stora mängder kolhydrater tillsammans med stora mängder C vitamin. Fick aldrig Hjärt o kärlproblem, förrän de kom i fångenskap
  Vi pratar här om oerhörda tidsrymder. Dinosaurierna försvann som bekant för 65 milj
  år sen lämnade fältet fritt för div primater som poppade upp ur hålen över hela världen klättrade upp i träden så småningom blev apor levde av vad träden erbjöd såsom frukter bär grönt varav mycket innehöll en hel del kolhydrater men också stora mängder antioxidanter såsom vitamin C. Detta tillbakabildade förmågan att bilda eget vitamin C som finns hos de de arter som lever på savannen. Denna egenskap behövdes inte då födan i träden var så mättad med detta vitamin. Idag lever människan och aporna med detta handikapp och måste därför se till så att vi i vår mat föda får tillräckliga nivåer av detta livsnödvändiga vitamin.
  Skörbjugg en hemsk sjukdom som helt beror på brist på C vitamin. Alla har väl läst om de
  tråkiga fall när sjömän på de gamla ostindienfararna drabbades av denna hemska sjukdom
  den ända medicin som behövdes var några citroner. Men vad hände i deras blodbaner?
  Jo, Kraftiga infektioner uppstod deras blodådror kallade på hjälp som kom i form av kolesterol som slaggade igen och förskörade ådrorna så att de täpptes igen började läcka blod. Den enda hjälp var vitamin C som sänkte inflammationerna. Är hjärtinfarkt C vitamin brist? Helt enkelt en moderna tiders skjörbjugg? Jo visst låtet det befängt men det finns anledning att fundera

  Eftersom människan inte kan producera detta vitamin för eget behov måste det tillföras
  utifrån och i mängder som passar våra kroppar. Här kommer jag återigen in på Nobel
  pristagaren Linus Pauling som stångade sig blodig med sina rekommendationer angående
  detta vitamin. Att hjärtinfarkt är en inflammations sjukdom börjar fler o fler forskare
  misstänka. Statinerna har förutom att sänka kolesterol också egenskapen att sänka inflammationen i blodbanorna, med det kan C vitaminet också göra, varför vi kanske ska
  låta kolesterolet göra sitt nödvändiga arbete och C vitaminet sitt vilket betyder att vi bör
  kraftigt på alla sätt öka detsamma i våra kroppar. Detta står på intet sätt i motsats till
  LCHF som är en för människan livsnödvändig livs-kostrekommendation.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  Sven E Bergvall, Mot hypotesen om C-vitaminets välsignelse står det faktum att många jägarfolk, som samer och inuiter, levt i tusentals år utan nästan några C-vitaminer alls, med perfekt hälsa. Det var först när den ”civiliserade” kosten, med kolhydrater och konstfetter, som hjärtinfarkterna, och alla andra moderna sjukdomar, kom till deras kultur.

 22. 22

  Hej Annika D.
  Tack för svar.
  Mycket intressant. Hade varit kul att höra Linus Paulings kommentarer till detta. Men det går nu tyvärr inte. Naturen är anpassbar men ibland tar det tid. Men det är ju så att människan inte kan skapa sitt eget vitamin C? Jag själv är inte inmurad i någon hörna så jag köper gärna argument som är förnuftiga (Inuiterna). Beträffande det vita mjölet säger sunda förnuftet att koncentrerade kolhydrater mjöl ( socker) i mängder inte kan ge annat än elände.
  Tack för diskussionen

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  Sven E, En kompromiss är att äta en ”normal” mängd av grönsaker. Så mycket man har lust med.

 24. 24
  Sven E Bergvall säger

  CRP Igen!

  Högt CRP är tydligen riskmarkör för hjärt och kärlproblem. Kanske har vi här en
  liten förklaring till att trots allt statinerna kan göra en minimal nytta då desamma
  något sänker CRP. Men det är då den enda nytta de gör. Skadan genom att sänka
  kolesterolet motverkar delvis den positiva sänkningen av CRP.
  Men om vi antager att hjärt o kärlproblem är inflammationberoende har vi ju som
  jag innan nämt även andra metoder att sänka CRP. T ex. C vitamin,- Omega 3,-
  LCHF som alla kan göra detta jobb. Det finns säkert många andra antioxidanter
  som i rätt mängder kan hjälpa till och trycka ner CRP.

  Våra förmänniskor käkade kraftiga mängder C vitamin
  Eskimåerna fick i sig mycket Omega 3 hur de än gjorde.
  Lapparna med sin LCHF kost kom inte heller undan den CRP sänkade verkan som
  denna kost automatiskt bidrager med.

  Vad tycker ni? Ska Vårdcentralerna i ställer för kolesterolprover i fortsättningen lägga mer krut och ta CRP prov som riksmarkör för hjärt o kärlproblem vid varje besök?

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  SE Bergvall, jag tycker inte att CRP är någon jättebra riskmarkör. Jag har träffat på många människor med ett normalt CRP som ändå är hjärtsjuka, och många med förhöjt CRP, vid akut infektionssjukdom, som är i ö friska.

 26. 26

  Det finns också många andra markörer. Jag går inte in i detalj då jag bara är en glad amatör.
  Att hjärt o kärl problem orsakas av högt kolesterol kan väl numera avfärdas. T ex visar ju högt CRP på inflammationer och infektioner. De läkare som fortfarande håller på och ”Statinerar” och ”Ezetrolar” sina patienter behöver sannerligen uppdateras

  SVD hade den 21 december 2009 en intressant artikel ”Blodämne kopplas till folksjukdomar” denna är läsvärd.
  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/blodamne-kopplas-till-folksjukdomar_3977489.svd

  Professor Göran Berglund vid Lunds universitet har deltagit i studien: han uttalade följande
  – Dessa resultat styrker uppfattningen att CRP kan vara en viktig markör för framför allt hjärt- och kärlsjukdomar, förklarar han. Den ger också ytterligare stöd för att använda CRP-tester mer än vi gör idag för att till exempel spåra högriskpersoner

 27. 27

  Hejsan! Jag har väldigt höga kolestrol – kring 11 – och min pappa hade också detta (han dog 55 år gammal i sin fjärde hjärtinfarkt) och nu har de kommit fram att min 18årige son också har höga kolestrol, 10,7. Jag tar inga mediciner idag för detta, och min son har fått prata med två olika läkare om statiner och han vägrar, pga biverkningar han fick när han käkade dessa i 3 veckor. Jag har gett han mkt läsvärt om kolestrol och kost för att han ska ha ”kött på benen” när det kommer till fakta om kolestrol. Han är en rätt vanlig 18åring med stort dataintresse, och han tränar på gym 5-6 ggr i veckan och senaste halvåret fått bort 10 kilo fett från sin kropp och lever ett hälsosamt liv med ingen alkohol inblandad. Så… vad mer ska jag erbjuda honom i läsning, kost och träning. Jag förstår ju att han ”ärvt” sina kolestrol, precis som jag av min pappa. Tips?

  Mvh Eira T i Haparanda

 28. 28

  Hej Eira! Så här skrev doc Uffe Ravnskov till mig när jag ställde en fråga angående en väninna som hade ett värde på 12 i kolesterol.

  Först några lugnade ord sedan: ”Om hon vill vara helt säker föreslår jag att hon ber sin läkare om att få analysert sitt blod för fibrinogen, faktor VIII och protrombin. För hög halt av en av dessa faktorer är nämligen de enda labvärden som är riskfaktorer för hjärtinfarkt vid FH.”

  (FH-familjärkolesterolemi)
  Jag påminner mig också om en artikel av Bodil Jönsson där hon berättar om sin mamma som levde länge och hade ett högt kolesterol. Därför var hon inte oroligför sitt eget höga värde. I skrivande stund hittar jag inte artikeln. Men jag försöker återkomma angående den.

 29. 29

  Margareta/Eira

  I sin bok ”tankekraft” skriver Bodil Jönnson på sidan 29 om kolesterolmyten.

 30. 30

  Tack – jag ska söka fram den boken i nån av internets alla bokhandlare!!!

  Sonen ska på återbesök hos läkare om tre veckor och jag ska ge han dessa som du nämner här ovan, Margareta. Det kan ju vara väldigt intressant och få värden på dessa!!! Tack!!

  /eira

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  Eira, Jag tror inte att man kan komma ifrån att personer med sjukdomen ”Familjär hyperkolesterolemi”, FH, har en viss minskad risk för hjärtinfarkt med statiner, men de har samma risk för biverkningar som alla andra. Och de har som alla andra rätt att själva bestämma om de vill ta statiner eller ej.
  Sannolikt har även de nytta av att äta LCHF, men det vet vi inte säkert eftersom det inte finns forskning på LCHF vid FH.
  Självklart ska inte heller de äta fabriksfetter (margarin) och andra industrikemikalier. Men energiandelar mellan fett och kolhydrater vet vi inte. Någon som har synpunkter på det?

 32. 32

  Hej Annika! Det jag då undrar är: rekommenderar du mig och tex min 18åriga son att äta statiner? Känner du någon med FH som har ätit LCHF längre tid? Jag vet att sonen vägrar mediciner och hur jag ska göra själv, vet jag inte. Pappa min, var bara 55 år när han fick sin fjärde o sista hjärtinfarkt…. Så lite rädsla känner jag ju ändå… // Eira

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  Eira, Jag kan inte säga säkert. Därför måste varje person med FH själv bestämma sig om den vill äta statin eller ej. Tills riktad forskning på FH finns gjord.

 34. 34

  Kolesterolmätningar
  Hej 10 år sen hjärtinfarkt. Statinerad i 9 år Kastat skiten i soptunnan sen 9 mån.
  LCHF-are sen 17 mån . Nyfiken på mina kolesterolvärden. Har köpt egen mätare
  Cardio-Check analyser.Tog strax innan jul mina morgon värden hemma, fastande
  gick sen (en timme) till vårdcentral och tog deras blodprov. Jämförde värdena som
  skiljde en hel del. Vems värden ska jag lita mest på, min egen Cardio-Check (färska
  värden) eller vårdcentralen?
  Här följer mina värden i jämförelse
  Hur vet jag att vårdcentralens labb fick mina blodprover färska.
  Medistore- Cardiocheck Påstår att deras mätare är mycket tillförlitliga. Vad tror ni?

  Mätresultaten blev
  Egen mätare Tot kolesterol 5,93 – – – – – -Vårdcentral 6,9
  – – – – – – – – – – -HDL- – – – – – – 0,91 – – – – – – Vårdcentarl 1,7
  – – – – – – – – – – -Trigly fast. – – -1,02 – – – – – – Vårdcentral 1,3
  Friedewalds f – LDL – – – – – – 4,56 – – – – – – Vårdcentral 4,7

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  Sven Bergvall, Jag skulle tro att om man tog två prov på vårdcentralen skulle de kunna skilja lika mycket. Blodfetterna kan variera betydligt från mätning till mätning av orsaker som vi inte vet. Det är kroppens mysterier. Det är ytterligare en anledning till att inte bry sig om blodfettmätningar.

 36. 36

  Hej Annika tack för svar. Kommer att tänka på Uffe Ravnskovs bok ”Fett o kolesterol är hälsosamt” där kan man på sid 19 läsa hur osäkert kolesterolvärdena kan bli. Fördelar man blodet vid en o samma provtagning i 10 olika provrör kan man få 10 olika värden? Proverna kan skilja mer än 15% mellan högsta och lägsta. Olika vårdcentraler och labb är alltså inblandade och deras noggrannhet, mänsklig faktor, apperatur, tidsfaktor mm. bör rimligen påverka resultaten, Hur kan vi patienter och våra läkare vara säkra på att till labben insända blodprover kommer in så ”färska” så de blir rätt analyserade. Har felaktiga värden legat till grund för lång medicinering? Med åtföljande biverkningar? Ja kanske oftare än vi anar.

 37. 37
  Hälsa är livet säger

  Det finns ingen anledning att oroa sig för sina kolesterolvärden, precis som Annika skrev. Fokusera istället på att äta hälsosamt och njut av livet så lever du både längre och får vara frisk. Jag har aldrig kontrollerat kolesterolet och kommer heller aldrig göra det då jag anser att det är helt irrelevant.

 38. 38

  Hej

  Jag fick en kommentar av min läkare att mitt ”totalkolesterol” var för högt och att
  jag borde motionera 🙂 vilket jag redan gör dagligen…

  Alla mina andra värden var helt normala=frisk och jag väger 53 kg är inte överviktig normalt
  bmi äter ägg och både kött , fisk , kyckling , räkor grönsaker inga snabba kolhydrater alls måste jag sluta äta ägg och yougurt med 3,5-4,3 % fetthalt och grädde?

  Här kommer mina värden behöver jag vara orolig? Enligt honom ska jag kolla värdena om 1 år igen pga de för högt.
  S-kolesterol = 6,9 (detta värde skulle legat under 6 enligt läkaren)
  S-Hdl kolesterol = 1,8
  S-triglycerider 0,7
  S-Ldl kolesterol 4,8 (detta värde ska ligga under 3,5-4 enligt läkaren)

  I övrigt känner jag mig väldigt pigg har 4,3 i blodsocker och 140 i blodvärde har aldrig mått bättre.

  Men behöver jag tänka mer på detta har jag ökad risk för hjärtinfarkt med dessa ovanstående värden
  jag förstår mig inte på detta mer än att läkaren kommenterat detta som högt och att jag bör tänka om
  gällande kost o motion……
  Kan Ldl nivåerna öka vid stress de hade svårt få blod var oförsiktiga när de stack mig på 10 e gången
  lyckades de få blod och efter detta sändes blodproverna jag var väldigt stressad av det.

  Mvh Anna.

 39. 39
  Annika Dahlqvist säger

  Anna, Jag blir så trött på dessa läkare som sjukdomsförklarar normala värden. Dina kolesterolvärden är helt normala.
  LÄs Uffe Ravnskovs bok: ”Fett och kolesterol är hälsosamt” eller ”Varför kolesterolmyten hålls vid liv”.
  Där står bl a att kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterolvärden. Kolesterol är ett livsnödvändigt och nyttigt ämne, som vi inte ska aktivt pressa ner.

 40. 40
  Peter Henriksson säger

  Hej Annika, tack för en bra och lärorik blogg. Äter LCHF. Jag har tagit simvastastin under några år. Har nu haft

  uppehåll på 7 månader för att kolla värdet utan tablett. Jag varken röker eller dricker och motionerar regelbundet.

  Minna värden är vad jag förstår rätt lika Annas. dvs.

  fs.triglycerider 1,3

  s-kolesterol 6.9

  fs-HDL-kolesterol 1,5

  fs-LDL-kolesterol 4,8

  fs-LDL/HDL-kvot 3,3

  Nu vill läkaren att jag ska ta 20 mg simvastastin (som jag började med för några år sen ) men nu har jag tagit

  10 mg uner ett par år. Vill inte fortsätta äta tabletter om jag inte ligger i någon riskzon.

  Tacksam om du har tid att ge din synpunkt.

  Med vänlig hälsning

  Peter Henriksson

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  Peter H, Hur motiverar han att du ska ta statin?
  En person utan riskfaktorer ska inte ta statin.

 42. 42
  Peter Henriksson säger

  Han säger att det onda kolesterolet är högt och att man bör ta statin för att undvika stroke och hjärtinfarkt !

 43. 43
  Peter Henriksson säger

  han säger att det onda kolesterolet är högt så statiner behövs för att undvika stroke och hjärtinfarkt !

 44. 44

  Statiner? Varför?

  Skulle biologin evolutionen ha så totalt felskapat människan så
  att flertalet har livsfarliga kolesterolnivåer och därför måste
  äta kolesterolsänkande mediciner mer eller mindre hela livet
  I dag läser man om de mest hårresande ordinationer från många
  Lekare (obs stavningen) som inte drar sig för att standardutskriva
  Statiner till envar som har tot kolesterol över 5,0. Denna magiska
  siffra har bestämts av läkemedelsindustrin som varande nästan
  optimal för att garantera så stort behov som möjligt för så många
  som möjligt hela livet. Men 4,0 hade ju varit bättre för då kunde
  ju även de små barnen börja ”Statineras”

 45. 45
  Anders säger

  Mitt senaste kolesterolprov visade 16,44, enligt brev från doktorn. Inget om Ldl/Hdl mm.

  47 år, vikt 70 kg, längd 177 cm.

  Äter LCHF och känner mig frisk på alla sätt. Inga mediciner.

  Behöver jag kolla upp Hdl/Ldl-värdena?

  Tilläggas kan att läkaren vill skriva ut Simvastatin…

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  @ 45 Anders:
  Det är svårt för mig att ge dig några råd med anledning av dina kolesterolvärden. Socialstyrelsen har förbjudit mig att ge råd via blogg. Jag antar att det särskilt gäller i kontroversiella frågor. Så du måste själv bestämma vilken kost du ska äta och om du ska ta statiner eller ej.
  Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol och bilda dig en egen uppfattning.

 47. 47

  Jag har hjärtsvikt får kärlkramp.Läkaren vill att jag äter statiner, vilket jag nekade. Då ville hon att jag skulle ta Ezetrol ist.som också är blodfettsänk. Hon anser att jag har för högt kolesterol.
  Mina värden i somras var HDL 2.0, LDL, 4.8 Triglycerider 0,8 P-Kolesterol 8,3
  Är inte det så att 8,3 ska delas med det goda 2,0? Jag är 72 år äter Lchf men är inte alltid så strikt längre
  eftersom jag har hållit på flera år men har mycket svårt att gå ner i vikt. Jag har även Hypotyreos.

 48. 48
  Annika Dahlqvist säger

  @ 47 Ingrid72:
  Din läkare är som de flesta andra felinformerade från läkemedelsindustrin. Om man läser Uffe Ravnskovs böcker så ser man att kvinnor med högre kolesterol har en bättre hälsoprognos. Det finns inga hälso- eller livslängdsvinster för kvinnor som äter statiner. Däremot får de många biverkningar. Se i Fass.se vilka många biverkningar man kan få på statiner.
  Ezetrol har öht inga hälsovinster att rapportera, så den medicinen saknar helt berättigande.
  Din hypotyreos ska behandlas efter provsvaren.

 49. 49
  Kerstin Jonsson säger

  Hej. Funderar på att börja äta LCHF. Är dock, vegetarian. Läste att soja inte är bra, vilket jag nu
  äter ganska mycket av. Tycker nämligen inte om qorn. Vart hitter jag bra recept på vegetarisk
  LCHF mat utan qorn och svamp och endast lite ägg.
  Kerstin

 50. 50
  Annika Dahlqvist säger

  @ 49 Kerstin Jonsson:
  Du har tex boken LCHF för vegetarianer: https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412399
  Om man äter mjölkprodukter och helst även ägg och fisk så är det inga problem. Men är man vegan, och alltså inte äter någon animalisk mat alls, så är det problem med näringsintaget.
  Bl a får man problem med tillförseln av omega 3 och vitamin B12

 51. 51
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Dagens Natural Society, beträffande statiner, säger ”..A recent population-based study in Sweden evidenced that the massive utilization of statins has provided no benefit to Swedish people..”

  Se: https://naturalsociety.com/statins-joke-not-beneficial-swedish-study/?utm_source=Natural+Society&utm_campaign=43b65d962d-Email+170%3A+5%2F31%2F2013&utm_medium=email&utm_term=0_f20e6f9c84-43b65d962d-324079941

  Man undrar hur mycket mer information som ska behövas innan ’dedäringa statinerna’ blir bannlysta’..? Vid det laget har man säkert redan funnit (på) någon annan åkomma som statiner plötsligt (mirakulöst) är bästa medlet mot!

 52. 52
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Dagens Dr Briffa beträffande Statiner & Q10 – som har betydelse för bl a hjärtats funktion. Ju mer jag lär mig om statiner desto mer vill jag ..inte.. ha dem!

  https://www.drbriffa.com/2013/05/30/statins-deplete-the-body-of-a-nutrient-that-is-vital-for-heart-function/

 53. 53
  Guzzen säger

  Jag blit totalt ”spattig” av att höra om hur viktigt det är att jag äter Simvastatin. Vill inte! Men blir så kluven. Kan en läkare påstå att det är så BRA, medan en annan säger att det INTE är bra .Mina blodfetter var i februari i år:
  Triglycerider 1,1
  Kolesterol 6,6
  HDL 1,8
  LDL 4,3
  LDL/HDLkvot 2,5

  blodtryck med medicin 130/80

  Har blivit glömsk, (har tidigare haft ett hästminne), har ofta ont i tumlederna eller vrister och knän. Lätt deppig. Vill inte gå ut och röra på mej. Ont i en käkled. Har slutat med Simvastatin 20 mg sedan i vecka tillbaka. Kan Simvastatinet vara orsak till hur jag mår? 68år.

  Guzzen

 54. 54
  Ann Kristin säger

  @ Guzzen:
  Jag upplevde svåra biverkningar av Simvastatin 40 mg under tre månader, och kämpar fortfarande med detta, särskilt muskelkramper, muskelsvaghet och svår värk, särskilt nattetid. När jag slutade med Enalapril 5 mg var det slutligen som att ljuset i mitt huvud tändes igen, efter en stroke i maj förra året. Det var ingen stor, men fullt påvisbar, blodpropp i vänster tinning. Jag fick inga kvarstående men annat än minne och trötthet, inte heller hade jag högt blodtryck och högt kolesterol, annat än tillfälligtvis. Vid ett trauma stiger både blodtryck och kolesterol och som mest hade jag bt 180/100 och 6,6 i kolsterol, direkt efter händelsen. Osäker och ganska skakad valde jag att göra som jag blev tillsagd, men hade förstånd att sluta inom ett halvår. Nu mår jag alldeles utmärkt, särskilt i mitt huvud, (har ätit lchf i fem år) och har utmärkta värden.

  Jag tycker absolut att det låter som att du påverkas av statinet, som ju kan ge både depression, tanke- och minnesproblem, samt inte minst muskelnedbrytning och värk. När jag diskuterade biverkningarna med de totalt åtta olika läkare jag träffade var det ingen utom den sista, en äldre inhyrd doktor på min vårdcentral, som medgav att det troligen stämde. Han tyckte absolut att jag hade gjort rätt som slutade med medicineringen.

  Förskrivningen är slarvig, med lite förstånd borde man avvakta och se hur värdena utvecklas efter att trauma. Visst kan det vara bra att få ner blodtrycket, men det var nog högt också för att jag vantrivs på sjukhus. Jag åkte hem efter ett dygn och mådde mycket bättre då. Vit rock-syndromet gäller väl i ännu högre grad på sjukhus än på vc.

 55. 55
  Annika Dahlqvist säger

  @ 53 Guzzen:
  Högre kolesterol ökar inte risken för hjärtinfarkt, snarare tvärtom.
  Statiner har många biverkningar men osäker positiv effekt på hälsoprognosen. Så det är upp till var och en att själv bestämma om den vill äta statiner eller ej. Läkarna är hjärntvättade av läkemedelsindustrin i fråga om statiner och kolesterol, så de är inte tillförlitliga i denna fråga.
  Läs Uffe Ravnskovs böcker och Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket för att förstå hur rekommendationerna om fettsnål kost och statinmedicinering har kommit till.

 56. 56
  Anki johansson säger

  Fick ta del av Följande provsvar efter en hälsoundersökning som jobbet erbjöd för dem fyllda 61 år i år. Värdena var bra enligt sköterskan men alldeles för högt kolestorol. Så jag bör kolla upp med vårdcentralen om ett halvår sa hon. LDL kunde de inte utläsa. Någon som vet varför?

  Hb g/l 145
  Plasmaglucos 4.4
  Blodtryck 136/72
  TC 8.06
  HDL 1,96
  LDL ? Det här värdet gick inte att se eftersom kolesterolet var så högt???
  TRG <0,57
  TC/HDL 4.1

  Kan någon säga något klokt om ovan provsvar så att jag inte behöver känna oro

 57. 57
  Annika Dahlqvist säger

  @ 56 Anki johansson:
  Kolesterol är livsviktigt och nyttigt. Du har ett bra värde. Triglycerider <1 är bra värde som tyder på att du håller nere på kolhydrater. Utmärkta värden.

 58. 58
  Vintergrönan säger

  Fråga: fetter o familjär hyperkolesterolemi?

  Gäller verkligen samma fettråd för oss? Hos oss äter vi sedan 5 år ekologiska naturliga fetter som smör, kokosolja, och olivolja. Vad jag förstår så har vi med FH en genetisk defekt på LDL-receptorn.
  En del av kardiologerna ser rött då LCHF kommer på tal. Kanske har de rätt.
  Har haft två mindre infarkter och testat höga doser av Lipitor o Crestor. Dessa gav värk i benmuskler och leder, märkliga hudutslag o trötthet. Testade sedan Lopid i 7 veckor. Muskelvärden återkom. Fick yrsel och illamående samt en djurisk trötthet som fick mig att somna inom 10 min och sova djupt i 2-3 h mitt på dagen.
  Hudutslag, yrsel, illamående och sömnattackerna försvann alla ca 10 dgr efter att jag slutat med resp medicin. Muskelvärken är ff kvar efter 6 månader.
  Dietisten tjatar om fleromättade fetter och jag får inte ihop ekvationen med fröfetternas höga omega-6-innehåll och hälsa.
  Finns här fler LCHF-ätande FH-personer?
  Har Annika någon patienterfarenhet av sådana som oss?

 59. 59
  Annika Dahlqvist säger

  @ 58 Vintergrönan:
  Jag vill inte gärna ge några kostråd till personer med ärftlig hyperkolesterolemi, för jag vet inte av att det är forskat på det. Men högt kolhydratintag omvandlas till fett i kroppen, och det finns ingen anledning att tro att det skulle vara bättre för FH-personer.
  ”Normalkorkade” kardiologer är förstås fettskrämda, eftersom de har fått lära sig det, och de inte har någon förmåga till eget logiskt tänkande.
  Att ni äter bra fetter är förstås bra!
  Statiner till FH – forskning saknas i större utsträckning. Det är möjligt att de ger en viss procent minskad infarktrisk. Var och en måste bestämma själv, med hänsyn till biverkningar.

 60. 60

  @ Vintergrönan:
  Förmodar att du slutat helt med spannmålsprodukter!? Det finns dessutom insmuget gluten i många produkter (man får läsa noga på förpackningar). De ger ofta mer kolhydratpåslag än man anar.

 61. 61

  natan Skrev:

  gluten

  SR P1 Kropp & Själ
  Varför vi blir sjuka av gluten?
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/312543?programid=1272

  ”Förändrat mjöl, vällingdrickande, infektioner och kejsarsnitt figurerar som orsaker. Kropp & Själ diskuterar hur det kommer sig att allt fler blir överkänsliga mot gluten. Gäster i studion är bland annat Olof Sandström, barnläkare och celiakiforskare vid Norrlands universitetsjukhus och Umeå universitet.”

 62. 62

  Gluten är ett besvärligt protein då det är så modifierat. Kroppen blir alldeles ställd när den ska bryta ned detta. Att det kan ge allvarliga autoimmuna reaktioner ter sig rätt klart.

 63. 63
  Vintergrönan säger

  @ natan:
  Äter inte potatis, ris eller pasta sedan starten 2009. Inget bröd förutom ngt Finncrisp ibland.
  Kött (helst Krav el vilt) 1-2 ggr/v. Sill, makrill, torsk 2-3 ggr/v. Ett kravägg/dag. Äter grönt dagligen o nu på vintern olika sorters kål, ngn morot. Soppor 2-3 ggr/v som tex grönkålssoppa, tomatsoppa el spenat.soppa. Lagar all mat från grunden och försöker så långt möjligt köpa Kravmärkt. Har lagt av med kaffe då Trombylen som jag har ätit i 3,5 år drog igång kräkningar
  o magkatarr i höstas. Så har även slutat med denna medicin. Magen har blivit otroligt känslig sedan dess.
  Tycker faktiskt att vi äter exemplariskt. Maken har finna värden trots att jag maxar hans portioner med extra fett!. Är betydligt sparsammare med mitt fettintag.
  En sak är jag dock alldeles säker på o det är att STRESS är en mkt dålig kombination för sådana som oss.

 64. 64
  Yvonne Rönnblom säger

  Jag äter Crestor mot högt kolesterol. Nu är totalkolesterolet 1,89, jag fick inga andra siffror. Doktorn ansåg att det var ett bra värde, men jag undrar är det för lågt? Vill också berätta att jag åt Simvastatin i två veckor och hann bli mycket sjuk på den tiden. Hade så ont i muskler att jag inte kunde vända mig i sängen, fick svullna, röda fingerleder och i blodprov visades att jag fått någon slags reumatisk reaktion. Jag slutade omgående med medicinen och efter en vecka var jag frisk.

 65. 65
  Annika Dahlqvist säger

  @ 64 Yvonne Rönnblom:
  Totalkolesterol på 1,89 låter som ett absurt lågt värde. Det måste vara livsfarligt med tanke på att kolesterol har livsnödvändiga funktioner i kroppen.

 66. 66
  Sven-Olov Lindèn säger

  Hej Tillhör enl läkarna riskgruppen för hjärt o kärlsjukdom med anl av en mindre blodpropp (stroke)i ena ögat som snabbt gick nästan helt tilbaka. Låg med god marginal inom referensvärderna för kolesterolet men läkaren skrev ut statiner för för blodfettet som ansågs vara för högt. Har nu delvis börjat med LCHF Kost o gått ner i vikt med 8 kg på 5 månader samt halverat mängden betablokerare samt kärlvidgande medicin med gott resultat för både blodtryck o puls Min fråga är om LCHF Kosten är bra för oss som betraktas som riskgrupper?

 67. 67
  Annika Dahlqvist säger

  66 Sven-Olov Lindèn
  Det är precis vi som är riskgrupper för att utveckla kronisk metabol sjukdom, och de som redan har det, som är de som har den mest direkta nyttan av att äta en nyttig kost som LCHF. LCHF ger en perfrkt näring för kroppen, minskad inflammation och inget överskott av fettbildande energi.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa