LCHF och miljön

Det kom i kommentar förut en önskan om en diskussionstråd om LCHF och miljön. Det är en fråga som ständigt kommer upp i diskussioner omkring LCHF.
Per Wikholm har påbörjat en artikel om det i LCHF.se.

Om vi numrerar de olika frågeställningarna, så kan jag fortsätta efter synpunkter från er.

1. En LCHF-mathållning kan inte försörja hela världens befolkning.

Svar: Hur hela världens befolkning ska försörjas är i vilket fall ett olöst problem när oljan börjar sina och blir dyrare. Den storskaliga vegetabilieodlingen baseras på billig olja för produktion och transport av gifter mot bakterier, svamp, insekter, ogräs.
Hur människors hälsa reagerar på lång sikt av dessa gifter är inte heller helt klarlagt.

Men en småskalig decentraliserad giftfri animalieproduktion är i alla fall så gott man kan åstadkomma den vägen. Djur kan beta där inget kan odlas.

Det är upp till varje familj att ta ansvar för att köpa närproducerade och giftfritt framtagna animalieprodukter. Vi bör inte köpa storskaliga gift-, kemikalie- och gmo-bemängda animalieprodukter.

2. De stora gräsbetande djuren producerar en stor del av växthusgaserna.

Svar: Den metan och koldioxid som de gräsbetande djuren producerar ingår i kolkretsloppet.

Det har alltid under mänsklighetens historia funnits stora mängder av gräsbetande djur, och de har aldrig gett upphov till någon växthuseffekt.

Metan bildas även av multnande gräs som inte har passerat något djur.

Gräsbetande djur ska äta gräs och hö. De ska inte äta kraftfoder som spannmål, soja och majs. Dessa innehåller stärkelse som inte är rätt föda för djuren. De blir sjuka av den. De ska äta cellulosamat. Deras magtarmkanal omvandlar cellulosan till fett och protein, som vi därefter kan tillgodogöra oss. Det är naturens egen raffineringsprocess. Helt gratis och ofarligt för människor.

3. Det åtgår stora mängder vatten för att producera kött.

Svar: En ko dricker vatten som finns i naturen. Sedan producerar hon urin och gödsel som göder jorden. Vattnet i urinen rinner ner i grundvattnet och till närmaste vattendrag, och ingår i vattenkretsloppet. Inget vatten går till spillo i detta kretslopp.

Det är vattnet i giftbemängd mattillverkning som ger föroreningar.

4. Den storskaliga djurproduktionen, och djurtransporterna, är plågsamma och ovärdiga för  djuren.

Svar: Vi bör ha en småskalig och nära djuruppfödning. Där djuren har det bra, och sedan avlivas smärtfritt. Närproduktionen är viktig för att de omkringboende konsumenterna ska kunna kolla att allt går bra till.

5. LCHF-s argument är orealistiska och fungerar inte i en modern livsmedelsproduktion, och med de marknadskrafter som finns idag.

Svar: Vi måste själva kunna påverka hur vår mat ska produceras. Framför allt är det konsumentmakten som kan bestämma här. Det är viktigt att vi använder vår konsumentmakt på rätt sätt.

Dyr mat är inte säkert bra mat, men bra mat kan inte vara billig. Vi måste vara beredda att betala vad det kostar att producera bra mat.

6. Vi äter för mycket kött i den rika världen idag.

Svar: Enligt LCHF ska vi inte äta mer proteinmat än vi behöver, vilket kan vara olika för olika personer. Den som växer, och den som arbetar fysiskt behöver mera protein per kg kroppsvikt.
Var och en får ta ansvar för att inte äta för mycket protein för att inte slösa på jordens resurser.
Fett ska vi också äta bara det vi behöver för näring och energi, inget överskott. Vi ska inte kasta ätlig mat, utan hushålla omsorgsfullt.

Jag lägger inlägget i länksamlingen i bloggmarginalen nere till höger, så att vi kan fortsätta att diskutera där.

 

Jonas Colting har skrivit bra om miljö och mat i sin blogg
Varför veganer blir sjuka
Saxat från Kostdemokrati, om kött och miljö
Till köttets försvar. Krönika i BT

Allan Savory (TED) hos Kostdoktorn: Hur kor får öknen att  grönska…

Tidningen LAND Lantbruk  & Skogsland:
Mjölkbönder betalar dyrt för falska klimatlarm, Olle Jonsson, mjölkbonde, 2014-02-14
Dyngbaggar minskar utsläpp av kor, Tidningen LAND 2014-02-17

Dokumentär av Frida Turander …hur dagens matproduktion utarmar biologisk mångfald,
LCHF.se Per Wikholm,  2014-03-31

Kor räddar ängsmark, SR Vetandets värld ,  2014-05-09

…humlor och bin blev en handelsvara, Rune Lanestrand  2014-05-29
Den förgiftade jordgubben, Rune Lanestrand 2014-06-17

Humlor och bin viktigare än du tror, Kostdemokrati 2014-06-03

Ann Fernholm, Vem är den värsta klimatboven? (aug-14)
– Michael Mosley,  Svt…köttets farligheter  
– Michael Mosley, Svt Kött lika farligt som transporter   
– Vetenskapens värld, Svt Avsnitt 2-17 Miljövänligt kött – finns det?

 

Comments

 1. 1

  Mycket bra och nödvändigt initiativ, Annika. Jag ska bidra med det jag har och mina länkar. Om alla hjälper till så kanske en ny framtidsvision kan växa fram här.

 2. 2

  Bra skrivet Annika!
  Ett par tillägg. Jag tror vi kan uträtta en del med konsumentmakt men jag tror även att lagstiftning är nödvändig. Transporter, fossila bränslen och konstgödsel bör beskattas betydligt hårdare. Skärpt djurlagstiftning behövs dels för att tillerkänna djuren rätt till ett naturligt beteende och dels för rätten ätt äta naturligt. Varför är det OK som idag att utfodra t ex nötkreatur med obegränsat med spannmål och soja som vi vet att de inte mår bra av?

  Alla sådana förändringar skulle sakta men säkert gynna den lokala och ekologiska produktionen. Alla realistiska förslag om maten och klimatet måste utgå från att hitta vägar tillbaka (och framåt) för en hållbar matproduktion av animalier. Jag har svårt att förstå att den minst realistiska av alla förslag – nämligen att vi ska övertyga världsbefolkningen om att äta mindre kött – är det som dominerar debatten. Det kommer inte att funka, i takt med att Indien och Kina blir rikare så ökar efterfrågan på animaliska produkter. Ingen global 6-8 brödskivorkampanj kommer att kunna ändra på det.

  Förespråkarna av minskad animaliekonsumtion börjar helt i fel ände. Det är det fossilbränsledopade jordbruket som är grundproblemet och subventionerna kopplade till det. Detta är det som ledde fram till att djurfabrikerna uppstod för ca 50 år sedan.

 3. 3
  ragnhild säger

  Hipp hurra 🙂

 4. 4
  stålfarfar säger

  Jag säger som Lierre Keith i sin bok ”Vegomyten”. Det storskaliga spannmålsjordbruket förgriper sig systematiskt¨på vår jord. Den biologiska mångfalden minskar, jorden utarmas och klimatförändringarna påskyndas. Gräsätande idisslare ska äta det som vi inte kan, cellulosa, och förvandla den till det vi behöver, protein och fett. Kött ska vi emellertid välja med omsorg, avstå från kött producerat i dessa enorma djurfabriker där alla djur misshandlas.

 5. 5
  stålfarfar säger

  Det talas om att vid veteodling kan ett halvt kilo vete odlas med 30 liter vatten. Ett halvt kilo kött kräver 1200- 3000 liter vatten. Det vi ska komma ihåg då är att då talar vi om att de utfordras med spannmål, vilket i sig är djurplågeri. Idisslare blir sjuka av att utfordras med spannmål. Dessutom bör vi ju jämföra näringen i vete respektive kött. Nötköttet innehåller nästan dubbelt så mycket näring som vete, vilket då ger samma vattenförbrukning i stort för de båda näringsämnena. Viktigast ändå är kanske att erinra sig att ett köttdjur som går ute på bete återlämnar nästan allt vatten i form av urin och även gödningsämnen till jorden.

 6. 6

  Haller fullstandigt med…Tack for en bra artkel!

 7. 7

  Så intressant och bra artikel. Fortsätt med mera…

  Häromnatten såg jag på BBC Health. De pratade om diabetes som har en enorm utveckling i tredje världen, efter att de börjar ta över västvärldens sätt att äta och dricka. Mycket socker i läsk och godis, mycket palmolja i friterade pommes frites etc. Det hör vet vi.

  Men, vad åtminstone inte jag tänkt på, är all den insulin som måste produceras för att täcka detta växande behov och inte minst de kostnader som detta medför. Vi i vårt land har subventioner (än så länge), men i dessa länder ska man betala själv och till en kostnad som är oerhört hög. En månadsdos kostar ca halva månadslönen och många har inte råd alls. De går en katastrof till mötes,

 8. 8
  Eva Ivarsson säger

  Så bra initiativ! Detta klargör ett och annat för de som missuppfattat vad LCHF är! Att vi tar hand om våra djur och natur på bästa sätt är ett stort uppdrag! Och igen uppmanas alla att läsa ”Vegomyten” med ett öppet sinne ! Annikas och Pers sammanställning behöver ut bland de som sprider olika myter och lögner om LCHF!’

 9. 9

  Denna intervju (tack Per W) tar upp mycket av detta.
  https://www.youtube.com/watch?v=rNON5iNf07o

 10. 10
  Jeanette H säger

  Vi har själva funderat på att skaffa kaniner (lantras), att föda upp för mat alltså. Idén är att ha dem tillsammans med en granne så att man inte är så bunden, utan kan åka och hälsa på släkten osv.

  Min granne hade kaniner för mat när hon var barn och min man åt nästan uteslutande älg och egen fiskad fisk som barn, så jag tror nog vi får det här att funka.

 11. 11
  ragnhild säger

  https://www.youtube.com/watch?v=xShCEKL-mQ8

  Dette første innlegget om framtidens möjliga jordbruk fölges av 4 til. Del nr. 5 tar opp the permal-jordbruket. Jag känner inte till detta, måste läsa mer.

  I England drives der uttstrakt forsøk med syfte å ta høyde for tider som kommer når oljealderen tar slut, och det gör den för du anar.

  Skulle ønske (jag oppfordrer bl.a. deg George W. – P. Wikholm – Rune Lanestrand) med flere; at dere brukte litt tid på dette. Høyst aktuelt. Nei det er ikke romantisering av framtiden, men reel information om hva som bør och även kan gjøres med landbruket framöver. Og det uten å slite deg ihjel; At vi idag heller inte har den fysikken til labour work as in earlier days hør jo med 😉

  Well, I loved this program, gave me hope and I´m facinated about whats some of the english do, and how they are willing to change and look forward into the future. Jag kan tänka mig at nettopp det konservative islettet som pregar engelsmenn (tradisjoner bl.a.) gör at saker som detta får fotfeste…….

  Jordbruket som idag!: Kapitalismen har inte problemer, that is the problem. MEN der är hopp – ta för er:

  5 deler, lette å følge/korte + mycket mer på samma stället –

 12. 12

  Enligt tidningen Världens Historia, (Illustrerad Vetenskap ), nr 15 2009 så fanns en gång uppemot 100 miljoner bisonoxar på den amerikanska prärien. Efter drygt 10 år, ca 1880, och den vite mannens jakt i industriell skala fanns bara en liten flock kvar på drygt 20 djur. ( man missade helt enkelt dessa. )

  Nu hade man en gång för alla knäckt indianerna och kunde även sedan påbörja att odla spannmål och utarma den bördiga prärien och hur det ser ut idag kan vi relativt enkelt ta reda på!

 13. 13
  Göran Sjöberg säger

  Wille, Per W

  Tack för den videolänken – en fullständigt formidabel föreställning av Lierre Keith. Det bästa jag sett på oerhört länge!

  Min fru har alldeles nyss läst Vegomyten och är alldeles exalterad och den här videon kommer knappast att lugna ned henne.

  Ärligt talat så undrar vad som är på gång och var allt kommer bära hän.

  Allt fler inser att vi lever i en fullständigt sjuk och dubbelmoralisk värld ur nånga aspekter men samtidigt inser också väldigt många att det är som att se ett stort tåg närma sig en klippkant i full fart och där ingen i ledande positioner verkar bry sig och Lierre Keith förstärker den bilden. Jag vill gärna tänka positivt men just nu är det väldigt svårt att se hur vi ska kunna stoppa tåget.

  På 70-talet försökte min generation göra upp med vansinnet och stoppa tåget men misslyckades bevisligen. 1999 förstod jag hur man skulle kunna ”rädda sig själv” och gjorde det. Nu är jag en del av en LCHF-rörelse och kan kanske bidra till en förändring genom att hjälpa andra att bli friska men hur långt räcker det när det gäller att stoppa tåget?

 14. 14

  Denna artikel i dag i NewScientist berör ju ämnet.

  ”Wheat will age prematurely in a warmer world”
  https://goo.gl/mld4W

  Nåt att bita i för LCHF-motståndarna i framtiden kanske. Någon som vet hur gräs kommer att påverkas av den eventuella globala uppvärmningen?

 15. 15
  Torbjörn Sassersson säger

  us wrote:

  Denna artikel i dag i NewScientist berör ju ämnet.

  ”Wheat will age prematurely in a warmer world”
  https://goo.gl/mld4W

  Nåt att bita i för LCHF-motståndarna i framtiden kanske. Någon som vet hur gräs kommer att påverkas av den eventuella globala uppvärmningen?

  Tips: Glöm inte att du kan citera en tidigare kommentar genom att klicka på knappen ”Quote” i den kommentaren du vill citera. (jag ska se till att översätta knapparna till svenska)

 16. 16

  Angående Vegomyten så sägs det lite här och var att den har har kapats och att den avisas som källhänvisning. HAr sökt detta på nätet men har inte hitta något som känns relevant. Någon som vet var man kan hitta denna kritik??

 17. 17

  Göran Sjöberg #13
  I vanliga fall är jag en obotlig optimist och tror att förnuftet alltid kommer att segra till slut. Problemet i detta fall är att det finns så enormt starka ekonomiska krafter som driver tesen att vi ska göra mer av samma sak…ännu mer konstgödsel på ännu fler spannmålsåkrar, ännu mer bekämpningsmedel på GMO-spannmål anpassat för att tåla bekämpningmedlet, ännu djupare borrade brunnar till sista droppen fossilt vatten är utpumpad.

  Eftersom detta produktionssätt inte är hållbart i längden så kommer det att inom loppet av 20-40 att gå in i väggen när priserna på fossilt bränsle har mångdubblats, liksom priset på fosfor i konstgödseln och grundvatten och floder på flera håll har sinat. På det sättet kommer ju förnuftet att till slut segra men det tragiska är att vi skulle ha kunnat börja omställningen redan idag. Som Lierre Keith utryckte det i filmen så är frågan om vi ska landa mjukt eller hårt.

 18. 18

  us #14
  Mycket bra länk om vetet du hittade. Detta är precis som väntat – vetet har under de senaste 50 åren ”förädlats” till att vara mycket kortare (dvärgvete) och ha mycket kortare rötter. Allt för att så mycket av växtens energi och näring ska riktas till att axet maximeras. Det kräver mer konstgödsel för att växten ska få den näring som djupa rötter istället hade bidragit med och mer konstbevattning (ofta subventionerat) för att växten trots sina korta rötter ska få tillräckligt med vatten. Detta är grunden för den s k ”gröna revolutionen” som ökat avkastningen av vete…men som sagt mycket kortsiktig.

  Nu tvivlar jag inte på att Monsantos GMO-forskare säkert lyckas få fram ett vete med något djupare rötter men det lär inte komma upp i samma avkastning som tidigare.

  Vilt gräs påverkas självklart också av torka men inte alls i samma omfattning. Här täcker gräset hela ytan till skillnad från spannmålsåkern och det finns en biologisk mångfald av olika grässorter med djupa rötter. Detta landskap håller fuktigheten mycket bättre.

 19. 19

  Vill gärna rekommendera boken: Ideologin, pengarna, kostråden av Wikholm och Litsfeldt.
  Man tar upp bla. den här miljöaspektens uppkomst på ett bra och lättfattligt sätt. Man fattar vad man får det argumentet i från men som är fel.

 20. 20

  jon #16
  Jo det sägs lite här och var men alltid av religiöst övertygade veganer som ser Lierre Keith som en avfälling. Jag tycker inte att det är värt att ödsla tid på men jag har snubblat över lite sådana resonemang de senaste åren – de får ha sin egen tro och sina egna förnekelseprocesser för sig själva. Ungefär så här kan det se ut: Keith har på X ställen hänvisat till källor på Wikipedia därför är hon inte trovärdig…eller på sidan Y hittade jag ett litet faktafel därför är hon inte trovärdig o s v.

 21. 21

  .
  Om metan är ett problem, så är jordbruket ett huvudproblem. Cirka 60 % av all metan kommer från jordbruket.
  Det anslås att 17 % kommer från djur.
  Konklusionen blir därför att jordbruket måste nedläggas, om vi skall rädda jorden. Storodlingen av jorden måste ta slut.

 22. 22

  Sonen jobbar som journalist och besökte en bonde som kommer att bli självförsörjande på el genom att utvinna biogas ur gödsel och slaktavfall. Kom sedan och säg att LCHF skulle vara dåligt för miljön.
  Flera små enheter som denna gård måste väl vara framtidens melodi.

  https://ltz.se/nyheter/krokom/1.4333840-har-ska-godsel-och-slaktavfall-bli-till-el

 23. 23
  ragnhild säger

  @ Leg: Nei, jordbruket ska inte als läggas ner, det ska läggas om. Mvh

 24. 24

  Har skrivet ett nytt inlägg om utifrån us länk om vetet plus lite annat här:
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/8907/Spannmalsodlingen-klarar-inte-ett-varmare-klimat.aspx

 25. 25

  Ja det där med långa djurtransporter måste försvinna, det om något är väll en miljöbelastning och onödigt lidande för djuren.

  https://www.8hours.eu/

 26. 26

  http://www.kostdemokrati.se finns ett studiecirkelmatrial om LCHF på 200 A4 sidor, skrivet av Frank Nilsson, som ska vara brett och även ta upp miljön.
  Låter som en väldigt bra idé att samlas och diskutera kring.
  Någon som har läst matrialet?

 27. 27

  Björn, 25 #
  Jo de långa djurtransporterna är ytterligare ett exempel på vad som borde regleras hårdare i lagen. Precis som de övriga förslag jag nämnde ovan är detta ingenting utopiskt såsom veganernas medicin att försöka övertyga världens befolkning om att äta mer veganskt. Detta går att göra med ett klubblag i Sveriges riksdag eller i EU.

  Ett av de stora problemen bakom de långa djurtransporterna är myndigheternas allt hårdare krav på hur slakt ska gå till vilket effektivt motverkar småskalig produktion och närproducerat kött. Jag tror att det var i Michael Pollans bok ”The Omnivores Dilemma” som jag läste att det i USA till och med finns en lag som kräver att varje litet ställe som bedriver slakt (förutom en massa andra stränga och delvis ovidkommande regler) måste bygga en särskild toalett, enbart avsedd för bruk av den kontrollerande livsmedelsinspektören när denne kommer på besök någon enstaka gång under flera år.En effektiv regel för att sabotera närodlad köttproduktion.

 28. 28
  Göran Sjöberg säger

  Jag snattade åt mig Vegomyten när min fru var sysselsatt med annat och hann läsa några sidor innan hon hann märka tilltaget.

  Att det är en fantastisk bok är det ingen tvekan om och det jag hann läsa fick mig att börja fundera i lite bredare banor och detta är nog Lierre Keith mening skulle jag tro. Boken har som Rachel Carsons Tyst vår https://sv.wikipedia.org/wiki/Tyst_v%C3%A5r från början av 60-talet miljökatastrofen som tema och har ett liknande poetiskt anslag.

  Min första fundering som ”naturvetenskaplig forskare” är de uppenbara teleologiska antydningarna och här ligger förstås också det poetiska anslaget. Med teleologi menas annars att det finns ett ”medvetet” syfte i naturen. Det klassiska exemplet är enligt Aristoteles (och säkert någon före honom) att anledning till att en sten faller till marken när man släpper den är (som jag nu ungefärligen kommer ihåg detta) är att den ”vill vara på marken”. Frågan är om inte vår käre Newton också var inne på dessa tankebanor eftersom han tydligen inte trodde på själva gravitationskraften. Själv har jag väldigt svårt att se naturen besjälad på detta sätt.

  Däremot har jag inga som helst problem att acceptera att det finns ett oerhört komplext samspel i våra ekosystem som utvecklats under miljarder år och som vi bara har en obetydlig kunskap om. Förstörelsen som människan i sin okunskap och girighet har åstadkommit genom jordbruksexploateringen, framför allt med monogrödor, accelererar dessutom vilket är själva huvudtemat i ”Vegomyten”. Vi närmar oss helt enkelt ”avgrunden” i snabb takt.

  Man kan om man fortsätter att spekulera i bredare banor också konstatera att ”undergångsprofetior” inte är något nytt och redan bibeln har några stycken som bekant. Grundtemat är här just att människan i sin girighet och sitt högmod ställer sig över guds skapelse naturen. Med ett panteistiskt synsätt kan man förstås se naturen som gud materialiserad och många folk har gjort detta genom historien. Och med detta synsätt måste vi anpassa oss till denna natur och inte ”sätta oss över” denna. För dem som behärskar franska hyfsat och är intresserade av detta förhävandets tema (för att inte tala om det mycket intressanta förhållandet mellan kung Salomos chefmetallurg och drottningen av Saba) kan jag livligt rekommendera Voyage en Orient (1851), av den berömde franske författaren Gérard de Nerval som livligt intresserade sig för just brytningen mellan det ”moderna” och det ”primitiva”.

  För många år sedan började jag också läsa det första bandet i ett väldigt gediget verk ”Det svenska jordbrukets historia” och vad jag kommer ihåg så beskrivs där att den första ekologiska katastrofen som inträffade under bronsåldern och som får en att inse att det finns en inneboende logik i alla ”katastrofer”.

  Om man vill tänka i ännu vidare i breda termer så fanns det, om jag förstått detta rätt, även en evolutionär logisk utveckling efter de stora meteornedslag som förintade allt högre liv på jorden https://sv.wikipedia.org/wiki/Nedslagskrater och sådana har ju förekommit då och då med så där en 50 – 100 miljoner års mellanrum och livet har obekymrat fortsatt även om det inte har varit mänskligt.

  I det perspektivet kan det eventuellt kännas förtröstansfullt att vi knappast skulle kunna åstadkomma någon liknande katastrof även om vi tog i med alla krafter för att försöka hjälpa jordbruksindustrin att utplåna allt liv på jorden.

 29. 29
  ragnhild säger

  The article asked me to be moved over to this section of your blogg dr. Annika. Hope it´s okey 😉
  Better here, than other places, and we do need all the positive views we can find.
  https://www.expressen.se/ledare/hammarstrom/1.2687282/naturbruksupproret-ett-motvalls-uppror

  I found it via http://www.runelanestrand.bloggspot.com – han är bl.a. småbrukare.

  Prof. Göran – Intressant/relevant det du tillförer bl.a. här. Wouldn’t lose it. We may need to place the perspective – beyond and outside ourselves – to make a distanse so to speak – while we still engage in working at/on solutions. Tack alla 🙂

 30. 30
  Göran Sjöberg säger

  @ ragnhild:

  Intressant artikel i Expressen där man också går på DN som den storstadstidning den är och utan intresse för miljön.

  I gårdagens DN fanns också en bilaga (DN.Världen) där fetmakatastrofen i världen behandlas på hela 14 sidor och där finns inte ett ord om LCHF. Det är faktiskt helt enkelt otroligt för en ”seriös tidning” och då ligger det nära till att misstänka att man väldigt medvetet förtiger någonting som är så stort idag. Medveten censur helt enkelt eller man kanske ska säga ”medvetet bortval av vetenskap och sanning” om det nu låter bättre.

 31. 31
  Konsument säger

  EU-bidrag är något jag funderar över. Hur var det innan EU?
  Jordbruksstöd har jag väl något minne av, men nu verkar EU-bidragen vara en lönsam affär?
  https://ltz.se/nyheter/ostersund/1.4293511-de-far-mest-bidrag-fran-eu

  Är det någon som, lite kortfattat, kan beskriva, hur det var förr mot nu?

 32. 32
  ragnhild säger

  Nyhet? :
  https://forbrukerportalen.no/Artikler/2012/Ikea%20faser%20ut%20hormonforstyrrende%20stoffer

  Ikea förste globala bedrift som faser ut hormonstörande stoffer, bl.a. parabener. They challange the cometic industri to do the same.

 33. 33
  ragnhild säger

  Jeg registrerer at Forbrukerrådet sin side her er veldig engasjert og god. Håper dere får med dere hele. Siden er absolutt verd å lese.

  Forbrukerrådet (det norske) synes å ha en integritet å være stolte av. Bl.a. kritiserer de EU´s holdning til bruk av kjemikalier, retningslinjer som de ikke synes holder mål.

 34. 34

  1. En LCHF-mathållning kan inte försörja hela världens befolkning.

  LCHF,s matfilosofi är lösningen på den framtida matförsörjningen. Inte som det påstås, de multinationella livsmedelsföretagens matproduktion genom gigantiska monokulturer. Som idag täcker 40 % av jordens landmassa. Eftersom vi eftersträvar giftfri och naturenligt producerad mat, skördad ur naturens naturliga självgenererande överskott.
  Människan måste samarbeta med naturen och inte överexploatera den. Men vi kan stödja naturen och hjälpa den på traven. Genom att vårda ett fritt levande djurbestånd och ta bort alla jordbrukets föroreningar av vattnets och luftens kretslopp.
  När den industriella matproduktionen kollapsat, vilket den kommer att göra när oljan börjar sina. Så kommer hela världens innevånare att åter tvingas producera mat lokalt, utan petroleumprodukter. Vi blir tvingade att så och skörda spannmålsfälten och de vegetabiliska oljefälten med hästar, krattor och liar. Då kommer vi att förstå att det är betydligt enklare och effektivare att producera boskap som själva skördar den biomassa som årligen växer upp i våra breddgrader. Människornas uppgift blir då att skörda det vinterfoder som djuren behöver för att överleva vintern. En lämplig uppgift för hela världens arbetslöshets-armé.
  En veteåker som konverteras till naturlig köttproduktion ger mer mat för mycket mindre arbete/energi och minimal onaturlig mänsklig påverkan på kretsloppet och biomassan. Alla mindre städer, samhällen, byar och bondhålor kan lokalt enkelt bli självförsörjande med kollektivt organiserad matproduktion och dessutom förädla matvarorna till lokala specialiteter.
  Förmodligen måste den privata äganderätten/dispositionsrätten till marken diskuteras. Eftersom förmodligen all tillgänglig mark behöver återbesättas med en kretsloppsanpassad mångfald för produktion av mat och boskap. De landsbygdsbaserade kollektiva matproducenterna kan även enkelt producera ett överskott, som kanske kan föda de stora städerna, men det är mer tveksamt. Förmodligen är storstädernas (Jordens cancersvulster) tid över när oljeproduktionen sinar. Trots desperata försök att göra städerna ekologiskt och biologiskt anpassade. Så är och förblir de enormt koncentrerade förgiftningsplatser på planeten. Där allt levande i naturen runt omkring förstörs.

 35. 35

  2. De stora gräsbetande djuren producerar en stor del av växthusgaserna.

  Alla levande varelser som äter vegetabiliskt protein och kolhydrater, bildar metangas i förbränningsprocessen. En människa som äter LCHF utan grönsaker, fiser nästan inget alls. Människor och djur som äter gasbildande bröd/kraftfoder innebär en stor och allvarlig klimatpåverkan, människoskapad i modern tid. Med ett akut behov av global minskning.
  Men den största delen av alla växthusgaser kommer från jordbruks-produktionen av dessa proteingrödor, vegetabiliska oljor och kolhydrater. När jordens alla bönder sätter plogen i jorden varje vår och höst och vänder på jordens ytskikt på 40 % av planetens landmassa. Så frigörs kataklysmiska mängder växthusgaser som ligger lagrade i jordskorpan. Att jordbrukets livsmedel är skadliga för människors och djurs organism, det vet VI idag. Men att denna skadliga produktion också är orsaken till cirka 70 % av den av människan skapade årliga utsläppen av växthusgaser. Lägger vi sen till den metabola skadan hos miljarder människor. Så gör det att vi måste omvärdera hela den industriella matproduktionen i grunden, helst igår. Djur som slipper proteinrik föda rapar 35 % mindre växthusgas

  https://svt.se/2.108068/1.2032927/proteinbantande_kor_minskar_utslapp?lid=puff_2032958&lpos=lasmer

  Sverige har nyligen utvecklat spannmål som är flerårig och med längre rötter för att minska utsläppen/upptaget av växthusgaser. Kanske är det en lösning för jordbrukets utsläpp. Men ska vi eller husdjuren verkligen äta bröd? Små bagerier och små kvarnar finns inte längre. Idag är det enorma skrupelfria multinationella livsmedelsföretag som serverar bröd, margarin och kraftfoder.
  Vi måste också förstå att varje höst vissnar och dör biomassan i Skandinavien. Då frigörs det mesta av de växthusgaser som finns lagrade i växtligheten. Ett årligt gigantiskt naturligt utsläpp över hela den tempererade zonen. En biomassa som nyskapas varje år, enkom för att föda vilda och tama grönbetande djur.

 36. 36

  Tänkvärt. Apropå köttfri dag.
  …”Några av våra största klimatbovar är energiproduktion och transporter. Men det är ingen – eller i vart fall väldigt få – som tycker att vi bör införa varmvattenfria tisdagar, uppvärmningsfria onsdagar eller transportfria torsdagar. ”…

  Klokt sagt av centerpartisten Per Ankersjö.
  https://www.aftonbladet.se/debatt/article14333231.ab

 37. 37
  ragnhild säger

  Ikke akkurat lchf, men dette angår väl alla som är intresserad af miljø? ;

  Alarmerende artikkel idag om plantasjearbeideres helsetilstand i Sör-Amerika. Trist läsning:

  https://www.dagbladet.no/2012/02/15/nyheter/utenriks/sor-amerika/sykdom/helse/20227596/

 38. 38
  ragnhild säger

  Her har dere en til. Glad jeg ikke spiser bananer.
  https://www.aftenposten.no/nyheter/uriks/article1126987.ece#.Tzv_xhxv668

  Er det noen som vet hvordan det står til på kaffeplantasjer – giftsprøytes det der?

  Dette med arbeidernes arbeidmiljø knyttet til kjemisk sprøyting har vi visst i åretall. Dagbladartikkelen tyder på at man nå ser en epedemiliknende tragedi som ikke kan skjules lenger.

  1 minutt närmere verdens undergang leser man om idag, knyttet til atomprogrammer, klima- och den kjemiske industrien. Ja…. 6 min. igjen tror jeg de sa … Carpe diem kära ni …

 39. 39
  ragnhild säger

  http://www.underkastelsen.se

  Denne viktige filmen ble tatt på fra svt 6.2., men finnes på nevnte lenke – intressant och fruktansvärd info.

  Dock, agera kan vi allal på vårt sätt endå.

 40. 40
  ragnhild säger

  Inuitter; Ett lite blick från dagsläge på Grönland :

  https://www.klikk.no/produkthjemmesider/vimenn/article732793.ece

  Undrar om denna artikeln kanske kunne vara av intresse – eks. på att någon af våra forfedrar inte har gått mista om både färdigheter och traditioner. Skickar den – hoppas det är ok.

 41. 41
  ragnhild säger

  https://abelix.hive.no/wordpress/?p=276

  Läs avsnittet om kosten Helge Ingstad levde på i 4 år – her feck/fikk fettet ben at gå på – unik beskrivelse tycker jag. ”Fettet blev fortärt/ätit på stedet, och skyldt ner med en kopp blod”…….Wow, google är stappad med lchf – jag menar stoff om inuitter. Du finner resten själv – om du vil.

 42. 42
  ragnhild säger

  #40 – måste retta lite:

  Så ska det vara:
  ”Undrar om denna artikeln kanske kunne vara av intresse –; som eks. på att (många) etterkommere af inuitter inte har förlorad varken färdigheter eller traditioner”.

 43. 43

  ragnhild, ah nu förstår jag vad ”LCHF och miljö” är för något! Tycker absolut den diskussion jag påbörjat och du positivt visat intresse för angående hur djuren vi äter slaktas, såväl i Sverige som i Europa, passar in här. Du har kommenterat mycket mer än jag här, om du och Annika tycker det passar in här kan ni jättegärna kopiera in mina länkar – och kanske de andra kommentarerna angående detta – som nu ligger under Annikas inlägg från i februari 2012, ”Mitt kostprogram 2005”.

  Ska läsa vidare här en annan dag!

  Sov gott!

 44. 44

  Kopierar in text från kommentarer vid annat inlägg, då det passar bättre in här.

  Jag hoppas verkligen LCHF och starka representanter för LCHF tänker och vågar ta fighten. Detta är mycket viktigare än att fokusera på ”gräsbetande djur”, även om det självklart är hälsosammare och bättre för miljön än de, liksom människor, som är uppfödda på spannmål från monokulturer. Men som sagt denna typ av ”slakt” hoppas jag verkligen att LCHF kommer att reagera mot! Det är förvånande, eller kanske istället symptomatiskt, att bland intressenter för djurhållning, djurens rätt i samhället och representanter för miljö, vegetarianer, veganer m.m., i princip bara ”Djurskyddet” har reagerat i Sverige!

  https://tidningen.djurskyddet.se/2011/09/kott-fran-obedovade-djur-saljs-i-svenska-butiker/

  https://tidningen.djurskyddet.se/2012/02/over-11-000-vill-ha-markt-kott/

  https://tidningen.djurskyddet.se/2012/02/passivt-av-eskil-erlandsson-i-fragan-om-obedovad-slakt/

  https://www.axfood.se/sv/Miljo-och-ansvar/Bloggar/Asa-Domeij/Dates/2011/8/Halal-fortsatter-engagera/
  (Åsa Domeij är en f.d. politiker på riksdagsnivå – miljöpartist – nu anställd av Axfood.)

  https://tidningen.djurskyddet.se/ledare/
  (Bl.a. 15 sept. 2011)

  https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Religios-slakt_GV02MJ381/?text=true
  (3:e stycket)

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/har-finns-pengar-att-tjana_1649355.svd

  https://www.danpo.com/main/default.asp?id=51&subid=118&langID=1

  (Kedjor år 2009 köper härifrån, Kronfågel m.fl. köper år 2011 bl.a. härifrån, se även länk nedan)
  https://hd.se/landskrona/2011/04/13/halalkott-serveras-pa-skolorna/

  Sök på nätet, you tube, finns intervju med Sveriges statsminister och rörliga bilder från ”slakt”, inte som när det för några dagar sedan var med i svenska nyheter – igen – då valde man av förklarliga skäl stillbilder! En film är överförd den 8 mars 2010 av grozzisten. Finns kanske andra upplägg också

 45. 45
  Ing-Marie säger

  17% av metanutsläppen kommer från djurs matsmältning. En enda ko beräknas producera 600 liter metan per dag.

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  @ 45 Ing-Marie:
  Trams igen. Gräset som multnar på marken producerar mer metan än om det passerar en ko. Kon är med andra ord en luftrenare.

 47. 47
  akademikern säger

  Faktafel rakt igenom. Var noga med att alltid backa upp era påståenden med två av varandra oberoende källor, så länge ni inte kan göra det så har ni inte framlagt fakta utan personliga hypoteser. Att diskutera ett ämne som växthuseffekten genom att på flera punkter anlägga ett argument baserat på personliga hypoteser eller ett ihop-kok av fakta hämtad från ditt & datt är inte korrekt. Sättet ni för diskussionen på är föga verklighetsanknutet och som akademiker(?) borde Annika Dahlqvist ha full koll på hur källanvisning enligt t.ex. Harvard modellen ser ut och ska användas vid denna typ av diskussion. Jag ser en diskussion om t.ex. växthuseffekten som en diskussion skild från t.ex. filosofiska, estetiska eller andra icke empiriskt mätbara områden där diskussion kan föras och då bygger på ljust personlig hypotes, personligt tycke och ett personligt ihop-kok av ditt och datt. När ett rent naturvetenskapligt ämne som växthuseffekten diskuteras håller det tyvärr inte alls att lägga fram fakta utan att backa upp med två av varandra oberoende källor, källorna ska dessutom vara trovärdiga och får inte vara andrahandskällor, ni kan alltså inte referera till en annan person som gjort ett ihop-kok av fakta, inte ens ifall den personen har angett sina källor. Det fungerar alltså inte att gå ut på nätet, läsa någon rad här och där och sedan skriva ett argument för eller emot växthuseffekten och tro att man har framlagt fakta. Ni kan alltså i bästa fall här påstå att ni ”tror” eller ”misstänker” att det ligger till på ett visst sätt, men även då ska ni backa upp detta med källor. Vill ni påstå er veta någonting helt säker, eller göra ett rimligt antagande då får ni nog läsa på området och använda riktiga källor där alla mätvärden finns angivna. Alternativt så kan ni låta vetenskapliga artiklar guida er på området, läs en artikel och analysera sedan ifall det är rimligt eller orimligt det som framkommit. Var då noga med att vetenskapliga artiklar från okända universitet, företag eller politiska organisationer inte är att betrakta legitima.

 48. 48

  Ska du inte lämna någon källa som bevisar att det är ”faktafel rakt igenom”. Det låter ju bara som tomma ord. Fakta please? Var är källorna på det?

 49. 49

  @ Georg W:
  Fick precis samma tanke genom min skalle, men skrev inte ner den här! Ett bekvämt sätt att tysta ”olämpliga” tankar verkar det som. Folk kan få så konstiga idéer för sig.

  Det här är väl heller inget strikt vetenskapligt forum där källgranskningen måste vara rigorös ?

 50. 50

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 45 Ing-Marie:
  Trams igen. Gräset som multnar på marken producerar mer metan än om det passerar en ko. Kon är med andra ord en luftrenare.

  Och dyngbaggarna hjälper till med luftreningen!
  https://www.lantbruk.com/lantbruk/dyngbaggar-minskar-utslapp-fran-kor

  ”Världsmiljarden av kor har länge fått bära skulden för att skynda på jordens globala uppvärmning med sina metangasutsläpp. Nu visar finsk forskning att gödselns små kryp kan minska dessa utsläpp.”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa