Vegotrenden tappar fart

SVT.se .

Uppgången i vegokost har mattats av senaste året. Åsa Domeij tror att det kan bero på att fler har börjat undra vad som är i industrins vegoprodukter.
Men det kan också vara fler som har börjat tänka (förstå) att det är bättre näring i animaliska produkter. I klippet  är det en kvinna som märkte att hon mådde bättre sen hon lade till animaliskt innehåll i maten.
Själv har jag aldrig varit vegan, men jag åt laktovegetariskt en period i min ungdom. Laktovegetariskt innehåller mejeriprodukter vilket inte ger samma brist på animalier som vegankost.
Jag har hört och läst om flera som har upplevt hälsoförbättringar sedan de släppt på vegankosten.

De största hälsovinsteerna upplevde jag sedan jag släppt på fettfobin och i stället minimerade kolhydraterna. Övervikten minskade, och mina inflammationer i kroppen försvann.

 

Comments

 1. 1

  Sen gynnar detta ”uppvaknandet” även vårt fundamentala ekosystem och mångfalden.. Särskilt glada blir nog åkermarken och den artrikedom som i och ovan jord fungerar utan konstgödning och besprutning.

 2. 2
  Olle Lack säger

  Bra inlägg Annika!
  Jag råkade börja läsa om all den inflammation som växterna skapar i oss med samlingsnamnet Lectiner. Det var om jag mins minns rätt en läkare i USA vid namn Steven Gundry som blev min väg in i förståelsen av detta runt 2017 ca. En av de värsta grupperna skall vara nightshade växter där potatis, tomat, paprika och bl.a. majs ingår. Måste erkänna att jag har stora luckor på detta område. Är det någon på forumet som kan tipsa om var det går att finna bra mentor/mentorer om detta??

 3. 3
  Seneca säger

  Olle Lack. Sök på Dr. Anthony Chaffee youtube, äter bara nötkött o salt som krydda o dricker bara vatten.

 4. 4
  Jösses säger

  Om det gäller just nattskuggväxter är det bara att söka på det ordet. Grön potatis har t ex extra mycket naturligt gift i sig och att den inte skall ätas är ju allmänt känt.

  Sedan är det så allt som skall gro igen, nötter, fröer, bönor, etc, innehåller gifter för att hålla borta skadeinsekter. Hur dessa gifter avlägsnas är något som borde läras ut i hemkunskapen i skolan. Istället får barnen lära sig att göra pizza och baka kanelbullar. Vilken inkompetens, på gränsen till barnmisshandel om ni frågar mig.

  Westonaprice.org har massor av information om allt möjligt som tangerar mat. Tänk om Livsmedelsverket och de som utfärdar de nordiska näringsrekommendationerna kunde ta sig en titt där. Och ännu hellre, göra forskning utan inblandning av industrin så att de kan verifiera om allt stämmer eller ej. Då kanske vi skulle kunna få näringsrekommendationer som baserar sig på annat än tro, ekonomi och politik.

 5. 5
  Jösses säger
 6. 6

  Varför är din tro bättre än någon annans tro?

 7. 7
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Hej Dr Annika,

  Jag har gjort en liknande resa som din beträffande kosten. Jag var Lakto-ovo-vegetarian (o’ ngt fetträdd) i ca 25 år. Sedan, helt plötsligt, kände jag för kalkon som smörgåspålägg. Jag lyssnar alltid på min kropp så kalkon* i tunna skivor inköptes. Efterhand blev det så kyckling och fisk (inte odlad giftig sådan!!).

  När jag sedan hittade din blogg blev det mer och mer LCHF, speciellt som jag hade upptäckt att jag blev trött o’ slö av sädesprodukter (bröd, pasta etc.), sockersöta saker och potatis. När jag sedan helt övergått till LCHF, ekolgiskt ’allt’, har jag mått bättre o’ bättre. Jag tar förstås en del dagliga kosttillägg också och kan hantera att leva med SLE, Sjögrens, Raynaud’s och A-Fib helt utan syntetiska medikamenter.

  Att vara vegan finns verkligen inte med på min ’karta’ s a s. Hjärnan behöver (animaliskt/saturated) fett för att fungare. Bra fettprodukter är gräsbetat smör, ofiltrerad olivolja, kokosolja (i glasburk!) och avocado – samt fettet i kött o’ fisk.

  *Lärde mej senare att kalkonkött har hög syrahalt – och antagligen behövde jag det för matsmältningen ..som ju inte var ’på topp’… NU är den det! Dessutom vet jag att kvinnor över 40 ofta har brist på magsyra ..inte för mkt som diagnosen ofta visar (samma symptom, så inte så konstigt). För män är det ofta tvärt om. Ja, vi är ju olika i mångt o’ mycket – o’ lika i annat.

  Jag skickar en (vegansk ..tihi) bild via email till dej ..så att du kan få fnissa lite. Sätt gärna in den här ..om du vill.

  Bästa hälsningar, Mayne

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  6 Ernst
  För mig är den det. Alla får tro på det den vill.
  Jag brukar råda var och en att själva prova sig fram till vilken kost som fungerar bäst för den.

 9. 9
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ 6 Ernst

  För mej handlar det inte om tro. Jag läser och lär och beträffande mat o’ dryck har jag provat mej fram till det som känns bra i kroppen. LCHF har förändrat mitt liv – till det bättre. Så, tack o’ lov att jag fann Dr Annikas blogg – åratal sedan nu – tror det var 12 år sedan (minst) som jag hittade hit.

  Efter min hjärtoperation (2017), så läste jag t.ex. på om olika kosttillägg (i ca 6 månader) innan jag vågade sluta med ’råttgiftet’. Hittills har det gått bra utan blodförtunnande medicin, så jag fortsätter på den ’naturliga vägen’.

 10. 10
  Peter B säger

  Har inte alla ”kosttrender” tappat lite fart? (inkl LCHF)

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  10 Peter B
  Jo jag upplever att intresset för kost generellt har minskat. Samtidigt har hälsosituationen och övervikten i världen inte förbättrats, och det förefaller ju att kosten spelar roll där. Samtidigt tycks farmakaindustrin vinna framgångar. Så läget är dystert.

 12. 12
  Jösses säger

  Den som har störst budget har också informationsövertaget. LCHF och nyttig mat i allmänhet har baktalats av läkemedelsindustrins lobbyister i decennier, se bara på den utbredda fettskräck som finns hos så många.

  Det gäller att ligga i med att visa vad animalier och grönsaker ger för effekter. En dag får vi hoppas att rätt nål dyker upp som får Läkemedelsindustrins bubbla: ”Ät vad du vill, vi har piller för allt” att spricka.

 13. 13
  Lars Maimberg säger

  Det ör bra om vegotrenden tappar fart. Att utesluta animaliskt mat är i högsta grad ohälsosamt. Detta beskriver författaren Lierre Keith i boken vegomyten. Hon var vegan i 20 år fick kronisk ohälsa.
  Boken finns inte att köpa längre men på vissa bibliotek finns den att låna.
  Lars M

 14. 14
  Eva Wahlbeck säger

  Min smarttelefon ”levererade” nyss en artikel från senioren.se, så jag klickade på den. Det handlar om en italienare som bor i Sverige, och tycker att man ska äta mindre animaliskt fett för att det skapar inflammationer. Istället ska man använda goda fetter, som t.ex. olivolja.Jag håller inte med om att animaliskt fett skulle vara ”ont”, tvärtom. Men var och en avgör ju själv vad man äter, och en skvätt olivolja nu och då skadar väl inte, eller?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  14 Eva Wahlbeck
  Nej, i den ”gamla” maten var kött och animaliskt fett ansedd som värdefullt, även i Italien och i Sverige, och det finns inga belägg för att den maten ska orsaka inflammationer (annat än hos de som har specifika allergier).
  Sådana antianimaliska teser är konstruerade av ”mörka” krafter med dold agenda.
  Olivolja har ätits i varma länder i tusentals år utan att människorna har blivit sjuka av den, så den är okay. Rapsolja däremot är ett sentida påfund utan påvisade positiva effekter. Effekten av rapsolja kan vara negativ.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa