Saltskrämsel igen

Nu är Livsmedelsverket ute och skrämmer för salt igen.

Våra njurar är bra på att utsöndra överskott av salt, redan i första njurpassagen.
Däremot behöver kroppen ständigt tillskott av salt, vi kan inte tillverka det själva. Får vi inte salt blir vi sjuka och dör så småningom av saltbrist. Men vi behöver förstås inte mer än lagom av salt. Om vi lagar maten själva kan vi nog dosera efter smaken.
Förr användes salt som konserveringsmetod. MIna föräldrar åt salt sill dagligen till frukost i min barndom, och de blev  inte sjuka av det.

Det finns ingen riktig forskning som visar att ett visst saltöverskott orsakar sjukdom, utan det är en i mängden av alla myter som behärskar nutritionsetablissemanget.

 

Comments

  1. 1
    Kristina säger

    Det ÄR för hög salthalt i Restaurangmaten nu !
    Du har väl inte ätit där så mycket, men jag har gjort det, jag vet.

  2. 2
    Aino Karlsson säger

    Kristina, äter man lunch på restaurang så är det väl en del av den mat man äter/dygn och kan själv minska på saltet i den mat man äter hemma.

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    1 Kristina
    Det må vara att restaurangmaten kan var onödigt salt, men att just det orsakar sjukdom har de väl inte bevisat?

  4. 4

    Tim Noakes om detta:
    …there is more than enough evidence to show that hypertension is a condition caused by diets high in sugar and carbohydrates, so by targeting salt rather than sugar we have fosussed on the wrong white crystals“. (Lore of Nutrition, 2017, sid. 73)

    Wlter Gratzer om detta:
    “The evidance liking hypertension to salt intake does not bear close scrutiny…“ (Terrors of the Table, 2005, sid 226,) Och han fortsätter med en lustig kommentar till epidemiologernassk metod att jonglera siffror för att passa ett önskvärt orsakssanband med redan fattad slutsats. “…the debate has taken on a theological chracter.“

  5. 5
    Johan Larsson säger

    En annan krydda som verkar vara skadlig, är bergamot. Det kanske man inte kan tro om denna citrusfruktprodukt. Men det finns, för att använda mig av SVT:s ord, en KOPPLING mellan bergamot och missfall!

    Bergamot är en mycket vanlig krydda i de flesta snussorter i Sverige. Där har ni en koppling, men högst sannolikt inte en orsak. Tvärtom verkar bergamot i sig vara hyfsat nyttigt.

    Vilken lägstanivå på forskningen ska man behöva tolerera egentligen? Om de verkligen får statligt bidrag till sådant här, så är det att likställa med bidragsfusk. Något Statsminister Kristersson borde vara intresserad av att kolla upp.

  6. 6
    Michael Kock säger

    Hej Annika! Uppskattar din spalt. Kan du informera mig om varför Livsmedelsverket jämställer havssalt med industrisalt? Trodde i min enfald att det är ljusår mellan dessa i nyttighet. Synnerligen förvirrande.
    Mvh
    Michael Kock

  7. 7
    Kristina säger

    Ni skriver till mig som om jag vore mindre bemedlad.

  8. 8
    Konsument i Sverige säger

    Salt eller inte…

    Det är inte mycket av detta som är LCHF.

    Här är de största saltfällorna:
    Kött- och charkprodukter
    Bröd, ost och flingor
    Såser
    Soppor
    Färdigrätter, hamburgare och pizza

    Källa: Livsmedelsverket

  9. 9
  10. 10
  11. 11

    Hur kan salt orsaka sjukdomar?
    Jag har aldrig sett någon förklaring det enda jag har sett är att salt eventuellt kan öka blodtrycket lite.

    Var finns forskningen som visar att salt orsakar hjärtsjukdom, hur kan salt orsaka blodproppar eller plack?
    Livsmedelsbolagen och läkemedelsbolagen har väl inget intresse i att minska på saltet, dom borde inte vara inblandade.

    Frågan är om det är så illa att någon får pengar för att forska om salt och därför hittar på saker för att få mer forskningspengar.

    Det finns även ett intresse i att skylla på individens matintag och därmed dölja andra orsaker som exempelvis miljögifter.
    Det är alltid vårt fel aldrig statens fel.

  12. 12

    #8
    Jag tror snarare att det är råvarorna, som är orsak, än saltet.

  13. 13
    Mia Maria säger

    Undrar vad Livsmedelsverket och de som ligger bakom har att vinna på med att varna för salt?
    Annars brukar det alltid ligga pengar bakom eller nåt annat skumt, men i det här fallet blir
    jag konfunderad.

  14. 14
    Kristina säger

    Livsmedelsverket varnar inte alls för salt i sig. De varnar ju för högre salthalt än vi ska ha !
    Varför tolkar några här alldeles fel ?

  15. 15

    Det ligger nog pengar bakom det här, framför allt läkemedelspengar. Hurdå?
    Kroppen klarar av att reglera salthalten i blodet med plus minus tre procent. Så att överäta salt kan man bara göra om man äter sådana kopiösa mängder så att urinen mättas av salt (runt 22 gram salt per liter om jag minns rätt).
    I praktiken omöjligt så länge som man låter bli att dricka havsvatten.

    Sockerhalten i blodet däremot är kroppen dålig på att reglera för historiskt sett har kolhydrater i överflöd inte varit något problem. Låt en grupp människor äta en lunch enligt tallriksmodellen och många kommer att ligga på mellan åtta och nio i blodsocker, sisådär plus 75 procent!

    Så, om man kan skrämma folk för salt (vars enda problem är att många äter avmineraliserat industrisalt som är behandlat med en cyanidblandning) och tala tyst om problemet med socker, då kommer folk att sakta, sakta äta sig sjuka. Katsching.

    Det är till och med så att om man kan få folk att bli överdrivet försiktiga med salt, då kommer deras hunger att öka något (saltbrist driver hunger för då får man i sig salt om man äter riktig mat). Vad äter saltskrämda hungriga människor? Skitmat som gör dem sjuka. Katsching.

  16. 16
    Mia Maria Rosenqvist säger

    Vilket sorts salt ska man välja då?

  17. 17

    Havssalt är bäst, det innehåller inte några kemikalier.

    Falk salt innehåller E 551. Det irriterar slemhinnorna och är det som är det farliga i saltet. Finns i blandannat jordnötter.

    Man ska också undvika Aspartam, Sojalecitin, Acesulfam K, och Modifierad stärkelse. Läggs i tex godis, tuggummi.

    Dvs väldigt mycket.

    Det läggs i för att göra människor sjuka, och det är skadlig verksamhet som borde vara förbjuden.

  18. 18
    Susanne Å säger

    Det är nästan bara pensionerade läkare som vågar opponera och yttra sig mot Livsmedelsverket, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, Skolmedicinen m.fl. m fl.
    All HEDER till Er!

    Här är en till som förklarar varför saltet är bra. Mycket bra tycker jag.
    Björn Hammarskjöld
    Håller du med i vad han säger, Annika?
    (Jag har alltid en petflaska saltvatten i kylen, behövs ibland om jag får akuta kramper i benen när jag sover. Kramperna försvinner på 5 min)

    https://youtu.be/CBQYoiJzXKI

  19. 19

    Vilket salt man skall använda?
    Kan rekommendera salt som har en svagt grå eller rosa-aktig ton, en indikation på att saltet sannolikt inte har avmineraliserats. Köper själv sådant havs eller bergssalt i lite grövre kornstorlek som jag sedan fyller en saltkvarn med.

  20. 20
    Sebastian Sigvardsson säger
  21. 21

    Följ pengarna så brukar man se syftet med ett påstående.
    Saltvarningen, läkemedelsbolagen livsmedelsbolagen verkar inte få en krona.
    Någon som arbetar med saltlarmet kan få sin lön betalad av staten, inte mutpengar bara vanlig lön.

    Prestige
    Läkare dietister klarar inte av att erkänna att dom hade fel, det är ett motiv.

    Saltvarningen handlar nog inte om pengar det borde vara något annat som har störst betydelse.

  22. 22

    Annika
    Första njurpassagen
    Förklara gärna hur det fungerar
    Passerar allt vi dricker njurarna? Är det blod som transporterar allt?
    Eller finns det en genväg för kaffe, det känns som det rinner rakt igenom kroppen

  23. 23
    Annika Dahlqvist säger

    21 Lennart
    Hjärtat pumpar blodet, som passerar alla kroppens kärl, även i njurarna, med viss tidsregelbundenhet. Njurarna reglerar många komponenter i blodet, bland annat sockret. Det finns ett blodsockervärde, över vilket sockret passerar ut via urinen, och man får då utslag på urinstickan för socker. Sockervärdet för njurtröskeln är cirka 8. Beträffande saltet så utsöndras det i hög utsträckning högt upp i njuren, och längre ner återresorberas saltet i förhållande till salthalten i blodet. Första njurpassagen är när det intagna saltet har upptagits i blodet och passerar njurarna första gången.

  24. 24
    Johan Larsson säger

    23 Annika

    Högt och lågt i njuren? Nu blir jag lite fundersam om jag trott fel enda sedan jag lärde mig om njurarna i högstadiet. Men som jag då lärde mig var att de kärlnystan (glomerulus) där filtreringen sker är ganska jämnt utspridda i hela njuren, och att primärurinen som kommer ur dem samlas i små kanaler/behållare (tubulus), också utspridda med samma funktion oavsett läge. Dessa beordras av hormoner hur mycket vatten som skall absorberas tillbaks i blodbanan igen, utifrån främst vätske-/mineralbalansen. Därefter rinner det ut genom papiller i njurbäckenet som är centralt placerad i njuren, och vidare ned till urinblåsan.

    Menar du att det sker olika filtreringar upptill i njuren än i nederdelen, eller menar du med högt och lågt ordningen i processkedjan?

    Och är det glomeruli eller tubuli som sköter den mekaniska regleringen av sockret (om det skall stanna i kroppen eller ut i urinen)?

  25. 25

    Annika, vet du om det räcker med himalayasalt eller borde man använda någon annan salt för jodets skull? Jag mår inte bra av vanligt bordssalt vilket var anledningen till att jag övergick till himalayasalt. Riskerar jag mineralbrister om jag enbart använder rosa himalayasalt?

  26. 26
    Annika Dahlqvist säger

    25 Hanna
    Det enda jag har emot Himalayasalt är att man gräver ur Himalayaberget. Annars tror jag att havssalt är bra. Det innehåller diverse mineraler, men jag vet inte hur det är med jodhalten. Det går väl att googla sig fram till?

  27. 27
    Annika Dahlqvist säger

    24 Johan Larsson
    Som jag minns det så är det i glomeruli som vatten och salt pressas ut, sen är det i tubuli som det vatten och salt som behövs återresorberas.
    Men oavsett hur det fungerar så är det enda viktiga för oss att veta att njuren klarar detta med saltbalansen i kroppen utmärkt. Förutsatt att man får i sig salt, och inte i för gräsliga mängder, som när man dricker havsvatten. Om man saltar efter rimlig smak så blir det nog bra.

  28. 28
    Göran Åkesson säger

    Sagde nutritionist från det livsfarliga Verket har varit ’ute och cyklat’ i näringsfrågor tidigare, t.ex 2015 kring sockerintag och fett samt 2020 kring att äta mer vegetabilier ist.f. kött, utan vetenskaplig bakgrund. Pratet om salt som agressor för hjärtinfarkt och stroke är ’taget ur luften’ och att betrakta som ett nytt lågvattenmärke.
    Undrar om hon känner till att japanska kvinnor har ett mycket högt genomsnittligt saltintag, upp till 28 g per dag. Japanska kvinnor hade åtminstone till mitten av 2010-talet den längsta genomsnittsåldern på jordklotet. De borde ha haft en övergenomsnittlig frekvens av dessa kardio- & ischemiska infarkter, vilket inte stått att få bekräftat historiskt. Eller hur ska vi förstå livsfarliga Verkets officiella uttalande?

  29. 29

    Ang saltmängd så har jag fått en referens ang mängder.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4089690/
    Mitt blodtryck har nämligen blivit lite högt senaste åren.
    Kanske prova Seltin…Tycker mig iaf sköta mig bra ang det mesta!
    Läkaren pratade då om gener och frågade om vi hade HP i släkten och det har vi iofs.

  30. 30

    Om du är bekymrad över högt blodtryck skulle jag rekommendera att du dumpar allt vad socker, spannmål och fleromättade fetter/oljor heter. Allt alltså.
    Sedan skulle jag kasta ut allt salt som innehåller klumpförebyggande medel och köpa något oraffinerat bergs- eller havssalt istället, plus en saltkvarn. Ät gärna lite extra av den typen av salt.
    Återkom om en månad så får vi höra hur ditt blodtryck har påverkats.

  31. 31

    30
    Har ätit ungefär så i ett antal år nu…
    Men tack iaf.

  32. 32

    Edit,
    Menar alltså jag har dumpat det som du ovan beskriver!

  33. 33

    Intressant. Så varför byta från ett helt naturligt och obehandlat salt till Seltin?

  34. 34
    Konsument i Sverige säger

    Hur är det med sånt här salt som inte innehåller jod?
    https://www.bodystore.com/celtic-havssalt-finmalet-227-g/A40452.html

  35. 35

    Brist på jod lär bara de få som inte äter skaldjur och fisk från havet samt ägg. Att äta joderat salt behöver bara de nutritionella analfabeter som inte äter jod-rik mat.

    Saltet i länken är förmodligen helt överlägset vanligt joderat industrisalt när det kommer till mineralinnehåll i allmänhet, så jag väljer alltid den typen av salt även om det kommer från en annan tillverkare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa