Fruktrik kost kan försämra metabolt syndrom

Effekten av en fruktrik kost...

Mantrat ”frukt och grönt” är grundfäst i etablissemangets kostråd. Men här är en studie som visar/tyder på att en fruktrik kost försämrar de metabola labvariablerna, vilket tyder på att metabola syndromet  förvärras, för dem som redan har början till fettlever. Detta beror troligen på att frukternas sockerinnehåll är till hälften fruktos, som levern är dålig på att metabolisera.
Grönsaker innehåller bara en bråkdel av fruktosmängden.

 

Comments

  1. 1

    Det anges inte i studien vad övrig kost består av. Om deltagarna konsumerade fettrik kost och dessutom tillsammans med frukt så är resultatet klockrent.

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    Monika
    Menar du att fettrik kost spelar roll i sammanhanget? Är fettrik kost sämre än kolhydratrik?
    Vilken jämförande studie visar detta?
    Själv antar jag att den övriga kosten var enligt rådande officiella kostrekommendationer: fettsnål och kolhydratrik.

  3. 3
    Mia Maria säger

    Är en apelsin, ett äpple och en halv banan om dagen för mycket?

  4. 4
    Annika Dahlqvist säger

    Mia Maria
    Jag tycker att tre frukter om dagen är onödigt mycket. En frukt som lördagsgodis tycker jag är bättre.
    Grönsaker kan man äta utan större restriktion. De innehåller mindre socker än frukt. Man kan dock få magbesvär av mycket grönsaker, eftersom de är svårsmälta.

  5. 5

    Frukt har ett oförtjänt gott rykte. En frukt innehåller generellt sett 10% kolhydrater och få frukter väger mindre än 100 gram. Ett stort äpple kan väga 200 gram. Banan innehåller runt 20 % kolhydrater. Räkna med ca 50 % glukos och 50 % fruktos där det senare kan skapa leverförfettning och det första ger en rejäl blodsockerhöjning.

    För något år sedan i programmet ”Fråga Doktorn”, då skulle en ung kvinna dricka ett glas apelsinjuice och en äldre kvinna skulle äta en apelsin. Senare i programmet mätte de sitt blodsocker. Det var högt! Minns inte exakt hur mycket men har för mig att båda låg på mellan 8 och 9! Det som var märkligt var att med de resultaten borde de ha kommit med en avrådan från att äta frukt och dricka juice. Men istället var det bara ”Jaha” så blev resultaten, utan nån vettig kommentar alls.

    Djur och grönt skall man äta, men det är inte politiskt korrekt att säga så, fastän det är så vi åt innan spannmålet kom. Apropå det, i ett Vetenskapens Värld program på SVT, där framställs spannmål som onyttigt, skadeframkallande och att om man äter det får man lätt näringsbrist. Hur har detta program slunkit igenom matlobbyisternas nät?

    Sedan kan man fundera över följande. Vilket är den största miljöboven? Frukt (nästan helt utan näring och rejält besprutade av kemikalier) som transporteras över halva jordklotet? Eller djur (som är fulla av näring) som går ute och betar på närmsta äng?

  6. 6
    Ann-Margret Lundgren säger

    Ang djur, så köper jag i stort sett enbart naturbeteskött.
    Men: tänk om alla svenskar kommer att vilja ha detta kött? Då skulle det inte räcka alls, eftersom det inte finns så mycket.
    Nu är det ju dyrare än vanligt kött, så därför är det inte så många som köper det. Men som sagt: tänk om alla ändrar sig och föredrar naturbeteskött istället för dels allt utländsk kött och fläsk som finns i butikerna, och dels allt ”vanligt” svenskt kött. Vad händer då??

  7. 7

    Det skall mycket till innan Medelsvensson börjar köpa högkvalitativ mat. Om det mot förmodan skulle hända kommer tillgång och efterfrågan att driva upp priserna, rejält.

    Om alla skulle börja äta djur och inget spannmål alls, då undrar jag om det kommer att finnas tillräckligt med energi för att föda en hel värld. Det verkar ju vara spannmålet som i stor utsträckning har möjligjort den befolkningsökning som har kunnat bevittnas under några tusen år. Det som har drivit på den extrema ökningen av ökningen de senaste hundra åren eller så är sannolikt olja/petroleumprodukter.

  8. 8
    Jan Andersson säger

    Jag kan lätt äta 6 bananer eller äpplen på en timme (eller kortare tid).
    Sockerkicken gör att hjärnan vill ha mer även om magen känns spänd.

    Om jag äter fiberrika apelsiner tar det stopp efter bara 2 stycken.
    En gång råkade jag äta en apelsin som verkade sakna fibrer för mättnaden var noll.

  9. 9
    Lena i Umeå säger

    #6 och #7
    Jag läste för ganska många år sedan en bok av en brittisk författare. Men vet inte vilken bok det var utan att gå igenom mina böcker. Där påstods i alla fall att det i Storbrittannien fanns tillräckligt med gräsbete (utan att inkränkta på befintlig odlingsmark) för att täcka hela Storbrittaniens konsumtion av kött. Det lät mycket hoppfullt tycker jag. Och de är ju många fler än vi svenksar på betydligt mindre yta. I och för sig med ett varmare klimat.

    Jag tror man glömmer bort att djur kan beta mellan träden i skogen.

  10. 10
    Ulla Cederlund säger

    Hittar inte studien? Länk tack.

  11. 11
    Annika Dahlqvist säger

    10 Ulla Cederlund
    Länken till abstrakt av studien är blåmarkerad i posten:
    https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00365521.2022.2071109
    Vill man läsa hela artikeln måste man sannolikt betala, om man inte har någon institution bakom ryggen, som prenumererar.

  12. 12

    Ang Faraonerna: Förutom inavel så var det tydligen problem med för lite fysisk träning och för mycket socker även på den tiden det begav sig!
    https://historyfacts.com/world-history/fact/after-30-years-of-rule-egyptian-pharaohs-had-to-run-a-race-to-prove-physical-fitness/

  13. 13
    Anna N C säger

    Ingår blåbär, tranbär och granatäpple i kategorin frukt, anser ni?

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    13 Anna N C
    De bären, plus hallon och lingon, har föreslagits som ”superbär”, vilket då väl är vitaminrika bär?
    I alla fall tror jag att en rimlig mängd av dessa bär kan vara nyttiga att äta. För mycket, kan det bli för mycket socker.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa