Om vetenskap, medicin och alternativmedicin

Krönika av Göran Sjöberg  Professor Göran Sjöberg

Vi har alla en viss förkärlek för enkla budskap och speciellt om de uttalas med auktoritet.

Uttrycket ”om du inte gör som vi säger kommer du att hamna i helvetet” har genomsyrat vår kristna europeiska historia sedan minst tusen år och för säkerhets skull eldade man för femhundra år sedan också upp någon miljon levande människor i Europa, främst kvinnliga ”häxor”, som bland annat ägnade sig åt medicinskt ”kvacksalveri” eller häxkonster som det då hette, för att inpränta att uttrycket inte var något skämt från kyrkans sida. Är det inte underligt att vi så sällan idag hör något om dessa mänskliga ohyggligheter som etablissemanget gjorde sig skyldig till?

Sedan femtio år tillbaka har vi nu istället den moderna ”helvetesdogmen” om det mättade fettet i maten och kolesterolet som enligt väktarna av dessa dogmer är en säker väg till det aktuella infernot. Det enda som då möjligen skulle kunna lindra skärseldens plågor på vägen dit består, enligt samma väktare, idag inte några köpta avlatsbrev om syndernas förlåtelse men väl av de statiner som odiskutabelt sänker kroppens kolesterolvärden. Det trista med denna dogm är att det nu är vetenskapligt klart bevisat att vi faktiskt lever längre och friskare med ett högt kolesterolvärde än med ett lägre. Med andra ord leder ett högt värde snarare till vår frälsning än åt andra hållet.

Nuförtiden eldar vi inte upp de som ifrågasätter etablerade dogmer som t.ex. den om vår evidensbaserade medicin. Istället tillämpar man mer sofistikerade metoder, men med samma effektivitet. Läkemedelsbolagen skickar här ut det grundläggande varnande budskapet: ”Rör inte våra gigantiska profiter för då kommer du hamna på en väldigt varm och obekväm plats.” Nu säger man förstås inte detta rakt ut utan hänvisar istället till ”vetenskapliga” undersökningar av den typ som man redan gjorde för femhundra år sedan runt ”påvens skägg”.

Hur många som dött i förtid på grund av statinerna kommer vi aldrig få reda på men med tanke på alla de miljoner godtrogna patienter som vårt moderna etablissemang idag har utsätter för dessa kolesterolsänkande preparat är antalet som strukit med i den ”evidensbaserade medicins namn” säkerligen långt större än det antal oskyldiga man tvingade upp på bålet för några hundra år sedan.

Lars Bern tog nyligen upp detta tema i en intressant krönika om den ”Evidensbaserade medicinen” där han på samma sätt som jag själv hävdar att detta uttryck bara utgör en skyddsmur kring de enorma profiter som läkemedelsbolagen gör med hjälp av detta sofistikerade, korrupta och konspiratoriska system och som de facto utgör ett lika sofistikerat kvacksalveri.

https://anthropocene.live/2016/07/30/den-vetenskapliga-evidensen-ar-big-pharmas-perfekta-skyddsmur/

Vi blir helt enkelt dragna vid näsan av ett system som talar i namn av naturvetenskapen men som, inte minst till min egen stora sorg, i grund och botten bygger på ett missbruk av just denna vetenskap – ett avancerat lurendrejeri helt enkelt men som omhuldas av själva klasstrukturen i vårt samhälle.

För den som vågar öppna ögonen för att se denna korrupta verklighet finns dock som vanligt ett ymnighetshorn att ösa ur genom vårt internet och ett internet som verkligen är en nagel i ögat på vårt etablissemang. Hade jag inte själv som allvarligt hjärtsjuk gjort detta för 17 år sedan hade jag knappast, nu 70 år gammal, kaxigt och fortfarande inte bypass-opererad skrivit krönikor här hos Annika. För den som är seriöst intresserad av existerande kunskap finns också utmärkta och väldokumenterade böcker att läsa om det pågående medicinska vansinnet och många av dessa böcker har under åren lyfts fram här på Annikas blogg. Här är några av alla dessa böcker.

https://annikadahlqvist.com/2011/11/11/forskningsfusket-av-ralf-sundberg/

https://annikadahlqvist.com/2013/03/09/en-korrupt-medicinsk-varld/

https://annikadahlqvist.com/2014/02/15/vetenskap-eller-evidensbaserad-medicin-organiserad-kriminalitet/

https://annikadahlqvist.com/2015/01/18/lakemedelsfiffel/

https://annikadahlqvist.com/2015/04/15/den-kansliga-fragan-om-cancer-ii/

Mot den gigantiska vinstmaskin som den korrupta ”evidensbaserade medicinen” utgör kan vi ställa alternativmedicinen där profiterna är löjligt låga i jämförelse men en alternativmedicin, som med årtusenden av beprövad erfarenhet, ofta är minst lika bra om inte bättre än läkemedelsbolagens patenterade kemiskt renodlade produkter och det är detta som är pudelns själva kärna. Kan man inte tjäna stora pengar på mediciner spelar det ingen roll hur många som skulle kunna bli botade av billiga naturpreparat men som inte går att patentera. Biverkningarna, för att nu inte tala om antalet dödsfall, som är förknippade med denna alternativa medicin är löjligt små i jämförelse och det finns dessutom inte ett enda dödsfall dokumenterat medan den evidensbaserade medicinen har miljoner och åter miljoner liv på sitt samvete.

Gurkmeja kan tas som ett typiskt exempel på något som kan ha dramatiska hälsoförbättrande egenskaper trots att det bara är frågan om en krydda. Ingen har dött av gurkmeja! Vi kan också notera den närmast hysteriska inställningen hos det medicinska etablissemanget mot läkare som trotsar det etablerade kvacksalveriet genom att ifrågasätta de dogmer som de är satta att förvalta med sin läkarlegitimation.

Tänk om en läkare skulle ordinera gurkmeja som läkemedel eller för den delen kolloidalt silver mot cancer. Min gissning är att legitimation skulle ryka inom ett år och att han därmed också garanterat skulle påbörja en infernalisk resa. Utsikten till framtida försörjning är då kanske en plats som tiggare på marken utan ingången till något ”Mammons tempel” även om konkurrensen idag verkar vara hård även om dessa platser. Här kan man då verkligen tala om verkliga hinder för allt självständigt tänkande inom medicinen. Alla oförklarliga mord på alternativmedicinare i USA skickar också ut tydliga varningssignaler till läkare som vill börja ifrågasätta skolmedicinen.

På samma sätt som jag gjorde för 17 år sedan då jag tog kontrollen över min egen hjärtsjukdom skulle jag inte tveka ett ögonblick att göra på samma sätt idag om jag nu skulle få någon ny allvarlig sjukdomsdiagnos, som t.ex. cancer eller depression, även om detta känns väldigt avlägset just nu med tanke på hur bra jag på alla sätt för tillfället verkar må. Om detta trots allt skulle hända skulle jag absolut inte uppsöka någon vårdcentral utan istället satsa på alla upptänkliga behandlingar som alternativmedicinen kan erbjuda och som bevisligen inte för med sig några obehagliga biverkningar och, som sagt, troligen fungerar minst lika bra som den ”evidensbaserade medicinen”.

Det är dock här på sin plats för mig att påpeka att jag inte tvivlar på sjukvårdens livräddande förmåga i akutlägen och att jag därför inte skulle tveka att uppsöka akutmottagningen varken vid ett benbrott eller ormbett. När det gäller min kärlkramp undviker jag dock samt och synnerligen att åter hamna i läkemedelsindustrins ”vårdande” klor.

Vad jag själv tycker är så väldigt beklagligt är det ointresse och ofta rena motstånd man stöter på hos nära anhöriga som drabbats av allvarliga sjukdomar. Det går ofta inte ens att ta upp denna fråga till diskussion. Antagligen är det en alltför stor mental utmaning att ifrågasätta den etablerade ordningen inom sjukvården med tanke på hur välorganiserad den är så den naturliga nyfikenheten stängs helt enkelt av. Man vill bara inte lyssna och ifrågasätta de behandlingar man utsätts för.

För vad finns kvar av tilltron till vårt samhälle när man väl sett igenom den rådande korruptionen inom vår sjukvård – en Pandoras ask öppnar sig troligen framför ens ögon.

 

Comments

 1. 1

  Alltid lika givande att läsa dina krönikor……önskar så att många, många läste dem

 2. 2

  känner igen din smärta när man känner när nära och kära drabbas av denna cirkus och det inte går att övertyga dem om att läkemedlens värld är farlig att gå för djupt in i och att det helt kan föra vilse.

  Själv har jag rätt nyligen upptäckt den här bluffen. Fick högt blodtryck pga magkatarr/magsår. Magbesvären klarade de inte att diagnosticera på akuten utan jag gavs blodtrycksmediciner som i sin tur gav hjärtflimmer och kraftigt uppsvullna ben. Detta ledde till blodförtunnande och vattendrivande. Jag är forskarutbildad och kunde konstatera sambandet mellan blodtrycksmedicinen och hjärtflimret, vilket inga läkare trodde på trots att biverkningsrisken stod i bipackssedeln. De kom i stället med propåer om mer blodtrycksmedicin. Efter detta insåg jag att den enda jag kunde lita på var mig själv. Ordnade Omeprazol och magen var bra på fyra dar. Sen har jag gradvis trappat ner blodtrycksmedicinen. När så en nära familjemedlem fick cancer och helt var i läkemedelsindustrins garn är min förtvivlan stor att inte bli lyssnad på.

 3. 3

  – En väl summerande krönika, med ett innehåll, som alltför många av oss tyvärr har upplevt!

  – Jag fann nyligen en text från Ralf Sundbergs tidigare blogg. – Ni andra kanske har läst den? – Men för mig var den ny, och dess innehåll passar suveränt bra till krönikan – men med perspektiv ”från den andra sidan” – alltså hur ”läkar-världen” tenderar att fungera:

  https://blogg.ralfsundberg.se/#post19

  – Bilden är särskilt talande, eller hur?

 4. 4

  Marianne, det var intressant att läsa ditt inlägg. Även om vi inte har samma bakgrund så har även jag blivit sjuk av blodtrycksmedicin. Som 24 åring sattes jag på maxdos felodipin och en liten dos enalapril efter en utredning med det som då på 90 talet var relevant.
  Case closed och jag skulle äta detta livet ut. 2012 blev jag sjukare och sjukare. Arytmi, nattsvettningar, tarmproblem, mkt ojämn puls med mera. In och ut fr sjukhus och ingen ville röra i min medicin eftersom blodtrycket var helt klart inte bra på sjukan. Istället fick jag mer! Betablockaren Seloken. 2012 mådde jag så vansinnigt dåligt av alla mediciner med min lilla 49 kilos kropp att jag sökte mig till privat kardiolog som drog bort 75% av felodipindosen, bytte ut Seloken mot annan blockare och delade upp den i 2 doser. Hon sade: ”Du med din lilla tunna kropp är helt klart övermedicinerad. Jag skäms å mina kollegors vägnar och jag är så så ledsen att det orsakat dig ett sådant lidande”. Jag grät, och först då började jag må bättre.
  Det skulle kunna bli en roman om min resa och faktum är att jag aldrig kommer ha 110/70. Det är bara inte jag! Mitt ”Bra” blodtryck är 130-150/80 och det får jag vara nöjd med.
  Det märkliga är, och det sade också professorn som tog bort det mesta giftet ur min kropp så att säga, att även om du tar stora doser av blockare och kärlvidgande och får ångest, blir rädd eller liknande så hjälper inte medicinen i denna stund å sänka det.
  Detta förklarar varför jag trots alla mediciner kunde ha 175/100 på akuten i liggande läge.

  Även jag kan bara lita på mig själv. Och på människor som inte tror på att alla är stöpta i samma mall. De som tror att kemiska preparat är den ultimata lösningen är blinda för alltid.
  De vill inte veta sanningen.

  Jag lyssnade häromdagen på Dr John Bergman som är en av mina favoritpersoner på youtube. Jag hörde hans senaste intervju om blodtryck i ett radioprogram. Det var ännu en ögonöppnare för mig.
  Länkar in den här för den är helt fantastisk: https://www.youtube.com/watch?v=GizDuANT9BE

 5. 5
  Docent Göran säger

  @ karin:

  Tack för uppmuntran!

 6. 6

  Apropå vetenskap, medicin och alternativmedicin;

  Jens Jerndal 22 juli 2016: ”Förstå cancerns egentliga ursprung – Nytt cancerparadigm kommer”

 7. 7

  Häxprocessen borde återkomma, läs vad de gjorde med Anna på Marstrands fästning. Var de flytande då de kastades i vattnet var de häxor.
  Googla på ”Anna i Holta”.

 8. 8
  Docent Göran säger
 9. 9

  Häxprocesser förekommer ännu i vår tid. För ett antal år sedan i det finska aktualitetsprogrammet A-studio i TV1 diskuterades Uffe Ravnskovs bok ”Kolesterolmyten” av professorer och andra auktoriteter inom medicin och hälsa (Matti Uusitupa, Pekka Puska m. fl.) De ville förbjuda boken, som de ansåg vara en skymf mot den etablerade ”vetenskapen”. För att visa sin övertygelse så brände man i protest Uffe Ravnskovs böcker på bål! Nu efteråt har fler och fler studier visat att Uffe Ravnskov hade rätt. Då skulle man ju tro att dessa professorer skulle krypa till korset och medge att de hade fel. Men nej – dessa prestigefyllda auktoriteter håller fortfarande fast vid den föråldrade fett- och kolesterolhypotesen. Och det auktoritetstroende finska folket litar på sina professorer!

 10. 10
  Lars Bern säger

  Bra Göran, skulle inte kunnat uttrycka det bättre själv.

 11. 11
  Lars Henrik säger

  Ibland kliar det i fingrarna att ta i med hårdhandskarna mot de krafter som skyddar det nuvarande systemet inom sjuk- och hälsovård. Men hur och var och med vilka metoder?

  Sedan en tid tillbaka har jag i stort sett slutat försöka påverka en oförstående eller möjligen rädd omgivning att åtminstone, för en tid, testa alternativa metoder. T ex LCHF. Den senaste bekantskapen att falla offer för den evidensbaserade vetenskapens mat och medicinska underverk led av någon allvarlig tarmåkomma. Kanske var det Crohns? Någon form av IBD hursomhelst. Efter en mängd mediciner inklusive cellgifter blev det till slut operation och nu är tjocktarmen borta. Alla försök att föreslå alternativ för att slippa något så drastiskt, att åtminstone testa, var förgäves. Vad göra?

  Numera försöker jag mest försöka vara ett ”gott” exempel genom att träna och vara frisk. Kanske kan en hygglig fysik och sjukdomsfrihet upp i åren övertyga någon att testa? Jag tror det. Fåfänga verkar ju vara en stark drivkraft. I alla fall lär LCHF-kritikernas (eller rätt och slätt LCHF-hatarnas) farhågor komma på skam med tiden.

  I övrigt tror jag på ett starkt ekonomiskt stöd av initiativ som Kostfonden, SumOfUs och Skiftet.

 12. 12
  Docent Göran säger

  @ Lars Henrik:

  Så väl du uttrycker denna frustration i mina ögon!

  Man har själv sett och upplevt dramatiska fördelar med LCHF men man talar för ”döva öron” när man försöker förmedla sina erfarenheter. De kan bara inte vara ”sanna” eftersom etablissemanget hävdar att de inte KAN vara det. Och folk i allmänhet har mer tilltro till det samhälleliga etablissemanget än de enskilda individer som insett vansinnet som pågår. Det är mycket som står på spel!

  Vi har faktiskt här att göra med ett grundläggande missförstånd av vad som är vetenskap. Vetenskap stämmer alltid med verkligheten men när den inte gör det, som med de officiella doktrinerna kring vår kost idag, så bevisar detta bara att etablissemanget har lämnat vetenskapen bakom sig.

 13. 13
  ulf henell säger

  Det finns ju människor som tar upp mot tio olika mediciner om dagen. Frågan är hur evidensbaserad en sådan cocktail är?

 14. 14
  Docent Göran säger

  @ ulf henell:

  Det finns många bottnar i dagens ”medicinmissbruk”. I mina ögon är den mest grundläggande själva korruptionen som genomsyrar sjukvården via det konspiratoriska system som läkemedelsindustrin har jobbat fram tillsammans med myndigheterna och effektiviserat under nu mer än hundra år. Kärnan i min krönika är just detta.

  Det brukar ta ett tag innan man helt kan se igenom denna sanslöst infama struktur som byggts upp inom sjukvårdsindustrin men när man väl insett faktum tror jag att man på samma sätt som jag själv inser att man på alla sätt ska hålla sig borta från det mesta som ”erbjuds” och framför allt läkemedelsbolagens mediciner och istället satsa på väl beprövade naturpreparat som har obetydliga biverkningar.

  Alla dessa medicincocktails som läkare så villigt skriver ut, framför allt till oss äldre, är faktiskt bara toppen på isberget. Det ruskiga är att de flesta som jobbar inom äldrevården inser att det hela är frågan om humbug och som framför allt syftar till att göra patienterna fogliga samtidigt som läkemedelsbolagen förtjust gnuggar händerna i bakgrunden. Äldrevården är trots allt den främsta guldgruvan för dessa bolag.

  Vilket cyniskt system vi har!

 15. 15

  @ ulf henell:

  Medicincocktails – obefintlig evidens

  Så här skriver en av mina ”idoler” – Dr. Malcolm Kendrick – i boken ”Doctoring Data”.
  (fri översättning ur kapitlet om polyfarmaci).

  Om någon har haft hjärtinfarkt eller stroke, eller tros ha haft det, behöver – enligt riktlinjerna – patienterna ställas på en hel serie av olika mediciner i förebyggande syfte. Det betyder vanligtvis tre olika blodtrycksmediciner, en blodförtunnare och en statin.
  Det kan också inträffa fast man inte har haft någon diagnosticerad hjärtinfarkt.

  På ett av de ställen där jag arbetar, en rehabiliteringsavdelning för äldre, står de äldre i snitt på 10,2 mediciner. Det gick upp från 9,6 i fjol (min anm.=boken publicerad 2014).

  Förutom de allerstädes närvarande blodtrycksmedicinerna står över 90% på statiner, nästan alla tar osteoporos-mediciner (för svagt skelett). De flesta har syraneutraliserande mediciner och minst 50% står på diabetesmedicin – vanligtvis två eller tre olika.

  Malcolm Kendrick menar att det inte finns någon evidens när det gäller nyttan av den här typen av medicincocktails. Han är inte ensam om den åsikten.
  2013 hade den danska tidningen Politiken en serie artiklar. Här kommer ett citat/en länk.

  ” »Det er barokt«
  »Hvis vi skal være helt ærlige, så har vi læger jo ikke en chance for at vide, hvordan en cocktail af 10 forskellige slags medicin fungerer. Forestil dig 10 forskellige kemiske stoffer blandet sammen i en gryde. Ingen kan regne konsekvenserne ud af det,« siger Michael Dupont, der selv er praktiserende læge i Birkerød.”

  https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/ECE2132816/laegeforeningen-laeger-har-ingen-chance-for-at-vide-hvordan-en-medicincocktail-virker/

 16. 16

  För att vi skall få fart på (häx-) processen, borde någon provas med ”flyttricket”, ingen nämnd o ingen glömd. Men om någon inte flyter kanske de ändrar uppfattning. hi hi

  https://kungalvsposten.se/nyheter/raddade-far-vid-fastningsholmen/

 17. 17

  Jag har läst flera böcker av den kanadensiske forskaren/författaren Alan Cassels (Selling Sickness och Seeking Sickness).Han skriver även intressanta krönikor.
  Här är den senaste i månadstidskriften Commonground (www.commonground.ca)

  https://commonground.ca/2016/07/the-growing-backlash-against-medical-guidelines/

 18. 18

  @ Ammi:
  Klok kardiologi.
  Mitt blodtryck är min känslomässiga termometer. Det innebär att jag får lite höga värden så fort jag möter en vit läkarrock och vid tuffa besked eller behandling blir det högt. När jag fick min cancer diagnos blev det följaktligen mycket högt.
  Detta är något som kan göra narkosläkare bekymrade, med all rätt för de vet inte alltid vad som ligger bakom.
  Före min första operation skaffade jag därför en blodtrycksmätare. Tog mina värden tre gånger per dag i ett par veckor. Väntetiden är ju lång så det fanns gott om tid, i detta fallet bra för mig. När det blev dags för operationen så gav jag narkosläkaren en kopia på min tabell som visade på ett stadigt och helt acceptabelt blodtryck.
  Detta gjorde att de hade koll på blodtrycket när jag var inlagd, samtidigt som de gjorde vad de kunde för att hålla mig lugn. Dock utan onödiga mediciner. För precis som din kardiologi sa så hade ingenting kunnat sänka mitt blodtryck om jag hade blivit orolig. Jag fick istället lite lugnande precis innan det var dags för operation. Det räckte.

 19. 19
  Rolf Löfgren säger

  Min uppfattning av det moderna sjukvårdssystemet är att det fungerar som hierarkisk totalitär organisation. Där styrningen sker från medicin-industrin. Via hantlangare som Socialstyrelsen, Läkemedelsverket osv.

  Allt leder till skada och död för patienter. Detta gäller de kroniska sjukdomarna, som i de flesta har sin grund i livsstilen.

  Det är omöjligt att förklara för läkare en alternativ syn på problemen. De är totalt inlåsta i nationella riktlinjer, som de läser som order från Stalin.

  Riksrevisionens rapport 2016:9, borde studeras och spridas vida omkring. För rapporten är skarp i sin kritik av Socialstyrelsen med flera.
  https://www.riksrevisionen.se/sv/rapporter/Rapporter/EFF/2016/Sakra-och-effektiva-lakemedel–hur-hanterar-staten-lakemedelsindustrins-inflytande/

 20. 20
  Rolf Löfgren säger

  Detta skriver Anna Starbrink på sin blogg.
  ”Jag är landstingsråd i Stockholms läns landsting med ansvar för vård och kultur för två miljoner stockholmare, och för över 40.000 medarbetare. Jag vill bidra i samhällsutvecklingen och vara en liberal röst där viktiga beslut fattas. Därför är jag politiskt engagerad i Liberalerna.”

  Kolla här vad hon skriver, 2016-06-12:
  ”Antroposofi är inte läkemedel
  Antroposofernas homeopatiska preparat har ingen medicinsk effekt. Därför borde de inte få kallas läkemedel – och det hoppas jag att regeringen nu ser till.”

  https://annastarbrink.se/antroposofi-ar-inte-lakemedel/

  Starbrink har troligen haft en framträdande roll i att Stockholms Landsting sagt upp det mångåriga avtalet med Vidar-kliniken, helt nyligen.

 21. 21
  Docent Göran säger

  @ Bokmal:

  I vårt nuvarande sjukvårdssystemet är tyvärr röster som Allan Cassel’s ropande röster i öknen och det är väl därför de tillåts i viss mån – de stör trots allt inte ”marknaden”. Hur många är det som känner till dessa röster?

  Alternativläkare däremot är ett direkt hot mot läkemedelsbolagens enorma marknaden och de ’oförklarliga’ morden i USA är i den belysningen helt motiverade.

 22. 22
 23. 23
  I Like Neil Young säger

  @ Rolf Löfgren:
  Jag publicerar även här det inlägg som jag gjorde hos Anna S – vi får väl se om hon vågar låta det ligga kvar.

  ”Ursäkta mig Anna men du är för ung och oerfaren för att komma med dylika uttalanden.Dessutom är du en fara för den demokrati jag antar att Liberaler i allmänhet håller i ära.

  Läs på här:

  https://annikadahlqvist.com/

  Och här – ta ett halvår på dig för att rätta upp dina rangliga kunskaper.Återkom sedan i det ämne som du tror dig kunna.

  https://anthropocene.live/

 24. 24
  Mats Lindberg säger

  Dr John Bergman sammanfattar mycket av problematiken i denna underhållande video (på engelska):

  https://www.youtube.com/watch?v=p3V3TITSDxc

 25. 25

  @ Docent Göran:

  Det stämmer – det är få som känner till Alan Cassels och speciellt i Sverige.

  Jag skulle inte heller ha gjort det om det inte hade varit så att jag växte upp med en pappa som fick det ena pillret efter det andra – men på den tiden kunde man inte ta reda på saker själv för Internet existerade inte. Det sådde i alla fall ett frö – jag insåg att piller inte var lösningen på problemet (började med astma).

  Det var först när min pappa var gammal, och jag just hade fått Internet, som min kunskapsinhämtning kunde börja och den utlöstes av det drogade tillstånd som min pappa befann sig i efter en s.k. ”avlastningsvecka” på ett äldreboende.

  Det var då jag ”härsknade till” och började lära mig saker, hämta information från nätet och i böcker och det har bara fortsatt trots att min pappa avled redan i början av 2000-talet.

  Alan Cassels första bok Selling Sickness (2005?) fick viss uppmärksamhet även i läkarkretsar
  Om jag inte missminner mig ordnade man en konferens i Holland under temat.

  På hemsidan http://www.sellingsickness.com har det funnits ”lästips” bl.a.
  Man har också uppmuntrat allmänheten till att kontakta olika beslutsfattare osv.
  Jag har gjort något liknande och även skänkt en del böcker till vårdpersonal som visat intresse med löfte om att de skall låta böckerna cirkulera.

  Jag har även skickat böcker till personal som inte visat något större intresse. Det har bl.a. gällt en infektionsklinik som fick den intressanta boken ”Bitter Pills” av Stephen Fried. Den handlar om ett patientfall gällande antibiotikagruppen fluorokinoloner/kinoloner som bl.a. innehåller mediciner med substansnamn som ciprofloxacin, levofloxacin och moxifloxacin.

  Det sorgliga är att det skrivs så få kritiska böcker på svenska eller översätts, men
  Karneval Förlag bör ha en eloge för att de översatt flera av Peter C. Götzsches böcker. Den sista kom i juli – ”Dödlig psykiatri och organiserad förnekelse”.

  Det finns en viss koppling mellan Alan Cassels och Peter C. Götzsche.
  Alan Cassels senaste bok handlar om det oberoende forskningsnätverket Cochrane och Peter C Götzsche är chef för den nordiska delen på Rigshospitalet i Köpenhamn.

 26. 26
  Docent Göran säger

  @ Bokmal:

  Alan Cassels första bok Selling Sickness ser jag framför mig i bokhyllan just nu men det var ett tag sedan jag läste den och jag tror inte jag skrev någon krönika om den.

  Om jag kommer nu ihåg rätt handlar boken om alla meningslösa typer av screening som ”erbjuds” och som inte fyller något hälsosyfte och enbart är till för att öka vinsterna inom sjukvårdsindustrin.

  Som sagt ett korrupt system från början till slut – en hemsk insikt för en akademiker.

 27. 27

  Som alltid är dina krönikor av stort intresse Göran. Tack för dina insikter när det gäller vår hälsa – som du så väl beskriver. Jag önskar bara att jag kunde dela med mig av detta – men som du säger (och andra här har samma erfarenhet av):

  ”..det ointresse och ofta rena motstånd man stöter på hos nära anhöriga som drabbats av allvarliga sjukdomar. Det går ofta inte ens att ta upp denna fråga till diskussion. Antagligen är det en alltför stor mental utmaning att ifrågasätta den etablerade ordningen..”

  ..så upplever även jag samma frustration när det gäller nära och kära som kunde ha nytta av värdefull information av det slag denna krönika handlar om.

  För egen del har jag också valt att ’gå min egen väg’ när det gäller medicinering och behandling av bl a problem med hjärtat – och vid senaste besöket hos min trevlige hjärtspecialist (jag har 2 ..den andre är en gräsligt otrevlig kirurg!) tyckte han att jag klarar mig så bra med mina kosttillägg, min kost och olika behandlingar (..akupunktur, kiropraktik, homeopati, etc.) att han inte längre rekommenderar mig att ta warfarin och beta blockers. Tidigare ansåg han att jag skulle behöva medicinera livet ut och att det inte fanns någon annan möjlighet än operation ..och det snarast!

  Proverna såg nu så bra ut att det inte ens är tal om operation i nuläget – men skulle jag få problem med andningen skulle jag höra av mig. Han var dessutom intresserad av mina listor (bad att få behålla dem) med alla kosttillägg, terapier och inte minst min LCHF matsedel. Han vill att jag ska komma på kontroll 2ggr/år och det passar mig bra. Det känns härligt att kunna prata med en läkare med levande blick och som är genuint intresserad av sina patienter. 🙂

 28. 28
  Docent Göran säger

  @ Mayne Sundewall Hopkins:

  Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter och grattis till dina framgångar med ”alternativmedicin”!

  Jag önskar att jag också hade haft en vettig kardiolog att diskutera men där den senaste tyvärr var en rent mänsklig katastrof. Jag måste dock tillstå att hans arroganta dogmatiska inställning är ett av få undantag som jag stött på i mina kontakter med kliniskt verksamma läkare.

  Min senaste företagsläkare bjöd jag t.ex. alltid in att fungera som ”oppostion” vid de fördrag jag höll för olika grupper på företaget – väldigt givande! Även med min första kardiolog som ”tog hand om mig” 1999 hade jag mycket goda relationer under de fem år man hade mig under ”övervakning” tills de ansåg att jag ”nog var stabil” och inte ville se mig mer på sjukhuset. Han var mycket resonabel och stöttande och hade inga problem att acceptera att jag tackat nej till både operation och alla mediciner medan den senaste katastrofen ansåg att det jag hållit på med ”var på gränsen till kriminellt”.

  Som jag ser det är det frågan om en låsning som inträffar när en ”expert” stöter på en väl påläst patient som ifrågasätter hela deras existens och apropå ”kriminalitet” blir låsningen ännu värre om han dessutom förstår att patienten ser hela hans verksamhet som en del av ett korrupt sofistikerat kvacksalveri i händerna på läkemedelsbolagen. Denna min syn har gradvis växt fram under senare år vilket kanske kan förklara den ”överreaktion” jag mötte hos den senaste kardiologen. Intressant är i sammanhanget att min första och senaste nu är kollegor på sjukhuset och när jag föreslog att jag kunde få träffa min första kardiolog med hänvisning till ”personkemin” tackade han nej.

  Samma sak är det kanske bland ”nära och kära” – det är helt enkelt för mycket som står på spel.

 29. 29

  @lensof
  Om man tror på bluffen att man kan vara smartare och mer intelligent än kroppen genom att tillsätta mer och mer kemi för olika symtom är man redan på andra sidan – the dark side. Ännu en gång, tur att det är 2016 och att vi kan ta reda på saker och ting själva.
  Jag hyser en djup och obehaglig oro för alla dem som inte gjort resan till att ändra sitt synsätt på människokroppen och dess inbyggda restaureringskrafter, de som inte förstått samband med kost och hälsa och motion. De som vill ha quick fixes. De uppgivna, desillusionerade.

 30. 30

  @ Ammi:
  Så underbart skönt att läsa att någon tycker att det är bra med året 2016 och alla dess möjligheter. Behövs i en tid då uppgivenhet och missmod tycks råda.
  För visst är mycket dåligt och oroande men vi har också mer möjligheter än någonsin.
  Tack för din replik.

 31. 31
  Docent Göran säger

  @ Ammi:

  Så väl formulerat!

 32. 32
  Docent Göran säger

  Tack för alla intressanta kommentarer till min krönika; kanske ett av de bästa kommentarsfälten hittills till någon av mina krönikor. En blandning av personliga erfarenheter och insiktsfulla reflektioner.

  För mig är detta när internet är som bäst och utan personliga invektiv mot de som har avvikande uppfattningar mot ens egna. Detta är något som kännetecknar ”god vetenskap” i mina ögon.

 33. 33

  @ Ammi:
  Väldigt lärorika och dessutom underhållande 80 minuter! Tack för länken!

 34. 34

  Som vanligt intressant och givande att läsa Görans insiktsfulla och lärorika krönikor… Kan ingen tvinga någon på Cancerfonden att läsa dem? Så här är min egen fundering just om Cancerfonden:

  Cancerfonden ger katastrofala kostråd!
  När man läser Cancerfondens kostrekommendationer tror man knappt sina ögon! De som utformat råden måste vara totalt okunniga både om cancer och om kost och nutrition generellt! Om man hade haft som syfte att optimera möjligheterna för cancern att växa och utvecklas, så kunde man inte ha lyckats bättre.

  Om det är en läkare som skrivit texten, så blir man förstås påmind om att dagens svenska läkare nästan inte har någon utbildning i kost och nutrition, men vem som helst borde väl kunna misstänka, att den kost som lett till cancer – eller åtminstone inneburit att cancern kunnat utvecklas – inte är den perfekta ”hälsokosten”… Nej då, i stället skriver man så här: ”Ät som vanligt och följ näringsrekommendationerna!”… För de allra flesta, och säkert för nästan alla med cancer, innebär det en fettsnål och kolhydratrik kost. Perfekt för cancerceller, som är extremt beroende av kolhydrater (socker) för sin utveckling!

  Vidare skriver man: ”Det finns ingen forskning som visar att någon speciell diet botar en cancersjukdom.” En uppenbar lögn! Det finns tusentals människor som blivit friska även från ”obotlig” cancer genom en radikal omläggning av kosten! Jag är en av dem.

  Nästa tragiska påstående: ”De flesta skulle må bra av att välja nyckelhålsmärkta livsmedel”. Nyckelhålsmärkningen är ett av de stora misslyckandena för folkhälsan. Sedan detta infördes har fetma och diabetes typ 2 formligen exploderat! Anledningen är att nyckelhålsmärkningen helt har inriktat sig på fett. Nyckelhålsmärkta produkter är alltså ofta fettsnåla – och rika på kolhydrater. En katastrof – inte minst för cancerpatienter!

  Vidare uppmanar man att ”använda flytande margarin”. Mättat fett som smör eller ekologisk kokosolja är perfekt människoföda. Flytande margariner är däremot ofta hälsovådliga, eftersom de är framställda av kemiskt manipulerade växtbaserade oljor med hög halt av fleromättade fetter.

  Ännu ett vansinnigt råd: ”Avsluta gärna måltiderna med en efterrätt.” Som bekant är efterrätter ofta särskilt söta, d.v.s. de bidrar till att snabbt höja blodsockret – och därmed skapa den optimala miljön för cancerceller!

  Det mest anmärkningsvärda är nog ändå följande: ”Ingen mat är dålig mat. Ät den mat du tycker bäst om.” Att bara kunna påstå, att ”ingen mat är dålig mat” torde väl utmana det sunda förnuftet hos vilken människa som helst. Att ett sådant påstående kommer från en organisation som anser sig vara seriös och arbeta för att motverka cancer måste väl vara ett oöverträffat lågvattenmärke – och absolut bland det mest sanslösa och ogenomtänkta som någonsin uttryckts på svenska!

  För säkerhets skull fullföljer man med detta galna påstående: ”Färdiglagad mat är ett bra alternativ. Det finns mycket att välja på i frysdiskarna.”. Att det finns mycket att välja på i frysdiskarna kan man nog hålla med om, men att kalla färdiglagad mat generellt för ”ett bra alternativ” är fullkomligt hårresande! Dessa produkter är ofta så långt ifrån ”hälsokost” man kan komma, och om man har cancer bör man definitivt avhålla sig från den typen av mat!

 35. 35

  HÄR ÄR EN NAMNINSAMLING, SOM VÄNDER SIG EMOT REGERINGENS- OCH LÄKEMEDELSVERKETS ALLRA SENASTE ”PÅHITT”… – MED ALLT HÖGRE KOSTNADER ETC:

  –> Du som värnar om den alternativa medicinen, samt hälsofrihet – har en chans att ge uttryck för dina åsikter här – med både namnunderskrift, samt kommentarer:

  https://www.skrivunder.com/regering_och_lakemedelsverk__sluta_att_doda_alternativmedicinen

  – Skicka länken även vidare till alla som du vet kan vilja delta! – Och ni som har egna bloggar – se gärna till att förmedla denna möjlighet till att stödja dessa verksamheter!

  – I detta sammanhang när ”skruvstädet” än mer dras åt – behövs det gräsrötter som står upp för allt det goda som den alternativa medicinen kan tillföra, eller hur?

 36. 36

  @ Sven Erik Nordin:

  Tack för en radda argument till varför man inte ska ge cancerfonden en enda krona.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa