Hur mycket kolhydrater bör vi äta?

Joseph Mercola är en läkare i USA som har drivit en hälsosajt i många år. Han är i mycket kontroversiell, och har blivit bannad  och censurerad av etablissemanget. Han raderar därför sina artiklar efter något dygn. Han har tidigare förespråkat en kost med låg kolhydrat och hög fett, men på senare tid har han påstått att vi behöver en rejäl mängd av kolhydrater i kosten. Han hänvisar till olika forskare som jag inte har hört talas om tidigare.

Jag kan tänka mig att det går bra för friska insulinkänsliga personer att äta en viss mängd av kolhydrater, mängden beroende på deras grad av fysisk aktivitet, men för den (kanske) halva delen av mänskligheten som är insulinresistent är det en fördel att hålla kolhydratmängden låg, och för de som har diabetes är det en stor fördel att begränsa kolhydratintaget kraftigt.  Typ 1-diabetiker kan hålla sin insulindos låg, vilket är en stor fördel för hälsan, och typ2-diabetiker kan ofta klara sig utan mediciner, särskilt om de stryper kolhydratintaget på ett tidigt stadium, innan alla komplikationer har tillstött. Big farma är förstås helt emot dessa insikter. Farmaka vid metabola syndromet och diabetes är nog världens största vinstmaskin?
Jag har inte sett att Mercola har kommenterat förhållandet för insulinresistenta och diabetiker. Han låter som att det gäller alla att vi behöver rikligt med kolhydrater. Han föreslår att vi ska äta mycket av mogen frukt. Sockret i mogen frukt består i ganska hög utsträckning av fruktos, vilket vi är många som anser är dåligt för kroppen, då levern inte kan metabolisera det på ett bra sätt.

Jag tycker att det är dåligt av en läkare att ”glömma” en stor del av mänskligheten på detta sätt.

 

Comments

 1. 1
  Renée Manger säger

  Jag tycker att det verkar rent ut sagt vansinne. Jag saknar gallblåsa sen födseln o fick opererat bort en lob av sköldkörteln -71. Min kropp var inte som andras o jag fick kämpa med värk, IBS o viktuppgång. Hade jag inte hört talas om LCHF vet jag inte hur jag mått nu, 79 år gammal. Numera håller jag inte strikt på LCHF men 80% i alla fall. Äter snällt det jag blir bjuden på men i balanserade mängder. Jag mår kanon utan en massa onödiga kalorier! Tack, Annika!

 2. 2
  Mia Maria Rosenqvist säger

  Det är oerhört jobbigt att inte kunna lita på läkare (vetenskapen), och i många fall inte på annat heller. Därför så viktigt att det finns kritiska ögon och hjärnor som ser igenom allt tossigt som skickas ut till mig och andra att läsas.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 xxxxx
  Vi består av vår genetiska uppsättning, och blodgruppen är bara en av alla genetiska varianter. Det förefaller mig så absurt att tro att just blodgruppen ska bestämma allt.
  Det är förstås upp till var och en att prova om den angivna blodgruppsdieten passar bra för den.
  Jag har blodgrupp 0, och har ingen aning om vad blodgruppsdieten ger mig för kostrekommendationer.
  Jag äter enligt LCHF och känner som att det passar mig perfekt.

 4. 4
  Vidar Ferm säger

  Mercola har väl fått betalt av livsmedelsindustrin och/eller läkemedelsindustrin för att ändra ståndpunkt!

 5. 5
  Anne Öhrn säger

  Jag har blodgrupp A och mår alldeles utmärkt på LCHF samma för maken som också har A, vi är i 70-års åldern.

 6. 6
  Johan Larsson säger

  Jag tycker att den nya Väder-dieten, är intressant. När det är sol och varmt ute så producerar kroppen D-vitamin som när det lagras i levern tenderar att dra med sig slaggprodukter från maten in i levern och långsamt förgifta kroppen, och då bör man helst äta naturliga frukter och bär. När det är fuktigt och regnigt ute, ökar mängden av karboxylgrupper i kroppen vilka genom inverterade reduktionsprocesser oxiderar många näringsämnen så pass att kroppens pH stiger. Då behöver man äta mycket kött och annat som verkar pH-sänkade. Om det åskar ute, finns det många fria joner i luften som vi inandas, och det gör att näringen vi tar upp i tarmen inte kommer in vid rätt ställe i citronsyracykeln, vilket får till följd att det bildas anomalier i ATP:t som sedan stressar mitokondrierna i våra celler och i slutänden även förkortar telomererna, vilket leder till tidigt åldrande ifall man inte äter tillräckligt många bananer!

  Ursäkta den tid det tog att läsa mitt ordbajseri. Det finns alltså inte någon ”Väderdiet”. Jag ville bara illustrera hur Mercliga Ola drar saker ur rumpan för att snickra ihop något nytt när hans föregående kostråd inte säljer så bra längre. Då bara vänder han tvärsäkert uppochned på vad han tidigare förespråkat för att bli intressant igen, och hans löst påhittade hypoteser skriver han som vore de redan bevisade genom att svamla ihop lite biokemiska samband som gemene man inte kan sätta sig in i, och därmed blir imponerade av och köper hans böcker och tillskott.

  Nej, den karln bryr jag mig inte om. Det finns så många andra och seriösa personer att lyssna till.

  Sedan när det gäller olika dieter i allmänhet, är det inget konstigt att man initialt mår bättre efter kostbyte vilken än det må vara. Min gissning (utöver placebo) är att kroppen får mer av en eller flera mikronutrienter som det varit lite brist på tidigare, och mindre av sådana som kanske varit ansträngande för mycket av. För mig känns det som LCHF är bästa utgångspunkten och att man sedan modifierar den på indivinivå eftersom vi har lite olika genuppsättningar samt olika (delvis inlärda) förhållanden till mat och hunger. Har svårt att se att dessa individuella skillnader skulle kunna samsas under en specifk blodgrupp.

 7. 7
  Peter B säger

  Tror att blodgruppsdiet är en ren bluff … men det hindrar ju inte att den råkar fungera utmärkt för vissa människor …så är det med alla ”bra” bluffar.

  Är personligen lite skeptisk mot Mercola … han (hans sajt) är ”expert” inom väl många områden. Men det finns ändå mycket intressant han skriver om … men man får ta det med några skopor salt precis som man får göra med SLV:s kostråd.

  Frukt är godis. 😉

 8. 8
  Georg W säger

  Jag är A+. Vi är utvecklade ur jordbruksrevolutionen. Vi ska äta spannmål och odlade produkter.
  Skulle inte tro det. Jag aktar mig noga för A-människornas diet. Det är slavföda med utgångspunkt från att människan ska falla ihop och dö vid 65 års ålder. Vilket hela jordens befolkning gör. Alla blodgrupper lever på vetemjöl och besprutade grönsaker. Utom de få metabolism biokemiskt medvetna. De dör relativt friska vid cirka 100.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  15 xxxxx
  Du behöver inte tjata om blodgruppsdieten här. Du kan starta en egen blogg om den om du vill propagera ytterligare om den.
  Den som trivs med lchf kan fortsätta med det, och andra får prova sig fram till vad som passar dem.

 10. 10
  Göran J. säger

  xxxx
  Du står för i det närmaste hälften av alla inlägg här, det får nog anses vara berättigat att kalla det för att tjata.
  Du borde redan från början länkat till seriösa vetenskapliga och kritikergranskade studier som bekräftar dina påståenden. Jag har letat på pubmed men hittar inget, men du kanske vet? Till stöd för LCHF finns det åtskilliga studier som uppvisar signifikanta resultat. Men det hindrar inte att du har rätt i att LCHF inte fungerar för alla. Vissa människor äter t.ex. bara kött och fett och verkar må utmärkt!

  Så, leta reda på studier som styrker blodgruppsdieten och återkom!

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  17 xxxxx
  Du kan kontakta någon som är ”expert” på blodgruppsdieten, och be den att skriva ett kort inlägg här om den teoretiska bakgrunden till varianterna.

 12. 12
  Göran J. säger

  xxx
  Eftersom du inte svarar på min önskan (inlägg 18) att få några länkar till studier av denna diet så utgår jag från att du inte känner till några eller att det helt enkelt inte finns några (?). Jag har läst en hel del om blodgruppsdieten men någon fysiologisk förklaring till varför den skulle fungera har jag heller inte sett, har du? Man borde väl ha kunnat övertyga någon enda forskare att studera dieten. Var glad för att du har funnit en diet som passar dig, men du borde sluta propagera för en diet som det inte verkar finnas någon som evidens för. Det gör det för LCHF!

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  En person, som jag kallar xxxx, har skrivit massor av kommentarer i bloggen, där hon framhåller blodgruppsdietens fördelar, åtminstone för henne. Jag beslutade till slut att sätta henne på moderering. Då blev hon mycket förargad och beordrade mig att radera alla hennes kommentarer och namn, så nu har jag gjort det.

 14. 14
  Andreas Holgersson säger

  Vad är din kommentar Annika till den studie som gjordes i USA om klimatvänlig kost/planetär diet? Går att läsa om på SVT Vetenskap. Helt absurt att man ger rött kött 0 poäng. Vad vet vi om delatagarna i denna studie? Många frågor.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  14 Andreas Holgersson
  De är helt fel ute. Djur som betar obesprutat gräs, har funnits på jorden i miljontals år, och de har aldrig inneburit skada på klimatet. Det är de som producerar nyttigt rött kött.
  De som tar ton om klimatet är ofta veganer som fanatiskt förespråkar vegetabilier, trots att de kan producera mera växthusgaser. Mycket giftbesprutning och gödning från fossila råvaror krävs till all odling av vegetabilier. Gräset till betesdjurens mat fås från naturens egen gräsproduktion, och göds av djurens urin och avföring.

 16. 16
  Jösses säger

  Skulle säga att i princip all mat som odlas eller föds upp på ett storskaligt sätt är skadligt för både hälsa, miljö och klimat. Så fort något blir storskaligt medför det även att horder av lobbyister förvrider hjärnorna på både politiker och allmänhet, för det är ju de förb. . . lobbyisternas jobb.

  Se bara på socker och lobbyisternas framgångar där.
  Socker har ett undantag från att klassas som livsmedelstillsats, hur gick det till?
  Livsmedelsverket varnar för salt istället för socker, varför är det så?
  Socker beskattas inte med belopp liknande vår alkohol- och tobaksskatt, varför inte då?

  Måtte djävulen ta alla lobbyister!

 17. 17
  Inger Kristina Nyman säger

  Tack Annika! Jag respekterar att du säger din ärliga och uppriktiga mening. Jag brukar läsa Dr Mercolas site lite då och då men har inte tänkt på att han förespråkar högre kolhydratintag. Själv äter jag mindre kolhydrater och tänker inte sluta med det. Min tandhälsa är bra och min mage är helt i sin ordning.

 18. 18
  Piltson säger

  Noll kolhydrater, skrev Richard Feinmann. Det enda de tillför är västerländska sjukdomar,
  Nutrition in Crisis. 2019,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa