Sänkta gränsvärden för graviditetsdiabetes

Läkartidningen: Socialstyrelsen föreslår sänkta gränsvärden för graviditetsdiabetes.

Frågan är ju hur man åtgärdar graviditetsdiabetes. Får de insulinresistenta gravida rådet att äta mindre mättat fett och i stället mera stärkelse och fibrer? I så fall får man en försämring av tillståndet.
Eller är det insulinfabrikanterna som ska tjäna pengar på tillståndet?

Nej ge de gravida med insulinresistens rådet att äta LCHF så blir troligen graviditeten bättre.

 

Comments

  1. 1
    Bette Ceimertz säger

    Hej Annica
    Behöver lite råd.
    Har vid 2 tillfällen med några månaders. Mellanrum tagit blodprov och varit fastande.
    Jag har båda gånger varit förkyld och haft någon Inf. eller virus i kroppen.
    Första gången 6.1 andra gången 6.6
    Min läkare vill nu göra test där man dricker sockerlösning väntar antal timmar och tar blodprov.
    Jag kör LCHF men under mina förkylning och halsont tider har jag slarvat och ätit mer kolhydrater än jag brukar göra, någon apelsin om dagen 1-2 brödbitar och något äpple ibland. Kan detta ha. Påverkat. Nu till min fråga måste jag göra dessa prov. Tanken att tillföra allt detta socker känns inte bra Vad tycker du. Mvh bette

  2. 2
    Bette Ceimertz säger

    OBS Jag är inte gravid är 66 år . Hi hi

  3. 3

    En generell gräns för risk vad gäller graviditetsdiabetes är bra, inte minst ur ett jämställdhetsperspektiv. Man är precis lika sjuk vid nivån större än eller lika med 5.1 mmol/l oavsett i vilket län man bor, eller hur? Graviditetsdiabetes innebär risk både för mamma och för foster och bör följas upp lika för alla.

    Sen kommer man till åtgärderna, där kostförändring mot LCHF borde vara standard. Kanske, om fler blivande mammor blir uppmärksammade på sin problematik, de söker information och råd via nätat eller på annat sätt och får kunskap om LCHF.

    Med omtanke om den blivande mamman och det väntade barnet tycker jag reformen är självklar. Dessutom möjliggör detta en bättre planering hos sjukvårdande funktioner inför förlossningen.

  4. 4

    Bette Ceimertz Skrev:

    Jag kör LCHF men under mina förkylning och halsont tider har jag slarvat och ätit mer kolhydrater än jag brukar göra, någon apelsin om dagen 1-2 brödbitar och något äpple ibland. Kan detta ha. Påverkat.

    Under förutsättningen att Du inte fuskat med fastan kan dessa avsteg från LCHF-vägen inte ha påverkat blodglukosnivån. Möjligen kan HbA1c höjts lite.

  5. 5
    monica säger

    Kan inte Bette låna eller köpa en blodsockermätare och mäta sina värden var 4:e timme ett par dygn! Jag tror inte ett dugg på doktorer, jo, på doktor Dahlqvist!!

  6. 6
    Pre-diabetiker säger

    @ Bette Ceimertz:
    Håller med monica, köp en blodsockermätare och mät själv, fasteprov på morgonen samt några gånger under dagen före och efter måltid. Be läkaren att skriva ut recept på mätstickor med tillbehör.

    Jag själv är en lekman, men en glukosbelastning verkar vara en intressant grej för läkaren. Kanske ingår det i något projekt att glukosbelasta!

  7. 7
    Bette Ceimertz säger

    Hej Erling
    Nej har inte fuskat intog inget kvällen före kl 23,00 till nästa följande dag då proverna togs 10.45. Vad är HbA1c 1 för något?
    Mvh Bette

  8. 8
    Bette Ceimertz säger

    Hej igen
    Vad säger ni om 6,1 och 6,6

    Mvh Bette

  9. 9
    Bette Ceimertz säger

    Hej be min läkare skriva ut recept på mätstickor, det går inte han bara fnyser när jag säger att jag kör LCHF. Men tack för tipset.
    Mvh Bette

  10. 10

    Som att segla i motvind,det gäller att kryssa mellan blindskären.

  11. 11
    Pre-diabetiker säger

    Bette Ceimertz Skrev:

    Hej be min läkare skriva ut recept på mätstickor, det går inte han bara fnyser när jag säger att jag kör LCHF. Men tack för tipset.
    Mvh Bette

    Ett tips – kolla upp detta:
    https://www.abbott-diabetes.se/?id_item=20
    https://www.abbott-diabetes.se/?id_site=1&id_item=178

    Ett annat tips – åk upp på LCHF-3-dagarskurs till Nolaskogs kursgård i Örnsköldsvik. Där kan du få hjälp att mäta i 3 dygn.
    https://www.nolaskogslchf.se/

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1 Bette Ceimertz:
    Dina faste-blodsocker var på gränsen till höga, men inte alarmerande.
    Jag anser att glukosoleranstest (att tillföra 70 g glukos med efterföljande blodsockermätningar) är till möjlig skada för en insulinresistent person, som ju en prediabetiker är. Testet kan försämra den metabola sjukdomen.
    Mät i stället blodsocker ca en timme efter en, för dig, vanlig måltid. Om blodsockret är för högt då så får man bedöma vad du ska göra utifrån det. I första hand bör du äta strikt LCHF.
    Återkom gärna.

  13. 13
    Bette Ceimertz säger

    Hej Annika
    Och tack, hur ska jag mäta blodsockret på bästa sätt är lite ovan.
    Mvh o Tack

  14. 14

    Bette Ceimertz Skrev:

    Hej Erling
    Nej har inte fuskat, intog inget kvällen före kl 23,00 till nästa följande dag då proverna togs 10.45 Vad är HbA1c 1 för något?
    Mvh Bette

    Bra, HbA1c kallas också långtidsblodsocker. Värdet ger besked om genomsnittligt blodsocker under ca 1 månad.

  15. 15
    Annika Dahlqvist säger

    @ 13 Bette Ceimertz:
    Hör med vårdcentralen. Du kan få instruktioner och få låna en blodsockermätare med stickor, av diabetessköterskan.
    Det är bra om du för bok över mätningarna och noterar vilken tid på dagen och om det är före eller vilken tid efter måltid, och hur mycket kolhydrater senaste måltiden innehöll.
    Hör av dig om hur det går.

  16. 16
    Professor Göran säger

    Ibland undrar jag vad som är hönan och ägget när det gäller diabetes typ 2.

    Uppenbarligen är höga blodsockervärden en indikator på att något är ’fel’ i kroppen och kanske också att de höga värdena i sig skadar de finaste blodkapillärerna. Är det så att sockret ökar inflammationsnivån och att det är detta som är själva ’skadan’? Kroppen reagerar bevisligen på höga värden på blodsocker (>> 10 ?) genom att utsöndra överskottet via njurarna men skulle ett värde på 6 vara skadligt eller är det bara en ”indikator”.

    Genom strikt LCHF och därmed sträng ketos har min hustru ’bevisat’ att en långt framskriden T2 kan ha fasteblodssocker på under 5. Själv är jag inte lika strikt och mina värden ligger därför en halv enhet högre.

    Sedan är själva verkan från insulinet diskutabel. Att insulinnivåerna stiger är dock odiskutabelt om man nu är prediabetiker och att denna förhöjda insulinnivå hänger ihop med höga blodsockervärden efter en kolhydratrik måltid.

  17. 17

    @ Annika Dahlqvist:
    Menar du att en enskild glukosbelastning kan försämra patientens diabetesläge? I så fall: har du nån referens på det? Det skulle nämligen ha stora applikationer inom intensivvården och glucoslösningar!

  18. 18
    Bette Ceimertz säger

    Hej alla
    Tack för alla svar och råd. Så skönt att få skriva och få svar av folk som tänker lite annorlunda
    Det här skulle man ju kunna prata om med sin läkare..
    Men då måste man ju ha någon som förstår vad man säger”
    Tack för att ni tar er tid. Mvh Bette

  19. 19
    Annika Dahlqvist säger

    @ 17 BJA:
    Bara tanken på att proppa i en (misstänkt?) insulinresistent person 75g glukos är förnuftsvidrig. Man förstår inte att någon kan ha kommit på något så vansinnigt.
    De som förespråkar den metabola misshandeln måste bevisa att den inte är skadlig.

  20. 20
    Lars Henrik säger

    Den moderna medicinska vetenskapens 1:a lag:

    Om det inte är vetenskapligt bevisat finns det inte!

  21. 21
    Thomas Jansson säger

    Man får ju som LCHF:are en ”falsk” insulinresistens (fysiologisk insulinresistens) om man inte äter kolhydrater i mängd och ett glukosprov ger därför helt fel utslag.

    Många av oss LCHF:are har ju oxå ett lite högre fasteblodsocker – troligtvis är det samma mekanism som orsakar detta.

    Man mäter fel parameter – det är insulinhalten i kroppen som skall mätas – när blodsockret har börjat stiga har det gått för långt,,,,

  22. 22

    Thomas Jansson Skrev:

    Man mäter fel parameter – det är insulinhalten i kroppen som skall mätas – när blodsockret har börjat stiga har det gått för långt,,,,

    Då är man nog redan inne på sitt 10-e år som insulinresistent, med inflammerade kärl och proppbildning i full gång och eventuell hjärtinfarkt att vänta. För att inte tala om alla andra åkommor, som höga socker och insulinnivåer orsakar.

  23. 23
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:

    Just 10 år är nog den tid som det tar för många att gå från lindrigt insulinresistenta till fullbordad typ 2.

    Jason Fung har ett antal videor på nätet där han i ett av avsnitten visar ett diagram från start – upptäckt – fullbordat naturalförlopp (när det är dags för att tillsätta insulin).

    Totalt runt 15 – 20 år från start till insulinsprutor. Sätter man sig in i detta diagram så kan man egentligen allt det praktiska om typ 2 så mer komprimerat än så går det nog inte att göra det! Och där framgår tydligt utvecklingen av insulinnivåerna i kroppen – det som ändrar sig sist är fastesockret,,,,

    Nu är det flera år sedan jag tittade igenom samtliga av Fungs föreläsningar – det tar ett par dagar att gå igenom allt material men det är väl använd tid – bättre föreläsare finns knappast,,,

    https://intensivedietarymanagement.com/category/lectures/type-2-diabetes-lecture-series/

  24. 24
    Dennis säger

    Ni som vet med er att ni har på gränsen för sockersjuka och är inte utfattig tycker jag ska investera i en sådan här. Göra en sådan 2 veckors mätning och se läget.

    https://www.freestylelibre.se/products.html

  25. 25
    Thomas Jansson säger

    @ Dennis:
    Det går utmärkt med en vanlig mätare oxå.

    Tar man många prover kan man dessutom få en uppfattning om sitt långtidssocker genom att konvertera medelvärdet till ett motsvarande långtidssocker,,,,

    https://www.diabetes.co.uk/hba1c-to-blood-sugar-level-converter.html

  26. 26
    Dennis säger

    Visst men skönt slippa ägna sig åt ett otal mätningar och sedan så mäter denna dygnet runt.

  27. 27
    Lars Henrik säger

    OT!

    Tarmsjukdomar ett växande problem

    I sin avhandling har Daniel Sjöberg undersökt samtliga patienter som insjuknat i Uppsala, Dalarna, Södermanland och på Åland under åren 2005-2009. Sammanlagt 790 patienter ingick i studien.

    Han visar att risken för att insjukna med inflammatorisk tarmsjukdom i Sverige har ökat med 50 procent sedan mitten av 80-talet [strax efter att de nya fettsnåla kostråden kom ut – min anmärkning]. Risken är mycket hög jämfört med internationella studier.

    https://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/tarmsjukdomarettvaxandeproblem.5.426a72d614c33b887a0c9.html

  28. 28

    Thomas Jansson Skrev:

    Totalt runt 15 – 20 år från start till insulinsprutor. Sätter man sig in i detta diagram så kan man egentligen allt det praktiska om typ 2 så mer komprimerat än så går det nog inte att göra det! Och där framgår tydligt utvecklingen av insulinnivåerna i kroppen – det som ändrar sig sist är fastesockret,,,,

    Problemet med denna degeneration är att de första 10 åren mår personen relativt bra utan specifika symtom. I många fall ökar midjemåttet, men det tas som normal utveckling i dagens samhälle. Blodtrycket går sakta upp också, men även det anses som normalt inom vissa gränser.

    Det sorgliga är att under denna period finns alla chanser att reparera skador och få balans i blodsockerregleringen, dvs att bryta naturalförloppet, genom att lägga om kosten, men att denna chans går de flesta förbi. Sjukvården bryr sig inte förrän en rejäl diagnos kan ställas. Man sitter lugnt och studerar hur en liten bukfetma strax söder om naveln får utvecklas till en rejäl svinrygg fr blygden till bröstbenet och reagerar först när sockret börjat stiga.

    Det finns inget intresse att försöka diagnostisera insulinresistens i tidigt skede. Det finns inga bra sätt att göra det på, för att intresset saknas och läkemedel inte är tillämpbara på situationen.

  29. 29
    Pre-diabetiker säger
  30. 30
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    Vi kunde inte så mycket för 10 – 15 år sedan.

    Idag så kan man lätt identifiera de som ligger i riskzonen att utveckla diabetes, dock så måste ”vanliga” människor som vi själva utföra detta jobb då sjukvården i stort sett verkar sakna intresse för att folk ska hålla sig friska – det är först när doktorerna kan börja kränga symptomdämpande mediciner som intresset vaknar verkar det som,,,,

    Själv anser jag ju att alla med begynnande bukfetma är mer eller mindre prediabetiska – tyvärr så är det väldigt många unga i denna grupp allt större grupp – sannolikt beroende på all läsk, öl och tillhörande tilltugg de konsumerar.

    Så här instrueras diabetiker i den svenska statstelevisíonen, man får nog hålla med Mats Lindgren om att det kan vara lite riskfyllt att gå till doktorn,,,,

    https://fethalsa.wordpress.com/2015/02/23/at-brun-pasta-och-fullkornsbrod/

    För övrigt skulle jag omedelbart klassa de båda damerna i programmet som långt gångna mot en ganska trolig diabetesdiagnos,,,,,

  31. 31

    Pre-diabetiker Skrev:

    För övrigt skulle jag omedelbart klassa de båda damerna i programmet som långt gångna mot en ganska trolig diabetesdiagnos,,,,,

    Jag är böjd att hålla med Dig!

  32. 32
    Thomas Jansson säger

    Jag anmälde ”Fråga Doktorn” till Granskningsnämnden för någon månad sedan efter att Hellenius varit med i programmet och fritt ha fått sprida sina villfarelser utan att bli motsagd av någon kunnig person.

    Ja, de båda damerna är nog kraftigt insulinresistenta vid det här laget,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa