Här kan ni ta upp diskussionstrådar som ni inte hittar lämpliga blogginlägg att knyta till.
Jag lägger länken till inlägget nere i högermarginalen.
Annika Dahlqvist om LCHF, kost och hälsa
Här kan ni ta upp diskussionstrådar som ni inte hittar lämpliga blogginlägg att knyta till.
Jag lägger länken till inlägget nere i högermarginalen.
Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.
Jag har varit läkare, specialist i allmänmedicin. Jag bor i Njurunda, Sundsvall. (Tillägg 200617: Våren 2020, när jag hade varit pensionär i flera år, hade det kommit in flera anmälningar mot mig … Läs mer
2024 öppna datum Vistelse-/Fastedagar på LCHF … Se evenemangen
25 september, 2024 Annika Dahlqvist 19 kommentarer
24 september, 2024 Annika Dahlqvist 9 kommentarer
15 september, 2024 Annika Dahlqvist 4 kommentarer
14 september, 2024 Annika Dahlqvist 8 kommentarer
16 augusti, 2024 Annika Dahlqvist 7 kommentarer
21 juli, 2024 Annika Dahlqvist 10 kommentarer
Copyright © 2024 on Genesis Framework · WordPress · Logga in
Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.
Intressant ”öppning” för diskussioner som kanske kan leda till nya specifika trådar!
En av Gary Tubes huvudförklaringar till varför ”kostvetenskapen hamnat så snett” är att det finns så många olika förgreningar inom den medicinska ”vetenskapen”, subdiscipliner, och där varje gren tenderar att växa över huvudet på de forskare som är involverade och de flesta därför inte ser ”skogen för bara träd”! De hinner inte ens vara uppdaterade på de forskningsrön som kommer fram på deras egen lilla gren. (Jag känner definitivt igen detta scenario ifrån mitt eget forskningsområde inom metallurgin!)
Om man som LCHF-amatör därför närmar sig kostvetenskapen så har man faktiskt ingen möjlighet att gå på djupet inom alla de grenar man ser framför sig men jag tror att detta är en fördel. Vi måste helt enkelt se helhetsmönstret i första hand, vi har ingen annan möjlighet, men då kan vi också lättare se hur man lämnat själva vetenskapen inom ”kostvetenskapen” bakom sig när man tappat helhetsbilden och utan en sådan kan det inte finnas någon vetenskap.
Hur svårt kan det egentligen vara att se de mest elementära sambanden mellan kolhydraterna, insulinet, blodsockret och alla sjukdomar som associeras till dessa ”parametrar”?
Det intressanta är att detta knappast var möjligt att se igenom dessa samband innan man i början av sextiotalet kunde börja mäta insulinhalterna direkt i blodet men då hade man redan sedan länge bitit sig fast i det paradigm som demoniserade fettet och framför allt gällde detta för diabetiker och denna paradigmfixering gjordes faktiskt redan på tjugotalet när insulinet dök upp inom medicinen. Detta finns väl dokumenterat i Joslin’s standardverk ”Diabetes Mellitus” som har kommit ut i ett stort antal editioner.
Men när man till slut sett igenom dessa mest ”elementära” sambanden så drabbas man som Ann Fernholm av en ”uppenbarelse” – allt faller på plats i ett helhetsmönster. De flesta av oss LCHF-are har av egen erfarenhet ”drabbats” av denna insikt på grund av de personliga hälsoförbättringarna som oftast varit dramatiska. Sedan är det nog på gränsen till omöjligt att övertyga oss igen om att ”jorden skulle vara platt”!
Men att överge en paradigm är inte någon enkel resa, varken på det individuella planet eller på det samhälleliga, som bl. a. vetenskapsteoretikern Tomas Kuhn konstaterade för 50 år sedan.
Paradigm rotar sig och bildar en grund som är svår att välta. I forskningen måste man ju vara öppen för nya influenser och försöka mota med väl planerade studier som ibland visar att ideen kanske är fel eller inte så genomtänkt.
Alla som funderar på vårt ännu fettskrämda paradigm om vi kallar det så, måste läsa David Perlmutters bok GrainBrain.Han är specialist i Neurologi. Beställ den på amazon.com – den har inte hunnit fram till Adlibris än.
Den bästa översättningen till svenska kunde vara GrötHjärnan – det beskriver både vad många tror är nyttigt att äta på morgonen och hur grötigt det blir i hjärnan av socker och mjölprodukter från våra sädesslag. Man får av boken även en ny syn på glutenintolerans – hur utbrett det fenomenet är och hur förstörande och grundläggande för en framtida Alzheimers, eller för den delen vanlig demens.
Läs den hälsar karl
@ Karl E. Arfors:
Tack för lästips!
Den boken ska vi definitivt beställa!
(Det här är det fina med internet och bloggar som Annikas. En grupp som tänker tillsammans har större kraft än en enskild individ!)
Fantastiskt många böcker jag behöver läsa 😉 Veganboken har jag inte läst, och en skrämmande mängd andra fattas, inser jag. Men intresset djupnar och har nästan blivit en besatthet. Tur att det andra som kan upplysa mig. Rörelsen växer påtagligt, men kan nästan känna svallvågen som rör sig…det är faktiskt överväldigande att se.
Världen är full av förutfattade meningar, som ofta bygger på mycket bräcklig grund. Ni som törs se en annan bild av klimatförändringarna rekommenderas denna film:
https://www.youtube.com/watch?v=YtevF4B4RtQ
Varning! Man riskerar helt tappa tron på de ”fakta” nyhetsmedia förmedlar. Vi känner igen områdena där det vetenskapliga underlaget känns mycket bräckligt:
– Kalori in/ut-paradigmet
– Kolesterolhypotesen
– Ät mindre -spring mer
– Fettskräcken
– Veganismen
– Djurhållningens klimatpåverkan
– Människors klimatpåverkan
Fyll gärna på med fler områden. Törs jag lista tillväxttanken här också, dvs ”utan tillväxt ingen välfärd”?
Gemensamt för sådana här paradigm är att väldigt många jobbar på att behålla dem; bekostar styrd forskning och hittar ny argument för dem när de gamla börjar tryta.För mig känns statinerandet som en höjdare i sammanhanget. När kolesterolhypotesen mer eller mindre skjutits i sank uppfann man nya kolesterolfraktioner och när det inte heller höll så uppfann man andra positiva verkningar av statiner oberoende av kolesterolet. Ett aktuellt exempel är förstås SBU:s rapport, som nu förminskas och omtolkas för att betyda så lite så möjligt.
@ 4 Ann Kristin. Du säger att du inte läst veganboken, då undrar jag om du sett denna film. Den är bara ett måste.
https://www.ted.com/talks/allan_savory_how_to_green_the_world_s_deserts_and_reverse_climate_change.html
Tack Annika för denna länk!
Jaja – med 3 bildskärmar igång varav 2 fyllda med tråkigt rutinjobb så blir det en del surfande för att hålla sig vaken,,,,
https://newsvoice.se/2013/09/28/brev-lakemedelsverkets-hemliga-ritalinmote-med-lakemedelsbolaget-novartis/#comments
@ Mats Lindberg:
Tak för länk och listning av olika ”absurditeter”!
Men vad man lär sig hela tiden!
När det gäller klimatfrågan har jag känt mig ”ambivalent” en längre tid men den här filmen som du länkar till får mig att tveklöst inse att vi även här är utsatta för en ”organiserad” propaganda.
När det gäller de övriga frågorna har jag inte haft några problem att inse vad vi är utsatta för.
I grunden verkar det hela tiden vara frågan om ”oheliga agendor” snarare än att det skulle vara frågan om att man paradigmatiskt har hamnat snett i vetenskapen av historiska skäl som jag var inne på i mitt inledande inlägg på denna tråd. Det är nog hellre så att det är industriella intressen (livsmedels- och läkemedelsindustri) som ”sätter agendan” tillsammans med politiker oberoende av färg.
Det finns uppenbarligen någon slags inneboende obehaglig logik i denna utveckling!
Och vetenskapen verkar här vara långt borta!
Tack igen för ”input”!
@ juli:
Ja, Savory har jag sett, och delat vidare. Det finns ju snabb och mera tillgänglig info på youtube och andra kanaler. Även Lierre Keith finns ju att tillgå. Men jag känner att jag vill sätta mig in i saker lite djupare. Just nu är det hormoner 😉
Spontant känns tråden ”Allmänna diskussioner” spännande ; hur som helst ”bättre lyss till en sträng som brast än att aldrig spänna dess båge” 🙂
https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/motion-lika-effektivt-som-medicin/
Inte oväntat – för mig är det ofattbart att de överhuvudtaget lyckas bli gravida,,,,
https://www.aftonbladet.se/nyheter/detfetausa/article17582994.ab
Tyvärr hittar jag ingen länk Allmänna diskussioner nere till höger!
Blind av LCHF?!!
Vill få tips om ersättning för ris i alla recept där det rekommenderas. Ex.vis thai-mat och annan bra LCHF-mat.
@ Brelle:
Blomkålsmos i olika tappningar?
Från början kokades de i grädde – krångligt,,,
Sedan i vatten och blandades med grädde,,,
Numer i vatten tills lagom ”mjukhet” och därefter mosas med samma grunka som potatismos – krydda efter behag – ger ett bra tuggmotstånd och ser bra ut
Finns nog flera bra ersättare för ris och potatis men detta fungerar utmärkt och är enkelt till och med för en man!
@ Brelle:
Det är i bokstavsordning men siffror är före
@ Nizze:
Nice, Nizze!
Brelle Skrev:
Blomkålsris:
Riv blomkålen grovt.
Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och hetta upp till medelvärme.
Ös ner ”riset” och fräs på medelgod värme några minuter.
Smaka av med salt och peppar.
Njut!
Varning för antidepressiva läkemedel.
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/03/antidepressant-side-effects.aspx?e_cid=20131003Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20131003Z2
Tack Sofia. Ska testa, låter spännande.
@ Brelle:
Om man gillar mandel kan man börja med att rosta ½ dl mandelflarn på medelvärme tills de börjar dofta ljuvligt och blir guldbruna innan man tillsätter en rejäl klick smör. Prova med olika sorters peppar; vitpeppar är min favorit till blomkålsris 🙂
@ sofia:
Innan dina intressanta råd kokade jag blomkål i grädde enl känt manér och när den var klar mixade jag ner mogen avokado.. Gott men inte blev det risersättning!
Ska testa med mandelflarn som du tipsade.
@ sofia:
Avocado är ju en av mina favoriter – nu fick jag ett nytt användningsområde. Tack!
Omväxling förnöjer 🙂
Ölmage på riktigt,,,,
https://www.cbc.ca/news/health/man-brewed-beer-in-his-gut-say-researchers-1.1861952
Vad tycker ni om Nobelpriset då?
Celltransporter gav medicinpris
STOCKHOLM. James Rothman, Randy Schekman och Thomas Südhof delar Nobelpriset i medicin för sin forskning kring cellernas transportsystem.
De tre har på olika sätt beskrivit hur transporter med så kallade vesiklar kontrolleras och styrs. När sådana system inte fungerar kan effekten bli en rad olika sjukdomar, som neurologiska problem och diabetes.
Äntligen!!! Vänligen meddela allmänheten, speciellt skolan.
https://www.svd.se/nyheter/inrikes/frukt-hindrar-kroppen-bli-giftfri_8589924.svd
Det är mycket skit vi får i oss från all besprutad frukt och grönsaker, inte konstigt att vårt imunförsvar försvagas och vi blir matförgiftade. Detta tillåts av våra korkade politiker oavsett parti.
https://www.alternativjournalen.se/nyheter/borjar-aj-bli-rumsren-7203719
”Sjukvården är emellertid oförmögen att uppfatta ohälsa som uttryck för förgiftning och näringsbrister, trots att det oftast är sådana yttre faktorer som stör kroppens förmåga till självreglering. När man då sätter in nya medicinska kavalkader av kemisk påverkan riskerar man att göra ont värre.”
Håller inte riktigt med allt som finns på Alternativjournalen men uppfriskande läsning är det som ofta ger upphov till att man ser saker på ett annat sätt – en botanisering bland AJ:s krönikörer rekommenderas!
I vår sjuka vård gäller det fan i mej att vara frisk, dessa ord fick jag av min bekant som var alkoholist och värktablettsknaprare för ca 15-20 år sedan. Då begrep jag inget, i dag förstår jag vad han menade.
Enligt expertisen i inslaget är det ingen fara med giftiga livsmedel så länge man inte känner en oro för det. Blir man orolig så kan man alltid välja ekologiska produkter. Halleluja, vilken insikt.
Personligen tror jag vi nu har skadat både oss själva och kretsloppet, vilken vi är en länk av. Gifterna som inte ansamlas i kroppen rinner ut i avloppet och hamnar till slut i våra skärgårdar och i Östersjön. För vårt innanhav återstår bara palliativ vård. Det är framtiden och konsekvensen som utspelas.
Frukt och grönt är inte nyttigt. Det är bara socker, gift och bukfylla. Ändå kräver lärarna i min kommun att eleverna ska ha med sig en frukt varje dag. Giftig eller ej diskuteras inte. Barnens lärare är okunniga och skadliga för barnen. Deras samveten sover lugnt eftersom det är ett fritt val att äta ekologiskt och energinivåerna är katastrofala för Sveriges barn fram på eftermiddagen.
inte direkt kosten som valfråga men äldrevården.
”Vräk på smör och grädde”
Verkar som massmedia har höjt tonläget lite och rent av vågar kritisera etablissemangets tokigheter något,,,
https://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/jenniferwegerup/article17623751.ab
Någon som är förvånad?
https://mobiltelefoni.tv/2013/04/02/mobilindustrin-finansierar-felaktig-forskning-om-eloverkanslighet/
Jag beställde en läderväska till min nya kamera från Cyberphoto i Umeå. I paketet fick jag med ett dubbelpack med Snickers!
Säkert av ren okunnig vänlighet, men kameraväskor och Snickers måste väl vara lika malplacerat som bilutställning med halvnakna damer?
https://www.aftonbladet.se/debatt/article17631151.ab
Hej
Nizze… – professor Göran Sjöberg ”tonar” kristallklart åt hållet att det är ett övermått av kolhydrater i kosten – som är den allt överskuggande HUVUDORSAKEN till att folkhälsan blir sämre och övervikt-syndromet tilltar = mer och mer mediciner krävs för att hålla folk vid liv.
Ingående i sak om det på nätet här https://josefboberg.files.wordpress.com/2013/04/livsfarliga-kolhydrater.pdf
I o f s så kan professor Göran ha fel i det – men det kan jag ej föreställa mig att han har. Vad tror Du ❓
@ Nizze:
Hej!
Klart att dom backar lite. Dom har ju trots allt bara granskat vetenskapliga artiklar, inte dragit ut några konsekvenser eller tillämpat logiskt tänkande. Deras jobb har varit som en revisor, som granskar bokföringen och sammanställer en rapport om vad han funnit.
Hej!
Då jag sedan ett drygt år brottats med skrämselhicka efter att ha ertappats med höga kolesterolvärden och hotats med statiner, har jag sökt information om kolesterol på nätet.
Då råkade jag på lite information om en koppling mellan D-vitamin och just kolesterol. Många av er läsare har säkert redan snappat upp detta men jag vill nämna det likväl.
Det är ju känt att D3 bildas av kolesterol i huden när vi är utsatta för solljus. Men kan detta innebära att, då solen inte räcker till och vi lider brist på D-vitamin, så försöker kroppen tillverka mer genom att överproducera kolesterol?
Skulle detta i så fall kunna förklara varför nordbor oftare har högre kolesterolnivåer än de som bor vid Medelhavet och äter medelhavskost? I så fall har medelhavskost inte ett smack med saken att göra och är bara ännu ett villospår i jakten på bot mot hjärt- och kärlsjukdom.
Detta skulle då även innebära att för oss nordbor, med kraftiga säsongsväxlingar, borde kolesterolvärdena skifta mellan sommar och vinter. Finns det studier som stödjer detta?
Om man fortsätter den tankekedjan kanske man kan dra den försiktiga slutsatsen att kolesterolet bara är ett symptom och den stora orsaken till dessa sjukdomar i norden är brist på vitamin D?
Några av länkarna jag hittade (de hänvisar till studier som jag tyvärr inte lyckats hitta):
https://www.psoriasisforbundet.se/press/nyheter/nyhetsarkiv/ljusbehandling-kan-ge-sankt-kolesterol/
https://mobil.lifescience.idg.se/lifescience/2.1763/1.239769/d-vitamin-skyddar-mot-infarkt#;article:1.239769
https://www.immun.se/immun-filer/info/nytt_halsa.htm
För min del har jag i vart fall inhandlat D3 i megados 🙂
Dennis # 32
Kanske är det så att forskningen är ”skruvad”, och jag förstår att du menar att precis som läkemedels- och livsmedelsindustrin finansierar hälsoforskningen och därför alltid hamnar på mediciner eller att maten är OK så hamnar mobilstrålningsforskningen på att mobiler är OK eftersom det är industrin som finansierar den. Kanske är det så, men man måste också förstå att vi lever alltid i en ”strålande värld” oavsett mobiler eller inte. Inte nog med att all strömmande elektricitet åstadkommer magnetfält och elektromagnetisk strålning varför det räcker med att vistas i ett modernt samhälle så genomstrålas vi ständigt, dessutom skickar solen ut elektromagnetisk strålning hela tiden, ja själva ljuset är elektromagnetisk strålning. Så varför skulle då just mobiler vara skadliga? Kanske är dom det, men jag är tveksam (är civilingenjör elektro och har jobbat på Ericsson hela mitt liv så jag är måhända ”biased”). Jag tycker det är helt klart att människor som lider av ”elöverkänslighet” verkligen har stora problem, men jag är inte säker på att dessa problem orsakas av elektromagnetisk strålning, att dom är associerade med det för de drabbade är helt klart, men som många sagt många gånger när det gäller kost och hälsa – korrelation är inte orsak!
Inte förrän man kommer upp med en teori om på vilket sätt ”mobilstrålning” (vad det nu är) orsakar problem blir det trovärdigt och nån sån teori har i alla fall jag inte sett.
@ Lars:
Mats Humble har en utmärkt föreläsning om D3, men den har du antagligen redan sett?
https://www.youtube.com/watch?v=syRaJVIBNnw
Söker du på Mats Humble hittar du en hel del att läsa,,,,
Undrar om kolesterolet är något symptom – klart är dock att D-vitamin verkar ha otroligt stor inverkan på allt som sker i kropp & knopp.
5000 IE/dag är min dos – laddade upp några veckor i starten med 15000 IE/dag.
Förbättringarna dröjer cirka 6 månader enligt Humble och för min del stämde det utmärkt (tog ungefär 5 månader för min del, betydligt mindre inflammationer, sannolikt lägre blodsocker och en hel del annat)
Här finns lite info om kopplingen kolesterol – D-vitamin.
Har inte sett den själv ännu.
https://www.perceptions.se/uncategorized/en-forelasning-om-vitamin-d-och-bland-annat-om-psa-vitaminet
@ Thomas Jansson:
Tack för den länken Thomas! Det var en god startpunkt för massor av information kring D-vitamin (inte bara en föreläsning). Bl a hittade jag till denna sida som samlar en hel del i ämnet: https://alltomvitamind.wordpress.com/info-om-vitamin-d/. Där fanns t ex en artikel av Mats Humble: https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=6279.
Dock har jag inte än hittat något som kopplar D-vitamin till kolesterolnivåer. Däremot fick jag, från annat håll, ett tips om en bok som i vart fall sades påstå att det finns säsongsvariationer av kolesterol vilket kan antyda en koppling. Titeln pekar i den riktningen i vart fall. Vet inte om det är vederhäftigt dock: https://books.google.se/books?id=hRmNWYq5u8AC.
Hur doserar du ditt D-vitamin? Flera ggr per dag eller bara en? Vid måltid eller mellan?
@ Thomas Jansson:
Hade inte sett den föreläsningen. Mycket bra information för mig!
Läkemedelsindustrin begår 1/5;e del av brottsligheten bland företag. Maffia!
https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/10/16/drug-commercials-misleading.aspx?e_cid=20131016Z2_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art1&utm_campaign=20131016Z2
@ Josef Boberg:
Hej!
Jag försökte länka till Facebook men det gick inte!
https://josefboberg.files.wordpress.com/2013/04/livsfarliga-kolhydrater.pdf
Lyssna på Tengby han har kollat på Netflex och dokumentärer, det var nån amerikan som som tyckte att han behandlade symtom men inte orsak till olika sjukdomar osv osv slutsatsen som dokumentären kom fram till var att mjölkprodukter var inte bra för skelettet bl.a. tvärtom alltså man blev benskör !!!! Kött var inte bra, processad mat var inte bra ….. vad var bra då???? Jo vegankost eller vegetarisk mat….
@ 45 Nizze:
Finns det någon uppföljning av att veganer blir mindre bensköra med tiden än de som äter naturlig animalisk mat? Dvs utan industriprocessad mat.
@ Annika Dahlqvist:
Ingen aning! 🙂
Forskare i USA: ”40 års kostforskning är värdelös”.
LCHF.se har en notis med denna titel från den 17 oktober. Kanske kan vara något att kort informera om? Länk: https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10305/Forskare-i-USA-40-ars-kostforskning-ar-vardelos.aspx
Lyssna på detta och kommentera, om ni väljer utan musik gå in ca: 1 timme och 4 minuter kanske 1:04:30
https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3076
Fel av mig 1:05:40 in i programmet
Här :
https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=3076
@ 51 Nizze:
Ja det är den där China Study som poppar upp nu och då.
Denise Minger har bl a skrivit om den:
https://rawfoodsos.com/2010/07/07/the-china-study-fact-or-fallac/
@ Annika Dahlqvist:
Oj! Det var mycket att läsa ojojoj …..å på engelska också 😉
@ Annika Dahlqvist:
Men det räcker kanske att läsa sammanfattningen på slutet.
Samt att försöka leta reda på Tengby å maila ett ex. 😉
Lika intressant är Campbells omfångsrika svar på Denise´s kritik ang the China Study.. Trots ordrikedomen berör
han inte med ett ord det centrala: att hans egna data rätt korrelerade (orsak/verkan) ingalunda stöder hans tes
om animaliers onytta, utan snarare säger det motsatta
https://www.vegsource.com/news/2010/07/china-study-author-colin-campbell-slaps-down-critic-denise-minger.html
Eva Moberg hade när Campbells studie publiceraes stora dyrkande, hyllande artiklar i DN mot kött. Jag kontaktde henne efter att ha – liksom Denise – funnit oriml argumentering och uttryckte det som ”fel på varje punkt”. Min syn har ju nu styrkts av Denise. Skönt. Eva Moberg avled 2011,
annars hade jag skickat Denise´s + Campblls svar till henne.
Har kollat detta nyss…orkade inte lyssna på allt men jag tror att han gick upp 1,3kg av riktig mat och inte allt för mycket kolhydrater… han åt alltså 5794 kkalorier om dan i 21 dagar och enligt nåt diagram så skulle han ha gått upp 7,3 kg tror jag…sen ändrade han kost och åt skräpmat med mycket kolhydrater, då åt han 5793 kkalorier om dan i 21 dagar…han trodde att han skulle gå upp 3-4 kg men resultatet blev 7,1 kg…!!!!! det blev alltså en skillnad på 5,8 kg på att äta LC eller HC…
Var det inte så ungefär…kommentera gärna och rätta mig om jag fattade fel…;)
https://www.youtube.com/watch?v=u9evDnk7eU0&feature=c4-overview-vl&list=PLZvITiygC4TYq21M3w6UHvhAngBsv63Ad
Lars Elofson på Svensk Potatis tar potatisen i försvar mot Fredrik Nyström i Corren: https://www.corren.se/asikter/ordet-fritt/potatis-ar-bade-mattande-och-nyttigt-6585241-artikel.aspx
Intressant:
https://www.doctoroz.com/episode/do-carbs-cause-alzheimers
Ännu en puzzelbit i debatten. Annika har påtalat det här ofta och länge nu. Men jag har inte sett några bevis för det tidigare. Det här duger väl som bevis? Eller går det att avfärdas?
https://www.svd.se/nyheter/inrikes/daligt-fett-i-svenskt-kott_341622.svd
Förmodligen kan människan överleva och utvecklas, även utan fisk.
Tre korta frågor som säkert har ganska långa svar:
1) Vad är vitamin F?
2) Varför behövs den?
3) Vilken mat får vi den från?
@ 60 Lars
Beträffande:
1) Vad är vitamin F?
2) Varför behövs den?
3) Vilken mat får vi den från?
Jag googlade och hittade detta:
1. Vitamin F is an outdated term for two essential fatty acids: omega-3 and omega-6.
2. These fats’ primary function is to repair and create tissue in the body.
The Food and Drug Administration (FDA) recommends that they make up be 1 to 2 percent of the total daily caloric intake for adults.
They also help with general metabolism, healing, and hair and skin growth.
3. One way to increase the amount of fatty acids is to eat one or two servings of cold-water fish every day. Baked salmon or broiled trout are excellent sources of fatty acids. Other fish that a person could consider eating include mackerel and tuna.
Nuts are another potent source for fatty acids.
A snack of unsalted sunflower seeds can be an excellent choice;
walnuts can be eaten raw or used in recipes.
For example, a person could sprinkle walnuts and sunflower seeds on a salad instead of croutons to gain his or her daily intake of omega-3s and omega-6s.
Vitamin F is generally considered safe for daily consumption. It does not interact with most medications
https://www.wisegeek.org/what-is-vitamin-f.htm
@ Mayne Sundewall Hopkins:
Tack! Jag googlade också en stund och blev mest förvirrad av kopplingen till fettsyrorna. Nu lärde jag mig något nytt igen.
Svaveltillskott någon?
När jag sökte på www om artiklar som handlade om D-vitamin stötte jag på forskaren Stephanie Seneff, PhD. Hon säger bl a att det är skillnad på det vitamin D3 som vi tar i form av kosttillskott och det som fås via solljuset. Dessutom påstår hon att svavel förmodligen har en viktig inverkan på många sjukdomar. T ex fetma, diabetes, hjärt-kärl-sjukdom, alzheimer och utmattningssyndrom. Dessutom kan svavel i kosten skydda mot hudcancer vilket ju kan vara en fördel om man vill få mycket Vitamin-D från solen.
Ett slående faktum (om det stämmer) är att i områden med högre svavelhalt (vulkaniska) så är förekomsten av t ex hjärt-kärl-sjukdom lägre än i andra samt att vår art kan antas ha utvecklats i vulkaniska områden i Afrika – Rift Vallen i Östafrika.
Mat med högt svavelinnehåll är t ex ägg och kött.
Vad tror ni? Läs själva om ni inte redan känner till hennes forskning: https://www.westonaprice.org/vitamins-and-minerals/sulfur-deficiency
Det kan vara för rent i hemmen nu för tiden som gör att Diabetes typ1 ökar enligt Johnny Ludvigsson ordförande Barndiabetesfonden och professor som forskar inom diabetes, men säker på det är han inte.
@ 64 Nizze:
Finns det någon forskning på huruvida diabetiker T1:s mammor/föräldrar oftare har bacillskräck?
Ingen aning 😉 Det snackades Diabetes i morse på svt men programledarna pratade för mycket i munnen på herr JL så man fick inte reda på så mycket…;)
Fröken Hasselmus (frågadoktorn) rekommenderade margarin och lättmjölk (bl.a) för att få i sig D-vitamin!!!!
Är det möjligt för mig, eller ännu hellre generellt, att ”vända” på inlägg i den här tråden?
Nya inlägg bör ligga först, överst, och äldre inlägg därunder.
Den här rubriken skiljer sig från övriga genom att här kommer upp alla möjliga frågor utan egen rubrik som i övriga trådar.
Nizze Skrev:
För rena förlossningar har ju oxå fått skulden för att allergier har ökat – såvitt jag kommer ihåg rätt så är det en del ökande problem med de barn som kommit fram genom kejsarsnitt,,,,
På 70-talet hade man ju problem med kontorspersonal som blev sjuka – för hög renlighet om jag inte minns fel?
Personligen gissar jag på gluten som orsak till ökad T1 (liksom MS och massor med annat),,,,
Annika tror inte på läckande tarmar men det gör jag – den skyddande slemhinnan bryts ned och allt möjligt dyker upp av vilket mycket passar in på fibromyalgi,,,,
@ Lars:
Jag tar en rå äggula varje dag för att få svavel, eftersom det försvinner vid upphettning.
@ 70 Ann Kristin:
Undrar om det går lika bra med löskokt ägg?
@ Ann Kristin:
Vad tror ni om råbiff gjord på köttfärs från hjärta? Råbiffar toppas förstås alltid med en rå äggula.
Vi brukar smälta en massa smör och blanda i köttfärsen för att det hela inte ska bli för magert.
@ Ann Kristin @ Annika Dahlqvist:
Jag kan inte se att det finns ett RDI för svavel men somliga källor påstår att man måste upp i rätt sanslösa mängder av MSM för att kroppen ska börja må illa.
Känner ni till något om lämpligt mängd som kosttillskott och symtom vid brist?
@ Lars:
Jag menar faktiskt att om man tänker att D (D3) inte primärt är ett näringsämne så tycker att alla bitar på plats. Syntes i huden slutar efter a 20 min skyddsmekanism ! Det blir cancer annars. Märk att det anses erkänt att sol skyddar mot cancer – i rätt dos. Men evolutionen tillåter ingen överdosering. Läkemedelsföretagen försöker utveckla analoger utan biverkningar.Det viktiga näringsämnet kan alltså vara, alltså inte D3, utan , D2. Om man däremot är en beslöjad kvinna, utan sol och utan fisk, Pakistans, inland, så kan sol.D inte gå in och och reserva och rädda situationen.D2 kan också syntas i huden.
Det finns få undersökningar som jämför kost(fisk) med D-piller. En av dem är från soliga Tobago. Fördel fisk.
Jag tjatar om mina”allmän-kunskap.frågor” =
Hur kunde våra förfäder precisions navigera och sedan, bära, släpa 16 m långa vikingaskepp fvb till Konstaninopel där de blev kejsarens elitsodater? Benskörhet, deprimerade, allergiska osv ?
Hur kunde de gräva Göta kanal m spadar under kallperioden 1812-32
Hur kunde de under kalla 1800-talet på 60 grader nord upptäcka 22 grundämnen ?
Tåget över stora Bält – solade sig till D-behov eller åt de strömming ?
osv
liten bildorgie:(fyra bilder)
https://www.google.se/search?q=roerich&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=3ZaKUu2pDpP14QTIi4HgAg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=707#q=roerich+vikings&tbm=isch&facrc=_&imgdii=_&imgrc=zZSffz8AC0FnqM%3A%3B2nikQstUORSNeM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.medievalists.net%252Fwp-content%252Fuploads%252F2011%252F10%252FFileVolok_by_Roerich.jpeg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.medievalists.net%252F2011%252F10%252F05%252Fvikings-in-the-east-scandinavian-influence-in-kievan-rus%252Ffilevolok_by_roerich%252F%3B400%3B322.
https://www.gotakanal.se/sv/artiklar/Historia-ib/Museer/
– verkar inte så soligt där heller)
https://www.google.se/search?q=natives+south+america&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=v6GKUtOVMOHn4gTU6oHwDw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1024&bih=707#facrc=_&imgdii=mgD_eGKUH78ZUM%3A%3B54gPJQQ-byeCtM%3BmgD_eGKUH78ZUM%3A&imgrc=mgD_eGKUH78ZUM%3A%3Bb1QHu_3st8IjwM%3Bhttp%253A%252F%252Fwwwdelivery.superstock.com%252FWI%252F223%252F1597%252FPreviewComp%252FSuperStock_1597-32489.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.superstock.com%252Fstock-photos-images%252F1597-32489%3B350%3B229
https://afrikangoddessmag.com/wp-content/uploads/2012/08/Ms-Sierra-Leone14.jpg
.
Nu ska vi minska ostätandet åxå
Det finns ett bröd som heter ”Nystart” är det ett bra bröd? Tror det var/är 19% kolisar
Jag hörde en röst på radion…Bromé och en till jag fick nån sorts rysning ..jag kände igen den…det var Maj-Lis Helenius…. neej vad sa hon för skit nurå..
Vad är det för likhet mellan Lambertz och Maj-Lis ….eller Marcus…..eller Rössner …eller kanske till och med SLV….;)
Stöpta i samma form vilket ger total avsaknad av logiskt tänkande.
Förnekelser oavsett bevis
@ Lars:
Kjempe interessant. Har dere funnet ut noe mer om det?
Borg Skrev:
Ja, faktiskt lite grann som kanske kan vara intressant: Svavelbrist hos Altzheimerpatienter: https://www.acu-cell.com/dis-alz.html.
Det står lite kort om detta på sidan: https://www.perceptions.se/uncategorized/alzheimers-disease.
Jag citerar:
”När Dr Stephanie Seneff forskare vid MIT började misstänka svavelbrist som en viktig faktor i amerikanernas sviktande hälsa, noterade hon förhållandet mellan svavelbrist och Alzheimers.
Hon säger
-Döm om min förvåning när jag fann en webbsida postat av Ronald Roth, som visar en plott av halterna av olika mineraler i cellerna i en typisk Alzheimers patient i förhållande till den normala nivån ( https://www.acu-cell.com / DIS-alz.html ). Anmärkningsvärt är svavel nästan obefintlig i Alzheimers patientens profil.”
Stephanie jämför här med en normalnivå av svavel, fast jag kan inte se att hon nämner ett värde för denna normalnivå. Jag har inte heller sett någon normalnivå nämnt någon annanstans. Inget rekommenderat dagligt intag (RDI) existerar såvitt jag sett.
Jag har fått en enorm klåda, jag fick tavegil å så snacka han om histamin, hem å googla, hittade histaminrik mat typ makrill, ost, rödvin, ansjovis, tomat …mjölkprodukter? mm ….ägg vet jag inte…kan man äta ägg?..Ska jag undvika dessa produkter?…Vad ska jag äta för sorts LCHF-mat om jag inte kan äta ägg, ost, makrill och mjölkprodukter….har ni nåra bra förslag?
@ 83 Nizze:
Det är inte rimligt att du ska utesluta en massa olika matvaror. Du kan utesluta en massa mat. Googla på ”eliminationskost”, tex. Om du då blir besvärsfri kan du återinföra bra mat successivt, och se om du återfår besvären efter viss föda. Då kan du åter utesluta den och se om du slipper klådan. Då kan du fortsatt låta bli den maten.
Ofta hittar man ingen matorsak till klåda eller urtikaria, utan den är ”idiopatisk” (okänd orsak).
Ofta brukar den gå över av sig själv så småningom. Eller med LCHF.
Ja men allt som jag brukar äta LCHF innehåller histamin som jag får klåda av
@ 85 Nizze:
Ja du måste själv prova fram vad du tål att äta.
@ Nizze:
Om man är allergisk mot något, så utlöses histamin i kroppen. Då får man allergiska symptom, som tex klåda i huden. Kan det vara detta läkaren berättade för dig?
Det behöver nämligen inte betyda, att du får reaktioner på all mat, som innehåller histaminer. Det kan vara mat, som inte innehåller histaminer, eller mögel, eller något annat.
Därför tycker jag att det är det rätta, som Annika säger, att du testar dig fram. Kanske inget av det du räknade upp är det skyldiga
Precis inget av detta kan vara det skyldiga, det är ju LCHF-mat…;)
@ 88 Nizze:
Jag förstår inte vad du menar. Självklart kan man vara allergisk emot någon mat som normalt ingår i LCHF. Nötter tex är många allergiska emot.
Till och från så har det kliat på huden när jag svettats – har misstänkt någon form av allergi men eftersom det aldrig varit något direkt problem så är det inget som bekymmrat mig.
Numera äter jag när jag är hungrig – det kan bli sent på dagen innan första måltiden. Lagade till en fiskgratäng och skulle använda frysta räkor, tinade upp dem och åt säkert upp mot 10 räkor på fastande mage,,,,
Vilken reaktion efter cirka 30 minuter – duschade då det började klia ordentligt men det hjälpte bara en kort stund. Blev helt matt och blodtrycket var nere i nivåer runt 80/50 – hade jag försökt resa mig upp hade jag antagligen svimmat – det var min sambos ide att mäta blodtrycket – internet så klart!
Rejält illamående och det lilla som fanns i magen kom upp,,,
Efter ett tag kom svullnader av samma typ som man får av brännässlor och det kliade så att jag rev mig blodig på vissa ställen,,,,
Började kvickna till och tog mig till sängen – allt var över på knappt 3 timmar och dagen efter fanns bara rivmärken kvar – en mycket märklig upplevelse,,,,
Tidigare har jag ätit stora mängder räkor (upp til 1 kg) utan problem – efter den här ”incidenten” blir det nog mindre räkor i framtiden?
Min egen teori är att det var en infektion i en tand som höll immunförsvaret sysselsatt och att det inte fanns någon kapacitet kvar för en eventuell allergi mot räkor.
Infektionen i tanden har pågått under flera års tid men det tog lång tid innan tandläkaren såg den på röntgen – mycket märkligheter hände under den tiden, svettningar på natten och ett högt blodtryck som när det var som värst var uppe i 190/110 mmHg.
Blodtrycket verkar följa graden av infektion i tanden, nu kan jag få så lågt blodtryck som 125/80 men mera typiskt är 135/85.
Tydligen så är mina erfarenheter av infektioner i tänderna inte är helt unika – många talar om samma erfarenheter vad gäller kopplingen infektioner i tänderna och blodtrycket. Mörkertalet borde vara mycket stort och det går nog omkring en hel del människor med allehanda diffusa åkommor som ingen hittar orsaken till,,,,
@ Annika Dahlqvist:
Jag bara skojade lite med Margareta, tyckte hon verkade lite lite för mycket ”LCHF-trogen”….en del är ju sådana att är man mot LCHF så tar man varje halmstrå för att bevisa att LCHF är ett dåligt alternativ, en del är tvärtom allt är bra med LCHF…..;)
Jag blir snart galen….f-n va det kliar överallt…. man kanske skulle prova att inte äta nåt alls i 2 dar typ 5:2….Vad tror ni om det?
Köttproduktion förstör miljön eller hur. …eller gör den inte det?
Studie inleds om 5:2 dieten på Karolinska
…farlig last…försvagar nervsystemet och hela organismen..framkallar blekhet, skygghet, leda vid lifvet, hypokondri, hysteri samt slutligen fånighet eller galenskap..” så karaktäriserades onani i av ledande svensk medicinsk expertis i Nordisk Familjebok 1881. Strindberg berättar i Tjänstekvinnans son om stämningsläget. Senare upplagor av uppslagsboken ändrade uppfattning.
Men
den Medicinarelit som uttalade domen, med dess följder = depression och många självmord, hur bestraffades den ?
Svar: inte alls. Inga skadestånd, inga retroaktivt indragna professurer osv.
Nu kör hallonbåtskaptenen, SLV et al samma race igen:
Fet ! = Ful ! Skyll dig själv ! Belastar sjukvården ! En kalori är en Kalori. Ut o jogga !
Av hallonbåtskaptenen kommer följaktligen aldrig att utkrävas något ansvar.
Frukt är tydligen bra mot starr (text-tv morse)……men om man äter LCHF så behöver man inga antioxidanter……eller?
Matkriget sprider sig,,,,,
https://www.svt.se/nyheter/regionalt/smalandsnytt/han-vagrade-ata-aldreboendets-mat-nu-kravs-han-pa-pengarna
Lingon och fett bra för vikten. …i alla fall för möss
Antioxidanter förvärrar cancer!
Frukost jätteviktig enligt svt gomorron nyheter.