De bästa motargumenten mot näringsmyter

Veckans Zoë: De bästa motargumenten mot näringsmyter. Zoë berättar om en föreläsning som hon har hållit för 100 nutritionister. Den avhandlade motbevisning mot de vanligaste näringsmyterna.

1. Kött är fullt av mättat fett.  Svar:  Nötkött-filé innehåller 71% vatten, 21% protein,  7% fett, varav mättat fett 2%, 1 %mineraler.
2. Rött kött är skadligt.  Svar: Zoë har gått igenom all tillgänglig forskning å detta ämne, och funnit att det inte finns någon vetenskap som visar att farlighetsstämpeln är befogad.
Hon kommenterar också att det är befängt att tro att en modern sjukdom kan bero på  gammal matkultur.
3. Fett i kosten måste begränsas. Svar: Zoë har gått igenom all tillgänglig forskning på ämnet fettets farlighet, och inte funnit att det finns vetenskapligt underlag för vare sig farlighet av totalt fett eller mättat fett.
4. Kolesterol orsakar hjärtsjukdomar. Kolesterol och hjärtsjukdomar är inte associerade till varandra och kan därför inte orsaka varandra. Diagram över kolesterolvärden och hjärtsjuklighet i olika kulturer visar snarast att högt kolesterol är associerat med lägre hjärtsjuklighet.
5. Mättat fett orsakar hjärtsjukdomar. Ett diagram visar att  mättat fett och hjärtsjuklighet visar snarast ett motsatt samband. Mera mättat fett i kosten associerades med lägre hjärtsjuklighet.
6. Fullkorn är hälsosamt.  Svar: Alla mikronäringsämnen finns bättre representerade i lever, sardiner och solrosfrön  än i fiberrika produkter som fullkornsvete, brunt ris och havre. D-vitamin fanns mycket av i sardiner. C-vitamin fanns mycket av i lever, inget i fiberprodukterna.
8. Ät fem (frukt och grönt) om dagen för att förebygga cancer.  Svar: Myten uppfanns 1991 vid ett möte med frukt- och grönsaksföretag.  Många forskare har senare försökt att rättfärdiga myten utan att lyckas.
9. Den irländska matpyramiden är hälsosam. Matpyramiden är alltför fettsnål och kolhydratrik. Kosten blir då alltför låg i fettlösliga vitaminer, vitamin B12 och flera mineraler.
10.  Folkhälsan har vårt bästa för ögonen. Svar:  Lobbyister som livsmedelsföretag har alltför stort inflytande över kostråden, och de ser främst till sina ekonomiska intressen.

Zoë avslutade föreläsningen med tre råd:
1. Ät riktig mat.
2. Välj mat för de näringsämnen den ger. Detta ger att vi ska äta kött, inälvor, fisk(särskilt fet), mejeriprodukter (särskilt feta) och grönsaker.
3. Ät högst tre gånger om dagen.

Om du vill läsa hela hennes artikel får du prenumerera på hennes nyhetsbrev.

 

Comments

  1. 1
    Tala säger

    Tusen tack Annika, du summerar så fint! : )

  2. 2
    Jösses säger

    Skriver Zoë mer om punkt 8? Vilka organiserade det? Finns det info om namn på företag och eller deltagare? Kanska till och med något protokoll?

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    2 Jösses
    Zoë skriver under punkt 8:
    ”Fem om dagen är en saga. Den uppfanns 1991 vid ett möte mellan frukt- och grönsaksföretag i Kalifornien. Det har sedan dess varit varumärkesskyddat av American National Cancer Institute. Man hoppades att det skulle minska förekomsten av cancer. Det har inte hittats några bevis för det.

    Här är en rolig tidigare anteckning, där jag frågade Public Health England om bevisen som stöder deras råd att vi borde konsumera fem om dagen (Ref 13). De verkar inte inse att för att något ska vara bevisbaserat måste bevisen komma först. De har inga bevis före 1991 och därför kan detta aldrig vara ett evidensbaserat näringsbudskap. Många forskare har försökt efterrationalisera fem om dagen – också utan framgång”.

  4. 4
    Renée Manger säger

    Så underbart att läsa! Bravo Zoë! Och bravo, Annika! Så

  5. 5
    Lennart säger

    Zoë har kloka bra råd.
    Men jag reagerade på en sak, solrosfrö punkt 6
    Solrosor är mycket bra på att ta upp bly ur jorden.
    Solrosfrö innehåller bly.

  6. 6
    Jösses säger

    Här står det lite mer:

    https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7632448/
    Notera ordet ”adopted”, d v s de har fått förslaget från någon. (Antagligen frukt och grönt lobbyister.)

    https://en.wikipedia.org/wiki/5_A_Day

    https://fruitsandveggies.org/contributors/
    Det finns gott om företag som förstör planeten på den listen, skrolla ner en bit.

  7. 7
    Mia Maria Rosenqvist säger

    UNDERSÖKNING FRÅN SVT. KANSKE DEN HÄR DU EFTERLYSTE ANNIKA!?
    SVT
    19:11 (för 2 timmar sedan)
    till mig

    Hej Mia!
    Tack för att du hör av dig till oss på SVT.

    Jag skulle tro att det är denna studie du söker: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/epdf/10.1111/joim.13639 men återkoppla gärna med tidpunkten för inslaget samt en länk till sändningen på svtplay.se så att vi är på säkra sidan.

    Önskar dig en fin kväll!
    Med vänlig hälsning,
    Julia

  8. 8
    Annika Dahlqvist säger

    Mia Maria,
    Tack för hjälpen. Jag har lagt in länken i blogginlägget om den studien.
    https://annikadahlqvist.com/2023/05/07/hogre-eller-lagre-dodlighet-av-lagkolhydratkost/

  9. 9
    Björn Ekholm säger

    Rött kött har människan ätit sedan urminnes tider och vi är därför sannolikt helt anpassade till det. Fisk och skaldjur likaså. Vegetabilier likaså. Både frukt och grönsaker/rotfrukter. Tyvärr är de flesta av dessa förädlade och genmodifierade idag så de passar sämre för vår metabolism idag än de gjorde förr.

  10. 10
    Piltson säger

    Inte mycket nytt där. Bortsett från ett par marginella krumelurer har dessa tio punkter varit självklara här i 15-20 år. De har också tillämpats i praktiken och betytt att man lyckats bli 92 år utan vare sig övervikt, hjärtkärlproblem eller andra metabola störningar.
    Men lätt har det inte varit, eftersom man ofta måste försvara sig mot välmenande angrepp på annan grundval – värst när vi måste skriva ut oss från en akutklinik på eget ansvar efter att ha vägrat ”behandlng” enligt förslag av läkare som avböjt att läsa Piltsons medförda vetenskapliga dokumentation

  11. 11

    Tack Annika! Om man läser Lasse Bergs Kalahari-böcker om människans ursprung så är dessa kostråd ganska logiska. Den absolut största delen av mänsklighetens historia har vi varit jägare och samlare. Det var när vi för relativt kort tid sedan blev bofasta och började odla jorden som alla problem började. Då började vi äta kost som vi inte var -och är – designade för, ”de vita bovarna” som mjölkprodukter, säd, socker, ägg.
    Mvh Anna Rosenkvist homeopat och kostrådgivare

  12. 12
    Annika Dahlqvist säger

    11 Anna
    Fram till en bit in på 19-hundratalet var vi ganska friska. Det är efter livsmedelsindustrins enorma utveckling på 50-70-talet som metabola sjukdomar har exploderat.
    Jag tror inte på att mjölkprodukter och ägg är bovar. I avpassad mängd förstås. Dem har vi ätit sedan jordbruksrevolutionen för 10000 år sen, utan att vi blev sjuka. Däremot tror jag att spannmål inte är nyttiga för oss, och socker är närmast giftigt, särskilt i hög dos.

  13. 13
    Helena säger

    Tack för allt du bidragit Beträffande diabetes hälsa och vaccin!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa