Mina blodvärden

Jag var upp till Hälsocentralen förra veckan, och tog lite prover. Jag har fått svaren nu.

Ett urval: (Normalvärden inom parentes)
SR 10 (<30),
CRP 2 (<5),
LPK 4,8 (3,5-8,8),
Hb 138 (117-153),
TPK 166 (165-387) ,
P-Järn 16 (9-34)
P-Ferritin 226 (13-150),
Kobalamin (vit B12) 289 (145-569),
Folat 14 (>8,8),
Natrium 142 (137-145),
Kalium 3,9 (3,5-4,4),
Kreatinin 48 (45-90)
eGFR >90 (>60)
Bilirubin 18 (5-25)
ALP 1,2 (0,6-1,8)
GT 0,39 (0,15-1,2)
ASAT 0,59 (0,25-0,6)
ALAT 0,38 (0,15-0,7)
LD 3,2 (1,8-3,4)
D-Dimer <0,2 (<0,5)
P-glukos 6,1
HbA1c 29 (31-46),
Kolesterol 5,1 (3,9-7,8)
Triglycerider 0,61 (0,45-2,6)
HDL-Kolesterol 2,1 (1,0-2,7)
LDL-Kolesterol 2,7 (2,0-5,3)
LDL/HDL-kvot 1,3
TSH 1,7 (0,27-4,2)
T3 3,8 (<6,8)
T4 15 (12-22)
PK 1,1 (<1,2)
Fibrinogen 3,2 (1,8-3,5)
fS-Insulin 7,3 (2,6-24,9)
25-OH-Vitamin D3 118.

Det enda avvikande var ett något förhöjt Ferritin, ett järnvärde. Jag äter inget järntillskott. Fasteblodsockret var något högt på 6,1, men då hade jag varit aktiv med att åka till vårdcentralen och så. Ett lågt HbA1c på 29 talar emot diabetes. Ett lågt insulin på 7,3 talar också emot någon större insulinresistens.

Reaktioner och kommentarer?

 

Comments

 1. 1

  Hur strikt LCHF äter du? 🙂

 2. 2
  Annika Dahlqvist says:

  @ 1 Calle:
  En normal dag äter jag till frukost ca en dl filmjölk och ca en msk LCHF-fröblandning + 1dsk kokosfett i en mugg kaffe. Till lunch en ‘äggkaka’ med ca 1 ägg+ 1 slatt grädde och ca 5-10 g bacon (höftat min del) och några ostskivor + kaffe. Till middag kanske fisk i ugn med en sås på turkisk yoghurt, grädde och en sked senap. Några ostskivor ovanpå gratängen. Grönsakssallad och råa morötter att gnaga på . Exakta mått kan jag inte säga eftersom jag lagar mat till mig och maken, och han får merparten av maten eftersom han arbetar ganska hårt fysiskt, men inte jag.
  Nu under sensommar-förhöst har jag ätit ‘mycket’ skogshallon och äpplen från egen gård. Samt tomater från växthuset och morötter från landet.
  Jag är normalviktig och har för tillfället ingen tendens till viktuppgång eller -nedgång.
  Jag röker inte och har ett normalt blodtryck.

 3. 3
  Lars Henrik says:

  Jag kan konstatera att dina värden ser mycket bra ut! Stort grattis!

  Dina kolesterolvärden är t ex oerhört mycket bättre än mina (bl a LDL på 6-6,5). Enligt vad jag läst och sett (föreläsningar och intervjuer) hos Kostdoktorn tillhör jag antagligen de vars kolesterol försämras av LCHF.

  Frågan som ingen tycks kunna ge ett otvetydigt svar på är om detta är skäl till oro. Detta bekymrar mig en del från tid till annan.

 4. 4
  Docent Göran says:

  Jag undrar ofta vad vitsen är med att mäta alla dessa blodvärden. Det känns som om läkemedelsindustrin ligger bakom allt finmaskigare nät för att fånga ”frisk fisk” och sedan medicinera denna friska fisk så den blir sjuk livet ut. Det räcker med att fundera över svindleriet med gränserna för kolesterolvärdena och statinerna för att man ska börja att fundera på de andra värdena också.

  Här i Lappland träffade jag nyligen en mycket trevlig granne som trots mina ”föreläsningar” inte vågar sluta med statinerna trots att han nu har fått uppenbara problem med minnet.

  Å andra sidan träffade jag idag en annan och minst lika trevlig granne men som konsekvent vägrar ta några mediciner – inte ens Magnecyl som han sa. Han ser oförskämt pigg ut när han brakar iväg med sin fyrhjuliga terrängmotorcykel med släpkärra in i skogen. Han lever förstås mest på älgkött och fisk. I morgon ska han för övrigt stycka en stor älg – en tiotaggare.

  Den egna kroppen är ett fantastiskt mätinstrument för att tala om hur den mår. Om den mår förträffligt så är den också antagligen helt frisk och då ska man enligt min mening hålla sig så långt bort från sjukvården som möjligt.

  När jag idag bar ett antal stora tunga stockar, från en riven timmerstuga, in i ett förråd kände jag av min kärlkramp igen och då satte jag mig med en liten whisky framför den eld som jag hade brinnande på tomten och ”botade mig själv”. Den friska grannen dök då upp och fick också ”smaka” på min medicin. Han ville hjälpa mig med stockarna men vi var helt överens om att det var väldigt nyttigt för mig att ‘slita som ett djur”. Detta sociala beteende finns för övrigt inskrivet in min senaste, och förhoppningsvis sista, journalanteckning för två år sedan. ”Tar inga av oss föreskrivna mediciner. Använder alkohol som medicin!” Att detta fungerar är förstås vetenskapligt bevisat även om läkemedelsbolagen inte kan tjäna några pengar på denna ”folkmedicin”.

 5. 5

  Grattis till superbra värden, inte minst kolesterolvärdena! 🙂

 6. 6

  Jag lever efter devisen om någon frågar efter mina värden eller om jag går till doktorn. Då svarar jag – ”Nej till doktorn får de köra mig med ambulans – Och om man går dit, så ”hittar de bara en massa fel på en””. När jag började min bana som typ 2 diabetiker träffade jag en gammal dam på bussen jag körde. Hon berättade att hon var 100 år och att hon skulle precis fylla 101. Som alla andra kan man ju inte låta bli att fråga henne hur man gör för att bli så gammal. Hennes svar tycker jag var så bra så jag använder mig av det också. ”Se till att aldrig bli sjuk och ät inga mediciner, och gå inte till doktorn för då hittar de bara en massa fel på en”.

 7. 7
  Annika Dahlqvist says:

  Orsaken till att jag tar prover ibland är för att jag är en ‘symbolperson’ för LCHF, och det kan då vara intressant att se hur mina värden blir efter nu 12 års LCHF. Det finns ju fortfarande några personer i världen som tror att man kan få avvikande blodvärden av LCHF.
  Jag menar inte att alla LCHF-are ska kolla alla dessa värden regelbundet. Tvärtom behöver man egentligen bara ta prover om man upplever några hälsoproblem.

 8. 8
  Rolf Löfgren says:

  Vad jag kan se så har du super-bra värden. Gratulerar.

  När det gäller kolesterol förordar Kostdoktorn att man räknar total värde / HDL och man bör ligga under 6.

  Annika, du ligger på 2,4, nästan samma som Andreas (2,3).
  http://www.kostdoktorn.se/kolesterol#tolka

 9. 9
  Lilliann says:

  Höga Ferritinvärden kan bero på Hemokromatosanlag. Nåt att kolla upp kanske?

 10. 10
  Lasse P says:

  Ännu en spik i kistan för LCHF-belackarna!
  Varför förbättras alla parametrar som sjuk-och hälsovården anser vara av vikt för hjärt/kärl hälsan av LCHF, om det vore farligt??

 11. 11
  Annika Dahlqvist says:

  @ 9 Lilliann:
  När jag som distriktsläkare skrev remisser till medicinkliniken med frågeställning hemokromatos pga höga ferritinvärden, så brydde de sig inte om inte värdena gick uppemot 1000. Så det är inget att fundera på vid mitt värde.
  Men det kan ju vara värt att kolla något ferritinvärde något annat år igen.

 12. 12

  Gratulerar till bra värden, men det var ju ingen överraskning egentligen.
  Säg det inte för högt bara, för då får väl någon för sig igen att du har fått diabetes pga P-glukos-värdet. 😉

  Själv gjorde jag också en liknande hälsoundersökning för ett par veckor sedan, och fick i stort liknande värden efter nu då 6 år på lchf.

 13. 13
  Frida D says:

  Jag skulle vilja göra ett sådant test. Jag bor i Örebro. Vart kan jag vända mig, vad ska jag fråga efter, vad kostar det? Tacksam för svar.

 14. 14
  Lipofil says:

  Fick mina testresultat häromdagen, alla var väl inom gränserna. Då är jag ändå så kallat ”kroniskt sjuk” i diabetes T2 men det syns inte på några tester. Inte tar jag några medikamenter heller sen 4 år tillbaks. LCHF rockar fett. 🙂

 15. 15
  Lilliann says:

  @ Annika Dahlqvist:
  Lite konstigt att man behåller låga gränsvärden i så fall, min bror hade leverpåverkan på värden under 1000.

 16. 16
  Annika Dahlqvist says:

  @ 13 Frida D:
  Du får diskutera frågan om provtagning med din hälsocentralsläkare. Om du inte får de prover du vill ha tagna så kan du vända dig till Werlabs som kan ordna provtagning mot betalning.

 17. 17
  Annika Dahlqvist says:

  @ 12 Tony Berglund:
  Jag har en tendens till högt fastesocker på morgnarna, och det beror nog på en viss insulinresistens.
  Men när jag fastar så sjunker fasteblodsockret. Det tyder på att fasta minskar insulinresistensen.

 18. 18
  Gun Olsson says:

  Företagshälsovården tog ett blodprov på mig i måndags 3/10-16 och sa till mig att blodfetterna är för höga, värdet låg på 8,53…….Så hur ska jag få ner det till det normala igen? Borde jag boka tid hos hälsocentralen för att få ett blodprov skickat till labbet på sjukhuset så man får veta exakt vilken av blodfetterna som har för högt värde?? Är det nån speciell sorts grönsaker jag ska äta? Jag har varit dålig på att äta grönsaker…..Hur ofta bör jag gå promenader och hur lång stund? Jag gillar inte att träna på nåt gym…..

  Med vänlig hälsning/ Gun Olsson

 19. 19

  @ Lars Henrik
  Förstår inte riktigt vad du menar med försämrade värden på ditt kolesterol, en livsviktig molekyl för kroppen…det kunde ju vara tvärtom också? Om du betänker att syntesen av kolesterol triggas av insulin, så låter det väl ganska logiskt att lite kolhydrater ger ett mindre värde av kolesterol och lite mera ger ett högre värde. Rör det sej inte om ett överdrivet högt värde kan du nog vara lugn, enligt min åsikt!?

 20. 20
  Annika Dahlqvist says:

  @ 18 Gun Olsson:
  Jag tycker inte att du behöver oroa dig. Kvinnor med högre kolesterol har bättre hälsoprognos än de mad lägre. Det är statinfabrikanterna som hetsar upp skräcken för kolesterol eftersom de vill tjäna pengar på medicinförsäljning.

 21. 21

  Jag tycker det vore intressant att se i mikroskop hur blodet ser ut. Gör en torrblodsanalys så får vi se vad den visar.
  Att mäta pH i saliv och urin är även det intressant.

 22. 22
  Annika Dahlqvist says:

  @ 21 Ola Björkman:
  Var gör man en torrblodsanalys, och vilka frågeställningar ska man ha på den?

 23. 23
  Lars Henrik says:

  Mormor Skrev:

  @ Lars Henrik
  Förstår inte riktigt vad du menar med försämrade värden på ditt kolesterol, en livsviktig molekyl för kroppen…det kunde ju vara tvärtom också? Om du betänker att syntesen av kolesterol triggas av insulin, så låter det väl ganska logiskt att lite kolhydrater ger ett mindre värde av kolesterol och lite mera ger ett högre värde. Rör det sej inte om ett överdrivet högt värde kan du nog vara lugn, enligt min åsikt!?

  Jag vet visserligen inte hur mina värden såg ut strax innan jag började med LCHF för snart sju år sedan men några år tidigare låg totalkolesterolet på 6,1. Däremot har jag, efter LCHF-start, haft ett totalkolesterol på 8-8,5 och ett LDL på 6-6,5. Även den sk APO-kvoten var utanför gränserna och triglyceriderna höga.

  Jag vet att jag ovan jämför med den konventionella vårdens gränsvärden men även via Kostdoktorn kan jag se att speciellt mina LDL-nivåer betraktas med misstänksamhet även av många LCHF-vänliga läkare och forskare. Man säger att kolesterolet brukar ”normaliseras” av LCHF men att det för vissa istället blir värre och jag verkar vara en av dem. Det sägs också av samma personer att dessa värden bör tas på allvar och att medicinering kan vara lämplig i vissa fall.

  Jag har tidigare frågat här om mina värden är skäl till oro men då enbart fått till svar att jag inte bör oroa mig och att högt kolesterol (utan att specifiera närmare) är viktiga byggstenar och ger skydd mot infarkt etc. Jag hänvisas alltså till ‘tro’ på att värdena är ok men jag skulle vilja ha något mer handfast än så. T ex vetenskap som otvetydigt visar att värdena är ok (speciellt med avseende på LDL) och inte indikerar risk för sjukdom. Förlåt om jag är besvärlig men min ibland oroliga själ nöjer sig inte med bara tro på att det är ok 🙂

  Jag är också övertygad om att det finns många andra LCHF:are och potentiella LCHF:are som hade varit betjänta av ett klarläggande. Det är ju främst med hjälp av kolesterolspöket(?) som många läkare, forskare och dietister skrämmer folk från att testa eller fortsätta med LCHF!

  ps. Jag är insulinresistent och äter ofta ganska strikt och aldrig mer än liberal LCHF. Jämfört med Annika (ovan) verkar jag äta mindre mängd KH. ds.

 24. 24
  Annika Dahlqvist says:

  @ 23 Lars Henrik:
  Jag tror att ingen kan säga säkert om hur det är med dina kolesterolvärden och därmed ev risker. Du måste själv besluta om du vill ta chansen/risken att äta statiner. Själv skulle jag inte välja att äta statiner om jag hade dina värden.

 25. 25
  Gerd Elisabeth Grini says:

  @ Annika Dahlqvist:
  Jeg har heller ikke høyt blodsukker om morgenen lenger, det kommer av at jeg faster regelmessig en gang i måneden over 3 dager. Fastende blodsukker på 4,5 og HbA1c på 5,3.
  Jeg har kolesterol på 7,6, HDL på 2,2 og LDL på 5,2 , men i en alder på 72 år kan jeg vel ha dette kolesterolet?
  Alt for høyt sier min lege og smiler, han forstår nå at kostholdet mitt har fjernet min diabetes2.

  Takk Annika for din åpenhet.

 26. 26

  @ Annika Dahlqvist:
  Det där med äpplen känns inte bra. Går direkt byta mot motsvarande mängd Cocacola.

 27. 27
  Docent Göran says:

  Lars Henrik Skrev:

  Förlåt om jag är besvärlig men min ibland oroliga själ nöjer sig inte med bara tro på att det är ok

  Egentligen är det LCHF-TRO det handlar om när vi anser att kolesterol är ett nyttigt ämne i kroppen och en tro som står i bjärt kontrast mot LÄKEMEDELSBOLAGENS TRO på att kolesterol är ett farligt ämne i kroppen och som lämpligen bör bekämpas med statiner och här måste man inse att det bara finns ”affärsförnuft”. Själv anser jag att vår TRO är mer vetenskaplig för att den just stämmer med verkligheten när de allra flesta av oss verkar må bra med LCHF och där dessutom dessa blodvärden sammantagna talar sitt tydliga språk. Man måste lita på sin kropp som Annika brukar hävda. Uffe Ravnskov’s böcker stärker också denna tro på att det rör sig om en större grad av vetenskaplighet hos LCHF-TRON.

  Just nu läser jag en intressant bok av Ulf Persson som är professor i matematik på Chalmers. Boken handlar om en av mina favoritfilosofer inom vetenskapsfilosofin, Karl Popper. Boken heter ”Karl Popper, falsifieringens profet”. Popper hävdar att man aldrig kan ”bevisa” att man rätt och att vetenskapen växer genom att man tillbakavisar, falsifierar, hypoteser genom experiment. Detta är precis vad vi alla LCHF-are håller på med. Vi tillbakavisar eller falsifierar hela tiden etablissemangets dogmer (egentligen hypoteser) angående det mättade fettet och kolesterolet.

  I morgon ska vi åka till kulturveckan i Nattavaara och ”falsifiera” genom att äta det traditionella ”renkoket”. Här är det kokt renkött i stora lass, blodpalt och märgben som gäller och som naturligtvis äts med mängder av äkta smör. Till detta dricker man buljongen som köttet och märgbenen kokas i som måltidsdryck – det brukar vara ett en cm tjockt fettlager i glaset. Tyvärr kommer vi att sakna den exklusiva ”piskanen” som är den stek som sitter i slutet på renen där fettförrådet byggts upp inför vintern. Här kan det röra sig om 2 cm dallrande fett – underbart gott. Nå, den här typen av måltider är ingenting för ”moderna” fettskrämda och indoktrinerade människor. Kolesterolet går ju upp!

 28. 28

  Hej alla!
  Har det undgått er att kolesterol är en livsnyttig molekyl som ger er ett längre liv? Har ni inte följt med de nya rönen fr div olika länder som klart bevisar att det ni tror är högt Kolesterol är i stället att tacka o ta emot!. Ni lever ju längre, slipper Nevrodegenerativa sjukdomar typ Alzheimetr, Parkinsom m fl. Er hjärna behöver Kolesterol. Läs På!
  Kolesterolmätningar mm.
  Sluta med detta. Gör som jag, kastade mina statiner för 7 år sen, mår bra, Hjärtinfarkt 2002. Utmärkta fasteblodvärden (under 5 alltid = mellan 4,3 – 5,0) Mäter själv. Blodsockret är mycket viktigare än kolesterolsiffror. Skiter i mina Kolesterolvärden, äter min LCHF med glädje

 29. 29

  @ 23 Lars Erik
  Du är inte besvärlig, när det gäller hälsan blir vi alla oroliga när vi tror att det är något galet på gång!
  Tyvärr vet inte läkarna själva vad dom ska tro på, för en forskare säjer en sak och en annan raka motsatsen, vi måste bestämma själva vem vi ska tro på, efter att ha införskaffat så mycket kunskaper som möjligt – själv tror jag Annika har rätt, när hon säjer att det rör sej om så komplicerade metaboliska reaktioner att det bästa är att låta kroppen bestämma själv…vilket jag tycker mej ha läst i någon tråd?…för det finns nämligen 7 olika apo-proteiner som byter plats i respektive fraktioner av lipo-proteiner allt efter cellernas momentana behov, plus att det finns ett ytterligare apo-protein, apo-(a), som nån forskare tror kunde vara en ännu viktigare riskfaktor, men som inte influeras av diet – bara det att nästan inga laboratorier verkar ha instrument för att mäta det och alltså pratar ingen om det? Sen har vi också homocysteinet som verkar kunna ställa till besvär?
  Mitt råd är att du läser Uffe Ravnskovs två utmärkta böcker om kolesterol, som enligt mej vetenskapligt förklarar problemet och förhoppningsfullt leder dej till den rätta tron, fast någon garanti lär du aldrig få? Som jag ser det borde du dock i första hand försöka bli av med din insulinresistens, där har du Jason Fung, som kanske kan hjälpa dej?

 30. 30
  Lars Henrik says:

  Mormor Skrev:

  Som jag ser det borde du dock i första hand försöka bli av med din insulinresistens

  Jag tror mig ha kommit en god bit på väg i detta fast det finns nog mer som kan göras. Mitt blodsocker är numera aldrig högt, snarare tvärtom. Det kan t ex rasa till 3 på förmiddagarna och detta känns inte riktigt bra. Så det är nog inte enbart kolesterolet som gett skäl till oro. Jag är viktstabil och Ingen leverförfettning eller övervikt kvarstår!

  En av Ravnskovs böcker står oläst i hyllan sedan några år. Kanske dags att ta fram den nu 🙂

 31. 31

  Jag har tyvärr inga färska blodprover för vårdcentralen slutade kalla mig efter en mycket omfattande provtagning i maj 2014. Allt var helt perfekt som för en vältränad 20-åring.

  Jag hade då ätit LCHF ett år men fastat regelbundet vilket är otroligt lätt då man äter LCHF.

  Numera har jag tappat 23 kilo i vikt och mår helt perfekt. Fastar 24 timmar en gång i veckan men även 72 timmar en gång i månaden.

  Nobelpriset i medicin gick till en japan som forskat på autofagi som kommer igång då man fastat 12 – 14 timmar. Det var ett väl valt nobelpris.

 32. 32
  Axel Westin says:

  @Pingo
  Jag tror mig ha förstått att du har en FB-grupp avseende vattenfasta. Hur kan en sådan som jag bli med där? Känner mig motiverad att ge detta ett seriöst försök. Min bakgrund är: LCHF(normal), start mars 2012 och periodisk fasta (8:16) sedan april 2014.

 33. 33

  @ Lars Henrik:

  Efter att ha levt ett halvsekel med vår moderna civilisation (11 år utanför), så är jag ganska säker på att döden river och sliter både här och där i min kropp. Men jag kämpar emot med det jag kan och känslan är ganska bra faktiskt ändå.

  Jag kommer ihåg första gången jag mötte en livs levande LCHF-are för en 6-7 år sedan. Plötsligt sa hon att hon inte är alls rädd för att få högt kolesterol av vår mat! Det kom som ett knytnävsslag mitt i solarplexus. Tänk om vi missuppfattat och får åderförkalkning. Till slut bestämde jag mig för att gå på ovissheten och känslan.

  Jag struntar i varningar om inte min kropp håller med. Jag har lågt blodtryck. Det betyder att det är lätt för blodet att pumpa runt i mina kanaler. Högt blodtryck och värk i blodådrorna borde ju vara en väckarklocka? Vad jag menar är att åderförkalkning av högt kolesterol kommer inte som en blixt för oss känsliga personer. Det kommer år av varningssignaler som måste ignoreras för att sjukdomen ska ta form och bli en del av oss. Liksom våran uppenbara gluten- och insulinintolerans.

 34. 34

  Jag såg på Facebook att någon frågade om vad det är för skillnad mellan – …

  ”Vad är skillnaden mellan c peptid värde och FS insulin?”

 35. 35
  Rolf Löfgren says:

  Dr Matthias Rath har forskat länge och kommit fram till att det viktigaste när det gäller att förebygga hjärt-kärl-problem är att inta tillräckliga mängder askorbinsyra = C-vitamin. Storleksordningen 3 – 5 gr / dag. Hans forskning visar att det är inte LDL, som är farligt , utan LP(a). Kroppen bildar LP(a) när inte tillräckligt med C-vitamin finns i kroppen, och det är LP(a) som bildar plack.

  http://almanova.eu/matthias-rath-vitamin-c-forskaren-med-ambitioner-fo%CC%88r-va%CC%88rldsha%CC%88lsan/

 36. 36
  Annika Dahlqvist says:

  @ 34 Lekman:

  C-peptid är en biprodukt vid egenproduktion av insulin, och avspeglar alltså det egna producerade insulinet. S-insulin innefattar även tillfört insulin. Om man medicinerar med insulin kan C-peptid visa om man har en egen produktion av insulin. C-peptid kan alltså visa om man har typ 1 eller -2 av diabetes.
  Om man inte medicinerar med insulin visar insulinvärdet bara det egenproducerade insulinet.

 37. 37
  ing-marie says:

  Vilket är ett normalt blodtryck? För mig verkar som alla ska ha lika värde, får inget klämm på det hela

 38. 38
  Annika Dahlqvist says:

  @ ing-marie:
  Ca 120/80 räknas väl som ett normalt blodtryck. En annan fråga är hur högt blodtrycket ska få gå innan man måste medicinera. Det finns inte visat i vetenskapliga studier vad jag vet. Det enda som är visat är att personer med högt blodtryck har en ökad risk för hjärtkärlsjukdomar, men det säger ju inget om värdet att behandla. Där kan ju finnas många med ett spontant lågt blodtryck och det är rimligt att tänka sig att de är friskare och därför har en bättre hälsoprognos.
  Läkemedelsindustrin som sköter forskningen har ekonomiskt intresse av att visa behov av behandling.

 39. 39

  @ Annika Dahlqvist:
  Det gör du hos en näringsterapeut som har utbildning för det. Jag gör det i Västerås.
  Vitsen med denna analysmetod är att se näringsbrister och funktionsbrister på organ. Vår erfarenhet av metoden och därpå följande näringsterapi är mycket positiv. Att titta med mikroskop direkt i blodet ger en mycket bra bild av nuvärde och därmed vad som behöver justeras. Allt för friskare funktion.

  Till det en grundlig anamnes förstås och några andra kompletterande mätningar. Syftet med allt det är att söka orsaken till bristande funktion. Kan vi justera brister kan kroppen fungera bra.

 40. 40
  Maj-Britt Bernhardsson says:

  @ Docent Göran:
  Alltid trevlig att läsa dina kunniga kommentarer. När det gäller statiner så har jag läst en del om det i ”Kolesterolmyten” av Uffe Ravnskov. Till saken hör att jag har en bekant som har början på demens och äter mediciner för det bl a B-12. hon visade mig sin medicinlista och det var då jag såg att hon åt statiner. Kan det vara så att det är det som orsakar demensen. Hon är ganska förvirrad och glömsk.

 41. 41
  Annika Dahlqvist says:

  @ 41 Maj-Britt Bernhardsson:
  Jag anser att en dement person inte bör äta statiner. Statiner sänker kolesterolet, och kolesterol är absolut essentiellt för hjärnans funktion.

 42. 42
  Maj-Britt Bernhardsson says:

  @ Annika Dahlqvist:
  Tack Annika. Jag skall försöka framföra det till hennes söner för själv vågar jag inte säga till henna att sluta med statiner. Jag har sagt till henne att ingen läkare kan tvinga någon att ta mediciner. Själv har jag ett högt totalkolesterol på 8,5 och brukar säga till alla förvånade att ”det är jag glad för”.Tänk om vi vanliga dödliga kunde ringa till VC och få ta alla prover som du Annika. Jag har försökt att kolla T ex D-vitaminvärdet men det var stört omöjligt. Inte illa ment till dig Annika men så är det tyvärr. MVH Maj-Britt

 43. 43
  Annika Dahlqvist says:

  @ 43 Maj-Britt Bernhardsson:
  Eftersom D-vitaminbrist är ett allvarligt tillstånd tycker jag att alla läkare ska bejaka att ta prov på det.

 44. 44

  @ Maj-Britt Bernhardsson:

  Eftersom låga D-vitaminnivåer anses bidraga till försämrad benkvalitet i skelettet – ger osteoporos, så kan du tala om för din doktor att du oroar dig för att du är benskör och därför önskar få D-vitaminhalten i blodet kontrollerat. Det skulle förvåna mig om du får ett nej från doktorn.

 45. 45

  Jag sa på vårdcentralen att jag äter D-vitamin men ville ändå ta ett prov för att få veta mitt värde. Då säger min läkare ”äter du D-vitamin så har du väl bra värde”. Det blev ingen provtagning.
  Såg fråga doktorn på svt och där sa hon att det går att ta ett prov för att se om det finns inflammation i kroppen.
  Jag ville ta ett sådant prov också, men då sa min läkare att det inte är så enkelt att ta ett sådant prov.
  Vore roligt att få veta om det är krångligt och kostsamt?

 46. 46
  sten bjorsell says:

  @ Annika Dahlqvist:
  Hej Annika! Apropå ferritin 226 ng/ml, lite högt….
  Hittade en mycket intressant bok, usd5.62 . i kindle på Amazon, från 2015. Boken går igenom en ”sjö” av jämförelser/studier på ”normala” ferritinvärden som visar sig ha betydligt högre sjukdomsfrekvenser än lägre värden under statistiskt identiska förhållanden!

  Boken heter ”Dumping Iron” av D. Manghan. En ögonöppnare. Verkar ett förträffligt komplement till LCHF! Förklarar bl.a att dagens kolhydrater är farligare än gårdagens i dom flesta Västländer p.g.a. att dom är ”fortifierade” med järn! Lag i USA. I Sverige sattes det åtminstone stopp för det 1995, men Danskarna var före igen, redan ca 1986!
  Delresultat av ”Copenhagen City Heart Study” såg bl.a att ferritin över 600 resulterade i ca 55 års medianlivslängd, ferritin 400-600 blev 72 år , 200-400 76 år och under 200 79 år.
  ”Medianlivslängd” betyder att hälften av studiedeltagarna i ferritingruppen avlidit vid medianlivslängden. Medianlivslängden under 100 och under 50 har inte publicerats. Fler än hälften lever förmodligen fortfarande i en eller flera av dessa grupper, eller har försöksledarna ej ersatts…
  Egendomligt att man inte begriper den enorma innerbörden i resultaten. Eller undanhålles dessa för/av riksmedia även i Danmark ?

  Boken beskriver läget med tillräckligt goda studireferenser så att åtminstone jag tror på att ett ferritin över 40 för kvinnor och 50 för män är riktigt livsfarligt jämfört med högt blodtryck eller riktigt högt kolesterol eller triglycerider. Men lågt järn driver även ned dessa populära ohälsomarkörer till en vinn-vinn situation. Enligt redovisade studier ökar risk för dom flesta vanliga kroniska sjukdomarna inklusive cancer, Alzheimer’s, hjärtattack och stroke i proportion till blodets ferritinhalt.

  Ferritinet är likt en ”plastpåse” som lagrar järn, men släpper ifrån sig ”fritt” järn i proportion till behov och tydligen dessvärre även lagrets storlek, varefter det fria järnet ”rostar”/oxiderar och orsakar irreversibla cellskador med oförutsägbara konsekvenser.

  Exempel ur boken: Katt- och hundmat har ca 10 ggr mer järn än uträknat behov. Kan det förklara varför medelkatten lever 15 år medans katter som matats ”slarvigt” med bacon, ägg, kaffe och grädde levde över 34 år? En andra katt utan blodsband i samma hushåll levde till 38 år. ( Creme Puff, världens äldsta katt)

  Med hjälp av publicerade forskningsresultat kommer boken fram till att för kvinnor efter menopaus är 20- 40 ng/ml ferritin ett säkert intervall.
  Man kan naturligtvis minska ett högt ferritin över 200 som blodgivare med en halvliter åt gången som enligt boken kan ge ca 50 ug/l minskning varannan månad. Men att öka ägg och ost i maten man äter är effektivt eftersom äggvita binder upp järn utmärkt och ost har liknande egenskaper. Svart och/eller grönt te eller kaffe till eller efter maten är också bra, liksom rött vin, mm.
  Åderlåtningen kan nog sparas.

  Sockerrik frukt, juice och kolhydrater ökar järnupptaget. Så gör även vitamin C, som man alltså helst i så fall bör ta mellan måltider, kanske följt av ytterligare en kopp te…

  Boken är kort så man kan läsa ut den på en eftermiddag/kväll.
  Svensk översättning saknas !

 47. 47

  @ sten bjorsell:

  Intressant! När jag lämnade blod förra veckan, (är blodgivare sen tre år) frågade jag om dom tog prov på ferritin. Det tas bara första gången nu tydligen, mitt var då 276, vore ju intressant att veta nu vad det ligger på. Har högt Hb så har inte fått tillskott varje gång men fundrar om det ens är nödvändigt för min del, får det om Hb ligger under 160.

 48. 48
  Docent Göran says:

  @ sten bjorsell:

  Nu lär jag mig något nytt igen 🙂

 49. 49
  sten bjorsell says:

  @ Magnus:
  Enligt en finsk studie i boken fick 1 av totalt 153 blodgivare en hjärtattack under en 9 års uppföljning. Alla hade givit blod en gång på två år. Samtidigt bkev det 316 hjärtattacker hos de som aldrig givit blod av totalt 3000, hela studiegruppen. Hjärtattackincidensen var alltså nära 17 x högre hos de som ej givit blod. Alltså inget att ora sig för som givare men du bör insistera på ett ferritinprovresultat eftersom det finns säkra referenser på att t.ex 20 inte är för lite. I ett gammalt formulär jag har kvar står det ferritin skall ligga inom intervallet 17 – 324.

  @ Docent Göran:
  Anledning till att jag kom in på det här sidospåret var en artikel om autophagy rubricerad ”The garbage catastrophy of aging and how to avoid it”, av just P.D. Mangan. Oavsett att det sista verkar ogörligt är perspektivet att sikta högt naturligtvis intressant. ”Lipofuscin” är tydligen det dödande slutgiftet för de cellerna som ska överleva hela ”livet” då de gradvis blir uppfyllda av det utan möjlighet till vidare ”sophämtning” så att till slut alla ”användbara ytor” där avgörande aktivitet krävs för fortsatt liv helt enkelt blir oanvändbara. Men långt innan dess har vanligen ”mer eller mindre” fyllda livstidsceller delats och därigenom dubblat tillgängligt ”skräp”-utrymme i ett steg så att livet på det viset kan gå vidare precis som vi känner till det, med nya friska unga tag, eller slag.

  Lipofuscin är alltså den slutliga olösliga(?) cementen som tar död på våra kvarvarande nyckelceller, vilka bildas genom oxidation, t.ex. med hjälp av reaktivt järn, från proteiner och lipider. De lipider som är inblandade är företrädesvis fleromättade fetter, de enda lättoxiderade, plus några enkelomättade. Är de sällan eller kan de överhuvudtaget vara enkelomättade eller helt mättade fetter? Men med rätt finjusteringar i dagsläget ser det iaf nu ut att finnas möjligheter att fortsätta slipa på det här i många år till!

 50. 50
  Annika Dahlqvist says:

  @ 46 sten bjorsell:
  Medvetenheten om faran med för högt Ferritin är nog närmast obefintlig inom vården.
  Här tex kan man läsa om sjukdomen hemokromatos (järnförgiftning) och dess behandling.
  Där står att blodtappning vid hemokromatos genomförs tills Ferritin har kommit ner till 30.

 51. 51
  sten bjorsell says:

  @ Annika Dahlqvist:
  Undrade just hur lågt man drar ned ferritin vid hemokromatosterapi ! 30 verkar vettigt terapimål eftersom gränsvärdet till järnbrist ligger runt 17. Något som alltså är säkert även för alla järnstabila grupper och jag kan inte se några vettiga skäl för att inte regelbundet dra ned dit om t.ex 80 ug/l överstigs, alltså om om kost plus järnbindande substanser som te, kaffe, ost, ägg, rött vin etc. inte stabiliserar. Polyfenolers faktiska hälsobringande effekter kan härledas till att de binder järn. Alltså ”extra virgin” olivolja blir härigenom ett bra val jämfärt med t.ex canola med samma omega-9 men kemiska rester istf polyfenoler.

  Fördelarna med lägre järn enligt studierna i boken (ca 150 studiereferenser) spänner i stort sett alla kroniska sjukdomar. Att många av dessa sjukdomar -inklusive kärlsjukdom, cancer, diabetes-2 och Alzheimers – visar upp inflammation indikerar att svamp och bakterier ofta har givits osynliga fördelar med hjälp av onödigt höga järnhalter. Även i Sverige ”berikas” kraftfoder för alla matdjur med järn, framförallt för att öka produktionen – kg per år – genom höjd aptit. Men i USA fortsätter man att via lagstiftning berika frukostcerealer med aptitökande järn. Inte undra på att man är världsledande i fetma och sjukvårdskostnader, samtidigt som en ökande del av befolkningen skenar mot alternativ som LCHF!

Speak Your Mind

*