Knäskadad igen

År 1993 drabbades jag av en knäskada höger vid längdskidåkning. Jag har haft besvär av det knäet av och till sedan dess. Senast sommaren 2013 blev jag dålig, efter försök med cykelträning. Röntgen i höstas visade början till artros.
Till min glädje upptäckte jag nu i januari att jag klarade att åka utförsåkning. Jag är nu uppe i Duved för tredje veckan under säsongen. Vädret är plus och mkt blåsigt.
I första åket i morse i Hamrebacken hann jag tänka att snön var välpreparerad och backen perfekt. Men underlaget var förstås löst i värmen, och i en sväng skar högerskidan ut, och jag kände att höger knä skevade inåt.
Jag slängde ikull mig, och en skoter fick hämta mig och skjutsa mig hem till lägenheten.
Så här sitter jag nu i en soffa. Med knäet svullet till en basebolls (?) storlek. Det finns ingen stabilitet i knäet när jag försöker gå. Det är troligen något ledband som är skadat eller av.
Så nu blir det gång med kryckkäppar igen. Suck!
Jag får se om jag klarar att arbeta öht.

 

Comments

  1. 1
    Lennart N. säger

    Ajaj! Tråkigt att höra. Hoppas bara att det inte är alltför trasigt!? 🙁

    Krya på dig!

  2. 2
    Anders S säger

    För lite fisksoppa?

    Min numera pensionerade ortoped ordinerade fisksoppa, gjord på hela skrov, ben, huvud, skinn från färsk fisk.

    https://sv.wikipedia.org/wiki/Kollagen

  3. 3

    Krya på dig som sagt!
    Kommer vi på några bra knep för att skynda på postar vi. Dock verkar det vara vila som gäller nu i början iaf. Is brukar hjälpa för att se till att svullnaden inte blir alltför stor, alltså bara direkt efter skadan under någon timme.
    Men med det metabola försprång du har med LCHF kommer du nog snart på benen igen.
    Lycka till!

  4. 4
    Hanna Tölevik Parnebo säger

    Krya på dig Annika!

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    @ 2 Anders S:
    ”Skrov”mål kan måhända vara till fördel för artros, men mot skador är det svårt att veta vad kosten har för effekt, eftersom skadan är relativ till kraften i traumat.

  6. 6
    Thomas Jansson säger

    De sega, långsamma skadorna som du beskriver är en mardröm, det är nästan bättre att åka på blankis – i varje fall vad gäller skadornas typ.

    Själv krockade jag med ett rådjur som struntade i högerregeln och sprang framför min mc (och det var dessutom på motorväg nästan mitt i karlstad). Det tog 1,5 år innan jag gick obehindrat i trappor och knät protesterar om jag cyklar för hårt – så mina skidor kommer jag nog inte att nöta på så mycket framöver – men jag har nog fått min ”livsdos” av utförsåkning från min Luleåtid då vi åkte skidor nästan på heltid,,,

    D-vitamin gjorde dock att mycket av inflammationerna i lederna försvann.

    Du får starta en egen rådgivningsbyrå för presumtiva LCHF:are på halvtid istället, den kan du driva hemifrån – men krya på dig!

  7. 7
    Annika Dahlqvist säger

    @ 6 Thomas Jansson:
    Med tanke på min ålder, fyllda 65, tror jag nog inte att jag kommer att starta någon ny verksamhet.
    En lugn pensionärstid är det bästa jag kan hoppas på.
    Rådgivning sysslar jag redan med i min blogg och på mailen.

  8. 8
    Thomas Jansson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Jag tror inte du kommer att få några som helst problem med att sysselsätta dig,,,,

    Här är lite mera forskning på möss att studera från soffan, nu ska vi tydligen äta morötter men inte bacon, kanske hade Mia Skäringer rätt i att det är besvärligt med alla dessa dieter 🙂

    https://www.aftonbladet.se/halsa/article18524183.ab

    Själv äter jag inga kokta morötter men väl råa. Efter dagens frukost för en timme sedan är mitt blodsocker 6 mmol/l – med kokta morötter och brunt ris hade det legat på minst 12,,,

  9. 9
    Majoren säger

    Krya dig Annika!

  10. 10
    Lena Alsmo säger

    Stackare! Det är inte kul. man är sâ beroende av sina knän. Jag gjorde en ”infiltration” med hyalyronsyra för snart tvâ âr sedan och det fungerar fortfarande. Hoppas att du kryar pâ dig!!!

  11. 11
    Lena Alsmo säger

    Annars! Pensionera dig till det här landet (Frankrike). Här har du en stor uppgift att fylla. Man pratar bara kalorier o lågfett i alla sammanhang!

  12. 12

    Hej Annika Jag går hos en osteopat har lite artros i min vänstra höft efter en skidolycka och träskor i yngre dar inte aktuellt med kirurgi men osteopaten hjälper mig att läka min artros och andra leder som ansträngts av artrosen. Använder också medicinsk yoga men träning är den bästa läkningen Det är fantastiskt vilka unika kroppar vi har
    Allt gott

  13. 13

    Inte alls kul, men visst går det att komma igen även om det tar längre tid när man blir äldre och du skall ju vara aktiv minst tills du fyller hundra år. Ingen begär att du ska ”göra en Daniel Richardsson”, dock handlar det mycket om att träna upp muskulaturen i aktuellt område. Skaffa en skicklig sjukgymnast, gärna en som är specialist på idrottsskador. Känner en dam som bytte höftkula vid 89 års ålder – rehabiliteringen tog drygt ett år. Lycka till!

  14. 14

    Åh det var tråkigt för dig. Krya på dig!

  15. 15

    Önskar god återhämtning. Tyvärr kan knäskador vara besvärliga.

  16. 16
    Mormor säger

    Oh..kära nån….vilken osis!! Men det kunde ha varit värre, så du får vara glad i alla fall…nåt omslag med is då och då borde hjälpa lite…!? Take care…

  17. 17
    Professor Göran säger

    Detta var väldigt tråkigt att höra. Hoppas nu bara att du repar dig så att du kan vara med på kryssningen om en månad.

    Nu är ju också läge att komma med ytterligare ett tips i raden av goda råd från dina supportrar 🙂

    Genom att att läsa Linus Paulings böcker, om vitaminer istället för mediciner, fick jag reda på den verksamhet som den kandensiska kardiologen Wilfrid Shute bedrev på sitt institut under många år. Han behandlade framgångsrikt runt 50 000 hjärtpatienter med stora doser E-vitamin. Detta lät för min del väldigt bra och dessutom är det helt ofarligt så jag satsar sedan en tid tillbaka på hans rekommenderade dos, 1600 IU per dag, och har nu inte längre några känningar av min irriterande kärlkramp.

    I Wilfrid Shutes bok ”Vitamin E for Ailing&Healthy Hearts” beskriver han också hur E-vitamin i form av salva kan snabba på läkningsförloppet av framför allt ytliga hudskador av olika typer men även djupare liggande skador i leder, som t.ex. reumatism, kan förbättras eftersom E-vitamin kan tränga igenom huden.

    Även om han beskriver att de hade begränsade erfarenheter från E-vitamin som salva så kan det vara värt att prova och förstås garanterat ofarligt.

  18. 18
    Birgitta Lundqvist säger

    Stackars dig, men det är ju tyvärr så, har det väl börjat är det svårt att bli av med det. Likadant med mitt artrosknä – en sned vridning i dansens virvlar och det är kört igen…. Kram på dig och hoppas att det snart ger med sig.

  19. 19

    @ Professor Göran:
    Mer om E-vitamin: https://www.svd.se/nyheter/inrikes/e-vitaminbrist-kan-forklara-benbrott_8775612.svd. Riskerna, som nämns i artikeln, med att ta E- tillskott tror jag för egen del är överdrivna

    En fundering: Säger Linus något om att det kan vara förståndigt för gemene man även utan de åkommor du nämner att ta E-tillskott?

  20. 20
    Frida D säger

    Usch vad trist! Friskna på dig Annika, snart är det vår…

  21. 21
    Professor Göran säger

    Lars Skrev:

    Riskerna, som nämns i artikeln, med att ta E- tillskott tror jag för egen del är överdrivna

    Det har du mer än rätt i!

  22. 22
    Professor Göran säger

    @ Lars:

    Ett förtydligande angående E-vitamin.

    Pss. som Paulings ”vedersakare” inom etablissemanget så har de som idag genomför den här typen av undersökningar för att visa ”faran” med vitaminer därför ”skruvade agendor” och genomför då ovetenskapliga försök där läkemedelsindustrin mer eller mindre förtäckt ligger bakom. (Det är ju samma sak som när man vill visa ”faran” med LCHF – skruvade ovetenskapliga försök!)

    I fallet med E-vitamin använder de därför den syntetiska varianten, den så kallade dl-alfatokoferolen som bara inte ”fungerar”, istället för den naturliga d-alfatokoferolen men detta faktum deklareras aldrig i publikationer av denna typ. Här talas bara om ”faran” med E-vitamin som sådan.

    Nu tog jag min tredje 400 IU (d-alfatokoferol) dos för dagen – en kvar för kvällen.

  23. 23

    Med så mange gode råd kan det kun gå fremad. Rigtigt god bedring!

  24. 24

    Himla otur!!! Benen, som är så viktiga! (Tänk om alla kolhydratmissbrukare tänkte på sina fötter och vad som kan hända med en diabetesfot!)

    Men nu är det viktigt med hårt lindat knä med elastiskt förband, för att hålla nere svullnaden. Det är den, som ger bestående skador, efter vad jag erfarit. Uppe i fjällen finns det bra ortopeder, har jag hört. De har många patienter att träna på. Annars vet jag om en duktig ortoped längre norr ut, på det nya sjukhuset mellan Luleå och Boden. Han är specialist på idrottsskador och har en professorstjänst vid universitetet i Umeå. Namnet är Jack Lysholm.

    Krya på Dig

  25. 25
    Monica säger

    Hoppas du repar dig snart. Korsband-meniskskada? Annars fint vårväder att hoppa runt på kryckor.

  26. 26

    Om du inte har hört talas om det tidigare skulle jag rekommendera dig att äta Genacol för ditt knä, bland många bra medel för både brosk och benbyggnad (men detta broskmedel är exceptionellt). Det finns förmodligen massor med bra historier på nätet om detta preparat. Ta en kapsel på morgonen och två till kvällen, drick rikligt med vatten både till och under dagen, som vanligt ca 2 liter om dagen totalt. Men det gör du förmodligen redan.

    Jag och min fru har båda testat det (i ren nyfikenhet) för led, ben och ryggbesvär bla, och både vi och alla jag rekommenderat det till blir bättre i sina problem. Och så som en bonus så sover de flesta bättre av dessa kapslar. Det bör tilläggas att de flesta är betydligt äldre än både du och jag/frugan men uppvisar alla fina resultat.

    Lycka till! 🙂

  27. 27
    Thomas Jansson säger

    Kan inte vara så svårt att vara läkare med en samling kompetenta rådgivare runt sig 🙂

  28. 28

    Krya på dej! Kram

  29. 29

    Det är det jag alltid har sagt……..skidåkning är förenat med livsfara 😉
    Tråkigt i alla fall och jag hoppas att du snart är pigg igen.
    Ta det extra försiktigt nu-

  30. 30

    Annika, gissningsvis är det inre ledbandet för höger knä som tötjs ut ordentligt. Sedan svullnaden lagt sig så är det sjukgymnastik utan stretching som gör att det blir muskelförkortning så knäet drar ihop ordentligt. Det är fixat på kanske två veckor så du kan röra dig obehindrat men det tar flera år innan själva ledbandet krympt helt och hållet. Jag provade det för 15 år sedan och det tog 3 år innan det var klart. Jag märkte bara av ledbandet då jag spelade fotboll med grabben och hans kompisar men inte annars.

  31. 31

    @ Professor Göran:
    Kan du rekommendera en produkt och försäljningsställe?

  32. 32

    Ja,varför inte lite mer tips. Annika eftersom det inte är första gången du har problem med det knät,
    så skadar det nog inte att kontrollera rörligheten i lederna från S-I lederna och nedåt.
    Alltså kolla leder och muskler från S-I lederna och nedåt, så att ledrörlighet, och muskelfunktionen är likvärdig på vänster och höger ben, när de akuta problemen gett sig, och du fått en diagnos på knäskadan.

    Krya på dig, och var inte för ivrig att komma igång!

    PS En baseboll brukar ha 7 cm diameter. DS

  33. 33

    Förlåt! Jag blev så intresserad av E-vitaminet att jag helt glömde bort Annika.

    Krya på dig och hoppas att knäet läker snabbt!

  34. 34
    Annika Dahlqvist säger

    @ 30 Pingo:
    Det är samma inre, mediala, ledband som är skadat som -93. Det har blivit en rejäl bristning eftersom jag har blodutgjutning i leden. Jag ser det eftersom det har blivit blått ut mot huden på en fläck. Men skadan är mycket mindre än förra gången. Jag är redan idag bättre.
    @ 32 Helge. Jag ser ingen annan lösning än att låta knäet läka sig självt, och sedan aldrig mera åka utförsåkning.
    7 cm låter för lite. Mitt knä är just nu ca 15 cm i diameter. Hur stort kallar man det?

  35. 35
    Professor Göran säger

    @ Lars:

    Det är som sagt den naturliga E-vitaminen som fungerar och som går under beteckningen d-alfatokoferol (det är viktigt att det inte står dl- istället för d-; dl står för den syntetiska varianten och detta är också vad man får om man köper E-vitamin ospecificerat på apoteket t.ex. och då hjälper det knappast att den är billig.)

    Själv köper jag nu Super Oxy E400 från Great Earth och som finns på Life men vi köper den på Vitaminvaruhuset på nätet där den är klart billigare. I Super Oxy E400 finns också en del andra kosttillskott som säkert också är nyttiga och i alla fall inte skadliga. Det finns heller inte ett enda dokumenterat dödsfall som beror på vitaminer medan ungefär en tredjedel av alla våra dödsfall lär bero på de ”mediciner” som läkemedelsbolagen så frikostigt gödslar vår värld med. (Man kan dock bli lös i magen eller illamående om man helt plötsligt tar stora vitamindoser – kroppen behöver vänja sig och effekten av E-vitamin kan ta någon månad innan den visar sig.)

    Här är en länk till den verksamhet som Linus Pauling skapade och specifikt till just till information om E-vitamin.

    https://orthomolecular.org/resources/omns/v10n07.shtml

    Det finns tydligen fyra stycken olika tokoferoler varav den mest verksamma är alfatokoferol. Dessutom finns alla dessa i en spegelform (isomerer) som är föga biologiskt verksamma eller verksamma på ett annat sätt. (Det finns alltså åtta olika varianter av denna molekyl och alla med olika fysiologiska egenskaper.) Linus Pauling, som fick sitt nobelpris i kemi för sina arbeten med att kartlägga hur den kemiska bindningen just kunde resultera i komplexa kemiska molekyler som dessa, beskriver kortfattat detta i sin bok ”HOW TO LIVE LONGER AND FEEL BETTER” och det är en bok som jag bara varmt kan rekommenderar och den är lättläst.

    Det sista läkemedelsbolagen, som så totalt dominerar sjukvården och forskningen kring läkemedel, är intresserade av är förstås naturliga billiga kosttillskott som vitaminer som kan göra oss friska och det är kanske därför symptomatiskt att de har lyckats med konststycket att förtiga och förlöjliga en av vetenskapens verkliga giganter och utsett Linus Pauling till den störste kvacksalvaren genom tiderna. Att den medicinska historien är full av kvacksalveri är en tveklös sanning men i mina ögon är det faktiskt den moderna läkemedelsindustrin som står för det mest kvalificerade kvacksalveriet.

    Förföljelser av ”oliktänkande” är också ett mönster som går igen. När vinsterna potentiellt hotas, som t.ex. genom Annikas verksamhet, dyker läkemedelsbolagens, mer eller mindre betalda, lakejer upp för att svartmåla de som de facto står för en läkemedelsvetenskap som stämmer med verkligheten och som gör människor så friska det nu går genom att de ordinerar patienterna att bort det som framför allt orsakade deras sjukdom.

    Inte minst av denna anledning önskar jag innerligt att Annika snabbt kommer på benen igen även om det inte verkar troligt att jag skulle kunna bjuda upp henne till någon bugg på kryssningen i Ålands hav om en knapp månad. 🙂

  36. 36
    olle holmqvist säger

    Annika Dahlqvist Skrev:

    aldrig mera åka utförsåkning.

    Det var ju tur att inte Kvällspressen var på plats och fotade olyckan. Då hade vi läst rubriken :
    LCHF knäckte fett-doktorns leder. Hur ser snöläget ut i Hamrebacken ? Är det mening att åka upp på söndag eller senare ?

  37. 37
    Annika Dahlqvist säger

    @ olle holmqvist:
    Det är fint i konstsnöbackarna.Men snölagret minskar för varje dag som det är varmgrader.

  38. 38
    Erik Edlund / MatFrisk Blogg säger

    Än en gång visar det sig att man skall avstå dagens sista åk, det är då majoriteten av alla skador inträffar.

    Krya på dig / Erik och Iva på halkfria Teneriffa

  39. 39
    Annika Dahlqvist säger

    @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
    Det var dagens första åk som också blev det sista.

  40. 40
    Georg W säger

    Min kropp tror också att den klarar samma utmaningar som för 30 år sedan. Rikliga tillfällen för besvikelser här. Mitt sista desperata försök att återkomma som fotbollsstjärna vid 40 var nog det tröstlösaste jag någonsin gjort, ont gjorde det också.

    Annars är det nog så naturligt att skada sig vid skidåkning att man inte reflekterar över att det faktiskt kan bero på minskad smidighet i leder och muskelfästen av magnesiumbrist.

    Risken finns att även du Annika behöver ta en magnesiumtablett då och då för att hålla dig ung och smidig i kroppen. Det funkar utmärkt för mig.

    Dessutom har jag nu börjat med en sked fiskleverolja varje dag. Jag hatade det som barn men nu har det trollat bort mina efterhängsna småskavanker. Hade jag varit 30 år yngre så skulle jag ha kunnat bli en superman med de kunskaper som jag har nu.

    Jag skulle kunna tänka mig att omega 3-olja skulle kunna bota ditt knä på nolltid. Kanske också ett bra tillfälle att testa kollodialt silver.

  41. 41
    LCHF-Bengt säger

    Även jag har fått ledproblem, efter skidåkning, då på längdskidor istället, men olyckan kom i nerförsbacke, där min rygg inte pallade med den tunga landningen på baken. Hela baksidan av ryggen värkte, så tror att muskelfästen blev skadade?, så vilade bara till en början, och det kändes bättre för varje dag, och nu 3 veckors senare är jag helt återställd. Riktigt snabb läkning om jag ska jämföra med ryggont jag haft förr.
    Denna gång hade jag ätit extra D-vitamin, Mg, Askorbinsyra och silver som kanske hjälpte till i läkningen.

    Nu väntar jag bara på att cykeln ska bli klar på verkstan, förra säsongen tycks ha plågat cykeln mer än mig, vilket känns bra.

    Krya på dig Annika

  42. 42

    Nu undrar jag – har doktorn varit hos doktorn med sitt knä?

  43. 43
    Annika Dahlqvist säger

    @ 42 65+:
    Eftersom jag kan stödja på benet är det ingen fraktur. Det är uppenbart en ny skada av mitt inre kollateralligament. Och det gör läkarna inget åt, utan det ska fixa sig själv.

  44. 44

    @ Georg W:
    Angående Omega 3: Köpte för ett tag sedan boken ”Omega-3 – Vitaminet från havet” av Tom Saldeen. Han skriver att denna fettsyra bl a skyddar ledernas funktion.

    Tror jag fick tipset om den boken här hos Annika. Var annars 🙂

  45. 45
    Lekman säger

    Om man vill, lär man sig något varje dag på universitetet Internet – ”kollateralligament”
    https://distriktslakare.com/medicinsk-video/ortopedi/kollateralligament/

    /Lekman 🙂

  46. 46
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Det var tråkigt att du hade sådan otur Annika – hoppas knät läker fort.
    Känner du till Maria Trebens gamla recept ’Kålbandage’?

    KÅLBANDAGE (vanlig vitkål) är oslagbart när det gäller svullna(le)der.
    Första gången jag använde kålbandage var efter att ha vrickat fotleden när jag var ute joggade (..på yngre dar!). Det var ett kaninhål som satte p för den joggingrundan! Kunde nätt och jämt ta mig hem. När jag fått skon av mig gick det överhuvudtaget inte att stödja på foten – vilket var ett rent elände, eftersom jag skulle iväg på ’jazzafton’ på kvällen.
    Lyckligtvis hade jag kål hemma, så lade omedelbart om fotleden. Ett lager räcker (blad-nerven skäres ned så att den inte skaver) +bandage för att hålla kålen på plats.
    Med kålbandaget på kunde jag stödja på foten (försiktigt) – utan gick det inte alls och så var det i flera dagar. Med kålen om ankeln och svarta ’mormorskängor’ som höll kålen på plats (..vart har de tagit vägen tro??!) var det ingen som ens lade märke till min ’svullfot’ – jazzkvällen var lyckad. 🙂
    Jag hade inte ens ont, eftersom kål är smärtstillande också – en fantastisk läkeväxt, inte bara betr. svullnader. Det är förvånande att kål inte används mer – borde finnas i allas ’husapoteket’.
    Akut byter man bandaget så fort smärtan återkommer.
    Vid förbättring (eller kroniska problem) byter man bandaget morgon och kväll.

  47. 47

    Mayne Sundewall Hopkins Skrev:

    KÅLBANDAGE

    Det påminner mig om radioprogrammet Radio Ellen. Ett kvinnoprogram från 70-80-talet.
    Där berättades att man kunde använda ”kålblad” mot liggsår, framförallt på gamla människor som blivit sängliggande och ganska orörliga. Jag är osäker på om man hade kokat kålbladen, så att de blev så mjuka som möjligt – tror det. Man la kålbladen på höfter, hälar och andra utsatta ställen. Det blev som skyddande hud. Kanske hade kålbladen den effekt som du tar upp också.

    Mayne – kanske är det på olika sätt man kan använda kålblad – kokta/okokta.

  48. 48

    @ Professor Göran:
    Tack för informationen!

    Jag såg nyligen att Mercola säljer sitt eget E-vitamin. Det fanns en artikel om E-vitamin i anslutning också. Dosen var 200 ie vill jag minnas. Han var tydligen lite rädd för högre doser.

  49. 49
    Professor Göran säger

    @ Lars:

    1600 IE / dag är en klart ”medicinsk” dos som fungerar mot kärlkramp enligt Shute och enligt min egen erfarenhet. Man bör stega upp dosen under någon vecka och inte ta alla fyra tabletterna på en gång.

  50. 50
    Anders säger

    Alltid tråkigt med skador, men bot finns.Har själv tillämpat nedan med stor framgång, läste att så även Anja Pärson när hon hade problem. Hoppas det kan vara till någon hjälp.
    Det är alltså vitkål som bl.a är känt bl.a för sina antiinflammatoriska egenskaper. En gammal och väl beprövad huskur, som man fortfarande ofta använder är vitkålsomslag. Hjälper mot bölder, inflammationer i ledfästen och senor osv. Man gör helt enkelt ett omslag av pressad vitkålssaft. Det får man genom att köra vitkålsbitar i grönsakscentrifug, eller riva vitkål på ett rivjärn och pressa ut juicen. Sen tar man bomull och suger upp saften. Bomullsomslaget virar man sen kring den skadade delen och fixerar det med glad pack (plast). Ovanpå det, bandage eller elastisk binda. Låt verka över natten och upptäck miraklet. Upprepa flera gånger. Vitkålen är bakteriedödande och renande och hjälper till att få ner ev svullnad och är läkande.
    Hjälper även vid liggsår.
    https://www.nyttigt.se/nytt/ta-kal-pa-sjukdomarna/
    https://www.svd.se/sport/inflammation-bakom-parsons-knabesvar_192881.svd

  51. 51
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    @ 65+:
    65+ skrev: ”..kanske är det på olika sätt man kan använda kålblad – kokta/okokta.”

    Att ’bankade’ kålblad (att ha i BHn) används vid mjölkstockning känner jag till – och också som hjälp vid liggsår, bensår etc ..men inte hört om att koka dem.
    Personligen varken bankar eller kokar jag bladen – tror att en del av fördelarna kan förstöras vid upphettning. Kålen är tillräckligt mjuk om man förvarar den i rumstemperatur (inte i kylskåp) och skär bort (eller ner) de delar som är tjocka eller hårda.

    Ja, kålblad blir som en extra hud ..mycket behagligt och även ’lugnande’, eftersom kål har (naturliga) kemiska ämnen som motverkar/bekämpar både infektioner och inflammationer.

    Man får vara försiktig med kål på öppna sår, eftersom kålen ’drar’ så otroligt att det kan värka. Vid djupa sår (och vid mycket smärta) byter man kålen ofta och låter huden/såret vila/lufta lite mellan bytena. Kålen är så stark att eventuellt var (pus) fastnar på kålbladet – och såret blir rent och fint (..ända ner till benet har jag själv sett) och läker underifrån s a s.
    Vid sårvård numera använder nog många KS (Kolloidalt Silver) istället – eftersom det är enklare att använda spray (tas även invärtes). Jag använder båda metoderna ’as and when’.

    Lök har liknande ’krafter’ men gör att det luktar ’apa’ i hela huset – men har man varken kål eller KS hemma så… 😉

  52. 52
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    @ Anders:
    Anders skrev: ”..Man gör helt enkelt ett omslag av pressad vitkålssaft..”

    Javisst är kål fantastiskt! Jag lägger dock på hela blad – och tycker varje gång att ’det är ju mirakulöst att det kan hjälpa så snabbt!!’ Skulle jag köra kålen i mixern, skulle nog det mesta hamna i magen ..älskar kål! Jag äter lite kål dagligen (som ’godis’ i bilen t ex) och en rejäl portion surkål till maten skulle jag inte vilja vara utan. 🙂

  53. 53
    Anders säger

    Det gör du rätt i, för kål och surkål är väldigt nyttigt. När det gäller surkål är det mjölksyrajäsning som innebär att mikroorganismer fermenterar grönsakerna, som gör dem så hälsobringande. För under syrningen omvandlar nyttiga bakterier socker och andra ämnen till andra syror. Viktiga näringsämnen bevaras och syrningen gör även att B-vitaminer, bland annat B12 bildas. B12-vitamin har bland annat betydelse för produktionen av röda blodkroppar och för nervsystemets funktion.
    Vitkål samt även andra grönsaker, som syrats med mjölksyrabakterier, har en hel rad hälsofördelar.
    De syrade grönsaker verkar som probiotika, de innehåller hälsosamma bakterier som skyddar mot sjukdomsalstrande organismer. Probiotika är bra för tarmfloran och immunförsvaret och skyddar också slemhinnan i både munhåla och tarm. Surkål anses också som antioxiderande eftersom det innehåller rikligt av ämnen som motverkar cancer.
    Vidare innehåller kål glukosinolater som kan omvandlas till isothiocyanateföreningar, vilka har påvisats effektiva i just cancerförebyggande åtgärder, främst vid cancer i urinblåsan, bröstcancer, tjocktarmscancer och prostatacancer.
    Kålets cancer-förebyggande effekter beror även delvis, på det stora innehållet av antioxidanter.
    Kålväxter innehåller även pektin som är blodsockersänkande, den sänker även det onda LDL-kolesterolet. Alla kålsorter är bra för immunförsvaret då de innehåller antiinflammatoriska ämnen, i synnerhet rödkålen.Vill man maximera hälsoeffekterna av kål, bör man inkludera så många olika typer av kål som möjligt i kosten.
    En studie utförd av forskare från amerikanska Jordbruksministeriets Research
    Service (ARS) publicerad i Journal of Agricultural and Foodchemistry, visade på cancerförebyggande effekter.

  54. 54
    Anders säger

    @ Professor Göran:
    E-vitamin är superviktigt men den ska vara i rätt form dvs, E-vitaminkomplex av d- alfa, d-beta, d-gamma och d-delta tokoferol och d-alfa, d-beta, d-gamma och d-delta tokotrienol.
    E-vitamin…. De fyra huvudformerna av toktoferolerna kallas alltså för alfa-, beta-, gamma- och deltatokoferol.
    Även om d-alfa-tokoferol är den vanligaste formen av E-vitamin är egentligen d-gamma-tokotrienol som är ett av natuens mest kraftfulla anticancernäringsämnen.

    Ett högt intag av t.ex alfatokoferol i tabletter/kapslar kan göra att man inte får ut det skyddande gammatokoferolet i perifera vävnader, som till exempel sjuka blodkärl. Följden är ett dåligt skydd mot peroxynitrit. Sannolikt är en naturlig blandning av gammatokoferol och alfatokoferol, med mest av det förstnämnda, det bästa E-vitamin tillskottet.
    Det finns nu ett preparat (Gamma-E) som innehåller en sådan naturlig blandning. Gammatokoferol har en starkare effekt mot sammanklumpning av blodplättar, propputveckling och oxidation av LDL än alfatokoferol. Det ger också större ökning av superoxiddismutas (SOD) i kroppen och minskar bildningen av fria radikaler mer. Det finns studier som visar att ökat intag av vitamin E med kosten kan ha skyddande effekt mot hjärt/kärlsjukdom, medan intag av kapslar saknade sådan. En förklaring är att en väl sammansatt kost med rikligt med färska och kokta grönsaker och färsk frukt innehåller flera hundra antioxidativa ämnen, så det överlägset bästa sättet att tillföra antioxidanter är genom en allsidig kost med färska och kokta grönsaker och färsk frukt!

    Gamma-tokoferol kan i princip göra allt som alfatokoferol kan, men gammatokoferol kan dessutom, ta hand om och inaktivera ett mycket starkt oxiderande ämne vid namn peroxynitrit. Detta bildas när den viktiga skyddande kväveoxiden (NO) reagerar med den fria syreradikalen superoxid. Detta kan vara en viktig fördel för gammatokoferol. Ett annat ämne som också kan inaktivera peroxynitrit är hydroxytyrosol från extra virgin olivolja. Alfatokoferol binds i levern av ett äggviteämne (tokoferolbindande proteinet) 10 gånger lättare än gammatokoferol.

  55. 55

    Här är lite att tugga på från danska radiodoktorn. Hans ämnesregister är på över 100 men detta är väl det närmsta i ditt fall:

    Leddegigt

    Hvis der ved gigt er vedvarende hævede led, så er der næsten altid tale om ledlidelser, hvor immunsystemet er involveret. De kaldes autoimmune sygdomme, fordi kroppen fejlreagerer og angriber sine egne væv, her ledhinderne. Mest kendt er nok leddegigt, men også ved psoriasis, adnre autoimmune sygdomme og ved mavetarmsygdomme kan der komme angreb på leddene, fx ved blødende tyktarmsbetændelse (colitis ulcerosa), Crohns sygdom, salmonella og yersiniainfektioner (se senere). Man kan også se flere autoimmune sygdomme samtidig.

    Læs mere om inflammation på https://www.radiodoktoren.dk

    Jag raderade resten av ett mycket långt inlägg. Man får läsa på Radiodoktorn.dk i stället.(/AD)

  56. 56

    För att göra det lite enklare
    Om du var min hund skulle jag ge dig det nya kombiprodukt som heter Senior.
    Glukosamin sulfat, MSM, Grönläppad mussla, Spiolina, Mangan, C-vit mm.
    Finns här: https://www.svenskadjurapoteket.se/

  57. 57
    Thomas Jansson säger

    Det är nog inte bara jag som är nyfiken på ditt knä och vill ha en uppföljning – sällan har väl en riktig doktor fått så många tips från amatörer som i det här fallet,,,,

    Har ditt läkt efter skidturen?

    Ps
    Själv vaknar jag ibland med en ”svetslåga” inne i vänster knä och har skaffat en ”step-up” bräda för att få igång smörjningen i knät – sånt har hjälp förr,,,
    Ds

  58. 58
    Annika Dahlqvist säger

    @ 57 Thomas Jansson:
    Jag skadade mitt inre sidoledband (mediala kollateralligamentet), och den skadan läker väl så gott den kan. Problemet är att knäet blev instabilt, dvs det går lätt ur led när det trycks inåt. Det känns oerhört obehagligt när knäet viker sig inåt, dit det inte ska. Jag har fått en tid till ortoped om ett par veckor för bedömning om jag ska ha nytta av en skena (ortos) som ska hindra vacklingen.
    Sen har jag artrosproblem i samma knä efter cykelträning förra sommaren. De artrosbesvären kanske läker under denna skadetid? Jag går med en kryckkäpp just nu.
    Svullnaden och blånaden har minskat på de drygt två veckor som har gått sen skadan.
    Fortsättning följer.

  59. 59
    Thomas Jansson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Skador på knän är en mardröm,,,
    Själv har jag nog ”skurgummeknän” efter att ha stått på knä och skruvat i alla möjliga 2-hjulingar sedan 5-årsåldern,,,.

    Redan 1982 var jag på väg till en läkare – hade så ont att jag knappt kunde gå i trappor – gick till en gymhall och hoppade på en träbock i en timme för att det skulle bli märkbart irriterat innan jag gick till läkaren – jag är ju ingen större anhängare av onödigt spring på vårdcentraler.

    Dagen efter var jag frisk och har aldrig besvärat sjukvården med mina knän,,,

    Dock har min massör fixat till knäna ett par gånger – hon stoppar in fingrarna på baksidan knät och rör om – otrevligt men det funkar ett par år i taget,,,

    Hoppa bock har jag gjort i två dagar nu – verkar smörja upp knäna rejält ungefär som puckelpist,,,

  60. 60
    Anders S säger

    Stig Hastrup skrev:

    Læs mere om inflammation på https://www.radiodoktoren.dk

    Tack för tipset!

    Verkligt imponerad av danska radiodoktorn Carsten Vagn-Hansen. Motsatsen till alla underligheter som sänds i SR och som produceras av Produktionsbolaget Filt.

    Exempel:

    https://radiodoktoren.dk/radiodoktoren/2014/01/05/areforkalkning-arteriosclerose
    ”Den vigtigste kilde til triglycerider er kulhydrater”

    Carsten Vagn-Hansen kallar sig själv ”handelsrejsende i sundhed”.

    https://radiodoktoren.dk/radiodoktoren/about

  61. 61
    Thomas Jansson säger

    @ Anders S:
    Väldigt ofta ligger danskarna före oss, gäller skola, bibliotek och oxå medicin. De ifrågasätter betydligt mer än oss – man kan ju undra hur det blivit så?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa