Mina lab-värden

Jag har ju varit borta från vårdcentral i många år nu, och när flera har frågat efter mina värden så har jag inte kunnat svara.
Nu när jag är åter på vårdcentral passade jag på att ta lite fasteprover.
Här kommer resultaten:
(Normalvärden inom parentes, i förekommande fall, där jag antecknat dem)

Blodtryck 120/80. Puls 76, regelbunden rytm.
Blodsocker 4,5 (4,5-5,5)
Hb (blodvärde) 145 (120-160)
Natrium 140
Kalium 3,8
Kreatinin 51
Urat 252
Magnesium 0,92 (0,7-0,95)
GT 0,24
ASAT 0,41
ALAT 0,36
TSH 2,1
Trijodtyronin, fri 3,4 (<6,8)
Tyroxin, fri 17 (12-22)
Kolesterol 6,8 (3,9-7,8)
Triglycerider 0,85 (0,45-2,6)
HDL 1,9 (1,0-2,7)
LDL 4,5 (2,0-5,3)
LDL/HDL-kvot 2,3
Calcium, alb korr 2,32 (2,17-2,53)
Kobalamin (vitamin B12) 413 (140-489)
HbA1c 30 (31-46)

fS-Insulin < 14,4 (<206)
C-peptid 0,39 (0,3 – 2,4)

Jag hade alltså bara ett avvikande värde: HbA1c, långsockret, som låg en enhet under det normala. Det beror på att de som normalvärdet är utprovat på äter mera kolhydrater än vi på LCHF.

161006 Nya prover tagna.

Comments

  1. 1
    Gullan says:

    Det ser väl jättebra ut eller? Jag kan inte mycket om hur värdena ska vara, men enligt jämförelsetalen ser det mycket bra ut i mina ögon. Jag är i samma ålder som du, kanske det är dags för mig också att kolla mina värden.

  2. 2
    Ethel Loberg says:

    Jag har aldrig vart på nån vårdcentral för provtagning men skulle bra gärna göra det nån gång, men hur ställer jag frågan för att få alla dessa prov som Du har skrivit upp här? finns det ett samlingsnamn för rubbet?

  3. 3
    Bernt Östlund says:

    Jag visste inte att HbA1c kunde bli för lågt. Jag trodde att ju lägre desto bättre. Som diabetiker typ 2 är jag nöjd med att vara inom referensvärdena (44 senast).

  4. 4

    jag har 106/80 i blodtryck, 64 i puls, 135 i blodvärde. 4,5 i blodsocker (och då hade jag precis ätit hallon o yoghurt, kanske inte skulle gjort det?) BRA värden?

  5. 5

    ibland har jag 115- 120 i blodtryck..

  6. 6

    Hej! Hur räknar man ut LDL/HDL kvot? Innan jag fick order, hmmm, om att börja med Crestor 10mg hade jag total KOLESTEROL 7,2 HDL 1,78 LDL 5,04 TRIG 0,9. Är det anledning nog att äta statiner?
    Har normalt blodtryck, röker inte och tycker jag äter hälsosamt.

  7. 7

    Hade varit intressant att se din ”Apo-kvot” också.

  8. 8

    Häftigt att se 🙂

  9. 9
    norpan says:

    Stina, nej, det låter absolut inte som någon anledning att äta statiner. Mer och mer tyder på att statiner inte har någon livsförlängande effekt alls, och dessutom har de ju en massa otrevliga biverkningar. Läs mer om kolesterol och statiner på http://www.kostdoktorn.se/kolesterol

  10. 10
    Maria (-26kg) says:

    Verkligen häftigt och roligt att du delar med dig! 😀

    Men jag måste fråga dig som är läkare.
    Jag är nybliven blodgivare och fick veta att jag hade 149 i Hb.
    Så min moster till sjuksköterska (ej LCHF stödjare) sa att det tom var lite för högt och gav en liten hint om att LCHF är skurken.

    Men är inte det bara bra att ha högt Hb?
    Har ätit LCHF sedan Augusti -10.

  11. 11
    Pre-diabetiker says:

    Mina lab-värden jan-09: (LCHF jun-07) BMI 27.2

    (Jämförbara provsvar med Annika, ref. skiljer sig något beroende på vilket lab!)
    Blodtryck 159/78
    Blodsocker 6.2 mmol
    Hb (blodvärde) 124
    Natrium 145
    Kalium 4.3
    Kreatinin 80
    Urat (urinsyra) 290
    Magnesium 0.90
    GT 0.31
    ASAT 0.26
    ALAT 0.38
    TSH 0.5
    Trijodtyronin ?
    Tyroxin, fri 19.2
    Kolesterol 6.71
    Triglycerider 1.39
    HDL 1.6
    LDL 3.9
    LDL/HDL-kvot 2.4
    Calcium 2.33
    Kobalamin (B12) 439
    HbA1c ?

    (Ytterligare provsvar vid samma tillfälle)
    T-BIL (Totalbilirubin) 4 (ref. 0-20)
    ALB (Albumin) 48 (ref. 38-48)
    CRP (Akut fasteprotein) 4.5 (ref. 0-10)
    I (blodets gulfärgning) 4 (ref. <8)
    Insulin 12.6 (ref. 3.0-8.0)
    CEA (Cancerprov) 0.9 (ref. 0-5)
    Ferritin (Järnförråd) 164 (ref. 8-440)
    Serumjärn 11 (ref. 13-32)

    Allt detta ingick i hälsokontrollen. Inget jag särskilt begärde.

  12. 12
    Annelie/Wildrat says:

    Maria, det finns fler saker som ger högt blodvärde. Rökning tex, det enda värde som blir bra av giftpinnarna. Min pappa (rökare) hade så högt blodvärde att han nästan inte fick ge blod. Vet inte hur högt han hade dock…

  13. 13
    Marianne i Finland says:

    Jag undrar över gränserna för kolesterolvärden. Här ligger övre gränsen för LDL på 3,0 och totalt kolesterol på 5,0.

  14. 14
    Maria (-26kg) says:

    kan ju lägga till att jag inte är och aldrig har varit rökare 😉

  15. 15
    Joakim Öfverholm says:

    Mitt Hb-värde efter ett år på LCHF var runt 170. Jag blev glad för jag föreställde mig att ju högre desto bättre. Finns det några nackdelar med högt Hb?

  16. 16

    Sökte lite info om högt HB: Män har högre än kvinnor!
    http://www.1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Undersokningar/Hb/?ar=True

    Se sista stycket:
    Höga värden, vad kan det bero på?

  17. 17
    Pre-diabetiker says:

    Min hälsokontroll utfördes på en privat hälsomottagning. Kostnad 2000 kr ur egen ficka.

  18. 18
    Annika Dahlqvist says:

    Bernt Östlund 21/6 22.46, Normalvärden för HbA1c är inte satta utifrån lågkolhydratkost. Jag tycker att mitt värde är fullt normalt.
    De som möjligen kan ha ett sjukligt för lågt HbA1c är teoretiskt diabetiker som konstant injicerar för mycket insulin. Men de får å andra sidan rekyler med högt blodsocker genom glukoneogenes så att deras HbA1c höjs.
    Är det någon som känner till någon som haft ett sjukligt för lågt HbA1c? Annars skulle det ju räcka med ett övre gränsvärde.

  19. 19
    Elvira says:

    Mina värden okt 2010, 2008 inom parentes

    Kolesterol 9,2 (6,6)
    HDL-Kolesterol 2,0 (1,6)
    LDL-Kolesterol 5,9 (4,6)
    LDL/HDL 2,9 (2,9)

    LCHF-kost i sedan jan 2009. Jag har vägrat statiner hittills, men är lite osäker i alla fall.
    55 kg, 158 cm, 54 år och tränar regelbundet. Blodtryck har blivit bra, minskat medicin men är osäker på om jag kan sluta helt.
    Har du något råd till mig? /Elvira

  20. 20
    Annika Dahlqvist says:

    Stina, Det är helt fel att ge statiner, som Crestor, till en person som inte har tidigare hjärtsjukdom.

  21. 21
    Annika Dahlqvist says:

    Maria(-26 kg), Det är inget som helst fel med 149 i Hb. Det finns en sjukdom som heter Polycytemia vera som är en blodsjukdom med för högt blodvärde. Då blir blodet så tjockt att risken för blodpropp ökar. Även personer med KOL kan få för högt blodvärde pga syrebristen. Men LCHF kan inte orsaka ett sjukligt förhöjt blodvärde.

  22. 22
    Annika Dahlqvist says:

    Marianne i Finland, Läs Uffe Ravnskovs böcker. Kolesterol är ett nyttigt ämne i kroppen, och det finns inget ont kolesterol. Därför är det ointressant med alla kolesterolmätningar. Jag säger ”våga vägra mäta kolesterolet”

  23. 23
    Annika Dahlqvist says:

    Torstensson, Eftersom LCHF av etablissemanget anses vara en ohälsosam kost är det medicinsk motiverat att kolla prover någon gång, för att lugna sig själv.
    Annars skulle jag kunna betala mina prover själv, om någon har synpunkter på kostnaden.

  24. 24
    Annika Dahlqvist says:

    Elvira, Dina kolesterolvärden är alldeles utmärkta och du behöver inte oroa dig för dem. Det bästa sättet är att inte ta kolesterolprover alls. Det är personer med lågt LDL som har högsta risken att få hjärtinfarkt, och att dö i sin hjärtinfarkt. Se artikeln i SvD:
    http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/ar-kolesterol-en-riskfaktor_3201249.svd

  25. 25
    Elvira says:

    Tack Annika! Trevlig midsommar!

  26. 26

    Hej Annika! Tack för svaret. Jag känner ocksá att det är helt tokigt att börja äta Crestor som ju är ett jättestarkt preparat. Tycker du att, med mina värden,att det inte behövs behandlas med statiner? Kan du ocká tala om hur man räknar ut HDL/LDL kvoten? Tack för all din tid som du har lagt ner.Uppskattas jättemycket!
    Hälsningar
    Stina

  27. 27

    Om du är väldigt intresserad av hur du ser ut på insidan så får vi naturligtvis betala.
    Varför inte ?? Det finns inte någon som jobbar Gratis..
    Varför vill inte skattebet.betala ?? Det är ju Vi är Vi intresserade av att veta hur vi mår.så måste naturligtvis betala för detta..

    Jag tycker inte det finns någon onödig provtagning ..

    Allt är upp till dig själv…

    Inger

  28. 28
    Kompis says:

    HDL 1,9
    LDL 4,5
    LDL/HDL-kvot 2,3

    LDL 4,5 dividerat med HDL 1,9 = kvoten 2,3

    😉

  29. 29
    Marianne i Finland says:

    Annika, jag har redan läst minst en av Uffe Ravnskovs böcker. Jag undrade bara varifrån referensvärden kom. Jag har inte mätt kolesterolet på mer än ett och ett halvt år och har ätit lchf i nästan tre år. jag blev så gott som påtvingad statiner vid totalkolesterol 6 och åt dem i flera år. Sen köpte jag din bok, började äta lchf och lämnade bort statinerna. Läkaren röt åt mig för det. Jag går inte hos honom längre 🙂

  30. 30
  31. 31
  32. 32

    Marianne: ”Läkaren röt åt mig.”

    Ja, läkare som tappar fattningen när man inte följer deras skadliga anvisningar har vi erfarenhet av. Speciellt när man fixar blodsocker med koständring snarare än medicin. Hur skulle det vara att samla vittnesbörd om sådant?

  33. 33

    En annan situation där läkare kan brista ut i oförskämdheter är när man avböjer blodtrycksankare.

    Blodtryck är till viss del en indivduell historia, en uppmärksam patient känner väl till sitt ordinarie blodtryck. Schablonbehandling av blodtrycksvärden är därför äventyrligt.. Jag kände en som svimmade på väg till badrummet. När hon ett par dagar senare visade upp ett kuvert där hon samlat blodtryckspiller hon sedan inte tagit fick hon etiketten ”besvärlig” med enastående emfas.

  34. 34

    Jag tycker du har bra värden men … är inte din vilopuls lite väl hög? Omkring 60 är väl den bästa, är den högre än 70 bör man börja träna. Min egen vilopuls ligger oftast på 65.
    Vet inte men … säger vilopulsen oss något?

    Trevlig midsommarhelg!

  35. 35
    Annika Dahlqvist says:

    Ami 07.47, Det var väl inte särskilt vilopuls jag tog då. Just nu är min puls 68.
    Pulsen kan variera lite från stund till stund utan att det betyder så mycket.

  36. 36
    Catherine says:

    Högt Hb betyder ofta att man är lite ”intorkad” Njursjuka kan ha mycket högt Hb. Jag hade ofta högt Hb då jag rökte. Nu ligger det på 125-135

  37. 37
    Annika Dahlqvist says:

    Catherine, Högt Hb pga intorkning tycker jag bara brukar vara vid sjuklig intorkning, tex sjukdom.
    Njursjuka brukar ha lågt Hb bl a pga dålig produktion av erytropoietin.
    Här om detta http://www.internetmedicin.se/dyn_main.asp?page=1006
    Däremot lungsjuka, tex KOL, brukar ofta ha högt Hb eftersom kroppen producerar mera hemoglobinmolekyler vid syrebrist.

  38. 38
    Pensionär says:

    Äldre som drabbas av lunginflammation kan få högt Hb, just på grund av syrebristen. Därtill vanligtvis stor vätskebrist i sammanhanget.

  39. 39

    Är typ 1 diabetiker sedan 1990. Mina senaste provresultat visade på ökat totalkolesterol. HDL, LDL och ldl/hdl kvot. Däremot minskade triglycerider. Pga mitt ökade totalkolesterol så vill min läkare sätta in simvastatin igen (har ätit det en gång tidigare innan graviditet). Mina nuvarande värden är som följer:
    S-Kolesterol: 6,9
    fS-HDL-kolesterol: 1,2
    fs-LDL-kolesterol: 5,2
    fs-LDL/HDL-kvot: 4,2
    fS-Triglycerider: 1,0
    HbA1c: 57

    Till detta ligger jag även på den övre gränsen vad gäller testosteronnivån och har höga antikroppar mot sköldkörteln.
    Det jag är rådvill inför är om jag ska äta Simvastatin pga dessa värden? Har ännu inte tagit ut några tabletter utan köpt Omega-3 kapslar och Redasin för att testa detta. Mitt HbA1c är de nöjda med då det tidigare låg över 7 innan min graviditet (dottern är nästan 1.5 år). Jag äter inte strikt LCHF, utan har vant mig om med mer fett i maten och mindre kolhydrater rent allmänt även om jag äter lite bröd fortfarande och försöker undvika ”konstgjorda” livsmedel med många tillsatser etc. Dock knappt någon pasta/potatis/ris längre utan grönsaker. Har väl ca 15 kilos övervikt men har på egen hand för 4 år sen gått ner från 101 till 79 kg (ligger idag på 83-84). Tränar regelbundet minst två gånger per vecka. Min sköterska (och läkare) är skeptisk till att jag ska äta LCHF pga kolesterolvärdena, så vad säger du?

  40. 40
    Annika Dahlqvist says:

    Tove, Det finns ingen anledning att sätta in Simvastatin pga kolesterolvärdena. Det finns ingen studie som visar att diabetiker med högre LDL-värde har större nytta av statin än de med lägre LDL.
    LÄs Uffe Ravnskovs böcker om Fett och Kolesterol.
    Däremot finns det riklig erfarenhet av att diabetiker får bättre blodsockernivåer, och därmed blir friskare om de äter LCHF-kost. Det finns även vetenskapliga studier på detta. Se om det hos Kostdoktorn, och i min Lista på vetenskapliga studier i bloggmarginalen.

  41. 41
    Helena Hesselmark says:

    Efter att ha sett både Annikas och Andreas lab.värden på deras respektive bloggar är det framför allt en fråga som jag gärna vill ha svar på.
    Vilka prover kan man som patient på en vårdcentral eller hos en husläkare begära att få tagna och hur ofta?
    Socialstyrelsen skrev ju i januari 2008 att överviktiga och diabetiker typ 2 som går över till LCHF/lågkölhydrtakost skall följas noga. Men vad betyder egentligen detta?
    Helena Hesselmark
    diabetiker typ 0

  42. 42

    Kostar denna undersökning något extra? Eller kan man gå och göra den som ”allmän undersökning” 100 kr eller vad det brukar kosta för ett allmänt besök hos vårdcentralen.

  43. 43
    Annika Dahlqvist says:

    Omega-3, För att göra en labgenomgång måste man få en läkarbesökstid, och övertyga läkaren om att man behöver ta dessa prover.

  44. 44
    SanityAssasin says:

    Jag har tog nya blodvärde för två månader sedan, allting var i stort sett perfekt, inkl B12 där jag t o m låg nära den övre gränsen, tar inga som helst kosttillskott. Är väldigt sällan sjuk och tränar styrketräning samt löpning 5 dagar i veckan. Vegan sedan 17 år.

  45. 45
    Annika Dahlqvist says:

    SanityAssasin, Har du någon känsla av var du får ditt B12 ifrån? Jag har fått uppfattningen att B12 finns endast i animalisk kost. Veganer har tidigare visat sig ha brist på B12, småbarn som fått äta vegankost har tom dött av B12-brist.

  46. 46

    Hej! Jag ringde till Vårdcentralen i dag och bad om ett blodprov eftersom jag lever på vegetarisk kost. Hon frågade vad blodprovet hette som jag ville ta. Men jag svarade att det vet ju inte jag det är därför som jag ringer till vårdcentralen? Så jag undrar vad blodprovet heter som du har tagit så man ser att det står rätt till i kroppen? 🙂

  47. 47
    Annika Dahlqvist says:

    Linda 18.54, Det jag främst tänker på vad gäller vegetarisk kost är blodvärde (Hb), och vit B12: Kobalamin, och Järn: S-Järn och/eller Ferritin.
    Är det någon bloggläsare som har idéer om vilka prover annars som är mest intressanta för vegetarianer?

  48. 48
    Snapphane says:

    Igår kollade jag mitt blodtryck inför op på måndag och jag är 65 år och mitt blodtryck är 135/80.
    Är det normalt blodtryck eller för högt? Har läst någonstans att det skillnaden mellan värdena som man ska räkna och att det ska ligga på nån viss nivå men vilken vet jag inte. Är frisk för övrigt men ska göra en knäop.Nån som vet?

  49. 49

    P-kolestorol 7,7
    HDL 2,3
    LDL 4,9

    Bra eler dåligt?
    Vad skall jag tänka på?

  50. 50
    Annika Dahlqvist says:

    @ 49 Laila M:
    Utmärkta värden. Tänk på att äta minimalt av kolhydrater, mera av naturligt mättat fett, och undvik industrins processade produkter. Då har du bäst chans att få ett långt och friskt liv.

  51. 51

    ASAT ska normalt vara lägre än ALAT.

  52. 52
    Kia Grönwall says:

    Diabetes typ 2. Överviktig och medicinerar med felodipin 5 mg.
    För ett år sedan var mina prover följande:
    Triglycerider 3,5
    HDL 0,98
    LDL 2,5

    Har sedan två månader ätit LCHF och gått ner ca fem kg. Slutade med statinerna, på eget bevåg, för en månad sedan. Min läkare är inte nöjd med mig. Bett om att få ta nya prover. Ska jag börja med Statinerna igen i väntan på nya provresultat?
    Med vänlig hälsning Kia

  53. 53
    Annika Dahlqvist says:

    @ 52 Kia Grönwall:
    Kvinnor har bättre hälsoprognos med högre kolesterol. Det finns inte visat att diabetiker med högre kolesterol har sämre hälsoprognos än de med lägre värden. Så kolesterolmätning ger ingen anledning till kolesterolsänkande behandling för dig.

  54. 54
    Kia Grönwall says:

    Behöver jag vara orolig för Triglyceriderna? Det är nog mest dom som oroar mig…..

  55. 55
    Annika Dahlqvist says:

    @ 54 Kia Grönwall:
    Enda vettiga sättet att sänka triglyceriderna är genom kolhydratrestriktion.

  56. 56
    marianne Janson says:

    Tack för denna sida. Lärt mig mycket redan

Trackbacks

  1. […] fint långtidssocker. Dessutom var blodtrycket perfekt. MVG på alla metabola riskfaktorer alltså:Dr Dahlqvists blogg: Mina labvärdenSjälva har jag inte tagit några prover sista 1-2 åren. Det kan vara dags när jag är åter från […]

  2. […] ser ut. Och att samtidigt kunna göra blodprover och annat som referens. Läs förresten om dr Annika Dahlqvist och hennes utmärkta blodprover/blodfetter efter många års LCHF, något som enligt konventionell vetenskap och köpt information, borde leda […]

  3. […] Men här kan vi alla få ta del av Dr Annika Dahlqvist lab-värden! […]

  4. […] er de samme tingene som Annika Dahlqvist sjekket hos sin lege. Ønsk meg lykke til med gjenopptakelsen av […]

  5. […] och LCHFPSDr Annika Dahlqvist kollade också sina blodvärden nyligen och fick liknande typiska resultat. Skriv ut Det här inlägget skrevs torsdag, juli 28, 2011 klockan 13:19 i kategori(erna) […]

  6. […] har diabetes.Dock stämmer inget annat hos dr Dahlqvist in på den diagnosen, tvärtom. Se själv hennes nyligen tagna blodprover. Inte nog med att hennes fastande blodsocker snarast är åt det låga hållet, detsamma gäller […]

Speak Your Mind

*