Sockerbettan om Diabetes typ 1 och LCHF

Sockerbettan har skrivit ett bra inlägg om LCHF och t1-diabetes.

 

Comments

  1. 1

    Hoppas någon med mer kunskap än vad jag har kan kommentera följande påstående.

    Svar på kommentar #45 av jala
    47YAT
    Idag 18:56
    Det i din länk som berör ovanstående ämne är:
    Det sägs att risken för ketoacidos (DKA) ökar med lchf och att det därför är livsfarligt för oss typ-ettor att utesluta kolhydraterna.

    Svar; NEJ. Där blandar man ihop ketos, ofarligt tillstånd där man är fettdriven, och den diabetiska ketoacidosen som är ett livsfarligt tillstånd med insulinbrist och ketoner. Det finns andra varianter av ketoacidos som kan orsakas av alkoholmissbruk eller självsvält men det är mycket ovanligt.

    Där har ”Sockerbettan” fel. Man blandar inte alls ihop ketos och ketoacidos. Det är olika tillstånd precis som hon skriver, men hon är uppenbarligen inte medveten om vad som händer i kroppen, att man kan råka ut för insulinbrist (vilket hon dock nämner som orsak till ketoacidos) om man går alltför lågt i sitt kolhydratintag och anpassar sitt insulindos enbart efter blodsockernivån. Det är precis det här som är faran med att okunniga sprider felaktigheter! Som typ 1 diabetiker måste man se till att ha tillräcklig insulinnivå även om blodsockernivån inte indikerar att du måste ta mer. ”Sockerbettan”, likt många andra typ 1 diabetiker som äter lågkolhydratkost, kan inte tillräckligt om fysiologin bakom. Förmodligen klarar hon sig genom att ta sitt basinsulin oavsett vad blodsockret visar och äter förmodligen inte heller LCHF på ketogen nivå.

    Då är min fråga, har YAT rätt i sitt påstående? Undrar jala

  2. 2
    Docent Göran säger

    @ jala:

    Ja – det finns mycket att ’gräva i’ när det gäller T1D, kolhydrater i maten, tillfört insulin, insulinresistens, glukagon, glukoneogeones, blodsockersvängningar och vår homeostas som på alla sätt och vis fösöker rädda livet på oss på ’bästa sätt’, bl.a. genom att producera ketonkroppar som ett sista livräddningsförsök om jag nu förstod detta rätt, men som tydligen samtidigt kan försätta T1D i ett livshotande surt tillstånd.

    Själv har jag bara en ytlig kunskap om detta men jag skulle nog lyssna på vad Jason Fung har att säga i denna fråga. Professor Ungers syn på blodsockerregleringen tycker jag dock är belysande.

  3. 3
    Annika Dahlqvist säger

    @ 1 jala:
    Jag har själv aldrig varit med om att en diabetespatient haft ketoacidos med normalt blodsocker. Någon annan som varit med om det?
    I vilket forum har YAT skrivit detta?
    Man undrar – om en T1D inte kan gå efter sina blodsockervärden när den ska dosera sitt insulin – vad ska den då gå efter?

  4. 4
    Thomas Jansson säger

    @ Annika Dahlqvist:
    Tror att Ragnar Hanås skrivit om detta i något sammanhang och det är nog därifrån som detta kommer. Har aldrig stött på det någon annanstans,,,

    Hanås ger ett seriöst intryck men är ingen direkt LCHF-entusiast men heller inte emot som jag tolkat honom. Han har skrivit ”Typ 1 Diabetes hos barn, ungdomar och unga vuxna” vilket jag tycker är en mycket välskriven bok såvitt jag kan avgöra med mina begränsade kunskaper om typ 1,,,,

    Det är många som reagerat på detta påstående som har ett fint latinskt namn som jag dock inte kommer ihåg – som tekniker anser jag det vara märkligt att ett reglersystem som oavsett om det är hos en biologisk varelse eller en traktor brukar inte bete sig på det sättet och definitivt inte i det normala ”arbetsområdet”,,,,

  5. 5
  6. 6

    @ jala:
    Jag tror att det är svårt för en typ 1 att få sådan insulinbrist som du pratar om på grund av att man äter lite kolhydrater. Vi ettor behöver ju alltid ett basinsulin, som du skriver, oavsett om vi äter eller ej. Att det då skulle vara farligt att ta mindre doser än man gjort med tallriksmodellen kan jag inte förstå.

    Som Annika skriver, om man inte ska dosera sitt insulin efter blodsockret, hur ska man då veta hur mycket insulin man bör ta? Jag är väldigt nyfiken på hur många typ-ettor i Sverige som drabbats av ketoacidos vid normalt blodsocker? Det finns i våra grupper på fb tusentals sockersjuka och friska människor, en del läkare och forskare finns där också. Jag har aldrig hört att någon av dem, liksom Annika D, hört talas om någon som drabbats.

    Det finns en del historier om människor som drabbats av diabetisk ketoacidos vid lchf-kost, de allra flesta visar sig vid närmare granskning ha andra orsaker än just kosten.
    Många sjukhus behandlar patienter som har höga ketonvärden, ett normalt bs och i övrigt mår hur bra som helst regelmässigt med glukosdropp på grund av rädslan för ketoner. Det första man borde fråga sig är väl om patienten över huvud taget mår dåligt?

    Och nej, jag är inte utbildad i biokemi men jag lever i verkligheten och jag har sett vad som har hänt med oss sockersjuka pga sjukvårdens kostråd. Dessutom litar jag på de experter jag har omkring mig. Om det nu vore så farligt med lchf, borde vi då inte börja dö som flugor vid det här laget?

    Till sist, typ-ettor har drabbats av DKA när de ätit enligt tallriksmodellen, för 10 år sedan visste inte många ens vad lchf var. Min fråga är: skyllde man då på tallriksmodellen när folk drabbades av DKA? Det skulle, som sagt, vara intressant att få en riktig översikt av hur många med typ 1 som drabbades av DKA innan lchf ens kom in i bilden jämfört med nu.

  7. 7
    Hanveden säger

    Publicerades den 14 nov. 2013 hos YouTube efter en föreläsning hos Diabetikerförbundet.

    Docent Ragnar Hanås föreläser om insulinpumpar och kontinuerlig glukosmätning (CGM) och de behandlingsresultat man i de senaste rapporterna kommit fram till som ett resultat av dessa.

    https://www.youtube.com/watch?v=6itAAwP0uNU

    Men han verkar vara mer försäljare av insulinpumpar och kontinuerlig glukosmätning (CGM) än att vilja ta hand om patienternas diabetes typ1 med kosten…

    mLCHFh ;-).

  8. 8
    Thomas Jansson säger

    @ Hanveden:
    Under en period för något år sedan så läste jag allt som jag hittade av Hanås, det är en mycket trevlig man, omtyckt och försedd med humor. Han är dessutom en skicklig författare.

    Ja, vi ska vara glada för att han verkar för ökad användning av speciellt CGM vilket ju direkt avslöjar vad du äter. Speciellt för unga,,,,

  9. 9
    Thomas Jansson säger

    @ Bettan Sjögren:

    OM det nu verkligen skulle vara någon som råkar ut för detta fenomen så är väl vinsterna dominerande när det gäller LCHF – ingen har någonsin hört talas om att detta har inträffat i verkligheten, däremot är det många som dras med komplikationer och en titt på statistiken för långtidssocker för typ 1 är ingen rolig läsning,,,

  10. 10

    Jag tycker det är bra om denna fråga blir utredd och inte bara faller med YATs påstående.
    Här kommer 2 länkar som belyser frågan.
    https://www.kostdoktorn.se/diabetes-typ-1-och-lchf-en-utmarkt-kombination

    https://www.kostdoktorn.se/revolutionerad-behandling-vid-typ-1-diabetes

  11. 11
    Erik Edlund / MatFrisk Blogg säger

    @ jala: Det som driver ketoacidosen är ett oreglerat glukagonöverskott.

    Glukagon produceras i alfaceller som ingår i bukspottkörtelns Langerhanska cellöar. Dessa består av fyra olika typer, varav de insulinproducerande betacellerna utgör merparten. I huvudsak omges de av alfacellerna som är klart färre.

    Betacellerna har förmåga att mäta blodets glukoskoncentration och avge insulin vid behov. Alfacellerna har ingen egen förmåga att mäta någonting, men reagerar negativt på insulin, de sänker sin produktion av glukagon.

    Hos friska löper detta samarbete smidigt och blodet förses med energigivande ämnen efter de förhållanden som råder, vid lågt blodsocker ökar tillskottet från fria fettsyror och ketoner ur kroppens fettväv samt mat, vid högt blodsocker lagras överskottet som lever- och muskelglykogen samt fettsyror/fett.

    Vid lågt insulin minskar styrningen av alfacellerna vilket gör det betydelsefullt. Min åsikt är att den som vill sänka sitt kolhydratintag gradvis går över till ett insulin med längre verkan, snabbinsuliner är inte bästa valet när man vill justera sitt glukagon, det verkar för abrupt och tappar effekt för fort.

    För den som är intresserad och har trekvart till övers finns en video där professor Roger Unger grundligt går igenom glukagonets betydelse för diabetiker. https://youtu.be/VjQkqFSdDOc

  12. 12

    @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
    Det är ju inget som talar emot LCHF.

  13. 13
    Docent Göran säger

    Erik Edlund / MatFrisk Blogg Skrev:

    För den som är intresserad och har trekvart till övers finns en video där professor Roger Unger grundligt går igenom glukagonets betydelse för diabetiker. https://youtu.be/VjQkqFSdDOc

    Den föreläsningen är en av mina absoluta favoriter. Den vände upp och ned på min syn på diabetes. Man bör se den flera gånger.

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    Det är nog inte utforskat hur mycket kolhydrater minimum som en t1d bör äta, och hur mycket insulin den minimum bör ta. Jag tror att en t1D som äter LCHF kan göra det ganska lugnt och prova ut vilken kolhydratnivå den bör ligga på (20-30 g/dag?). Om den skulle få DKA, med normalt blodsocker, så är det nog inte något som slår till som en blixt, utan det utvecklas långsamt under flera dagar. Då finns det tid att prova att öka kolhydratintaget, alt uppsöka sjukvård.
    Någon som har andra synpunkter?

  15. 15

    Såvitt jag förstår är det en av YAT:s kommentarer på Sockerbettans blogg som initierar diskussionen ovan.

    YAT: Jag utgår från att du har tillräckliga kunskaper om fysiologin bakom DKA och därför kan hjälpa mig med några svar.

    1) DKA kan fort bli livsfarligt, där råder ingen tvekan, men det du fokuserar på verkar vara en ovanlig form, euglykemisk ketoacidos, inte för att du nämner ordet här. Det som kännetecknar denna form är att blodsockret anses vara ”lågt” eller ”normalt”. Sällan nämns explicit vilken nivå man avser. Inom vilket spann anser du att blodsockret ligger vid rapporterade fall av euglykemisk ketoacidos?

    2) Hur ofta förekommer euglykemisk ketoacidos och hur ofta leder den till döden? Jämför gärna detta med komplikations- och dödsrisken i njursjukdom.

    3) ”Förlitar man då sig på att blodsocker som enda indikation på när och hur mycket insulin man ska ta finns alltså risken att man drabbas av insulinbrist.” Hur vanligt är det att ”normalkostare” förlitar sig på annat än uppmätt blodsockernivå och förvärvad erfarenhet?

    4) ”Problemet uppstår när blodsockernivån ligger stabilt på normala nivåer, vilket sker på ketogen kost, då det ringa kolhydratintaget inte ger upphov till höjd blodsockernivå och därmed inte indikerar när det är dags att ta insulin.” Detta hänger samman med svaret på fråga #1, vilken är nedre gränsen för blodsockernivån vid euglykemisk ketoacidos? Är den så låg att insulintillförsel är opåkallad eller är det ett blodsocker där de flesta väljer att ta insulin?

    5) ”Det är också därför som man som D1:a ”rekommenderas” att äta en viss mängd kolhydrater regelbundet för lättare kontrollera och undvika detta.” Vilken är, enligt din mening, denna mängd? I vilka proportioner skall kolhydraternas monosackarider kombineras då enbart glukos påverkar blodsockret direkt medan fruktos och galaktos är betydligt mer oförutsägbara.

    6) ”Man måste alltså ta insulin, s k basinsulin, på tillräcklig nivå även om inte blodsockernivån är förhöjd och behöver korrigeras där av. Det är alltså häri faran ligger. Vet man inte om detta…” Hur mycket instruktioner skulle den ordinäre insulinbehandlade diabetikern behöva för att hantera situationen? Är det mycket mer än att på ett tillförlitligt sätt kunna behärska kolhydraträkning för att bedöma insulinbehovet?

    7) Vilken form av insulin anser du att man bör prioritera vid ev. LC-kost, snabb-, långtids eller en blandform?

    8) Har du erfarenhet av egen diabetes i någon form, gärna i kombination med LC?

    Med vänliga hälsningar / Erik Edlund

  16. 16
    Annika Dahlqvist säger

    @ 15 Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
    Jag ser att YAT inte skrivit kommentar i ämnet i denna blogg, men han har skrivit i Sockerbettans blogg och på Kostdoktorn. Troligen skriver han svar där.

  17. 17
    Thomas Jansson säger

    @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:
    Bra och välstrukturerade frågor som vanligt!

    Vi kanske skulle försöka fråga Ragnar Hanås om detta, jag tror säkert att han svarar!

  18. 18

    @ Annika Dahlqvist:
    Jo, jag vet om det, men min avsikt är att föra fram alternativ till YAT:s åsikter så att de når fler läsare.

    / Erik Edlund

  19. 19

    YAT har tyvärr inte svarat på min blogg, vad jag kan se. Hoppas att han gör det så småningom, jag är nyfiken på hans svar.

  20. 20

    @ Annika Dahlqvist:
    Han har inte svarat på Eriks frågor hos mig, har han skrivit hos kostdoktorn? Kan inte hitta det på hemsidan eller fb 🙁

  21. 21
    Thomas Jansson säger

    @ Bettan Sjögren:
    Oavsett om YAT svarar eller inte så har vi fått frågorna – nu kan vi leta reda på svaren så gott det går,,,,

  22. 22

    @ Thomas Jansson:
    Jepp 🙂

  23. 23

    Tycker verkligen att denna fråga behöver ventileras, saknar dock kommentar från Andreas.
    https://matfrisk.com/2015/12/23/hur-paverkar-lchf-diabetes-typ-1/

  24. 24
    Annika Dahlqvist säger
  25. 25

    Jag har lagt in matfrisk blogg även hos Kostdoktorn.

  26. 26

    @ jala:
    Tack för att du delade mitt blogginlägg också 🙂 Ingen har kommenterat men det är ju snart jul, he he 🙂 Spännande att se om YAT skriver något där istället då 🙂

  27. 27

    @ Annika Dahlqvist:

    Ska du länka till vilken tråd och vilka kommentarer jag skrivit i ämnet kan det ju vara bra att länka rätt. Startar här:

    https://www.kostdoktorn.se/barn-med-typ-1-diabetes-framgangsrikt-behandlad-med-ketogen-paleokost/comment-page-1#comment-1493668

  28. 28

    Kanske han svarar, när det gäller YAT så vet man aldrig. Vi får inte ge upp utan se till att hålla tråden igång. Som du skriver så är det Jul och risken är att tråden går i stå. Jag tror att ämnet kommer att dyka upp igen och då kastar vi in materialet igen.
    Lars-Erik Litsfeldt skriver följande ”Då det är kolhydraterna som gör en diabetiker sjuk kan man genom minskning av kolhydraterna med regelmässig framgång behandla sin diabetes. Det finns ännu inte något känt fall där en diabetiker försämrat sitt blodsocker då han gått från den officiella rekommenderade kosten till LCHF. Samtliga diabetiker, vare sig det är typ 1 eller typ 2, får ett lägre och bättre blodsockervärde. Detta gör i sin tur att medicinering och insulininjektioner kan minskas eller uteslutas. Boken ger bl.a. exempel på en kvinna med typ 1-diabetes som efter flera års diabetes nu klarar sig helt utan insulininjektioner. Detta ska enligt skolmedicinen vara omöjligt”
    https://butik.pagina.se/fb_produkt.asp?art=9789172411968

  29. 29
    Annika Dahlqvist säger

    @ 27 YAT:
    Nu har jag ändrat länkningen.

  30. 30

    Eftersom jag antar att YAT inte kommer svara på Erik Edlunds frågor på min blogg samt att han avslutade sitt svar till Per med att kalla mig ignorant eftersom jag förringar/förnekar riskerna med euglykemisk ketoacidos så lägger jag in min sista kommentar till honom här också;

    ”Till dig YAT, vem du nu är, vill jag bara påpeka att det är väldigt ignorant av dig att förringa/förneka ALLA de fördelar som lchf kan ge alla sockersjuka, oavsett typ, och istället fokusera på något så pass ovanligt som euglykemisk ketoacidos. Ett tillstånd som är så ovanligt att det är svårt att få fram information om det. När det gäller din vilja att hjälpa sockersjuka tycker jag du ska göra om och göra rätt. Hjälp de som vill hålla sig till sjukvårdens kostråd och låt oss andra vara ifred. Jag och andra har ju lika stor rätt som du att informera om hur vi mår och hur lchf-kosten hjälper oss att bli friska/friskare. Jag funderar ofta på varför sådana som du är så fokuserade på att svartmåla sådana som mig istället för att fokusera på dem som VILL lyssna på det du har att säga, det vore väl bäst för alla. Den som tar emot de här budskapen från olika håll har ju själv möjligheten att välja vem de vill tro på. Att kasta skit på motståndaren istället för att komma med egna förslag och ideer är ju annars väldigt vanligt och populärt inom politiken, kanske du ska söka dig dit istället? God Jul!”

  31. 31
    Hanveden säger

    Lobbyisten YAT har förmodligen lön av eller är anställd av någon som tillverkar insulin…

    Följ pengarna eller på utrikiska ”follow the money” är troligtvis även här relevant…

    mLCHFh B-) .

  32. 32

    Bettan Sjögren Skrev:

    ”Till dig YAT, vem du nu är, vill jag bara påpeka att det är väldigt ignorant av dig att förringa/förneka ALLA de fördelar som lchf kan ge alla sockersjuka

    Det har jag inte på något sätt gjort. Men du kan ju med citat och länk visa var i så fall. Kan du inte det så ska du nog sluta med att försöka förtala andra som för fram en annan åsikt än din egen.

    Jag kallade inte dig ignorant heller. Jag skrev ”..att det är väldigt ignorant att återigen försöka förneka/förringa att det faktiskt kan hända.”

    Det du påstår att jag gjorde skulle ha varit ett personangrepp, det som jag kallade ignorant var ditt handlande, din kommentar. Enorm skillnad. Men är språkkunskapen inte bättre så är det också omöjligt att föra en saklig diskussion.

  33. 33

    @ YAT:
    Hej YAT!

    I #15 här ovan ställde jag några frågor som jag antar att du har svar på.

    Med vänliga hälsningar / Erik Edlund

  34. 34

    Erik Edlund / MatFrisk Blogg Skrev:

    YAT: Jag utgår från att du har tillräckliga kunskaper om fysiologin bakom DKA och därför kan hjälpa mig med några svar.

    Det ser ut som att du har lite väl höga tankar om vad jag kan och är villig att bidra med. De flesta frågor ska du nog ta med en (din?) diabetesläkare då det är rent medicinska frågor. Jag är ingen sådan och vill inte ge mig in i något sådant heller.

    1) Ja, jag pratar om ketoacidos(is) inom normala blodsockervärden. Detta just för att den är lömsk och kan smyga sig på utan att man förstår varför, om man inte har kunskap. Att svänga sig med avancerade uttryck i onödan brukar bara resultera i ännu sämre förståelse av de som läser så jag försöker i mest mån undvika det. När det gäller inom vilket spann blodsockret ligger vid rapporterade fall av ”euglykemisk ketoacidos” har jag ingen statistik. Och jag undviker att gissa.

    2) Att jämföra med komplikations- och dödsrisken i njursjukdom blir naturligtvis helt missvisande då förekomsten av potentiella ”riskpatienter” är flerdubbelt exponentiellt större av de som kan drabbas av njursjukdom. Du kan i o f s läsa det jag skrev här:

    https://sockerbettan.se/2015/12/22/krangla-inte-till-det-sa-in-i-h-vete/#comment-203

    3) Det kan jag inte svara på? Kan du? Vet inte heller om det finns någon studie på det.

    4) Nej, om jag nu inte missförstår din fråga så är blodsockernivån är så pass ”hög” så att insulintillförsel inte är ”påkallad”, alltså ligger inom vad som anses som normalt. Det är precis därför den är ”lömsk”. Några absoluta värden för när det sker kan jag inte ange. När ketoacidos inträder beror ju på insulinnivån.

    5) Har ingen åsikt om detta. Är inte T1D själv så jag kan inte prova mig fram och redovisa mina värden heller. ”Rekommenationerna” kommer ju för övrigt från vården, inte från mig.

    6) Inte mycket skulle jag tro. Om du vill äta ketogent så måste du fortsätta att ta basinsulin oavsett om blodsockret visar normala nivåer. Minskning av basinsulin bör nog ske under någon form av kontroll/övervakning och i samråd med läkare. Det funkar tydligen alldeles utmärkt för Hanna., men hon är uppenbarligen medveten om risken och är noga med att ta sitt basinsulin. https://www.kostdoktorn.se/diabetes-typ-1-och-lchf-en-utmarkt-kombination

    7) Är som sagt ingen diabetsläkare så jag vill inte komma med medicinska råd.

    8) Nej, jag är inte diabetiker själv, om det var det du avsåg.

  35. 35

    Hanveden Skrev:

    Lobbyisten YAT har förmodligen lön av eller är anställd av någon som tillverkar insulin…

    I wish! 😉

  36. 36

    @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:

    Tror du ville hålla mig sysselsatt så här på uppesittarkvällen. 😉

    Hoppas du blev nöjd. Nu ska jag unna mig en glögg och någon pepparkaka. Det är ju iaf jul.

    Ha en god sådan!

  37. 37

    Några frågor till till dig YAT Har du hört någonstans att någon rekommenderar en typ 1 att helt slopa insulinet? Jag behöver insulin även om jag t.ex fastar i två dagar och det tror jag gäller för alla med typ 1. Tror du att man kan råka ut för Euglykemisk ketoacidos om man tar en basdos insulin och sen äter strikt så man klarar sig utan måltidsinsulin? Det klarar jag om jag håller mig till kolhydrater som kommer från mejeriprodukter och ovanjordsgrönsaker samt bönor som innehåller resistent stärkelse. De flesta äter nog inte noll kh, utan just low carb high fat, inte no carb high fat. Två ärliga fråga som jag hoppas du vill svara på.

    Som kommentar till det där med att du skrev att ”det var ignorant” och jag skrev ”du är ignorant” så tror jag nog att det bara handlar om semantik, vi vet båda två vad du menade

  38. 38

    YAT Skrev:

    Det ser ut som att du har lite väl höga tankar om vad jag kan och är villig att bidra med. De flesta frågor ska du nog ta med en (din?) diabetesläkare då det är rent medicinska frågor. Jag är ingen sådan och vill inte ge mig in i något sådant heller.

    1) Ja, jag pratar om ketoacidos(is) inom normala blodsockervärden. Detta just för att den är lömsk och kan smyga sig på utan att man förstår varför, om man inte har kunskap. Att svänga sig med avancerade uttryck i onödan brukar bara resultera i ännu sämre förståelse av de som läser så jag försöker i mest mån undvika det. När det gäller inom vilket spann blodsockret ligger vid rapporterade fall av ”euglykemisk ketoacidos” har jag ingen statistik. Och jag undviker att gissa.

    Med tanke på hur tydliga dina åsikter är och hur ofta du kommenterar så utgår jag från att du har betydande kunskaper i ämnet och gärna bidrar. Det betyder inte att jag vare sig förväntat mig eller trott att du är läkare. Utbildning är inte är liktydigt med bildning, jag respekterar kunskaper och logiska förklaringar, inte titlar.

    Jag uppfattar ditt svar som att du inte har så stor koll på vilka ”normala blodsockervärden” som rapporteras förekomma inom ketoacidos. Om min tolkning är fel så komplettera gärna.

    Enligt Vårdguiden 1177 kan grav ketoacidos förekomma ”…redan vid P-Glukos 12-15 mmol/L om insulinpump trasslar eller hos patient med graviditet och typ 1-diabetes eller hos barn och ungdomar med typ 1-diabetes.”

    Värden runt 12 – 15 mmol/L, kanske neråt 10 mmol/L, är inte att betrakta som ”normala” och kommer med stor säkerhet att åtgärdas med insulin av en LCHF-are lika väl som en ”normalkostare”. Dessutom lägger jag märke till att man specifikt nämner trassel med insulinpump, vilket får mig att tro att snabbinsuliners effekt är kortvarig och lämnar alfacellerna ostyrda.

    Tack för att du tog dig tid att kommentera mina frågor om ditt ursprungliga inlägg, nu förstår jag dina åsikter bättre.

    God helg / Erik Edlund

  39. 39
    Thomas Jansson säger

    Detta är intressant, jag ska prova med att skicka frågan vidare till Hanås så kanske han kan svara på frågan eller ge oss tips om var vi kan hitta mer information om detta – återkommer när och om jag får svar!

  40. 40
    Docent Göran säger

    Herregud säger jag bara i dessa jultider!

    Hela det här resonemanget upplever jag som ett så kallat ’pseudoresonemang’ dvs. att det är frågan om någonting annat än det verkar vara på ytan. Det är nu ganska uppenbart för var och en att ketoacidos vid normala blodsockerhalter är, som man brukar säga i juridiska sammanhang, ett till med ’visshet gränsande sannolikhet’ icke existerande fenomen. Så vad handlar det då om i mina ögon. Jo – att denne YAT har bestämt sig för att försvara den existerande religiösa ordningen inom medicinen utan att ha något substantiellt på fötterna annat än sin TRO på etablissemanget.

    De hela påminner mig om när ’vetenskapen’ helt dominerades av de religiösa krafterna under den ’mörka medeltiden’. Med näbbar och klor försvarade kyrkan då de mest osannolika föreställningar om andeväsen av olika slag – från heliga andar, änglar och djävlar av olika slag och detta på det fullaste allvar. Förutom att folk i denna absurditetens namn brändes på bål kunde man också när man diskuterade änglarnas natur i detalj gå in på hur många som kunde rymmas på en nålspets utan att knuffas. Min uppfattning är att YAT’s utsträckta funderingar kring det acceptabla i tillvaron skulle ha platsat väldigt väl in i den miljön.

    Som lite OT blev jag så inspirerad av att läsa om dessa skolastiska absurditeter att jag på en silversmideskurs som jag nyligen deltog i designade en brosch i form av en nål på vilken ett antal änglar var fastlödda. Jag kan därför nu meddela, och kanske möjligen till tröst för YAT, att jag med denna min vetenskapliga experimentlusta nu äntligen har löst denna hittills olösta medeltida skolastiska gåta. Det är faktiskt FYRA änglar som får plats på en nålspets och då vidrör vingspetsarna nätt och jämt varandra.

  41. 41
    Thomas Jansson säger

    @ Docent Göran:
    Googlade runt lite och det verkar som om det är Ragnar Hanås som lanserat ketoacidos vid normala värden på blodsockret, jag är ju rätt så skeptiskt till detta men det är en amatörs åsikt, men det finns anledning att undersöka detta vidare,,,,,

  42. 42

    Detta är ett fullständigt normalt beteende av YAT, han uppträder alltid så här.
    Tack alla ni som hjälpte till att klä av denne meningslöse tjafsgubbe. Kostdoktorn svarade inte, troligtvis för att han känner till det meningslösa i att diskutera med YAT. Han är välkänd.
    Sockerbettan! Ett stort tack för att jag fick lära känna dig. Du är en vinnare.

    GOD JUL till er alla.

  43. 43
    Hanveden säger

    Här föreläser Ragnar Hanås – om insulinpumpar och CGM vid Diabetesförbundets jubileumsseminarium…

    https://www.youtube.com/watch?v=6itAAwP0uNU

    mLCHFh 🙂 .

  44. 44
    Docent Göran säger

    Thomas Jansson Skrev:

    jag är ju rätt så skeptiskt till detta men det är en amatörs åsikt, men det finns anledning att undersöka detta vidare,,,,,

    Man får väl säga att du i den här frågan troligen är en ännu mer ’påläst’ amatör än jag själv 🙂

    De flesta av oss är trots allt ’godtrogna’ och vill ju så gärna tro på att det medicinska etablissemanget ägnar sig åt någon form av vetenskap och inte den religion som nu är fallet och i denna religiösa miljö har sådana här typer sin chans att visa sin ’lojalitet’ för prästerskapet. De verkar ju inte heller vara obegåvade och då kan man ju undra varför de håller på med sina ’taskspelarkonster’ pss. som man kan undra över bevekelsgrunderna hos den begåvade revyartisten du nyligen länkade till.

    Att gräva i bevekelsegrunder hos enskilda individer tjänar naturligtvis inte mycket till annat än att det kanske säger något om våra mänskliga ’svagheter’ i största allmänhet. Vad jag själv tycker är så speciellt anstötligt i detta beteende i dagens medicinska värld blir uppenbart när man själv har insett hur läkemedelsindustrin i grund och botten håller på med ett oändligt avancerat kvacksalveri. I detta ’oändligt avancerade’ ligger för mig här det sorgliga faktum att denna industri på ett rent kriminellt sätt systematiskt missbrukar den naturvetenskap jag själv sedan barnsben alltid har vördat. (För 20 år sedan trodde jag faktiskt att de höll på med naturvetenskap och inte bestod av en samling charlataner.)

    Din ”favoritartist” skulle ju som den ’småtjuv’ han bevisligen var utan tvekan ha framträtt som en ’ängel’ i detta sammanhang och uppenbarligen också framstått som oändligt mycket mer begåvad än de individer som vi nu har försökt få att ’bekänna färg’.

    Som du nu påpekar är ändå frågan om blodsockerregleringen hos T1D oerhört intressant och här tycker jag på samma sätt som Erik Edlund, och som jag tidigare ofta har påpekat, att professor Ungers syn på detta har ett imponerande vetenskapligt djup som i alla fall på mig är väldigt tilltalande och föreläsningen nedan tål därför att ses några gånger om man nu råkar vara intresserad av vetenskapen i denna fråga.

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=VjQkqFSdDOc

  45. 45
    I Like Neil Young säger

    @ Docent Göran:
    ” Det är faktiskt FYRA änglar som får plats på en nålspets och då vidrör vingspetsarna nätt och jämt varandra.”

    Det låter vackert – kan man inte få se en bild?

    GOD JUL!

  46. 46
    Docent Göran säger

    I Like Neil Young Skrev:

    Det låter vackert – kan man inte få se en bild?

    Jo – jag fick mycket beröm av kursledaren och är själv nöjd och även min fru är imponerad.

    Jag kan nog skicka en bild till Annika och jag vet att hon tidigare har lyckats lägga in en bild på sin blog även om det tydligen var lite bökigt och jag vill inte stressa Annika så här under julen. Vi får se.

  47. 47

    @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:

    Jag ser att mina farhågor, varvid jag höll mina svar kortfattade och medvetet lämnade lite luckor, besannades, d v s att du inte ställde dina frågor av nyfikenhet utan istället för att försöka hitta något otillfredsställande i mina svar som du på ett dock lite mer sofistikerat sätt kunde hugga på och klanka ned på för att undergräva min trovärdighet.

    Trist, men inte oväntat då jag är fullt medveten om vilket forum jag nu valt att svara dig i. Varför du valde att inte skriva på ”Kostdoktorn” där diskussionen startade men på tre andra ställen förstår jag dock inte. Men nu vet jag vad/vem jag har att göra med så.. Du verkar heller inte skilja dig från de andra i flocken särskilt mycket.

    Nåväl.. Jag återkommer i sakfrågan, för jag tror inte alls du förstår mina åsikter bättre nu. Men det tar en stund att skriva och det är faktiskt julafton så ha tålamod.

  48. 48

    jala Skrev:

    Kostdoktorn svarade inte

    Nej, han svarade inte för att han vet att jag har belägg för det jag skriver. I en diskussion med mig skulle han vara tvungen att antingen erkänna att jag har rätt, alternativt ge sig in i en diskussion han inte skulle kunna bemästra. Numer väljer han att inte ta dessa diskussioner med mig.

  49. 49
    Erik Edlund / MatFrisk Blogg säger

    @ YAT:
    Jag skrev där jag först uppmärksammade ditt inlägg. Jag, kanske även andra, ser fram emot att du utvecklar och underbygger dina åsikter. Du har rätt, jag förstår nog inte dina _åsikter_ bättre.

    God Jul / Erik Edlund

  50. 50

    Får väl va’ upp till var och en att välja om man föredrar naturalförloppet med långsam förstörelse av organ eller riskera ett tillstånd som i praktiken inte verkar gå att belägga.

  51. 51
    Thomas Jansson säger

    @ Docent Göran:
    Jag började intressera mig för Typ1 då jag kände mig färdig med Typ 2. För om man kan Typ 1 så vet man rätt så mycket om hur kroppens hanterar insulinet och det kan man ha glädje av.

    Visst har jag ägnat många timmar åt detta men jag skrapar på ytan och gör enstaka ”nedslag” när jag hittar något som intresserar mig, detta med ketoacidos vid ”normala” blodsockernivåer är en sådan sak av den enkla anledningen att jag helt enkelt inte tror att det är ligger till på det sättet,,,,

    I övrigt har jag haft stor glädje av Hanås, nu senast i en video i denna tråd där man visade en av de allra första insulinpumparna. För något år sedan hade vi pumpar uppe för diskussion här och jag gissade då att framtidens pumpar skulle vara försedda med en ”sockerpump” oxå i det fall som blodsockret skulle bli för lågt – det fanns dock redan 1964 då den första pumpen kom som prototyp vilket visades i den videon,,,,

    Jag håller på att ta upp min egen ”hobbyforskning” – den som går ut på att försöka definiera en Insulinkoefficient ungefär som vi ingenjörer definierat kolekvivalenten där ett material anses ”lätt svetsbart om kolekvalenten understiger cirka 0,3%.

    Dock är det inte svetsbarhet som gäller som kriterium för insulinekvivalenten utan om man går ner i vikt eller inte, har man en insulinvärde som är för högt går det inte att minska och är det relativt lågt i snitt så spelar motionen en underordnad roll.

    Nåväl, kommer nyss in från motionsspåret, en runda som går runt en liten tjärn någon mil utanför Stockhomls City. Tänka sig, badbryggorna låg kvar så varför inte? Ingen simtur blev det idag men väl ett ”fegt” dopp, kan nog vara runt 5 – 8 grader i vattnet. Mycket behaglig känsla efteråt, i möra tar jag med en handduk och satsar på 25 meters simning,,,,

    God Jul på er!

  52. 52

    God Jul. Själv går jag inte ut och motionerar, då jag förstått att det finns risk att få en meteorit i skallen. (sorry 🙂 )

  53. 53
    Docent Göran säger

    Thomas Jansson Skrev:

    Nåväl, kommer nyss in från motionsspåret, en runda som går runt en liten tjärn. Tänka sig, badbryggorna låg kvar så varför inte. Ingen simtur blev det men väl ett ”fegt” dopp, kan nog vara runt 5 – 8 grader i vattnet. Mycket behaglig känsla efteråt, i möra tar jag med en handduk och satsar på 25 meters simning,,,,

    Imponerad!

    På den här punkten är jag själv verkligen en fegis – ingen vinterbadare direkt 🙂

    Istället har jag nu fyllt vår badtunna och börjat elda i den så om ett par timmar är det dags för själva julbadet. Här är 35 grader den undre gränsen och 38 grader den övre. Vid dessa högtidliga tillfällen brukar jag också ha ett glas med en väldigt rökig skotsk maltvisky stående på kanten för att ordna till den inre uppvärmningen. Man måste i mitt tillstånd tänka lite på hjärtat också och det lär vara själva temperaturchocken som kan vara riskabel. Värmer man både från utsidan och insidan bör därför chocken bli mindre.

    Så skål för en

    Fridefull Jul

  54. 54
    Thomas Jansson säger

    2011 började badsäsongen på långfredag och slutade någon vecka in i november vilket var en rätt så rejäl säsong, en bättre helkroppsmassage än ett iskallt bad tror jag inte finns,,,

    På långfredagen körde jag och grabben mc i T-shirt till sjön medan grannen krattade löv iförd Helly Hansen tröja och vintermössa – uppfattningen om vad som är bra väder varierar således,,,,

    Jag gjorde ju en utflykt 2007 till norska högfjällen på mc (till Krystallrallyt) – ungefär 100 mil med start 18 februari – det var en test och den resan kallar jag ”friskresan” efter att ha varit levande död i många år. Senare har jag provat flera mils mc-körning i enbart T-shirt i minus 10 grader, visst svider det lite men man blir inte förkyld längre – förr räckte det med att se en mc mitt i sommaren för att snuvan skulle sätta in,,,,

  55. 55
    Docent Göran säger

    Nybadad och med en rejäl maltwisky innanför morgonrocken känner jag mig nu i dessa juletider välvilligt inställd till mänskligheten.

    Vi noterade över kanten på badtunnan också att ”frid” rådde över nejden – det är ju trots allt jul 🙂

  56. 56
    Intresserad säger

    Hej !

    Jag kanske kan ge en lite fördjupad bild av euglykemisk ketoacidos. Det är alltså inte något som Ragnar Hanås (som för övrigt är en mycket kompetent läkare) har hittat på. Det identifierades redan 1973. Länkar till den första studien här.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1592207/

    Efter den här studien så har definitionen av sockernivåer förändrats och det finns fallexempel (som jag har förstått det) där blodsockret har legat på 5. Det är svårt att säga exakt hur många som drabbas i Sverige och i världen varje år. Som jag har förstått det så finns ingen kod i sjukvården för euglykemisk ketoacidos så alla diabetesketoacidoser hamnar under samma kodning oavsett blodsockervärde.

    Hoppas att detta ger er lite mer kött på benen. En typ 1 diabetiker bör inte, enligt den samlade professionen, äta lchf eller lågkolhydrat. En av Sveriges främsta forskare på området Helena Larsson (svårt att ifrågasätta hennes kompetens med tanke på den studien som hon också medverkar i) beskrev detta i en direktchatt häromdagen;

    https://www.sydsvenskan.se/vetenskap/chatta-om-diabetes/

    Det är självklart svårt att säga vad som är en tillräcklig nivå när det gäller kolhydrater. Att följa hba1c, kolhydratskvoter (insulinnivåer) och BMI är nog det viktigaste. Ligger dessa bra så är framtidsprognosen god!

    Önskar er en GOD JUL.

  57. 57
    Thomas Jansson säger

    Jag kopierar ett en del av chatten med Helena Larsson, på vilket sätt skulle detta vara ett vettigt svar? Såg oxå namnet Johnny Ludwigsson i den övriga texten – det gör mig ännu mera nyfiken på vad de håller på med då han är en av dem som jag absolut inte litar på!
    Ludwigsson är kunnig men min åsikt är att han ofta ”luras” utan att ljuga – nej, det här duger inte och nu blir jag ännu mera nyfiken på vad de håller på med,,,,

    nna Karin: Nu börjar rapporter komma in om att ketogen kost (typ Paleo och LCHF) gjort att nydebuterade typ 1-barn kunnat ha goda värden utan insulin och om all den förenklad vardag det har inneburit. FInns det funderingar på att forska på detta? Det är ju tusentals typ 2 som redan lever som friska.

    Helena Larsson: När man har typ 1 diabetes har man en total brist på insulin. Kroppen behöver kolhydrater, som inte kan tas upp utan insulin. Insulinet ser också till så att man inte helt ohämmat bildar ketoner, vilka i för stor mängd gör att blodet blir surt. Ketogen kost till någon med typ 1 diabetes, framför allt ett barn, ger en mycket hög risk för ketoacidos, syraförgiftning, vilket är ett direkt lisvhotande tillstånd. Därmed är det absolut inget man ska testa om man har diabetes eller, än värre, på ett barn med diabetes. Vi har redan sett fall med ketocidos, syraförgiftning, just pga kolhydratfri kost men hoppas slippa se fler sådana. Vid typ 2 diabetes har personen en del insulin, vilket gör att risken för syraförgiftning inte alls är lika hög.

  58. 58
    Thomas Jansson säger

    1) Kroppen behöver kolhydrater?

    2) Typ 2 har en del insulin

    Motivera gärna varför kroppen behöver kolhydrater?

    Typ 2 har ju 5 till 10 gånger så hög insulinproduktion till att börja med,,,,

    Hur tänker hon,,,,,

  59. 59
    Docent Göran säger

    @ Intresserad:

    Att påstå att 16.7 mmol/dl är normala blodsockervärden är för mig klart diskutabelt.

  60. 60
    Thomas Jansson säger

    @ Docent Göran:
    Tycker att Helena Larssons resonemang börjar helt fel, ”kroppen behöver kolhydrater” och därmed insulin,,,,
    Nej, hennes resonemang verkar helsnurrigt för mig men jag är antagligen för korkad för att förstå vad hon menar, allmänt är ju att en ketoacidos uppträder vid runt 13 mol/l och uppåt vilket absolut inte är att betrakta som normalt. Många av de typ 1 som jag känner till ligger runt 40 mmol/mol vilket ger ett snitt på cirka 6 mol/l. Det vill säga ungefär hälften av vad som anses krävas för att riskera ketoacidos,,,,

  61. 61
    Docent Göran säger

    @ Thomas Jansson:
    ”Djävulen” lär bo i detaljerna 🙂

  62. 62

    @ Erik Edlund / MatFrisk Blogg:

    Tyvärr så får vi i så fall flytta vårt åsiktsutbyte annorstädes. För mig är det inte acceptabelt att blogghållaren tillåter och behåller kommentarer som är direkt förtal, skitsnack och inte ens beror det diskuterade ämnet från de som vill undergräva mina inlägg och angripa mig som person, när jag som går i svar mot dessa får mina kommentarer raderade. Uppenbarligen gör blogghållaren skillnad på folk och regler beroende på vilken åsikt eller tro man representerar och det är inget jag på något sätt vill vara bidragande till.

  63. 63
    Thomas Jansson säger

    @ Docent Göran:
    Det var ju en batalj för drygt ett år sedan då en del märkligheter kom fram,,,,
    Jag litar inte på någon av de här då de flesta sitter på minst 2 stolar.

    Alla verkar de de bygga sin uppfattning på att kolhydrater är essentiella och så bygger de hela sin verksamhet på det,,,,

    https://www.kostdoktorn.se/ar-det-livsfarligt-diabetiker-att-kunna-minska-sina-insulindoser

  64. 64
    Thomas Jansson säger
  65. 65
  66. 66
    Docent Göran säger

    jala Skrev:

    Johnny Ludvigsson får svar på tal.

    Tack för länken till den intressanta diskussionen. För mig är det uppenbarat att motståndarna till LCHF – läs det medicinska etablissemanget – bara har tomma floskler att komma med – aldrig någon vetenskaplig substans. Att deras lakejer som vi ser husera på olika nätforum och som upprepar sina ’auktoriteters’ tomma argument gör knappast argumenten mer trovärdiga.

    Vilken byk!

  67. 67
    Annika Dahlqvist säger

    @ 62 YAT:
    Vi moderatorer är måna om en fruktbar diskussion i kommentarsflödet. Därför raderar vi kommentarer som bara innehåller angrepp på andra utan att tillföra något i sakfrågan. Sen har vi ju även annat för oss än att kolla bloggkommentarer, så det kan hända att vi missar kommentarer som borde ha raderats.

  68. 68

    Thomas Jansson Skrev:

    Alla verkar de de bygga sin uppfattning på att kolhydrater är essentiella

    Kolhydrater behöver inte tillföras via födan. Men kroppen behöver en viss liten mängd glukos för att fungera – något, som kroppen själv har förmågan att producera. Denna lilla mängd glukos behöver insulin för att hamna rätt. En viss liten mängd insulin, långverkande, behövs alltid för att kroppens energibalans ska fungera oavsett tillförda kolhydrater, eftersom insulinet har en rad livsviktiga funktioner förutom att reglera ner blodsockret. Insulin behövs bl a för att balansera ut leverns produktion av glukos och ketoner. Får man energibrist, t ex vid långvarig fasta, magsjuka eller uttorkning kan man som diabetiker hamna i metabol acidos och behöva vård.

  69. 69

    Jag är fd typ 2 diabetiker. Många kallar sig typ 0 men det gör jag inte för jag har återfått full funktion i blodsockerregleringen. Fortsätter med LCHF och regelbunden fasta så jag inte blir överviktig igen.

    Det är så intressant att läsa vad Sockerbettan brukar skriva på sin blogg och den här gången var det helt utmärkt för jag träffar ibland på typ 1:or och vill vara säker på att inte ge felaktiga råd.

  70. 70

    @ YAT:
    Jag utgick i mitt inlägg ovan från att du var insatt i ämnet men i ett svar menar du att så inte är fallet. Det kanske även innebär att du inte godkänner att den vetenskapliga diskussioner går ut på att ifrågasätta och förkasta hypoteser och teorier som inte överensstämmer med observationer. Det mesta lite mer komplicerade ”kunskaper” vi människor ansett oss besitta har förr eller senare ersatts med andra som bättre överensstämmer med förfinade observationer. Vi kan aldrig någonsin avgöra vad som är ”sant” i en absolut betydelse, visserligen är vissa observationer svåra att hitta alternativa förklaringar till, men det enda vi kan göra är att förkasta det felaktiga för att på så sätt avgränsa var sanningen _kan_ finnas.

    Du skrev: ”Jag ser att mina farhågor, varvid jag höll mina svar kortfattade och medvetet lämnade lite luckor, besannades, d v s att du inte ställde dina frågor av nyfikenhet utan istället för att försöka hitta något otillfredsställande i mina svar som du på ett dock lite mer sofistikerat sätt kunde hugga på och klanka ned på för att undergräva min trovärdighet.”

    Ta det inte personligt när jag frågade om dina fakta och skäl till olika påståenden, se det som en chans att visa att dina åsikter fortfarande inte är vederlagda. Jag var/är uppriktigt nyfiken på dina motiveringar då det är de som avgör om tankarna har flytkraft.

    Du är välkommen till MatFrisk Blogg för vidare diskussioner.

    Trevlig fortsättning på helgen / Erik Edlund

  71. 71

    @ Annika Dahlqvist:
    Kan du då förklara för mig på vilket sätt du som blogghållare anser att inlägg #40 av ”Docent Göran”, som dessutom som jag har uppfattat det själv är moderator (?), fyller kriterierna för en fruktbar diskussion och fortfarande får vara kvar?

    Det gäller också inlägg # 42, # 30, #31 och avslutningen på # 37.

  72. 72

    Väldigt intressant att YAT inte vågar debattera med Sockerbettan, utan för att avsluta denna debatt med henne, den som rimligtvis av oss är den som har erfarenhet och kunskap om att äta LCHF med diabetes typ1, insinuerar att hon är ignorant. Det kallar jag en grov förolämpning! Allt för att avsluta denna för honom obekväma debatt. Dessutom otrevlig mot dom flesta här verkar det som. Att dessutom hävda detta om kostdoktorn: ”Nej, han svarade inte för att han vet att jag har belägg för det jag skriver. I en diskussion med mig skulle han vara tvungen att antingen erkänna att jag har rätt, alternativt ge sig in i en diskussion han inte skulle kunna bemästra. Numer väljer han att inte ta dessa diskussioner med mig”
    En oerhörd övertro på sig själv? Vet inte om man ska skratta eller gråta. Om YAT nu har rätt så skulle han ju lätt kunna visa detta med antal konstaterade fall av normoglykemisk diabetisk ketoacidosis per år, och vad det berodde på.

  73. 73

    Som observatör av denna långa diskussion är mitt intryck att YATs approach verkar vara att kasta ut en åsikt/påstående, undvika ämnet och försöka blanda bort korten genom att börja ifrågasätta folks rätt att ställa följdfrågor, samt ta på offerkoftan (gnälla)…

    Särskilt lustigt blir det då han anklagar Matfrisk, som man ser verkligen anstränger sig för att ”spela bollen och inte spelaren” för att ge sig på honom…

    Kanske funkar i politisk debatt, men inom en vetenskaplig kontext lurar han nog inte många….

  74. 74

    @ Erik:
    Det kanske är mr Rosling? (”Jag har rätt och du har fel”) 🙂

  75. 75

    @ Johan:
    Jadå, han svamlar vidare på Matfrisks blog nu, och inget som helst konkret kommer fram. Bara att det måste varnas för. När detta tillstånd inträffar verkar han inte veta! Samt att han fick ta på sig offerkoftan. Jag vill naturligtvis veta om det han säger att med LCHF är det livsfarligt att vara i ketos som diabetes 1a stämmer, men jag tycker det verkar som att det bara är mest mytbildning! Vi får väl se om någon kan komma fram med ett endaste fall!

  76. 76

    @ Erik:
    Jag har vidarebefordrat Matfrisk blogg till Kostdoktorn. Citat: Den text som du sedan citerar från Vårdguiden kan enligt min bedömning inte gälla en T1D som äter strikt ketogen lågkolhydratkost, vilket är de omständigheter vi diskuterar.
    Jag trodde vi diskuterade Sockerbettan och vad hon skrev. Kan inte se att hon föreskriver strikt ketogen kost utan bara LCHF.

  77. 77

    @ jala:
    Ursäkta men jag förstår inte vad det skulle det innebära att du vidarebefordrar Matfrisk blogg till Kostdoktorn, är han någon överstående domare/skiljeman i frågan?

  78. 78

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Man undrar – om en T1D inte kan gå efter sina blodsockervärden när den ska dosera sitt insulin – vad ska den då gå efter?

    Klipper för enkelhetens skull in ett svar jag skrivit tidigare:

    För att förklara det enkelt. Använder en person med diabetes typ 1 endast använder mätning av blodsocker som mått om, när och hur mycket insulin man ska ta, finns det risk för att man får akut insulinbrist och därav ketoacidos(is).
    Detta p g a att insulinet har flera funktioner i kroppen, främst att styra olika funktioner i levern, vilken vid insulinbrist får till följd att levern ”löper amok”. Man måste alltså ta en viss mängd insulin oavsett om man har lågt blodsocker eller inte. Mätning av blodsockret blir alltså ett otillräckligt instrument för att kontrollera sitt insulinbehov vid ketogen kost. Detta måste man naturligtvis vara medveten om annars kan det följaktligen gå.. mindre bra.

    https://www.kostdoktorn.se/barn-med-typ-1-diabetes-framgangsrikt-behandlad-med-ketogen-paleokost/comment-page-1#comment-1495365

  79. 79

    Bettan Sjögren Skrev:

    Vi ettor behöver ju alltid ett basinsulin, som du skriver, oavsett om vi äter eller ej.

    Exakt. Så länge du fortsätter ta ditt basinsulin, förutsatt att du inte dragit ned det för lågt, kommer du inte drabbas av insulinbrist och där av ketoacidos. Det är alltså inte det minskade kolhydratintaget i sig som orsakar ketoacidos utan att blodsockernivån kan ”lura” dig att tro att du tagit tillräckligt med insulin.

  80. 80

    Bettan Sjögren Skrev:

    Många sjukhus behandlar patienter som har höga ketonvärden, ett normalt bs och i övrigt mår hur bra som helst regelmässigt med glukosdropp på grund av rädslan för ketoner. Det första man borde fråga sig är väl om patienten över huvud taget mår dåligt?

    Det beror på vad du här menar med ”höga ketonvärden”. Vid en fullt utvecklad ketoacidos så mår man definitivt inte bra.

    https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=426

    Vid vanlig ketos på LC-kost kan du ha också något förhöjda ketonvärden gentemot en person på normalkost, men ketonnivån är mycket lägre, den är stabil och förorsakar inte en försurning i kroppen. Vi klarar då av att buffra den försurande effekten med först och främst utandning av koldioxid.

  81. 81

    Bettan Sjögren Skrev:

    Har du hört någonstans att någon rekommenderar en typ 1 att helt slopa insulinet?

    Nej. Det skulle heller aldrig en läkare rekommendera.

    Tyvärr finns det personer som kommenterar på LCHF- bloggar vars kommentarer tyvärr kan leda osäkra personer i fel riktning.

  82. 82

    Docent Göran Skrev:

    Det är nu ganska uppenbart för var och en att ketoacidos vid normala blodsockerhalter är, som man brukar säga i juridiska sammanhang, ett till med ‘visshet gränsande sannolikhet’ icke existerande fenomen.

    Jaså?

    Varför finns det då en behandlingstabell som innefattar detta?

    Tabell: Dosjustering av insulin vid förändrade keton- och blodglukosnivåer

    https://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=2448

    Vidare: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488998/

    Lite mer att läsa:

    Den här situationen heter med fina ord för euglykemisk ketoacidos och kan alltså möjligen vara farligt även om den vanligen ”bara” leder till illamående och kräkningar om behandling ges (6). Det finns faktiskt enskilda fall av euglykemisk ketoacidos rapporterade hos personer som inte har diabetes men som legat extremt lågt på kolhydraterna (2, 3, 4). Dessa har också varit kraftigt illamående men blivit bättre igen efter lite behandling på sjukhus.

    https://tranastyrka.se/lagkolhydratkost-och-typ-1-diabetes/

    Även:

    https://www.lakartidningen.se/Klinik-och-vetenskap/Fallbeskrivning/2015/09/Svar-ketoacidos-hos-ammande-kvinna-med-lagt-energi–och-kolhydratintag/

  83. 83

    Det föll bort ett citat i redigeringen

    Euglycemic DKA is usually seen in otherwise healthy patients with type 1 diabetes mellitus who have decreased carbohydrate intake in the presence of adequate hydration and a degree of insulin intake. Recognition of this entity by the emergency provider is crucial when patients with DM1 present with a picture of DKA, regardless of their blood sugar.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488998/

  84. 84

    jala Skrev:

    Boken ger bl.a. exempel på en kvinna med typ 1-diabetes som efter flera års diabetes nu klarar sig helt utan insulininjektioner. Detta ska enligt skolmedicinen vara omöjligt

    Nej, inte alls omöjligt. Det är samma situation som fallet med pojken som diskusketars på kostdoktorn. Så länge personen med T1D i fråga har tillräcklig egenproduktion av insulin så är det alltså möjligt.

  85. 85

    Bettan Sjögren Skrev:

    Tror du att man kan råka ut för Euglykemisk ketoacidos om man tar en basdos insulin och sen äter strikt så man klarar sig utan måltidsinsulin?

    Om basdosen av insulin är korrekt inställd, alltså inte är för låg vilket är en förutsättning, och du inte drabbas av hälsotillstånd/sjukdom som ändrar förutsättningarna så bör man nog klara sig undan. För Hanna, som dock låg på 20-30 g KH/dag, går det tydligen bra.

    https://www.kostdoktorn.se/diabetes-typ-1-och-lchf-en-utmarkt-kombination

  86. 86

    Erik Skrev:

    Om YAT nu har rätt så skulle han ju lätt kunna visa detta med antal konstaterade fall av normoglykemisk diabetisk ketoacidosis per år, och vad det berodde på.

    Också från en tidigare kommentar:

    Om dessa saxade siffror stämmer så har vi någonstans mellan 330.000-500.000 diabetiker i Sverige. Av dessa alltså ca 50000 T1D. Hur många av dessa 50000 tror du äter lågkolhydratkost(LCHF)? Hur många tror du av dessa som äter LCHF äter en strikt ketogen diet? Hur många tror du av dessa som äter LCHF äter en strikt ketogen diet och sedan dessutom baserar sitt insulinintag i stort sett enbart på blodsockernivån?
    Mitt svar på den sista frågan är att jag känner inte till en enda.

    https://sockerbettan.se/2015/12/22/krangla-inte-till-det-sa-in-i-h-vete/#comment-203

    Om nu de T1D som äter strikt ketogen LCHF och följer direktivet att fortsätta med sitt basinsulin så blir det inga möjligheter till att ketoacidos uppstår av den orsaken. Faran uppstår i de fall man sprider felaktigheter om att det inte finns någon risk, och att någon därför börja minska/slarva även med basinsulinet.

  87. 87

    jala Skrev:

    Jag trodde vi diskuterade Sockerbettan och vad hon skrev. Kan inte se att hon föreskriver strikt ketogen kost utan bara LCHF.

    Ja, det gör vi angående det svar hon skrev under en av de frågor hon hade radat upp:

    Det sägs att risken för ketoacidos (DKA) ökar med lchf och att det därför är livsfarligt för oss typ-ettor att utesluta kolhydraterna.

    Svar; NEJ. Där blandar man ihop ketos, ofarligt tillstånd där man är fettdriven, och den diabetiska ketoacidosen som är ett livsfarligt tillstånd med insulinbrist och ketoner. Det finns andra varianter av ketoacidos som kan orsakas av alkoholmissbruk eller självsvält men det är mycket ovanligt.

    Utesluta i ”att utesluta kolhydraterna” betyder just att utesluta. Inte minska eller dra ner. Vissa använder istället ”nolla”. Menar men något annat så måste man vara tydlig med det. En kost utan eller ”nollade” KH blir ketogen och synnerligen strikt LCHF.

  88. 88

    Erik Skrev:

    Jag vill naturligtvis veta om det han säger att med LCHF är det livsfarligt att vara i ketos som diabetes 1a stämmer

    Naturligtvis är det inte livsfarligt att vara i ketos på LCHF och det har jag aldrig heller påstått. Hamnar du däremot i ketoacidos och inte får rätt behandling i tid så kan det bli livsfarligt. Du måste också förstå skillnaden på ketos och ketoacidos.

  89. 89
    Annika Dahlqvist säger

    @ 81 YAT:
    Det finns ju T1-or med varierande grad av egen insulinproduktion kvar. De kan möjligen sätta ut insulinet helt vid LCHF-kost. Lämpligen bör de göra detta i samråd med en klok läkare.

  90. 90

    @ Annika Dahlqvist:
    Ja, det är det jag kommenterar i #84

  91. 91

    Annika Dahlqvist Skrev:

    Man undrar – om en T1D inte kan gå efter sina blodsockervärden när den ska dosera sitt insulin – vad ska den då gå efter?

    Visst är det så att man som tumregel utgår från kroppsvikten, för att ställa in basinsulinet?

  92. 92

    När jag svarade Bettan i 381 på hennes inlägg #37 gjorde jag det utifrån hennes situation eftersom hon refererar till sig själv och sitt insulinbehov och -dosering i både #30 och #6. Jag tolkade det som det var en en fråga utifrån hennes perspektiv, alltså att hon är helt beroende av insulindosering.
    Det kanske inte var korrekt tolkat, men svaret för hur det är för de TD1 som har tillräcklig egen produktion får ni som sagt i #84

  93. 93

    @ YAT:
    Där kan jag hålla med dig helt!

  94. 94

    Thomas Jansson Skrev:

    Tycker att Helena Larssons resonemang börjar helt fel, ”kroppen behöver kolhydrater” och därmed insulin,,,,

    Kroppen behöver inte tillföras kolhydrater, men vissa funktioner i kroppen behöver glukos och därmed insulin. Tyvärr karaktäriseras den här tråden av att folk talar förbi varandra och uttrycker sig oprecist som i ovanstående exempel. De senaste inläggen fr YAT har knutit ihop säcken rätt bra, eller hur?

  95. 95
    Annika Dahlqvist säger

    @ 83 YAT:
    Dessa två personer var sjuka, den ena med en infektion, den andre med bukspottkörtelinflammation. Båda hade buksmärtor och illamående. Den ene kräktes.
    Han med pancreatit hade normalt blodsocker på 5,8, den andra hade måttligt högt socker på 10,6.
    Det står inget om att de avsiktligt hade ätit kolhydratsnålt, utan att de inte hade ätit mat pga illamåendet och buksmärtan.
    Detta stämmer med att om en typ 1-diabetiker blir sjuk med buksmärtor och illamående och ev kräkningar bör den söka sjukvård, oavsett blodsocker. Det kan vara en metabol urspårning, oavsett diet.

  96. 96

    @ YAT:
    Bra! Då är det klargjort från din sida. LCHF och eller äta ketogent ÄR inte farligt, vilket många med mig tolkade att du menade! OM du vill att det ständigt klargörs i varenda kommentar kanske du också kan klargöra att det inte är farligt, såvida man tar sitt basinsulin och vet vad man gör! Som Annika mycket riktigt klargör har fall av ketoacidosis inte varit ”normalfall”. men om någon har ett enda fall där personen ätit strikt LCHF råkat ut för ketoacidosis kan den personen redovisa detta tack! Mycket av debatten är ju att det påstås av vissa att LCHF är farligt just pga! Mytbildning?

  97. 97

    @ Annika Dahlqvist:

    Ja, jag är medveten om att de är sjuka. Vid sjukdom ökar risken och tillståndet blir allvarligare. Buksmärtor och illamående är också symptom på ketoacidos.

    Den kommentaren är ett svar på det påstående som Göran gör i # 40 och som jag citerat i inlägget # 82 om att tillståndet euglykemisk ketoacidos skulle vara ”ett till med ‘visshet gränsande sannolikhet’ icke existerande fenomen”, där den större delen av svaret hamnar. # 83 föll bort när jag kopierade och klistrade in.

    Sedan står det ju faktiskt ”..who have decreased carbohydrate intake..” även om de inte avsiktligt ätit mindre KH. Effekten blir densamma även om det är avsiktligt. Sjukdom förvärrar och är naturligtvis en del av orsaken men det går inte av den anledningen bortse från betydelsen av ett minskat KH-intag. Det kan bli samma effekt med total svält också.

    Håller du inte med som slutsatsen artikelförfattarna gör så får du väldigt gärna motivera varför och hur du resonerar.

  98. 98

    Erik Skrev:

    Då är det klargjort från din sida. LCHF och eller äta ketogent ÄR inte farligt,

    Nej, du kan inte göra så generella slutsatser. Och det är definitivt inte det jag säger. Nu förvränger det jag skrivit.

    Att äta ketogent är sannolikt inte farligt så länge du har rätt basinsulin i tillräcklig dos. Detta måste framgå!. Men du har mindre marginaler t ex ifall du missar att ta insulinet i tid eller blir sjuk och kan bli lurad av ditt blodsockervärde, vilket är det enda sättet du som T1D har tillhands hemma att hålla koll på din insulinnivå med.

    Det blir väldigt tydligt att du inte är insatt i problematiken och fysiologin när du gör sådana generaliserande slutsatser.

    Ja, jag anser att i varje artikel och längre inlägg ska förekomma en varning med vad man måste se upp med och vad konsekvenserna blir. Då blir det helt onödigt att diskutera det i kommentarerna också och risken för att någon ska missa det som utgör en potentiell fara minskas.

    Du har vidare uppenbarligen inte läst avslutningen på citatet i # 86:

    Hur många tror du av dessa som äter LCHF äter en strikt ketogen diet och sedan dessutom baserar sitt insulinintag i stort sett enbart på blodsockernivån?

    Mitt svar på den sista frågan är att jag känner inte till en enda.

  99. 99

    Erling Skrev:

    De senaste inläggen fr YAT har knutit ihop säcken rätt bra, eller hur?

    Tack! Det är så ovanligt att man faktiskt får ett erkännande för det man skrivit att jag nästan missade det.

  100. 100

    YAT:
    Jag får väl be om ursäkt om jag missledde dig genom att skriva utesluta istället för dra ned på när det gäller kolhydraterna. Det beror nog på att jag tar för givet att de som motsäger sig lchf-kostens fördelar är väl insatta i vad bokstäverna står för. Jag tror vi är väldigt få ettor som kör fakir-kost, alltså nollar kolhydraterna. Som jag skrev förut så innebär lchf, LOW carb inte NO carb. Att vi som förespråkar kosten måste vara noga med att poängtera vad vi menar behövs ju då inte eftersom det står klart och tydligt att det är low som gäller. Sen får vi nog inte ta ifrån människor varken deras intelligens eller förmåga att själva ta beslut om vilken kost de vill använda sig av. Vi kan ju bara informera och berätta om oss själva sen är det var och ens både ansvar och val att välja själv,
    Så här skriver du;

    ”Man måste alltså ta en viss mängd insulin oavsett om man har lågt blodsocker eller inte. Mätning av blodsockret blir alltså ett otillräckligt instrument för att kontrollera sitt insulinbehov vid ketogen kost. Detta måste man naturligtvis vara medveten om annars kan det följaktligen gå.. mindre bra.”

    Jag tror alla ettor som mäter er sitt bs märker att oavsett om man äter eller ej så måste man ha en viss mängd insulin. OCH när jag rekommenderar någon att börja med lchf så är mitt viktigaste råd att ständigt mäta sitt bs, äta och mäta. Sen skrev du själv i en annan kommentar att man inte alls mår bra när man drabbas av en DKA så det är väl det första tecknet man ska vara uppmärksam på, mår man inte dåligt och har ett normalt bs så är det nog ingen fara. Och vad man ska basera sin insulindos på om inte sitt blodsocker det fattar jag faktiskt inte, det övergår nog mitt förstånd.

    Jag har skrivit ytterligare ett inlägg i den här frågan och det var precis det här jag menade när jag skrev det förra, ”Krångla inte till det så in i helvete”

    OBS! Det är väl bäst att jag påpekar att jag fick in ett d i ordet ketoacidos, det handlar inte om min språkbegåvning utan om ett olycksfall i arbetet 😉

    https://sockerbettan.se/2015/12/25/euglykemisk-diabetisk-ketdoacidos-vs-njurskador-blindhet-och-amputation/

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa