Sockerbettan om Diabetes typ 1 och LCHF

Sockerbettan har skrivit ett bra inlägg om LCHF och t1-diabetes.

 

Comments

 1. 101

  Allt kan missbrukas och alla är inte så pålästa och intelligenta, som vi här hos Annika. Tog av en händelse del av ett reportage i går kväll på svensk TV, jag tror det var Aktuellt, där en man skildrade hur han använt sin diabetes för att banta. Detta genom att spara på insulinet. Han visste kanske vad han höll på med, men knappast vad han spelade med för motståndare. Att missbruka en livshotande sjukdom på det sättet är att spela rysk rulett. Insulin är ett livsviktigt hormon, men i onaturligt höga doser ger det svåra skador och för låg dos kan vara dödsbringande.

 2. 102
  Annika Dahlqvist säger

  @ 97 YAT:
  Min poäng är att det inte finns anledning till att avråda någon från att äta LCHF, inte heller T1D.
  Om metabola balansen mot förmodan skulle spåra ur så hinner man känna att det är något fel, och i första hand öka kolhydratintaget, och i andra hand söka sjukvård om det är riktigt fel.
  I stället har man alla chanser att förbättra sin hälsa med LCHF.

 3. 103
  Docent Göran säger

  Intressant hur denna tråd har kunnat spinna vidare!

  Om det inte finns någon substans i en religiös LCHF-motståndarens argument kan man fundera på meningen med att debattera med en sådan person.

  Och kan det vara så att jag nu har helt fel, vår motståndare helt rätt och att det inte är fyra utan i själva verket är fem änglar som får plats på en nålspets?

 4. 104

  Det mest flagranta är ju att många utom du har sett hur YAT har utnyttjat detta för att föra fram ” farligheten” med LCHF vilket visas nu och enligt han själv inte finns! Nyttiga idoioter heter det

 5. 105

  @ Docent Göran:
  Jag har samma uppfattning. Dels ville jag ha svar på frågan om det fanns någon substans, och det fanns det inte. Sedan ville jag visa er hur personen beter sig i en debatt. Ett evigt dribblande med ord och antydningar med oförskämdheter. Att Andreas inte bemötte honom beror på att han är välkänd och alltid beter sig så här.
  Jag säger det igen, En stor eloge till Sockerbettan.

 6. 106
  Docent Göran säger

  Passande nog (?) läser jag just i dessa juletider en bok, ”ILLUSIONEN OM GUD”, av en av vetenskapens främsta försvarare Richard Dawkins. Einstein var en annan som inte trodde på några Gudar men som enligt Dawkins tyvärr skapade förvirring genom att använda begreppet religion på ett tvetydigt sätt. Einstein åstadkom denna förvirring genom att likställa (?) begreppet religion med den vördnad som han själv kände inför verklighetens oändliga komplexitet. Själv känner jag, som jag ofta påpekar, också samma vördnad inför den oändliga komplexiteten i vår fysiologi.

  Grundtesen i Dawkins resonemang, som jag inte bara håller med om men som också passar alldeles utmärkt väl in på denna tråd, är att bara för att man inte kan bevisa förekomsten av ett icke existerande fenomen betyder detta inte att detta icke existerande fenomen verkligen existerar.

  Han hänvisar i sin bok till en av mina favoritfilosofer, Bertrand Russell, som gav exempel på ett sådant filosofiskt problem; om man på fullaste allvar skulle hävda att en liten tekanna befinner sig i en omloppsbana kring solen och att ingen vetenskapsman och astronom experimentellt kan bevisa att jag har fel betyder detta inte att det jag påstår om min flygande tekanna är rätt. Det enda som med säkerhet då kan fastslås är då att jag gjort mig själv till en löjlig figur när jag fortsätter hävda existensen av det icke existerande fenomenet med ständiga hänvisningar till doktrinerna inom det religiösa medicinska etablissemanget som i vårt aktuella fall.

  Om jag nu med min silverbrosch på fullaste allvar skulle ha hävdat att jag verkligen hade löst en skolastisk religiös gåta, och att broschen som nu därför inte bara är ett ironiskt, skämtsamt uttryck för det löje jag själv känner inför denna typ av icke-frågeställningar, skulle jag utan tvekan också göra mig själv löjlig.

 7. 107

  När jag läser vad du skriver så brister jag ut i ett stort leende, samtidigt tänker jag, undrar hur många som förstod andemeningen.

 8. 108

  Docent Göran Skrev:

  Det enda som med säkerhet då kan fastslås är då att jag gjort mig själv till en löjlig figur när jag fortsätter hävda existensen av det icke existerande fenomenet med ständiga hänvisningar till doktrinerna inom det religiösa medicinska etablissemanget som i vårt aktuella fall.

  Kan Du bevisa att det inte finns en person som inte någon gång setts som löjlig i någon annan persons ögon. Att bevisa ickeförhållanden – är det alls möjligt?
  I vilket fall har vi nog lärt oss något om D1 och om oss själva som debattörer.

 9. 109

  Bettan Sjögren Skrev:

  Och vad man ska basera sin insulindos på om inte sitt blodsocker det fattar jag faktiskt inte, det övergår nog mitt förstånd.

  Talar Du om basinsulin eller snabbverkande måltidsinsulin?

 10. 110
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Att debattera tro utifrån en vetenskaplig synvinkel låter sig icke göras. Det är en motsägelse i sig och två separata världar. Att försöka väga och mäta fram något som inte befinner sig inom en väg och mätbar sfär är inte möjligt och kommer aldrig att bli det. Det är det som är så bra med LCHF, man VET. Man är själv beviset på det. Hur mycket mer behöver man? Allt annat är bara trollerikonster, krumbukter, bortkollrande och rent ut sagt fjant från ett alltmer desperat påvedöme och deras förljugna prästerskap som tror på en gud som heter Mammon.

 11. 111
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Att debattera tro utifrån en vetenskaplig synvinkel låter sig icke göras. Det är en motsägelse i sig och två separata världar.

  En intressant ståndpunkt som nog är väldigt vanlig. Richard Dawkins hävdar dock bestämt att det inte alls behöver vara på detta sätt.

  Men det är lätt att hamna i sannolikhetsdiskussioner.

  Att läkare och folk i största allmänhet ’religiöst’ fortfarande TROR på statiner som mirakelmediciner gör ju inte att denna TRO är immun mot en vetenskaplig granskning. En sådan vetenskapliga granskning (av läkemedelsbolagen själva där man dock som vanligt får misstänka att man dessutom haft ’tummen på vågen’) har dessutom lett fram till att man med statistisk ’säkerställd’ sannolikhet kommit fram till att om man nu tar deras statiner under 20 ÅR så kommer de som påstås ha störst nytta av dem (som t.ex. jag själv) leva 2 – 3 DAGAR längre än om de inte hade tagit dem under dessa 20 år.

  De moralfrågor som religionen anser sig ha monopol på kan enligt Dawkins också mycket väl diskuteras vetenskapligt och jag benägen att hålla med honom redan efter att ha läst 100 sidor av de 400 sidorna i boken.

  Boken är väldigt intressant och kommer bereda mig stort nöje den närmaste tiden.

 12. 112

  Docent Göran Skrev:

  En sådan vetenskapliga granskning (av läkemedelsbolagen själva där man dock som vanligt får misstänka att man dessutom haft ‘tummen på vågen’) har dessutom lett fram till att man med statistisk ‘säkerställd’ sannolikhet kommit fram till att om man nu tar deras statiner under 20 ÅR så kommer de som påstås ha störst nytta av dem (som t.ex. jag själv) leva 2 – 3 DAGAR längre än om de inte hade tagit dem under dessa 20 år.

  Fast om man följer patienterna lite längre än de 5 år, som är vanliga – t ex i 7 år – börjar man skönja njurskador
  https://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/statiner-okar-risken-for-njursjukdom-med-30-36/.
  Kanske ett antal njurtransplantationer också tillkommer under denna 20-årsperiod!

 13. 113
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Däremot är det intressant att se hur långt vetenskapen kan gå och hur långt ”ner” man kommer innan det tar stopp. Jag läste för några ögonblick sen om Bells teorem här:

  https://www.dn.se/nyheter/sverige/10-storsta-genombrotten-inom-vetenskapen-i-ar-1/

  Det är för mig exempel på när vetenskapen närmar sig det som börjar kännas på ”gränsen”.
  Hursomhelst otroligt spännande för en nyfiken typ som mig..:)

 14. 114
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran
  ”Att läkare och folk i största allmänhet ‘religiöst’ fortfarande TROR på statiner som mirakelmediciner gör ju inte att denna TRO är immun mot en vetenskaplig granskning.”

  Fast för mig har det där inte med riktig tro att göra – det är bara rena lögner och hittepå från Mammon-gängets sida. Vilket man iofs. kan tuta i folk och få dom att ”tro”…hmmm

 15. 115
  Docent Göran säger

  I Like Neil Young Skrev:

  Fast för mig har det där inte med riktig tro att göra – det är bara rena lögner och hittepå

  Intressant kommentar igen!

  Men jag tror faktiskt att läkarna ’ärligt’ TROR att statiner gör nytta.

 16. 116
  I Like Neil Young säger

  @ Docent Göran:
  Absolut – och det bevisar bara att man kan få folk att tro vilken skit som helst egentligen.
  Sen kan man givetvis fastna i hur intrikata filosofiska resonemang som helst om i princip vad som helst. Been there – done that..:) Men det är bara ett spel för galleriet om man ska vara ärlig.
  Min personliga övertygelse – som den stenhårde ateist jag är – är att verkligheten är mer komplext sammansatt än vi nånsin har möjlighet att begripa med vårt linjära sinne. Just det gör verkligheten (den vi befinner oss i vardagligen) ännu mera verklig. Och egentligen det enda vi har att stödja oss mot och vår enda egentliga tillgång. Detta gör att vi måste vårda vår kropp och vårt sinne.

  Att vårda sin kropp och sitt sinne är i min mening inte att ”banta med hallonbåtar”(Rössner) eller t.ex tro att ”Den onde Xenu, härskare över den Galaktiska Konfederationen, fraktade miljarder utomjordingar till Jorden och dödade dem i vulkaner med hjälp av vätebomber” – (Scientologikyrkan)

  Nu svävar jag ut lite – men jag vill illustrera bluffen med vilken man kan sälja in vad som helst till vem som helst egentligen.

  Patienten – Jag äter LCHF och motionerar lite och får i mig bra med vitaminer och mineraler – Jag har aldrig mått så här bra i hela mitt liv – känner mig som pånyttfödd!!Dessutom har vikten gått ned.

  Läkaren – (kanske Mai-Lis Hellenius) …App..app ..app …vänta lite nu!! Du mår inte alls bra, det tror du bara – det hela är en bluff. Du mår skit, du har blivit lurad och dessutom behöver du kolhydrater och statiner, se här, Lipitor från Pfizer – så kommer du att börja må bra på riktigt. Jag är läkare och professor och jag VET! Åk hem nu och vila, ta dina mediciner och ät dina knäckebrödsmackor.

 17. 117

  @ jala:
  Tack, det värmer med lite snälla ord 🙂

 18. 118

  @ Erling:
  Ja, egentligen talar jag väl om båda. Jag har aldrig fått förklarat för mig, via sjukvården, hur jag ska dosera mitt insulin annat än med hjälp av HbA1c och blodsockermätning hemma. Tar gärna emot tips på hur man gör.

 19. 119

  @ I Like Neil Young:
  Mitt i prick! Precis så har jag blivit bemött av sjukvården. ”Jaha, du mår bättre än du gjort på 36 år, jaha du har inte haft så här lågt HbA1c förut, jaha ditt proteinläckage i urinen har försvunnit, jaha din skada på hornhinnan börjar läka mm mm. Hmmmm jag det låter ju bra MEN du måste förstå hur farligt det är att äta så mycket fett och ditt totalkolesterol ligger på 5 så jag skriver ut ett recept på statiner!!! ”
  Då blev det morsning och goodbye till sjukvården för min del, förutom provtagning och recept på insulin plus lite till som de gjort mig beroende av. 🙁 Jag betalar inte för att de ska tala om för mig hur sjuk jag kommer att bli om jag inte följer deras råd, vilka gjorde mig så sjuk som jag var från början. Hmmm 🙁

  , vilket tidigare gjorde mig sjukare och sjukare

 20. 120

  Efter att ha läst följande länk finner jag att det finns stor anledning Dribbelmäster att ställa sig i skamvrån.
  https://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/ketos-och-ketoacidos/

 21. 121

  Eller hur? Agneta är ju inte bara vem som helst heller. Hon vet vad hon pratar om 🙂

  https://www.adlibris.com/se/e-bok/insulin—den-felande-lanken-9789175175898

 22. 122
  Docent Göran säger

  Bettan Sjögren Skrev:

  Agneta är ju inte bara vem som helst heller. Hon vet vad hon pratar om

  En alldeles utmärkt bok som klargör hela frågeställningen till insulin.

  Det sorgliga är att en sådan bok förblir ’marginell’ i den värld vi lever i.

  Vi får trösta oss med att ’sanningen’ så småningom kommer fram även om det tar 20 år till.

 23. 123

  jala Skrev:

  Efter att ha läst följande länk finner jag att det finns stor anledning Dribbelmäster att ställa sig i skamvrån.
  https://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/ketos-och-ketoacidos/

  Tack ”jala”! Verkligen tack för den länken! Här visar du med ett tydligt exempel på att det finns andra än mig och dessutom är en känd ”smart diabetiker” som verkligen satt sig in i och förstått att den risk jag hela tiden talat om och försökt beskriva. Det hon säger är nämligen EXAKT samma sak som jag har sagt hela tiden.

  Saxat från texten:

  Diabetiker, i synnerhet T1D, kan i sällsynta fall råka ut för ketoacidos även vid tämligen normala blodsockervärden; Euglykemisk Diabetisk Ketoacidos (euDKA). Det finns angivet i litteraturen en cut-off på 11,1 mmol/l i blodglukosnivå, vilket lätt uppnås vid normalkost [1]. Om en T1D på lågkolhydratkost med låga sockervärden endast skulle dosera insulin efter blodsockret skulle det kunna uppstå insulinbrist och ketoacidos.

  https://www.smartadiabetiker.com/wp/nyheter/ketos-och-ketoacidos/

 24. 124

  Bettan Sjögren Skrev:

  Jag har aldrig fått förklarat för mig, via sjukvården, hur jag ska dosera mitt insulin annat än med hjälp av HbA1c och blodsockermätning hemma.

  Det är inte så konstigt eftersom det inte går. Du måste prova dig fram för att få rätt basinsulin. Detta är p g a att blodsockermätning är det enda sättet att få ett riktvärde på insulinbehovet utan att direkt mäta insulinnivån, vilket du i dagsläget inte kan göra hemma.

  Det är också precis därför det också blir problem när du äter lågkolhydratkost med för lågt KH-intag, som med normalt blodsockernivå alltså därmed inte indikerar att det är dags att ta insulin

  Ett förhöjt blodsockervärde signalerar endast om du har för lite insulin just p g a blodsockret. Om du har för låg insulinnivå, men blodsockervärdet är normalt eftersom du ätit väldigt lite KH, så indikerar alltså blodsockervärdet INTE om insulinnivån är för låg.

 25. 125

  Erling Skrev:

  I vilket fall har vi nog lärt oss något om D1 och om oss själva som debattörer.

  Jag är glad över alla jag kan nå med korrekt information. Tyvärr är somliga som inte är mottaglig för argument om det kommer från fel källa. Det verkar som jag nått fram till en person i a f och bara det är glädjande.

 26. 126

  g@ YAT:

  Det är just tack vare att jag är en SMART typ-etta som jag mår så bra som jag gör. Jag är stolt och glad över att vara en av många som hittat ett sätt att överleva. Samt en av dem som kämpar för att få fram budskapet till Sveriges alla sockersjuka.

  https://www.smartadiabetiker.com/wp/category/sockerbettans-smarta/

  Jag vet att många,som kontaktat mig bl a, blir oroliga över den skrämselpropganda som du och andra sprider om lchf. De mår bättre än någonsin och så kommer du med en massa dumheter som inte är relevant. Har man koll på sitt blodsocker, tar sitt insulin och mår bra är risken ytterst minimal att man ska råka ut för en euDKA. Att det finns de som inte tar insulin i bantningssyfte kan man ju inte skylla på lchf-kosten. Om du läser det Erik, Göran och Agneta skrivit med en lite klarare blick så kanske du också kommer att förstå att du överdriver riskerna att drabbas av detta.

  Nu ger jag upp den här diskussionen eftersom det är tröttsamt att banka huvudet i väggen hela tiden.

 27. 127

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 97 YAT:
  Min poäng är att det inte finns anledning till att avråda någon från att äta LCHF, inte heller T1D.
  Om metabola balansen mot förmodan skulle spåra ur så hinner man känna att det är något fel, och i första hand öka kolhydratintaget, och i andra hand söka sjukvård om det är riktigt fel.
  I stället har man alla chanser att förbättra sin hälsa med LCHF.

  Min poäng är fortfarande att det inte finns någon anledning att avstå från att informera om, att avfärda eller bagatellisera, den reella risk som finns för euDKA vid alltför strikt LCHF, vad man måste se upp med och vad man absolut måste veta om för att undvika att hamna där.

 28. 128
  I Like Neil Young säger

  @ Bettan Sjögren:
  Bettan – Jag antar att man kan kalla dig för nån form av hjälte. Om du inte misstycker.

 29. 129

  @ Bettan Sjögren:
  Ja, det är precis vad YAT vill av någon anledning, att avråda folk från att äta LCHF .

 30. 130
  Docent Göran säger

  Är det inte konstigt att nonsensargument mot LCHF kan skapa en av de längsta trådarna hos Annika.

  Är det någon som kan förklara detta fenomen?

 31. 131

  För det har brutits mot regeln att inte mata trollet gissar jag…

 32. 132
  Lars Henrik säger

  @ Bettan Sjögren:
  I Like Neil Young Skrev:

  @ Bettan Sjögren:
  Bettan – Jag antar att man kan kalla dig för nån form av hjälte.Om du inte misstycker.

  Jag vill gärna se det på så sätt, en av flera hjältar och hjältinnor för en god sak. Om du inte misstycker vill säga 🙂

 33. 133
  Annika Dahlqvist säger

  @ 127 YAT:
  Jag tycker att det får vara nog nu med denna diskussion. Den går bara runt.
  Vi är i grunden ganska ense.
  Du kan starta en egen blogg där du varnar för euDKA, och vi fortsätter här att varna för högkolhydratkost till diabetiker och personer med metabola syndromet.

 34. 134

  Docent Göran Skrev:

  Är det någon som kan förklara detta fenomen?

  Mera känsla och försvarsinstinkt än utbyte av gedigen kunskap kanske. Många inlägg har varit uttryck för ren och skär indignation. Vi har efter vart lärt oss mycket om insulinresistens och metabolt syndrom inklusive D2, men kunskapen om D1 s specifika problematik känns som lite grundare.

 35. 135
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  Mera känsla och försvarsinstinkt än utbyte av gedigen kunskap kanske.

  Jag tror att du har rätt i detta.

  Indignationen ligger kanske i insikten att etablissemanget i diabetesfrågan inte är inriktat på någon annan vård än av själva ”Mammon”.

 36. 136
  Thomas Jansson säger

  Nåja, även om det varit en hel del ”luft” i den här tråden så kommer det fram ett och annat av större betydelse.

  Churchill lär ha yttrat ”Den nyttigaste läxa livet lärt mig är att idioterna många gånger har rätt” vilket jag ofta brukar tänka på när man hör något som verkar helt tokigt från början,,,,

 37. 137

  Inför det nya året så tar vi med oss hur viktigt det är att tänka själva och inte låta oss bli duperade av andra.
  https://matfrisk.com/2015/12/28/avsloja-flumtank-eget-och-andras/

 38. 138

  Mycket har vi lärt oss, men det finns alltid mer att lära.
  https://www.kostdoktorn.se/unga-riskerar-livet-med-farlig-bantningsmetod

 39. 139
  Thomas Jansson säger

  @ jala:
  Denna ”bantningsmetod” är rätt så välkänd och ger ett gott exempel på att insulin är fettupplagrande.
  I idrottssamangang är insulin räknat som doping – de flesta som lyfter skrot känner någorlunda till hur man kan öka muskeltillväxten genom att äta kolhydrater i samband med träning. Det är inga jättemängder med kolhydrater de stoppar i sig,,,,

  Då och då stöter man på folk som anser att en typ 2 med höga insulinnivåer har lättare att öka muskelmassan, sant eller inte men den frågan kommer upp då och då och detta verkar inte osannolikt.

  Styrketräning är oxå ett effektivt sätt att hålla blodsockret lågt genom att man tömmer depåerna i musklerna. Vill man lära sig detta så läser man på hur de sockerdrivna idrottarna kolhydratladdar och gör sedan exakt tvärtom,,,,

  Inte oväntat är styrketräning den effektivaste metoden för att gå ned i vikt, lågt blodsocker, lågt insulin. Naturligtvis med LCHF, kosten betyder runt 80% och motionen 20% hävdar de flesta jag pratat med. Det går i stort sett inte att kompensera dålig kost med träning.

  En lite utsvävning när vi ändå diskuterade insulinet,,,,

 40. 140
  I Like Neil Young säger

  @ Thomas Jansson:
  Intressant..:)
  Jag är ju både gammal styrketränare såväl som längdskidåkare och motionslöpare.
  Tänkte försöka dra igång med några av dessa gamla aktiviteter igen nu efter nyår. Några nyårslöften måste man ju ha. Det blir väl löpning i naturen och situps och annan magträning ihop med lite armstyrka. Vi får ser hur bra det kan bli så här vid 50plus åldern..:)

 41. 141
  Thomas Jansson säger

  @ I Like Neil Young:
  Jag är 60 fyllda och i mitt livs bästa form,,,,

  Jag har det mesta hemma numera för att slippa resorna, spinning och styrkeprylar. Kan vara trevligt med att besöka ett gym då och då men det blir mest träning av käkmusklerna där,,,

  Kör en variant ”slowtraining” som går sakta och tungt – det ska visst fungera som högintensiv träning. Jag började spontant med detta för flera år sedan och sedan började många att skriva om det – mycket kettlebells blir det då det går fort och är effektivt,,,,

  Finns massor med info på nätet om ”slowtraining”:

  https://andyadams.org/high-intensity-training/

  Ps
  Jag kan inte mycket om träning men de flesta man ser på ett gym kör med alltför lätta vikter – rätt i början för att bygga upp lederna men även rätt så vältränade figurer idgar ofta ren ”husmorsgympa”.

 42. 142
  Docent Göran säger

  Intressant diskussion som nu har dykt upp men som kanske inte har så mycket med T1D att göra.

  Själv har jag aldrig varit ’överdrivet’ intresserad av sport eller styrketräning, Däremot har jag under alla år motionerat ’måttligt’ typ joggat 5 km två gånger veckan fram till min allvarliga infarkt. Enligt överläkaren var det troligen detta som gjorde att jag över huvud taget överlevde. Även om jag inte litar på kardiologernas ’expertis’ kanske det ligger något i vad han påstod.

  Tyvärr har jag sedan dess inte kunnat springa men dock småjogga och cykla. Däremot har jag inte haft problem med korta perioder av intensivt arbete i trädgården och med en pulsmätare har jag noterat att då lyckats komma upp i min maxpuls då det förstås har tagit stopp men sedan efter ett par minuter kunnat ta en ny ’holmgång’ med hackan eller spaden. Jag är dessutom övertygad om att detta är något som är väldigt nyttigt för allvarligt hjärtsjuka människor.

  Apropå expertisen hos hjärtläkare så dog hälften av infarktpatienterna för 60 år sedan då ’experterna’ i det närmaste band fast offren i sängarna så att de inte kunde röra sig. Då var det till slut någon våghalsig klinikchef som vågade bryta mot denna religion och istället tillät patienterna att stiga upp och röra sig efter infarkten. Personalen ansåg att han betedde sig som en mördare i klass med Hitler men när det ganska snabbt visade sig att antalet dödsfall dramatiskt minskade ’konverterade’ personalen och slutade göra ’Hitlerhälsningar’ när de mötte sin klinikchef – han blev istället en ’Jesusfigur’.

  Där ser man hur religioner snabbt kan förändras.

 43. 143

  @ Docent Göran:
  Jag ser fram emot när kostråden kommer att genomgå samma revolution.

 44. 144

  Det kanske är närmare än man tror!

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6334904

  Bönderna efterfrågar kor, som mjölkar fetare mjölk!
  Det var bättre förr, eller hur?

  LCHF sätter spår efter sig , det är tydligt!

 45. 145
  Docent Göran säger

  Erling Skrev:

  ag ser fram emot när kostråden kommer att genomgå samma revolution.

  Erling Skrev:

  LCHF sätter spår efter sig , det är tydligt!

  Detta berör den ’eviga’ (?) frågan om när ett så kallat paradigmskifte sker inom ’vetenskapen’. Egentligen har vi inget entydigt svar på den frågan.

  Min egen misstanke är att det är först när det i samhällsskala visar sig att någonting som är viktigt håller på att totalt haverera som vår gemensamma hälsa och då man dessutom kan se väldigt tydliga samband till en möjlig orsak som t.ex. sambandet mellan socker och fetmaepidemin som det har skapats ett utrymme för ’revolutionärt’ nytänkande.

 46. 146

  Jag tror att fler och fler bland allmänheten ger katten i gällande råd, därför att trovärdigheten urholkats. Därvid kommer rådgivande myndighet att tappa i betydelse. Kvar står en massa samhällsfunktioner typ sjukhus, dagis och äldrevård, som i princip måste följa SLV. Där får man invänta de sanna rebellerna, som trots påtryckningar uppifrån vågar satsa på hälsosam kost i st f SLV-menyerna.

 47. 147
  Erik Edlund / MatFrisk Blogg säger

  Docent Göran Skrev:

  Detta berör den ‘eviga’ (?) frågan om när ett så kallat paradigmskifte sker inom ‘vetenskapen’. Egentligen har vi inget entydigt svar på den frågan.

  Ett paradigmskifte kan utvecklas som en tsunami. På öppet vatten är den nästan omärklig, först när den når land blir den uppenbar för alla.

 48. 148
  Thomas Jansson säger

  Rent allmänt torde väl folks tillit till myndigheter och andra minskas rejält med tiden – i all synnerhet under den senaste tiden,,,,

 49. 149
  Docent Göran säger

  Thomas Jansson Skrev:

  i all synnerhet under den senaste tiden,,,,

  Du kanske har rätt!

  Min religiöse granne träffade jag senast då jag nyligen besökte hans gamla mor och som var vår trevliga granne under många år men nu ligger på ett vårdhem. Vi kom då att tala om medicinering eftersom det är så uppenbart att man på ett år lyckats droga ned denna mycket klartänkta kvinna så att hon nu nätt och jämt känner igen oss.

  Han höll då en föreläsning för mig om läkemedelsbolagens kriminalitet som fick mig att tappa hakan. Han var nog en av de sista personer som jag skulle kunna tänka mig hålla en sådan föreläsning.

 50. 150
  Thomas Jansson säger

  Ibland undrar man ju om all medicinering av de gamla är en modern variant på ättestupan?
  10 – 20 mediciner är ju ingen ovanlighet, man kan ju inte skylla på livsuppehållande åtgärder heller då många är så sjuka att de knappast har ett liv värt att leva.
  Vi hade en tjeckisk läkare på vår vårdcentral som tyckte vi svenskar var konstiga för att vi ville leva så länge som möjligt även om det var innehållslöst.
  Cornelius å andra sidan dog ung men ansåg själv att få levat så mycket som just han.
  Nåväl, den svenska ”åldringsvården” får mig att tänka på ”dödens väntrum”, det får man se till att slippa – man ska dö frisk,,,,

 51. 151
  Docent Göran säger

  Thomas Jansson Skrev:

  Ibland undrar man ju om all medicinering av de gamla är en modern variant på ättestupan?

  De som arbetar inom sjukvården är väl medvetna om detta.

  Det slutliga medlet heter morfin och ges till de svårt sjuka för att ”De inte ska ha ont!” Man kan ju se morfinets inverkan på andningsapparaten som ett medvetet barmhärtighetsmord om man vill försköna det hela. Varenda sjuksköterska känner till vad denna praktik går ut på.

  När man som vi har gjort, påpekar detta faktum som anhörig, får man ett krusat leende till svar från den stackars (?) sjuksköterska som utför akten.

 52. 152
  Thomas Jansson säger

  @ Docent Göran:
  Ja, det är möjligt – men är man så långt gången gör det nog detsamma om man somnar in med lite bedövning?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa