Fett eller socker – vad är värst?

Vetenskapens Värld  ikväll kl 20. Programledare Victoria Dyring.

Även 22/4 och 26/4, och på SVT Play.

Det handlar om filmen som Kostdoktorn kommenterade här.

Eller på hans engelska blog.

Ja vad tyckte vi nu om filmen?
De poängterade flera gånger att ett experiment på två personer inte är utslagsgivande, men ändå sa den ene på slutet att alla fettdieter (eller sa han ”Fad diets”?) är förkastliga.

I chatten efteråt deltar Mai-Lis Hellénius och Ulf Riserus, två mättat-fettskrämda representanter för etablissemanget. De kunde väl ha tagit med Fredrik Nyström som har en mer balanserad syn på fett.

Ann Fernholm kommenterar bra om filmen.

 

 

Comments

 1. 101
  Sparristroll säger

  3-4 kg vatten har jag för mig att glykogenreserven kan binda. Det betyder att skillnaden i fettfri massa mellan den tvilling som ätit kolhydrater respektive den som undvikit kolhydrater borde vara mostvarande i enbart vatten. Den som ätit mer fett har en naturligt högre kvot fettprocent/fettfri massa och lägre vikt än den som ätit mycket kolhydrater.

 2. 102

  79@ Thomas Jansson:
  Lite svårt att dra några slutsatser utifrån en powerpointserie. Han håller på att balansera insulin mot kolhydrater hos diabetiker, som fystränar, vilket i sig är intrikat. Hade varit mycket mera givande om karln studerat de idrottande diabetikernas situation vid fettförbränning och ketos.

 3. 103

  Bo Blomberg Skrev:

  @Erling o Tombola:
  såg en uträkning som Björn Hammarskjöld gjorde förra året angående en vasaloppsåkare. Björn påstod att en människa max kan ha en energiåtgång på ca 1000 kcal per timme (8 kcal per minut är således lite i underkant då, fast för en motionär kanske det stämmer?). En elitvasaloppsåkare kör på under 4 timmar, säg 4 timmar, det går då åt 4000 kcal, det motsvarar ca ett halvt kilo kroppsfett… har man 10% fett i kroppen så är det 8 kg för en 80 kgs person. Det räcker till många vasalopp det, närmare bestämt 16 stycken… Enligt Stigs bilder så är glukogenreserven (när det är
  fullt) ca 500 gram kolhydrater, det motsvarar alltså ca 2000 kcal. Antar att det är det första som går åt i loppet och sen måste man plocka resten från fettet, resten är då ca 2000 kcal vilket motsvarar 2-3 hg fett… detta om energin, säger förstås inget om vatten, salt osv, men ganska intressant ändå.
  Om man inte gör ett skvatt utan bara går omkring ”normalt” i sin bostad och möjligen gör nåt varv runt kvarteret, hur mycket energi behöver man då? Antar att större delen av det man äter varje dag ändå går åt till att underhålla och repararera alla system man har. Nån som vet hur mycket?

  En vasaloppsåkare har tillgång till en massa snabba kolhydrater utefter spåret, annars skulle de gå in i väggen efter någon time, alltså har deras energibalans inte så stort underskott. Om Du bara rör dig lite sporadiskt utan att anstränga Dig drar Du ca 2 kcal/min. I total vila drar Du 1 kcal/min.

 4. 104

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 83 Erling:
  Ni skriver glukagon, men ni kanske menar glykogen. Glukagon är det hormon från bukspottkörtelns alfaceller som stimulerar levern till glukoneogenes.

  Ja, Du har rätt, var lite ur form, när jag skrev det.

 5. 105
  Pelle Dinkelspiel säger

  Björn Ferry hävdar i sin utgivna bok, att när han la om sin kost och började med strikt LCHF, så kom resultaten. Han beskriver dessutom en massa bonuseffekter i hälsan förutom den träningsmässiga delen. Det verkar som fler och fler idrottare börjar reducera intaget av kolhydrater väsentligt. Intressant läsning från en karismatisk person. Synd att han ska sluta, nu när han började prestera bra resultat i slutet av säsongen.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa