Fett eller socker – vad är värst?

Vetenskapens Värld  ikväll kl 20. Programledare Victoria Dyring.

Även 22/4 och 26/4, och på SVT Play.

Det handlar om filmen som Kostdoktorn kommenterade här.

Eller på hans engelska blog.

Ja vad tyckte vi nu om filmen?
De poängterade flera gånger att ett experiment på två personer inte är utslagsgivande, men ändå sa den ene på slutet att alla fettdieter (eller sa han ”Fad diets”?) är förkastliga.

I chatten efteråt deltar Mai-Lis Hellénius och Ulf Riserus, två mättat-fettskrämda representanter för etablissemanget. De kunde väl ha tagit med Fredrik Nyström som har en mer balanserad syn på fett.

Ann Fernholm kommenterar bra om filmen.

 

 

Comments

  1. 1
    Anders S säger

    Utan att ha sett filmen konstaterar jag att det är farligt att banta! För de allra flesta organismer innebär minskad näringstillförsel intensifierat åldrande.

  2. 2

    @ Anders S:
    Det där kan man ha synpunkter på. Vi ska nog kunna klara av vissa perioder med näringsbrist då naturen inte alltid tillhandahållit rik tillgång på föda. Även de som har svultit under krigsåren ser ut att i många fall kunna leva rätt länge och har klarat sig förhållandevis bra. Vid en jämförelse kanske bättre än dagens övergödda människor?

  3. 3
    Anders S säger

    natan skrev:

    Vi ska nog kunna klara av vissa perioder med näringsbrist då naturen inte alltid tillhandahållit rik tillgång på föda.

    Hälsoaspekten av lågkolhydratkost är mest intressant. Ser fetma endast som ett symtom på olämplig kost, inte som en sjukdom som behöver behandlas utom i extremfall. Som alltid är det bättre att åtgärda orsakerna istället för symtomen.

  4. 4

    Lågkolhydratkost betyder att vi konsumerar från fettdepåerna så länge som de är välfyllda och kroppens celler behöver då i alla fall inte lida brist på energi. Bantar man med lågkolhydratkost är det bara att se till att man får tillräckligt med vitaminer och mineraler så slipper kroppens celler ta stryk.

    Andra alternativ som svältbantning med kolhydrater är en helt annan sak.

  5. 5

    Kanske handlar det om detta tvillingpar?
    https://www.kostdoktorn.se/socker-eller-fett-vilket-ar-varst

  6. 6

    Ofattbart att man plockar in Mai-Lis Hellénius stup i kvarten!

  7. 7
    Annika Dahlqvist säger

    @ 4 Pingo:
    Det man får brist på vid långvarig fasta eller svält är väl protein? Då börjar man konsumera sina muskler.

  8. 8

    @ Annika Dahlqvist:
    Javisst, jag glömde proteinet.

  9. 9
    Lars Henrik säger

    Gäst Skrev:

    Kanske handlar det om detta tvillingpar?
    https://www.kostdoktorn.se/socker-eller-fett-vilket-ar-varst

    Misstänker att det är så. Här är i sådant fall Kostdoktorns kommentarer till BBC-filmen:

    https://www.dietdoctor.com/sugar-vs-fat-on-bbc-which-is-worse

  10. 10
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    SOCKER förstås!!
    Syntetiskt ’socker’ sätter jag allra överst på ’värsting-listan’ – tätt följt av margariner och andra manipulerade lättprodukter.

    Fett, om det är naturligt mättat fett, finns inte ens med på min lista!!

  11. 11
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    Förresten – filmen om tvillingarna var så vinklad och felaktig att det blev ren komedi. Den är verkligen inte värd att ödsla tid på. Man blir bara förbaskad – men den som behöver höja blodtrycket kan ju se den!! 😉

  12. 12
    Dennis säger

    Då är vi tillbaks på ruta ett och att tallriksmodellen är bäst.

  13. 13

    Hur man kan utsätta en person för en glucostest efter en månad utan socker och tro att det ger ett bra svar är verkligen lustigt. snacka om snedvridet test!

  14. 14
    Annika Dahlqvist säger

    Och testet med aktiehandeln! Man kan bara påminna om minnesmästaren Mattias Ribbing, som fungerar bättre med LCHF.

  15. 15

    Nr 11. Du har helt rätt eftersom dom utgick från en värld med mycket kolhydrater!
    Vissa sanningar kom ju fram, men sen gick dom inte alls vidare med vad som nu händer i ett längre förlopp…. Dvs. Fungerar verkligen hjärnan sämre med ketondrift? Här hade ju ”grabben” fortfarande abstinensbesvär och det gick ju inte så bra! Dvs. jättedåligt av den där kvinnliga forskaren! Är det så bra med högt insulinarbete i längden? Tydligen inte enligt deras expert och sen berördes det inte mer….. Helt klart blir insulinarbetet lite sämre om man nu inte belastar, tränar det….. åsså fick dom fram ett negativt resultat av det! Var dom egentligen läkare…. dom som deltog i denna lilla studie? Lite konstigt det! Och sen står den programansvarige är på slutet och sammanfattar… jaja…

  16. 16
    Majoren säger

    Kostdoktorn gjorde ett utmärkt bemötande av det något korkade programmet på sin engelska blogg här: https://www.dietdoctor.com/sugar-vs-fat-on-bbc-which-is-worse

  17. 17

    Majoren Skrev:

    Kostdoktorn gjorde ett utmärkt bemötande av det något korkade programmet på sin engelska blogg här: https://www.dietdoctor.com/sugar-vs-fat-on-bbc-which-is-worse

    och på svenska:
    https://www.kostdoktorn.se/vetenskapens-varld-om-fett-och-socker

  18. 18
    Georg W säger

    Den multinationella livsmedelsindustrin är alltså så mäktig att de kan få mitt favoritprogram sedan 100 år tillbaka, att publicera dessa vantolkningar utan att som brukligt är diskutera programmet efteråt med någon expert företrädesvis från någon (?) av fettdieterna. Efter två tre utmärkta vetenskapligt korrekta program för något år sedan eller två, som beskrev de biokemiska processerna som sker. Trodde jag i min enfald att programredaktionen var metabolt medveten.
    Nu är Vetenskapens Världs vetenskapliga och episka trovärdighet plötsligt förlorad.

    Fast det var intressant att 50% socker och 50% fett är en perfekt kombination för vårt undermedvetna belöningssystem. Var det inte någon här nyligen som diskuterade detta fenomen? Jag kan inte föreställa mig att det finns någon bedrägligare drog än det.

  19. 19
    Dinkelspiel Pelle säger

    Programmet innefattade för få personer under alldeles för kort tid och under alldeles för speciella förhållanden för att kunna dra några rimliga och korrekta slutsatser. Det skulle vara intressant om det gick att göra testet med större referensramar och under längre tid.

  20. 20

    Nästan alla svar Mai-Lis Hellénius gav, i chatten, började så gott som alltid med ”Bra fråga”! Bra fråga såg det ut att vara när frågan kunde gynna hennes egen uppfattning. Något har hon i alla fall lärt sig av LCHF – att snabba kolhydrater som lösgodis är ogynnsamt – att vitt bröd inte är bra – att söta drycker inte är hälsosamt, hon tycker dock inte att man ska avstå, bara dra ner!

    Vem bestämde att Mai-Lis Hellénius och Ulf Risérus skulle vara chattpersoner? Det var ett dåligt val tycker jag. Det kunde ju åtminstone ha varit en för och en emot och inte två fettskrämda etablerade. Hela programmet och chatten sänker Victoria Dyring och Svt i mina ögon.

  21. 21
    Dinkelspiel Pelle säger

    Är det någon här, med lång LCHF-diet, som har testat sina egna insulinvärden regelbundet? Jag antar att han som gick på fettkostdieten bara hade en tillfällig hög nivå. Någon som är mer insatt som kan förklara sambandet.

  22. 22

    Kommer att tänka på Galenskaparna 🙂

  23. 23
    Pre-diabetiker säger

    @ Dinkelspiel Pelle:
    Inte alls regelbundet, endast två gånger under en 5-årsperiod.
    S-insulin 12.6 uU/ml (ref. 3 – 8 uU/ml)
    S-insulin 98 pmol/L (ref. <140)

    Tyvärr olika benämningar hos två olika läkare/lab.
    Svårtolkat för min del med jämförelsen. Tidpunkten var med 5 månaders mellanrum.

  24. 24
    Lars M säger

    Majoren Skrev:

    Kostdoktorn gjorde ett utmärkt bemötande av det något korkade programmet på sin engelska blogg här: https://www.dietdoctor.com/sugar-vs-fat-on-bbc-which-is-worse

    Kostdoktorn sprider precis samma korkade generaliseringar kring ämnen han har noll koll på när han refererar värdepapperstrading till apor och slump. Läkare ska hålla sig till det de begriper och TV-makare ska göra det de är bra på, dvs underhållningsprogram. Så fort de ger sig in på områden utanför den egna kompetenssfären blir det fel.

  25. 25

    Det är ju allvarligt om ketondrift gör att man måste nalla på muskelmassan.
    Fettdoktorn har ju också erkänt att hon har svårt att ta hand om sockret vilket fettätaren i programmet fick – låter det inte tänkvärt?
    Det är klart att ett sånt program får blodtrycket att höjas på LCHF:fantaster.

  26. 26
    Laughlyn säger

    @ viola:

    ”Det är ju allvarligt om ketondrift gör att man måste nalla på muskelmassan.”

    Javisst, fast så är det ju självfallet inte. Det finns inga metabola mekanismer som gör att kroppen tvingas till glukoneogenes med eget protein som bas bara för att den inte får just kolhydrater via kosten. Våra kroppar är inte suicidala.

    Jag har ingen aning om hur de mätte muskelmassan i ”dokumentären”, men det verkar som att de bara räknade bort reduktionen i fettprocent från den totala viktnedgången och skrev över resten på förlorad muskelmassa. I så fall hamnar ju all förlust av vävnadsbunden vätska på muskelkontot, vilket förklarar den enorma muskelreduktionen – två kilo är sjukt mycket muskler och, förlust av detta ligger nära de nivåer man hade kunnat vänta sig av någon som inte ätit alls på flera veckor.

    Det faktum att båda bröderna påstås ha tappat muskelmassa talar också för detta – en marginell kalorireduktion leder inte till egentlig förlust av muskelmassa på såhär kort tid ifall du äter tillräckliga mängder protein.

    ”Fettdoktorn har ju också erkänt att hon har svårt att ta hand om sockret vilket fettätaren i programmet fick – låter det inte tänkvärt?”

    Kolhydratrestriktion gör inte att kroppen ”glömmer” hur man hanterar sockret. Fast vi fick ju inte ens något resultat angående glukostoleransen för HF-broderns del – de mätte alltså vid ett enda tillfälle upp ett något högre fastesocker för hans del, vilket kan ha en mängd orsaker, medan det verkligt intressanta i fråga om insulinresistens är hur hans kropp skulle reagera på ett vanligt glukostoleranstest.

    Sedan säger ju ”läkaren” som undersöker HK-brodern rakt ut att det är önskvärt att kroppen producerar mer insulin i syfte att hantera den ökade andelen sockerarter i kosten. Det är ju rent vansinne, det är ju just ett sådant tillstånd som resulterar i insulinresistens och diabetes.

  27. 27
    Laughlyn säger

    @ Dinkelspiel Pelle:

    ”Är det någon här, med lång LCHF-diet, som har testat sina egna insulinvärden regelbundet? Jag antar att han som gick på fettkostdieten bara hade en tillfällig hög nivå. Någon som är mer insatt som kan förklara sambandet.”

    Om du menar högfettbroderns fastesocker vid det enskilda mättillfället så har det med största sannolikhet ingenting med högfettdieten att göra, utan är relaterat till andra faktorer som vi inte får veta någonting alls om, t. ex. proteinmängden i kosten, hur han har sovit föregående natt, ifall han är stressad eller nyligen har ansträngt sig osv.

    En människokropp i ketos kommer dock att reagera förhållandevis starkt på den plötsliga glukosbelastning som ett glukostoleranstest inbegriper, eftersom kroppen under ketostillståndet helt enkelt har nedreglerat sin glukosmetabolism. Det här kan se ut som klassisk insulinresistens, men försvinner vid återintroduktion av kolhydrater i kosten:

    https://ajpendo.physiology.org/content/305/12/E1521

  28. 28
    Georg W säger

    Vi här, som tillhör de initierade, måste fråga oss själva om vi är MER kunniga än dessa forskare och högutbildade akademiker. Kan det vara så att dessa människor är okunniga om de fel de genomför i det här testet. Uppenbart är att Viktoria Dyring är helt okunnig och svalde vartenda ord som sades i filmen, tillsammans med några miljoner andra svenskar. Filmen har ju också fått global spridning, som det verkar.

    Det kanske är så att det här var en mycket välregisserad föreställning för att ge våra belackare vatten på sina kvarnar och många omedvetna medborgare kan förnöjsamt luta sig tillbaka med att de haft rätt hela tiden.

    Jag är en skadad konspirationsteoretiker och jag kan inte se att enda bevis för att de som gjort filmen är okunniga och dumma i huvudet. Alltså är det en föreställning som ska lugna massorna och få dem att fortsätta att konsumera socker.

    Nästa fråga är i vems intresse de gör denna film?

    För min del är det uppenbart att Midgårdsormen (den globala kapitalismen) här smugit sig in för att korrumpera folks medvetanden.

    Vi är chanslösa, när det gäller masskommunikation. Vi spelar inte ens i samma liga som de multinationella.

    Den här filmen är ett stort steg tillbaka i det kollektiva medvetandet.

  29. 29

    @ Georg W:
    Ja, ett mycket onödigt, oseriöst program. Kan bara hoppas Ann Fernholm med flera kan få igång seriösa koststudier. Ja, man kan undra vem som betalat denna konstiga mini-studie…

  30. 30

    viola Skrev:

    Fettdoktorn har ju också erkänt att hon har svårt att ta hand om sockret vilket fettätaren i programmet fick – låter det inte tänkvärt?

    Ja, Annika Dahlqvist (OBS) har erkänt att hon har svårt att ta hand om sockret men inte på grund av LCHF-kosten, som har gjort henne symtomfri från flera sjukdomar, utan sedan minst 25 år tillbaka i tiden! https://annikadahlqvist.com/2011/09/16/dagens-glukostoleranstest/
    Man ska inte kasta sten om man inte vet vad man kastar på!!!

  31. 31

    @ Laughlyn:
    Det sista stycket är klokt sagt av dig. Kroppen ska ju inte under några omständigheter producera mer insulin. Då är det ju något som är fel i ”sockerbalansen” i kroppen. Läkare och sjukvårdens anställda tar alldeles för lätt på detta. Det är förstås ett sjukdomssympton att ha höga blodsockernivåer så att kroppen tvingas till höjd insulinproduktion! Det borde tas lika allvarligt som ex. illasinnad celltillväxt.

  32. 32

    Kan väl lägga till om insulinet att förstår att kroppen även vid ketondrift kan få vissa sockertoppar som kräver ökad insulinåtgång. Om kroppen mister sin förmåga att möta dessa toppar vid keton/ökad fettdrift, det ligger utanför min kompetens 🙂 men kroppen brukar alltid på sikt har strategier för att uppnå balans. Det ser vi med syra/basbalans, där kroppen bokstavligen kommer knapra på benstommen för att hålla balansen, dvs Ph 7.4.

  33. 33

    Oseriöst program var ordet! Det programmet borde inte få heta vetenskap! Jag tänker anmäla programmet till radio. och TV-nämnden. Det senaste jag sett före det igår handlade om generation IV av kärnreaktorer. Då tröttande jag på det programmet, men bråkade inte.

    Själv kör jag LCHF, startade med GI 2006, smög över till LCHF.
    Äter inte mycket fett, men undviker naturligtvis margariner, äter lite av snabba kolhydrater, en potatis i månaden i snitt, En liten bit morot till frukosten, min hund gillar morot, så han får en stor bit.
    Närminnet är väl inte det bästa, men glad, pigg och smal. Jag är friskare än jag varit på 40 år är 75 snart. Har börjat småspringa ibland när jag rastar hunden, fast inte när det är ishalka.
    Undviker inte fett, undviker mjölk, äter ett (!) äpple högst om dagen, i bärtider äter jag vinbär, helst röda. Undviker mjölk, för lite fett i den, kör äkta vispgrädde i kaffet i stället för två-tre sockerbitar. Tappar inte humöret, blir aldrig vrålhungrig. Pluggar uranbrytning och kärnkraft! Min blogg vilar för tillfället, men där finns en del att läsa.

  34. 34
    Peter_1020 säger

    Sa den ene tvillingen verkligen ”…alla fettdieter är förkastliga” på slutet? Jag tycker att han sa ”fetish diets” och inte ”fattish diets”. Kanske hörde jag fel… eller också gjorde översättaren det… Googlar man på båda uttrycken är det ”fetish diet” som får flest träffar. Det låter åtminstone rimligt i mina öron med den kommentaren. Det blir ju helstolligt ifall en dålig översättning gör att en slutkläm uppfattas helt fel.

    Med ”rätt” översättning kan jag dock bara hålla med. Båda dieterna de testade var alltför extrema för att passa mig i alla fall. I vardagen kan jag nog avstå från mycket av det söta men inte skulle jag ta en smörklick strax inför en tävling i en krävande konditionssport i alla fall.

  35. 35

    @ Peter_1020:

    Utan att ens ha sett programmet (ännu) vågar jag mig på en gissning att han kan ha sagt ”fad diets”(?)

    https://en.wikipedia.org/wiki/Food_faddism

  36. 36

    Zonen Skrev:

    Helt klart blir insulinarbetet lite sämre om man nu inte belastar, tränar det….. åsså fick dom fram ett negativt resultat av det!

    Ja, det är väl ungefär som om den ene brodern suttit still i en fåtölj i en vecka och i princip bara fått gå till toaletten, medan den andre hållit igång som vanligt. Därefter skulle de omgående tävla i 1000 m löpning, Inte så svårt att räkna ut vem som skulle kommit först i mål……

  37. 37
    Peter_1020 säger

    @ neoLITE:
    Han lät inte som en dansk när han sa det men det kan mycket väl vara så han sa ”fad diet” också. I vilket fall som helst blir ju översättningen av det lika galen.

  38. 38

    Någon antydde att det blev missvisande för att fettätaren inte hade hunnit igenom ”abstinensbesvären”. Det är inbakat ett budskap i det uttrycket – att kolhydrater är farliga, jämförbara med knark för man får abstinensbesvär när man slutar knarka.
    Man kan ju också se det som att kolhydrater är en naturlig del av kosten och att man självklart mår dåligt om man inte äter en kost som innehåller alla komponenter. Men vi människor är ju väldigt flexibla och vänjer oss till slut. Vad jag förstår så finns det folk som kan ha riktigt jobbiga och ibland långvariga ”abstinensbesvär”

  39. 39

    @ Peter_1020:

    Nu har jag sett klippet – och han säger ”faddish”! Det är alltså en felöversättning.
    Vad det skulle ha med danska att göra vet jag inte… 😉

    https://www.collinsdictionary.com/dictionary/english/faddish

  40. 40

    De som har gjort programmet har stor kunskap om fett/kolhydrater/LCHF och förstår exakt vad de gör. De har designat hela förfarandet (tvillingar, endast en månad, just de test som gjordes, kommentarer, lögner etc) för att skapa tvivel och förmå miljoner människor med begränsad kunskap att fortsätta äta socker och hålla sig till tallriksmodellen. Detta var en av de starkaste motattackerna från Big Pharma & Big Agra hittills, men detta är bara början. Etablissemanget kommer att slå tillbaka allt hårdare och mer ursinnigt.

    Tack Internet att sanningen kan få en chans! Lycka till alla som återigen tvingas gå in i långa förklaringar mot alla i er närhet.

    Glöm inte heller att kolhydrater har vissa fördelar (det är därför evolutionen gjort att människan älskar dem) men BARA om du är 1) Ej redan är insulinskadad (vilket nästan alla över 30 år i världen är) OCH 2) Du rör dig många timmar varje dag. Detta stämmer endast på ett fåtal och då bör kolhydraterna utgöras av bär/frukt/rötter.

  41. 41
    Georg W säger

    @ 38 viola:
    Försöker du säga att bröd, pasta och muesli är nyttigt, så har du kommit fel. Det är en synnerligen onaturlig del av kosten.

  42. 42
    Annelie säger
  43. 43
    Peter_1020 säger

    @ neoLITE:
    Danskarna byter ju alltid våra ”t” mot ”d”. Du har väl hört danskar prata(?) 🙂 Jag hade dock lite svårt att höra ”faddish” i de dåliga högtalare jag har i min laptop men det kanske beror på vad man förväntar sig höra. Att det är en monumental felöversättning kan vi väl enas om.

  44. 44

    viola Skrev:

    Någon antydde att det blev missvisande för att fettätaren inte hade hunnit igenom ”abstinensbesvären”. Det är inbakat ett budskap i det uttrycket – att kolhydrater är farliga, jämförbara med knark för man får abstinensbesvär när man slutar knarka.
    Man kan ju också se det som att kolhydrater är en naturlig del av kosten och att man självklart mår dåligt om man inte äter en kost som innehåller alla komponenter. Men vi människor är ju väldigt flexibla och vänjer oss till slut. Vad jag förstår så finns det folk som kan ha riktigt jobbiga och ibland långvariga ”abstinensbesvär”

    Ja visst finns det olika grader av kolhydratberoende, liksom det finns olika grader av alkoholberoende. Banorna i hjärnan är likartade. Sen varierar också förmågan att ställa om till ketonproduktion i st f glukosdrift. Det är lättare för unga personer, medan äldre, med väl etablerad glukosdrift kan behöva flera veckor till att få levern att leverera ketoner. Under tiden förser den kroppen med glukos via glukoneogenes med protein som bas när glukagonreserverna är slut. Fastar man i detta läge äter man upp sitt egna protein – ett typiskt läge för jojo-bantare. (Svar till Annikas inlägg nr 7)

  45. 45
    Thomas Jansson säger

    44@ Erling:

    ”Under tiden förser den kroppen med glukos via glukoneogenes med protein som bas när glukagonreserverna är slut. Fastar man i detta läge äter man upp sitt egna protein – ett typiskt läge för jojo-bantare.”

    Hur ser glukagonreserverna ut för en persom som äter max 20 g kolhydrater om dagen ut och hur varierar de med tiden om personen i fråga tränar exempelvis var 3:e dag?

  46. 46

    @ Georg W:
    Vad jag säger är att kolhydrater är en naturlig del av kosten – fast inte mängder av rent socker förstås.

    @ Erling:
    Vi är alla matberoende.

  47. 47
    Annika Dahlqvist säger

    @ 25 viola:
    Jag är helt klar över att jag är insulinresistent, och de som är det har problem med blodsockerkontrollen. Jag tror att jag var det i flera år innan jag upptäckte LCHF. Om jag inte hade övergått till LCHF hade jag troligen varit utblommad diabetiker 2 vid det här laget.
    Det finns ingen riktig forskning som visar att ketogen kost minskar muskelmassan. Tvärtom finns det allt fler idrottsmän som upptäcker att de fungerar bättre på LCHF än på fettlåg och kolhydratrik kost, och det skulle de inte ha gjort om de förlorat muskelmassa.

  48. 48
    Thomas Jansson säger

    47@ Annika Dahlqvist:
    Läs Jeff Volek forskning som verifierar vad Skaldeman, jag och många fler har upptäckt.
    Att ketogen kost ger mera muskler och dessutom helt utan träning.
    Nu gjorde Volek sin forskning på 20-åringar men det tycks fungera utmärkt på gamla gossar oxå!

  49. 49
    Brelle säger

    Visst blir man som lekman fundersam efter att ha sett ett vetenskapsprogram på SVT om vådan av LCHF.
    Jag har ätit det under sex år, (jag är 74 nu) dessutom slutat med kolesterolmediciner, mot läkarordinationer, och trott på budskapet.
    Speciellt efter hj.infarkter för 22 år sedan befinner man sig i fritt fall jämfört med ”vetenskapen” i landet.
    Jag gick med i LCHF beroende på att släkten har diabetes och vill undvika det med min bakgrund.
    Vad ska jag göra?
    Köpa en blodsocker och blodtrycksapparat för ofta koll?
    Hur äta i förhållande till nu utan – lite – kolhydrater?
    Hur och varför ska jag kolla insulin?

  50. 50
    Georg W säger

    @ viola:
    Vad är kolhydrater om det inte är bröd, pasta och muesli? Du menar förstås frukt och rötter? Vad är det om inte orent socker? Så för dig är rent socker inte bra men de 80% rent socker som kolhydrater innehåller ska då vara nyttigt?

    Jag tror att du har fel. Vi ska bara äta kolhydrater för att bli feta inför vinterns svält och om det inte finns någon riktig mat. Vi är allätare för att överleva. Men det betyder inte att vi ska leva på dålig mat, som saknar näringsinnehåll och bara innehåller socker.

    Du får äta vad du vill Viola, men är det verkligen något du behöver föra till torgs. Kan du inte bespara folk att du låter normalförnuftig utan att veta vad du pratar om.

    Förlåt det sista, men det är så tröttsamt med dessa förståsigpåare som tycker att man ska äta allt och sen inte kan förklara vad det innebär. Vi är allätare av naturlig mat. Onaturlig mat ska inte ens allätare konsumera. Sen få du lista ut resten själv.

  51. 51

    Ann Fernholm har kommenterat gårdagens BBC-program. Klokt och klargörande som vanligt.

  52. 52

    Hon skriver på sin blogg ett sotareblod.se skulle jag tillägga…

  53. 53

    Nr 20. Jag ställer mig samma fråga. Varför nu använda sådana experter som nu Hellenius och Riserius är! Dom lever fortfarande kvar i det gamla…… och SVAGT av Vetenskapens värld som för något år sedan klarade av att sända Ann Fernholms utmärkta program om diabeteskost! Där och den gången kunde inte Hellenius svara på de frågor som Ann ställde till henne….
    Tydligen är någon nu inne och styr vad som får och bör sändas!!!!!
    Förmodligen samma någon som när SoS under två års tid behandlade dietistanmälningen mot Dr Dahlqvist och såg till att kostråden för sjuka blev SoS ansvarsområde….efter ett år….vilket innebar snabba och stora förändringar på SLV:s webbsidor!!!!!

  54. 54
    buddha säger

    Buddha sa att medelvägen är bäst , varför är folk så extrema när det gäller saker och ting?

    Även en av tvillingarna sa att allt han lärt sig på medicinal skolan var fel, så det betyder att det är fel på skolan och hur dom lär ut. Antar att skolan gör så som sinnet fungerar genom att yttra sig om saker som dom ej testat utan bara för att det låter bra i teorin. Så fungerar många av oss människor vi kan tex påstå att en sak är dåligt fast vi inte prövat det för att det verkar logiskt men mycket i världen är inte så logiskt. Som att gräset är grönare på andra sidan. Du kan experimentera med din kropp och vips har du mer kunskap än dom som gått flera år i skolan , det sa ena tvillingen själv. Och vem känner din kropp bättre än dig själv?

  55. 55
    Dinkelspiel Pelle säger

    @ Laughlyn:

    Det jag bekymrar mig mest för med LCHF är hur den kosten svarar på hård regelbunden träning.
    Även om många idrottsmän, enligt vad vissa hävdar, fungerar bättre med mindre andel kolhydrater och större andel fett och proteiner, så använder ju majoriteten av hårt idrottande människor fortfarande kolhydrater som det bästa kortsiktiga bränslet. Har dom fel menar ni? Jag tror själv i stort sett mycket på LCHF-modellens principer, men är väldigt tveksam till att den är optimal om man tränar väldigt hårt. Ett visst antal kolhydrater som snabbt förbränns för kortsiktighet, men däremot ett ökat fett och proteinintag för längre pass/sträckor borde vara bäst enligt mig. Det borde finnas någon modell som man kan använda sig av individuellt där man är progressiv och anpassar efter hur träningen bedrivs. Finns det någon här med egen erfarenhet av hård träning som backa upp fakta med egen träning?

  56. 56

    Ann Fernholms analys av jippoprogrammet ”Fett eller socker – vilket är värst?” rekommenderas varmt!

    https://ettsotareblod.se/fett-eller-socker-vad-ar-varst-en-kommentar-till-gardagens-tv-program/

  57. 57
    motionär säger

    @ Dinkelspiel Pelle:

    Googla på ”hård träning utan kolhydrater”.

  58. 58
    Thomas Jansson säger

    @ Dinkelspiel Pelle:
    Här finns det lite info som kanske kan vara en start;

    https://www.jonasbergqvist.se

    Kan oxå vara värt att läsa Jeff Volek

  59. 59
    Dinkelspiel Pelle säger

    @ Thomas Jansson:

    Hej! Jo, läste en hel del av vad han anser och mycket av den fakta han lägger fram verkar logisk och bra, men jag är fortfarande väldigt skeptisk till att uteslutande av, eller kraftig reduktion av kolhydrater, skulle vara optimalt för en elitidrottare eller väldigt seriös motionär. Han skriver ju även att det kan ibland behövas extra kolhydrater för personer som utför hård fysiskt ansträngning regelbundet. Jag har väldigt svårt att tro att professionella längdskidåkare( Johan Olsson) eller cyklister som medverkar i t.ex. Tour de France skulle klara sig bra på endast LCHF-kost. Dessa idrottare har ju tillgång till de bästa fysiologerna och läkarna som finns tillgängliga med senaste uppdaterade rön och även olika individuella tester, eftersom det är så mycket som står på spel med pengar, ära och berömmelse. För en normal person tror jag däremot att kraftig reducerad kolhydratkost är bra.

  60. 60
    Dinkelspiel Pelle säger

    För övrigt vill jag pusha för ett program som går på BBC knowledge ikväll (the truth about exercise med Michael Mosley). Hoppas att dom ägnar en del åt kost och inte bara träning..

  61. 61

    @ Dinkelspiel Pelle: @59
    Detta är intressant spörsmål. Hörde en intervju med skidåkerskan Charlotte Kalla i vintras. Hon har ju varit bättre senaste säsong än på flera år. Hon sa att hon lagt om kosten, men hon ville inte gå in på hur. Hon har också sagt att hon tränar med de norska landslagstjejerna och vi vet ju hur kompetenta de är. Kanske äter de lågkolhydratkost som ”grund” men toppar med kolhydrater/socker vid max prestationer?? Skidskytten Björn Ferry äter ju lågkolhydratkost men i slutet på säsongen sa han att han inför ett lopp ”slarvade” och åt lite av varje och då vann han. Har även läst om norske skidåkaren Petter Nortug att han lagt om kost (han tränar för sig själv) till lågkolhydrat. Senaste säsong hade han magrat ordentligt (även varit sjuk också). Kanske något fattats i hans upplägg? Kanske bara typ LCHF inte är nog för dessa elitpersoner, kanske måste toppa med något då och då.
    Du skriver om detta med tillgång till bästa experter – hur vet man vilka som är bäst. Om du jämför professor Mai-Lis Hellenius som utalade sig i svt´s chatt häromkvällen och skrev att man får fettlever av att äta mättat fett. Om du läser den nya länken som Annika lagt in till Ann Fernholm hon är doktor i biokemi (el liknande). Hon skriver där att enligt en studie som hon hänvisar till får man fettlever av socker. I vilket fall kan inte svt skilja på vilken expert som är bra eller dålig, hur ska gemene man kunna veta såvida man inte gör som v,i läser och läser och ”stöter o blöter”…

  62. 62
    Thomas Jansson säger

    @ Dinkelspiel Pelle:
    Det vore nog lite naivt att tro att Tour de France körs på spagetti & mamma Scans köttbullar.

    Frågan är väl om någon bland de 10 främsta har kört odopade?

    Lance Armstrong var den värste men han är nog i gott sällskap och ”alla” visste ju om hans övningar – att hans medtävlare inte sa något kan nog bara bero på en enda sak,,,

    Jag tror att fler och fler idrottare går över till LCHF-liknande kost men de använder mer eller mindre kolhydtrater under träning & tävling beroende på vilken sport de är verksama i.

    För en vanlig motionär finns det knappast någon anledning att äta kolhydrater, men för den som vill äta kolhtdrater kan ju lämpligen förlägga sin motion i anslutning till måltiden,,,

    Själv cyklar jag – hellre långt än fort och då är LCHF ett perfekt drivmedel!

  63. 63
    Thomas Jansson säger

    60 @ Dinkelspiel Pelle:

    https://www.amazon.com/Michael-Mosley/e/B00GSN1Q5Q/ref=ntt_athr_dp_pel_pop_1

    Väl värd att läsa och betydligt bättre än svamlet i boken om 5:2 fastan,,,

    Men jag har läst ännu bättre böcker oxå men allt finns inte i samma bok!

    Finns massor på nätet om detta – att köpa en bok är för att det är bekvämt,,,

  64. 64

    P.S. I svt´s Fråga Doktorn, någon gång runt årsskiftet, sa professorn Mai-Lis Hellenius att det finns transfetter i nötkött därför bör vi inte äta det. Hon kan alltså inte ens skilja på farliga (tillverkade industriellt ) och ofarliga (naturligt förekommande i kött). Frågan är om hon inte har kunskapen eller om det hon säger dikteras av någon med ”dold agenda”. D.S.

  65. 65
    Thomas Jansson säger

    @ EvaLi:
    Det var väl i det programmet som hon berättade att en sekretererska på KI gått ned 18 kg på sex månader enbart genom att stå och arbeta?

    Hörde inte detta om nötkött men väl om transfetter i smör – milde tid,,,,

  66. 66

    @ Thomas Jansson:@63
    Jag cyklar hellre kort men intensivt. Kör Mosleys intervaller 3×20 sek med 20-30 sek ”vila” x 3 med en stunds normal körning och intervallerna 2 gånger till. Varvar denna typ av intervaller när jag styrketränar också. Jag gillar promenader och längre motion också men jag märker att intervallerna är otroligt effektiva för konditionen. Att komma upp i riktigt hög puls då och då verkar vara grejen…

  67. 67

    @ Thomas Jansson:@65
    Ja, hon höll sig ganska lugn så länge programmet sändes i TV (svt1). När de sedan gick över med frågestunden på nätet så kom grodorna på rad.

  68. 68

    Nedan, citat från Johan Olsson i DN intervju:

    Det där var nästa grej jag tänkte fråga om. Hur mycket äter du?

    ”– Jag kanske äter 25–30 procent mer än genomsnittet. Jag ser till att få i mig energi under passen. Jag har med energikaka eller sportdryck.

    Det finns elitskidåkare som sagt att det bästa med att sluta var att de slapp äta så mycket, all den där pastan…

    – För mig är det inte jobbigt att äta, jag gillar och är intresserad av mat. Jag bävar mer inför den dag när jag slutat och inte kan äta lika mycket.

    – Jag tror inte på att äta så mycket pasta, potatis och ris. Jag har dragit ner en del på kolhydrater, jag tror att det är viktigt att jag får i mig bra fetter. Jag hörde (Lars) Frölander säga i Mästarnas mästare att han gillar avokado. Det är sånt jag äter. Nötter, bär och avokado.

    – Får jag i mig bra energi och bra näringsämnen som kroppen mår bra av så tror jag att det är viktigare än att äta enorma mängder med kolhydrater.”

  69. 69
    Thomas Jansson säger

    66@ EvaLi:

    Jag gör som dig då jag kör MTB på grusväg – typiskt 1,5 – 3 mil på grusväg. Roligast är ju att köra på bra stigar då intervallen kommer av sig själv,,,

    Idag blir det en tur med racern på 5 – 6 mil och då blir det ett jämnare tempo, om det blir någon ork kvar mot slutet får jag väl se till att höja pulsen lite då och då,,,

    Ja – jag kör skivstång och kettlebells som intervallträning samt även racer på trainer då och då. Otroligt effektivt!

  70. 70
    Marie B säger

    @ Anders S:
    @ EvaLi:
    Exakt vad jag tänkte också. Vem eller vilka lägger pengar på att göra ett sånt här oseriöst TV-program och har mage att kalla studien vetenskaplig eller i varje fall programmet.
    Vad vet vi? Jo, hur två personer har reagerat på olika kost under en vecka eller var det en månad. Hur som helst krävs det många personer under kanske två års tid innan man kan säga att studien är vetenskaplig.Nej tack till sådana här program. Folk blir bara vilseledda.

  71. 71

    @ Marie B: @70
    Håller fullständigt med dig. Det är illa att redaktionen för ett ”vetenskapsprogram” är så dåligt pålästa. Om svt hade använt Dr Ann Fernholm att granska programmet och varit den som kommenterat programmet så hade svt handlat seriöst, och inte som nu, vilselett massor av människor.

    @ Jimmy:@68
    Tack för J Ohlsons kommentarer. Det är nog många elitidrottsmän som mer och mer gått över till lågkolhydratkost GI, LCHF, Paleo och liknande men de vill nog inte helt avslöja hur de gör och de testar sig nog fram, alla reagerar ju inte lika på en speciell kost.

  72. 72
    Dinkelspiel Pelle säger

    @ EvaLi:

    Charlotte Kallas framgångar beror mycket på att hon utvecklat sin klassiska teknik avsevärt. Där tror jag den största anledningen finns, att hon har lagt om kosten har nog viss betydelse också. Man kan förstå att dom är lite hemlighetsfulla med hur och vad dom äter. Både de norska och de svenska lägren har ju ett koppel experter inom olika områden och samarbete är självklart mestadels till det positiva. Björn Ferry har ju alltid varit lite egen och gått sin egen väg(synd att han ska sluta) liksom Northug, som tyvärr blev sjuk när det som mest gällde att vara på topp.

    Självklart svårt att veta om man har den bästa expertisen till sitt förfogande alla gånger, men dom gör nog allt i sin makt för att hitta den i alla fall.

  73. 73
    Thomas Jansson säger

    Det är väl i alla fall inte troligt att våra idrottare äter den mat de gör reklam för,,,,

    På det viset är Colting ett föredömme som tar avstånd till gröt och annat,,,,

  74. 74
    Dinkelspiel Pelle säger

    @ Thomas Jansson:

    Väldigt trist med dopningen och man kan nog utgå från att de flesta resultatlistor skulle vara i princip tomma på namn om dom varit rena. Det visar ju att dom är beredda att göra i princip vad som helst för att nå framgång. Eftersom kosten har stor betydelse är jag övertygad om att dom provar sig fram på alla möjliga och omöjliga dieter och förslag, både från sitt egna stall och sina personliga rådgivare. Det borde finnas nån form av ekvation för varje individ som i bästa möjliga mån talar om vad just den kroppen reagerar bäst på. Som du sa skiljer det sig på vilken idrott man utövar och självklart vilka muskelfibrer som behöver aktiveras mest och hur länge.

  75. 75
    Dinkelspiel Pelle säger

    @ Jimmy:

    Intressant!

  76. 76
    Thomas Jansson säger

    @ Dinkelspiel Pelle:
    Det är nog mycket som görs efter gammal ohejdad vana när det gäller kost och idrott fast fler och fler lägger märke till fördelarna med LCHF,,,,

  77. 77

    Thomas Jansson Skrev:

    Hur ser glukagonreserverna ut för en persom som äter max 20 g kolhydrater om dagen ut och hur varierar de med tiden om personen i fråga tränar exempelvis var 3:e dag?

    Bra fråga! för att citera en känd fettskrämd profet.

    En frisk man i 40-årsåldern har en reserv på ca 1900 kcal. Tar man i bra på träningen beräknas man dra ca 8 kcal/min. Man brukar säga att efter ett pass på 40 min börjar kroppen tära på fettreserverna, men det finns mycket glukagon kvar (drygt 1500 kcal). 20g kolhydrater är ca 40 kcal. Det skulle ta hela 8 dar att fylla på reserven med den dosen, vilket naturligtvis inte är fallet. Kroppen fyller säkert på glukagonreserven via diverse processer med annan mat än kolhydrater och räcker inte det tar man kroppens fett och protein. Här ska i sanningens namn sägas att jag är ute på djupt vatten. Glukagonlagret är dock väsentligt som beredskap för strid och flykt. Därför fylls det nog på med hög prioritet

  78. 78

    EvaLi Skrev:

    P.S. I svt´s Fråga Doktorn, någon gång runt årsskiftet, sa professorn Mai-Lis Hellenius att det finns transfetter i nötkött därför bör vi inte äta det. Hon kan alltså inte ens skilja på farliga (tillverkade industriellt ) och ofarliga (naturligt förekommande i kött). Frågan är om hon inte har kunskapen eller om det hon säger dikteras av någon med ”dold agenda”. D.S.

    Klart att kunskapen finns!!

    Tur att Annika/Andreas/Ann Fernholm lärt oss att ifrågasätta …

  79. 79
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    Förbrukade glykogenlager har stor betydelse för insulinresistensen om jag inte har missat något,,,

    Jag har ju 2 erfarnheter som jag tror tillhör glykogenreserverna:

    1) att det frigörs vätska efter motion om man inte fyller på med snabba kolhydrater i samband med träningen – nu har det varit lite dåligt med motionerandet under knappt 2 veckor och då händer inget särskilt under natten,,,

    Men igår cyklade jag knappt 15 km och då fick jag knata upp vid 2-tiden på natten och kasta vatten – det är alltid så oavsett om jag cyklar eller lyfter skrot,,,,

    Jag tolkar det som att det är de minskade glykogenlagren som frigör vatteb,,,

    2) Helt klart påverkar lite motion blodsockret – efter detta uppehåll som varit har snittet ökat ungefär 0,5 mmol/l. Dock – sätter jag igång med högintensitets styrketräning så torde det tömma glykogenlagren rejält och det borde ta upp till ett par dygn att fylla på dem igen – resultatet blir avsevärt lägre blodsocker så länge som påfyllningen pågår,,,

    Detta måste ju vara rätt så centralt för att förstå hur insulinkänsligheten påverkas av motion?

    Finns lite här – även om Stig gillar kolhydrater så är ju kroppens funktion densamma. En idrottsman vill ju ha välfyllda lager medan en diabetiker vill ha dem tomma så mycket som möjligt,,,

    https://www.orebroll.se/Files-sv/USO/Kliniker_enheter/Medicin/Dokument/Diabetes/121115-KostTr%C3%A4ningMattsson.pdf

    Detta får du och Agneta reda ut,,,, 🙂

  80. 80
    Anders S säger

    Thomas Jansson Skrev:

    Jag tolkar det som att det är de minskade glykogenlagren som frigör vatteb,,,

    Kan det inte bero på att du svettats bort en del salt?

    Personligen svettas jag allt mindre om det inte är väldigt varmt. Dansade 6 timmar och 15 minuter non-stop, alla låtar, utan paus, i lördags och behövde bara byta linne en gång och då berodde det på att tjejerna jag dansat med varit svettiga. Tidigare behövde jag torra kläder 1-2 ggr i timmen.

    Effekten av bullar, kakor och söta drycker märks enormt på danser. Efter några timmar är det många som fikar och sedan drabbas av paltkoma och är helt slut. Själv äter jag ingenting efter lunch kl 12 och fastar när jag dansar. Dricker bara vatten. Äter när jag kommer hem.

  81. 81
    Thomas Jansson säger

    80@ Anders S:

    Förmodligen så är det väl flera saker som händer i kroppen, saltförlust, minskade glukogenlager samt troligen att det blir lite bättre fart på lymfsystemet.

    Jag har ju hållt på med någon slags ”metabol renovering” sedan 12 – 13 veckor tillbaka och just behovet att kasta vatten efter träning har blivit ännu tydligare än tidigare – kroppen är i bättre form då konditionen har förbättrats rätt så bra,,,

    Ofta så blir det varannandagsmotion för min del, skulle jag börja motionera varje dag skulle nog behovet att kasta vatten mitt i natten försvinna?

    Detta med glukogenlager borde ju vara rätt så centralt inom idrotten – men borde ju finnas med som förklaring även då det gäller motionens inverkan på insulinkänsligheten för en diabetiker (och för alla andra oxå!).

    Tänk så mycket tid vi ägnade åt all smörja i skolan – och vad mycket vettigt vi hade kunnat lärt oss i stället,,,

  82. 82
    Anders S säger

    Thomas Jansson Skrev:

    Ofta så blir det varannandagsmotion för min del, skulle jag börja motionera varje dag skulle nog behovet att kasta vatten mitt i natten försvinna?

    Testa att äta något salt, t.ex. sill sent på kvällen.

  83. 83

    Erling Skrev:

    Hur ser glukagonreserverna ut för en persom som äter max 20 g kolhydrater om dagen ut och hur varierar de med tiden om personen i fråga tränar exempelvis var 3:e dag?

    Bra fråga! för att citera en känd fettskrämd profet.

    En frisk man i 40-årsåldern har en reserv på ca 1900 kcal. Tar man i bra på träningen beräknas man dra ca 8 kcal/min. Man brukar säga att efter ett pass på 40 min börjar kroppen tära på fettreserverna, men det finns mycket glukagon kvar (drygt 1500 kcal). 20g kolhydrater är ca 40 kcal. Det skulle ta hela 8 dar att fylla på reserven med den dosen, vilket naturligtvis inte är fallet. Kroppen fyller säkert på glukagonreserven via diverse processer med annan mat än kolhydrater och räcker inte det tar man kroppens fett och protein. Här ska i sanningens namn sägas att jag är ute på djupt vatten. Glukagonlagret är dock väsentligt som beredskap för strid och flykt. Därför fylls det nog på med hög prioritet

    STOR RÄTTELSE: Allt vad jag skrivit om glukagon skulle vara glykogen! Jag har för mycket vedhuggning i skallen och Thomas förledde mig lite också. Glykogen är förstadie till glukos, medan glukagon är det hormon, som höjer blodsockret – alltså inversen till insulin..

  84. 84
    Lars M säger

    @ Erling:
    Och 20 gram kolhydrater är väl 80 kcal…

  85. 85
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    Jag blandar oxå ihop det,,,,,

  86. 86
    Thomas Jansson säger

    @ Anders S:
    Brukar dricka ett glas saltvatten ibland,,,

  87. 87

    @ Brelle:
    Har du ätit LCHF i 6 år bör du väl sett resultatet?
    Jag har ätit LCHF i 5 år, och jag mår alldeles utmärkt om jag inte då och då tror att jag måste äta grönsaker, för då mår jag inte lika bra. Min mage ”kapsejsar”.

    För att inte tala om då jag någon gång faller för frestelsen av en bulle med mjölk. Jag ÄLSKAR bullar med mjölk. Och det går inte, SJUK, SJUK, SJUK… efter sådär tre timmar ca.

    Sedan tar det tre veckor av strikt LCHF för att komma i balans igen.

    Jag har diabetes, och tar inga mediciner. Går bra (annars). 🙂

  88. 88

    Lars M Skrev:

    @ Erling:
    Och 20 gram kolhydrater är väl 80 kcal…

    Ja, det är klart, har huvudet under armen i dag!!! Fast medge att det är ynkligt lite, som resultat av allt slit under träningen!

  89. 89

    Jag mäter morgonsocker. Det är ofta lågt, från 5,4 till 6,2, det sista värdet om jag ätit något kolhydrater på kvällen innan.

  90. 90

    Ni verkar lite förvirrade kanske lite honung i teet kanske hjälper 😉

  91. 91
    Sparristroll säger

    Jag tror på metabolic typing. Dvs att det finns stora variationer mellan olika personer på hur man tar upp näring, skillnader hur mycket av olika matsmältningesnezymer, leverenzymer, gallsyror och hormoner som gör att olika kost är bra för olika individer. Tvillingarna i exemplet har ju samma genuppsättning. Kanske var en fettrik kost inte det bästa för just dem, men kan vara rätt för andra? Synd att många avfärdat det då det finns en del tveksamma aktörer som håller på med det och att det inte finns mer seriös forskning kring detta.

  92. 92

    @ Laughlyn: De mätte muskelmassan i en sån där ”hytt” som de steg in i utan kläder. Vet inte hur och vad den mäter. Någon annan som vet? Jag blev lite konfunderad över att fettdoktorn hade förlorat så mycket i muskelmassa.

  93. 93
    Lars Henrik säger

    @ Terhi:
    Jonas Bergqvist skriver så här på jonasbergqvist.se:

    ”I programmet varnade man för den ökade minskningen i muskelmassa, men en Bod Pod kan bara skilja mellan fettmassa och icke-fettmassa (lean mass). En minskning av vatten tolkas av apparaten som en minskning av muskelmassa precis som det gör när man mäter via bioimpedans. Hade fettätaren styrketränat så hade han kunnat få till en riktigt bra kroppssammansättning.”

  94. 94
    Mayne Sundewall Hopkins säger

    @ Sparristroll: —

    Hej Sparristroll,

    Se länk för lite mer ’kött på benen’ betr. tvillingdoktorernas ’vetenskapliga’ studie:
    https://ettsotareblod.se/fett-eller-socker-vad-ar-varst-en-kommentar-till-gardagens-tv-program/

    Med vänlig hälsning, Mayne

  95. 95
    Lars M säger

    @ Terhi:
    En Bod Pod mäter fett och fettfri massa, dvs den kan inte skilja på muskler, ben och vad som är vatten. Googla Bod Pod så hittar du bla studier av den som visar felmätningar på upp till 15% på individuell nivå. Hur den skulle kunna skilja på om det är vätska eller muskelmassa som minskat förstår iallafall inte jag.

  96. 96
    Annika Dahlqvist säger

    @ 83 Erling:
    Ni skriver glukagon, men ni kanske menar glykogen. Glukagon är det hormon från bukspottkörtelns alfaceller som stimulerar levern till glukoneogenes.

  97. 97
    Brelle säger

    @ Lars M:
    Ett falsarium alltså detta med Bod Pod-apparatens muskelmasse mätning!

  98. 98
    Thomas Jansson säger

    96@ Annika Dahlqvist:
    Jag vet inte vem som började skriva fel, minns att jag slog upp stavningen för jag hade nog tänkt mig glykogen,,,,

    Tror det finns rätt så mycket om glykogenreserver skrivet på nätet men det handlar nog inte om LCHF utan om pastaladdning,,,,

    Skulle gissa att det finns beskrivet bra i Jonas Bergqvist böcker – någon som vet?

  99. 99
    Thomas Jansson säger

    @ Erling:
    Det är väl egentligen bra att det går åt lite mat även för hårt arbete, detta att vi alla snart är överviktiga är ju ingen normal situation,,,

  100. 100
    Bo Blomberg säger

    @Erling o Tombola:
    såg en uträkning som Björn Hammarskjöld gjorde förra året angående en vasaloppsåkare. Björn påstod att en människa max kan ha en energiåtgång på ca 1000 kcal per timme (8 kcal per minut är således lite i underkant då, fast för en motionär kanske det stämmer?). En elitvasaloppsåkare kör på under 4 timmar, säg 4 timmar, det går då åt 4000 kcal, det motsvarar ca ett halvt kilo kroppsfett… har man 10% fett i kroppen så är det 8 kg för en 80 kgs person. Det räcker till många vasalopp det, närmare bestämt 16 stycken… Enligt Stigs bilder så är glukogenreserven (när det är fullt) ca 500 gram kolhydrater, det motsvarar alltså ca 2000 kcal. Antar att det är det första som går åt i loppet och sen måste man plocka resten från fettet, resten är då ca 2000 kcal vilket motsvarar 2-3 hg fett… detta om energin, säger förstås inget om vatten, salt osv, men ganska intressant ändå.
    Om man inte gör ett skvatt utan bara går omkring ”normalt” i sin bostad och möjligen gör nåt varv runt kvarteret, hur mycket energi behöver man då? Antar att större delen av det man äter varje dag ändå går åt till att underhålla och repararera alla system man har. Nån som vet hur mycket?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa