Annika Dahlqvist, läkare, författare, bloggare, föreläsare

Doktor Annika Dahlqvist

Doktor Annika Dahlqvist

Det här är Annika Dahlqvists nya blogg.
Min gamla ”Doktor Dahlqvists blogg” på Passagen får ligga kvar. Där finns tusentals blogginlägg och länkar som kan vara intressanta att läsa.
LCHF går ut på att man äter minimalt med kolhydrater (kolhydrater = socker och stärkelse. Stärkelse ingår bland annat  i spannmål, potatis, majs och ris) därför att de höjer blodsockret och insulinet, och det är inte bra för hälsan. I stället för kolhydraterna ska vi äta mera fett, och det ska vara naturligt fett, inte fabriksfetter som margariner, och inte heller omega-6-oljor. En längre text om LCHF metoden har jag skrivit i Gamla bloggen.
Jag själv har ätit LCHF sedan senhösten 2004. Jag gick ner till normalvikt och blev frisk från min fibromyalgi, IBS (tarmkatarr) och utmattningsdepression, inklusive sömnstörning.
Därefter har jag arbetat med att informera människor om denna hälsobringande kost. Framför allt vänder jag mig till sjuka och överviktiga, men även friska och slanka kan ha nytta av att äta LCHF.
Jag har två gånger blivit av med mitt jobb pga mina åsikter, uttryckta i bloggen.
Första gången, nov 2006, från Njurunda vårdcentral, pga mina kostråd – andra gången då jag blev avstängd från vikariat på Primärvårdsjouren i Sundsvall, hösten 2009, pga mitt ställningstagande mot massvaccinationen mot svininfluensan. (Senare har det visat sig att jag hade rätt. Hundratals barn och ungdomar drabbades av narkolepsi som komplikation till Pandemrix-vaccinationen mot svininfluensa.)
Nu har jag fått ett nytt arbete som familjeläkare på Stöde vårdcentral, halvtid.  Min övriga tid kommer jag att dela mellan läsning om kostfrågor, bloggning, mailväxling, författande och, i förekommande fall,  föreläsningar.
120603. Jag hade långt att köra från Njurunda till Stöde varje dag. Därför tackade jag ja när jag fick erbjudande om jobb på Vårdcentralen Centrum i Sundsvall, och började där i april -12. Jag arbetar nu 70%, 7 timmar per dag, 4 dagar i veckan.

Min mailadress är annika.dahlqvist(at)telia.com. Jag kan inte svara på personliga frågor om kost och hälsa, utan det får ni fråga om i bloggen, där vi kan hjälpas åt att svara på frågorna.

Se också min film Annikas LCHF.

Comments

 1. 101
  MinaDiamanter säger

  Hej, Jag hittade dig när jag sökte iformation om ADHD. Har en pojk i sjuårsåldersn som har det ganska tufft i skolan. Märker av det hemma och i andra situationer samtidigt som jag ser att han faktiskt klarar av mycket som enligt mig talar emot diagnosen. Jag är i ett djupt förrvirringstillstånd! Har alla människor med impulsivitivitet och aktivitet i sig ADHD? Det min pojk har svårt för är att sitta still på lektionerna. En del myror i brallan. 🙂 Jag vill prova att ta bort socker och införa mer fisk. Kan personer med ADHD aldrig äta godis eller lyxa med skräpmat? Till exempel lördagsgodis eller macdonalds på sin födelsedag eller vid semester?

 2. 102
  Annika Dahlqvist säger

  MinaDiamanter, Jag tycker att barn öht borde avstå från socker till vardags. Till fest kan man tänka sig en måttlig mängd. Mera vildfångad fisk är bra.
  Vad ADHD-personer gäller får man prova sig fram hur de reagerar på sockret.

 3. 103

  Hej annika
  Har du nån koll på var jag kan hitta vaccin forsknings rapporter ?
  De jag har läst är väldigt skrämmande.

 4. 104
  Annika Dahlqvist säger

  Eco Baby, Nej jag har inte gjort någon sammanställning av vaccinforskningsrapporter, annat än i gamla bloggen: https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/anm%C3%A4lan_mot_myndigheter_och_politiker.
  Det är en djungel av sanning och överdrivna skräckscenarier åt båda håll, detta med vaccinfrågan.
  Det jag engagerade mig i, under hösten -09, var massvaccinationen mot svininfluensa. Det fick jag så mycket stryk för, från alla håll, att jag knappt vågar tänka på ordet vaccin numera.

 5. 105

  verkligen!
  verkar vara tabu att prata om.
  Jag tycker att det är viktigt att många är engagerade.
  så att substanser som kvicksilver försvinner helt från vaccin eller har jag fel ?

 6. 106

  Hej Annika

  Har du forskat lite om SLS ?
  skulle vara jätte intresserad av en artikel på din blogg

  se gärna detta youtube klippet https://www.youtube.com/watch?v=Y5LNMEj65as&feature=player_embedded

 7. 107
  Annika Dahlqvist säger

  Eco Baby, Jag har inte forskat i det. Men jag läste i Mercola att Lauryl sulfat inte är så bra för oss. Jag såg att det fanns i alla flytande rengöringsmedel. Därför använder jag själv bara hård tvål, när jag har möjlighet, och undviker flytande. Shampo kan man ju inte undkomma, men tvål kan man välja, åtminstone i sitt eget hem.

 8. 108

  Hej, jag tänkte bara fråga hur mkt morötter man kan äta ungefär i veckan? (antar att det är rätt mkt stärkelse i)
  jag helammar och vill inte dra ner för mkt på kolhydrater. skippar dock pasta, bröd, ris etc och har jättenytta av din kokbok. Massa goda recept som man kan experimentera med =)

  MVH

 9. 109

  ”Nu har jag fått ett nytt arbete som familjeläkare på Stöde vårdcentral, halvtid. Min övriga tid kommer jag att dela mellan läsning om kostfrågor, bloggning, mailväxling, författande och, i förekommande fall, föreläsningar.”

  All lycka till ❗

 10. 110

  Hej!

  Jag har följt LCHF ett par gånger men inte lyckats riktigt. Nu ska jag dra igång igen och nu ska jag lyckas. Mitt problem är bara att jag tyvärr har fått Menieres sjukdom och äter SPC-flakes som ju innehåller kolhydrater, 59 g/100 g. Jag ska äta 80 g om dagen alltså ca 40 g kolhydrater. Det går ju inte så bra ihop med LCHF. Hur tycker du att jag ska tänka och göra?

 11. 111
  Annika Dahlqvist säger

  Helena, SPC-flakes låter som trams för mig. Ät LCHF i stället, tycker jag.

 12. 112
  Annika Dahlqvist säger

  Anders, Torbjörn Sassersson är webmaster på min blogg. Mera kopplingar än så har jag inte till honom. 2000-talets Vetenskap tycker jag är en yttring av alla i ett samhälle med yttrandefrihet. Det finns inga kopplingar mellan oss annat än att tidningen har skrivit positiva artiklar om mig, och givit mig Gnistanpriset ett år.
  Marina Szöges vet jag tyvärr inte ens vem det är.
  Jag är inte del av någon rörelse, annat än att jag förespråkar LCHF för bättre hälsa, och yttrande- och åsiktsfrihet, även som läkare.

 13. 113
  Sandra Månsson säger

  Hej doktor Dahlqvist! Jag och min projektgrupp på Globala Gymnasiet undersöker LCHF kontra Livsmedelsverkets kostrekommendationer. Vi har läst din bok (Doktor Dahlqvist guide) och din blogg och är mycket intresserade av att få en intervju av något slag med dig. Kontakta oss gärna via mail så snart som möjligt, tack på förhand!
  /Globalas mat-grupp

 14. 114

  Hej Annika!
  Jag har följt din blogg länge men först idag upptäckte jag fimerna som finns där. De var jättebra! Tack så mycket för dem. Mycket bra information!!

 15. 115

  Hej Annika!

  Jag har ett problem, jag har ätit strikt lchf nu i 2 veckor. Men jag har bara minskat 5 cm i midjan men inte på vikten har till och med gått upp 1,2 kg på en vecka!
  Varför händer detta?
  Har en övervikt på nära 95 kg och är 1,64 lång.
  Vore tacksam för svar för det känns inte bra att vikten inte minskar.
  Är ju stolt över att man varit sockerfri och kolhydratfri i 14 dagar men det blir ett nederlag av att vågen inte visar något resultat:(

  Mvh Emmely

 16. 116
  Annika Dahlqvist säger

  Emmely, Det finns ingen rättvisa i detta. Vissa bara rasar i vikt på LCHF, och vissa har svårt med viktnedgången. Jag har skrivit om detta i gamla bloggen https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=sv%C3%A5rt_att_g%C3%A5_ner_i
  Huvudprincipen är att äta strikt LCHF, och sedan får man reglera matmängden så att man får lämplig viktnedgångstakt. Det finns i övrigt hur många tips som helst på LCHF-sidorna om viktnedgångsproblem och dess lösningar.

 17. 117

  Hej!
  Har precis börjat med LCHF. Har så mycket funderingar på maten man köper. Kan man köpa färdig majonäs och bearnässås, det är ju socker i dem? Läste Sten Sture Skaldemans bok och han ”dissar” ju lite LCHF metoden? Själv lider jag av kraftig psoriasis och psoriasisatrit. Har Enbrel och Methrotrexat och värktabletter. Äter även Levaxin. Opererade bort bitar av sköldkörteln och sedan dess har jag bara blivit tjockare. Haft magkatarr och svamp på tungan men det försvann efter en vecka efter att jag tog bort socker och kolhydrater. Ökar denna kost förbränningen på riktigt? Har också ont i ”fettet”. Har lite svårt att äta så mycket som man ska äta eftersom jag de senaste åren ätit för lite. Blir väldigt kall om händer och fötter. Motionerar en del, promenader med hunden, kör på crosstraniern en del och lite annat. Har även Hemokromatos och vill ju inte ha för järnrik kost!? Ja det var väl allt, tror jag!? Någon som kan ge mig lite tips om bra charkprodukter? Det är ju socker i allt, till och med i burkmaten för hundar 🙁

 18. 118
  Annika Dahlqvist säger

  Annelie, De avancerade gör egen majonnäs och bearnaise. Själv köper jag dem oftast färdig, men det är ändå sällan jag äter dem. Vill man ofta äta majonnäs och bearnaise tror jag att det är bra att vänja sig vid att tillverka dem själv. Jag har inte läst SSS nya bok (jag har inte fått något recensionsex). Vad är det i LCHF som SS dissar?
  Jag vet inte av att LCHF ökar förbränningen. Tvärtom tycker jag att det är fascinerande hur liten matmängd man behöver äta. Äter man för mycket mat kan man gå upp i vikt.
  Charkprodukter ska man vara lite försiktig med. Sällanmat enligt mig, för de innehåller oftast tillsatser. Men om man vil äta charkprodukter kan man titta på innehållsförteckningen, och ta det som innehåller minst. Undvik särskilt glutamat, E 621.

 19. 119
  Erik.collinder@telia.com säger

  Hej Annika, nya uppgifter om att män i riskzonen för prostatakancer skall undvika mejeriprodukter och ägg . Vad säger doktorn om detta , finns det andra skäl till att män skall vara restriktiva när det gäller LCHF-dieten ?

 20. 120
  Annika Dahlqvist säger

  Eric Collinder, Finns det verkligen riktiga studier som visar att mjölkprodukter och ägg ökar risken för prostatacancer?
  Det finns många epidemiologiska studier som inte visar samband mellan mjölkprodukter och några sjukdomar öht. Jan Hammarsten har däremot observerat samband mellan metabola syndromet, hyperglykemi och hyperinsulinemi, och prostatasjukdomar.

 21. 121

  Hej Annika! Har du erfarenhet med anorexi och LCHF? Jag har inte själv problem men jobbar som familjterapeut och pratar med en tjej som sliter väldigt. Skulle du sända henne till en ernæringeterapuet? Och har du litteratur i om rådet?
  mvh Heidi

 22. 122
  Annika Dahlqvist säger

  Heidi, Jag har inte så mycket erfarenhet av anorexi, men desto mer av bulimi. Bulimikerna blir oftast momentant symtomlindrade av LCHF. De slipper den hetshunger som driver deras sjukdom, eftersom fettintag ger mättnad och ohunger..
  Anorektikerna, som svälter sig, kan göra det på vilken kost som helst eftersom de inte äter. Men deras sjukdom drivs av ångest, och LCHF är ångestlindrande, därför kan LCHF hjälpa även på dem. I vilket fall är det bättre att en människa som äter för lite, äter den mesta maten i form av näringsrikt fett och protein, i stället för tomma kolhydrater.

 23. 123

  Har precis upptäckt dig o din kost och har samlat på mig många artiklar o böcker. Start 1 febr, har jag tänkt. Min fråga är: Kan jag äta LCHF när jag har fibromyalgi,muskelreumatism o IBS? Jag äter Levaxin,MTX o Kortison samt bltrmed.? Många hälsningar Anita.

 24. 124
  Annika Dahlqvist säger

  Anita, Just fibromyalgi, muskelreumatism, IBS och högt blodtryck är bland de sjukdomar som brukar reagera positivt på LCHF.

 25. 125

  Hej, nu har jag ätit LCHF sedan nyårsdagen och de första två veckorna mådde jag illa men botade det med att dricka vatten så gick det över…jag gick ner 3,5 kg första veckan sedan upp ett kilo sedan har de gått lite upp å ner men nu så verkar det som kroppen fattat galoppen för nu visar vågen på neråt…:) Jag har även mätt mig och minskat i mina mått…
  Men nu till en sak jag funderat på i samband med att vikten verkar vända neråt så har jag fått massa blödningar vilket jag inte haft på sju år eftersom jag har hormonspiral…Är detta normalt eller? Vad ska jag göra? Avvakta eller kanske ta bort spiralen? vore glad och höra om det är fler som upplevt detta eller? Antar att det har med LCHF att göra eftersom det är hormoner som kanske ändrar sig i kroppen….
  Glad för svar =)

  /Carina

 26. 126
  Annika Dahlqvist säger

  Carina, Jag har ingen erfarenhet av detta. Gå in på Kolhydrater i Fokus och hör om det är någon som har en idé.
  Om du har långdragna besvär av blödningar med spiral kan du höra med en läkare om du ska ta bort spiralen.

 27. 127
  Eva-Lena säger

  Hej!
  Jag äter LCHF sedan ett år tillbaka. Har hypothyreos sedan sex år tillbaka. Sjukvården här är inte så intresserade och jag har fått tjata mig till prover. Bad även om D3-prover eftersom jag tar tillskott. Vad skulle du säga om ett TSH på 0,71 och T4 på 17,2? Jag äter 125 µg Levaxin per dag.
  D3-tillskott äter jag också och f n 4000 IE per dag. S-25-OH ligger på 121 nmol/l.
  Jag har ätit SSRI-preparat i många år och försökt flera gånger att trappa ner, men det har inte funkat. Nu med D3-tillskott har jag lyckats halvera dosen hittills – till 10 mg Cipralex. Anser du att jag skulle ta mer D3?
  Många frågor – men det är så frustrerande när man inte får några riktiga svar på VC här…..
  Vore hemskt tacksa om du har tid att svara =)

 28. 128
  Annika Dahlqvist säger

  Eva-Lena 18.41, så vitt jag förstår har du normalvärde på sköldkörtelprover och 25-OH, så det verkar bra det du tar.

 29. 129
  Eva-Lena säger

  Tack Annika!

 30. 130

  Tack för svaret , kan ej ange källan, läste det nyligen i dagspressen. Jag har modifierat våra kostvanor sedan tre år till mera protein och övergått till mer och fetare ost.BMI stabilt. Min hustru som har diabetes 2 har uteslutit kolestrolsänkande medicin har fått lägre kolesterolvärden.

 31. 131
  Margareta säger

  Liten trailor angående film med titeln:” 29 billion reasons to lie about cholesterol” Länken nedan är från ”Mercola”

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/02/01/29-billion-reasons-to-lie-about-cholesterol.aspx?e_cid=20120201_DNL_art_2

 32. 132

  Hej! Jag vill dela med mig av hur jag bestämmer vad jag ska äta. Jag använder en liten pendel som kan svara med att gå medsols eller motsols. Jag pendlar på allt ifrån ägg och kött, mjöl, ris. Det ska hålla över 98 i energi om det faller under så är det risk för att man utvecklar sjukdom. Det behövs övning och koncentration men det är fantastiskt att inte känna sig lurad på matvaror,krämer,tvättmedel osv. Många spannmålsprodukter och bönor torkas el magnetiskt vilket gör att de förstörs. Vårt brunnsvatten ligger långt över 98 i energi, över 750. Det kommunala vattnet brukar ligga runt 102 men i många kommuner har jag pendlat fram en alldeles för låg siffra. Mina barn fick ont i magen och varannadags feber i långa perioder. Dagispersonalen pratar om magsjuka men det här liknar absolut inte det. Jag har föstått att det är vattnet de blir sjuka av och nu får de ta med vattenflaskor hemmifrån. Äntligen har mina barn sluppit ovanstående krämpor. Man använder ultraviolett ljus för att slå bort både goda och dåliga bakterier i vattnet. Min pappa har vattnat tomater med kommunens vatten och det han aldrig utvecklas några färdiga tomater utan det blev bruna halvdöda plantor vid säsongen slut. Övriga tomater som vattnades från bäcken visade ett helt annat resultat. Vi måste börja tänka och handla själv och absolut inte förlita oss på att maten vi handlar i affären är säker. Börja pendla och jämför matens energi om den tillagas på Elspis eller på vedspis! Vi har utarmade jordar i södra Sverige det påverkar maten. När den äldre generationen var barn var det väldigt ovanligt att någon hade cancer, vanligast där min pappa växte upp var att de som blev sjuka fick tarmvred. Idag så är var och varannan sjuk, vart ska det sluta. Vad vi äter är viktigt, alla bäckar små.
  Mitt budskap kanske inte passar in på ert forum men kanske är det av intresse för den som får detta?
  Varma Hälsningar från Åsa

 33. 133

  Jag har en intressant upptäckt angående fördelarna med LCHF jag gärna delar med mig av. Jag är relativt ny till att äta LCHF diet, men fördelarna har gjort sig snabbt gällande. Anledningen till att jag ville prova är för att jag tränar väldigt mycket och min intuition tycktes inte gilla den gamla vanliga miljarder-med-fibrer-dyrka-kolhydrat-dieten. Naturligtvis hade den rätt, när jag efter bara två dagar på LCHF var som en evighetsmaskin inne på gymmet. Från att bli svimfärdig efter 30-40min pga blodsockret helt i botten så tycktes nu helt plötsligt orken aldrig sina. Matrevolution! Andra fördelar jag märkt starkt är kraftigt förbättrad återhämtning, det krävs färre dagar innan träningsverken är borta,. Också en styrkeökning på upp till 30%, vilket jag aldrig någonsin upplevt förut. Jag kan träna hårdare och längre och även fast jag är trött så är det som om jag liksom inte är trött….
  Jag har sedan långtid tillbaks också fört dagbok och räknat de kalorier jag ätit, då det förespråkas av kolhydrat älskare som tränar. Har också slaviskt delat in måltiderna till 6st jämt fördelade över dagen under tiden jag åt fullkorn till förbannelse.
  När jag sedan kommit in i LCHF-rutinerna anade jag att jag kanske inte behövda hålla på så något mer. Det verkade som om kroppen skötte det där med när jag skulle äta och hur mycket alldeles självt. Också misstänkte jag att jag under en tid ätit lite för lite, kände mig hungrig i kroppen. Mitt egnen-höftade kalorimål verkade inte stämma.
  Så jag provade att låta min intuition styra mina matvanor, jag åt när ja kände för det och hur mycket jag ville. Det ledde till ett par stora mål, långa uppehåll mellan måltiderna, något jag inte alls är van. Dock räknade jag kalorierna i efterhand. När jag sedan avslutat dagen kom jag fram till 3269 kalorier.
  Bara för nyfikenhetens skull så använde jag en sådan kaloriräknare som finns lite över allt på internet bara för att se hur nära/långt ifrån jag hamnat. Jag knappade in mina fasta värden och uppskattade hur mycket jag rört på mig under dagen. Ibland blir till och med jag förvånad, räknaren föreslog: 3226 kalorier. Bör tolkas som om min kropp och kaloriräknaren är vad man kan kalla överens?
  Jag har alltid undrat varför människor inte tycks kunna lite på sina sinnen, vi tycks äta mer än vi borde, och vi anser vi ska vi dricka vatten fast vi inte är törstiga. Är vi verkligen så dåligt designade jämfört med andra varelser vi har omkring oss? Nu har då jag insett att anledningen till att de problemen uppstått är för vi kontinuerligt slår ut våran inre intuition och anammar någon slags intellektuellt ogrundad syn att vi inte är som andra djur, utan framavlade att äta låtsas mat och dricka låtsas mjölk. Nu hoppas då jag på en början till ett slut på dessa fantasier:)

 34. 134

  Här tror jag att du är inne på något väsentligt . Själv är jag inte renlärig LCHF:are men jag använder gärna
  intuitonen i mitt matval. Äter inte så mycket frukt men gärna kålblast occh en del rotfrukter.Sparsam med bröd och öl men gärna rött vin i små kvantiteter. Som 85:åring är jag förstås i riskzonen för rollatorbruk
  men är så lyckligt lottad att jag åker skidor, långfärdsskridskor och även slalom. Artros håller jag schack
  med nyponpulver och membrasin (tror jag) samt gym. Hoppas kunna fortsätta med dessa aktiviteter med hjälp av min variant på LCHF. Oj vad feta ostar, smör och entrcôte är gott.

 35. 135

  @ Eco Baby:
  Här är en länk till en svensk sida om vaccinationer https://vaccin.me/

 36. 136

  Hej Annika!
  Jag är en kvinna vid 50 årsåldern och har precis börjat med LCHF. Jag har högtblodryck och tar 5mg Enalapril Actavis och 240mg Asacol mot Ulcerös kollid dagligen. Jag har hört att ägg och fettmat inte är bra vid dessa sjukdomar. Min fråga är att det finns något samband mellan dem.
  Hälsningar Sara

 37. 137
  Annika Dahlqvist säger

  Sara #138, Blodtrycket brukar kunna normaliseras under LCHF-kost.
  Ulcerös colit brukar också kunna bli bättre med LCHF. Särskilt kan ekologiskt kokosfett vara bra för en sårig tarm. Det är inflammationshämmande.

 38. 138

  Tack för en snabb svar.@ Annika Dahlqvist:

 39. 139

  Ett hett tips het fylld paprika
  Röd eller gul paprika
  Vitkål
  Pärllök
  färska champinjoner
  Färsk chili
  Brieost
  Chilipulver
  Svartpeppar
  Salt
  Vitlök
  Olivolja
  Milda Culinesse
  Hacka i små bitar lägg i kryddor,vitlök och olja, milda
  Fyll paprikan
  225 grader i ugnen i tjugo minuter. Njut av tillsammans med sallad och tex entrecote

 40. 140
  Elisabet V. Helland säger

  Jeg leste i en av bøkene dine at kunstig søtstoff, for eksempel Stevia, ikke er bevist trygt. På Sukrinposen står det 100% naturlig? Er det sant? Kan jeg bruke litt sukrin i kremfløte, desserter og bær?
  Med vennlig hilsen Elisabet

 41. 141
  Sockertjejen säger

  Hej! Jag läste din text om LCHF på din gamla blogg och reagerade framförallt på det du skrev under rubriken kolhydrater. Du skriver att om man äter så mycket kolhydrater som livsmedelsverket rekommenderar (50-60 energiprocent) löper man stor risk att drabbas av sjukdom. Uppenbarligen blir man sjuk på 50-60% (titta bara på samhället idag!) men har det gjorts några studier på högkolhydratskost? Jag äter ca 90 energiprocent kolhydrater och har inte varit sjuk (inte ens förkylning) på över fem år och jag går dessutom ner i vikt utan att vara hungrig (äter 2-3 måltider/dag). Jag förstår inte hur LCHF och min kost kan ha samma hälsofördelar och tänkte att du som läkare kanske kan förklara? Tack på förhand.

 42. 142
  Annika Dahlqvist säger

  @ Sockertjejen #143:
  Ja det finns mycket egendomligheter som man inte kan förstå.
  Jag skulle inte rekommendera någon att äta 90E% kolhydrater. Det är bara tom sjukdomsframkallande energi. Men det är ju öppet för var och en som så önskar att prova.

 43. 143
  Annika Dahlqvist säger

  @ Elisabet V. Helland #142:
  Stevia och Sukrin är de sötningsmedel som vi brukar ”tillåta” inom LCHF eftersom de inte har några kända skadeeffekter.
  Men själv tycker jag att man till vardags gott kan vara utan den söta smaken.

 44. 144

  Sockertjejen, jag är nyfiken på vilken typ av högkolhydratkost du äter. Är det möjligen raw food? LCHF skulle aldrig passa mig då fett alltid fått mig att må illa och jag dessutom är vegetarian.

  Tycker att A.D. gav ett mycket tråkigt svar till dig. Det är det som nog är problemet med hela LCHF-debatten, det är bara det som gäller och alla andra har fel.

  Själv tror jag att vi alla är olika. Jag tror helt och fullt på att vissa människor mår alldeles utmärkt av LCHF men jag tror att precis lika många mår lika bra av vegankost eller ”raw food”. Ytterligare andra trivs med medelhavskost.

  Jag tycker att du, Annika Dahlqvist, gör ett fantastiskt jobb och har hjälpt tusentals människor att få bättre hälsa. Men jag tycker tyvärr att din intolerans mot andra med andra idéer om kost är beklämmande.

 45. 145
  Gustav Krigh säger

  Vad händer med blodkärlen vid LCHF. Många tror att det finns risk att kärlen ”slaggar” igen men minskar bukfett och annat fett borde väl också fett i blodkärlen också minska. Rätt eller fel?

 46. 146
  Malleline säger

  Hur bör jag äta för att gå ner i kroppsfett?? Jag har under de senaste dagarna haft ett dagligt intag på ca 1000-1200 kcal varav 20g kolhydrater 85g fett 95g protein. Jag tränar ca 1-2 timmar dagligen( cyklar ). För mig är det låga kaloriintaget helt normalt, får kämpa för att få i mig dessa. Är kombinationen hälsosam? kommer jag att gå ner i vikt? Behöver jag äta mer fett för att minska i vikt? jag är normalviktig, har som mål att få muskulös slimmad kropp till sommaren.

 47. 147
  Emilie Kaledina säger

  Hej, Annika.
  Jag har börjat äta LCHF kost fr o m december förra året. I början gick det bra, jag gick ner i vikt ca 3,5 kg. jag kunde tillåta mig att ta en frukt under dagen och gick ner i vikt ändå. I januari fick jag en hormonspiral och det känns så att allt slutade fungera. Fick veta att spiralen ökar blodsocker nivån i blodet. Jag gick upp i vikt, ungefär lika mkt som jag tappade innan. Men numera tar jag inte en enda frukt. Här är ex på mina måltider: frukost: 2 kokta ägg med 2 skivor skinka, kaffe med mjölk; lunch: 2 skivor parmaskinaka, 2 skivor ost, smör, kaffe med grädde, middag: 2 salladblad, en lax bit med hemgjort bearnese, lite ostar ett glas vin.
  Kan Ni ge mig några tips vad jag kan göra? Eller äter jag för mkt?
  Tack på förhand
  Emilie

 48. 148
  Annika Dahlqvist säger

  @ 149 Emilie Kaledina:
  Det kan vara svårare med viktnedgången ju längre ner man kommer. Om kroppen inte vill gå ner mer så kan det bli riktigt svårt.
  Du kan prova att halvera frukosten till ett ägg och en skiva skinka, och ta en skvätt grädde i kaffet i stället för mjölk. Mängden middagsmat får du också anpassa till viktnedgången.

 49. 149

  Hej!!

  Tack för alla råd o tips.
  Jag har ätit lchf sedan i somras och det passar mig bra. Jag har MS och har fått för mig att lchf kan minska antalen skov…har du läst eller vet nåt om detta?? Läste i något inlägg om cocosfett att det är inflamationshämmande. Var köper jag det??
  Kram

 50. 150
  Ankan säger

  Tips att blogga om:

  https://www.dn.se/ekonomi/varning-for-kadmium-i-mjol

  ”Vanligt vetemjöl innehåller så höga halter av tungmetallen kadmium”

  ”Historiskt har kadmium i första hand kopplats samman med skador på njurarna. Men de senaste åren har flera studier visat att kadmium, även i små halter, ger ökad risk för benskörhet och frakturer samt livmodercancer, om exponeringen sker under lång tid.”

  Ännu en anledning till varför mjöl bör undvikas. Kan förklara höga benskörheten i Sverige trots att vi äter mycket kalciumrika produkter i övrigt!

 51. 151
  Julie Ridola säger

  Jeg har relativt nylig gått over til LCHF kosthold. Kiloene sitter hardt og godt:) Derfor reduserer jeg på nøtter.
  Tenker at jeg spiser for mye generelt så det blir for mange kalorier. For å få mer fiber i magen har jeg spurt på helsekost. De mener et produkt som heter Fiberfin skal være bra.Det kan blandes i yoghurt og rømme f.eks. Det inneholder 0,0g sukkerarter men 31g karbohydrat.Betyr dette at det ikke gir noen blodsukkerstigning?

  Vennlig hilsen Julie

 52. 152

  Julie. 153
  Kolhydrater i fibrer tas inte upp.. men det är absolut inte nödvändigt att äta fibrer från spannmål, det är inte människoföda, det är osmältbar cellulosa..sågspån som river sår i tarmen.
  Ät heller mer av grönsaker som innehåller fibrer som vi mår bättre av, om det nu är så du tror att man måste äta fibrer för att hålla igång magen.. Själv äter jag aldrig fibrer numer annan än dom i grönsaker, dom få gånger jag äter sånt..
  Du kan också äta lite lite linfrön i yoghurten, krossade eller hela.. fast än en gång, det är inte nödvändigt om du inte är totalt förstoppad.. Då vi äter LCHF behöver man inte kuta på toa och bajsa flera gånger per dag, med denna kost så tar kroppen upp det mesta och det blir mycket mindre restprodukter som måste ut.. men med sågspån i maten blir det annorlunda..

  Som SS Skaldeman skrev..man kan välja att skita som en ko.. eller också som en räv..

 53. 153
  Julie Ridola säger

  Takk for svar. Som en rev er nok det beste ja:) Jeg skal prøve å spise mer grønnsaker. Men jeg blir forvirret av innholdsfortegnelse som sier f.eks. kolhydrater 8,5 g hvorav sukkerarter 0,2g. Viss man skal holde seg til matvarer med under 5 g kolhydratinnhold. Er det da 8,5 g eller o,2 man skal ta hensyn til?

  Julie

 54. 154

  Julie.
  Kolhydrater är kolhydrater och dom omvandlas till socker i princip så fort du tar dom i munnen, om du verkligen vill och behöver gå ner i vikt och du vill att det ska gå så fort som möjligt.. ja då ska du försöka ”nolla” kolhydratintaget, men har du inte bråttom så kan du lungt äta grönsaker men se upp för vissa som kan innehålla mer än 5g per 100.. det blir lätt många gram på en dag om man inte tänker sej för.. står det 8,5g kolhydrat per 100 så är det du tar hänsyn till, oavsett om det står varav 0,2g sockerarter..alla kolhydrater blir sockerarter.
  När man är ny med LCHF äter man oftast mer än man behöver i början, tills kroppen vant sej med kosten.. du kommer med tiden att äta betydligt mindre då det är så näringstätt mat.. så var det för mej det kanske inte är så för alla, ät dej inte proppmätt utan bara ”ohungrig”.. Du kommer också att hamna på platåer då du står stilla eller går upp lite i vikt.. men fortsatt bara, det kommer att ta ny fart så småningom.. men kom ihåg att naturen kanske inte håller med dej om den vikt du själv vill ha, naturen kanske har en annan åsikt än du 😉

 55. 155
  Julie Ridola säger

  Takk for utfyllende svar. På noen områder kan man si det var godt det ikke gikk som man ville:) men når det gjelder vekten er det nok ikke tvil:) Det er ikke snakk om stor overvekt, men 10 kg ned, så er jeg i nærheten. Jeg er 173 høy og veier nå 88 kg. Det er plagsomt tungt for hofter og knær og den generelle formen. De kiloene sitter hardt på. Men jeg merker generelt bedre form allerede kort tid etter omlegging,viktigst: bedre humør og ikke så urolig. Så jeg jobber videre med saken og tenker at det skal nok gå til slutt. Det er jo noen vaner som har fått kiloene PÅ, og de er de vanskelige å snu. Kveldskos med rødvin og iskrem for eksempel, eller tre knekkebrød med mysost sammen med et glass vin:) Nei og nei og huff:) jeg har boken din, og den er veldig oversiktlig og oppklarende. Skaldemann sin diett føler jeg er for ”aggressiv” for meg. Det blir rett og slett for mye kjøtt og fett, slik jeg oppfatter det. Men jeg går på videre. Tror absolutt det er rette veien i forhold til helsa. Tusen takk for bok og blogg og at du brenner for dette. Fram for bedre forbrenning:)! Ha en fin uke framover.

  Julie

 56. 156
  Ingela Allard säger

  Hej. Rött kött ökar risk för tidig död visar en studie från gjord på 120 000 personer! Vad är din kommentar till detta ??

  Ingela

  https://www.gp.se/matdryck/1.886339-rott-kott-okar-risk-for-tidig-dod

 57. 157
 58. 158
  LCHF-ätare säger

  PerH Skrev:

  Ingela Allard.
  Läs gärna Zoe Harcombe där hon bryter ned rapporten under rubriken
  ”Red meat & mortality & the usual bad science”

  PerH:
  Jag gör ett tillägg till din kommentar. En hänvisning till ett inlägg hos Kostdoktorn:
  https://www.kostdoktorn.se/lever-ohalsosamma-kottatare-kortare-liv/

 59. 159

  Tänkte bara flagga för att jag har just mailat BarKing (www.barking.se) om deras jul och påskmust extrakt som de säljer i dagsläget. Detta extrakt har vi innan vi började med LCHF använt oss av just för att de inte hade onaturliga sötningsmedel i dessa.

  Innehållet är således i dagsläget: Socker, vatten, malt, aromämnen, färgämnen samt konserveringsmedel.

  Förfrågan handlar om i första hand om de kan tillverka extraktet utan sockret så att vi kan söta det själva med flytande stevia-extrakt. Samt att de givetvis kan tillverka själva med stevia istället som naturligt sötningsmedel. I detta informerade jag att potential till köpkraft är stor eftersom 5-20% av sveriges befolkning äter enligt LCHF, samt att då diabetiker även får ett nyttigare och naturligare alternativ än de andra soda stream extraktet som innehåller aspartam, och andra inte så bra (eller goda) sötningsmedel.

  Då vet ni, så kan ni också maila dem och säga att ni även är intresserade av sockerfri påskmust (hoppas något sådant kan ordnas i tid).

 60. 160
  Susanne säger

  Annika – har du sett detta?

  Jag älskar att det kommer fler och fler uttalanden från sådana här personer 🙂

  https://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/03/13/varldsberomd-hjartkirurg-talar-ut-om-vad-som-egentligen-orsakar-hjartsjukdom/

 61. 161

  Fick svar tillbaka från barking 🙂

  ”Tack för att du hör av dig till oss angående Påskmust sötad med eventuellt Stevia.
  Jag ska göra prov på detta i morgon och se om det funkar.
  Jag återkommer med info om hur det går via mail.”

  Ska bli spännande!

 62. 162
  Inger Selmosson säger

  Hej !
  Har en fråga om ämnesomsättningen. Jag och min dotter äter Levaxin sen många år. För dom andra i familjen funkar allt perfekt. Men inte för oss. Vi har fått klåda i huvudet o på kroppen. Torr hy som kliar. Vi gick ner 3 kg och sen är det stopp. Känner oss ofta pluffsigga och trötta. Vi har hållt på i 7-9 veckor. Bör man kolla värderna ? Nån som vet nått om detta ? Varför mådde vi bra dom första veckorna….?

  Hälsningar Inger

 63. 163
  Annika Dahlqvist säger

  @164 Inger Selmosson:
  Jag har ingen aning om varför du och din dotter har fått klåda och torr hud efter övergång till LCHF.
  Beträffande Levaxindos får ni kolla den med sedvanliga blodprover.
  Om det är något i kosten som ger er besvären får ni prova elimination – exposition, dvs prova att utesluta kostfaktorer, och om förbättring av besvären återinföra födoämnet för att se om besvären kommer tillbaka.
  Ett förslag att prova att utesluta är mjölkprotein. Andra förslag?

 64. 164
  Inger Selmosson säger

  Tack för svar! Får kolla upp det där med mjölkproteinet. Vet inte riktigt så mycke om det. Det som också hänt är att vi sista veckorna fått så mycke mera värk. Vi har fibromyalgi. Jag har också PMR och äter kortison. Hela familjen har fått ont i våra magar. Känns som om tarmen viker sej. Min man har aldrig haft några problem med sin mage förutom att han fick inflammation i en ficka för några år sedan. Och en del dagar känns det för honom att det är tillbaka. Mågen har fått njurstensanfall. Om det är att allt skräp ska ut ur kroppen tro :-)? @ Annika Dahlqvist:
  Vi kämpar vidare!

 65. 165
  Annika Dahlqvist säger

  @ 166 Inger Selmosson:
  Ja jag kan inte råda till annat än att var och provar sig fram till vilka kostandelar som fungerar bäst för den.
  Vi som fungerar klockrent med LCHF kan fortsätta med den kosten.

 66. 166
  Martin Chab säger

  Hi
  At the link attached you can watch the parody about the new SVT series ”Coachernas” made by some of the real coaches of Hälsoakademin Europa.
  Enjoy it! and we will be very grateful if you mention it in your blog.
  Have as much fun as we had doing it!!

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=mpVV3-wE-iQ

  Best regards

 67. 167
  Karin Jöngren säger

  Inger Selmosson:
  Jag har haft fibromyalgi sen 2005 och är idag åter på 100%
  Jobb efter en lång tid av sjukskrivning. Utmattningssyndrom
  Var även det med i bilden.
  Jag är mycket positiv till LCHF i den form Annika
  Dahlqvist presenterar den i sin bok ”Din viktigaste utmaning”
  Men för mig blev jag bara knappt hälften bättre i värk och
  Andra kroppsliga krämpor. Anti Candida kost enligt Peter Vilhelmsson
  Tog mig en bit till och när jag väl provat Levande Föda/Raw Food så försvann
  Alla min symptom.
  Jag tror inte på den variant av LCHF, som jag ofta möter
  I pressen, där kött och fett ska stå för över 75% av
  Kostmängden. Då tror jag att den stora hälsoförbättrande
  effekten minskar drastiskt.
  Salt är för mig en stor nov vad gäller värken.
  Lycka till med att finna en kosthållning som gör dig
  friskare!

 68. 168
  Tobias Eriksson säger

  Hej Dr Dahlqvist!!

  Jag och min kompis har för ca 2v sen börjat med LCHF och stött på tvetydigheter när det kommer till choklad. Givetvis är det enklaste sättet att låta bli choklad men alternativet att inte göra det finns ju alltid.

  Hursom, i många chokladsorter finns ämnet Lecetin, många predikar att undvika detta ämne, medans andra menar att det sänker dina blodfetter. Kruxet är att om man tex köper Lindts choklad 705 så innehåller det Lecetin och har högre Kh-halt, men tex 90% innehåller inget Lecetin och har lägre Kh-halt. Chokladdjungeln är ett faktum, vad bör man tänka på (förutom låg sockerhalt och lågt Kh-värde) och finns det någon choklad att rekommendera?

  Vore tacksam för svar.

  // Tobbe

 69. 169
  Annika Dahlqvist säger

  @ 170 Tobias Eriksson:
  Jag brukar rekommendera mörk choklad med hög kakaoprocent. Lecitin är säkert inte önskvärt i choklad. Det låter helt onödigt.
  Man får titta efter den choklad som har minsta mängden av onödiga tillsatser och kemikalier.

 70. 170
  eva jehrn säger

  Hej Annika! Jag har beställt XOCAI power choklad och OMEGA squares. Vad tycker du om denna choklad, typ sockerinnehåll mm?

 71. 171
  Annika Dahlqvist säger

  @ 172 eva jehrn:
  Jag har ingen särskild uppfattning om Xocai choklad. Det är väl en liten mängd socker i chokladen. Detta med antioxidanter är jag skeptisk till. Så vitt jag vet finns det inga vetenskapliga bevis för att tillförda antioxidanter medför någon fördel. De antioxidanter vi behöver tillverkar vi själva intracellulärt (inuti cellerna).

 72. 172

  Hej!

  I flera år har våran dotter haft problem med sin mage.
  Sedan 2 månader sedan har hon fått ont så fort hon ätit ngt, det hinner inte komma ned i magen förräns hon får springa på toaletten. Vi har testat all sorts mat och läkarna säger att hon inte har ngt fel. De har för flera år sedan gått in i tarmen, nyligen gjorde de en gastro, de hittar inget. Hennes Journal börjar bli så tjock, de skickar henne fram och tillbaka. Sist fick jag ett utbrott på akuten, hotade med att gå till tidningen för att sköterskan sade att akutläkaren skulle krika med VC läkaren för att vi blev skickade dit eftersom vi hade varit där v innan. Vår dotter är 24, studerar men får med läkaintyget gå om denne termin i höst. Efter mitt utbrott på akuten, har de börjat utreda henne, vilket tog 2 månader. Igår var hon på medicinmottagningen. ingen vet vad det är för fel på henne. Hon är så förtvivlad. De sade att, om de ni inte hittar ngt fel så skall de gå igenom henne psykiskt om det kan vara ngn depression. Vår dotter började skratta och sade att NU har det blivit psykiskt, hon kan inte vara ens med sina vänner, hon har typ legat i sängen här i 2 månader. Vår dotter bad om en sorts medecin, att börja med ngt för att se om det går över, läkaren sade, vi gör inte så. (Vår dotter är emot tabletter men är nu desperat) Läser nu om denna kost, är det värt att prova? HJÄLP!

  Mvh!
  Mari

 73. 173

  Mari.
  Jag är ingen läkare, Dr Annika kommer säkert att svara dej på detta.. Men efter allt jag läst på om alla dessa div. magproblem så ska hon helt klart testa på strikt LCHF, undvika all slags spannmål och fibrer, och mjölkprodukter till att böra med, ät bara fet animalisk mat och ovanjordgrönsaker.
  Efter en tid om hon blir bättre i magen (är säker på det) så kan hon testa att lägga till feta mejeriprodukter som smör grädde ost. Hon kan ju börja med att testa smör på en gång, jag tror dom flesta klarar det, och för att få i sej tillräckligt med fett.
  Det kommer iaf inte att bli värre än vad det redan tycks vara.

 74. 174

  JRS: Tack för ditt svar, det värmer, kanske vi kan hjälpa henne nu, börja här och nu med den nya kosten.
  Vet du om det finns några recept för hela dagar på nätet?

  Ännu en gång stort tack för svar.

  Vänligaste H:n!
  Mari

 75. 175

  @ JRS: Svarade dig på denna länk. Hoppas du ser det. Nu vet jag hur man skall svara 🙂
  Mvh!
  Mari

  Obs!
  Kanske det blir detsamma dock.

 76. 176
  Eva-Lena säger

  Tråkigt att läsa om detta. Ni ska absolut kontakta en licensierad kostrådgivare enl LCHF. De finns här och du kan söka på ditt län för att hitta en i närheten. Magproblem brukar nästan utan undantag förbättras med LCHF. http://www.kostradgivarna.se

 77. 177

  @ Eva-Lena:
  Tack så hemskt mkt för svar.

  Mvh!
  Mari

 78. 178

  Mari

  Såg att du fått tips från Eva-Lena på hur ni kan göra.. annars så finns det massor med lchf-recept på nätet numer, bara gloogla lchf-recept.
  Lycka till, jag är säker på att din dotter kommer bli hjälpt av denna kost, det är så många som blivit friska efter åratal med svåra magproblem efter omläggning till LCHF.

 79. 179
  Eva-Lena säger

  Finns jättemycket bra tips och recept på nätet. Men tyvärr minst lika mycket som inte är bra. Är man så sjuk som din dotter så behöver man professionell hjälp. Man behöver hjälp att individanpassa och plocka bort, lägga till just det som behövs för dotterns tillfrisknande. Lycka Till!

 80. 180
  Annika Dahlqvist säger

  @ 174 Mari:
  Den vanligaste orsaken till magbesvär är IBS, Irritable Bowel Syndrome, irritabel tarm. Den blir oftast omgående förbättrad med LCHF-kost. Bort med de gasbildande kolhydraterna, sockret och stärkelsen. In med naturligt mättat fett som smör och (ekologiskt) kokosfett. Och bort med all fabriksmat och alla tillsatser.

 81. 181

  vill tacka er som svarat på min desperation.

  Kram!
  Mari

 82. 182
  Kristina säger

  @ Annika Dahlqvist
  Just läst din text… att inte äta omega 6… Vet du att omega 6 är, som omega 3, en flera omättat fett, en essentiell fett syra, som kroppen behöver som den inte kan ”tillverka”. Om du inte äter omega 6, saknar kroppen med tid detta fett och det blir dålig konsekvens. I Mat Kombination Tänk, ser vi att det är viktigt att få balans av omega 3 och 6…

 83. 183

  Kristina

  Det är ett överflöd med omega-6 i all vår mat nuförtiden, det är omöjligt att få i sej för lite..köper man odlad lax som ex finns knappt något o-3 pga att den odlas upp med spannmålspellets och annat skräp som bara innehåller just o-6 fett, samma med allt industriuppfött kött, liksom kyckling och ägg. Alla dessa oljor som vi blivit itutade ska vara så nyttiga innehåller mest o-6.
  Dessutom är vi människor dåliga på att tillgodogöra oss det viktiga o-3 fettet från växter.
  Men allt animaliskat fett innehåller dessa enkel och fleromättade fetter i rätt balans om djuren får äta sej naturliga artriktiga föda.

 84. 184

  Tack Annika för din blogg och att du under alla år har kämpat för LCHF!!!

 85. 185

  Hej!
  Hur fungerar det med om man har diagnosen Artrit och LCHF? blir inflammationerna/skoven mindre ? Vi med inflamatoriska sjukdomar sägs ha risk för hjärtkärl problem. Kan någon hjälpa en med tankarna här – behöver minska i vikt men är lite skraj för hjärtkärl problem och om det kan minska artriten.
  Tacksam för svar/Lina

 86. 186
  Eva-Lena säger

  Här finns ett ställe till där ni kan ställa era frågor till lic. kostrådgivare: http://www.kostradgivarna.se

 87. 187
  Annika Dahlqvist säger

  @ 187 Lina:
  Den av etablissemanget rekommenderade kosten, med mycket kolhydrater, margariner och omega-6-oljor, är inflammationsdrivande. Däremot LCHF med lite kolhydrater, generöst av naturligt fett, och inga industrikemikalier, är inflammationshämmande. Det finns det massor av rapporter om.
  Därför rekommenderar jag alla med inflammtoriska sjukdomar, reumatism likväl som hjärtkärlsjukdom, att ge LCHF-kosten en god chans.

 88. 188
  Maiken säger

  Det står i din beskrivning att du hade rätt om att det var dåligt med att vaccinera sig mot svininfluensan, och det var det absolut inte! Vet inte om du inte har någon logik eller men det var några vissa fall som påverkades av sprutan men det var mycket mindre än de som skulle dött av sjukdomen. Och desutom så har någon aldrig dött av att äta äpplen, eller? Du får gärna skicka Diba källor om det iså fall. Att äta kolhydrater är jätte viktigt, fett däremot kan man diskutera. Det proppas i hjärnan och kan ge alvarliga fel.

 89. 189
  Siv Berg säger

  Fråga:
  Hur kan det komma sig att en laktosintolerant person helt plötsligt tål både mjölk och ost när vederbörande gått över till LCHF-kost? Magen krånglar inte alls längre.
  Yoldia

 90. 190
  Annika Dahlqvist säger

  @ 191 Siv Berg:
  Det är många som har rapporterat detsamma. Jag vet inte mekanismen bakom den förbättrade laktostoleransen. Kanske att den allmänna inflammationsbenägenheten i kroppen har minskat?

 91. 191
  hitme2ice säger

  Är det någon som vet om det är ok att ta d-vitamin, Davids Choice, 50000 IU var 10:e dag, när man ammar? Hon har tagit under graviditeten 3800 IU per dag, och efter 5000 IU, Self Omninutritition. 50000 IU är ju rätt stor dos, och enligt paleofriend behöver man inta c:a 6400 IU för att det ska gå över i bröstmjölken optimalt, och man då inte behöver ge barnet d-droppar. Vi ger 12 d-droppar (Dunmedic) per dag, 960 IU. Så frågan är om mamman tar DC 50000 IU om inte det blir för mycket d-vitamin? För samtidigt vill man ju inte skippa d-dropparna, och 50000 IU var 10:e dag blir inte 6400 IU per dag. Annars är det kanske bättre att ta 5000 IU per dag och ge d-droppar.

 92. 192

  hitme2ice Skrev:

  Är det någon som vet om det är ok att ta d-vitamin, Davids Choice, 50000 IU var 10:e dag, när man ammar? Hon har tagit under graviditeten 3800 IU per dag, och efter 5000 IU, Self Omninutritition. 50000 IU är ju rätt stor dos, och enligt paleofriend behöver man inta c:a 6400 IU för att det ska gå över i bröstmjölken optimalt, och man då inte behöver ge barnet d-droppar. Vi ger 12 d-droppar (Dunmedic) per dag, 960 IU. Så frågan är om mamman tar DC 50000 IU om inte det blir för mycket d-vitamin? För samtidigt vill man ju inte skippa d-dropparna, och 50000 IU var 10:e dag blir inte 6400 IU per dag. Annars är det kanske bättre att ta 5000 IU per dag och ge d-droppar.

  Kika här hos Kostdoktorn, han har den bästa samlade informationen om D-vitamin:
  https://www.kostdoktorn.se/kategori/kosttillskott/d-vitamin/

  Ställ frågan där.

 93. 193

  Vad tror ni om att äta LCHF och med inriktning på sin blodgrupp? Skulle det fungera ännu bättre?
  Blodgruppen finns ju där pga någon anledning. Undrar vilken?

 94. 194
  Annika Dahlqvist säger

  @ 194 Pia:
  I den mån som blodgruppsläran anvisar LCHF är det bra, men för dem som den anvisar annan kost är den inte bra.

 95. 195
  Ulrika Tufta säger

  Hej Annika,

  Har nu ätit LCHF kost i över tre veckor. Allting fungerar bra, men jag har fått en väldigt dålig andedräkt och det drabbades jag också av vid ett tidigare tillfälle då jag åt LCHF? Om det inte går över kan jag inte fortsätta med kosten, för så allvarligt är det. Jag luktar ruttet helt enkelt?. Jag lagar rätter från din kokbok och Skaldemans kokbok,som är utsökta recept!
  Kan man äta eller dricka något speciellt så att andedräkten blir bättre? kan det vara grädden jag inte tål? Ska jag utesluta den? Jag har inte mjölk allergi!
  Det går Ibland tre hela dagar utan att jag kan tömma magen?
  Har du någon ide`om detta? Vad tror du orsaken är?
  skulle jag pröva någon annan kost (medelhavsdieten)?

  Varma hälsningar Ulrika

 96. 196

  Hello, Annika Dahlqvist!

  I just wanted to thank you for the book you wrote with Maria Höglund, it has a lot of great recipes in it and it’s informative as well. It’s really a treasure and I’ve been recommending it to friends and family.

  I started LCHF about three months ago and I’ve never been better! After years of gaining weight and being diagnosed with hypothyroidism I thought for sure my life was over. That was until someone told me about LCHF, and I’m not regretting it one second. I’ve lost just over 7kg now and my relation to food is much better than it was before. I’m no longer ashamed if I want to eat something that I’ve learned throughout the years was unhealthy for me, because I now know that it’s not true.

  Therefore I thank you for writing a book that’s proven for me that LCHF is the right thing for me through information and results. I thank you for making me aware of LCHF and all of it’s great properities!

 97. 197
  Annika Dahlqvist säger

  @ 197 Siw:
  Hallo Siw,
  thank you for your kind words. Have you found our book translated into English somewhere?

 98. 198
  Göran Wiberg säger

  Det var en diabetesläkare på 20-talet, innan det
  fanns insulin, som sa: Varannan dag får dom
  späck och gurka och varannan gurka och späck.
  Enligt Ann Fernholm.

 99. 199

  @ Mari: har det blivit bättre?
  prova bikarbonat , finns tabletter på vissa apotek eller pulver på mataffären.

  För mig fungerade det med ca 0.5 gram efter måltiden. Jag sprang också på toaletten efter jag ätit.

  Kokosolja/ fett kan fungera men silverpaketet ska man akta sig för se till att det är extra virgin. Men prova först bikarbonat. Många har löst sina problem med kokosolja. Innehåll som finns i kokos finnsäven i modersmjölken och i phillipinerna rekommenderar dom mammor att dricka kokosolja för att höja sina egna värden eftersom det skyddar barnen.

 100. 200
  Eva-Lena säger

  Har också sett att vissa kokosoljor är märkta med ”Extra Virgin” men det är vilseledande eftersom kokosfettet till skillnad mot t ex olivolja bara pressas en enda gång och alltså alltid är ”Extra Virgin” oavsett vad som står på burken. Men silverpaketet ska man definitivt skippa eftersom det är oerhört processat och inte alls rent.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa