Annika Dahlqvist, läkare, författare, bloggare, föreläsare

Doktor Annika Dahlqvist

Doktor Annika Dahlqvist

Det här är Annika Dahlqvists nya blogg.
Min gamla ”Doktor Dahlqvists blogg” på Passagen får ligga kvar. Där finns tusentals blogginlägg och länkar som kan vara intressanta att läsa.
LCHF går ut på att man äter minimalt med kolhydrater (kolhydrater = socker och stärkelse. Stärkelse ingår bland annat  i spannmål, potatis, majs och ris) därför att de höjer blodsockret och insulinet, och det är inte bra för hälsan. I stället för kolhydraterna ska vi äta mera fett, och det ska vara naturligt fett, inte fabriksfetter som margariner, och inte heller omega-6-oljor. En längre text om LCHF metoden har jag skrivit i Gamla bloggen.
Jag själv har ätit LCHF sedan senhösten 2004. Jag gick ner till normalvikt och blev frisk från min fibromyalgi, IBS (tarmkatarr) och utmattningsdepression, inklusive sömnstörning.
Därefter har jag arbetat med att informera människor om denna hälsobringande kost. Framför allt vänder jag mig till sjuka och överviktiga, men även friska och slanka kan ha nytta av att äta LCHF.
Jag har två gånger blivit av med mitt jobb pga mina åsikter, uttryckta i bloggen.
Första gången, nov 2006, från Njurunda vårdcentral, pga mina kostråd – andra gången då jag blev avstängd från vikariat på Primärvårdsjouren i Sundsvall, hösten 2009, pga mitt ställningstagande mot massvaccinationen mot svininfluensan. (Senare har det visat sig att jag hade rätt. Hundratals barn och ungdomar drabbades av narkolepsi som komplikation till Pandemrix-vaccinationen mot svininfluensa.)
Nu har jag fått ett nytt arbete som familjeläkare på Stöde vårdcentral, halvtid.  Min övriga tid kommer jag att dela mellan läsning om kostfrågor, bloggning, mailväxling, författande och, i förekommande fall,  föreläsningar.
120603. Jag hade långt att köra från Njurunda till Stöde varje dag. Därför tackade jag ja när jag fick erbjudande om jobb på Vårdcentralen Centrum i Sundsvall, och började där i april -12. Jag arbetar nu 70%, 7 timmar per dag, 4 dagar i veckan.

Min mailadress är annika.dahlqvist(at)telia.com. Jag kan inte svara på personliga frågor om kost och hälsa, utan det får ni fråga om i bloggen, där vi kan hjälpas åt att svara på frågorna.

Se också min film Annikas LCHF.

Comments

 1. 201

  Hej!
  Jag undrar om du har något tips för att få igång magen. Innan jag började med lchf så åt jag katrinplommon men de fungerade inte så bra, hade svårt för att äta de. Sen provade jag linfrö men de blev jag ”gasig” och svullen i magen av. Efter de köpte jag tabletterna Frukt & Fiber på Apoteket och det fick igång min mage men kunde även av dom känna mig lite ”gasig” Sen började jag med lchf och trodde att magen skulle komma igång av de men icke. I samband med lchf så slutade jag ta mina frukt & fiber, då jag fick för mig att de innehöll för mycket socker för att vara okej vid lchf. Läste sedan om kokosfett och började ta nån sked kokosfett varje dag. Men antingen måste jag ta så mycket att jag mår illa för att få igång magen och tar jag mindre så kommer inte magen igång ändå. Tycker att smaken av kokosfett är hemsk! Jag får kväljningar varje gång jag tar de. Har du något tips på vad jag kan ta i stället? Är det okej att ta frukt & fiber igen eller är det för mycket socker i?
  Kan tillägga att jag dricker minst 1.5 liter vatten om dagen och motionera några dagar i veckan.

 2. 202
  Annika Dahlqvist säger

  @ 203 Matilda:
  Var och en måste prova sig fram till vilken kostsammansättning som är bäst för dens tarmfunktion. Själv mixar jag ner 2 msk kokosfett i kaffe varje morgon + en gräddskvätt, och det håller min mage igång perfekt (Det finns smakfritt kokosfett = deodoriserad).
  Om du tycker att Frukt & Fiber är bäst för dig så tycker jag att det är OK. Det ryms nog inte så många gram socker i en sådan tärning

 3. 203

  @ Matilda:
  Hej Matilda,
  Jag har också haft problem med magen men nu har jag ökat mitt intag av fett. T ex tar jag med mig en stor klick smör till lunchen på jobbet. Den var för fettsnål tidigare. På morgonen äter jag ägg och bacon stekt i smör. På kvällen kanske en köttbit, bernaissås och sallad. Nu när jag ökat intaget av fett så har viktminskningen satt igång och magen sköter sig mycket bättre. Kanske ett tips till dig?

 4. 204
  christina nikolausson säger

  Hej! har nu ätit enligt lchf i en månad, men går inte ner i vikt! Jag är väldigt ledsen att inget händer! undrar vad jag gör för fel?

 5. 205
  Annika Dahlqvist säger

  @ 206 christina nikolausson:
  Mitt standardsvar är: Strikt LCHF, sen får man minska matmängden tills viktnedgång inträder.
  Själv har jag för tillfället ett viktnedgångsprojekt pågående.
  Mitt nuvarande test är: Morgon: En stor mugg kaffe med 2 tsk kokosfett (mixat om man tycker att det smakar bättre) och en skvätt grädde; Vid 12-14 en liten LCHF-måltid; vid 17-20 en liten LCHF-måltid.
  Hittills har jag gått ner ca 4 kg på det sedan i höstas. Jag får se vart det tar vägen. (Om jag går ner till önskevikt kan jag unna mig lyxen att öka portionsstorlekarna :))
  Det finns massor av sidor på nätet med viktnedgångsrådgivning med LCHF. Det finns också många böcker i ämnet: https://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=LCHF+&title=LCHF+&fromproduct=False.

 6. 206

  har ätit LCHF sedan sept-12. Är sprutdiabetiker och har sänkt insulinintaget(måltid) till nära noll,
  och basinsulinet med 5% ca,men nu börjar blodsockret stiga även om jag inte äter något med kolhydrater .Om jag någon dag äter s.k vanlig mat och då sprutar in lite insulin,hur lång tid får detta efterverkningar? Har gått ner i vikt 13kg,men upp 1kg efter vanligmatdag.

 7. 207
  Annika Dahlqvist säger

  @ 208 lisbet:
  Jag tror att detta med kolhydrat/insulin-balansen är olika för varje individ, så var och en måste prova sig fram till vad som gäller för den. Jag har fått rapport från insulindiabetiker som berättar att de behöver en liten mängd av kolhydrater för att balansera blodsockret och insulinet stabilt.

 8. 208

  Hej Annika, jag såg en film om dig där kostdoktorn intervjuar dig och ställer lite frågor. Jag blev helt tagen och måste säga att jag är otroligt imponerad hur stark och säker du har varit med ditt budskap. Jag har själv ätit lchf i ca 19 veckor och mår fantastiskt. Har haft svårt med gravidkilon som dock bara rasade när jag la om kosten. Jag gick ner 7 kg på ca 12 veckor och inser att denna kosthållning fungerar. Det svenska folket och alla i övrigt kan bara hoppas på att du fortsätter din mission själv tycker jag att du borde få hederspris i form av ett arvode som gör att du kan forska på detta resten av ditt liv och hjälpa den svenska sjukvården att ta till sig dina råd. Stort tack för att du visar oss vägen!!

 9. 209

  Hej!

  Jag fick höra talas om dig när jag läste en krönika av Lars Bern på Newsmill om näthat och beslutade för att kolla upp dig. Efter att ha varit in här så tänker jag läsa vad du skrivit.
  (ref: https://www.newsmill.se/artikel/2013/02/09/ansvaret-f-r-debattklimatet-ligger-i-rosenbad )

  Läste just din presentation här och kan inte annat än säga: Visst är det jobbigt att ha rätt ibland? Det brukar även ”drabba” mig, det där med att det visar sig att man får rätt.

  Jag har försökt mycket för att tappa några kilo men aldrig lyckats. Det spelar ingen roll om jag äter mindre (1500-1900kcal) eller rör mig mer. Jag står stilla på mina 120kg även fast jag går till och från jobbet (30 minuter). Jag har naturligtvis hört talas om LCHF, inte satt mig in så värst, men fått känslan av att det är relativt dyrt.
  Som gammal idrottare så vet jag att kolhydrater (men även proteiner och salter) är viktigt, när man är MYCKET aktiv. Helst när man ska tömma kroppen på energi. Därför kan jag tänka mig att nu efter jag slutat, så är kolhydrater mer eller mindre överflödiga och proteiner och fetter mycket viktigare/bättre.

  Kanske kommer jag få bra tips på denna sidan om hur jag och min sambo kan lägga om vår kost, även om jag fortsättningsvis kommer ge barnen ”normal” mat. Men jag tänker som sagt ge din sida en chans och rättvis prövning!

  Väl mött.

 10. 210
  Annika Dahlqvist säger

  @ 211 Benny:
  Du hittar många intressanta länkar om LCHF nere i bloggens högermarginal. Lycka till!

 11. 211
  Bengt Gottfrid säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Hej Annica
  Köpte 3 böcker av Byron J Richards
  The Leptin Diet har jag nästan läst klart (kolla på bokus )

  Verkar lovande o mycket logiskt
  Leptin styr hur hjärnan hanterar dom kalorier som du äter
  Leptin är en hormon som finns i blodet , mängden beror på dina fettdepåer man kan säga att det är kroppens tankmätare
  Tyvärr så vår hjärna påverkad av överätande till att inte reagera på leptinet o talar då inte om att det finns fettdepåer i överflöd
  När hjärnan inte reagerar på leptinet så vet den inte om att det finns energireserver o använder då inte det fett som vi har på kroppen till energi
  Låter detta intressant ?
  Läs mer i boken the leptin diet finns att köpas på bokus 95kr
  Han varnar också för bla vitt bröd, socker .
  Finns en del videor på nätet sök på Byron J Richards
  Väl använda pengar

  Mvh
  Bengt

 12. 212
  Annika Dahlqvist säger

  @ 213 Bengt Gottfrid:
  Jag måste erkänna att jag inte har fördjupat mig alls i Leptinet. Ingen har lyckats förklara för mig vad den kunskapen ska tillföra. Insulinets roll förklarar LCHF:s effekter, men leptinet tycks mera gälla all mat?

 13. 213
  Bengt Gottfrid säger

  Hej

  Byron.J. Richards om hormonet Leptin i sin bok The Leptin Diet ( Bokia 95kr)

  Leptin produceras av våra fettceller och av maten när vi äter och skickas ut i blodomloppet o når vår hjärna som vid låga nivåer av leptin reagerar med hunger ( energin är slut ) och vid höga nivåer av leptin med mättnad (tanken är full sluta ät )När leptin nivåerna stiger o faller normalt ställer hjärnan om till en mera slösaktig förbrukning av energin vi får från maten vi äter Fettmängden (energireserven ) vi har på vår kropp bestämmer leptin mängden i blodet och hjälper hjärnan att bedömma om vi behöver fylla på mera energi (äta mer ) som en tankmätare i bilen.(sidan 8-9) leptinet styr tillverkningen av insulinet i bukspottkörteln och talar också om för hjärnan att sluta äta För en överviktig fungerar inte insulin o leptin signalerna som tänkt (insulin o leptin resistent ) hjärnan säger inte sluta äta jag är mätt och bukspottskörteln slutat inte tillverka insulin som det e tänkt och lagrar då blodsockret som fett och efter någon timme blodsockerfall o hungerkänslor.
  När inte leptinet kommer in i hjärnan , styrs kroppen som om det inte fanns mat ( i sparlåga ) och går inte över till att använda fettreserverna som energi då den inte känner leptinsignalen att det finns energi i fettet vi har på kroppen
  Byron förklarar att leptinet styr som en dirigent i en orkester det mesta i vår kropp bla ämnesomsättningen o mycket mer
  Som barn hörde jag ” när musen blir mätt blir mjölet beskt” = när vi blir mätta smakar inte maten längre gott ( har inte vad jag minns upplevt detta , maten för mig är lika god även som proppmätt)
  Det som ledde till leptinets upptäckt var en mus som inte slutade äta var dubbelt så stor som en normal mus o kunde inte fortplanta sig (den saknade förmåga att producera leptin ) med leptin tillskott återgick den till att äta normalt , gick ner till normal vikt och kunde fortplanta sig

  Har varit överviktig sedan 1975 är nu 63 år å väger ca 110kg 1,73 lång
  Har försökt 3 månader med LCHF gick ner 1 kg i månaden
  Har här försökt att återge något av vad Byron skriver i sin bok The Leptin Diet , kan bara säga att det låter logiskt , och har gett nya krafter att ta upp LCHF igen med ny förståelse hur min kropp fungerar
  Han skriver också att leptinkänsligheten kan återställas med rätt sätt att äta

  Bengt Gottfrid

 14. 214
  Annika Dahlqvist säger

  @ 215 Bengt Gottfrid:
  Ja med rätt sätt att äta (LCHF) så återställs alla kroppens funktioner.
  Jag ser ändå inte vad leptinet tillför. Vad gör leptinet för skillnad i praktiken?

 15. 215
  Bengt Gottfrid säger

  Skillnaden som jag ser o förstår det är att LCHF håller blodsockret nere o därmed även inlagringen av fett till en betydande del, leptinet styr hela kroppen
  Jag ifrågasätter inte LCHF kan hålla med om att det är på rätt väg om än kanske lite väl ”strikt” hos några , rådet att äta 6-8 brödskivor om dagen är ett råd där man saknat kunskap enligt min mening
  Det måste vara tillåtet att sakna kunskap ( även för läkare som kom med rådet om 6-8 skivor bröd om dagen )men dåraktigt att hålla fast vid okunnigheten när man ser resultaten
  Menar att förståelsen av hormonet leptinets uppgift i kroppen är viktigt o gör att man förstår varför man känner och fungerar som man gör
  Varför får man ingen stop signal (du är mätt ät inte mer?) vad man än äter
  Byrons förklaring kan vara den rätta
  Nu e detta som Byron skriver inte bara hans djupa insikt utan det finns 10.000 tals tester som visar att leptinet finns o vad det åstadkommer i kroppen

  Tack för ordet från en rörmokare mm
  Bengt Gottfrid

 16. 216

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 215 Bengt Gottfrid:
  Ja med rätt sätt att äta (LCHF) så återställs alla kroppens funktioner.
  Jag ser ändå inte vad leptinet tillför. Vad gör leptinet för skillnad i praktiken?

  I det praktiska livet har kännedomen om leptinet ingen som helst betydelse – äter man LCHF fungerar det bra – men det kan ju vara intressent att veta varför,,,,,

  Själv tänkte jag sluta upp och fundera på varför LCHF fungerar så bra då jag fick reda på leptinet, den bit som fattades i vår ”enkla” modell från ”tugga till kompost” men är nu inne på cellnivå – man hamnar ju där förr eller senare om man vill ha reda på hur det egentligen fungerar,,,,

  Hittade en lite skrift från Finland, herrar doktorer tar här upp Mg, Cr och lite annat som vi i Sverige inte pratar så mycket om,,,

  https://www.tritolonen.fi/files/pdf/Diabetesguide_svenska.pdf

 17. 217
  Bengt Gottfrid säger

  Önskar dig lycka till med studien av celler
  Bengt Gottfrid

 18. 218
  Annika Dahlqvist säger

  @ 218 Tombola:
  För mig har det alltid varit självklart att kroppen strävar efter en viss sammansättning. Jag minns en gång när jag var sjuk och magrade – när jag blev frisk fick jag en enorm aptit och åt upp mig de förlorade kilona på någon vecka. Det förklarade jag med att kroppen ville ha de kilona. Sen om det är leptinet som ger den effekten spelar mindre roll för mig.
  För mig är det genom kolhydrater och insulin som vi får den sjukliga övervikten som kroppen egentligen inte vill ha.

 19. 219

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 213 Bengt Gottfrid:
  Jag måste erkänna att jag inte har fördjupat mig alls i Leptinet. Ingen har lyckats förklara för mig vad den kunskapen ska tillföra. Insulinets roll förklarar LCHF:s effekter, men leptinet tycks mera gälla all mat?

  Insulinet påverkar leptinet, både leptin och insulin gäller för all människomat men båda dessa hormoner fungerar dåligt om vi tankas med skräpmat och ”turbo-drycker” som Coca cola,,,,

  Höga insulinnivåer ger leptinresistens och vi tappar kontrollen över när vi är mätta – äter vi mycket fett verkar leptinets ha kvar sin funktion mycket bra – det är nästan omöjligt att överäta fett, något som alla utom Rössner känner till,,,,

  Tycker Robert Lustigs bok ”Fat Chance” förklarar detta på ett bra sätt.

  Intressant är att vi nu har nyfödda som är prediabetiker – det är 3 – 4 generationen som föds efter skräpmatens införande – Lustig tar upp detta!

 20. 220

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 218 Tombola:
  För mig har det alltid varit självklart att kroppen strävar efter en viss sammansättning. Jag minns en gång när jag var sjuk och magrade – när jag blev frisk fick jag en enorm aptit och åt upp mig de förlorade kilona på någon vecka. Det förklarade jag med att kroppen ville ha de kilona. Sen om det är leptinet som ger den effekten spelar mindre roll för mig.
  För mig är det genom kolhydrater och insulin som vi får den sjukliga övervikten som kroppen egentligen inte vill ha.

  Nu skriver vi om varandra,,,,,

  Jag tror det är bra med en förklaring till hur vi fungerar, ökad kunskap ger ofta ökad motivation – det är min uppfattning – det är genom att få tillräckligt bra modeller som vi på allvar kan börja ta itu med kostskojarna,,,,

  Å andra sidan behöver vi ju inte komma upp i nivå med en Nobelpristagare,,,,,

 21. 221
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  När man börjar fördjupa sig i hur energiomsättningen sker på cellnivå (t.ex. genom att läsa Alberts et. al.) och hur celler samverkar så blir man snabbt helt överväldigad av den enorma komplexitet som möter en och det faktum att vi känner till så lite lite trots att vi tycker att vi vet så mycket. Man måste då helt enkelt bli väldigt ödmjuk och väldigt skeptiskt till alla enkla förklaringsmodeller till fetman.

  Men en del förklaringar är dummare än andra.

  Etablissemanget förklarar fetma sedan mer än hundra år tillbaka i tiden med att ”en kalori är en kalori” vilket förstås är detsamma som att säga att man blir tjock för att man äter för mycket och/eller att man gör sig av med för lite energi och oberoende av vad man äter. Självklart är det så och detta går bara inte att säga emot men det FÖRKLARAR inte på något sätt varför du blir tjock och det är just därför denna ”förklariingsmodell” är den ”dummaste av alla” enligt min mening.

  För mig erbjuder insulinhypotesen däremot en vettig förklaringsmodell till vår fetma medan leptinhypotesen verkar vara en favorit bland de som envetet lutar sig mot självklarheten att en ”kalori är en kalori”. Hormonet insulin gör helt enkelt att vi lättare lagrar undan fett på de ställen där vi inte vill se det.

  Det lilla jag har sett av den obehagligt hätska debatt som verkar råda på vissa siter på internet kring dessa två hypoteser så verkar förespråkarna av leptinhypotesen vara rent fanastiska motståndare till den insulinhypotes som jag själv förstås är en anhängare av. Själv tycker jag professor Robert Lustig på ett bra sätt förklarar samspelet mellan leptinet och insulinet men han verkar förstås vara en favoritmåltavla bland leptinförespråkarna om jag nu inte har missuppfattat hela debatten.

  Min nuvarande syn på denna debatt är därför att de som förespråkar insulinet (och därmed att kolhydraterna är den stora boven till vår fetma) inte har några problem med leptinet som en del av förklaringen men underordnad insulinets verkan. Hos förespråkarna av leptinhypotesen verkar det dock vara tvärtom och drivkraften här som jag tolkar det är att försvara att det inte kan vara någon skillnad mellan de livsmedel vi stoppar i oss med avseende på fetman just för att ”en kalori är en kalori”..

 22. 222

  @ Professor Göran:

  Jag ser inga som helst motsättningar mellan leptin och insulin,,,,

 23. 223
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Det är det förstås inte heller!

  Det hela är egentligen bara frågan om man vill försvara den existerande dogmen ( kalori – kalori) eller inte. Som med all vetenskap så går luften ur hela frågan när det ”slutligen är avgjort” hur det hela fungerar och blivit historia; dvs. när vi fått en förklaringsmodell som överensstämmer med den verkliga verkigheten och med andra ord vetenskap istället för den mumbo-jumbo som nu råder inom kostvetenskapen.

 24. 224

  @ Professor Göran:

  De som försvarar de officiella kostråden befinner sig i ruta 1 och tror fortfarande att kroppens metabolism kan jämföras med en ångmaskin, i deras värld verkar både leptin och insulin vara helt främmande,,,,

 25. 225
  Bengt Gottfrid säger

  @ Tombola:
  Den lilla insikt jag tycker mig fått genom att läsa om leptinet är att det styr det mesta i kroppen
  Då leptinet tydligen styr varifrån energin skall tas när det gått ett antal timmar efter man ätit så är det viktigt att hjärnan får information om leptin nivån i blodet för att veta om det finns reserver o använder dessa istället för att dra igång hungerskänslor o reglera ner ämnesomsättningen
  Låt säga att din bil inte tar bränsle från tanken då din bränsle mätare inte visar att det finns något bränsle i tanken utan går på det som finns i din förgasare o rören ( du skulle behöva tanka förgasaren hela tiden ) Hur vet du att det finns bränsle i tanken jo du tittar på mätaren (leptin nivån )o vet om du skall tanka eller inte
  ( hjärnan registrerar inte leptinet i blodet som den borde ) som är en värdemätare på existerande fettvävnad , energireserv och använder då inte den energin då blodsockret sjunker
  När inte hjärnan får signaler om att det finns lagrat fett vill den ha mer energi ( mycket förenklat du blir hungrig )
  Tänker man dessutom på att ämnesomsättningen kan ha reglerats ner då det inte finns någon energireserv så blir det att inkommande energi läggs undan (som fett) = ingen bra ide´att träna i det läget känns det som
  För mig är insulinet o leptinet arbetskompisar bägge har sin uppgift , bägge behöver fylla sin uppgift

  Anta att man sitter några stycken runt ett bord och håller på med brainstorming
  Om nu 1-2 st hela tiden vill framhäva sig själv ( min idé är bäst osv) så kommer man ingenvart.
  Som jag läste tidigare i bloggen som Göran skrev om komplexiteten i cellen så blir man ödmjuk, håller verkligen med detta uttalande.
  Vad som är dummare eller klokare vill jag inte bedöma (ser en blogg som en plats för brainstormning).
  Kanske någon kommentar blir en aha upplevelse (hoppas)

  Insulinet som jag ser det reglerar blodsocker nivån Leptinet reglerar hela människan

 26. 226

  Professor Göran Skrev:

  Som med all vetenskap så går luften ur det hela frågan när det ”slutligen är avgjort” hur det hela fungerar och blivit historia; dvs. när vi fått en förklaringsmodell som överensstämmer med den verkliga verkigheten

  Ja, men i insulinet redan finns en sådan förklaringsmodell, som stämmer väl med den iakttagna verkligheten. Vilket sedan 1930-taler bekräftats om och om igen av en mängd kliniskt framgångsrika fetmabekämpare, Taubes har en fyllig redovisning..

  Problemet är att energitokarna har en annan modell, som INTE stämmer med den iakttagna verkligheten och dessutom strider mot elementär fysik. Men den passar kommersiella intressen bättre, framför allt jordbruksnäringen. Därför blev den förhärskande. Den formulerades redan i början av 1900-talet men blev inte allenahärskande dogm förrän efter den famösa konferensen 1973, då man behövde en teoretisk grundval för ett redan fattat beslut till förmån för näringslivet.

  Vi har två fåror, som inte vill ha beröring med varandra. Endokrinologerna VET att insulin är fettdrivande men anser inte att fetmafrågan hör till deras intresseområde. Taubes har ett par exempel på hur de kan motsäga sig själva för att slippa ge sig in på detta. Varför är dock oklart.

  Och så har vi den andra fåran, där man anstränger sig att inte låtsas om hormonernas roll över huvud taget. Där VET nog åtskilliga att det inte går ihop, men det är ju väldigt lönsamt att förbise det. (C. Marcus är ett bra exempel).

  I denna belysning blir mycket av vad Livsmedelsverkat predikar och nästan allting som Stephan Rössner har skivit groteskt.

 27. 227

  @ Bengt Gottfrid:

  Insulinets funktion är inte i första hand att sänka blodsockret utan att lagra energi för kommande bruk som jag uppfattat det.

  Finns en del intressant skrivet här om detta här under rubriken ”What is the purpose of insulin?”

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2001/07/14/insulin-part-one.aspx

  Jag börjar bli mer och mer övertygad om att leptinet är det viktigaste. Men det fungerar bara på avsett sätt om vi äter mat vi är avsedda för – stoppar vi i oss socker i alla dess former slutar vår självreglering att fungera, insulinet ökar till onormala nivåer vilket ytterliggare försämrar leptinets funktion och cirkusen är igång för fullt med ökande vikt o s v,,,,

  Man kan nog oxå anta att den explosion av diabetes som nu pågår startades för flera generationer sedan – vårt leptin (och andra funktioner) är sannolikt skadade redan när vi föds,,,,

  Bloggarna är en smältdegel av ideer – själv började jag intressera mig för periodisk fasta genom att jag såg det på en blogg och började fundera om det inte går att reparera en fettlever genom fasta – iden var dock inte ny – nätet är fullt av information om detta och iden som jag ”uppfann” på min kammare har många kommit på långt tidigare, söker du på ”intemittent fasting diabetes” så får du mycket läsning,,,,

  Till och från har jag oxå lyft skrot och har börjat med detta igen – mest för att stärka upp ryggen men även för att öka på musklernas insulinkänslighet och för att komma i lite bättre form innan badsäsongen,,,,

  Till min förvåning reagerade kroppen betydligt bättre på styrketräning idag än för 30 år sedan och med lite tankeverksamhet började jag misstänka på att det var en för hög insulinhalt i blodet som var orsaken – inte heller denna upptäckt ger mig något Nobelpris – andra har redan konstaterat samma sak och det förekommer nog att en och annan T1 ökar på sina insulininjektioner något efter styrketräning,,,

  Så nu blir det applicerad ”forskning” i Skaldemans anda, det går ju inte att bara läsa teorier på nätet utan det skall till lite praktik oxå,,,,

  – cirka 600 kcal dagligen fördelade på 3 mål inom 8 timmar (ägg, majonäs, fet fisk)

  – ungefär 1 timme dagligen i snitt med styrketräning, tabota på cykel samt lite promenader

 28. 228

  @ Piltson:
  Rössner begriper jag mig inte på alls – märkligare professor är nog svårt att hitta, verkar som om karln har låst sig helt och hållet och är så långt ifrån en riktig forskare man kan komma – bedrövligt då det finns folk som tror på det han skriver,,,,

  Jag läste nyligen ”Forskningsfusket” av Ralf Sunberg och fick en historielektion på köpet som nog till stora delar förklarar ivern att använda jordbruksprodukter,,,,,

 29. 229

  Det här med leptin eller insulin verkar vara som med nyhetsbevakningen i media: man orkar bara hålla koll på en sak i taget. Samma sak med insulinets funktion i kroppen, man fokuserar på sockerregleringen, för blodsockerhalten är lätt att mäta, och bortser gärna från alla andra effekter.
  Forskare i det här landet hade funnit samband mellan sömnapné och diabetes, men kunde inte reda ut vilket, som berodde på vad. Sömnapné hör ju intimt samman med övervikt. Den minsta gemensamma nämnaren heter insulinresistens, orsakad av högkolhydratkost. Därav följer fettinlagring, dålig hunger/mättnadsignalering och diabetes2, övervikt och sömnapné.

 30. 230
  Bengt Gottfrid säger

  Några ytterligare axplock från boken the leptin diet av Byron J. Richards (skriven på engelska )
  Leptin är kungen av hormoner, den mäktigaste hormon i kroppen

  Leptinet har denna upphöjda status som befälhavaren för energianvändning

  Hjärnans uppfattning av leptin nivån bestämmer börvärdet för vår kroppsvikt , låg leptin nivå
  betyder att lite fett är lagrat (eller = kanske hjärnan inte ser den rätta leptin nivån (leptin resistens ) alldeles som en person med nedsatt hörsel inte hör hur högt Tvn står på

  Den hastighet med vilken andra hormoner eller substanser kan syntetiseras eller fungera i kroppen kräver energi, och det är leptin som ger tillåtelse att spendera energin

  Forskningen visar att leptin ger order och synkroniserar beteendet hos alla hormoner

  Leptinet tar input från andra hormoner för att hjälpa hjärnan räkna ut hur energi som kan användas , precis som en VD för ett företag tar indata från avdelningarna.
  Inga andra hormon ger order till leptin
  Vidare, medan leptin klassificeras som ett hormon, struktureras det som en budbärare i immunsystemet
  Leptinet använder ett team av hormoner för att styra all energi användning /reglering i kroppen

  Att lära sig behärska leptin är den mest grundläggande färdighet som krävs för ett hälsosamt liv. Det är viktigt inte bara för människor som kämpar med övervikt, det är viktigt för alla.

 31. 231

  Hej alla som bloggar och hej Annika läser apsolut inte allt men reagerade när det skrevs att det var synd att många uteslöt mjölk och grädde. Det finns faktiskt en orsak, om det var det,att det finns människor som saknar ett ensym som smälter proteinet i mjölken. Jag är en och kan inte smälta proteinet i mjölkprodukterna.
  Har haft det i hela livet men inte vetat vad som orsakade mina svåra magproblem. Efter att i många år äntligen ha en bra mage så har jag lite svårt att följa LCHFfast jag vill gärna prova där jag kan byta ut mot något som kan ersätta mjölk och grädde. För min del fungerar havremjölk och havregrädde ibland, ibland inte.
  Så ha ett öppet sinne vi bär olika gener Lyssna till din kropp inte bara din knopp kan gör underverk.
  Ha ett gott liv Inger

 32. 232
  Annika Dahlqvist säger

  @ 232 Bengt Gottfrid:
  Hur lär man sig att behärska leptinet?

 33. 233
  Annika Dahlqvist säger

  @ 233 Inger Eriksson:
  De som inte tål mjölkprotein kan ofta ändå tåla proteinfritt smör: Ghee: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ghee
  Man kan tillverka det själv eller köpa. Särskilt orientaliska affärer brukar ha det, men även vanlig affärer kan ha det. Klarat smör, eller vad det kan heta.

 34. 234

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 232 Bengt Gottfrid:
  Hur lär man sig att behärska leptinet?

  ”Ät den mat du är avsedd för och du får den kropp du ska ha” – tror det var så Skaldeman skrev en gång i tiden när han förklarade kroppens självreglering som bara fungerar om vi äter mat avsedd för människor – dit hör t ex inte kanelbullar om vilka jag och Skaldeman hade en diskussion om för många år sedan – det var egentligen leptinet vi pratade om men jag tror ingen av oss kände till det då, i alla fall inte jag,,,,

  Vetskapen om leptinets funktion tillför väl egentligen inget nytt utan ger oss en bättre modell över hur vi fungerar – det tycker jag är utmärkt för då kan vi argumentera mot vansinnigheter som t ex proffessor Hallonbåts ångmaskinsteorier på ett bättre sätt,,,,

  Idag är nyfödda sannolikt oxå leptinresistenta, där har vi en rimlig förklaring till varför vi idag kan få se en 4-åring som väger över 60 kg,,,,

  Det har nog utförts en del forskning om leptinet, undrar om inte spenatpillren är en sådan produkt?

  Hittar man ett sätt att korrigera för leptinresistens kan man nog hjälpa de de ”hopplösa” fallen där LCHF inte hjälper!

  Läs gärna Lustigs ”Fat chance”,,,,

 35. 235
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Jag förstår att du är ganska påläst på leptinet och samtidigt inte en motståndare till LCHF. Detta bådar gott för sansade kommentarer i framtiden. Min egen kunskap är för närvarande begränsad till vad jag tagit del av från Robert Lustig och inte minst från hans bok ”Fat chance” men även från hans föreläsningar.

  Anledning till att jag inte har ägnat någon större energi åt denna fråga är som jag också tidigare nämnt , det, som jag uppfattar det, ”fanatiska” försvaret av kalorihypotesen som döljer sig bakom försvaret av leptinet som ”den verkställande direktören” i kroppen.

  Själv tror jag på fysik och kemi och att vår metabolism i huvudsak bestäms av de tusen och åter tusen metabola jämviktsreaktionerna som ständigt äger rum i våra kroppar i en otroligt komplex samverkan och en samverkan som är fysiologisk till sin natur. Jag tror helt enkelt inte att vi har någon annan ”vilja” än en fysiologisk. Och även om jag skulle acceptera idén om en ”set point”, vilket jag de facto inte gör, (snarare i så fall en flexibel set point men som var och en inser är ett synsätt som är på gränsen till nonsens) så skulle även denna ”set point” vara bestämd av fysiologiska fakta och inte av något skumt ”jag” som springer omkring inne i skallen.

  Med andra ord tror jag på det faktum att när vi äter kolhydrater så drar hormonet insulin igång på känt maner och gynnar fettinlagringen. Dessutom blockerar insulinet tydligen leptinreceptorerna så att vi tenderar att äta mer och detta resonemang tenderar att utgöra själva räddningsplankan för den officiella förklaringen, ”en kalori är en kalori”, till vår nuvarande fetmaepidemi. Men igen, detta bekräftar i mina ögon bara den strutsmentalitet och termodynamiska stupiditet som ligger förborgad i ”överätningshypotesen” och som nu genomsyrat etablissemanget under mer än hundra år nu vad beträffar kosten, fetman och hälsan.

  Samma strutsmentalitet genomsyrade för övrigt de så kallade medeltida skolastikerna som hindrade vetenskapen under mer än tusen år. Tyvärr har denna anda fortsatt att dominera medicinen och frågan är om den idag är värre än någonsin. För mig är i alla fall medicinen idag i huvudsak religiös och har därför väldigt lite med vetenskap att göra.

  Jag tror att det är väldigt viktigt att inte tappa det helhetsperspektiv som en vetenskapteoretisk/filosofisk belysning kan ge. Det är så lätt att man inte ser skogen för bara träd enligt min mening.

 36. 236

  Mdellen med leptin, blodsocker och insulin är så klart förenklad men den ger en översiktlig förklaring i hur vi fungerar till skillnad mot exempelvis Rösners ångmaskinsmodell – den är som vi vet för enkel och den fungerar inte vilket Rössner gång på gång konstaterat.

  Om han hade gjort sig besväret att försöka inse att vårt ätande är hormonstyrt hade han kunnat bättra på sin modell såpass mycket att han kunnat ha haft en hel del framgångar.

  Men nu sitter han där med en trave fint inbundna böcker fullproppade med felaktigheter – det enda de duger till är återvinning!

  Men modellen med leptin innebär inget försvar för den typ av starkt förenklad kaloriräkning som är möjlig att utföra idag – det blir till att läsa kapitel 2 i Lustigs bok en gång till för professorns räkning – det kapitlet handlar just om detta – varför kaloriräkning inte fungerar,,,

  —————————————-
  Jag tror aldrig vi kommer att kunna räkna på kalori in – hur vi reagerar för maten beror på alltför många faktorer som påverkar våra hormoner och på i vilken ordning vi äter och massor med andra parametrar – och vi är inga ångmaskiner,,,,

  Däremot är det ju betydligt enklare att mäta energi ut,,,,

 37. 237
  Bengt Gottfrid säger

  3 -4 timmar efter en måltid börjar blodsockret att sjunka vilket är naturligt därför att insulinet har gjort sitt jobb .
  Nu är det dags att använda lagrad energi .
  Insulin svackan signalerar till bukspottskörteln att producera glucagon
  Glukagonets jobb är att hålla blodsockret uppe när ingen mat kommer in ( som höjer blodsockret )
  Glucagon knackar på leverns dörr o säger Du lagrade 60 % från senaste måltiden , jag behöver något av detta för att hålla uppe blodsockret
  Glucagonet är budbäraren levern lyder ordern
  Levern omvandlar nu lagrat socker (glycogen) tillbaks till blodsocker för att hålla blodsockret på rätt nivå
  Ja kroppen får ett litet ”snack” (mellanmål)
  Istållet för att detta kommer från inkommande mat fås detta från lagrat socker i levern
  Mellan måltiderna är ca 60 procent av energin socker som tas från levern

  Under inflytande av glukagon kommer levern nu bränna 40% fettsyror
  Triglycerider bryts nu ner för att användas som bränsle
  Detta börjar 3 till 4 timmar efter en måltid och fortsätter tills nästa måltid äts
  Detta är fettförbrännings tiden
  Ju längre en person är i denna fas ju mer av fettet kommer att förbrännas

  En frisk person som inte har ätit 4-5 timmar innan läggdags kommer att bränna 60% fettsyror och 40 % socker under dom 3-4 sista timmar av sin sömn , en primär fett förbänningstid
  Den som äter före sängdags stänger av denna fettförbrännings fas under sin sömn
  Om man äter mellanmål höjs insulin nivån och stänger av fettförbränningen

  Levern använder inget av sitt lagrade socker och blodsocret som höjs från ett mellanmål inte får plats i levern (samtidigt som glucagonet inte ber om socker från levern, då blodsockret ju är uppe av mellanmålet)
  Detta är sant även om mellanmålet så bara är 50-100 kalorier (ett äpple osv )
  Alla fettsyror som var ämnade för energi som triglycerider och lagrade : fettförbränneingen stoppas Det är därför mellanmål är en så dålig ide
  Den som äter mellanmål även mycket små för att stabilisera blodsockret får som resultat insulin o leptin resistans med resultat övervikt och diabetes och gör att ämnesomsättningen fungerar på ett lamslagen sätt

  Mellanmål och att äta alltför ofta förvirrar leptin, och förr eller senare hinner ikapp en individ
  Försök att äta i harmoni med leptin
  Regel 1 : Ät inte efter en middag försök hålla 11-12 timmar mellan frukost o middag . Lägg dig inte med magen full Låt 3-4 timmar gå mellan middag o sängdags
  Regel 2 : Ät 3 måltider om dagen låt 5-6 timmar gå mellan måltiderna INGA MELLANMÅL
  Regel 3 : Ät måttligt stora måltider är du överviktig försök sluta innan du är mätt ( mättnadskänslan kommer om en stund) Ät långsamt
  Regel 4: Ät en frukost som innehåller protein
  Regel 5 : Minska mängden kolhydrater du äter

 38. 238
  Annika Dahlqvist säger

  @ 239 Bengt Gottfrid:
  Hur blir resonemanget om man inte äter kolhydrater och därmed inte påverkar insulinnivån?

 39. 239

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 239 Bengt Gottfrid:
  Hur blir resonemanget om man inte äter kolhydrater och därmed inte påverkar insulinnivån?

  Men insulinnivån påverkas väl av både proteiner och sågspån,,,,

  ——————————————–
  sidan 19: https://media.annikadahlqvist.com/2013/01/Diabetes-typ-1.pdf

  Hjälp! Jag åt nästan inga kolhydrater, men mitt socker gick ändå upp!
  Om du t.ex. äter ett salladshuvud, som innehåller cirka 10 g kolhydrater, så förväntar du dig inte att ditt blodsocker, som före måltiden låg på 5, plötsligt en timma senare kan ligga på kanske 15.
  Detta är vad man kan se efter måltid som innehåller stora mängder av protein eller långsamma kolhydrater som t.ex. bönor, böngroddar, championer, eller även en stor mängd sallad.
  Så hur kan denna kost , som är låg på kolhydrater, påverka blodsockret på detta dramatiska vis?
  Den övre delen av tunntarmen innehåller celler, som avger hormoner till blodet, när de sträcks som efter en stor måltid. Dessa hormoner signalerar till bukspottkörteln, att den ska producera insulin för att förhindra ökningen av blodsockret, som annars kommer att följa på en stor måltid. Eftersom även en liten mängd insulin kan förorsaka ett fall i blodsockret, producerar bukspottkörteln samtidigt det mindre potenta hormonet glukagon för att hindra det sannolika sockerfall, som kan komma på grund av insulinet. Glukagon stimulerar levern till att producera glukos. Om du har diabetes och inte producerar insulin, så kommer din bukspottkörtel inte att utsöndra insulin, men den kommer fortfarande att utsöndra glukagon, som kommer att förorsaka glukoneogenes och på så vis öka ditt blodsocker. Således kan ditt blodsocker gå upp, när du äter så mycket att du är proppmätt, även om du skulle äta något som inte är smältbart, t.ex. fyller magen med sågspån.
  Så lärdomen här är: Proppa inte i dig!
  ————————————————–

  Byron J. Richards tillför väl egentligen inte så mycket nytt för rent praktiskt bruk men han betonar att det inte skall ätas några mellanmål – det är nog inte energin i frukten eller kakan i sig som ger upphov till viktökning utan att insulinnivån höjs vilket medför att ingen fettförbränning kan ske,,,,,

  Att äta 1 gång per dag är nog förl ite, 2 eller 3 är nog optimalt och då inom en 8 – timmars period?

  Byron J. Richards böcker är ingen utpräglad LCHF men hans koncept funger så klart bättre ju mindre kolisar som vi äter,,,,

 40. 240

  Hej!

  Ville bara att säga att jag tycker du är modig Annika. Lev väl.

  /Anneli

 41. 241
  Margaretha säger

  Hej Annika

  Med förhoppning om att Du kanske har ett svar / en förklaring på min undran,
  dristar jag mig att skriva……
  Sedan snart ett år har jag ätit LCHF och med glädje kunnat konstatera att jag mår så mycket bättre.
  Men undrar nu om den Levaxindos jag står på, 100 mikrog./dag har blivit för hög,då jag
  sedan någon månad tillbaka,har symtom på både hypo och hyper.

  Nedstämdhet
  Värme-intolerans
  Förhöjd kroppstemperatur
  Lite igångsättningsont i kroppen.
  Trött
  Oftast trög mage

  Vilopulsen är bra 60/min.

  Konstaterad autoimmun. 2003
  TSH ligger på 1,1 – 0.90 T4 på 16 sedan terapeutiskt dos blev funnen,och har mått ok på den.
  Senaste provtag var den 14/2 -13

  Vänlig hälsning
  Margaretha

 42. 242
  Annika Dahlqvist säger

  @ 243 Margaretha:
  Jag vet inget annat än att man ställer in Levaxindosen med ledning av TSH, T3 och T4. Det finns andra hypoteser, men dem har jag inte sett några vetenskapliga bevis för, och därför inte fördjupat mig i..
  För mig ser dina värden ok ut.

 43. 243

  Hej Annika !

  Skrev under ett inlägg om ett mail du la ut i oktober förra året om ett mail du fått ang. kolloidalt silver och pancreas cancer. Fick du någonsin nått mer mail från denna person? Hur det gått efteråt? Finns det möjlighet att få bli ihop kopplad med denna person som mailet? Har en vän i exakt samma sits nu. Behöver all hjälp som finns. Snälla. Har du hört om flera fall som använt medlet i svåra sjukdomsfall och fått resultat?

 44. 244

  @ Ab:

  Ett tips ifrån en lekman är en föreläsning i 4 delar om Kolloidalt silver:
  https://www.youtube.com/watch?v=LTBOVhShGik

 45. 245

  @ Lekman:
  Här finns lite info om kolloidalt silver,,,,

  https://www.2000taletsvetenskap.nu/

 46. 246

  Tack för tipsen. Men fortfarande intresserad av att komma i kontakt med mail skrivaren. Eller finns det fler med liknande erfarenheter?

 47. 247

  Hej

  Den senaste veckan har jag ätit lchf. Och jag har tränat 3 ggr. Det har inte hänt på 5 år för jag har värk i kroppen. En vecka! Jag är piggare och gör massa roliga grejer istället för att deppa och sova.

  Min fråga; är det sant att du Annika blev av med din fibro??? Om det skulle gälla mig så betyder detta att jag kan söka polishögskolan som jag lagt på hyllan.

  Jag har även ätit glass- men trots det mår jag bättre än på evigheter. Har jag fått livet tillbaka? Hjärtflimmer brukar jag få flera gånger i veckan men det har hänt en gång nu.

  Förundrad.

  Mvh Sara

 48. 248
  Annika Dahlqvist säger

  @ 249 Sara:
  Grattis till dina hälsovinster som har kommit fort. Hoppas att det fortsätter så!
  Ja jag blev fri från min fibromyalgi. Jag upptäckte det efter ett par månader sedan jag lagt om kosten.
  Det finns recept på speciell LCHF-glass. Då slipper man allt socker och alla kemikalier.

 49. 249

  Hej Dr.

  Mitt problem är följande.
  Kan ej hålla mig frisk, värk i axlar/armar efter födointag plus illamående. Känner mig febrig och sjuk. Inte ont i hals el förkyld. Var sjuk 7 månader förra året med pneumoni som final. Har blivit behandlad mot borrelia och blev då bättre.
  Nu har jag haft dessa symtom i en månad och blir ej bra. Kan inte arbeta, orkar inte vill inget! Är trött på allt…
  är 47 år, tränat på gym i 35 år. Frisk enl prover. Psykiskt mår jag dåligt av detta. Kan du hjälpa mig?

 50. 250
  Annika Dahlqvist säger

  @ 249 Carl:
  Du skriver inte om du äter riktig LCHF?

 51. 251

  Hej. Jag äter inte lchf.
  Äter sådan mat som bygger muskler eftersom det är min huvudsyssla.

  Kan se ut följande: 05.00 4gg/äggröra
  09.00 aminosyror, proteinbar, 4kokta ägg,
  11.00 kyckling+grönt el tonfiskröra el torsk i tomatsås
  14.00 vassle protein+frukt
  innan träning: äggröra+röda linser el havregröt+mjölk
  eft träning: aminosyror+snabba kol,h
  sedan mellanmål som är proteinrika till sänggående.
  Kost tillskott intages dagligen: ”Karnivor” beef amino, l-lysin, c-vit, b-50, bcaa, vitlök, ingefära, en ”kork” kolloidalt silver, 1g magnezium. Mat intaget kan så klart skilja lite men jag är väldigt sparsam med kolhydrat och äter tyvärr säkert alldeles för lite fett.

 52. 252
  Annika Dahlqvist säger

  @ 251 Carl:
  Då föreslår jag att du börjar med att äta LCHF. Du äter redan lite av kolhydrater, så då behöver du minska på proteinet och öka på det naturliga fettet. Då kanske du blir friskare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa