Skräpmat har bytt namn till ”ultraprocessad”

Artikel av Nina Teicholz .

Många västerlänningar har vuxit upp med ”skräpmat”. Exempel är: söta kakor, söta flingor, sockerdrycker,  chips, godis etc. Dessa livsmedel kan vara beroendeframkallande.

Skräpmat kallas numera för ultraprocessad mat (UPF, UltraProcessed Food). Media har helhjärtat tagit till sig benämningen. De kommande officiella kostråden internationellt, kommer troligen att framför allt avråda från UPF.

Min kommentar:
UPF-läran klumpar ihop skräpmat med flera nyttiga livsmedel. Tex anses rött kött vara UPF, liksom smör och salt. Dvs många uråldriga livsmedel anses vara UPF. Även korv har ätits i årtusenden utan att orsaka metabol sjukdom.
Vegetabiliska omega-6-rika oljor är det däremot inte stor uppmärksamhet på inom UPF-teorin.
En hembakad kaka sägs vara bra, men en bageribakad anses som ultraprocessad. Ingen medvetenhet om att kombinationen socker och vetemjöl i sig är mycket skadlig.

Däremot sägs det att andelarna av makronutrienter, dvs proteiner, fett och kolhydrater inte spelar någon roll.
Det skulle innebära att det skulle gå lika bra att äta en kost enbart bestående av potatis, pasta och bröd – som om proteiner och fett var med.
Proteiner och fett är nödvändiga för att bygga en frisk och välfungerande kropp.
Jag pratade en gång med Ann Fernholm om detta, och påminde henne om att hon i början av sin kostvetenskapsprocess visade på hur blodsockret höll sig stabilt av kolhydratfattig kost. Hon svarade då att självklart bör t2-diabetiker minimera kolhydraterna.

Men typ2-diabetiker utgör en stor procent av befolkningen, och prediabetiker, dvs insulinresistenta, en ännu större andel, kanske mer än hälften.
Det är ju oerhört viktigt att tala om hur de många metabolt sjuka ska äta. De som fortfarande är metabolt friska bryr sig nog inte så mycket om våra kostråd, men de kan äta mat fri från UPF, för att förhoppningsvis inte utveckla metabolt syndrom, som uppstår från insulinresistens.
Jag tror att metabolt friska gott kan tillrådas att hålla nere på stora mängder av stärkelse, och i stället äta tillräckligt av fett och protein, tillsammans med grönsaker, för att i längden hålla sig friska (och slanka).

240209 Ikväll på Carina Bergfeldts show pratade Chris van Tulleken om vad ultraprocessad mat gör med oss. Intressant och spännande.
Jag lyssnade på det han sade om vad vi inte skulle äta, och däribland var mättat fett. Vi LCHF-are vet att naturligt mättat fett ingår i vår nyttiga föda.

 

Comments

 1. 1

  Det finns mer än bara kolhydrater i maten som kan påverka vår hälsa. Chris Van Tulleken

  The harsh reality of ultra processed food – with Chris Van Tulleken
  https://www.youtube.com/watch?v=5QOTBreQaIk&ab_channel=TheRoyalInstitution

  Robert Lustig nämner även bisfernol och giftiga fluorföreningar
  Robert Lustig,MD-Everything You Knew About Obesity is Wrong! Personal Responsibility / Public Health
  https://www.youtube.com/watch?v=k10chQmT1Eg&ab_channel=EmeryPharma

 2. 2
  Johan Larsson säger

  Jag tyckte Chris van Tulleken var den mest meningslösa gäst jag sett i programmet. Det fanns liksom inte så mycket att ta ställning för eller emot vad han sade, för han framförde nästan ingenting. Var som när en tom politiker babblar en massa utan att få fram ett konkret svar.

  Det han i princip sade, skulle de kunnat bjuda dit vilken cykelreparatör som helst för att berätta ”Ät bra mat, undvik dålig. Dålig mat är generellt den som innehåller många E-nummer. I övrigt ger jag inga konkreta råd”. Nähä, hur mycket kostade Public Service på sig (finansierade av oss medborgare) för att du skulle slå dig ned i soffan och ge oss denna aha-upplevelse? En felaktig sak påstod han dock om mättat fett, som redan nämnts. En bra sak också, och det var att läskedrycker (förvisso felaktigt att dra alla över en kam, när det främst gäller diverse kola-drycker) kan försvaga benstommen.

 3. 3

  Här var en artikel om en studie om farorna med ultraprocessad mat:

  https://www.theguardian.com/society/2024/feb/28/ultra-processed-food-32-harmful-effects-health-review

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa