Tveksamt nytt tillskott mot Alzheimers sjukdom

Demens är en vanlig sjukdom, vanligare ju äldre personer. Det viktigaste symtomet är minnesrubbning, men även personlighetsförändring, och nedsatt omdöme. Ibland ångest och depression.
Förändringen i hjärnan består av avdödande av hjärnceller och tillkomst av klumpar av ett geleaktigt proteinämne som kallas amyloid. Många försök har gjorts av läkemedelsföretag att behandla bort amyloiden, men försöken har alltid misslyckats. Demensen har fortskridit i oförminskad takt.  Det finns också teorin att amyloiden kan vara ett resultat av celldöden, och i så fall hjälper det förstås inte att bekämpa amyloiden.
Orsaken till  demenssjukdomen är okänd, men ett tips är att demensen är avsevärt vanligare hos diabetiker än hos friska. Högt blodsocker borde alltså vara första aspekten att forska på, men det görs inte.
Nu har ett nytt försök gjorts med medlet Lecanemab. Det är det japanska företaget Esai.inc. som har producerat läkemedlet, och även har organiserat forskningen inför godkännandet.
Zoë Harcombe har skrivit en måndagsartikel om detta. Målsättningen är samma som tidigare, att minska på amyloidinlagringen. Man tycker sig ha lyckats med detta och tagit fram ett läkemedel. Det administreras som intravenös injektion, varannan vecka. Behandlingen är oerhört dyr. Man har ny kommit fram till fas tre-studier som har avslutats efter 18 månader. Försökspersonerna lottades in i två grupper, en grupp fick aktiv behandling och den andra fick placebo. Det blev en liten bättre sluteffekt hos de som fick aktiv behandling. Båda grupperna försämrades, men placebogruppen försämrades något mer. Ingen blev bättre i sin demens.
Resultatet har trummats ut triumferande som ett genomslag mot Alzheimer. Jag hörde på ett inslag på Vetenskapsradion där alla var entusiastiska.

Men biverkningarna då? De var nedslående. 17% av de som fick behandlingen fick hjärnblödning, och 13% fick hjärnsvullnad.

Jag tycker inte att det är befogat att behandla demens med ett medel som har mycket liten positiv effekt på demensutvecklingen, med de skrämmande vanliga biverkningarna i form av hjärnblödning och hjärnsvullnad.

Bl a Dale Bredesen har forskat på lågkolhydratkost till dementa, med god effekt och utan biverkningar. Bruce Fife har skrivit om positiv effekt mot demens av att ge tillskott med kokosfett.
Men dylika  behandlingar är förstås ointressanta för läkemedelsföretagen.

Comments

 1. 1
  Renée Manger säger

  Hej Annika! Köpte Bruce Fifes bok ”Stoppa Alzheimer nu” någon gång under 2012
  Där läste jag om kokosolja, den optimala näringen för hjärnan. Sedan dess har jag
  intagit kokosolja i mitt morgonkaffe och mår prima …..

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Renée
  Jag tar också 1 dryg tsk kokosfett i mitt morgonkaffe, och tycker att det känns bra.

 3. 3

  Du har rätt Annika
  Diabetes typ 3 ger skador och inflammation i hjärnans små blodkärl.
  Blodkärlsdemens och Alzheimers

 4. 4

  Dale Bredesen säger , att man skall ta bort det som får kroppen att producerar det amyloida placket, innan man tar bort det amyloida placket. Det amyloida placket är alltså ett försök från kroppen att försvara sig mot någon form av störning. Så man måste först ta bort den störning, som gör att kroppen producerar amyloid. Det är tragiskt att det inte finns några svenska läkare som behandlar enligt Dale Bredesen metoder. Det finns en Svensk neurolog som utbildat sig i metoden Hayde Bolouri, men eftersom hon inte har någon vårdutbildning, så får hon inte behandla folk. Hon har dock skrivit en bok tillsammans med Peter Wilhelmsson, som skrivit Mycket om näring , och sysslar med försäljning av vitaminer och mineraler. Men varför kan ingen ung svensk läkare åka över till USA och lära sig metoden, så att det kan bli en del av den svenska vården.

  First Survivors Of Alzheimer’s Är en bok av Dale Bredesen där de första som blivit botade medverkar.

  PS Hayde Bolouri och Peter Wilhelmssons bok heter : Rädda Din Hjärna NU.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa