Om makronutrienterna

Jag har just läst dagens artikel av Mercola. Han skriver att han har bytt från LCHF till något annat, kanske lågfetthögkolhydrat(?) Han hänvisar till Denise Mingers  skrivningar.
De skriver om att fett, framför allt tydligen mättat fett, tydligen inte är bra, men att kolhydrater, särskilt fruktos, är bra. De hänvisar till flera forskare, som jag aldrig har hört talas om, som har forskat och påvisat detta, på olika sätt.
Jag blir helt förvirrad. Men sen tänker jag på mina och många andras erfarenheter, om hur vi upplevde en fantastisk hälsoförbättring när vi drog ner på kolhydrater och ökade det naturliga mättade fettet, och hur vi nu fortfarande efter 15-20 år upplever en bättre hälsa än innan vi gjorde kostomläggningen.
Jag tänker därför inte nu byta tillbaka till fettsnålt och kolhydratrikt. Möjligen behöver man inte betona högfett så mycket. Då blir det att jag äter lågkolhydrat, lagom fett och lagom protein?
Det stämmer ju också med människornas tidigare matvanor, under stenåldern, när de inte hade tillgång till så mycket kolhydrater?
Kanske ska jag sluta att följa Mercola, han gör mig bara förvirrad.

 

Comments

 1. 1

  Du har rätt. Mercola har ändrat uppfattning på mycket lösa grunder. Dessutom säger han sig vara i mycket bra fysisk form för sin ålder. Detta kan ifrågasättas när man ser honompå internet.

 2. 2
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Jag blev också förvånad, minst sagt(!), av dagens artikel – kommer dock att fortsätta läsa Mercolas nyhetsbrev, som jag haft i ca 20 år. Jag kommer också att fortsätta med min ekologiska LCHF-kost – som jag älskar. Jag kan fortfarande hantera min SLE (+ andra krämpor) utan syntetiska medikamenter och med mitt kosthåll har jag sällan (mer än sällan!) inflammationer nuförtiden.

  I förrgår kokte jag en bamsekyckling (16 portioner i frysen!) och igår blev det nära 4 liter buljong som också frysts i lagom stora förpackningar. Väntar också på en beställd biffstek – som ska frysas i portioner + att det blir en del god buljong/sky för framtida goda såser.

  Ett antal blodprover som togs (privat) 31a maj visade att alla mina värden är bra och att min metaboliska ålder är 60. Min fysiska ålder är 75 (..och ett halvt!) så jag är nöjd.

  Det ska bli intressant att se vad Mercola hittar på härnäst. Jag fortsätter dock på min inslagna bana. Så tack för dina insikter under åren Dr Annika. 🙂

 3. 3
  Mayne Sundewall-Hopkins säger

  Apropå ingenting ..hur byter jag till ett nyare foto på min profil? Minns inte…

 4. 4

  Jag har nyss kommit hem efter tre veckor på Österåsen i Sollefteå. (Varit där i värkgruppen.) Även bl.a. en diabetes- och en viktgrupp. Där serveras numera en fettsnål kolhydratrik kost som bl.a. pasta och ris. Samma information i nämnda sjukdomsgrupper Jag frågade t.ex. var deras tidigare välkända tidigare hemgjorda typ Bregott/Norrgott tagit tagit vägen. Visste inte. (Finns i deras egen kokbok.) Innehållsdeklarationen av maträtter visade bl.a. en massa karragenanhaltiga gräddprodukter, i st.f. äkta 40%-ig grädde. Detta på ett ”hälsohem” som Regionen subventionerar gästernas vistelse.(I Norge har man slutat med tillsatsämnet karragenan p.g.a. misstänkt hjärt- , tarm- och cancerbiverkan. (Ser inte vad jag skriver på mobilen, så det kan ha blivit lite tokigt.)

 5. 5
  Ilse Glimberg säger

  Du är så intressant att följa och jag tänker fortsätta att följa dig. Som läkare har du mycket erfarenheter från båda sidor. Ibland kommer man till insikt om att de man tidigare har läst och följt kanske inte alltid är det bästa. Tack för att du finns!

 6. 6
  Agneta Rosberg säger

  Som lekman betyder allas ord mycket, men erfarenheten av att äta enl. LCHF är det bevis på rätt val jag gjort.

 7. 7
  Morgan LL säger

  Har inte hunnit med dagens bidrag men tog del av Merkolas intervju med Geogi Dinkov den 20 aug. Där framkom också en mängd revolutionerande ny information om bl a ”nödhormonet” kortisol. Kortisol sas skapa socker genom att bryta ner muskler, för att komma åt protein som sedan omvandlas. Ett annat ämne i den sändningen handlade om ”resistent starch”.

 8. 8

  Dr Mercola tränar hårt och tungt. Det är möjligt att LCHF fungerar dåligt då.

 9. 9
  Konsument i Sverige säger

  # 2 Mayne

  Jag gör som du, köper eko bamse kyckling, 1,9 kg. Kostar ca 130 kr/kg.
  Det blir 10 portioner mat samt mycket buljong.
  Kokar med diverse rotsaker och lök. Och kryddor.

  När jag tagit hand om köttet kokar jag ben och skrovet vidare.

  https://www.coop.se/handla/varor/kott-fagel-chark/kyckling-ovrig-fagel/hel-kyckling-file/kyckling-hel-2380100100007

  Tillbehör till matportionen blir det brocolli eller blomkål.
  Currysås blir det också.

 10. 10

  Nu säger jag inte att någon är eller kan köpas men totala lappkast är suspekta.
  Men som världen ser ut, är korruption nästan vanligare än just logik och evidensbaserad. Det fett och ja allt var av en ”oförstörd” källa och världen var en renare plats.
  Går inte jämföra det skräp som produceras med dagens miljöbovar till bönder eller industri som inte bryr sig ett dugg om annat än pengar. För att få produkter som innehåller det dessa gjorde. Får nog vår art börja använda den metod som är i samklang med naturen. Verkar som att de sanningar som evolutionen bevisar. Ska förnekas av helt andra skäl än att hälsan och ekosystemets nytta. Eftersom hälsa och ekosystemet förstörs med lögner och hitte på.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  Mercola har ju blivit bannad av etablissemanget, så att han nu är tvungen att radera sina artiklar efter en dag. Han har ju en omfattande ekonomisk verksamhet, så han har kanske fått kalla fötter? Kostområdet är väl det som är minst ekonomiskt lönsamt, så det kan vara det första som han drar tillbaka sina vapen från?

 12. 12
  Johan Larsson säger

  Jag har faktiskt aldrig brytt mig särskilt om vad Dr Mercola sagt. Senast jag läste någon artikel eller blogginlägg av honom, var nog minst 10 år sedan. Jag har istället hört honom några gånger per år på de amerikanska alternativa nyhetskanaler jag följer. Mitt intryck där har varit att han svamlar en hel del och försöker låta väldigt kunnig, men när han får frågor hur det fungerar vetenskapligt blir han undflyende och verkar inte veta så mycket biokemiskt som han vill låtsas som. Min magkänsla har varit redan från att jag upptäckte honom för nästan 20 år sedan att han inte kändes helt seriös, utan lite ”snake oil”-känsla över honom. Ett fuktat finger i luften hela tiden för att kunna hoppa på nästa trend först av alla.

  Min intuition om folk brukar sällan svika, så därför kommer hans råd fortsätta ligga ute i periferin för mig. Han är så hit och dit, och förstorar upp det han tror på för stunden. Om 2 år kommer han säkert fram till att fruktos är största hälsoboven av alla. Han skulle kunna snickra ihop en hypotes om att fruktosen belastar levern så mycket att kroppen inte har resurser till att avgifta kroppen, vilket sedan slaggar igen det lymfatiska systemet och leder till cancer och alla sorters sjukdomar/krämpor. Samt att det fungerade bra i en värld med så lite miljögifter, men idag när de är så många och omöjliga att värja sig ifrån så blir det katastrof. Nu snickrade jag bara ihop en hypotes lite snabbt mest för att visa hur en del snöar in på det ena efter det andra, jag vet ju inte vad hans nästa ”grej” kommer bli. Det enda jag vet är att jag inte brytt mig om honom lika mycket som så många andra har.

  Något som är mer intressant i hälsosvängen, är parasiter. Har inte fördjupat mig själv i det, men jag förutspår att det kommer bli nästa ämne som hälsoforskare sätter fokus på. Att ha rätt symbioter och avlägsna parasiter, främja rätt flora i tarmen, huden, munnen, luftvägar och omgivning. Det tror jag kan vara lika intressant. Självklart kommer det ur denna synvinkel spela roll vad, hur och när vi äter.

 13. 13
  Dag Viljen Poleszynski säger

  Enig i at dette virker merkelig at Mercola snakker varmt om høykarbokosthold. Imidlertid beskrev Jan Kwasniewski for flere tiår siden tre ulike variasjoner i sammensetningen av makronæringsstoffer: ”Grisekosthold” med mye fett OG karbohydrat (det verste), høyfettkosthold med svært lite karbohydrat (det beste) og asiatisk høykarbokosthold (det nest beste). Sistnevnte karakteriserte asiatisk kosthold i land med høy arbeidsintensitet, der folk ikke ble overvektige og hadde god helse. Imidlertid var folk flest korte av vekst. I land der mer protein og fett etter hvert ble tilgjengelig, ble folk større av vekst (høyere) uten å få dårligere helse. I vår kultur, der vi ikke arbeider fysisk mange timer per dag, er neppe asiatisk risbasert ernæring et godt alternativ. Det viktigste er å holde seg unna høyglykemisk mat kombinert med mye planteoljer (omega-6-fettsyrer), næringsfattig (ultraprosessert) mat og giftstoffer (dvs. spis økologiske produkter når mulig).

 14. 14
 15. 15

  Jag följer bara dig Dr Annika och Dr Jason Fung som hjälpt många tusen personer att gå ner i vikt och bita diabetes 2. Jag har ätit eko keto och kört med intermittent fasta i 1,5 år. Jag är nu 63 år gammal och mår ovanligt bra. Har haft reumatism sedan 2 års ålder, haft många otäcka mediciner (även biologiska) för att må någorlunda bra. Nu har jag ett fåtal mediciner, nästan inga inflammationer och kommer definitivt inte sluta med periodisk fasta och ketos. När jag kommer in i djup terapeutisk ketos är jag HELT besvärsfri och studsar fram i tillvaron.
  Nä bort med processad mat och socker och andra knasiga kolhydrater. Jag får i mig tillräckligt med kolhydrater i bladgrönsaker, broccoli och en del andra fina grönsaker.
  Protein hämtar jag från fågel och fisk. Även viltkött går bra för mig.
  Fett blir mycket mättat via ost och mejerivaror. Kanske ska jag se över det och köra mer olivolja. Jag väntar med spänning på mina senaste blodprovssvar.
  Klart att det finns mer pengar i processad mat och snabbproducerade kolhydrater. Nä Dr Annika – jag hoppas du svänger in på lchf igen!

 16. 16
  Pär Dahlsten säger

  Kosten i västvärlden har blivit som någon sorts religion. Att följa en viss tyo av diet. Ser man på munkar som behöver ha en super clean chakra äter det målet mat som dom får som gåva. Det är något som dom kommit fram till genom så många 1000 tals år. Men dom går in i åh ut ur ketos för dom äter OMAD översatt ett mål om dan. Regelbundna längre fastor däri mellan. Bara den bedriften att kunna växla mellan att äta kolhydrater till att gå i ketos. Det finns inget så goa meditationer som när man är i ketos, samt hjärnan poppar lösningar på problem. Har sett så många som lappkastar med kosten lika så jag själv har sökt läkning för att som jag ser det så har man då ingen ondskefull bakterie flora som kan bråka. Eric Berg är en läkare som har vuxit så mycket för min egen beundran. Han lär ut så mycket på så enormt mycket på sig själv. han håller benhårt om att ketogen kost är bäst. För mig personligen så blir den svårlöst i och med att jag förstår att det som har varit mitt huvud problem är glutamin/ protein. Men tackvare Eric Bergs Youtube video så fick jag förståelse varför jag fick påslag av protein. Men min högsta önskan är att få lära mig en pålitlig form av muskeltestet ART som Dr. Klingharth har utvecklat. Då först kan man få svar på om vad som är lämpligt för sig som individ. För Dr. Mercolas diet typing räcker nog oerhört långt för många att få bukt på sin födo ämnes relaterade problem. Men sen är det nästa problem dom flesta födoämnen på en affär är ofta så omega 6 överviktade. Samt att det ger inte en komplett näringskedja att bara köpa kött/fisk/fågel köttet man måste ha buljongen annars så får kroppen svårt att få kompletta närings ämnen.

 17. 17
  Lars Järvklo säger

  Jag äter lågkolhydrat, lagom fett och lagom protein och mår jättebra.
  Ämnar fortsätta med detta livsvarigt (75 nu) Tack Annika för att du (2009) öppnade mina ögon, Du är bäst tycker jag.

 18. 18
  Jörgen Hammar säger

  dr Mercolas ändring kan ha orsakats av WHO som vill få bort alla som inte predikar den ”rätta läran”.
  Kolla gärna på följande avsnitt med Eric Berg.
  https://youtu.be/ETonDtzkETw?si=hTkOLgTJdCogr5WJ

 19. 19
  Annelie Ståhl säger

  BRA beslut sluta följ Mercola.
  Heja dej Annika och tusen tack för dina böcker/lära som hjälpt mej att, i omgångar, uppvisa normala Hba1C värden (när jag sköter mej ) trots en efterhängsen typ 1 diabetes sedan 1989. TACK <3 Önskar Allt gott till dej.

 20. 20

  Youtube och även andra medier har alltmer vässat sina algoritmer ang olika ord och budskap och tyvärr drabbas många av denna censur och det blir en inskränkning i yttrandefrihet och information.
  Det verkar inte spela nån roll om budskapet eller informationen är hur välmenande eller korrekt än är. Nu kan man inte bara beskylla One World Government eller Putin eller Trump eller Big Pharma m fl för detta.

  Man ska väl i görligaste mån försöka informera sig om källan till infon och inte ”killa” budbärarna.
  Tar man en person som Eric Berg som så är det inte speciellt svårt att hitta info om hnm ang att han är stordonator med miljoner dollar till den destruktiva ”religiösa” sekten Scientology. Sekten är bl a känd för sina policies ang exkommunikation av medlemmar som är kritiska och speciellt är många familjer drabbade. Ett känt exempel är Tom Cruise som ratat sin ena dotter Suri eftersom mamman Katie Holmes är stämplad. Eric Berg har ratat sin son Ian Rafalko eftersom sonen uttalat sig negativt om kulten och om sin far. Ang Eric Berg och You tube så har han ett antal miljoner följare och drar säkerligen in stora summor på detta och i sin tur skänker han vidare miljoner kr till ”kyrkan”. Därför väljer åtm. jag att skippa att titta på honom. Vill understryka att vi har religionsfrihet och så länge detta inte missbrukas så är var o en fri att skänka och stödja hur mkt den vill till sin religion.

 21. 21

  Det blir verkligen förvirrande om man lyssnar till kostråden från olika sidor. Jag har försökt att vara objektiv och lyssna på vad båda sidor säger, dvs förespråkarna för LCHF med mycket fett och oftast mycket animaliskt fett, men också på olika vegan doktorer som förespråkar en lågfett högkolhydrat kost, dock en ”Whole food Salt-oil-sugar free”, dvs en kost utan processad mat och utan fröoljor.

  Märkligt nog finns det många som mår utmärkt på båda dessa motsatser till kost. Jag har själv följt LCHF i många år (sedan 2009 ca), men senaste halvåret testat en vegan kost, lågfett högkolhydrat, dock utan processad mat och inga oljor och jag har mått utmärkt på båda.

  Så, frågan är, hur kan dessa motsatser fungera? Men nu äntligen ramlade kronan ned. Jag såg en föreläsning av Chris Knobbe där han förklarar att det verkliga problemet bakom västvärldens sjukdomar är Omega 6, dvs Linoleic Acid. Undersöker man statistiken på vad folk åt ända bak till 1865 så fanns det inga fröoljor i maten på den tiden. Intaget av fröoljor var noll. Men redan då hade man börjat öka på sockerintaget. För övrigt åt man ganska generöst med naturligt fett (smör, talg etc). Då var hjärt och kärlsjukdomar och cancer i stort sett okänt. Men när fröoljorna började ätas mer och mer så ökade sjukdomarna i samma takt. Oavsett om man åt mycket socker eller inte. Därmed inte sagt att socker är bra, men det är inte det som är det stora problemet.

  År 1865 var intaget av Omega 6, Linoleic Acid, ca 2 g per dag, vilket man fick genom naturlig mat. Idag är det tack vare fröoljorna uppe i katastrofala 50-70 gram eller så (för USA, tror det är mindre i Sverige). Man börjar se tydliga negativa effekter på hälsan redan vid 4 g per dag.

  Detta förklarar hur man kan må bra på vitt skilda dieter, LCHF eller HCLF eller något mittemellan. Den gemensamma nämnaren är att undvika alla oljor som pesten. Inkluderat rapsolja och olivolja. Båda dessa innehåller mycket Omega 6. Men inte kokosolja, den är utmärkt, låg på Omega 6.

  Numera äter jag själv en kost med en hel del naturliga kolhydrater, men också naturligt animaliskt fett (smör, talg) och lite kött/fisk. Men absolut inga oljor eller processad mat (som oftast innehåller någon fröolja om man kollar på innehållsförteckningen). Jag undviker också kyckling och griskött. Varför då? Jo, dom matas ofta med billig mat med mycket omega6, då kommer deras kött också att innehålla mycket omega6. Men om dom får sin naturliga kost så är det inga problem, då blir omega 6 halten låg. Kor och andra gräsätare har inte detta problem. Förresten, många nötter och frön inneåller också mycket omega 6. Så dom äter jag väldigt lite av och inte varje dag.

  Om jag får klistra in en länk i denna bloggkommentar så vill jag gärna rekommendera en föreläsning av Chris Knobbe, där detta förklaras mer i detalj: https://youtu.be/3WTjp0MnxiY?si=HSRprf0asStbmv1J

 22. 22

  Intressant inlägg!!!
  Jag ändrade min kost för 1,5 år sedan då jag hade ont överallt (reumatiker).
  Blev symptom och medicinfri. (Periodisk fasta, Keto, Ingen processad mat, eko så långt det går, fågel ägg o fisk som protein, superjobbig mathållning… Men värt det!)
  Om jag äter annat kött än kyckling eller rådjur får jag numera svullna leder på direkten.
  Undviker allt omega6 jag kan, men konstigt nog funkar kyckling. Och jag har också hört att kyckling har mycket omega6.
  Kycklingen jag äter är REKO krav/eko. Kan det vara därför den funkar tro?
  Spännande det här med maten!!!….

 23. 23

  Enligt vad jag har läst i Chris Knobbes senaste bok ”The ancestral diet revolution” så är det främst CAFO kyckling och gris som har högt Omega 6. CAFO står för ”Concentrated Animal Feeding Operations”. Jag gissar att det är bättre med djurhållningen här i Sverige, men jag vet inte. Hoppas det. Krav/eko borde vara bra.

  En annan källa till Omega 6 är förstås restauranger och speciellt snabbmatskedjor. Verksamheten går ju ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt och därför använder man billig olja i matlagningen i stället för dyrt smör. Jag har oftast matlådor till jobbet, så man vet vad man äter.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa