Uppdaterade fetmariktlinjer för 70+

Läkartidningen: Nya uppdaterade fetmariktlinjer för 70+.  Socialstyrelsen har uppdaterat sina riktlinjer för obesitasvård, efter synpunkter från sjukvården.
Ylva Trolle Lagerros, överläkare på Överviktscentrum vid Akademiskt specialistcentrum i Stockholm, uttalar sig.
Det finns många pigga aktiva 70-plussare som vill gå ner i vikt. Det finns större risker med viktnedgång när man är äldre.  Det är fortfarande viktigt med hälsosam kost, fysisk aktivitet och balansträning, men man ska inte sträva efter kraftig viktnedgång när man är äldre. Äldre tappar  mer muskelmassa vid viktnedgång än yngre, och det kan vara bra att ha några extrakilon att ta av om man blir sjuk.

En annan fråga är om kirurgi för personer med BMI mellan 30 och 35. För dessa rekommenderas överviktskirurgi bara vid allvarlig obesitasrelaterad sjukdom, som T2-diabetes, sömnapné-syndrom, eller kraftigt inskränkt rörelseförmåga.

Min kommentar: För äldre människor som för yngre gäller att få i sig tillräckligt av näringsämnen som kroppen behöver: Fett (gärna animaliskt och mättat), Protein (fullvärdigt, gärna animaliskt). Mineraler och vitaminer.
Där ingår bara lite, eller inget alls, av kolhydrater. Om man äter så och råkar gå ner i vikt så kan det inte vara farligt, oavsett ålder.
En fråga är hur ev farligt det är med fasta för äldre? Hur lång fasta? Synpunkter?

 

Comments

  1. 1
    Staffan säger

    Som snart 69-årig man och LCHF:are sedan 3 år tillbaka fastar jag 18 timmar/dygn och trivs med det. Morgonen består endast av 2 glas vatten och 2 koppar svart kaffe.
    Gick ner 7 kg på några månader efter LCHF-start våren 2020.
    Är 178 lång och väger 65 kg.

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    Staffan
    Jag har svårt att tänka mig att någon skulle tycka att en frisk 69-åring skulle lida brist för sin hälsa av att fasta 18 timmar per dygn.
    Det jag tänkte med min fråga var om en fasta i flera dygn, och i så fall hur många dygn, som kan fastas utan risk för undernäringsproblem för friska och sjuka 70-plussare?
    Samma fråga gäller förstås beträffande barn och ungdomar.

  3. 3

    Perioder av fasta är ett naturligt tillstånd. När vi levde som jägare och samlare upplevde vi sannolikt långa perioder med ”halvsvält”, och många forskare menar att vår kropp är anpassad för detta. Vilket sannolikt gäller alla generationer, även yngre som äldre som är friska torde gynnas av att fasta, och rent sakligt rensar vi ju ut en del mindre bra saker ur kroppen vid fasta.
    Om vi alltför ofta stoppar i oss mat så svämmar insulinet hela tiden högt. Musklerna och levern reagerar som vi gör när någon ständigt tjatar, de stänger av, blir mindre känsliga för insulin.
    Men om vi kan stå ut med hungern så startar det som kallas rovdjuret/överlevnadssvaret, som har hjälpt oss att leva med begränsad föda. Kroppen bromsar tillväxten och börjar i stället sönderdela skadade proteiner och sända dem till sopsorteringen. Hjärnan skärps, troligen därför att vi under vandringen längs millennierna behövde vara som mest uppmärksamma när vi var hungriga och sökte mat. Hungriga vargar ”jagar bäst”.
    Hur är det då i vår tid? Det är känt att fallen av diabetes och hjärt-kärlsjukdom minskade i samband med matransoneringarna under andra världskriget. Det finns ju massa bra och mindre bra teorier om fasta, och evolutionen visar att Ica, Maxi och andra matbutiker som inte fanns då. Så man fick jaga/fiska och samla. Vissa tider fick man vara utan mat alls. Förvisso var ju den maten inte från ”industri” och deras föda innehöll ett näringsinnehåll av en helt annan dimension. Att det enligt nedan skriv
    ”Det är vetenskapligt dokumenterat att forskarna kan påverka åldrandeprocesser hos insekter, möss och liknande positivt genom att ge dem för lite mat. I slutändan kan det medverka till ett längre liv. MEN denna forskningen avslutas med en ”udda” slut. Att det verkar inte finnas ”dokumenterat” hur bra fastan är för Homosapiens. Det förefaller mig vara märkligt. Det är ju inte ovanligt att just frågan om fasta även blir, ”Det kan uppnås genom fasta, men också genom att äta mindre till måltiderna. Dokumentationen för en livsförlängande effekt är dock ytterst sparsam när det gäller vår art människor och människoliknande djur. Det kan dessutom inte uteslutas att samma effekt kan uppnås genom att hålla sig i form och äta nyttigt utan att faktiskt fasta”. Fast detta ”det kan inte uteslutas”. Wow vilket precist forskningsresultat ordet KAN VARA är. Evidensgrad är uppenbart ointressant. Nedan påstås om fasta.
    ”Ormar lever 2-3 gånger längre. Flugor lever dubbelt så länge.
    Möss lever 30-50 procent längre. Hos apor har man sett en svag tendens.
    Det finns ingen (pffff) konstaterad skillnad hos människor”????
    Med dessa svävande åsikter gällande fastan, finns en samhörighet med SLV’S
    svaga trovärdighet i deras rekommendationer/välbeprövad forskning om vad som är nyttigt och om tallriksmodellen är sant och inte. Allt för att inte tappa sina sponsorer är ”en vit lögn” inget man har samvete för precis. Men bildar ringar på vatten, och vatten är ju vad vi klarar oss på under längre tid.

  4. 4
    Ann-Margret Lundgren säger

    Are Waerland, hälsoprofeten, åt väldigt hälsosamt enligt sin egen och många andras åsikt, och FASTADE mycket. Han blev bara 79 år.
    Men han var vegetarian…..
    PS. Han dog i hjärtinfarkt…, trots fasta och hälsosamt liv.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa