Växtbaserad kost och tarmcancer, inga signifikanta resultat

Veckans Zoë: Växtbaserad kost och tarmcancer.
Zoë refererar en epidemiologisk studie som jämför tarmcancerfrekvens hos grupper av människor som äter olika mycket av hälsosamma grönsaker resp ohälsosamma, och animalisk kost.

Kommunikationen utåt har varit att hälsosamma grönsaker ger mindre tarmcancer än ohälsosamma grönsaker och animalisk kost. Det finns dock inga signifikanta resultat i statistiken, varför kommunikationen är falsk.
Den som vill läsa hela artikeln och referenserna får prenumerera på Zoës nyhetsbrev.

 

Comments

 1. 1
  Mia Maria Rosenqvist säger

  Tack för infon. Det tror man ju spontant att grönsaker ska vara bättre och att det ska vara hälsosammare för kroppen och absolut inte ge upphov till nån cancer.

 2. 2

  Den refererade studien ger inga ordentliga resultat. Det förefaller logiskt. Den vanliga formen av tarmcancer, kolektoral/tjocktarms dito har i studier förknippats med främst kalciumbrist, bl.a. en 19-årig studie kring ca 2000 män. Det signifikanta resultatet visade en trefaldig ökning när födointagets kalciuminnehåll minskade från 160 mg/100kcal till blygsamma 25 mg/100kcal.
  Kalciumbrist kan uppstå av en mängd olika orsaker. Eftersom studien gällde vegetabilier bör nämnas att stora intag av råa grönsaker, nötter, bönor och baljväxter, kli från sädesslag, fullkornshavre/vete innehåller mycket fytinsyra som binder kalcium till olösliga kalciumfytat. På samma sätt ger oxalsyra, som finns i överskott i spenat, rabarber, mangold, sojabönor, kiwi m.fl upphov till olösliga kalciumoxalat.
  Kalciumbrist är också förknippad med förhöjt blodtryck, speciellt hos äldre. Diagnos sätts ofta felaktigt med restriktion av saltintaget, eftersom salt förknippas med högt blodtryck. Det är snarare för lågt födointag av kalcium och k-vitamin som är boven i det dramat. Studier från 1980-talet visar att kalciumintag <500 mg/dag kunde associeras med förhöjt blodtryck. Samma förhållanden är nog giltiga även idag.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa