Äpplen, äpplen, äpplen

På 80-talet planterade vi äppelträd, varav tre nu finns kvar på vår gräsmatta. De har med åren blivit frodiga, vida och höga, och ger stora mängder av äppelskörd i september – oktober. Jag äter nu flera äpplen per dag för de är fantastiskt goda. Jag blir ganska dålig i magen av dem, bullrig och gasig, och jag oroas över deras sockerinnehåll. De mesta faller till marken där de bildar en tjock matta av multnande frukt.  Det är läskigt att gå under träden för det krasar och svajar när man går där. Vi har av olika anledningar varit dåliga på att klippa gräset under träden på sensommaren, varför gräset växer upp mellan äpplena, vilket gör att det är nästan ogörligt att kratta bort fallfrukten.
Jag känner att vi bör ta bort träden då vi inte har adekvat utbyte av dem, men det känns hemskt då äpplena är så goda att äta, och träden är så vackra.
En kompromiss är att åtminstone ta bort ett träd (i taget?).

 

Comments

 1. 1
  Pär Dahlsten säger

  Varför inte göra äppelcider vinäger eller prova att göra kvass. Personligen har jag inte provat kvass men ofiltrerad äppel cider vinäger har jag druckit i oerhörda mängder. Men den komplexa form av candida jag har ger på slag av även äppelcider vinäger.

 2. 2
  Ann-Margret Lundgren säger

  Äpplen är nyttigt, men jag tror inte man ska äta fler än ett eller två om dagen.
  Jag önskar vi hade äppelträd, men tyvärr måste vi köpa i butik till höga priser. Det skär i hjärtat när jag ser trädgårdar med äppelträd fullt med äpplen på marken till ingen nytta! Hemskt, när vi är så många som gärna skulle vilja ta emot äpplen!

 3. 3
  Gerd Elisabeth Grini säger

  Kjære Annika!

  Ta vare på epletrærne og gled deg over duften og utseendet. Et eple nå og da ødelegger ikke blodsukkeret ditt. Alt med måte, ikke alle på en gang, sa min mor. Min far hadde sine slektninger i Sverige og han plantet mange epletrær, plommer og moreller. Det ble ofte svenske typer og huset vårt måtte selvfølgelig være falurødt. Jeg glemmer aldri duften av eplene gjennom vinteren på loftet. Vintereplene ble pakket inn i silkepapir og lå på loftet tett inntil pikeværelset vårt.
  Dessverre døde min far kun 40 år gammel. Han sverget til sprøytemiddel han brukte på alle epletrærne i området. Det var DDT den gangen de brukte. Vi har funnet ut at han fikk en slags forgiftning av dette sprøytemiddelet han bar på ryggen med sprøyte. De fant ingen diagnose på han, forsto ikke hva han døde av. Dette middelet skulle jo være så ufarlig, ble det sagt?

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  2 Ann-Margret Lundgren
  Man skulle ju kunna annonsera i Fb att folk kan komma och plocka, men det blir ju så knasigt när det är så många multnande äpplen som ligger där.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  Min man odlar morötter också, och de är lättare att hantera. De ligger på sin plats i jorden tills man tar upp dem, och ruttnar inte där.

 6. 6
  Georg W säger

  Aldrig någonsin har fåglarna varit så begivna på mina körsbär, krusbär och äpplen. Det verkar dåligt med insekter, så fåglarna äter frukt istället.

 7. 7
  Kenneth Wallmark säger

  Jag har även några jätteträd som ger massor av frukt
  . För några år sedan köpte vi en äppelpress. I 2 dagar har vi nu pressat några hundra kilo äpple. Det blev 60 litet finaste must.

 8. 8
  Aino Karlsson säger

  Hej Annika!
  Kanske kan göra som vissa andra gör: Låt grannar komma in i din trädgård och ta vara på äpplen du själv inte har behov av. Där vi bor, har äppleträd svårt för att ge god avkastning av någon anledning. Vår son-hustru hittade annonser i en tidning, där andra, liksom du inte hade behov av alla äpplen. Hon har i år plockat massor av äpplen och gjort äppelmos i mängder – som hon äter till frukost. Själva har de ett antal äppelträd som bara ger ett fåtal äpplen, ingen av oss vet varför det blir så, men vi köpte vår tomt 1963 och fick rådet att inte plantera äppelträd eftersom det blir så dåliga skördar i vår trakt. Vi struntade i råden men de har visat sig stämma! Önskar jag hade dina äppelträd! Mvh Aino

 9. 9
  Annelie säger

  Annika va varsam och ta inte bort uppvuxna friska träd. Skapar miljö, blommar på våren och frukten kan Du lägga i en kompost. Fåglarna äter massor av äpplen! Nästa år kan Ni ju hinna klippa gräset under träden .
  Jag har 11 fruktträd och är diabetiker. Äter kanske 3 äpplen under säsongen. I övrigt lämnar vi in för mustning och jag jan dricka 1 dl/vecka. Min man dricker och det är trevliga presenter, julklappar mm
  Älska Dina träd som ger glädje året om!

 10. 10
  Eva Lindroos säger

  Men minns så vackra de är då de blommar! Dessutom brukar de ge mindre skörd vartannat år om det är någon tröst.

 11. 11
  Lisbeth Andersson säger

  Synd att du bor så långt bort. Jag skulle gärna komma och plocka. Jag brukar frysa in. Äter dem sedan som de är till maten. Någon gång kan jag göra äppelpaj med mandelmjöl.
  finns det inte någon förskola som vill ha. Jag läste det någonstans att de gärna ville ha.

 12. 12
  Konsument i Sverige säger

  Ta med till dina barn och barnbarn vetja och till deras grannar.

 13. 13

  Kratta absolut inte bort fallfrukten- låt näringen gå tillbaks till trädet!
  När våren kommer så är dom borta , det har markens mikroliv o daggmaskar sett till. Även fåglar hittar mat däremot har jag aldrig upplevt någon mängd gnagare.
  Ingen städar undan t.ex. alla rönnbär som faller ner i skogen, låt naturen ha sin gång med dom äpplen man inte använder. Det kommer till nytta igen, tar man bort allt borde man ersätta det med gödsel istället.

 14. 14
  Lasse P säger

  Har två äppelträd som givit vansinnigt med äpplen ca 500kg och har väl 150 kg kvar

 15. 15

  Det räcker med en skylt vid tomtgränsen. Varsågoda kom och plocka mina äpplen, även fallfrukten som det går att göra must utav.

 16. 16
  gudrun fahlander säger

  Det är självklart att du inte ska ta bort äppelträd , låt bli att gå under dom när det blåser , om ngr. år kanske du är glad över att kunna äta egna äpplen efter att klimatet blir varmare och varmare. Tänk långsiktigt !

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa