Mättat fett ej orsak till hjärtsjukdomar

I Preventiv Cardiologi: Mättat fett ej skyldig till hjärtsjukdomar . (Högerklicka om du önskar automatöversättning)

Forskarna har analyserat alla forskningspublikationer de funnit i ämnet sedan 2010, men inte hittat några evidenser för att mättat fett skulle vara orsak till hjärtkärlsjukdomar.

Maila gärna länken till artikeln till alla dietister, läkare och sköterskor du känner.

 

Comments

 1. 1
  Lasse Blomdahl säger

  Äntligen börjar det komma uppgifter som pekar på att mättat fett (animaliskt) inte orsakar hjärt- och kärlsjukdomar. Mitt tips kvarstår: Det är skadad glykokalyx som ger utrymme för uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdomar.

 2. 2
  Ingrid K Segevret säger

  Vad betyder glykokalyx? Jag har just haft min 4:e hjärtinfarkt som är stentopererad. Jag är naturligtvis intresserad av orsaken till detta. Vad är glykokalyx?
  Mvh Ingrid K Segevret

 3. 3
  Morgan LL säger

  Ytterligare en falsk myt som avslöjats…!
  För ytterligare info se Dr Malcolm Kendrick och hans
  bok ”The Clot Thickens”.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  2 Ingrid K Segevret
  Lite om Glykokalyx på min blogg: https://annikadahlqvist.com/?s=Glykokalyx
  Glykokalys är alltså en hårig matta på insidan av alla kärl, och den skyddar kärlet från skador. Skadorna orsakas sannolikt framför allt av kolhydrater, socker och fleromättade fetter i maten.

 5. 5

  Lasse Blomdahl: ”Äntligen…”
  Nja, det är faktiskt tjugotvå år sedan Mary Enig gav ut ”Know Your Fats”, vars syn på mättat fett i kosten rimligen borde ha varit sista ordet i denna fråga. Men de som aldrig tog Enig på allvar visades tilllrätta av Richard Feinman, i vars bok ”Nutrition in Crisis” (2019) just detta ägnades ett helt kapitel. Vi citerar från sid. 118:

  ”The scientific evidence shows that dietary saturated fat, in general, has no effect on cardiovascular disease, obesity, or probably anything else…”

  Feinman gjorde också upp med begreppet ”energibalans” – att övervikt skulle bero på att man tagit in mer energi än man sedan förbränt, vilket rimligen borde ha gjort slut på begreppet ”kalori” i resonemang om lämplig mat.

  Men så blev det alltså inte. Enligt Enig berodde det på att tillverkare av vegetabiliska oljor med mest fleromättade fettsyror reagerade på bred front. Därmed spreds en rad tokigheter om hälsosam kost, som med massmedias hjälp nu lever vidare som global vidskepelse.

  Det är alltå inte längre en kritisk folkhälsofråga, Det är en fråga som skall hanteras med samma begreppsapparat som gäller för studiet av tomtar och troll.

 6. 6
  Lasse Blomdahl säger

  Glykokalyx – vad är det?
  Glykokalyx är den håriga utsidan på nästan alla celler. G är uppbyggt av proteoglykaner, glykoproteiner, glykolipider och glykoaminoglykaner plus ytterligare några komponenter. Det följande fokuserar på endotelt glykokalyx dvs det glykokalyx som finns på utsidan av endotelcellerna på blodkärlens insida. När glykokalyx innehåll är i balans (homeostas) så är glykokalyx hög och tät och har en negativ elektrisk laddning. Eftersom de röda blodkropparna (tillsammans med vilka finns vita blodkroppar och blodplättar) också är negativt laddade så repellerar glykokalyx och de röda blodkropparna varandra. Detta innebär att blodkropparna aldrig når fram till endotelcellernas membran.
  Frisk glykokalyx utgör dessutom en fysisk barriär så att inga blodkroppar kan nå in till endotelmembranen där de enskilda endotelcellerna mellan sig har små öppningar genom vilka blodkroppar skulle kunna ta sig igenom och börja bilda plack när glykokalyx tappar sin homeostas och negativa laddning och istället för hög och tät blivit låg och gles.
  Sedan 1998 (Nobelpris Furchgott et al) vet vi att endotelcellerna har till uppgift att leverera kväveoxid (NO) till blodkärlets muskelskikt (tunica media) som består av s.k. glatt muskulatur. För att endotelcellerna ska kunna leverera NO till tunica media krävs frisk glykokalyx. I takt med att glykokalyx tappar sin homeostas och negativa laddning och får minskande leveranser av NO från endotelcellerna så tappar kärlet sin elasticitet och spänst (”stelnar”).
  Detta har inte så stor betydelse för blodkärl med stor diameter, men för de tunnare och särskilt arteriolerna med diam 2µm – 10µm blir trångt för röda blodkroppar (diam ca 7µm) att ta sig igenom (även om blodkropparna är formbara) och hjärtat får anstränga sig extra för att pressa fram de röda blodkropparna för leverans av syre (O₂) till cellerna för att maximalt med energi (ATP) ska kunna tillverkas. På detta sätt uppstår högt blodtryck. Jag vill poängtera att denna uppfattning inte framförs på olika institutioners, myndigheters och företags hemsidor.
  Vad är det då som skadar glykokalyx? Sedan gammalt vet vi att bakterier orsakar sepsis eller det som tidigare kallades för blodförgiftning. Man har under åren sagt att blodkärlen förstörs och organ kollapsar. Inte helt fel, men nu står det klart att det är glykokalyx som förstörs av bakterierna och förhindrar endotelcellernas leverans av NO till tunica media och de tunna kärlen stelnar, vilket leder till organsvikt. Numera förstår säkert många att också virus kan skada glykokalyx. Bakterier och virus skadar glykokalyx på mycket kort tid.
  Det som av många författare redovisas som trolig orsak, vilken på lång sikt leder till skador på glykokalyx, är långvarig och låggradig hyperglykemi, som ännu inte lett till de höga blodsockernivåer vilka utlöser diagnoserna diabetes eller prediabetes.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa