”Att inte sola är lika farligt som att röka”

SVT.se .  Överdrivet solande ökar risken för den farliga hudcancern Malignt melanom.

Att smörja sig med solskyddskräm minskar inte denna risk. Många smörjer in sig för att tåla solen. Då blir de inte röda, och kan följaktligen vara ute i solen längre stund. Solen är dock lika farlig om man har solskyddskräm på. I stället kan man vara i solen en ”lagom” stund, för att få D-vitamin, sen går man till skuggan eller tar på sig kläder.  Det bruna pigmentet skyddar mot hudcancer. Ljushyllta personer har större risk för hudcancer.
Det finns även uppgifter om att solskyddskrämer innehåller cancerframkallande ämnen.

Det finns även andra hudcancerformer som Skivepitelcancer och Basaliom (basalcellscancer) men dessa botas genom att operera bort dem. De kan bli elaka på stället om man inte tar bort dem.
Malignt melanom sätter metastaser om man inte opererar bort den i tid, och kan då vara dödlig.

 

Comments

 1. 1
  Kristina säger

  Hej ! Vad säger jag till en sjuksköt. som tror att hon klarar sig med dessa hudskyddsmedel ?

 2. 2

  @Kristina
  Jag har i tropiskt klimat tidigare kombinerat en organisk/ekologisk sololja, som innehåller tistelolja, med en organisk/ekologisk skyddskräm som innehåller zinkoxid / titanoxid (krämer som man blir lite vit av under själva solningen), samt försökt att inte vara för länge i solen, såsom Annika poängterade! Tisteloljan ger en fin gyllenbrun ton tillsammans med lite sol.

  Siffran på solkrämen anger hur många gånger längre man kan vara i solen utan att bli röd och vi är ju olika känsliga. Många glömmer dock bort att smörja sig kontinuerligt och då skyddar de givetvis inte lika bra. Många gånger så tror jag att detta är felet som ger cancern, förutom då ev. cancerframkallande / hormonstörande ämnen har blandats i de icke-ekologiska krämerna för längre hållbarhet.

  Solens UVB-strålning ger förmodligen bara D-vitamin i huden när solen är över 45 graders vinkel och om man ätit t.ex. ägg som innehåller kolesterol. Detta är förmodligen nyttigt, men solkrämer och tyg blockerar förmodligen denna process i Sverige, vilket jag tror är skadligt.

  Väl värd att lyssna på är även Björn Hammarskjöld:
  https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2021/07/31/bjorn-hammarskjold/

  Huden suger upp organiska/ekologiska krämer, likt ett läskpapper. Dåliga/onyttiga oljor tenderar att lägga sig likt en oljig film och gör att huden inte kan andas och man kan då bli för varm och få värmeutslag.

  Det är skillnad på krämerna också. Vissa är byggda för att kleta fast, t.ex. för våta vattenaktiviteter. Andra är gjorda för den som är torr, på land.

  Strålningsintensiteten kombinerat med tiden ger dosen. Ju högre intensitet och ju längre tid, desto högre faktor behöver man sannolikt. Man kan även ha koll på detta genom att ha koll på solen och solvinkeln. Intensiteten skiftar med tiden på dygnet och hur långt söder ut man befinner dig.

  Tyget i en vit t-shirt/linne har en faktor på ca 8, tror jag. Följaktligen kan man bli brun även under detta om solen är stark, men utan att bli för röd. Det fina är att man då inte behöver smörja sig kontinuerligt, så vida man inte är exhibitionist/nudist förstås eller vill njuta av vinden som smeker huden.

  En annan sak man kan göra i tropiskt klimat är att göra som spanjorerna där när solen är stark. De tittar ut i solen först på eftermiddagarna för att pussa varann på kinderna, då solen är mildare.

  En tunn vit hatt kan nog också vara trevligt. Vitt är dessutom sanningens färg och det är sanningens år. (Undantaget vita lögner förstås.)

  Att ha en organisk/ekologisk flaska som innehåller Aloe Vera efter solen och att smörja med den kontinuerligt vid röd hud tror jag också är en bra idé. Har hon torr hy så bör den ev. kombineras med nyponolja, eller min favorit som är helt vanlig ekologisk kokosolja.

  Personligen solar jag numera i Sverige helt utan solkräm och tar på mig kläder, eller går in i skuggan, när jag anser mig ha fått min dos. Då får jag D-vitaminet och bränner mig inte. Den bästa lösningen, förutom om man är försäljare av solkrämer förstås.

  Jag undviker andra cancerframkallande aktiviteter, såsom rökning och alkohol. Behöver jag poängtera att dricka och äta nyttigt på Annikas blogg?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  1 Kristina
  Du kan ju bara berätta om vad som är sagt och skrivet.
  Jag uppfattar att vårt budskap att det är bra att vara i solen en lagom stund och därefter gå in eller ta på solskyddande kläder, känns väldigt ofarligt.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  2 Martin Gustavsson – Valsamverkanspartiet
  Du skriver att Zinkoxid / titanoxid i krämer är ok. Men det finns de som anser att även dessa ämnen är cancerframkallande. Jag tycker att det är säkrast att undvika även dem.

 5. 5
  Henrik säger

  Jag är inte helt övertygad om att det är solen som är grundproblemet vad gäller malignt melanom. Det finns många saker som talar emot detta. Bland annat nedan.

  Dels ökar risken för cancer i de flesta organ i kroppen, den tenderar också att krypa ner i åldrarna. Vi är mer inomhus idag än tidigare när cancer inte var lika vanligt, vi är också mer medvetna om riskerna och skyddar oss betydligt mer idag, ändå ökar risken för malignt melanom.

  För ett antal år sedan länkade Annika till nedan artikel på svt.se där forskarna hade undersökt möss med väldigt ljus hy, en relativt enkel studie men den visar ändå på en lucka i argumentationen att solen är så farlig. I studien kunde man inte se att solen var det som låg bakom förekomsten av cancern. Mössen som hade skyddats mot solens strålar fick cancer trots att de inte exponerats för något solljus alls.
  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/rodhariga-far-hudcancer-aven-utan-sol

  Dock är forskarna inne på en farlig väg när de skyller förekomsten av cancer på generna, predisposition är inte samma sak som orsak. Vi vet alla att utfallet är lika med samspelet mellan gener och miljö (epigenetik).

  Vad gäller cancer i allmänhet så tror jag att alla då och då utvecklar celler som passar inom ramen för definitionen av cancer, men att kroppen oftast kan hantera och bekämpa dessa celler. Problemet är när denna förmågan är nedsatt och dessa celler får leva vidare och ibland föröka sig. Till slut ger cancern sig till känna och man kan då ställa diagnos.

  Svaret till cancern ligger snarare i vår livsstil. Idag utsätter vi våra kroppar för oändligt många saker som aldrig existerat under under evolutionens gång, men de mesta av dessa ifrågasätts sällan som orsak till sjukdom. I den nya livsstilen hör också det ständiga intaget av mat och dryck av olika slag. Och i skuggan av detta så ser vi en allt tydligare koppling mellan många cancerformer och det metabola syndromet.

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Henrik
  Ja det är helt klart att högt blodglukos och sannolikt högt blodfruktos göder, (och även initierar?) cancer. Det gäller all sorts cancer.
  När man ska detektera cancertumörer så sprutar man in isotopbundet glukos i blodet – glukosen koncentreras i tumören.

 7. 7

  Det bästa du någonsin sagt Annika! Ord att meditera på. Faktiskt det som styr mitt liv och framtid. Inget glukos eller fruktos för mig. Det är det som är kampen för livet

 8. 8

  5 Henrik
  Finns en läsvärd bok, The cancer code av Jason Fung. (vet ej om den finns översatt). Han beskriver hur synen på cancer har ändrats genom åren och, som du påpekar, hur sannolikt immunssystemet spelar en avgörande roll i att förhindra uppkomsten av cancer.,

 9. 9
  Nisse Hult säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa