Så lite socker som möjligt

Ann Fernholm skriver om:
EFSA, den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, har bedömt att det inte finns någon lägre gräns där socker är ofarligt.
Som konsument är det vanskligt att bedöma hur mycket socker vi får i oss.

Rimligen är det då bäst att undvika allt som smakar sött, och att själv tillaga mat från rena råvaror, utan socker och sötningsmedel.
Fruktjuice och koncentrerad fruktjuice är en stor bov i sammanhanget.

Även Livsmedelsverket skriver om detta på sin hemsida.

 

Comments

  1. 1
    Elisabeth G säger

    Det bästa är nog att undvika all processad mat och bara äta sådant man själv tillagat från rena råvaror. Det är ju tyvärr så att det är svårt att avgöra hur mycket socker något innehåller bara utifrån smaken, eftersom man vänjer sig vid allt sötare smak. Jag minns så väl när jag, efter ca sex månader med strikt LCHF, testade en bit av mitt tidigare favoritgodis (dajm) och det smakade så ettersött att det var nästan beskt.

    Som en kuriositet kan jag nämna att jag senast i dag läste på katternas knakisar (kattgodis) att de inte hade något tillsatt socker! Fattas bara. Katter saknar smaklökar för sött. Men gissningsvis har kattmatstillverkaren snappat upp att socker inte är så nyttigt (längre) och tänkt att denna info tilltalar nog husse/matte.

  2. 2

    Väl talat Elisabeth.
    Nästan all djurmat innehåller ingredienser som omvandlas till socker.
    Spannmål, ris, andra konventionellt odlade ingredienser som våra ”husdjur” faktiskt är skadliga. Veterinär industrin blomstrar eftersom husdjuren får samma metaboliska sjukdomar.
    Det finns spannmålsfria alternativ som innehåller animaliskt vilket de flesta av våra husdjur mår bäst av. De är likt oss rovdjur. Inte genetiskt anpassade för en fröbaserad kost.
    ”stolt och glad sambo som blivit utvald att göra allt för att ge alla som familjemedlem ett drägligt
    Stabilt hem. Tillgodose deras behov och all kärlek och respekt man kan.

  3. 3

    Hur är det? Omvandlas grönfoder till glukos i tarmen? I så fall vad återstår?

  4. 4
    XMargareta säger

    #2 Mats
    Har gjort samma iakttagelser som du, när det gäller djurmat och att sk ”välfärdssjukdomar” ökat hos husdjuren, samt att stora investerarintressen nu finns inom djursjukvården.
    Tyvärr har det uppdagats resistenta bakterier i animalbaserat foder till hundar.

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    3 Björn Ejdervall
    Grönfoder (= Cellulosa) omvandlas inte till glukos i de gräsbetande djurens tarmar, utan till fett och protein, som tas upp i tarmen.

  6. 6

    Har veterinärbekanta som säger att diabetes bland hästar ökar, kan möjligen bero på att man blandar i mera melass i fodret nuförtiden.

  7. 7
    Eva Wahlbeck säger

    Så, vad vore det bästa att ge vår kattunge, som vi hämtade hem för två dagar sedan? Vågar ju inte börja ”experimentera” så mycket, hon är bara 14 veckor, och det blir väl bäst att fortsätta med det som hon vant sig med att äta, ett blötfoder, som verkar duga än så länge…

  8. 8
    Konsument i Sverige säger
  9. 9
    Ann-Charlotte säger

    Till Eva
    Det finns fryst kattungemat, färskfoder. Katter äter råa byten och är rovdjur/köttätare, ris, spannmål o dyl ger dem övervikt och diabetes. En myt att det ska vara svårt byta foder och att det ska göras långsamt, en katt fångar olika byten och är bara kräsmagad om den har fått samma mat alltid, de vänjer sig.

  10. 10
    Viola Ollaiver säger

    Alla kolhydrater blir väl till socker i blodet så jag antar att det inte bara handlar om mängden socker som man stoppar i sig utan helheten. Därför är det inte logiskt att förbjuda socker. Om jag till exempel har lite socker i ett bakverk men bytt ut mjölet eller en del av mjölet till mandelmjöl så kan helheten bli bättre än om man utesluter allt socker och resten är vitt mjöl….

  11. 11
    Annika Dahlqvist säger

    10 Viola Ollaiver
    Stärkelse blir glukos = blodsocker i kroppen, och det höjer blodsockret som stimulerar till insuiinutsöndring i proportion till mängden, eller kräver insulindos i injektion i proportion.
    Socker som intagits består till hälften av fruktos, som bara ställer till oreda. Det blir i hög grad fett som inlagras i ffa levern, och bidrar till fettlever. Därför är socker sämre än stärkelse att äta.

  12. 12

    Den här artikeln av professor Tim Noakes tycker jag borde få mer uppmärksamhet :

    https://openheart.bmj.com/content/8/2/e001680?fbclid=IwAR2Pr61dNJZT-LzMidrgJ2vvtDRj8bjunHIO6nlBjXP22uRYOHxtFdC4eys

  13. 13

    Nu behöver vi inte tveka längre.
    Enklast möjliga recept.
    Om någonting smakar sött- spotta ut det.

    Jag kan tänka mig att merparten av hjärtinfarkt, stroke och tior undviks om man följer detta +
    att tandläkare får det lugnt och behagligt.

  14. 14

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa