Lågt LDL-kolesterol korrelerar med sämre utfall i Covid-19

Cholesterol: A new game player...

Det brukar ju alltid (från etablissemanget) heta att lågt LDL (det ’onda’ kolesterolet) är nyttigt för hjärtats kärl, och vi övertalas av läkarna att medicinera ner våra LDL  med statinpreparat.
I den här artikeln visas att Covid-patienter med lågt LDL har ett sämre utfall i sin sjukdom än de med högre LDL. Statiner bör därför vara kontraindicerade (olämpliga) för personer som riskerar att insjukna i Covid-19. Det gäller förstås alla människor.

 

Comments

 1. 1
  Jan Berglöf säger

  Inte minst de över 70

 2. 2

  Man är friskare och lever längre om man inte tar kolesterolsänkande mediciner.

 3. 3
  Eva Lena Sörman säger

  Jag fick höra att jag skulle var glad över mitt höga kolesterol! Det har jag alltid tagit till mig!
  Nu verkar det i dessa tider vara extra bra med högt kolesterol!
  Jag känner mig glad!

 4. 4
  Ann-Margret Lundgren säger

  Skönt att höra! 🙂
  För 18 år sedan kollade jag värdet, och hade 6,8 i totalkolesterol. Läkaren tyckte jag skulle börja med statiner men jag sa nej. Vad jag har för värde nuförtiden har jag ingen aning om, men jag mår bra (än så länge i alla fall), är nu 71.
  Min man hade 5,5 i totalkolesterol för 8 år sedan, då var han 66 år. Han fick statiner. Efter några veckor kunde han knappt inte resa sig upp….., musklerna blev så svaga. Han slutade helt med statinerna, och efter ett tag fick han tillbaka sin muskelstyrka.
  Nu har min stackars svägerska, 69 år, fått diabetes, och förutom blodsockersänkande tabletter har hon fått statiner pga ”för högt kolesterolvärde”. Hon litar helt på sin läkare.
  Tiden får väl utvisa vem som har rätt.

 5. 5

  Som jag sagt tidigare. Ut och rör på er. Ta dagliga promenader, gärna med stavar för bättre effekt och mer allsidig träning. Lägg till lättare styrketräning. Kombinera med en kost där den stärkelserika, glutenrika basen byts ut mot grönsaker och komplettera med feta såser eller andra feta ingredienser och saken är biff. Då gör man sin kropp en tjänst istället för en björntjänst. Man behöver inte göra det mer komplicerat än så.

 6. 6
  Hans Nilsson säger

  En uppmuntrande och förhoppningsvis trovärdig artikel. Inte minst för oss 70+ med högt LDL. Mötet med en yngre läkare nyligen kändes också bra. Han respekterade, utan att jag behövde motivera, min inställning till kolesterol, rutinmässig kolesterolmätning och det faktum att jag avstår från statiner.

 7. 7
  Ingrid Maria Norlin säger

  Tack Annika för de orden.
  Mvh
  Ingrid Maria Norlin

 8. 8
  Lars Henrik säger

  Positivt.

 9. 9

  Jag blir inte klok på det här. Författarna drar ju en slutsats som är tvärt emot din slutsats, Annika.

  ” Lowering LDL-c levels will reduce the degree of vasculopathy and thus protect the endothelial integrity from SARS-CoV-2 attack. Furthermore, it will be reasonable to postulate that SARS-CoV-2 can utilize cholesterol for multiplication, a mechanism that SARS-CoV has shown in the host cells (29). Therefore, decreases in cholesterol may be helpful to mitigate SARS-CoV-2 replications and viral load in patients.”

 10. 10
  XMargareta säger

  I abstracten står, att NEDGÅNG i LDL-c korrelerar med Hur allvarlig Covid-infektionen är.
  ”…….We recently found that the DECREASED levels of low-density lipoprotein cholesterols (LDL-c) correlate with disease severity in COVID-19 patients,…”

  Sedan SPEKULERAR man ungefär så här: ..eftersom det finns samband mellan metabol ohälsa och kärlskador och arterioscleros och högt blodtryck och diabetes typ 2 och hur allvarlig Covid-sjukdomen blir, så FÖRESLÅR man lite längre ner i studien, att ett högt LDL och triglycerider etc. kanske ger ett värre virusangrepp, som sedan ger ett kärl-läckage, som därmed sänker LDL-c och där så alltså ett lågt LDL-c har samband med ett värre Covid-scenario och det skulle därför kanske vara ett förebyggande av Covid-angrepp, att sänka LDL, genom att tillföra statiner
  Man spekulerar alltså utifrån, att det ÄR dåligt med högt LDL (och man slår också ihop triglycerider och LDL.)

  Med LCHF-glasögon och synsättet, att det är den hälsosamma fraktionen av LDL, som är brandsoldaterna i branden, skulle man kanske i stället säga, att det är en snedvriden metabolism pga ett felaktigt högt intag av framförallt snabba kolhydrater och kanske lättoxiderade fröoljor, som givit upphov till den metabola sjukligheten( branden) och att eftersom högt värde på en hälsosam fraktion av LDL (brandsoldaterna),ger längre överlevnad, så är de de troliga brandsoldaterna, men om brandsoldaterna inte räcker till, alltså de blir färre, så blir det ett värre utfall.

 11. 11

  #10 & Annika

  Studien ger vid handen att kolesterolet går ner vid Covid-19 infektion. Men vad vi verkligen vill veta är ju hur kolesterolnivån före insjuknandet påverkar risken att bli infekterad samt hur allvarligt sjuk man blir. Jag ser ingen sådan studie bland referenserna. Om någon har en sådan studie i bakfickan är jag intresserad av att få ta del.

 12. 12
  XMargareta säger

  #12
  Nej någon sådan studie finns inte bland referenserna.
  Det finns som sagt endast som spekulation.
  Man får kanske söka i andra studier, för att där eventuellt se svar eller indikation.
  Det intressanta tycker jag är att det är metabolt sjuka, som är i riskzon för allvarlig Covid.

 13. 13

  I denna publikation finns inte tillräckligt underlag för att dra varken författarnas slutsats eller Annikas slutsats.

 14. 14
  Pressmeddelande säger

  Annika blev av med legitimationen pga d-vitamin rekomendationen
  Snart är hela etablissemanget tvingat att erkänna att dom hade fel, dom börjar erkänna att dom hade fel.

  HUS Helsingfors Universitetssjukhus
  Pressmeddelande – Publicerad 15.12.2020 13:17
  HUS rekommenderar D-vitamintillskott för äldre och specialgrupper under coronavirusepidemin
  Nyckelord:

  korona
  coronavirus

  D-vitamin påverkar människans immunförsvar genom att öka motståndskraften. I allt högre grad har man fått information om sambandet mellan D-vitaminbrist och allvarlig lunginfektion orsakad av coronaviruset.

  Under normala förhållanden är den nationella rekommendationen för D-vitamintillskott för personer 18-75 år från oktober till mars 10 mikrogram per dygn och för personer över 75 år 20 mikrogram per dygn året runt.

  HUS rekommenderar ett D-vitamintillägg på 20 mikrogram per dygn för alla personer över 70 år och alla vuxna som bor i dygnetruntvård under coronavirusepidemin. Dessutom rekommenderas 20 mikrogram per dygn för vuxna med mörk hy, eftersom mörk hy vanligtvis utvecklar mindre D-vitamin än ljus hy. För alla personer i ovan nämnda grupper med ett viktindex (BMI) på över 30 rekommenderas en dos på 50 mikrogram per dygn, eftersom det finns ett större behov av D-vitamintillskott vid övervikt.

  ”Risken för en svår coronavirussjukdom ökar bland personer över 70 år. Därför rekommenderar vi att redan 70-åringar och specialgrupper under epidemin tar doser av D-vitamintillskott som är större än den nationella rekommendationen”, säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

  Motsvarande rekommendationer har getts av Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet och den amerikanska expertorganisationen (American Institute of Medicine). ”I en nyligen publicerad undersökning rekommenderar de brittiska forskarna att man även i England tar i bruk rekommendationer som är större än de nuvarande doserna”, berättar överläkaren och endokrinologen Camilla Schalin-Jäntti.

  D-vitamin bildas på huden genom UV-ljus. I Finland finns det tillräckligt med solljus för D-vitaminsyntesen från mars till oktober. D-vitamin fås också från näring, till exempel mjölk och fet fisk. En särskild risk för D-vitaminbrist i Finland är mörkhyade, överviktiga, äldre och personer i institutionsvård dygnet runt.

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  13 Håkan
  I vilket fall ter det sig onödigt att medicinera för att sänka kolesterolet när svårt sjuka Covid-patlenter har lågt LDL-kolesterol.
  För övrigt är forskarnas tolkning av studieresultatet relativt ointressant eftersom forskare ofta försöker vrida tolkningen så att den passar det gällande paradigmet.

 16. 16

  #15 Annika

  Jag är helt med dig när det gäller hur onödigt det är att medicinera ner kolesterolet.

  Men allt vi kan lära av den här rapporten är att det finns en korrelation mellan svår Covid-19 och minskade kolesterolnivåer under sjukdomsförloppet. Däremot finns det ingenting som reder ut orsakssambanden, såvitt jag förstår rapporten. Blir man sjukare för att kolesterolet gått ner eller går kolesterolet ner för att man blivit sjukare?

 17. 17
  XMargareta säger

  Några små funderingar, angående parallellitet med lågt kolesterolvärde och större risk att dö.

  Vad gäller kolesterolhypotesen, så lär man inte ha kunnat visa, att patienter som fått hjärtinfarkt haft höga kolesterolvärden.
  Intressant dock, att det finns fler tillfällen då det föreligger större risk att dö om kolesterolvärdet är lågt.

  1. Patienter med hjärtinfarkt har ofta låga kolesterolvärden.
  Sachdeva et al ”Lipidlevels in patients……Am Heart J.2009 ss. 111-117”

  2. Hos patienter över 47 år ( då är det vanligast med hjärtinfarkt) finns inget samband mellan kolesterolnivåer och risken att dö i infarkt. Hos dem vars kolesterolvärden minskats ökade risken att dö i infarkt.
  Anderson et al. ”Cholesterol and mortality…..Jama Apr. 1987 ss. 2176-2180”

  En del människor, som går över till LCHF får (tillfälligt?) ett högre kolesterolvärde, har jag läst i en pålitlig källa,( men som jag inte just nu kan plocka fram.) Är det ett tecken på läkning?

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  16 Håkan
  Det viktigaste man kan få ut av en studie är vilken handläggning den kan ge upphov till. I detta fall är rönet att svårt sjuka Covidpatienter har lägre LDL-kolesterol än friskare personer. Den självklara åtgärden utifrån det är att det inte är rimligt att anstränga sig att på olika sätt sänka LDL-värdet hos friska och sjuka personer.
  Mekanismerna bakom förhållandet är enbart av akademiskt intresse.

 19. 19
  Annika Dahlqvist säger

  17 XMargareta
  Eftersom kolesterol har en viktig funktion vid läkning av kärlskador, syns det troligt att ett eventuellt förhöjt kolesterolvärde initialt efter övergång till LCHF, ingår i en läkningsprocess.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa