Martina om fasta

P1 har haft program om Fasta. Man kom tydligen fram till att fasta kan vara farligt för personer med ätstörningar – de kan drabbas av livsfarlig anorexi. De berättade om en tjej som vägde 38 kg och ändå fastade.
Martina har skrivit om detta i sin blogg.

Personer med anorexi, eller tendens till anorexi ska förstås inte fasta! Men det hindrar inte att friska eller metabolt sjuka och överviktiga kan ha nytta av att fasta. Insulinresistens och metabola syndromet är en oerhört mycket vanligare orsak till dödsfall än anorexi är.
Det kan inte få vara förbjudet att skriva om det i sociala medier.

 

Comments

  1. 1

    Har någon prövat Repatha för sänkning av kolesterol
    Känner mej osäker då jag läser om biverkningar
    Kerstin Stål

  2. 2
    Annika Dahlqvist säger

    1 Kerstin Stål
    Repatha är vad jag förstår oerhört dyrt, och ger en mycket liten riskminskning (1,5 % mindre risk under två år) för hjärtkärlhändelser. Vanliga biverkningar är enligt Fass ryggsmärta och ledbesvär.
    Låter inte lockande enligt mig.
    Varför har du fått detta ordinerat?

  3. 3

    Jag lyssnade precis på första delen om vattenfasta. De använder en förlöjligande ton när de citerar vad folk skrivit i kommentarer på forum om fasta. Helt klart onödigt och visar ganska klart vad de har för inställning till fasta.

    Sedan har jag svårt att förstå att de ställer läkare och näringsfysiologer i ena hörnet och bloggare i den andra. Dietdoctor skriver på sin sida väldigt mycket om fasta, framförallt då artiklar och filmer av Jason Fung som tillämpar det på sina egna patienter. Har man bett dem om ett uttalande? Skriver man ”fasta” i en sökmotor dyker Dietdoctor upp bland de första träffarna och de verkar ha varit ett kriterium när man kontaktade Ulrika Davidsson och Martina Johansson, att de hamnade högt upp i sökmotorn.

    Att näringsfysiologen Ingrid Larsson börjar prata om ”ren svält” är skrattretande. Om jag t.ex. vattenfastar i fyra dagar har jag rätt lång bit kvar till att jag börjar svälta. Får man kalla sig näringsfysiolog och samtidigt vara så okunnig?

    Totalt sett var det dålig journalistik. Framförallt när Martina Johansson hade skickat in en mängd vetenskapliga referenser till dem, men inget av detta nämndes.

  4. 4
  5. 5
    Nisse Hult säger

    660 dagar i ett sträck med OMAD säger ett och annat för den som VILL förstå vad
    hälsa innebär vill säga. I Sverige behöver man inte ha stor kunskap
    för att ha fin titel på sitt visitkort.

  6. 6
    Muhammed säger

    #5 Nisse Hult

    Du tränar förhållandevis hårt, vilket betyder att du har ett ökat behov av föda.
    Att då inta all denna föda under en timme, kan knappast vara hälsosamt. Det blir en onödig belastning på hjärtat. Det borde vara bättre om födointaget delades upp på flera måltider.

  7. 7
    XMargareta säger

    Jag har den största respekt för hur det går att pröva ut vad som passar en själv.
    Det finns mildare varianter till OMAD tex. 16:8, 5:2 osv.
    Poängerna med metoderna är bland annat, att kroppen inte för mycket skall stå med insulinpåslag, att lära kroppen förbränna fett och att kroppen just mer skall förbränna fett. OSV.
    Fettförbränning är en renare förbränning och ger färre sk ROS-radikaler.

    Visst finns placebo och inbillning, men Nisse Hult verkar ha funnit vad som passar hans kropp.
    Jag har också respekt för, att stegvis prova en viss riktning.
    Om jag får gissa, så passar inte en så extrem regim som OMAD så många?
    Finner inte referensen nu, men har passerat en, där det menas/påstås? att OMAD är passande så gott som enbart för män. Finner jag referensen, så sänder jag den senare.

  8. 8
    Annika Dahlqvist säger

    5 Nisse Hult
    Jag tror att många med mig tycker att OMAD känns alltför drastiskt. Jag tycker att kompromissen två mål om dagen känns mera tilltalande. Man kan ju ta dessa två mål ganska nära varann, tex 4 timmar, så får ju metabolismen vila ganska många timmar ändå per dag. Jag såg på ett ställe beteckningen 2MAD.

  9. 9
    Nisse Hult säger

    @ 6 Muhammed

    Vad menar du med ”Det blir en onödig belastning på hjärtat ” ?
    Höga pulsnivå?
    Menar du att pulsen ”skenar” under och efter måltid?
    Eller annat beskriv gärna i detalj
    Inget bekymmer med slitage på kroppen pga. insulinpåslag orsakat av flera/många måltider?
    Sånt kanske att man inte skall prata om?
    Eller ordet insulinresistens?

  10. 10
    Muhammed säger

    #9 Nisse Hult

    Att tillgodogöra sig föda kräver inte bara en mag-/tarmkanal, utan även ett fungerande hjärt-/kärlsystem.

    Att inta en större mängd föda belastar hjärt-/kärlsystemet mer, än att inta en mindre mängd.

    Du intar all din dygnsföda under 1 timme. Med tanke på den fysiska aktivitet du beskrivit, gissar jag att ditt energibehov ligger i intervallet 2500-3000 kilokalorier. Det är en hög kroppslig belastning att inta denna mängd vid ett och samma tillfälle.

  11. 11

    @10

    Du gissar kaloribehov, näringstät mat är viktigare än kalorier som är ett stort gissande. Att belasta kroppen en eller två gånger med näringstät mat som benbuljong som drickes samt animaliskt fett och moderat mängd animaliskt protein är långt bättre än att gissa mängden kalorier.

    https://www.annahallen.se/vad-ar-en-kalori/

  12. 12
    Nisse Hult säger

    @ 10 Muhammed

    Vad är det som säger att jag inte skulle ha ett väl fungerande hjärt-/kärlsystem?
    Trots 64-års ålder
    Hur många känner du som mäter data för att hålla kolla på mitt ”inre” som jag gör?
    Ex artärspänst varje vecka?
    Syreupptagning flera ggr per vecka?
    Tror du inte att jag skulle efter 660 dgr med OMAD och i dom flestas ögon i min ålder
    rätt tuff träning skulle märkt om nått inte ” funkar” så bra?
    Kan ta ut rådata på hjärtbelastning under en ”måltid” om du vill bara som lite info

  13. 13
    Muhammed säger

    #13 Nisse Hult

    Jag har inte sagt något om just DIN hjärt-/kärlhälsa. Den har jag ingen FAKTISK kunskap om.

    Var och en får bli salig på sin tro, brukar det heta.

    Jag TROR att det är en större belastning för kroppen att inta hela dygnsfödan vid ett och samma tillfälle, än att dela upp den på flera intag. Denna min tro gör jag till SANNING och låter den omfatta ALLA människor med ett rimligt energiintag.

  14. 14

    @ 14

    Vad är ett rimligt energiintag?

  15. 15
    Muhammed säger

    #15 Jala

    Där ”energi in” är ungefär lika med ”energi ut” och med hänsyn taget till individens status i alla avseenden.

    Ja, det finns bantare och det finns kroppsbyggare …

    Jag hoppas att det är tillåtet med generaliseringar i detta bloggforum. Man måste få generalisera ibland, för att känna att man säger något meningsfullt.

    Det ENDA jag vill hävda är: Det är en större belastning för kroppen att inta hela dygnsfödan vid ett och samma tillfälle, än att dela upp den på flera intag.

  16. 16

    @ 16

    Muhammed

    Jag håller inte med dig.

  17. 17
    Nisse Hult säger

    @ 16 Muhammed

    Förklara gärna hur ”berg o dal bana” i insulinpåslag pga flera måltider kan ge lägre belastning på kroppen

  18. 18
    Muhammed säger

    # 17 Nisse Hult

    Om intaget av fett, protein och kolhydrater görs med X, Y resp. Z gram och detta kräver insulinpåslag med totalt N mmol/l insulin vid EN måltid, så borde TRE måltider, med fördelningen X/3, Y/3 resp. Z/3 gram, av de tre näringsämnena, kräva insulinpåslaget N/3 mmol/l insulin vid varje måltid.

    Åtminstone när du var barn, har du väl någon gång ätit dig proppmätt och ingen har nog mått särskilt bra av att vara proppmätt. Mycket mat kräver större plats än lite mat.

    En större mängd mat belastar kroppen mer, än en mindre mängd.

    Man kan undra hur någon kan ha ett normalt socialt umgänge, om födointag ska göras vid endast ett tillfälle under dygnet.

  19. 19
    Annika Dahlqvist säger

    Jala, Nisse och Muhammed
    Det finns knappast några långtidsstudier som jämför sjuklighet och livslängd mellan 1MAD, 2MAD och 3MAD, så därför måste var och en prova sig fram till vilken variant som passar bäst för den. Eller?

  20. 20

    Motsatsen är en ”normal” människa. Frukosten, smörgås, flingor, juice höjer blodsockret till 8-9. Till kl.9 har det sjunkit och kroppen tror att den ska dö. Så det blir en kaka eller smörgås till morgonkaffet. Lunchen på restaurang är tillredd med planetens sämsta och mest industrialiserade livsmedel. och ska enligt statliga direktiv från näringslivet innehålla 60% kolhydrater/glukos. Sen rullar det på med en tårtbit till eftermiddagskaffet. En majoritet av Svenska folket köper en chokladbit på vägen hem till middagen och kvällsmaten kan se ut hur som helst beroende på moral, karaktär och blodsockernivå.

    Min metabolism sover 20 timmar per dygn. Förutom att kroppen passar på att rensa ut lite syremolekyler och tungmetaller när den inte har en massa processad föda att hantera. Jag äter cirka ett halvt kg kött och fett per dag. Det ger mig maximal näringstäthet och tillräckligt med energi. Jag är 65, men min kropp är numera 30. Ibland när jag jobbar hårt så blir jag hungrig. Då äter jag lite mer kött och fett. Det enda man kan äta med bibehållen moral från dödsmedelsaffären är salt, smör och kaffe. Anledningen att jag verkar så ung är att min mage sover 20 timmar per dygn. Baserat på 30 års livserfarenhet.

  21. 21

    @ 19
    Annika.

    Jag saknar logiken i Muhammeds resonemang. Ur ett evolutionärt perspektiv när vi fortfarande var jägare och samlare fick människan tidvis vara glad om den kunde äta en gång om dagen, andra gånger var de utan mat medan tidvis fanns gott om mat.

    Energin in lika med energi ut???? Jag tänker mig den som ligger i sjuksäng respektive sitter i rullstol, var gör den av sitt överskott på energi?

    Jala

  22. 22
    XMargareta säger

    Jag tror, att diskussioner, där man har stor respekt för själva sakdiskussionen och att man anstränger sig för just förståelsen för andras resonemang också ger mer förståelse i ämnet för alla.
    Därför försöker jag bidra till det.

    1. Att inta all mat vid endast ett enda tillfälle, tror jag, som jag tidigare skrivit inte passar alla, kanske till och med inte de flesta.

    2. Med det sagt, så tror jag kanske? i all ödmjukhet, att det vore bra om Muhammed satte sig in lite mer i hur man kan resonera kring nyttan av LCHF och varför i enlighet med resonemang kring det, det kan vara fördelaktigt ur metabol synpunkt att inta mat färre gånger per dag.
    Det finns en del om det i bloggen bland annat.

    Varför tror jag att det vore bra? Jo en del, som Muhammed skriver tyder kanske på det?
    Till exempel detta citat från ett inlägg av Muhammed ovan:
    ” Där “energi in” är ungefär lika med “energi ut” och med hänsyn taget till individens status i alla avseenden.”
    tyder kanske på att det finns en poäng att lägga till förståelsen av hur man resonerar, när man menar att det finns stor metabol nytta i att ha fler timmar i sträck, utan att äta.

  23. 23
    Nisse Hult säger

    @ 18 Mohammed mfl

    Som sagt 660 dagar bevisar ett och annat även om många inte vill inse detta.
    Har inget problem med socialt umgänge som info, vägrar dock bli medlem i fika maffian för att glädja någon, men kan flytta mitt ät fönster om så behövs också vid enstaka tillfällen.
    Men min enda hälsa är alltid prio nr 1 och har inget problem att tacka nej till både det ena och det andra som leder till sämre hälsa. Ps1 fett är det som kräver minst insulinpåslag som info eller i stort sett noll.
    Ps2 har trevligt socialt umgänge vid varje måltid i form av sambo som också följer OMAD med stor framgång. Hon har gått från visceralt fett 10 till 7 under 2020 nått som är extra viktigt i dessa pandemi tider
    Senaste mätning av min artärspänst säger i paritet som en 40-åring vid 64-år och den känns rätt ok. Någon annan som mätt på senare tid? Syre upptag 57 säger också ett och annat som är viktigt i dessa tider.

  24. 24

    Har hört en teori om att om man äter så mycket mat att vilopulsen ökar med ca 15-20 slag per minut, då har man ätit fr mycket mat, och/eller möjligen fel sorts mat. På samma sätt sägs läkare bedöma om en medicin doseras för mycket/högt eller ej. D v övermedicinering om pulsen ökar med ca 15-20 slag per minut (jag vet ej exakt).
    Någon som vet mer om detta?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa