Läkartidningen: God nutrition, inklusive C-vitamin, är viktigt under pandemin

I Läkartidningen, av Bo H Jonsson, Gunnar Akner, Tommy Cederholm och Yngve Gustafsson.

C-vitamin, D-vitamin, Zink är särskilt viktiga mot en infektion, samt fett och protein av god kvalitet.
Jag hoppas inte att någon av författarna anser att lättmargarin är ’fett av god kvalitet.’

Jag hoppas också att ingen av författarna tror att laboratorietillverkad proteinmat är en god ersättning för animalisk proteinkälla. Det går knappast att få en bra kombination av de essentiella aminosyrorna i konstgjord proteinmat.

 

Comments

  1. 1
    Kicki säger

    Bra att man börja förstå mer om förhållandet nutrition – hälsa.

  2. 2
    Mats säger

    Förståndet fanns redan 2500 år sedans då ”Hippokrates” lärde att låt maten bli din medicin. Vikten av tarmens välmående. Mycket som ”glömts eller undanhålles” genom tiden. Metabolismen med sjukdom som orsakats av motsatt till Hippokrates kloka ord. Tragiskt.

  3. 3
    HelgeK säger

    Det är trevligt att Tommy Cederholm ställer upp på något som är bra för hälsan. Annars är han mest känd för att stödja de felaktiga kostråden, och han har varit med att utforma de nordiska näringsrekommendationerna (Av misstag skrev jag först de mordiska näringsrekommendationerna. Freudiansk felsägning?). Tommy Cederhoilm försvarar den förlegade, och från början felaktiga synen på mättat Fet. Se:
    https://lakartidningen.se/klinik-och-vetenskap-1/kommentar/2014/06/fettintag-och-hjartsjukdom-i-omstridd-metaanalys/ Jonas Lindblom stod för det synsätt, som stämmer med rigorös vetenskap.
    Man får hoppas att de kostråd som orsakat att 51% av svenskarna är överviktiga ändras. Det är dags!

  4. 4
    Lars Johansson säger

    Jag vill fråga doktorn hur vi som inte vill ha animaliskt protein för att det blir högt insulinpåslag antas lösa detta.

    1. Ska vi bli mobbade då?
    2. Vilket protein ska vi ta istället?
    3. Hur kommer det sig att ni som skriver mycket om socker och insulin tycker det är hugget som stucket om insulinet blir högt om det är animalisk föda?

  5. 5
    Annika Dahlqvist säger

    4 Lars Johansson
    1. Det är helt ok att äta vegetariskt i samhället.
    2 Den bästa vegetariska ersättningen för animaliskt protein är väl baljväxter.
    3. Animaliskt protein har den bästa sammansättningen av de essentiella aminosyror som vi behöver. Vi behöver inte äta överskott av protein.
    Finns det tabell på att vegetabiliskt protein är mindre insulinogent, i motsvarande mängder av essentiella aminosyror?

  6. 6
    Lars Johansson säger

    Tack för ditt svar.

    Ja i ”An insulin index of foods:the insulin demand generated by1000-kJ portions of common foods” av ”Susanne HA Holt, Janette C Brand Miller, and Peter Petocz” så hamnar nötkött (beef) uppe på 2500 InsulinAUC/GiucoseAUC och linser som är baljväxterna som är med i testet hamnar på en bit under 500 InsulinAUC/GiucoseAUC.

  7. 7
    Annika Dahlqvist säger

    6 Lars Johansson
    Jag frågade om beräkning av motsvarande proportioner essentiella aminosyror. Linser innehåller väl knappast alla essentiella aminosyror?

  8. 8
    Lars Johansson säger

    Nej det vet inte jag som lekman. Jag undrar om man räknas om man vill ha jämnt insulin eller ska man bli mobbad i ett tänkt LCHF-samhälle om man vill ha konstgjord proteinmat? Jag kan äta vegetarisk korv, vegetariska köttbullar och de produkterna mobbas här hela tiden om man går in och tittar. Och när man tittar på LCHF-författaren Mats Lindgrens sida så fick han plötsligt också skyhögt socker av sin LCHF-kost.

    Det verkar som om det är viktigare att folk äter kött än att insulin- och sockernivåerna hålls på normala nivåer och alla bieffekter, även de på katastrofala nivåer, sopas under mattan.

  9. 9
    Annika Dahlqvist säger

    8 Lars Johansson
    Man kan inte ta ett enskilt fallexempel som ett bevis emot en behandlingsmodell.
    Finns det statistik som visar att LCHF-are i snitt får katastrofala höjningar av blodsockernivåer? De rapporter jag har fått tyder på i genomsnitt minskade blodsockernivåer.
    Jag vill inte ha ett mobbande LCHF-samhälle, utan ett samhälle där LCHF är likställt med andra kostmodeller, och var och en får prova sig fram till vad som passar för den.
    Denna blogg förespråkar LCHF, andra bloggar får förespråka andra kostmodeller.

  10. 10
    Annika Dahlqvist säger

    8 Lars Johansson
    Vet du verkligen att du har ett jämnare insulin än en LCHF-are? Har du kollat det?

  11. 11
    Lars Johansson säger

    Jag vet inte hur ni mäter. Jag har mätt insulin med en sockermätare med den ger högt tillfälligt värde t ex av potatis. Jag har inte fått migränanfall av potatis, så det är något annat än sockret man kanske ska titta på. Jag har då som lekman tittat på en tabell ”Impact of Food on Insulin” där potatis är på grönt medan beef hamnar högst på rött följt av fisk. Det måste betyda att beef och animalisk föda är värre för insulinet medan potatis istället har en positiv inverkan eller noll. Det tycker jag stämmer för att äta kött tycker jag ger samma obehagliga effekt ungefär som karameller eller rent socker.

    Jag vet att jag har jämnare insulin än LCHF. Författaren Mats Lindgren för de värdena han hade, dem skulle jag känna av rent akut för jag har migrän som inte klarar någonting. Jag skulle inte vara sådär bra som han var och kunna skriva och berätta om det. Ditt värde som blev vid glukostest skulle jag inte klara heller. Men jag förstår att ni är vid fullt medvetande och klarar av det där. Men med migrän är det inte alls så stor tolerans.

  12. 12
    Molle säger

    #8 Lars,
    vem har sagt att Mats Lindgren fick skyhögt blodsocker av LCHF-kost? Om han har fått typ 1 så kan du väl inte mena att har har drabbats av det p.g.a. LCHF?

    Och det kan inte vara många som påstår att LCHF skyddar oss mot alla autoimmuna sjukdomar?

    Har du egen kommunikation med Mats? Då får du gärna upplysa oss andra om vad som har hänt.

  13. 13
    Annika Dahlqvist säger

    11 Lars Johansson
    Jag vet inte hur du mäter insulin med sockermätare? Jag har endast mätt fasteinsulin och det har varit mycket lågt.
    I slutänden är det ändå hälsan som är viktig och då får man göra sammanställningar av olika kosters hälsoutfall för större material. Och där är det många studier som visar stor fördel för lågkolhydratkost.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa