Om mättat fett

Arne Astrup med flera skriver om att mättat fett inte är farligt.

Lars Bern har skrivit en bloggartikel om studien.

 

Comments

 1. 1

  Otroligt intressant. Detta är exakt vad jag länge trott baserat på andra studier. Här finns allt sammanfattat och kolesterolhypotesen faller ihop som ett korthus. Denna studie kommer att komma med i nästa upplaga av min bok Den Metabola Pandemin, som är planerad till årsskiftet.

 2. 2
  Piltson says

  Lars Bern: “Otroligt intressant”
  Ja, och under “Author affiliations” längst ned lägger vi märke till att det är forskare från renommerade institut i nio länder, som här har samlats i ett utförligt gemensamt uttalande och har fått BMJ att trycka det.
  Sverige var inte med bland dessa nio, och därför vore det kanske rimligt att någon mediarepresentant söker upp t.ex. Livsmedelsverket och Karolinska Institutet med detta i handen och ber om ställningstagande.

  Det har gått elva år sedan Livsmedelsverket fastställde att “nio av tio vetenskapliga studier visar att livsmedel rika på mättat fett kan öka risken för hjärtkärlsjukdom…” , vilket ledde till ett surrealistiskt utbyte mellan myndigheten och en grupp svenska fackmän men ingen ändring i verkets kostanvisningar. Även fru Hellenius´ reaktion på denna uppsats vore intressant.

 3. 3
  Patrik says

  Intressant. Jag har det senaste gjort djupdykningar i den medicinska historien med antagandet att människans fysionomi inte ändrats och att vi därmed lider av samma sjukdomar idag som historiskt. Vi har bara satt andra namn på dom.

  Kan det t.ex. vara så att det som förr kallades lepra, tuberkulos, syfylis, pellagra m.m. är det vi kallar cancer, hjärtkärlsjukdom, demens m.m.? Jag ser anledning att misstänka det när jag exempelvis tittar närmare på symptomen för lepra som beskrivs i boken On leprosy and fish-eating på sidan 21.

  https://archive.org/details/b21353359

  Och om så är fallet tror jag man istället ska undvika ett för högt intag av fleromättat fett, särskilt processat, då detta liknar det oxiderade fett som finns i skämd fisk. Många läkare ansåg att fisk var en orsak till lepra på 1800-talet. Det som blir intressant i sammanhanget är också hur Procter & Gamble på början av 1900-talet ansträngde sig att göra ett livsmedel av en råvara som innan bara ansågs som lämplig för tvål och skokräm – växtoljor.

  Många, exempelvis Peter Gøtzsche, har agerat visselblåsare och jämfört läkemedelsindustrin med organiserad brottslighet. Men av någon anledning får vi aldrig höra om detta i våra mainstream nyheter och livsmedelsverket fortsätter att varna för mättat fett och rekommendera fleromättat trots att denna rekommentation saknar vetenskapligt underlag.

 4. 4
  Piltson says

  Patrik: “Kan det t.ex. vara så att det som förr kallades lepra, tuberkulos, syfylis, pellagra m.m. är det vi kallar cancer, hjärtkärlsjukdom, demens m.m.?”

  Patrik, det där får du gärna utveckla lite närmare. Dessa sjukdomar har olika orsaker, spridningsmekanismer, effekter på patienten och social historia. Det finns säregna paralleller mellan lepra och tbc, men i övrigt leder detta förslag vilse.
  Hutchinsons föreställning om fiskmat som orsak till lepra har effektivt vederlagts; det har kallats fix idé, grundad på att det åts mycket fisk i Norge, som ju då hade Europas mest påfallande förekomst av lepra, och det var ju också där som bakterien först identifierades. Men sedan dess (1906) har man faktiskt lärt sig lite mer om lepra även om dess spridningsvillkor ännu inte är helt uppklarade.

 5. 5
  Patrik says

  >Hutchinsons föreställning om fiskmat som orsak till lepra har effektivt vederlagts; det har kallats fix idé

  Jo jag är medveten om det. Jag är också medveten om att vi i några decennier nu matat människor med kolesterolsänkande preparat trots obefintliga belägg för att det skulle vara meningsfullt. Jag tittar öppet på detta.

  Lepra sägs orsakas av Mycobactrium lepra, men precis som med kolesterolhypotesen så finns bara en korrelation och inget orsakssamband. Det har inte gått att smitta någon med leprabakterien, så den kan lika gärna vara en konsekens av lepra och inte en orsak. Som kolesterolet alltså.

 6. 6
  Patrik says

  För att förtydliga – Jag är alltså medveten om att man *hävdar* att kopplingen till fisk vederlagts men jag kan inte se några vetenskapliga belägg för det. Jag kan heller inte finna några belägg för att den s.k. leprabakterien är orsaken till lepra. Vidare så har jag kunnat konstatera att det var många medicinare på 1800-talet och tidigare som såg en koppling mellan allmänt dålig sanitet och kost och särskilt till dåligt saltad/rutten/inlagd fisk.

  Läs gärna beskrivningen av leprasymptom som finns beskrivna i boken. Jag kan se många i min omgivning som hade kunnat få diagnosen tidig lepra om de gått till en läkare på 1800-talet. Idag kallas det för basilom eller malignt melanom och s.k. åldersdiabetes som kräver benamputation hade kanske fått diagnosen framåtskriden lepra.

  Lepra försvann praktiskt taget under 1900-talet tack vare bättre levnadsförhållanden och bättre möjligheter att kyla och konservera mat. Men har denna sjukdom kommit tillbaka p.g.a. av de tokiga kostråden som uppmuntrar till mindre intag av fett och särskilt mättat?

 7. 7
  Piltson says

  Patrik, bara för att lepra försvunnit från Europa skall vi inte tro att den “besegrats”. Den är fortfarande ett gissel i Indien, Brazilien och delar av Afrika. Miljontals människor. Har nog mest med hygien att göra, inte matvanor. WHO har ett ambitiöst program men tycks inte komma nånstans med det. Kan bero på tröghet och ointresse hos lokala myndigheter. Spridningssättet är inte helt uppklarat, men den är inte alls så “smittsam” som man fick lära sig i skolan. grundat på den bibliska föreställningen.

  https://ilepfederation.org/about-leprosy/leprosy-facts/

 8. 8
  Patrik says

  Nej, diagnosen lepra och tuberkulos ges på vissa sjukdomstillstånd i utvecklingsländer som kanske klassificeras som hudcancer eller lungcancer i väst.

  Hutchinson visade ett tydligt samband mellan kosten och lepra. Vi som ätit LCHF en längre tid vet hur bra det är för hälsan och hur intensivt viss medicinsk s.k. expertis och media motarbetat LCHF.

  Det finns en princip som kallas Shirkys princip. Den lyder “Varje institution kommer bevara det problem som berättigar dess existens”.

 9. 9
  olle holmqvist says

  Bradford-Hills potsulast i min tappning:
  1. orsaken ska komma före verkan och ligga rimligt nära i tiden och rummet
  2. en hypotetisk förklaring till varför det blir så
  3 experiment eller fältobservation ska kunna tänkas ut som testar, dvs kan utfalla så att hypotesen falsifieras
  4. dos-respons skall föreligga inkl plötsliga varianten, droppen som fick bägaren…

  Uteslutningsmetoden som han förespråkar tror jag inte på. Vi kan aldrig veta om vi känner alla alternativa
  förklaringar.

  Lärorik historia: Vattuminskningen
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Vattuminskning

  Hur klarar sig Mycobacterium leprae som orsak ?

  .

 10. 10
  Annika Dahlqvist says

  8 Patrik
  Jag tycker inte att vi ska likställa och blanda ihop infektionssjukdomar med metabola sjukdomar.

 11. 11
  Piltson says

  Nej, de yttre symptomen på lepra och dess långsamma progression (lokal känslolöshet, stympade lemmar, förvridet asiktsuttryck…) liknar ingen annan sjukdom. Den typ av förväxling som Patrik föreslår verkar väldigt osannolik, finns iakttagelser eller är det bara en fundering?
  Å andra sidan har detta utbyte gett oss en idé. Lepra behandlas numera med en cocktail av antibiotika, MDT ”Multi Drug Therapy. Det sägs ta inemot ett år innan man ser väsentlig effekt och ibland ingen alls. Och man kan inte veta vilka ev. skadliga effekter som inträffat på vägen.
  Nå, nu känner vi till en annan åkomma där man använder MDT, dvs flera antibiotika i samverkan. Nämligen Helicobacter Pylori, vad som tidigare kallades ”magsår”. Där kan vi anföra Piltson som ett stycke anekdotisk evidens, för vi tackade nej till sådan behandling och tog hand om saken på egen hand. Nämligen med kokosolja, och efter tre veckor var Pylori väck.
  Man vet inte mycket vetenskapligt om kokosoljans antibakteriella egenskaper, men det finns folkloristisk erfarenhet. Formell forskning är inte att räkna med, för ingen pillerfirma har intresse av sådant. Men det finns alltså utomvetenskaplig erfarenhet, som visar att den har sådana egenskaper, och inte bara hos Piltson.
  Så hur kan det stå till med kopplingen kokosolja-lepra? På några av de ställe där lepra fortfarande grasserar finns inhemsk kokos, t.ex. Filippinerna och vissa söderhavsöar. Här behövs ingen ”forsknng”, det vore lätt och billigt att att prova direkt. Det tänker vi fråga om hos de ”leprosarier” som Leprosy Mission driver på sådana ställen.

 12. 12
  Annika Dahlqvist says

  11 Piltson
  Finns det testat Kolloidalt silver på lepra?

 13. 13
  Lars Bern says
 14. 14
  olle holmqvist says

  Minns det som AHA-igt att lära sig att lepra ledde till förtvinade fingrar. Det beror inte på direkt angepp från bakterien utan på att nervcellerna fördärvas så att den sjuke inte känner smärta. tar i sådant som ät vasst eller hett, glödande t ex utan att känna smärta.

  Alltså lärorikt exempel på indirekt skadeeffekt. Det stämmer väl fortfarande ?

 15. 15
  Piltson says

  14 Olle Holmqvist
  Det är riktigt, och det är speciellt ödesdigert när det sitter i fötterna, för patienten fortsätter att gå på sina känslolösa fötter utan att märka att de inte duger till det. Därför är nog rekonstruktionskirurgi den svåraste men mest angelägna uppgiften i samband med lepra.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.