Beta-cellssvikt övergår till alfaceller?

Gunnar Isaksson uppgav i kommentar att vid beta-cellsvikt vid typ 2-diabetes övergår betacellerna till alfaceller, som producerar glukagon, och alltså stimulerar till ytterligare glukoneogenes, och höjer blodsockret.
Han hänvisar till en film: Reawakening the pancreas…

Det är Dr Mariela Glandt, Australien, som har forskat på Betaceller. Hon pratar om glukostoxicitet på betacellen, vilket är förståeligt, men hon pratar också om lipotoxicitet. Som jag förstod det så handlade dessa lipider inte om de fetter man har ätit, utan de fetter, triglycerider, som levern har bildat från glukosöverskott.

Det som är väldigt viktigt är att en nydebuterad diabetiker så snart som möjligt iakttar en lågkolhydratkost, då kan betacellsomvandlingen till alfaceller reversera, dvs omvandlas tillbaka till betaceller. Har processen pågått länge är dessa betaceller skadade för alltid. Men den som har haft t2-diabetes i många år kan ändå förbättras avsevärt med lowcarb, i stället för att försämras kontinuerligt med högkolhydratkost.

 

Comments

 1. 1
  Gunnar Isaksson säger

  Jag började omedelbart med LCHF och olika former av fasta då jag fick diagnosen diabetes typ2. Blev frisk även om jag ännu inte vågar äta kolhydrater.

  En del har ifrågasatt mitt tillfrisknande men av videon kan man lära sig att resultatet beror av hur snabbt man börjar med LCHF.

 2. 2
  XMargareta säger

  Ja, LCHF tidigt är tydligen den bästa nyckeln, för att reversera diabetes typ 2, men enligt videon kan även alltför mycket fettsyror vara skadliga, varför man kanske även bör se upp med alltför mycket fett i sin LCHF?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 XMargareta
  Ja var och en får prova ut hur mycket fett som är lämpligt för den. Man måste ju få tillräckligt med näring och energi. Kolhydrater är inte bra, de höjer blodsocker och insulinet. Protein ska man inte få för mycket av. Överskott protein blir också blodsocker och insulin.
  Resten blir fett, och då får man prova ut hur mycket man behöver. Lagom mycket fett kan inte vara skadligt.

 4. 4
  XMargareta säger

  Ja överätning är ju aldrig bra.

  Det finns ju också intressanta tankar med tex periodisk restriktion av födointag.
  Det finns många varianter av det. Tex 5:2, 23:1, 16:8.
  Dr. Mercola gör det och menar att om man varierar i perioder mellan mer ibland och mindre dessemellan, så håller man sina mitokondrier friskare.
  Då menar han förutom, att man kan begränsa antalet timmar över dygnet, som man intar mat, också kan variera över längre perioder med mer resp. mindre intag.

  Det skulle ju kanske också stämma med hur människan har måst göra naturligt, genom att det ibland fanns mer resp. mindre att äta.

  Att för mycket kolhydrater och framförallt socker är skadligt är dock ett genomgående tema.

 5. 5
  Nisse Hult säger

  Å så kommer mitt tjat om hur effektivt fasta är och framför allt OMAD 23:1.
  Är nu inne på dag 134 i ett sträck och de bara fortsätter.
  Gjorde årets Artärspänst mätning förra veckan (Arteriografi) och siffror sa toppvärden igen.
  Artärhälsa som en 20 åring vid nu fyllda 63 känns rätt ok.
  Och kokosolja smör äts de gott av hos oss hemska tanke 🙂
  Minsta möjliga från sockerträsket sen många år och det ger resultat.
  Frågor på de?

 6. 6
  Göran Sjöberg säger

  Att betaceller kan övergå till alfaceller var någonting helt nytt för mig.

  Mycket intressant!

  När det gäller samverkan mellan alfa- och betaceller och blodsockerregleringen är annars det mest intressanta jag stött på en ytterst informerad föreläsning av Professor Unger. Den kräver nog ett par genomgångar för att man ska kunna ta till sig hela innehållet. Den är dock mycket pedagogisk.

  https://youtu.be/VjQkqFSdDOc

 7. 7
  Gunnar Isaksson säger

  Annika, du kanske kommer ihåg att Lipotoxicitet använts av lobbyisterna för att trumma in att fett är skadligt och därmed LCHF. Helt klart har du liksom jag förstått att det handlar om Triglyceriderna som skapas i levern då vi äter för mycket kolhydrater.

  Alla bekymmer ordnar sig mha LCHF men för bästa effekt bör man börja så snart det bara går efter en D2 diagnos.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.