Carolina Klüft om frukt och grönt

I morse hörde jag på radion Carolina Klüft uttala sig om hur man förbättrar hälsan hos ungdomar. Hon pläderade för framför allt mera vardagsmotion. Det är ju bra.
Men vad gäller kostvanor sa hon att barn och ungdomar bör äta mera frukt och grönt. Det är väl sannolikt vad hon har blivit tillsagd att säga.

Mera grönsaker – ger det bättre hälsa? En ’lagom’ mängd är sannolikt bra. Mera frukt – ger det bättre hälsa? Mycket frukt ökar sockertillskottet i kroppen, och ger också mera syra i munnen, som fräter på tänderna. Finns det verkligen seriösa vetenskapliga bevis för att mera frukt förbättrar hälsan?

Jag tycker att hon i första hand borde plädera för mindre socker. Barn och ungdomar äter alldeles för mycket godis och dricker för mycket saft, juice och läsk. Detta fördärvar deras hälsa och ger många övervikt. Dessutom bör de inte äta fettsnålt, med det lilla fettet bestående av margariner och omega-6-oljor.
Tillräckligt av riktigt naturligt fett, och mindre socker, ger bättre hälsa för människor i alla åldrar.

 

Comments

 1. 1
  Elisabeth Forsell säger

  Hej!
  Jag tänker så här; att förbjuda sig själv saker ör oftast ingen bra strategi och fungerar oftast dåligt. Barn/ungdomar tänker oftast inte heller på framtida konsekvenser för sin hälsa. Om man ska minska eller sluta att äta godis/läsk etc så är det bättre att fokusera på vad kan jag äta istället. Tankens kraft är ju stark och alla har olika lätt/svårt att avstå. En frukt kan ju vara ett första alternativ till att vänja sig av och ersätta tillsatt sockerprodukter. Helt enkelt ett sätt att trappa ner behovet.

 2. 2
  sten bjorsell säger

  Håller med dig, Annika.
  En annan fara med frukt och även grönt är besprutning.
  Framförallt frukt from Sydeuropa ”året runt” nästan.
  Det finns organiska odlingar. Dyrare frukter men utan gift.
  Vem vill köpa och äta gift dessutom utan de viktiga spårmineraler som både frukt och grönt gör vitaminer av? Ingen som får veta hur det ligger till.
  Alltså dels gifter som våra kroppar måste ta hand om och dels mindre vitaminer och mineraler som skall skydda oss från bl.a. dessa gifter. Låter som ett kortare och sjukare liv såvida inte ekologisk eller organiskt läggs till i rekommendationerna. Som råden är skrivna stjälper dom istället för att hjälpa, som jag ser det.
  Dessutom bör tilläggas att mer frukt och grönt ökade risken för kärlsjukdomar när det kombinerades med en lågfettsdiet typ nyckelhålsmärkt. Studie av Sara Holmberg. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2790097/
  Utan fett, t.ex smör och grädde, kan vi ofta inte ens tillgodogöra oss de kvarvarande antioxidanterna i frukt.

  Glyfosat t.ex som nästan allt konventionellt idag är besprutat med, dvs ”laddat” med, var ursrunklingen patenterat some en komplexbildare. DVS växterna kan inte längre ta upp dom därmed ”låsta” mineralerna.

 3. 3
  Birgitta Widing säger

  Jag har en fråga som återkommer när socker kommer upp i flödet. Jag tror jag har förstått att det vita, kemiska sockret mer eller mindre lätt skulle behöva utgå från vår föda. Men det här med frukt förstår jag inte. Vad har man för källa när man säger att frukt är hälsovådligt, du frågar vad man har för källa när man säger att mera frukt är det nyttigt? Mycket frukt ger det bättre hälsa? Här skevar det ordentligt mellan LCHF, diabetes och en frisk person. Vet man vad som händer i kroppen exakt när man äter frukt? Och det här med socker och fruktsocker? Är det så att sockret i frukten reagerar annorlunda i kroppen än vanligt vitt socker. Jag undrar om du utgår ifrån en frisk person eller någon som har diabetes när du bedömer nyttan av frukt. Det här med syra i munnen kan man undvika med sugrör om man dricker frukten. Ja som du kanske förstår så är jag fruktdrickare. Varje morgon, äpple, banan, blåbär, morot, citron, apelsin, rödbeta, kanel, ingefära, gurkmeja färsk. Jag utgår i från att en frukt är perfekt för kroppen, då normal konsumtion.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Frukter används även till Vin. Prosecco, ”champagne” till en bråkdel av priset och med nästan samma smak/buzz blev mycket populärt för över 20 år sedan. Den ”billiga” Italienska ”champagnen”.
  När populariteten ökade krävdes mer odling och utnyte. Man tog industrijordbruket till hjälp och där sitter vi idag. Hur många som skadats av detta tycker jag är saker som SLV borde hålla reda på istället för att sprida ofta livsfarlig propaganda framtagen av ILSI för att förbättra dess medlemmars försäljning av just besprutad skräpmat.
  Istället kantas idag proseccofälten ofta av Italienare som förlorat hoppet då alltför många av deras släkt som bor nära fälten tagit upp gifterna med betydligt högre cancerfrekvens än normalt. En del av dessa vinfarmare har faktiskt satt upp en giftfri produktion vad jag läst, men det är svårt för dom att nå ut idagens marknadsplats där ofta endast vikt, färg och angreppsfritt räknas.
  Om man även mätte och angav halter av vitaminer, viktiga spårämnen och växtgiftsrester skulle direkt marknaden justeras iväg från dagens. Men då rasar aktierna för industrimaten vilket betyder att de stora spelarna, de som säljer konstgödsel och växtgift (som ofta även bönder kallar ”växtskydd” i full enligt den Orwellska omdöpning som skett för att göra potentiellt farligt accepabelt eller ”gott”). De tar då tag i våra politiker så att allt förblir som det är. Om dom hotar med mutstopp eller hur det går till har jag ingen aning om. Ekologiska importörer och bönder bör snarast starta och publicera jämförande mätningar så att vi konsumenter kan göra hälsosammare val grundade på vetenskap och slippa den här smygpropaganden som ofta välbetalda skrivare typ Carolina sprider. Var får Carolina Flükt sin mycket begränsade information från? Information som dessutom sprids på riksradion till ofta godtrogna föräldrar.

 5. 5
  Elisabet Wahlgren säger

  Jag reagerade också på hennes råd om ”frukt och grönt” till barn och unga. Vem bygger upp sin kropp på detta? Som ni redan sagt, hon borde varnat för socker i olika varianter, speciellt fruktosintag utan fibrerna i frukt (citerar Robert M Lustig, ”när Gud skapade fruktosen packade han den tillsammans med ett motmedel”), och givit råd att inte vara rädd för naturligt mättande fett!

  Carolina Klüft förefaller tyvärr oinformerad, men skulden vilar tungt på vårt Livsmedelsverk, som vägrar god vetenskap och folkhälsobefrämjande råd.

 6. 6

  Frukt – och socker. Tja. Det mesta sockret I frukt är väl vanlig sackaros, vanligt strösocker, hälften glukos hälften fruktos. Och det är väl ingen som sager att det är nyttigt. Glukosen höjer blodsockret, fruktosen belastar levern. Frukten innehåller lite enzymer och fibrer, och det finns de som tycker att frukt mättar. I det fallet är det knappast något fel att äta lite frukt ibland. Det är en fråga om mängder, och hur kroppen reagerar på sockermängden. Jag dricker helst inte min mat. Men jag ser det som godis; inget jag ser som viktigt att äta.

 7. 7
  Elisabet Wahlgren säger

  Apropå Birgitta Widings fråga om ”socker och fruktsocker”: Att dricka frukt tror jag är rätt dåligt. Ät den i stället! Robert Lustig har ett intressant föredrag (https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM, eller sök på ”Sugar – the Bitter Truth”) om hur fruktsocker metaboliseras i kroppen. Höga doser blir en påfrestning på levern, och kan ge effekter som av hög alkoholkonsumtion (leverförfettning)

 8. 8
  Erik 2 säger

  Som så ofta uttalar sig någon om något denne/a inte kan ett dyft om. Borde hålla sig till friidrott. Klüft.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  1 Elisabeth Forsell
  Jag tycker att det är bäst att rikta in sig på att äta riktig mat vid regelbundna måltider, inte att småäta frukt och skräpmat. Äter man riktig mat finns inget behov av att småäta.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  3 Birgitta Widing
  Den som påstår att vi bör äta mera frukt bör rimligtvis ha belägg för just det. Jag vet inte av några jämförande studier som har tittat på just fruktintag, utan det brukar alltid vara ’frukt och grönt’.
  Om man tittar på näringsinnehållet i frukt så är det i stort sett bara socker, förutom vatten. Lite C-vitamin, men det få man lika bra från grönsaker.

 11. 11
  Elisabeth Forsell säger

  Håller fullständigt med men i valet mellan en frukt alternativt godis/läsk så är det ett självklart val tycker jag.

 12. 12
  sten bjorsell säger

  Steve Jobs, Apples grundare, var ibland(?) fruktärian (?) . Han gick igenom perioder då han bara åt äpplen.
  Som vi vet dog han ung, bara 56 år gammal. Cancer i bukspottkörteln. Den värsta cancern som finns(?) Buksposstkörteln sitter precis under levern och tillverkar bl.a. insulin. Hög fruktoshalt i socker medför mindre insulin än om allt var glucose, som t-ex ris och potatis omvandlas tlll. Alltså mer fruktos i cirkulation längre tid, som bl.a snabbar up försockring av röda blodkroppar och annat. Vad som händer när raffinerat socker eller frukt konsumeras av Nordbor i mängd året runt vet vi inte riktigt, bortsett från att levern kräver mer antioxidanter än vanligt då ett mellansteg i omvandlingen av fruktos till glukos bildar giftiga aldehyder, en riktig fara med socker och otillräckligt med antioxidanter, liknande större alkoholintag.
  ”Lagret” av antioxidanter i levern kanske räcker veckor, men regelbundet högt fruktintag kräver även högt fettintag för att lösa och lagra de viktiga antioxidanterna, som Sara Holmberg visat med sina studier. Alltså kan man gissa sig till att dieten Steve Jobs använde sig av för att ”rensa sin kropp” med bara äpplen under vissa tider inte innehöll något fett och istället accelererade han cancer.. Om han dessutom åt konventionella besprutade äpplen belastade han naturligtvis reningsorganet levern ytterligare.
  Svårt att hitta goda skäl att öka fruktintag för nordbor som under 1000-tals år ej ätit frukt, speciellt inte modern söt frukt, året runt. Att frukten ofta skeppas omogen för att hålla sig längre gör även att viktiga ämnen aldrig hinner bildas som då frukten får solmogna. Exempel viktigt lycopen i FRUKTEN tomat.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  12 sten bjorsell
  Jag känner även till fler personer som ätit stora mängder frukt, som dött i bukspottkörtelcancer. Det är inget bevis, men en intressant observation.

 14. 14
  Göran Sjöberg säger

  Det har alltid förvånat mig att man bland ”naturfolken”, för så där hundra år sedan, inte kunde finna några fall av cancer över huvud taget. Vad berodde detta på? Kosten varierade trots allt kraftigt mellan de olika folken, hos en del med mycket frukt i dieten medan det hos andra inte fanns någon frukt alls.

  Från den moderna forskarsamhället råder i alla fall här ett totalt ointresse för orsakerna till hälsa och sjukdom.

 15. 15
  sten bjorsell säger

  13. Annika.
  Skådesplearen Aston Kuchner följde Stev Jobs frukt-diet för att spela Steve Jobs rollen ”så bra som möjligt”
  Han hamnade på sjukhus med pancreas problem efter att ha följt dieten för inspelningen. Dåliga värden, vad det nu innebär.
  https://www.theguardian.com/film/2013/jan/28/ashton-kutcher-hospital-steve-jobs-diet.

  Göran Sjöberg: Att intresset för grundorsaker till ohälsa är närmast noll i vårt moderna forskarsamhälle är solklart eftersom staten inte ger några pengar alls till sådan forskning och industrin kan förlora enorma inkomster på en friskare befolkning! Man tänker istället på att ta fram symptomlindrande preparat som kan säljas livet ut till lidande stackare, och kanske även bli exportartiklar till andra godtrogna länder. Bra politik kräver bra politiker och sådana växer dåligt i Sverige. Mycket dåligt.

 16. 16

  Var det någon som hörde den nya kvinnliga läkaren i TV-programmet ”Fråga doktorn” med självklar auktoritet rekommendera ”fettsnål” kost?

 17. 17
  Göran Sjöberg säger

  Sven Erik

  Man tar sig för pannan! Speciellt när jag själv idag har gjort en köttgryta på väldigt fett lammkött.

  För övrigt kastade jag ut TV’n för 20 år sedan – redan då insåg jag att jag utsattes för FAKE NEWS på många olika sätt.Information skaffar man sig idag via internet så länge detta nu är möjligt.

 18. 18
  Piltson säger

  16 Sven Erik Nordin
  Ja, kommentaren kom 20 minuter in i programmet. Ansvaret faller på programledaren. Hon skuklle strax ha lagt sig i och frågat, vad avses med ”fettsnål mat” och varför?
  Genom att inte ställa en sån fråga har hon diskvalificerat sig som propgramledaren. Den nya doktorn skall man inte reta sig på så mycket. Felupplysta doktorer vimlar det ju av.

 19. 19
  Mormor säger

  18 Piltson
  Exakt!! 100% riktigt…..
  Antagligen har den nya doktorn samma dåliga utbildning i biokemi som James Watson….?? Eller ännu värre??
  Då kan dom omöjligt förstå varför det mättade fettet är viktigt…
  Det tragiska är att den insikten utvecklas så pass sent i livet….om man nu haft turen att överleva de konventionella kostråden, vill säga… att det ofta inte är till gagn, inte ens för den person som kommit till insikt…
  Vi förstår bara att vi blivit lurade på ett liv….
  Visst är det synd om människorna.

 20. 20
  Piltson säger

  Mormor: ”så pass sent i livet…”
  Ja, i en annan del av prgrammet framgick att hon varit verksam som läkare i minst 20 år. Så hon har haft mycken tid för sin vilseledning. Men här kvarstår frågan vad hon borde ha sagt.
  Det handlade om att få bukt på en blodpropp och hur man undviker fortsatt ”åderförkalkning”. Då borde ju svaret ha varit ”undvik framför allt majsolja, solrosolja och margarin, Men olivolja. kokosfett och smör är OK.” Detta med ledning av Mary Enig, som avslöjade att när man rensar en igensatt åder så är det framför allt fleromättade fettsyror man träffar på. Mättat och enkelomättat tycks skölja igenom.

 21. 21
  Sten Bjorsell säger

  19 mormor. ”James Watson”. Fin pik till de som fortfarande tolkar kalorier som bränsle för människor, som om vi vore primitiva föregångare till förbränningsmotorer!
  En skillnad är att förslitning av de förra kontinuerligt repareras med hjälp av antioxidanter och ofta svårutslitna oljor, av vilken den mest tåliga oljan, mättat fett, klarar sig längst både vid uppvärming och vid oxidation. De som inte klarar sig bra är de fleromättade oljorna, Omega-6, Vid uppvärming eller oxidation, på köksbänken eller i kroppstemperatur faller de snart sönder och bildar då gift som tillhör aldehydsgruppen. Alltså samma giftersom bildas i levern och påskyndar fettlever av alkohol och FRUKTOS. Alkohol rekommenderas inte ens av SLV, men ingen av de andra nämnda aldehydskaparna varnar man för. Man sätter till och med sitt eget ”fribrev” nyckelhålsmärkning på varor med hög fruktos halt och på farliga fröoljor. Suck vilka bedragare, i statlig regi dessutom!

  Ingen annan ”motor” vad jag vet reparerar sig med hjälp av ”Bränslet”, men skadas gärna av fel bränsle. En likhet verkar vara att bägger motorer
  na ”skär” med för mycket socker inblandat i bränslet, om inte specialla läkemedel tillsätts bränslet. Så istället för att varna för farliga sockerkvantiteter tjänar man ordentliga pengar på att ”äta som vanligt” och ta medicin. Annars kan man ju inte sälja särskilt mycket!
  Med samma principer, att klassa sådant som talar om grundorsaker för t.ex. ”fake news” kan karusellen fortsätta.
  Men för att läkemedelsindustin skall förbli mycket vinstgivande krävs ju helst obegränsad tillgång på sjuklingar. Alltså lyder rekommendationerna för att hålla sig frisk ”tvärtom” vad som gäller i levande livet:
  Det dugligaste fettet utmålas som det farligaste samtidigt som kroppens ”brandsoldater” och ingenjörstrupper, LDL-kolesterol m.fl, målas upp som de farligaste.
  Ett utmärkt ”korrelationsbevis” används enligt analogin: Eftersom brandsoldater nästan alltid hittas där det brinner, ju större brand desto fler soldater, så kan man anta att dessa soldater orskar bränder, om man som vi ser de små kolesterolpartiklarna på avstånd. Många av våra professorer bör med andra ord snabbt förlora sina jobb.

 22. 22
  Piltson säger

  Vi har vidarebefordrat kommentarerna 16-20 till ”Fråga doktorn” och föreslagit att ämnet tas upp i nästa program.

 23. 23
  Mormor säger

  Bra Piltson, hatten av…
  Vi måste nog börja sticka ut hakan lite mer än hittills, om vi ska komma nån vart…!?

 24. 24
  XMargareta säger

  Med all respekt, men skall ämnet tas upp i nästa program blir det nog bara samma gamla upprepande av normaldietistens budskap.
  Kanske skulle det behövas åtminstone, att några bra referenser medskickades?

 25. 25
  Annika Dahlqvist säger

  23 Mormor
  LCHF – ketogen kost – sprider sig över världen, och Diet Doctor stormar fram som en flodvåg. Finessen är att LCHF fungerar, och allt flera upptäcker det.
  Vi kan själva välja om vi vill bara jobba på lugnt för att vi ska orka, eller vara mycket offensiva.
  Risken om man är för offensiv är att man blir utmattad och lägger av.

 26. 26
  Mormor säger

  24 XMargareta

  Hmm… det skulle kunna så vara….!?
  Men å andra sidan är det väl deras jobb, som gör programmen, att dokumentera sej?? Speciellt om man är läkare och tillåter sej att ge råd om kost till allmänheten för att bevara god hälsa…?? Eller programledare, som intervjuar om dylika ämnen…
  Mina egna referenser skulle egentligen bara vara ett otal biokemiböcker…. typ Stryer, daterad visserligen 1989, Cox o Nelsons Lehninger:Principles of Biochemistry, från 2013, plus många andra…tunga, mer eller mindre…
  Litar nämligen inte så där förfärligt på olika studier, alla med precis motsägande resultat…..sen har vi ju läst Ralf Sundbergs böcker om hur forskning många gånger går till….
  Fast fast….SVT har säkert några egna aktuella biokemiböcker på lager, eftersom det på senaste tiden är ett sånt populärt ämne…heta debatter överallt…?
  Vad säjer Piltson?

 27. 27
  Mormor säger

  25 Annika Dahlqvist

  Du har alldeles rätt…och det är nog därför jag börjar bli lite nervös….känns nämligen ibland som om jag närmar mej slutet på orken och behöver se att vi går åt rätt håll, innan jag själv hamnar l mörkret av Parkinson eller Alzheimer efter åratal av felaktiga kostråd….
  Har känslan av att det går för långsamt ändå….och att vi står och trampar på samma fläck sedan årtionden tillbaka, för så är det åtminstone i min egen omgivning, som är gräsligt konservativ …men du, som hänger med i karusellen och följer den globala utvecklingen på ett annat sätt, kan kanske tillåta dej att vara lite mer optimistisk, och det tröstar mej en aning….

 28. 28
  Piltson säger

  24 XMargareta ”…några bra referenser medskickades?“
  Ett program som “Fråga doktorn“ hämtar man inte spontant fram ur egen given kunskap. Varje fråga har förberetts ordentligt med litteratursökning och eftertanke. Och vi måste utgå från att doktorn, vare sig “ny“ eller ej, känner till både vetenskap och folklig argumentering från de senaste åren – men kanske har direktiv från Socialstyrelsen att följa? Att då sända med referenser kunde leda till ett fruktlöst käftande. Mera intressant är vad hon har att säga utan hållpunkt från oss och hur hon bygger upp det. Det finns faktiskt få sakredovisningar som tyder på att “fettsnål mat“ skulle kunna rädda hälsan för folk. Däremot mycket som visar motsatsen, speciellt nu när “keto“ blivit aktuellt i samband med cancer.

  25 Mormor “…deras jobb, som gör programmen, att dokumentera sej.“
  Just det. Och de har som sagt inte mycket att komma med som måste tas på allvar. Och just därför är man spänd på svaret.

  27 Mormor “…står och trampar på samma fläck sedan årtionden tillbaka.“
  Absolut, vi trodde att Taubes hade sagt det sista och avgörande ordet, förfärligt grundligt underbyggt – det är väl över tio år sedan nu? Men det påverkade varken FDA, WHO eller svenska livsmedelsverket. Och denna blogg har trampat runt i samma ämnessfär under denna tid med samma upplysningar ständigt framförda, väluppfostrat och beskedligt.

  “…närmar mej slutet på orken.“
  Ja, vi hade en dansk kollega som mot slutet av livet klagade att det känts som att slänga stenar i en sjö och få se små ringar som snabbt försvann. Hade varit mera tillfredsställande att slänga dem i gyttja och få se ett hål, som långsamt slöts ihop och ibland kanske till och med vållade ett bestående spår. Men så fungerar ju inte tillvaron när man har en motpart med mera makt kopplad till intellektuell ohederlighet.
  Men för vår del känns det som att just har kommit igång – nämligen när vi för ett för ett par månader sedan insåg att halva Piltson kanske måste avlida för att vi då inte hört talas om Otto Warburg, och av en sannolik dödsorsak som faktiskt läggs fram på sidan 91 i Travis Christoffersons bok. Så vi har några initiativ på lut, hoppas de åtminstone faller i gyttja.

 29. 29
  Mormor säger

  Piltson….lite snabbt bara, apropå Taubes och hans absolut väl underbyggda bok, med hur många referenser var det nu igen……400 eller 500…??? och titeln handlade visst om goda och dåliga kalorier….eller hur…!? Eftersom du nu drar fram den….får jag fråga, utan att förolämpa någon, hittade du i den boken en enda liten blygsam hänvisning till en förklaring av dom biokemiska reaktioner, som ligger till grund för vår metabolismen?
  Jag vet inte riktigt vad jag väntade mej av den mycket omtalade boken, alla höjde den till skyarna….bara det kanske inbjöd till en viss optimismen, men så besviken av en bok tror jag aldrig jag har varit nån gång….
  Inte ett enda ord om att glukos kan gå in i den alternativa aeroba glycolysen och oxideras till ribos, varvid det samtidigt formas 2 NADPH för användning till riduktiv biosyntes av cell-komponenter…..och alltså inte kan samtidigt producera ATP….och följaktligen är kalorierna i det fallet vare sej ”good” or ”bad”….
  Detta hade han bara ignorerat….
  Det rör sej om ett annat slags energi, för uppbyggande, reparation och tillväxt…..hormonet som stimulerar alla de enzymer, som leder till dylika reaktioner, är insulin, vilket vi egentligen alla vet…eller??….beroende på kroppens behov just då….och vad jag vet så finns ingen formel som kan beräkna detta individuella behov i ett visst ögonblick…..vi är alla olika…
  Eller också är det bara jag, som har missförstått allting och är ute och cyklar….?? Kan också hända…märker att åldern spelar mej många spratt…
  Den där dödsorsaken på sidan 91 du pratade om, gör mej nyfiken…har inte samma sidonummer på min kindle-bok, kan du tala om i vilket kapitel det står??
  Lät lite sinistert…?

 30. 30
  Piltson säger

  29 Mormor
  OK, vi tar det sista först.
  På sid 91 får vi lära oss veta om hur ”sorafenib”, ett cellgift som var godkänt för njurcancer, sattes in ”på prov” mot levercancer. Precis det gjorde man även här med just denna sjukdom och just detta gift just detta år. Det hade en viss initialt lovande effekt. Vilket också hände här. Men sedan dog patienmten ändå (nu sid. 92). Vilket också hände här.
  Nå, nu är det klart för oss att när man har en livsfarlig sjukdom och försöker motverka den med ett livsfarligt ”läkemedel”, så kan man inte entydigt säga om patienten dör av sjukdomen eller av ”läkemedlet”. Men den kvarlevande halvan av ”Piltson” känner sig övertygad om att om vi då hade känt till ”Warburgeffekten” och handlat därefter, så hade patienten – som nämns på försättsbladet i Piltsons bok – kanske haft en viss chans att klara sig.
  Så när vi nu har lärt oss om Otto Warburg tack vare Seyfried&Pederson&Christofferson, har vi satt ihop ett rätt utförligt argument som var och en med cancerdiagnos kan ge sin läkare med förklaring varför han/hon avböjer behandling med cellgift eller strålning. Det har meddelats ”Riksförening för metabol hälsa” med förslag att läggas på deras hemsida tillgängligt för var och en. Om man nappar på det är ännu oklart; föreningen har ännu ej visat avsikt att driva ”uppsökande” verksamhet av detta slag.
  Resten av mormors kommentar verkar lite avsides. Taubes´ bok handlade inte om biokemi och hade inte heller ambition att göra det. Man kan väl inte klandra ett visst alster för att inte vara ett annat alster?

 31. 31
  Björn Ejdervall säger

  En liten försynt kommentar lite på sidan av ämnet – Såg en liten inblick i tomatodlingar i Spanien på TV. Ett resereportage.
  De odlingarna drivs här och var med regelrätta slavläger.. Med eftertanke – kan man tro på kvalitet på grönsaker om man lyfter lite på förlåten ?

  Som alltid får man kommentaren. ”Det är ju pengarna som styr.”
  Sist, är det bara tomater som odlas på det här sättet?

  Björn.

 32. 32
  Piltson säger

  I kväll kl 1845 sänds nästa avsnitt av ”Fråga doktorn”. Då får vi veta om man nappat på förslaget i 22 ovan,.
  OBS dock att i vi inte vet vilken framförhållning de har. Programmen kan vara inspelade och sändas med fördröjning. Kan alltså komma senare.

 33. 33
  XMargareta säger

  Ämnet kräver nog ett mer grundligt djupdykande än vad som brukar förekomma i Fråga Doktorn.

  Om kommentaren blir normaldietistens, så får TV-tittaren kanske återigen,
  från ett håll som den uppfattar som en auktoritet, på nytt få höra en normaldietistkommentar.

  Men droppen kan ju på sikt urholka stenen.

 34. 34
  Piltson säger

  XMargareta:”Om kommentaren blir normaldietistens,..”
  Ja, men vi hade här en intervjusituation inför öppen ridå. Genom mediernas mjäkighet ett unikt tillfälle, Det var, och förblir, programledarens uppgift att utnyttja detta och se till att kommentaren blir lite mer än ”normaldietistens”.

 35. 35
  XMargareta säger

  Programidén, som jag uppfattat den är att en okunnig, ( men sympatisk), programledare skall förmedla frågor till en expert, som skall svara till en ”normaltittare.”

 36. 36
  XMargareta säger

  forts.Kommentar till mitt eget inlägg 35 ovan.

  Okunnig inom ämnesområdet förstås.
  Experten förväntas svara inom det rådande paradigmet inom området.
  (Att experten skulle vara en Annika Dahlqvist ryms i så fall inte inom programidén tex.)

 37. 37
  XMargareta säger

  Men om ämnet kommer upp, så kan ju en diskussion ändå komma att föras i programmet. Låt oss hoppas på det.

 38. 38
  Georg W säger

  31 Björn Ejdervall

  Jag vill tacka dig för din försynta fråga. Som ju faktiskt är just den fråga varje konsument av varor från en livsmedelsaffär, Ska ställa sig varje dag de går och handlar. Vem får mina pengar förutom affären?

  Att köpa grönsaker är en geografilektion! Näringslös industri-/slavproducerad besprutad helt utan omsorg om dem som ska äta det och leva i pesticider. Transporterat över hela planeten till våra kylskåp, ditt och mitt!

  Jag inser plötsligt att jag i mitt uteslutande av biomassa i maten. Kommit till den punkt att det egentligen bara finns krossad tomat och ketchup i mitt kylskåp och mat. Tråkigt och inget jag rekommenderar. (Motsatsen buffé, på en båt, är mycket roligare)

  När jag var ung reste jag från Rameswaram, Indien med färja till Sri Lanka. Vägen till färjan var kantad av ett 4km långt och minst 2 m högt staket med taggtråd ovanpå. Under hela promenaden så, för varje meter satt det en tiggare lutad mot staketet. Hundratals tiggare. på andra sidan staketet sträckte sig tomatplantorna ut över fältet och försvann i horisonten. Det var en fullkomligt gigantisk monokultur av tomater. ägt av Heinz och tiggarna var deras säsongsanställda.

  Aldrig mer ketchup för mig, sa jag då och idag är det det enda skräp jag äter. Jag ska producera mina egna grönsaker för att få rolig mat igen. Och jag ska sluta köpa tomater med. Tror faktiskt världen blir bättre då. Det är i denna fråga som veggisar blir riktigt dåliga människor, förutom sjuka.

 39. 39
  Piltson säger

  35-37 XMargareta
  En programledare behöver inte vara fackman på det ena eller andra men bör vara så väl förberedd att han/hon kan ställa frågor som styr intervjuobjektet till kärnan av varje ärende utan chans att slippa undan med en fras. Spela okunnig är OK när syftet är underhållning, men det är det väl inte med ”Fråga doktorn”?
  Tvärtom, här undrar vi om frågorna måste handla om personliga problem. Det finns ämnen som har större allmänintresse än Piltsons privata krämpor. Till exempel denna iakttagelse av Lars Bern (sid 291):
  ”…den omedelbara åtgärden vid cancerdiagnos borde vara att sätta patienten på strikt ketogen diet. … Att sjukvården inte följer denna självklara regim är en stor gåta.”
  Den kanske den nya doktorn kan bidra till att lösa? Berns och Sundbergs böcker innehåller diverse angelägna frågeställningar, värda att fråga varje doktor.

 40. 40
  XMargareta säger

  Om ämnet tas upp i Fråga Doktorn, hoppas jag på det bästa.
  Man skall aldrig ge upp. Inte hoppet heller.

 41. 41
  Mormor säger

  Piltson, för att inte tala om Seyfrieds egen bok med frågeställningen om cancerns genetiska, alternativt metaboliska ursprung…
  För tror läkarkåren fortfarande på det första alternativet, är tyvärr dropp med glukos en logisk uppföljning.
  Plus en massa kolhydrater i maten för att ge den stackars patienten ”näring”…..
  Apropå Ralf Sundbergs intressanta böcker, råkade jag hamna på en annan bok om samma ämne för nåt tag sen, nämligen ”Forskning till salu” av Johan Thyberg….som faktiskt också var chockerande och en riktig ögonöppnare….kan laddas ner gratis på nätet. Och är värd att uppmärksammas, även om den har några år på nacken….men då hade jag missat den.

 42. 42
  Piltson säger

  Mormor, tanken att sätta en cancerpatient på glukosdropp påminner mig osökt om siamesenas sätt att behandla malajerna vid belägringen av Kedah i nuvarande Malasia 1838. Den var mera dramatisk, men effekten var densamma, en långsam avrättning.
  Sherard Osborn har berättat om det. Han blev sedermera amiral, men vid detta tillfälle hade han, 16 år gammal, satts som befälhavare över en patrullbåt. 20 år senare skrev han en fascinerande bok om episoden. (Finns i nytryck Oxford UP 1987)
  Man använde skott av nipa, en palm som växer itropisk träskmark. Groddarna växer som pilar upp ur träsket, en dryg tum per dygn. Varje fånge fjättrades på speciell stol över en sådan grodd. Siameserna njöt av ljudeffekterna när groddarna växte upp genom hålen i stolsätena.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Sherard_Osborn
  https://en.wikipedia.org/wiki/Nypa_fruticans

 43. 43
  Mormor säger

  Käre Piltson…om du tror att du gör mej nyfiken på denne Osborn så tar du definitivt FEL……låter alldeles förfärligt!!
  Men kan hålla med om att den slutliga effekten mellan de två behandlingarna skulle kunna vara densamma, om nu Seyfried och Warburg och Pedersen och Christofferson et al. har rätt….vilket jag personligen är övertygad om….men, naturligtvis, ”I am nobody”….

  Kommentar 30
  Resonemanget om vad vi vet nu och vad vi inte visste då, när vi hade behövt veta det….för att undvika att våra kära gick hädan…är tragiskt, men inte mycket vi kan göra åt. Nu kan vi dock försöka undvika att det händer igen och igen och igen…..senast i går fick jag ett häfte i händerna med info om nya moderna sanitära upplysningar, kom med som bilaga till ”Corriere della Sera”, Italiens kanske största dagstidning…ett uppslag beskrev ”vikten av kost-intag i de metabola sjukdomarna”….och hur nödvändigt det är med korrekt information och en sund kost-hållning, speciellt om man råkar ha ådragit sej diabetes typ 2.
  Blev så glad…och tänkte ”äntligen börjar dom på även här, att fatta hur viktigt det är…”…sen börjar jag läsa….”först o främst ska man äta frukt och grönsaker, för då får man i sej fibrer och antioxidanter, som neutraliserar de låga intagen av socker man eventuellt får i sej….
  sedan ska man äta fullkorn, men man ska inte undvika bröd och pasta, bara byta ut dessa med fullkornsprodukter, som håller blodsockret under kontroll. Sedan kontrollera salt-intaget, minska på animaliska produkter och välja vegetabiliska…man ska inte heller konsumera mat som höjer blodtryck och kolesterol, vilka båda är ansvarliga för mycket allvarliga diabeteskomplikationer…”
  Detta är alltså rekommendationer av två professorer…och för folk, som redan har diabetes 2….inte ens för friska människor…
  Vad kan man säja?? Dom får sjukdomarna, som brev på posten….direkt…
  Nästa punkt…lyckades se programmet ”Fråga doktorn”, har sett det en eller två gånger tidigare under årens lopp och var inte speciellt imponerad, men det här inlägget i morse var riktigt bra och den nya doktorn verkar kompetent….fast det var förstås för tidigt att ta upp ditt förslag, Piltson…dom behöver tid att förbereda och fördjupa sej i ämnet, det förstår man ju…men dom kommer säkert att ta upp det, så att det åtminstone kan bli en diskussion, som också XMargareta hoppas på….never give up…är så sant!

  Och sista punkten var Taubes….sure, I can take a hint when I see one….vet att jag tjatar om biokemi, och ska absolut göra en liten rannsakning för att själv försöka förstå, varför jag kände mej lika besviken som när jag var 15-16 år och såg ”I väntan på Godot” på Dramaten….
  I min oskuld trodde jag att om man skriver en bok om kalorier och råd om kost-hållning och vad som händer med de olika nutrienterna i kroppen, så är det fullblown biokemi…men ska ta mej en funderare på saken, lovar…
  Det skulle också eventuellt kunna bli en diskussion?

 44. 44
  Piltson säger

  Mormor, en diskussion? Ja, det hoppas vi också kan uppstå – och just om kostanvisningar vid diabetes2, som du skriver om.
  Mera specifikt vad man kan vänta sig av den nya ”Förening för metabolisk hälsa” och dess klart kompetenta ledning. Svar på vårt förslag rörande om indivduell cancerterapi har ännu inte inträffat, men när det just gäller kostanvisningar vid diabetes har Piltson ett annat projekt på lut för dem.
  Kungl. biblioteket har för oss letat fram 38 dietlistor från tiden före 1970 – alltså det årtionde det började gå åt helvete. Plus kokböcker för sockersjuka från samma generation. Vi har inte sett dem än, men räknar med att de skall ge möjlighet att framvisa en parallell mellan oförneklig statistik och kliniska dumheter.
  ”I väntan på Godot” såg vi i Göteborg och fann det riktigt lustigt. Lite äldre var vi faktiskt, är kanske fortfarande.

 45. 45
  Georg W säger

  Jag sätter hellre Godot på ”repeat” en hel vecka, än tittar 2 sekunder på Fråga doktorn!

 46. 46
  Göran Sjöberg säger

  Piltson, Mormor,

  Vi vill alla ha de enkla, sk. reduktionistiska, förklaringarna till det mesta här i livet där vår hälsa kanske toppar listan. Vi tror t.ex. alla här (och inte minst min favorit Gary Taubes) att ”Ät inte socker!” är en sådan trovärdig ”förklaring”.

  Men dyker man ned i den mest grundläggande molekylära cellbiologin, där ”Molecular Biology of THE CELL”, Alberts et al. kan vara en god övergripande introduktion, bör man bli ödmjuk inför livets själva komplexitet och försöker då undvika de enkla kategoriska förklaringar som vi ständigt omges av även om frestelsen ibland kan vara överväldigande.

  När man då insett att ”LIVET” egentligen är en samverkan mellan ungefär 20 000 proteiner som kodas av motsvarande ”beryktade” gener slår denna insikt rimligen till med full kraft. Och ju djupare man ”gräver” ju mer ökar komplexiteten i den bild man försöker skapa sig. Epigenitiken är här ett mycket intressant ”minfält” som manar till än mer ödmjukhet.

  Själv tror jag idag på en helhetssyn (holistisk, homeostatisk) när det gäller vår kost och hälsa som dock inte utesluter reduktionistiska argument. Jag har just avslutat läsningen av en mycket intressant bok av James le Fanu, ”The Rise and Fall of Modern Medicine” där författaren, som delar mycket av vår syn på den ”sjuka sjukvården”, ändå lyckas med konststycket att förneka att kosten har någon betydelse för vår hälsa.

  En annan intressant, men mer fundamental bok, en medicinsk klassiker som skrevs för 200 år sedan av ett medicinskt ”geni”, Xavier Bichat, som för fram just det holistiska ”livsperspektivet” i den tidens debatt (vitalism var då ett begrepp) väcker också en del djupa filosofiska tankar kring vad som utgör ”liv” och ”död”. Boken heter ”Recherches Physiologiques sur la Vie et la Mort” och är inte översatt till engelska. Läsningen kan då vara ett sätt att också friska upp sin franska för den som är intresserad.

 47. 47
  Mormor säger

  45 Georg W
  Men Georg, det är ju inte dej det gäller…..utan alla de idioter du skrev att du möter i din vardag..??
  Och som tror på de konventionella råden om att äta fettsnålt, som rekommenderades i programmet…!!??
  Är det inte dom som borde räddas från sjukdom och elände…??
  Du har ju kommit en bit längre på den knaggliga vägen om hur man undviker metabola sjukdomar…!?
  Tack vare LCHF…?

 48. 48
  Piltson säger

  Ja, den där programserien tycks ha pågått i flera år. Eftersom vi normalt inte bevakar svensk TV, var det Nordins kommentar i 16 ovan som gjorde oss uppmärksamma på den. Men när vi nu har blivit det, så skall vi se varje avsnitt och sända dem frågor om det sägs något konstigt.

 49. 49
  Georg W säger

  Förlåt mig? Det var inte meningen att vara dum. Jag tyckte jag var jätterolig?

  Göran, (Word)! även om franskan är förlorad jag noterar att antalet proteiner ökat från 10 000 till 20 000. Är det fortfarande cirka 200 som används av människan? Varav collagen är den viktigaste och just den som alla spottar ut och slänger, brosk och skinn.

  Jag måste få dela med mig av den stora insikten från helgens LCHF-kryssning. Så många ”AHA”-upplevelser utdelades och jag kan inte skilja budbärarna åt. Jag är ganska säker på att det var Jonas Bergkvist som berättade något som kanske alla vet, men som fullständigt ”Rock the boat” för mig.

  Vi tuggar i oss vår mat och sväljer den. Den hamnar i magens syra, proteiner och fett löses upp i den kraftiga syran. Men inte cellulosa och stärkelse! Växtfiber bryts inte ner av magsyra!!!

  När magens innehåll börjar likna spyor (: så går det vidare till tunntarmen, kanske 1,5 till 2meter. Där tas matens näringsämnen, proteiner, fett, socker upp för att fördelas på lämpligt ställe i kroppen. Fortfarande passerar biomassan intakt. tunntarmen bryter inte ned växtlighet!!!

  Så går matresterna som blir över plus det icke nedbrytbara ut i tarmarna, för avfallshanteringen. Näringsupptaget är nu avslutat och växtmassan möter slutligen sina konsumenter, bakterierna. Som gör samma sockersoppa av växtligheten i tarmen som kon och fåret. Men vi har ingen bakterieätar-tarm. Så när glukosätande bakterier och candidasvampar får sin växtmassa. Så blir de starkare! Dessutom ”läcker” tjocktarmen (cirka 6 meter) tillbaka bakterier till tunntarmen. Där de förgiftar vår matsmältning och orsakar IBS.

  Lösningen som alltid ska prövas vid magbesvär är ALLTID: vilken växtlighet ska jag nu utesluta ur min mat. Tillräckligt sjuka människor kan tvingas att utesluta all växtlighet ur sin föda, för en tid. För att återställa kroppens och matspjälkningssystemet till ursprungligt läge.

  Tror ni mig inte så fråga Annika? Hon hörde också denna sanslösa självklara sanning.

  Carolina Klyft: frukt och grönt är nyttigt för apor och andra djur som kan metabolisera bakterier. Människan kan det inte. Bara förgifta sig själv med olämplig föda/odlade i monokultur.

 50. 50
  LCHF-Bengt säger

  Frukt o grönsaker är något jag undvikit i snart ett år nu, bara för att testa. Resultatet är att jag inte märkt något negativt, tvärtom, så jag fortsätter testet. Förkylningar har jag inte märkt något av och inga andra sjukdomssymtom, så min slutsats är att jag får i mig allt som behövs för en frisk kropp.

  Maten består av 65% fisk från sjön i närheten, 35% gräsbeteskött och benbuljong, ägg och smör, lite grädde någon gång bara. Det ser inte varierande ut kanske, men äter bara när hungern kommer, och då är maten god och jag saknar sällan något annat.
  Äter jag grönsaker får jag gaser och magen som kommer ur balans direkt.

 51. 51
  Mormor säger

  Georg, nu när vi vet att det bara var lite skoj…så måste jag säja att det faktiskt var MYCKET roligt….!!

 52. 52
  Georg W säger

  Tack, Mormor. Det uppskattas Jag tyckte också om ”I väntan på Godot”. Men fantasin att se den två ggr efter varandra, är för mycket.

  Vi har, känns det. Nu, anmält programmet ifråga, ett par gånger och varje gång det visas så är det alltid ett antal ilskna (LCHF-are) som anmäler programmet. De är så vana vid det att de har ett färdigt gemensamt svar till alla klagomål. Att de är demokratiska och ger alla en chans att höras.

  Vad vi glömmer är att programmet är den multinationella läkemedelsindustrins megafon till det svenska folket. Det fungerar perfekt för programmakarna.

  Felet är att näringslivet har inflytande över statlig teve. Alla samarbetar för bästa möjliga BNP och högsta möjliga ekonomiska tillväxt och vinst.

  Vi vill alla att våra fonder ska öka i värde, Så vi får lite mer pension. Big pharma jobbar i medvind med svenska skattepengar.

 53. 53
  Göran Sjöberg säger

  George W,

  Det är nu snart 20 år sedan jag slängde ut min TV (för att jag insåg att jag blev indoktrinerad) vilket betyder att jag nu inte kan delta i ”debatten” kring de idiotier som marknadsförs. Det hela står mig bara upp i halsen.

  Det känns som om man slåss med väderkvarnar om man skulle försöka, och bli en ”nyttig idiot” så jag avstår!

  För övrigt ”beundrar” jag din ”resa”!

 54. 54
  olle holmqvist säger

  https://www.dairynutrition.ca/nutrients-in-milk-products/fat/natural-trans-fats

  Bra att veta: naturliga kontra industriella trans fetter

 55. 55
  Georg W säger

  Bäste Göran,

  Det är nu fyra månader sedan jag stängde av min TV. Till min stora förtjusning konstaterade jag förra veckan att jag vunnit valet! Detta utan att se en enda debatt eller skrivit till partierna. Jag inte ens röstade och då för första gången i mitt liv.. Så går det bra med politiken.

  Mina stackars får har problem. De vägrar att dela sitt habitat med lodjur. De rymmer varje dag och jag vaknar med dem utanför mitt sovrumsfönster eller dörren. De är mycket spända och vaksamma. Jag blir tvungen att jaga bort mina lodjur. Så får någon annan hantera det problemet. Jag hoppas bara det går att störa ut dem. konstigt för en gammal f.d. urbaniserad miljöfanatiker. Jag är hemskt ledsen, men det finns inte utrymme för andra topp-predatorer än människan i framtiden. 90% av de vilda djuren blir inte ett år gamla. På grund av svält och predatorer. Skogarna skulle omedelbart svämma över av vilt om människan ville det. Men skogsägare och spannmålsbönder är mäktiga grupper i samhället.

  Båten ja, 100m buffé!!! Nackhåren reser sig när jag tar tallriken. Sillen, jag har inte sett vare sig sötsill eller fisk på flera år och får en knäpp. Istället för en sillbit så tar jag fem av varje sort. När jag går till bordet så är tallriken så rågad med fisk att inget mer går att lägga på tallriken, minst ett halvt kg fisk. Ja, ni förstår vart jag vill komma. Två m fiskbuffé och jag är proppmätt. 80 m kvar. Desperat försöker jag nu plocka små bitar av delikatesserna, men det är tvärstopp. Med tårar i ögonen gick jag till kolhydratbordet, cirka 6 m och tog en pralin som jag tryckte ned med en sked under struphuvudet.

  Faktum är att detta var mitt livs största nederlag. Jag har levt 30 år som vegetarian och varje middag ätit 3 rågade tallrikar mat. Jag var beryktad i min ungdom för min enorma förmåga att sleva in kilovis med föda dagligen. Nu är det tvärstopp efter ett halvt kg mat.

  För övrigt klev jag in i en katedral av sprit. Jag undrar om det inte var mer vätska innanför båten än utanför. Det första jag gjorde i mötet med LCHF-arna var att efter två års uppehåll, köpa ett paket cigaretter, röka en halv cigarett, för att nästan vomera upp ett halvt kg fisk.

  Föreläsningarna var fantastiska! De berättar alla samma historia. Men alla berättar historien på sitt sätt. Glädjande var att alla är vi barn till Annika!!!

  En cancercell har 400 fler glukosreceptorer än en frisk cell!!! Det är därför man kan se hur radioaktivt socker skyndar sig för att mata cancertumören. Sockret struntar i resten av kroppen. Allt åker till tumören och prostatan.

  Efter drygt ett decennium här, fick jag äntligen ta Annika i mina armar och krama om henne!!! Jag drabbades inte av ”starstruck”. Däremot drabbades jag av Indisk Guru-galenskap och kunde inte låta bli att röra vår bloggägare hela tiden. Som tur är har hon ett par bastanta matronor som skyddar henne från alltför energisk uppvaktning. Annika är en mycket älskvärd och varm person. Inte alls en ”stiff” som jag trodde. Dessutom är hon väldigt mångas andliga mamma. Utan att egentligen ha bett om det.

  Jag blev uppraggad av tre stentuffa, på tok för unga, stockolmsdamer i skönhetsvårds-branschen (Alla verkar vara miljonärer). Gissa om de blev förvånade när jag berättade att jag är 63 och har nio barn. plötsligt såg de att det var en sminkad gammal gubbe de hade plockat upp. Jag säljer mina sminktips för tusen kr, om någon är intresserad (:

 56. 56
  XMargareta säger

  Precis som inlägg 54 ovan, menar jag att man bör skilja på naturliga transfetter och de industriella.
  Erkänner att jag ibland slarvigt skrivit enbart transfetter, när jag menat industriella sådana.
  Det finns fler undersökningar, som betecknar naturliga transfetter, som nyttiga.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa