Varför påstås studier visa att fibrer medför bättre hälsa?

Zoë Harcombe: Why do studies conclude that fiber is associated with better health.

20190110 var det åter en Lancet-artikel som påstod att det var nyttigt med fibrer, och att lågkolhydratkost blev för fiberfattig.
Zoë har tittat på vilka studier som användes i utvärderingen. det visar sig att de har jämfört koster med högkolhydrat/högfiber med koster med högkolhydrat/lågfiber (skräpmat). Det är inte konstigt att HC/Högfiber faller ut bättre. LowCarb-kost utvärderades inte överhuvudtaget.

 

Comments

 1. 1
  sten bjorsell säger

  När fakta fattas, hiittar man tydligen på. Att ”evidensbaserad” forskning visar något annat spelar ingen roll när mindere än 1 promille läser eller kan läsa de faktiska studierna. Zoë har gjort och fortsätter göra ett ofantligt jobb. Att hon bl.a. visat att de sk ”evidensbaserade” kostråden från 1980 i USA helt saknar vetenskapligt stöd är en enorm framgång. Ingen från mat-etablissemanget har ens försökt att täppa till de stora hål hon fann. Hoppas man att felen man fann kan tigas ihjäl?
  En del länkar till föredrag av henne man kan se nedan.
  https://www.youtube.com/user/zoeharcombe

 2. 2

  Jag känner mig rätt förvirrad i den här frågan. Såg något program där experter betonade att det är viktigt med resistent stärkelse och det kunde man få via pasta, potatis och fullkornsbröd. Har också läst böcker där man framhåller vikten av att tarmen också får mat att äta som inte är för ensidig, vilket ju LCHF lätt kan bli. I det tidigare nämna programmet framhölls dock att de aktuella livsmedlen måste kokas-kallna-uppvärmas-frysas och för varje process minskade kolisarna, vilket väl stämmer. Jag har i alla fall köpt en garanterad fullkornslimpa från Saltå bageri för 49.50. Sen skurit den i tunna skivor och fryst in. Sen tar jag och rostar en macka på kvällen och lägger på smör och ost. Sen mullrar det i magen. Blodsockret har inte höjts morgonen efter men vet inte hur det ser ut på sikt. Tacksam för synpunkter på detta.

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  2 Moventia
  Om man ska kolla ett födoämnes blodsockerhöjande egenskap räcker det inte att kolla blodsockret dagen efter, utan hellre 1 timme efter intag.

 4. 4

  Tack. Det visste jag inte

 5. 5

  Nu har jag kontrollerat blodsockret som Annika rekommenderade här ovanför. Som utgångspunkt var mitt blodsockervärde 5,8. Efter en LCHF-måltid med väldigt lite kolisar tog jag en skiva fullkorn med smör och ost. Mätte blodsockret efter en timme och det var hisnande 9,6. I morse mätte jag igen och då hade det sjunkit till 6.4. Men samtidigt bullrade det ordentligt i magen så något påverkade tarmarna.

  När jag mäter på detta viset verkar det som jag får ge upp det där med resistent stärkelse. Eller finns det något sätt att komma runt problemet? Eller är det där med resistent stärkelse inget att bry sig om?

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  5 Moventia
  Eller också får du inse att en skiva fullkorn inte är resistent stärkelse, och prova något annat.

 7. 7
  Hermine Haag säger

  Prova t ex en kokt KALL potatis så får du i dig resistent stärkelse

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  7 Hermine Haag
  Prova blodsockret ca en halv timme – tre kvart efter intag av ca två kokta kalla potatisar så får du se om de var resistent stärkelse för dig. För mig gick blodsockret upp när jag provade.

 9. 9

  Vad jag vet så finns det både resistent och ickeresistent stärkelse i de flesta grönsaker, förutom att man då får i sej även en bestämd del av livsviktiga vitaminer och mineraler, vilket kunde vara en viss fördel både för kropp och tarmbakterier.
  Tycker det låter betydligt mera lockande…
  Men jag kommer ihåg att i ungdomens dagar använde vi systrar potatismjöl för att stärka våra underkjolar med….

 10. 10
  Piltson säger

  Nu erbjuder Sebastian Rushworth en gedigen framställning av fiberfrågan:
  https://sebastianrushworth.com/2021/08/08/does-a-high-fibre-diet-prevent-disease/
  Det är samma perspekiv som Piltson hade på sid. 183ff men underbyggt med nyare studier.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa