Är kostkriget över?

I tidskriften Science en artikel av fyra renommerade forskare, angående kostrekommendationer,  Dietary Fat:  From Foe to Friend.

Artikeln är lång och enligt mig svårläst. Författarna har olika åsikter om kostens inverkan på hälsan, och de har troligen fått skriva olika stycken.
I konklusionen konstaterar de att den forskning som har varit angående kost för hälsa är undermålig. De efterlyser bättre forskning.

Diet Doctor har skrivit inlägg om saken: Slut på kostkriget mellan fett och kolhydrater?.

Ann Fernholm har också kommenterat: Ledande experter eniga: Rådet om att begränsa fettet i maten saknar grund.

 

Comments

 1. 1

  Här studsar man redan på andra rader i inledningen. Där står “Recently, evidence for the adverse metabolic effects…“

  Såvitt en snabbtitt på innehållet kan avslöja finns där inget väsentligt som inte diskuterades här i huset för minst tretton år sedan. Taubes bok kom 2007. Den bara bekräftade vad vi trott oss veta i ett par år, delvis av egen direkt erfarenhet.

  Här handlar det inte om geologisk tid. Det handlar om opinionsbildning i samhällsfrågor. Där ger denna syn på begreppet “recently“ surrealistiskt intryck.

 2. 2
  Jarmo Villanen säger

  Hej, jag håller med, en spretig artikel men fördelen är kanske den att den ger en bra sammanfattning av läget med kostråd, forskningsresultat och sambanden utan att vara tendentiös. Sammanfattningarna är jättebra. Intressant att ketogen diet lyfts som ett viktigt forskningområde, jag tolkar det som att här finns det ljus att skönja. Tankeväckande dock att det i så många sammanhang nämns att samma diet ger/kan ge olika effekt hos olika individer. Känns som en brasklapp. Betyder det att det är svårt att säga något generellt? Så kan det väl inte vara? En annan viktig fråga är hur man kan skapa livsstilsförändringar som gör det möjligt att en individ följer t ex en ketogen diet. Viljan räcker inte alltid hela vägen som vi vet. Vanans makt är stor.

 3. 3

  Uffe Ravnskovs bok om ”Kolesterolmyten” publicerades tydligen 1991 i Sverige, så redan då var dietary fat and cholesterol alltså ett problem som var aktuellt och diskuterades både här och där. Tyvärr har vi inte kommit så värst mycket längre under alla dessa år….
  Artikeln av de fyra forskarna Ludwig, Willett, Volek och Neuhouser är full av motsättningar och redogör för resultat av olika stora och små studier, som även de motsäjer varandra….och dom biokemiska kunskaperna lyser med sin frånvaro…
  Läsa artikeln gick väl an, men att förstå den och dra en vettig slutsats var betydligt värre…
  Conclusion var att ”nutritional research agenda” inte har varit tillräcklig (!!!) men att det nu, på grund av de enorma mänskliga och ekonomiska kostnaderna av diet-relaterade sjukdomar, måste givas prioritet till höga kvalitets-studier för att lösa de viktigaste motsättningarna….
  Man undrar vad dessa forskare har gjort hittills med de stratosferiska summor, som har slängts bort på otaliga studier utan resultat för vare sej bättre folkhälsa eller någon större besparing för sjukvården….
  Men kanske det går långsamt framåt ändå, själva frågeställningen i titeln inger ett visst hopp :
  ”Dietary fat: from foe to friend?”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa