Oatly – en havresmakande sockerdryck

Uvell.se.

Oatly havremjölk rekommenderas av vegetarianer och veganer, som ersättning för komjölk.
Tillverkningen tillgår så att havregrynen slammas upp i vatten tills den blir vitaktig. Sedan filtreras fasta fibrer bort. Stärkelsen från havren bearbetas med enzymer till socker, maltos. Det är den sockerart som har den högsta GI-värdet, dvs är snabbast blodsockerhöjande. därefter tillsätts diverse vitaminer och mineraler.
Det blir alltså en havresmakande sockerdryck med tillsats av vitaminer och mineraler.

En film om att havren till Oatly gödslas med slakteriavfall.

Jag skulle hellre rekommendera kranvatten, eller komjölk.

 

Comments

 1. 1
  Karin Haxner säger

  Och vad gör man om man, d v s jag, är komjölksallergiker?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  1 Karin Haxner
  Dricker vatten, eller någon smoothie med nyttiga ingredienser.
  Är du mjölkproteinallergiker, så tål du inte framförallt ost, som är koncentrerad komjölksprotein.

 3. 3

  @1,

  Min ena dotter brukar göra egen Havremjölk, recept på nätet. Kostnad ca 3 kr/liter. Blir helt OK och inte som den söta, vattniga och dyra köpevarianten. Även olika nötmjölk kan göras.

 4. 4
  sten bjorsell säger

  Ghee (klarnat smör). Består av mjölkfett helt utan mjölkproteiner.
  Det kan vara värt att prova för att avgöra om det är mjölkproteinerna som spökar.
  Prova genom att t.ex steka i ghee.
  Om det fungerar kanske man kan göra en emulsion som motsvarar mjölk eller grädde beroende på styrka.
  Stort bakslag för Unilever m.fl. i så fall…

 5. 5
  Marie Augustsson säger

  Hur är det med Icas havremjölk då. Är det lika med den?

 6. 6
  Mormor Margareta säger

  Tänk att man aldrig får vara riktigt glad. Sen jag fick mjölkproteinallergiska barnbarn har Oatlys produkter verkligen räddat matlagningen. Är så otroligt glad över att de finns. Själv använder jag Oatly i mat, i kaffet och i matlagningen istället för grädde.

 7. 7
  I Like Neil Young säger

  Gillar när man får reda på vad det vi kallar mat idag – egentligen är!

 8. 8
  I Like Neil Young säger

  Kranvatten – med lite askorbinsyra i för att döda kloret!

 9. 9
  Elisabeth G säger

  # 6

  Jag tål heller inte mjölkprodukter men har kommit på att man kan ersätta det mesta med kokosmjölk eller kokosgrädde. Man får helt enkelt testa sig fram vad gäller mängder, kryddning och liknande.

 10. 10

  Till en mormor från en annan mormor…
  I smör är det väl så mycket fett, upp till 84-85 procent och resten lär vara vatten, att det inte blir några mjölkproteiner kvar? Dom övergår väl till kärnmjölken som en biprodukt av smör-kärningen?
  En annan sak är ju osten, som är ett koncentrat av mjölkproteinerna…som Annika säjer ovan…
  Och även i den tjocka grädden med 38 procent fett är det också en lägre percentual med proteiner, men är man allergisk förstås, så är man!!
  Då låter väl kokosgrädde, som Elisabeth G föreslår, att föredra framför den processade havredrycken Oatly, som inte verkar så där värst lockande….
  Men du får som sagt testa på barnbarnen..!?

 11. 11

  Jag tål inte mjölk heller, men har testat smör i matlagning, sällan, inte mer än en gång i veckan. Det går bra. Däremot ser jag ingen som helst anledning till havremjölk i någon form. Vad lagar man då?

 12. 12

  Mjölk, ost och yoghurt på mjölk från get eller får om man inte tål komjölk. Tar lite tid att vänja sig vid smaken.

 13. 13
  Elisabeth G säger

  # 12

  Sedan jag fick veta att man låter getterna få killingar för att ge mjölk men sedan dödar killingarna utan att använda kött m.m. vägrar jag att köpa getmjölksprodukter. Det är ett så sjukt beteende och inget jag stödjer.

 14. 14
  Lucia Monastyrski säger

  Hej fy vad tråkigt att höra om havremjölken. Jag älskar den men bara jag tittar på kolhydrater går jag upp i vikt. Jag som älskar stora havrelatte, det blir mycket av den varan.
  Jätte ledsen
  Lucia

 15. 15
 16. 16

  Är man allergisk mot komjölksprotein har man ofta en korsallergi som innebär att man inte tål får- eller getmjölk heller tyvärr. Har man svår allergi, så kan man heller inte hålla på och ”testa” lite mejerier och se hur det går.

  Problemet med växtbaserad köpemjölk är ju innehållet och tvivelaktig framställningsprocess. Vilket den här artikeln verkligen belyser!

  Många typer av växtmjölk är faktisk ännu värre än Oatley p.g.a tillsatser som stör tarmen. Andra innehåller rent tillsatt socker. Många innehåller tillsatt växtfett. Så det säger en hel del om ”gröna” nyttiga livsmedelsalternativ. Verkligen pest eller kolera!

  Absolut bäst är att göra sin egen mjölk av t.ex nötter, om man inte tål mjölk från djur. Kan också använda kokosmjölk av bra märke.

  Men kan erkänna att jag fortfarande tar en liten skvätt Oatley i kaffet ibland när jag är ute. Många ställen har bara har det som alternativ för oss som inte kan dricka vanlig mjölk(klarar inte laktos).

 17. 17

  Sitter här vid vedspisen och skrattar åt mänskligheten som inte förstått att allt drickbart som en maskin eller fabrik pissat och spytt ut är skadligt för månniskor och förstör vår planet och klimat!!!

  Enorma arealer Natur används som kommersiell och industriell monokultur!!! Plöjda och harvade monokulturer orsakar 60% av alla mänskligt producerade klimatgaser, utöver olja, gas och kol! Dessutom är monokulturen, till skillnad från grönbeteshagarna vid vattendrag, ensamt orsaken till övergödningen av Östersjön.

  Denna totalt näringslösa sockerdricka, tävlar mot den näringsmässigt perfekta mjölken, som mjölkas utifrån grönbeteskor som inte släpper ut en kolatom i lufthavet, eller minsta lilla fosfor eller kväve i vattnet!!!

  Är man född med Europeiska genuppsättningar, så har våra förfäder tvingat fram en genetisk mutation för sin överlevnad. De har utvecklat laktostolerans!!! Vilket i 10 000 år har garanterat det europeiska folket fysisk näringstillfredsställdhet. Vilket i sin tur resulterat i att vi kunnat utveckla vår fulla mänskliga potential!!!

  Nu drivs industrialiseringen och urbaniserincen mot en allt större näringsbrist och större energiupptag!!! Vilket i sin tur resulterar i att vi människor blir dysfunktionella robotar! Enda utvägen är självförgörelse, när lösningen heter opastöriserad och ohomogeniserad komjölk!!!!!!!!!

  Jag trodde jag var allergisk mot mjölk. Nu dricker jag två liter lagårdsmjölk varje dag! Sedan tio år tillbaka! Enda problemet är att jag inte är i ketos. Ingen näringsbrist i vår familj!!! Oatlydrickare är lurade miljösvin!

  Jag brukar bli väldigt populär med denna sanning (:

 18. 18
  Elisabeth G säger

  # 17

  Klokt skrivet, Georg W! Tänk om alla veganer och vegetarianer kunde fatta detta.

 19. 19

  Tala om för veganerna vad havren gödlas med.
  https://forum.oatly.com/org/oatly/d/ar-det-svensk-havre-i-oatlys-produkter-707n/
  Oatly var dock inte öppna med detta förrän det avslöjats av SVT. Naturligtvis kan vilka ekologiska grödor som helt gödslas med kött- och benmjöl, men det är nog bara Oatly som går ut så hårt med att inga kor ingår i processen. Wow no cow! 😉

  Här är programmet.
  https://www.youtube.com/watch?v=32VvCdT3sgg

 20. 20

  Georg W
  Alla har inte samma tur som dig. Att bli av med mjölkprotein allergi.
  Men glad för din skull!

 21. 21
  Skeptisk säger

  Vad är det med komjölksdrickare som överdriver med sockerinnehållet i växtbaserat mjölk? Att enzymer reagerar med stärkelsen och omvandlar det till enkla sockerarter är inget nytt och inte heller något farligt. Det är en naturlig process som redan sker i hälsosam mat vi äter varje dag;

  FRUKT!!!

  Det här är anledningen till att frukten blir mjukare och sötare när de mognar. En omogen banan har mer stärkelse och mindre socker än en mogen, tack vare enzymerna. Fiberna hjälper till med att få sockerupptaget att ske långsammare, vilket ger minskad blodsockerhöjning.

  En LITEN banan innehåller 12.4 gram socker och 2.6 gram fiber. Ett glas oatly havredryck på 3 deciliter innehåller 12.3 gram socker och 2.4 gram fiber. Frukt kommer självklart alltid att vara mer hälsosamt än ett glas havredryck med tanke på vitaminerna (så länge drycken är köpt och inte egengjord) men poängen är att en liten banan innehåller i princip lika mycket socker och fiber som ett glas oatly.

  Mat kommer även i paketform. När man dricker mjölk så får inte bara i sig näringen utan även annat som många av oss hellre skulle vilja slippa. Jag dricker hellre en ”sockerdricka” istället för att dricka däggdjurs hormoner, mättat fett, blodceller och farliga bakterier i vätskeform som är stulen från en levande varelse.
  Ska vi även ignorera bröstcancer risken med mjölkdrickandet? Eller skelettrelaterade sjukdomar? Eller hjärt- och kärlsjukdomarna? Ju mer ’kompakt’ och fettrik mjölken är, desto värre (smör, ost mm) vilket får mig att skratta när jag läser att folk lägger smör i maten istället för havredryck.

  Ska du prata om det negativa med växtbaserat mjölk så bör du göra samma sak för komjölk/annan mjölk som kommer från djur. Annars vilseleder du dina läsare. Det finns många anledningar till att folk väljer bort komjölk. Förutom hälsa och etik har havremjölk även mindre negativ påverkan på miljön.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  21 Skeptisk
  Menar du att havremjölk innehåller lika mycket nyttigt naturligt fett, protein, vitaminer och mineraler, och är lika lite industriprocessat som komjölk?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa