Jag fick nu svar från Socialstyrelsen angående kost vid diabetes typ 1:
Socialstyrelsen har inga särskilda riktlinjer för barndiabetes.
Däremot det finns vägledningar gällande kost vid diabetes som kan läsas här https://www.socialstyrelsen.se/publikationer2011/2011-11-7
SBU har också tagit fram några rapporter som kanske kan vara till intresse
Mat vid fetma https://www.sbu.se/sv/publikationer/sbu-utvarderar/mat-vid-fetma-/
Mat vid diabetes https://www.sbu.se/sv/publikationer/SBU-utvarderar/mat-vid-diabetes/
Vi får väl titta i länkarna om det finns något ’matnyttigt’ där.
Det man ser i ’Kost vid diabetes’ är att ’måttlig lågkolhydratkost’ innehåller 30-40 energi% kolhydrater.
’Extrem lågkolhydratkost’ innehåller 10-20 E% kolhydrater. SoS konstaterar att det inte finns vetenskapligt underlag för att bedöma effekterna av extrem lågkolhydratkost vid diabetes. SoS har rekommenderat forskarkåren att forska på detta, men det har tydligen inte funnits intresse att göra det. ’Expertisen’ har nöjt sig med att det inte finns forskning på det, och därför rekommenderar de att man inte ska äta så. De anser att det kanske kan vara farligt.
Möjligen är det härifrån de har fått siffran minst 40 g kolhydrater till frukost. Det kan ju möjligen vara farligt att äta mindre kolhydrater är så, och det är så möjligt att man inte ens kan tänka sig att forska på det.
Men Kostfonden har inlett en studie på kost vid diabetes 1. Det ska bli spännande att se vad den kommer fram till.
Tills vidare får varje diabetiker prova sig fram till vilken kolhydratmängd som fungerar bäst för dens blodsockernivå. Det finns inte visat att det är farligt för en typ 1a att äta mindre än 40 g kolhydrater till frukost.
https://www.youtube.com/watch?v=v9Odc6jWuls
Hör Bengt Vessby hur han uttalar sig om lågkolhydratkost till diabetiker typ 2 och hör hur Maj-Lis Hellenius slingrar sig om att undersöka hur lågkolhydratkost påverkar diabetes typ 2…
Taget ur en video från Forskning och framsteg ”Vetenskapen Bakom Kostrad (LCHF) del 3 – 3” 2011
https://www.dietdoctor.com/se/att-kopa-en-professor
”Bland dem var Bengt Vessby, som sedan mitten av 90-talet varit adjungerad professor, betald av margarinindustrin. Han var också betald av Danisco Sugar.”
mLCHFh B-) .
”SoS konstaterar att det inte finns vetenskapligt underlag för att bedöma effekterna av extrem lågkolhydratkost vid diabetes.”
Som vanligt undrar man vad det finns för forskning för motsatsen, eller för nåt mittemellan – vad det nu är de tillämpar de som ger råd. Evidens ?
Det hela är så märkligt så man funderar över om man själv blivit galen…
Som parallell kanske Socialstyrelsen även rekommenderar 100 gram hasselnötter om dagen till nötallergiker och sedan balansera det med en vetenskapligt anpassad medicinering…
Det finns förmodligen ingen forskning på ”lågnötkost” så det kan vara farligt.
Hur kommer det sig att alkohol skulle vara gynnsamt vid diabetes? Även kaffe.
Citat SBU:
”Personer som har typ 2-diabetes och som regelbundet konsumerar måttlig mängd alkohol löper lägre risk att insjukna och avlida i hjärt-kärlsjukdom än de som inte konsumerar alkohol. Givetvis måste rådgivning om alkohol ta hänsyn till graviditet eller risk för missbruk. Kaffekonsumenter har lägre risk för hjärt-kärlsjukdom än de som inte dricker kaffe.”
4 Pre-diabetiker
Alkohol sänker blodsockret genom att minska på glukoneogenesen. Därför kan det vara positivt. Men alkohol har andra negativa effekter, som att det är toxiskt för hjärnan, levern och bukspottkörteln. Att äta LCHF är ett bättre sätt att sänka blodsockret. Jag brukar därför säga att om man äter LCHF så är det ofarligt att INTE dricka alkohol.
Kaffets eventuella effekter kan jag inte svara för, men det är gott och har en uppiggande effekt.
Min tid före LCHF så upptäckte jag att början på en förkylning kunde avbrytas med en rejäl dos alkohol. Numera är jag alkoholbefriad samt aldrig förkyld.